V Anglii viděli rudě: 22. kolo Premier League v kostce

05.02.2021, 22:19
Aktuality
Čtyři červené karty v jediný den. Něco takového Premier League dlouho nepamatuje. Vybavuji si snad jen legendární Halloween v roce 2009, kdy se vyloučit nechalo dokonce 8 hráčů. Tentokrát temné stíny uvrhly prokletí na fotbalisty Arsenalu a Southamptonu, kteří kvůli svým nedisciplinovaným kolegům ztratily zápasy s Wolves, respektive Manchesterem United...

Přestože se nad vyloučeními Luize a Bednareka vznáší otazníky, oba dva stopeři se zapsali do historických statistik. David Luiz po příchodu do Arsenalu viděl červenou kartu už třikrát a zavinil hned 6 penalt. V obou těchto dimenzích Premier League vládne. Jeho polský "brat" pak jako první v novodobých dějinách soutěže završil nechtěný hattrick. Tedy vlastní gól, zaviněnou penaltu a červenou kartu.

Přesto se nedá říct, že by potupná porážka 9:0 na Old Trafford šla na jeho vrub. Týmu sice rozhodně nepomohl - a nit suchou na něm určitě nenechali ani někteří manažeři Fantasy Premier League - ale na rekordním debaklu má největší podíl Alexandre Jankewitz.

Ten spolu s Berndem Lenem dovršil zmíněný kvartet hříšníků. Jako jediný ovšem skutečně "viděl rudě". Pro devatenáctiletého záložníka to byl vůbec první start v Premier League v základní sestavě, no a byl asi chlapec trochu přemotivovaný. Udělat takovouhle prasárnu ve druhé minutě zápasu, to je skoro na svěrací kazajku. Fanoušci Saints na fórech tvrdili, že byl Jankewitz nespokojený s tím, že šanci v A týmu nedostal dřív, a podal dokonce žádost o přestup. Myslím, že po tomhle mu na St. Mary’s rádi tašku sami sbalí...

Southampton tak má na svědomí dvě ze tří nejhorších porážek v historii Premier League. Před necelým rokem a půl dostali stejnou rychtu i doma od Leicesteru. Jedinou další výhru 9:0 pro změnu zopakoval Manchester United, jenž v roce 1995 takto zničil taky Ipswich.

Uplynulé kolo má taky výraznou českou stopu. Nejenže všichni tři reprezentanti, tedy Matěj Vydra, Tomáš Souček a Vladimír Coufal, nastoupili v základní sestavě, dva z nich skutečně zazářili. Nepřekvapivě to byli oba zástupci West Hamu, protože Vydra to měl proti nepřekonatelnému Manchesteru City na hrotu útoku skutečně těžké. Nutno ale říct, že svého kolegu Jaye Rodrigueze výkonem stoprocentně předčil, takže se dá očekávat, že v hierarchii o pozici poskočil. Aspoň na čas.

No a ti dva Kladiváři? Tomáš Souček otevřel skóre a dal už svůj osmý gól v sezóně. Už to samo o sobě stojí za smeknutí, avšak přidejme ještě další statistiky. Souček dal pochopitelně všech osm gólů ze hry - a když odebereme penalty všem střelcům, je český záložník 6. nejlepším kanonýrem Premier League! A pak je tu Vladimír Coufal, který snad proti Aston Ville zahrál ještě lépe. Vůbec nejevil zájem o to, že proti němu stojí nejlepší hráč v soubojích 1 na 1 v celé Premier League a Jacka Grealishe prostě strčil do kapsy. Kapitán Villans radši po změně stran odešel na druhý kraj hřiště.

Z dalších výsledků určitě stojí za zmínku nebývalé trápení Liverpoolu, který na Anfield Road poprvé od roku 1984 nedal gól už třetí ligový zápas v řadě. Střelci Reds mlčí už 384 minut. Naopak Thomas Tuchel jako první manažer Chelsea od Josého Mourinha udržel čisté konto své první tři zápasy. Pokud se mu zadaří i v neděli v Sheffieldu, defenzivního guru dokonce překoná.

Nakonec se musíme pozastavit nad tím, že koronavirová krize skutečně Premier League ovlivnila. Domácí hřiště už není taková výhoda, jako tomu bývalo dříve. Vždyť ve středu se hrálo pět zápasů a všech pět vyhráli hosté. To se nikdy dřív nestalo. Z celosezónní statistiky pak vyplývá, že venku týmy vyhrávají ve více než 40 procentech případů. To je o celých 7 procent víc než v jakémkoli předešlém ročníku.

TOP 3 góly kola




Stojí za zmínku: Iheanacho vs. Fulham

Hvězdy kola dle WhoScored.com


1. Bruno Fernandes (Man Utd) - 10 | gól, 2 asistence, 6 střel, 3 na bránu, 5 klíčových přihrávek

2. Jesse Lingard (West Ham) - 8.98 | 2 góly, 6 střel, 3 na bránu, 2 klíčové přihrávky

3. Scott McTominay (Man Utd) - 8.89 | gól, 2 obranné zákroky (100%), 90% úspěšnost přihrávek

Nejlepší Čech (6.): Tomáš Souček (West Ham) - 8.79 | gól, 4 střely, 6 vyhraných vzdušných soubojů (55%), 2 úspěšné průniky (100%)

Sestava 20. kola Premier League


Autor: Marek Ustohal

Gólman - Robin Olsen (Everton): Carlo Ancelotti se nechal slyšet, že Pickford není lepší než Olsen, tudíž není důvod tyto dva brankáře nerotovat. Zranění nezranění, proti Leedsu chytal Olsen a Pickford bude mít potíže vrátit se zpět do role jedničky. Švédský gólman předvedl excelentní výkon, no a ten triple save proti Bamfordovi, Raphinhovi či kdo to ještě byl. Velkolepé.

Pravý stoper - Chris Basham (Sheffiel United): Sheffield se chytá stébla a sbírá body, kde se dá. V klíčovém utkání proti WBA dokázal zvítězit, a opět se nedá říct, že by to byla zásluha ofenzivních borců. Hrdinou byl Bashambauer. U prvního gólu se tenhle stoper nachomýtl ve vápně, potom poslal centr do šestnáctky a legendární Billy Sharp rozhodl.

Střední stoper - Adam Webster (Brighton): Víceméně by se dal nominovat kterýkoli z obránců Seagulls, ale Webster o fous vyčníval. Liverpool je doma dlouhodobě impotentní, to ale na výkonu Brightonu neubírá, Reds prakticky neměli vyloženou šanci, s výjimkou pár Salahových defektů. Webster byl vždy na svém místě a měl velký vliv na šokujícím vítězství.

Levý obránce - James Justin (Leicester): Maddison sice hraje v posledních týdnech skvěle, ale i tak je tenhle mladík hlavním kandidátem na nejlepšího hráče Leicesteru letošní sezóny. Proti Fulhamu hrál opět famózně, vzadu neudělal nic špatně a neustále otravoval soupeře v útoku. No a ten výpad u jeho gólu? Čich na bránu, klička gólmanovi, zakončení... paráda.

Pravý křídelní obránce - Vladimír Coufal (West Ham): Aaron Wan-Bissaka předvedl proti Southamptonu skvělý výkon. Ale nestačilo to. Protože český bek strčil do kapsy byť ne nejlepšího hráče Premier League, který se kvůli jeho vlezlosti musel po půli přesunout na pravý kraj zálohy. Coufal byl neústupný, bránil naprosto dokonale, a i jeho zásluhou Hammers Aston Villu obrali o všechny body.

Pravý střední záložník - Bruno Fernandes (Man Utd): Když to bylo 4:0, kdekdo kroutil hlavou, že Bruno neměl vliv na jediný gól. Měl. Ne že ne. Portugalec sice svoje jméno upsal až u dalších branek a své 1+2 zaznamenal až v momentě, kdy bylo rozhodnuto. Jenže jeho přínos byl opět hmatatelný. Jeho schopnost posílat sebe i míče do vápna je pro United nepostradatelný. Prozatím POTY. Bezpochyby.

Levý střední záložník - Ilkay Gündogan (Man City): Žádný KDB? Žádný problém. Turecký Němec jeho roli zastupuje skvěle, možná i lépe než zdravý Belgičan. Gündogan se ve své roli posunul o fous výš a hraje famózně. Neztratí míč, nejde mu ho vzít, proti Burnley připsal pět klíčových přihrávek, včetně jedné asistence. Hraje v životní formě.

Levý křídelní obránce - Luke Shaw (Man Utd): Po půli šel z placu, ale to je pro naši věc úplně, ale úplně jedno. Shaw má životní fazec a právě on byl důvodem, proč se United už po 45 minutách mohli celou druhou půli šťourat v nose. Na dva góly fantasticky nacentroval, další gól umožnil dalším skvělým průnikem a pasem. Nejlepší hráč zápasu, přestože hrál jen poločas.

Pravý ofenzivní záložník - James Maddison (Leicester): Těžko říct, jestli je právě on hráčem s nejlepší formou v celé Premier League. Ale do TOP 3 patří určitě. Maddison se před pár měsíci vyléčil ze zranění a jeho fazona roste každým dnem. Česko se má na Euru čeho obávat. Proti Fulhamu vyrobil oba góly, jeden nádherným centrem, druhý bezelstnou přihrávkou před poloprázdnou bránu. Geniální fotbalista.

Střední útočník - Anthony Martial (Man Utd): Šel do hry za rozhodnutého stavu, ale jeho motivace ukázat se byla neutuchající. Dal dva krásné góly, prokázal svůj instinkt ostrostřelce a Ole Gunnaru Solskjaerovi dal velký důvod k přemýšlení, kdo bude hroťák číslo jedna. Navíc vybojoval pokutový kop.

Levý ofenzivní záložník - Jesse Lingard (West Ham): Po 23 letech první debutant West Hamu, který dal při debutu hned dva góly. Lingardinho, jak se občas kmenovému hráči Man Utd posměšně přezdívá, skutečně všem kritikům zavřel ústa. Ti ho považovali za div ne zbytečného hráče, který by měl pomalu ukončit kariéru. Tu však u Hammers dokonale osvěžil, ve Villa Parku hrál opravdu skvěle.

Hráči, kteří si zaslouží zmínku: Aaron Wan-Bissaka, Ben Godfrey, Mateo Kovačić, Tomáš Souček, Scott McTominay, Mason Mount, Michail Antonio

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City21145239:1347
2.Manchester United22135446:2744
3.Leicester City22133639:2542
4.Liverpool FC22117443:2540
5.West Ham United22115634:2838
6.Chelsea FC22106636:2336
7.Everton FC20113631:2536
8.Tottenham Hotspur2196634:2233
9.Aston Villa20102835:2432
10.Arsenal FC2294927:2231
11.Leeds United21921036:3829
12.Southampton FC2185827:3429
13.Crystal Palace2285927:3729
14.Wolverhampton Wanderers22751023:3126
15.Brighton & Hove Albion2259824:2924
16.Newcastle United22641222:3622
17.Burnley FC21641113:2822
18.Fulham FC21281117:3114
19.West Bromwich Albion22261418:5212
20.Sheffield United22321714:3511

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (35)

Přidat komentář
nani92

Martial nezaslúžene

Reagovat
Front hell

Hlavně věta,, vybojoval pokutový kop". To bych blil

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
jk

Reagovat
Golasso

Bojovník

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
fefo

Reagovat
Studni

Už z principu bych ho tam za ten hnus nedal

Reagovat
Bady86

to co za smetaka tohle pise? Simulantska mrdka Martial jo? Aha, takze necist tyhle picoviny bez vypovedni hodnoty

Reagovat
bbbauch

Drz picu, prasomrde

Reagovat
Neutron

Reagovat
Freedo

Stírací los.

Reagovat
smazaný uživatel

https://www.youtube.com/watch?v=lpauxRuI_B0

R.I.P. Cheik! Vyroci nejlepsiho zapasu, co jsem videl. Pri golu jsem vyskocil z postele a dal si hlavou o strop a praskla mi pricka v posteli.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
havrys99

10 let tyjo, už jsme starý

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
Jardin

tenhle zapas byl nocni mura, ale takhle zpetne se na to koukam jinak a Cheickovi tu radost preju

Reagovat
Hokaido

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

Co to bylo za rok? 2012,13?

Reagovat
Hokaido

Ani jedno. Včera to bylo 10 let.

Reagovat
Front hell

Pamatuji. Tenkrát to myslím bylo na nově tenhle zápas. A já si rozbil od zlosti svůj oblíbený hrnek na kávu

Reagovat
cristiano.K.

fůj, čtyři hráči MU

Reagovat
cristiano.K.

pustím si rychle a zběsile a zjistím,že to tam je plný fotbalistů. Reyes (podoba žádná herci), Vinc (Allison Becker), pikolik pod Ryesem (Dani Alves )

Reagovat
mayday

Tej tlučhuba by se taky dal k někomu přiřadit

Reagovat
cristiano.K.

když nevíš Martial

Reagovat
mayday

Spíš Stephen Appiah mě napadl

Reagovat
iamek

Tony . Dva kousky, vybojována penalta. Jen tak dal . Bruno klasika a Luke pomalu taky .

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Hugill ma ok zmluvu, ze ostáva? A Shoretire podpísal nakoniec novu zmluvu a on je nejaky top prospect?

Reagovat
jk

To vypadá, že se na úvodní fotce ti dva radují z té vybojované penalty

Reagovat
Hokaido

Maddison > Grealish

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele