osmifinále - odvety
08.03.2005 20:45 CET
4 : 2
(3:2)

Reportáž

Chelsea FC - FC Barcelona 4:2

Odvetné utkání osmifinále Ligy Mistrů mezi Chelsea a Barcelonou nabídlo úchvatnou podívanou. Skvělé výkony, dramatický průběh, šest branek. Postoupil šťastnější celek Chelsea za nějž nastoupil v brance český gólman Petr Čech a možná byl tím jazýčkem na vahách, když několika skvělými zákroky držel naděje Chelsea při životě ...

Zápas nabídl podobný průběh jako ten před dvěma týdny v Barceloně. Katalánští technici drželi míč a kombinacemi hledali cestičku k Čechově brance, Chelsea vsadila opět na přímočarost a maximální efektivitu. Britskému celku chyběli distancovaný Drogba se zraněným Robbenem, který nebyl ještě ani na lavičce. I proto možná trochu překvapivě nasadil kouč Mourinho do základu do útoku vedle bijce Gudjohnsena i rychlého Kežmana, který se měl pohybovat na ofsajdové lajně. Vydatnou podporu ofenzivy měli navíc zabezpečit po stranách Cole s Duffem. Barce chyběl zraněný Márquez, jehož v záloze nahradil Gerard, na Giulyho postu pravého křídla hrál Iniesta.

Největší hvězdou v dresu domácích byl gólman Petr Čech, který několika skvělými zákroky držel dlouho šance Chelsea v reálné rovině a jeho snahu nakonec korunoval rozhodujícím gólem Lampard. Dobrý zápas odehrála i obě křídla Duff s Colem s jejichž rychlostí si obrana Barcy nevěděla rady a inkasovala nakonec celkem čtyřikrát. V dresu hostí vynikali především Xavi s Ronaldinhem. Xavi byl pánem ve středu hřiště, Ronaldinho dal dvě branky a svou technikou a rychlostí na sebe vázal vždy více protihráčů.

Barca začala aktivně, měl míč na svých kopačkách, zajímavé věci se však děly po rychlých protiútocích před její brankou. Gólman Víctor Valdés neudžel centrovaný míč, do zakončení mohl jít Lampard, ale sudí Collina mu odpískal faul. Hostům to zejména ze začátku duelu hodně klouzalo, o míč tak zbytečně přišel Xavi, Kežman potáhl míč po pravé straně a naservíroval ideálně Gudjohnsenovi. Ten se zbavil Gerarda a přesným zakončením pokořil Valdése. Inkasovaný gól hosty zmrazil, po Duffově rohu a Terryho prodloužení hlavou střílel z otočky nad Lampard. Po další rychlé akci Chelsea posílal zpětnou přihrávku do vápna Duff, ale nikoho ze svých spoluhráčů nenašel. Problémy dělal zejména na pravé straně Cole Bronckhorstovi, při jedné z akcí mu utekl, jeho střelu nešťastně tečoval Oleguer, Valdés stihl míč vyrazit, ale z ofsajdového postavení těžící Lampard doklepl míč do sítě. I třetí gól Chelsea padl po liknavosti hostující obrany. Po pěkné kombinaci poslal do uličky Cole Duffa, ten běžel sám na Valdése a potřetí dopravil míč za jeho záda.

Barca byla v šoku a nějaký čas jí trvalo než se opět vrátila ke své hře, k čemuž ji napomohl i neexistující presink u domácího mužstva. Po Bronckhorstově centru odkopl před Ronaldinhem míč Gallas, Eto´ovu nebezpečnou střelu vyrazil Čech na roh, po němž hlavičkoval těsně vedle Ronaldinho. Barcu vrátila zpět do hry penalta. V hlavičkovém souboji se trefil centrovaný míč do vztyčené ruky Paula Ferreiry a Sudí Collina nařídil pokutový kop. Ronaldinho jej poslal po zemi k tyči a Čech si na míč málem sáhl. Barcy bylo najednou plné hřiště, Dekův trestný kop vytáhl zpod břevna Čech, po nákopu Oleguera se k odraženému míči dostal Ronaldinho, klamavými pohyby dostal ze hry Carvalha a technickou střelou k tyči snížil na rozdíl jediného gólu. V tu chvíli už opět postupovala Barca. Ještě do poločasu se mohl trefit i Cole, ale napálil míč jen do tyče, Duffova dorážka šla jen do Valdése.

Do druhé půle nahradil chybujícího Bronckhorsta Sylvinho, Deco nastoupil s náplastí na tváři, dokládající nemilosrdné souboje s anglickými tvrďáky. I nadále měla míč více na svých kopačkách Barca, Eto´o nasadil jesličky Terrymu a další obránce mu míč ukopl. Kouč Mourinho poslal za Ferreiru na hřiště Johnsona. Zdálky zkoušel vystřelit Lampard, ale obránci ji zblokovali na roh, ten rozehrál Duff, ale agilní kapitán Chelsea hlavičkoval jen do Valdése. Na druhé straně střílel Belletti a Čech vyrážel jen s obtížemi na rohový kop. Eto´o našlápl k sólo akci, ale nakonec o míč přišel, Puyolovu hlavičku likvidoval na brankové čáře fantastickým reflexem Čech. Chelsea měla bleskurychlý přechod do útoku, Coleovu střelu Valdés vyrazil, Lampardův trestný kop z velké dálky šel jen těsně vedle branky.

V další šanci byl po centrovaném míči Gudjohnsen, ale míč se mu skrz houštinu těl do branky propasírovat nepodařilo. Na druhé straně udělal po Dekově centru Iniesta kličku Duffovi, ale vypálil jen do tyče a Eto´o dorážel nad. Chelsea se však přece jen dočkala postupového gólu. Belletti odzbrojil skluzem Gallase na rohový kop. Ten rozehrál Duff, na hranici vápna neuhlídal Gerard Terry, který hlavičkoval na branku. Ve vápně ne zrovna čistě bránil ve hře Carvalho Valdésovi a míč tak prošel nad hlavami liknavých barcelonských obránců až do sítě. I přes mohutné protesty na Carvalhovu hru gól platil. Kouč Mourinho posílil obranu Tiagem a Huthem, Rijkaard poslal na hřiště Giulyho s Maxi Lópezem. Skóre se už neměnilo, Xaviho střela i Dekův trestný kop šli mimo Čechovi tyče. Někteří z hráčů Barcy vyřazení neunesli a po zápase ještě došlo na strkanici.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (425)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele