play off - osmifinále
26.06.2016 21:00 CET
0 : 4
(0:1)

Reportáž

Belgie v závěru nedopustila drama a zaslouženě míří dál

Kouzlo Gábora Királyho pominulo čtvrthodiny před koncem. Už po deseti minutách zařídil větší klid v řadách favorita Alderweireld, poté se ale za miláčka fanoušků nedařilo procpat žádnou z mnoha nebezpečných střel. Dlouho se tak zdálo, že by poslední minuty mohly přinést ještě zápletku. Tu ovšem nedovolil střídající Batshuayi a 94 vteřin poté vše rozhodl kapitán Hazard. Zklamání v řadách maďarského celku umocnil ještě v nastaveném čase další náhradník Ferreira-Carrasco.

Když se Maďarsko s Belgií utkalo na mistrovství Evropy naposledy, většina čtenářů Eurofotbalu zřejmě ještě nebyla na světě. Souboj o třetí místo zvládli na domácím EURU v roce 1972 lépe Belgičané. I když byli mírnými favority i tentokrát, soupeře si netroufli podcenit. Přeci jen Maďaři v konkurenci Islandu, Rakouska a Portugalska vyhráli skupinu F.

V úvodu zápasu více útočili Wilmotsovi hráči, a tak není divu, že první - byť nepřesnou - střelu zápasu měl na svědomí v 5. minutě Kevin De Bruyne. Chvíli poté rval balon z levého křídla před bránu Eden Hazard, ale Romelu Lukaku na něj naštěstí pro Maďary nedosáhl. Útočník Evertonu za necelou minutu dostal míč do vápna, leč mířil mimo. To kolega de Bruyne byl v zápětí přesnější, ale jeho přízemní pokus Gábor Király kryl.

V 9. minutě fauloval Lang aktivního de Buineho a Belgičané kopali přímý kop. Romelu Lukaku na centr nedosáhl. Nemuselo to vadit, protože všechno za ním jistila hlavička Tobyho Alderweirelda - 0:1. V 15. minutě stačily Belgii dvě přihrávky, aby překonala nějakých 60 metrů a vytvořila si příležitost, ve které si ovšem na maďarském gólmanovi vylámal zuby Kevin De Bruyne. Na druhé straně podklouzl při malé domů Courtois, a přestože vyplašil sebe i všechny příznivce z Bruselu a okolí, nestál přímo před bránou, takže z toho byl jen roh, ze kterého soupeř nic nevytěžil.

Ve 20. mintuě dostal do šestnáctky balon Lukaku, načež přiťuknul před ní stojícímu Alderweireldovi, nicméně ten by na svůj volej potřeboval bránu obřích rozměrů. Čtyřiadvacátá minuta přinesla možnost Balázse Dzsudzsáka, se kterou neměl brankář, jenž na klubové úrovni obléká dres Chelsea, větší starosti. Na druhé polovině hřiště stíhal za obranou výborný balon Dries Mertens, leč jeho přihrávka před bránu našla pouze rukavice muže v teplákách.

Ten si poradil i s následnou hlavičkou de Bruyneho, na kterou mu namazal Romelu Lukaku. Po získání hracího předmětu na vlastní půlce se Belgičané pokaždé okamžitě hnali do protiútoků, které zaváněly nebezpečím. Jeden takový nepřesně zakončoval Lukaku. Ve 32. minutě fauloval před velkým čtvercem Támas Kádár a inkasoval žlutou kartu, neboť rozhodčí předtím trestuhodně přehlédl ofsajd.

Rozehrávky vzniklé standardní situace se ujal De Bruyne a čtyřicetiletý Kiraly konečky prstů vyrazil míč na břevno, od kterého se odrazil do relativního bezpečí. Šest minut před závěrem první půle napřáhl Lukaku, nicméně na poslední chvíli si úmysl rozmyslel a nahrál doprava De Bruynemu, jehož vychytal kdo? Přece Gábor Király! Potom pálil z dálky těsně nad Lovrencsics.

Ve 42. minutě zpoza pokutového území střílel Dzsudzsák. Courtois jeho pokus mírně podcenil. Pro Rudé ďábly to však žádnou pohromu neznamenalo. Naopak mohli vyrazit zatápět před svatyni Maďarska. A nebýt výtečného gólmana, mohlo to být 0:2. Družině Bernda Storcka scházela větší přesnost, což věděla, že je třeba do druhé pětačtyřicetiminutovky zlepšit.

Po změně stran to krajani Ference Puskáse zdárně vykombinovali, Ádám Szalai však v závěru akce nezazlobil. A pro hráče s číslem 9 to nedopadlo ani o chvíli později, neboť Vermaelan zblokoval jeho pokus na roh. Pak následovala pasáž, kdy belgické nájezdy dobře likvidovala maďarská obrana. A co nezlikvidovala obrana, s tím si poradil Király. V 66. minutě tečoval Pintérovu navštívenku střelec gólu Alderweireld a Courtois tak tak vyrazil na rohový kop.

Také další šance patřila Storckovým. Stoper Juhász mířil na vzdálenější tyč a těsně minul. Čtyřiasedmdesátá minuta byla časem další technicky parádní akce prohrávajícího celku. Centr do vápna šajtlí, který měl být finální přihrávkou, byl bohužel nepřesný. V 76. minutě přišel na hřiště Michy Batshuayi, jenž v uplynulé sezoně působil v Olympiku Marseille (tudíž zná i Stadium Municipal v Toulouse), a za necelé dvě minuty dal gól.

Po rohovém kupu balon doputoval mimo vápno k Edenu Hazardovi, který zvolil přihrávku sám sobě a zmíněný Batshuayi měl po jeho pobídce z levé strany sám před brankou jednoduchoučkou úlohu - 0:2. Prakticky hned po rozehrávce si Hazard seběhnul do středu hřiště a z hranice vápna zakončil přesně k tyči, podobně jako to provedl Éder při zápase Itálie versus Švédsko - 0:3.

V 83. minutě Belgičané neodvrátili nebezpečí a Szalai i díky teči jednoho z bránících fotbalistů těsně přestřelil. Za tři minuty pálil z dálky Batshuayi, ale Király si zase poradil. V závěru ještě měli borci ze země gulášů jednu šanci, nicméně ani ta se neujala. Zato na druhé straně udeřil po chybě Yannick Ferreira-Carrasco, když mu ideálně do běhu naservíroval Radja Nainggolan - 0:4. Maďarsko si určitě nezasloužilo prohrát takovým rozdílem. Vždyť ve skupině předvádělo vskutku vynikající výkony, k nimž dopomáhal i dnes absentující kreativní záložník László Kleinheisler. Do čtvrtfinále proti Walesu tedy postupuje Belgie.

Autor: Tomáš Kordík

Komentáře (641)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele