základní skupiny - skupina D, 4. kolo
03.11.2004 20:45 CET
4 : 1
(2:0)

Reportáž

Manchester United - Sparta Praha 4:1

Nizozemský kanonýr Ruud van Nistelrooy se českým fanouškům opět připomněl. Postaral se totiž o všechny čtyři góly Manchesteru United, jemuž zajistil jednoznačné vítězství 4:1. Výsledek je to ale poměrně krutý, ani Sparta totiž nezklamala. Měla řadu dobrých šancí a nebýt dvou individuálních chyb v obraně, mohla se až do konce prát o body...

V sestavě domácích United se narozdíl od utkání na Letné objevili jak Rio Ferdinand, tak i Roy Keane, zato jen na lavičce byl připraven Ryan Giggs, jehož v základu nahradil Cristiano Ronaldo. Po absenci v lize se do hry vrátil Ruud van Nistelrooy a byl správně nažhavený, stal se hvězdou zápasu. Sparta nastoupila v sestavě osvědčené v posledních zápasech, v rozestavení 4-2-3-1 s osamoceným Junem na hrotu.

Od domácích se čekal tlak od samého začátku, Sparta měla být odsouzena k bránění. Ale svěřenci trenéra Františka Straky splnili jeho předzápasová slova, podle nichž měli hrát ofenzivní fotbal. Druhá minuta, Poborský si narazil se Sivokem a pálil těsně nad. Třetí minuta, u míče opět Sivok a Jun v nadějné pozici na míč jen těsně nedosáhl. Ovšem i domácí chtěli útočit a blízko k otevření skóre byli hned ve čtvrté minutě, kdy van Nistelrooy přetaženým centrem našel na rohu vápna Gabriela Heinzeho a ten parádní bombou orazítkoval tyč Blažkovy branky. Gólman Sparty se dobře rozchytal později, když likvidoval pokus Rooneyho a nebezpečný centr z přímého kopu. Krásnou akci přinesla jedenáctá minuta, kdy Poborský centroval, Sivok přeskočil Ferdinanda a hlavou přiťukl na Tomáš Juna, ale jeho volej postrádal přesnost. O chvilku později Aleš Urbánek utekl Scholesovi, ale Lukáš Zelenka zakončil nepovedenou střelou. Na druhé straně, kam vyvezl míč Rio Ferdinand, pálil Cristiano Ronaldo, ale Blažek byl opět pozorný. To vše v úvodních 15 minutách.

15. minuta však bohužel přinesla jeden z rozhodujících momentů zápasu. Sparta do té chvíle hrála nebojácně a hrnula se do útoku, ale pak jí srazila do kolen velká individuální chyba. Jiří Homola nepochopitelně zpětnou přihrávkou vybídl pomalu se vracejícího Ruuda van Nistelrooye a nizozemský kanonýr příležitostí nepohrdl, obešel Blažka a skóroval do prázdné brány.

Hra se trochu uklidnila, ale ne na dlouho. Ve 20. minutě mohli United zvýšit, když se ve vyložené šanci po akci Ronalda a přiťuknutí od Browna ocitl Paul Scholes, ale svou ryšavou hlavou poslal míč těsně vedle pravé Blažkovy tyče. Hned z protiútoku opět zahrozili i hosté, nepříliš prudká střela Zelenky málem překvapila Roye Carrolla, který nakonec jen vyrazil na roh. Přišla ale 24. minuta a druhý gól domácích. Do vápna se s míčem u nohy prodíral Paul Scholes, Martin Petráš se mu na hranici vápna snažil skluzem vypíchnout míč, ale anglický ex-reprezentant si jej stačil posunout dopředu a pak ochotně upadnout přes obráncovy nohy. Spornou penaltu s přehledem proměnil Ruud van Nistelrooy a navíc si za protesty vysloužil žluté napomenutí Karel Poborský.

Po půlhodině mohla Sparta snížit, ale Poborského střelu reflexivně vykopl Carroll a pak kryl i pokus Zelenky. Z přímého kopu pak neuspěl Urbánek, na opačné straně hřiště před van Nistelrooyem odvrátil nebezpečný Ronaldův centr Petráš. Ještě před přestávkou přišly dvě obrovské šance. Nejprve ta sparťanská – Karel Poborský se uvolnil na své pravé straně, nacentroval, Junovu střelu však skvělým zákrokem vyrazil Carroll a Zelenka svou dorážkou trefil jen hlavu Garyho Nevilla. Z protiútoku zahrozili domácí, sám před Blažkem se ocitl Cristiano Ronaldo, ale česká reprezentační dvojka se opět vyznamenala.

Druhý poločas začal v mírnějším tempu, a tak první vážnou šancí byl až gól, jímž Sparta v 53. minutě snížila. Předvedla přitom krásnou přímočarou akci na jeden dotek. Urbánek kolmým pasem našel Zelenku, ten míč pustil na Juna, mezitím si naběhl za obranu, kam dostal parádní přihrávku a vybíhajícího Carrolla bez problémů překonal. Radost hostů ale neměla dlouhého trvání. Běžela 60. minuta, když další individuální chyba dovolila van Nistelrooyovi zkompletovat hattrick. Radoslav Kováč podcenil dlouhý pas, nechal se Nizozemcem přetlačit a Blažek už byl proti zakončení bezmocný.

Odpovědět mohl na druhé straně krátce nato Jun, ale z úhlu Carrolla nepřekvapil. Škoda, že si nevšiml úplně volného nabíhajícího spoluhráče. V 65. minutě se opět v hlavních rolích představili Cristiano Ronaldo a Jaromír Blažek. Portugalský záložník parádně vypálil z přímého kopu, český gólman neméně pěkným zákrokem míč vytěsnil na roh.

O vítězi bylo již téměř rozhodnuto, United se za dalšími brankami nehnali, a tak mohla opět hrozit Sparta. V 76. minutě Poborského centr usměrnil Urbánek příliš vysoko, v 83. zdálky střílel Zelenka, avšak těsně vedle. Ještě předtím Zelenku na hranici pokutového území atakoval Roy Keane, tentokrát ovšem sudí zákrok, závažností podobný onomu penaltovému z prvního poločasu, nepotrestal.

V 87. minutě předčasně skončil zápas pro Karla Poborského. Skluz proti Heinzemu totiž načasoval pozdě, míč už byl pryč a za faul po právu uviděl žlutou kartu. A protože již byla druhá, musel pod sprchy. Odchod mu alespoň trochu zpříjemnilo publikum, 66 tisíc diváků vyprovázelo někdejšího hráče Manchesteru potleskem.

Závěr zápasu patřil opět Ruudu van Nistelrooyovi. Nejprve sice jeho pokus po akci Rooneyho vyrazil Blažek, ale ve druhé minutě nastavení se po přihrávce od Millera ocitl sám dva metry před prázdnou bránou a nemohl nedat. Sice byl v ofsajdu a gól neměl platit, na resumé zápasu by to však již nic nezměnilo.

Sparta podala v Manchesteru sympatický výkon. Nezakopala se před vlastním vápnem, soupeře dokonce přestřílela v poměru 20:16, ale v její neprospěch rozhodly nevynucené chyby a špatná koncovka. United si vítězství zasloužili, měli míč více na svých kopačkách a měli optickou převahu, ale Sparťané jejich defenzívu neustále provětrávali rychlými protiútoky.

Tento výsledek, současně s výhrou Lyonu nad Fenerbahce, znamená konec sparťanských nadějí na postup do další fáze. Boj o třetí místo, zaručující alespoň

Autor: Petr Starý

Komentáře (37)

Přidat komentář
HOST*antisparťan

To bude výprask

Reagovat
HOST*

už se na to těším

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

1:1 možná 2:1

Reagovat
HOST*

Jo, to bude. Manchester dostane pěkně na prdel...

Reagovat
HOST*

to bych si nebyl tak jistej mozna ze sparta dostane tak 3 mozna 4:0

Reagovat
HOST*Jacob

ale pro Manchester!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*

5:0

Reagovat
HOST*

Ne jenom 4:0

Reagovat
HOST*Day_Walker

ne bude to 1:2

Reagovat
HOST*César

Máš jasnou pravdu.

Reagovat
HOST*

Ses zbláznil , ne????????????????

Reagovat
exmafie

pražský beton+marná anglická snaha=rovná se opět nudnej fotbal.....občas je mi docela líto,že Sparta postoupila do LM a její nepohledné zápasy akorát zabírají místo ve vysílání...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, přesně, přesně! Mě to taky štve, když třeba místo zápasu Bayern-Juventus nebo La Coruňa-Liverpool vidím Spartu.

Reagovat
smazaný uživatel

No, nadruhou stranu chápu, že to vysílají, sparťanští fanoušci to mají bezva.

Reagovat
HOST*yarda

Baba. pravdu díš, Exmafie, třeba Real, díky tomu, že hraje ve stejný den, není pro oko běžného českého diváka dosažitelný (no i když někdy...)

Reagovat
PJ

Jakej beton?? Když bych to měl porovnat s tim, co hrál Milán na Barceloně, tak je snad každýmu jasný, kdo kde betonoval. Sparta hrála dobře, bohužel doplatila na chyby a na neproměněný šance...

Reagovat
HOST*mistr

Bude to 3:0 Pro Manschester,Vsadte se!!!

Reagovat
HOST*

Bude to 5:0,Straka je vůllll,hihihi

Reagovat
HOST*

Ty seš asi debil ne. ty tomu nemůžeš vůbec rozumět. holt seš blbej. s tim už nic neuděláš.

Reagovat
HOST*Jacob

Sparta musí vyhrat. moc ji to přeju. tak hodně štěstí

Reagovat
HOST*

Manchester musí vyhrát,moc ji to přeju.Tak hodně štěstí.

Reagovat
HOST*

Ty lemry z Prahy dnes dostanou5:0, to je jasny

Reagovat
HOST*lp

Reagovat
exmafie

...ten Homola je fakt pičus,takový zkraty,takhle namazat van Nistelrooiovi na góla a není to zdaleka poprvé co takovou prasečinu vymyslel,divím se že hraje v základu...Věřím tomu,že kdyby jim nedaroval ten gól,tak by tam pražáci mohli bod ukopat...A Jun???Škoda mluvit,nedat takové tutovky v obou zápasech,no co,hlavně že mu to střílí proti Drnovicím a podobným velkoklubům

Reagovat
PJ

Hmm a že v lize je Homola coby obránce jednim z nejlepších střelců, to je jedno? Jo tentokrát to podělal, to je fakt... A Jun - taký měl tentokrát tutovky? Gólový šance měl dvě, poprvý mu to moc nesedlo, pravda, podruhý ho perfektně vychytal gólman. Určitě existujou i mnohem větší spalovači...

Reagovat
smazaný uživatel

V česky líze...to je sice hezké, ale tady se ukazuje, jak je naše liga totálně poprůměrná.

Reagovat
HOST*anonim

sparta toje děs,projely to ani nemrkly!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

V čechách hrajou na výbornou,ale proti jinému mančavtu

tak to nestojí ani zařeč!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*hegi

Vidim ze si v zivote nehral fotbal

Reagovat
HOST*

Docela pěknej fotbálek, ale je vidět, že hrači Sparty ještě nemaj dost zkušeností na to aby v takovimhle zápase mohly zvítězit ale podali sympatickej výkon. Ten zelí to tam nakouřil pěkně. jojo

Reagovat
HOST*

Hm šlo to až do jisté cvíle pak to zase pěkně pohnojili,ale udělali na mě větší dojem než v prvních dvouch zapasech

Reagovat
HOST*mistr

Múj Fotr v tipáči vsadil sololístek na Manschester že vyhraje 4:1 a hodilo mu to dost tak co byste chtěli?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*

to bylo jasny ze vyhraje manchester.lemri

Reagovat
smazaný uživatel

Po zápase to je vždycky jasný.

Reagovat
HOST*mistr

Ze jo?

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele