čtvrtfinále - odvety
23.04.2003 20:45 CET
4 : 3
(4:3)

Reportáž

Manchester United - Real Madrid 4:3

ODVETA MANCHESTER – REAL : PŘEDČASNÉ FINÁLE

První utkání mezi Realem Madrid a Manchesterem United skončilo na stadiónu Santiaga Bernabeua ve španělském hlavním městě 3:1 pro domácí Real, United tedy před sebou měli nelehký úkol. Real sice před utkáním přišel o jeden ze svých největších klenotů, Raúla, jehož vyřadila operace slepého střeva, ovšem ani Manchester nebyl kompletní, v obraně nemohl nastoupit suspendovaný Gary Neville a citelná byla i absence Paula Scholese, ofenzivního tahouna zálohy, který stál taktéž kvůli žlutým kartám.

Manažer Rudých ďáblů Sir Alex Ferguson se odhodlal k málo očekávanému kroku, za který zřejmě bude čelit vlně kritiky. Nechal totiž na lavičce modlu United Davida Beckhama a jak se později ukázalo, nebyl to asi ten nejšťastnější tah. Místo kapitána anglické reprezentace nastoupil Argentinec Juan Sebastian Verón, který se tímto utkáním vrátil po téměř dvouměsíční absenci způsobené zraněním. Také v týmu Bílého baletu, hrajícího netradičně v černých dresech, došlo k jedné nečekané změně – místo Flavia Conceicaa nastoupil Angličan Steve McManaman, který se na hřiště moc často nedostává.

Domácí, hnáni téměř 70tisícovým kotlem, se chopili iniciativy od samého úvodu. Už ve čtvrté minutě se podél brankové čáry prosadil Ruud van Nistelrooy, ale bohužel pro United svou prudkou střelu namířil jen do připraveného Ikera Casillase. Po deseti minutách, které měli domácí víceméně pod kontrolou, přišel pro zaplněný Old Trafford šok. Při vůbec první akci hostů hrál významnou roli Zinedine Zidane, který přesnou přihrávkou našel volného Gutiho, ten vyslal dopředu Ronalda a brazilský mistr světa věděl, co s míčem – z pravého rohu vápna trefil přesně mezeru mezi Fabienem Barthezem a pravou tyčí za jeho zády – 0:1.

Stalo se tedy to, čeho se domácí obávali. Za tohoto stavu potřebovali vstřelit tři branky, aby dosáhli alespoň na prodloužení. Dalších více než 20 minut měl v režii Real. Krátkými rychlými přihrávkami si s hráči v červených dresech dělal co chtěl, naopak United, když už se dostali k míči, jej zase rychle ztratili. Domácí nevěděli co hrát, nebyli schopni nic vymyslet a jen díky tomu, že ani Real dopředu nijak nepospíchal, se skóre neměnilo.

Závěrečných deset minut prvního poločasu však už patřilo domácím, kteří si vytvořili slušný tlak a vypracovali si několik velice slibných příležitostí. Ve 36. minutě z hranice vápna pálil Ryan Giggs, ale jeho přízemní střela jen těsně minula branku. O pár minut později začal akci United gólman Fabien Barthez, po jeho dlouhém pasu se k míči dostal Ole Gunnar Solskjaer, mezi obránci vystřelil, ale Casillas jeho pokus nadvakrát zlikvidoval. O další dvě minuty později to byl opět norský reprezentant, kdo ohrozil branku Realu, na malém vápně však z otočky vystřelil jen slabě.

Hned z následující akce, ve 43. minutě, přišel vyrovnávací gól. Ryan Giggs, vyslal pěknou uličkou Solskjaera, ten byl rychlejší než Casillas a přihrávkou na malé vápno vyzval ke skórování Van Nistelrooye – 1:1. Nizozemský reprezentant se z takovéto pozice jen málokdy mýlí. V nastaveném čase mohli domácí přidat další gól - pálil opět Soskjaer, Casillas vyrazil, pak míč nesedl Verónovi a van Nistelrooyův pokus skončil opět na připraveném Casillasovi. O chvilku později ještě pálil nad branku Nicky Butt.

Ani to však nebyl konec poločasu, poslední slovo měl Real. Z pravé strany velkého vápna centroval Míchel Salgado, Ronaldo sice na míč nedoskočil, ale gól měl na kopačce Steve McManaman. Tomu však střela nesedla, a tak se šlo do kabin za stavu, který sliboval velké věci i do druhého poločasu.

Úvodní minuty druhé půlky patřily Realu a v 50. minutě měl velkou šanci Luis Figo, jehož technická střela skončila na břevně. Hned po následující akci se uz ale hráči Realu radovali. Roberto Carlos si ve vápně narazil se Zinedinem Zidanem, předložil míč Ronaldovi a ten, osamocený na malém vápně před prázdnou brankou, už nemohl mít úlohu snadnější – 1:2.

V tuto chvíli potřebovali domácí skórovat čtyřikrát, kdekdo mohl čekat, že rezignují. United se ale nevzdali a už o dvě minuty později se dočkali dalšího vyrovnání. Sám ve vápně se ocitl Verón, místo střely zkusil přihrávku na Van Nistelrooye a nešťastný Iván Helguera tečoval míč za Casillasova záda – 2:2. Také další minuty patřily Manchesteru. V 56. minutě se na vápně, sám před Casillasem, ocitl Solskjaer, dobrou šanci ale zahodil, nastřelil jen ruce připraveného gólmana. O minutu později se opět vyznamenal Casillas, tentokrát likvidoval prudký volej Veróna.

Ronaldovi zřejmě byly dva góly málo a v 59. minutě se trefil potřetí, hattrick završil krásnou střelou z 25 metrů. Tento gól lze možná přičíst na vrub brankáři United Barthezovi, který stál příliš daleko od branky a na Ronaldovu střelu nestačil zareagovat.

Zbytek utkání už patřil opět domácím, stejně jako závěr prvního poločasu. Až v 63. minutě se na hřiště dostal David Beckham a bylo to znát. V 66. minutě se mezi střelce mohl podruhé zapsat Van Nistelrooy, jeho rána zpoza vápna se ale jen otřela o tyčku. O chvilku později po Beckhamově centru v nadějné pozici hlavičkoval Solskjaer, zamířil však těsně vedle.

Pak už přišla první velká chvíle Davida Beckhama. O tom, že přímé kopy v jeho podání jsou extrémně nebezpečné, se přesvědčil nejeden brankář, dnes byl na řadě Iker Casillas. Stihl se jen otočit za míčem, který se cestou do sítě ještě otřel o břevno – 3:3.

Pět minut před koncem, kdy už jen málokterý fanoušek Manchesteru věřil v postup, přišlo nečekané zdramatizování. Po brejku se od Giggse dostal míč k Van Nistelrooyovi, jeho střelu Casillas vyrazil do Fernanda Hierra a od něj se míč odrazil do branky. Gól si nakonec připsal David Beckham, který dorážel na brankové čáře, a vzkřísil malou jiskřičku naděje pro United. Potřebovali dát ještě dva góly a to není nemožné – povedlo se jim to před čtyřmi lety, kdy v nastaveném čase otočili výsledek finále proti Bayernu Mnichov.

V závěrečných minutách už ovšem další gól nepadl. Štěstí neměl ani Ryan Giggs, který trefil jen výborného Casillase, ani Van Nistelrooy, který zamířil vedle, a v závěru ani Beckham, který z přímého kopu z hranice vápna přestřelil.

Zápas, který se musel líbit úplně všem, tedy skončil šťastněji pro Real. Sice si během zápasu vypracoval minimum šancí, téměř všechny dokázal využít. A to i bez Raúla, jehož dnes dokonale zastoupil Ronaldo. Real celkově vyhrál 6:5 a zajistil si tak postup do semifinále, kam se kromě něj probojovaly hned tři italské týmy. Na Bílý balet v boji o finále čeká Juventus Turín s Pavlem Nedvědem v čele. Pro Manchester United letošní pouť Ligou mistrů skončila, ve finále si na svém vlastním stadiónu nezahraje. Může se tak soustředit už jen na boj o titul v anglické Premier League.

Autor: Petr Starý

Komentáře (35)

Přidat komentář
HOST*Marty

Jasný zápas, plichta 1:1, možná i 2:1, jinak nic nehrozí... Real je dost zkušenej, aby si průběh zápasu ohlídal... Moc se těším, až REAL ukončí letošní kariéru MU!!!!!!!

Reagovat
PJ

Hodně bude záležet na začátku. Já myslim, že když dá Manchester během první půlky góla, tak to eště může dopadnout jakkoli. Ale když dá góla Real, tak bude asi hotovo...

Reagovat
PJ

Real je dost zkušenej... To je Manchester taky...

Reagovat
smazaný uživatel

Začátek rozhodne. Když to bude po 20 minutách 0:0, tak určitě postoupí Real.

Reagovat
PJ

Já bych neřikal 20 minut, ale tak celej poločas. Protože i když daji United góla třeba v 60. minutě, za tu půlhodinu se pak může stát cokoli...

Reagovat
antimadrista

Začátek bude pro Manchester rozhodující, musí dát rychlej gol.

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím v to,že to bude pěknej fotbal,ale semi MUSÍ být Barca - Real!

Reagovat
antimadrista

To by bylo naprosto super, kdyby jsme ještě v týhle sezoně zažili 2x el derby.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky,že bude.

Reagovat
PJ

Né že bych vám to nepřál, ale radši bych ho už letos neviděl ;-)

Reagovat
antimadrista

Man.Utd. vyhraje Premier league, LM nech Barce.

Reagovat
PJ

Kdepak, nenecham nikomu nic, všechno chci já :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Čím dříve dá MU gol tím větší jsou jeho šance! Real musí pozorně bránit a nepustit je do golu

Reagovat
smazaný uživatel

Já si strašně přeju,aby postoupil Real,já ho sice nesnáším,ale CHCI 2. El derby!

Reagovat
HOST*Sarky

jak se nebude dařit hvězdám Realu, má to MU v kapse

Reagovat
HOST*

Tak Barca skoncila.Krute,bidne.Jejich porazka je pro mne velikym zklamanim.Byl to velmi pohledny zapas!! Manchester dneska postoupí,ale bude to na posledni chvily.Realu se nekdo vyfauluje a bude se hrat v deseti.V zakladnim case to bude 3-1 a bude se prodluzovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Seš si někak jistý!

Reagovat
HOST*Marty

To nehrozí, Real si svůj postup uhlídá. Jak jsem již psal, vypadá to na plichtu, nebo REAL prohraje o jeden gól.

Reagovat
HOST*Marty

To nehrozí, Real si svůj postup uhlídá. Jak jsem již psal, vypadá to na plichtu, nebo REAL prohraje o jeden gól.

Reagovat
smazaný uživatel

Real si postup pohlídal s přehledem, který mi skoro vyrazil dech. I když hrál na takových 80-90 %, přesto to odehrál v naprosté pohodě. Slabší koncentrace (zejména Hierro - Helguera) sice zapříčinila drobné problémy, ale co, alespoň že padaly branky. Na Ronieho už nikdo nebude házet špínu, byl opravdu fantastický. Dobrý byl i tah s Gutim, alias def. záložník + stažený útočník v jednom. Já bych raději viděl v sestavě na úkor Maccy Pavona, který by výrazně pomohl sbírat nebezpečné centry. Jenže Beckham (smlouva do 2007, 9 mil. ročně už je mimochodem připravena, David je od léta madridistou) nakonec přece jenom nehrál, a tím se úplně změnil styl hry MU. Centrů výrazně ubylo, spíše se hrálo po zemi. Bohužel pro domácí se Butt, Veron a především Keane ve středu zálohy k ničemu nedostali - bravo Makelele. Collina byl tradičně tragickej, doslova tlačil Manchester dopředu. MU by byli holt příjemnějším soupeřem pro Juve ..... Doufám, že tento Ital letos s Madridem skončil! Tak jsme se na to derby těšili a Barca se to tradičně zkazila. S Juventusem to určitě nebude takový zážitek.

Reagovat
PJ

Mno nevim, já v tom moc velkej přehled neviděl. Real byl sice lepší většinu prvního poločasu, ale jinak to z jeho strany moc jistý nebylo. Bohužel pro Manchester tam Ronaldovi spadlo na co sáhnul, kromě těch třech gólů měl Real snad ještě dvě šance. Zklamal mě Barthez, ten třetí gól byl jeho a ani ten první padnout nemusel, kdyby byl líp postavenej a před tou střelou si neposkočil, čímž ztratil pár desetin vteřiny... A taky většina střel United trefovala Casillase, kterej bohužel pokaždý stál tam kde měl... Neřikam, že si Real postup nezasloužil, to asi jo, ale kdyby si to s přehledem pohlídal to by asi vypadalo jinak. Podlídal si to ve smyslu vývoje skóre, ale ne ve smyslu předvedený hry. Že by Collina tlačil? To nevim, nevšim sem si, ale to asi proto že sem byl zaujatej. Stejně jako ty, to by musel asi posoudit někdo neutrální... Nechápu, proč Beckham nehrál od začátku. Pokud máš pravdu v tom, že v létě půjde do Realu, pak bych to chápal. Pak ale nechápu to, proč ho Manchester prodává. Kdo proboha místo něj bude hrát???

Reagovat
HOST*Speedy

Souhlasím, zrovna s přehledem si to RM nepohlídal kdyby to skončilo 6:3 tak se nikdo nemohl divit. Mimochodem byl to fantastický zápas.

Reagovat
HOST*Marty

Prostě, jak jsem předpovídal, buď plichta, nebo prohra o jeden gól. Finále: AC Milán - Real Madrid. Vítěz Real. Je to jasný jak facka, takže už není o čem debatovat...

Reagovat
HOST*Ik

přesně tak

Reagovat
PJ

Mno asi máš pravdu. Ale já mam jinýho favorita - FORZA INTER! :-)

Reagovat
HOST*Marty

I to je dost možný, že se Real potká právě s Interem. Je to můj druhý oblíbený klub. Ale věřím a fandím Realu.

Reagovat
HOST*

Hovno to říkate protože manchesteraci prohrali, Real vedl a manchester dal 2 goly a real si dal 2 vlastní

Reagovat
Josifek

Jo souhlasím,že Bartez chytal tradičně špatně.Ten první gol,měl bejt víc u tyčky a při tom 3, golu to vypadalo,jako když uhejba ruce od ty střely,tu střelu mohl mííít!!!Ronaldo hrál dobře,měl prostě štestí...nejvíc mě štve to Raúlovo zranění,snad aspon finále(Real se tam snad dostane) stihne.Hodně mě zklamala hra Interu,a bylo mě hrozně líto Valencie,V milaně můžpu Toldoj postavit hodně velkej pomník!!!

Reagovat
PJ

Valencie je mi taky líto, i když sem fandil Interu. Postoupit si nezasloužil...

Reagovat
smazaný uživatel

Real postúpil zaslúžene, pretože tie góly, ktoré dal Manchester boli náhodné ako prasa Ronaldo sa aj potrhal hattrickom a napokon z toho nič nemal Real si dal dobre že nie 2 vlastné góly, Casillas bol viac nervózny, ako dobrý a na Bartheza by som vinu nehádzal..na umiestnené strely génia futbalu by proste nemali šancu ani piati brankári

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš, že ti ještě někdo odpoví?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
HOST*Jucky

Manchester - Real bylo předčasné finále, obě dvě utkání byla fantastická, hlavně to druhé. Takový fotbal už v Lize Mistrů letos neuvidíme, protože Italové prostě tak hrát neumí. Pro Real to bude snadné a podesáté vyhraje Ligu Mistrů. To je jistý!!!!!!

Reagovat
PJ

No po včerejšim výprasku od Mallorcy bych si tim tak jistej nebyl :-) FORZA INTER!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele