základní část, 28. kolo
22.04.2023 16:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

První derby na novém stadionu ovládly Pardubice. Ze dna tabulky je vytáhl nestárnoucí Černý

Pardubice zvládly důležitý duel 28. kola Fortuna ligy, ve kterém porazily rivala z Hradce Králové 1:0 a alespoň dočasně se odlepily z poslední příčky ligové tabulky. O osudu utkání rozhodl po změně stran přesnou trefou Pavel Černý. Domácí tým tak ovládl i druhé východočeské derby ligové sezony, přičemž i v říjnu vstřelil vítěznou branku tentýž 38letý matador, a zkomplikoval soupeři cestu mezi nejlepší šestku.

Takřka stoprocentní jistota setrvání v lize by na první pohled mohla znamenat, že v Hradci Králové panuje naprostý klid. To by ovšem nesměla do médií proniknout informace, že se od příští sezony dost možná nebude na lavičce černobílých vyskytovat 71letý Miroslav Koubek, což způsobilo spekulace o jeho nástupci. Domácí kouč Radoslav Kováč měl navzdory nelichotivému pardubickému postavení v tabulce o poznání pevnější pozici, uvítal by však lepší produktivitu svých svěřenců, kteří se v posledních třech kolech prosadili jen jednou.

Jako první zahrozili hosté, kteří se v šesté minutě propracovali k centru z pravé strany. Po nedorozumění v obraně Pardubic musel do akce Florin Nita, jenž pokus zblízka i za cenu bolestivého šrámu zneškodnil. I přesto, že si domácí od začátku utkání zachovávali optickou převahu, byla v první dvacetiminutovce ve finální fázi mnohem nebezpečnější černo-bílá ekipa. Misky vah se pomalu začaly naklánět na stranu Hradce a ten hrozil zejména ze standardních situací. Před pauzou si obrovskou příležitost vypracovali domácí, ale aktivní Michal Hlavatý selhal z bezprostřední blízkosti.

Pardubičtí velmi dobře zachytili vstup do druhé půle. Po pár náznacích šancí připravil v 56. minutě Hlavatý skvělou pozici pro Černého, který se osamocený ve vápně nemýlil. Votroci po obdrženém gólu šlápli do pedálů, ale nedařilo se jim proniknout kompaktní obranou soupeře. Tým z města perníku ale vedení zkušeně hlídal a sám čas od času zahrozil. Pardubice mohly výhru pojistit pár minut před koncem, ale přihrávku před prázdnou bránu od Dominika Janoška obrana na poslední chvíli odvrátila. Šance Hradce úplně pohřbil v nastavení Michal Leibl, který viděl druhou žlutou kartu.

Pardubice tedy zvládly důležité derby a udělaly velký krok k záchraně. Žádné bujaré oslavy však nejsou na místě, protože červenobílí už v úterý přivítají Slovácko. Hradec o den později vycestuje do Liberce.

Autor: Livesport.cz / Jan-Filip Novotný

Komentáře (1)

Přidat komentář
dejvikker

3:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele