play off - finále
10.07.2016 21:00 CET
1 : 0
po prodloužení
(0:0, 0:0)

Reportáž

Portugalsko ve finále zdolalo Francii. Rozhodl střídající Éder

Mistry Evropy se poprvé v historii stali Portugalci. Tým okolo Cristiana Ronalda, který ale ve finále odehrál pouze dvacet pět minut, zvítězil 1:0 po prodloužení díky gólu střídajícího Édera ze 109. minuty. Domácím tak zbyly pouze oči pro pláč...

Francie si tento den vysnila, v Saint-Denis se 10. července pořadatelská země utkala v boji o zlato a všichni obyvatelé země v poslední době postihováné pohromami různého druhu si celý večer hodlali náležitě užít. Demonstroval to i velkolepý předzápasový hudební program včele s Davidem Guettou a pochopitelně také následné pění hymen obou zemí. Při populární Marseillaise musel přejít mráz po zádech nejen lidem přítomným na Stade de France.

O první zajímavou akci utkání se nicméně přičinili Portugalci. Po dlouhém nákopu zakončoval přímo z voleje Nani, cíl však výrazně minul. Podobně "úspěšný" byl o chvíli později také na opačné straně Moussa Sissoko. Středopolař Newcastlu United patřil v úvodním dějství k nejaktivnějším fotbalistům v modrém dresu, ve 22. minutě se blýskl dalším individuálním průnikem, opět ale neměl správně seřízená mířidla.

Didier Deschamps naordinoval svým svěřencům od začátku vysoký presink a celku z Pyrenejského poloostrova to dělalo problémy. Díky tomu přišla také zřejmě největší šance celého prvního poločasu, když balón pro Payeta vybojoval Giroud, špílmachr z West Hamu povedeným pasem za obranu oslovil Antoina Griezmanna, jeho sedmý gól na turnaji ovšem nepřipustil výborný Rui Patrício, jenž hlavičku blonďatého kanonýra vyškrábl mimo.

Důležitým momentem z první půle byl tvrdý souboj Dimitriho Payeta s Cristianem Ronaldem, po němž kapitán Portugalska zůstal s bolestivou grimasou ležet na trávníku. Ačkoliv si to nechtěl připustit, po dalších minutách, kdy se snažil zranění kolena rozběhat, potřetí usedl na trávník, ukázal ke střídačkám definitivní ortel, kapitánskou pásku předal Nanimu a se slzami v očích opustil hřiště na nosítkách. Santosova ekipa tak hrála od 25. minuty bez své největší hvězdy, již na trávníku nahradil Ricardo Quaresma.

Někdejší trenér Řecka kvůli tomu také trochu přeskupil rozestavení svých hráčů a tato změna jeho mužstvu pomohla. Když už se zase začal hrát fotbal, tak si ovace zaplněného stadionu vysloužil znovu Sissoko, jenž se po příhře od Payeta elegantně uvolnil přes Adriena Silvu a stav 0:0 zůstal jen díky pozornému Patríciovi.

Po přestávce jsme na nebezpečné situace před oběma brankami museli počkat až do závěrečné pětadvaciminutovky. Hru Francouzů výrazně oživil Kingsley Coman, který vystřídal dnes nevýrazného Payeta. Právě po centru křídelníka z Bayernu měl gól na hlavě Griezmann, z malého vápna ovšem trestuhodně minul. Agilní Coman se poté pěkně prosmýkl kolem přesily obránců, vysunul Girouda a toho znovu vychytal Patrício.

Deset minut před koncem Nani vzbudil z letargie i Huga Llorise. Jednička Tottehamu nejprve s vypětím všech sil vytáhla zpod břevna nepříjemný centr směřující do sítě a poradil si i s následnými nůžkami Ricarda Quaresmy. Pak už se ale musel mít na pozoru zase Rui Patrício, jemuž z dálky pořádně provětral rukavice s chutí hrající Moussa Sissoko.

Prodloužení neodvrátil ani střídající André-Pierre Gignac. Třicetiletý dlouhán se jako již tradičně v závěru základní hrací doby vyměnil na hřišti s Giroudem a mohl se stát národním hrdinou, v nastaveném čase totiž v šestnáctce posadil na zadek Pepeho, ve stoprocentní pozici však orazítkoval pouze pravou tyč.

Zlatý tah si připsal trenér Fernando Santos, který poslal na hřiště místo mladičkého Renata Sanchese fyzicky zcela jinak stavěného Édera a právě on bude plnit titulky zítřejších novin. Ve 104. minutě ještě po rohu Quaresmy Llorise nepřekonal a kousíček chyběl i později Raphaelovi, jehož povedenou střelu z přímého kopu zastavilo břevno.

Klíčový okamžik nadešel ve 109. minutě. Laurent Koscielny prohrál osobní souboj s Éderem a útočník francouzského Lille z nějakých dvaceti metrů přízemní skákavou ranou rozhodl o premiérovém zlatu pro svou zem. Hugo Lloris se za míčem natahoval marně a pohár nad hlavu tak zvedlo Portugalsko, které během celého šampionátu v základní hrací době vyhrálo paradoxně pouze jedno utkání.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2628)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele