Souček pálí jako Baroš: 20. kolo Premier League v kostce

29.01.2021, 11:59
Názory a komentáře
Tomáš Souček (© AFP)
Jen co 20. kolo začalo, už bylo jasné, co bude hlavním tématem Premier League v kostce, která obléká starý kabát. Co to znamená? Už zase budou v článku ty nejkrásnější góly kola, už zase bude plný statistik, odkazů a čísel od WhoScored.com. No a to téma? Přece Tomáš Souček. Světec, sympaťák, jedlík bramborového salátu, miláček fanoušků West Hamu a Moyesova zbraň země-vzduch.

Když Souček ve dvou papírově snazších utkáních doma proti Burnley a WBA vyšel gólově naprázdno - a na hřišti si odehrál takový nudnější standard - ten prvotřídní "hype" obklopující jeho jméno trošku utichl. O to větší explozi v publiku způsobil, když se poprvé ve své krátké kariéře v Premier League trefil dvakrát v jednom zápase.

Na 1:1 vyrovnával klasicky hlavou, druhá trefa ale ukázala, že od přestupu ze Slavie udělal velký progres, v zakončení, které vyžadovalo výbornou techniku, byl nesmírně pohotový. Tomáš Souček si nejen na ostrovech získává čím dál tím víc fanoušků - a nejen kvůli výkonům na hřišti. Po Tomášově tweetu hned po utkání, v němž věnoval úspěch své ženě, roztálo nejedno srdce. Třeba i to Jamese Cordeena...

Věnujme se Součkovi i v kontextu ostatních hráčů. Statistický server Squawka spočítal, že český reprezentant je jediným borcem, který vyhrál alespoň 100 vzdušných soubojů. Jeho úspěšnost je navíc velmi solidní, uspěl v 60 % případů. "Suk" navíc vyrovnal český rekord. Jako pátý Čech v historii Premier League se dostal na metu 10 branek, dokázal to však ze všech nejrychleji. On a Milan Baroš na to potřebovali přesně 33 zápasů.

Ač to tak možná působí, 20. kolo samozřejmě nebylo jen o Součkovi. Zastavme se ještě u druhé signifikantní české stopy, kterou v trávníku zanechal Matěj Vydra. Útočník Burnley šel do zápasu proti Aston Ville v 75. minutě za stavu 1:2. Za čtyři minuty už Clarets vedli, a víte co? Český reprezentant měl prsty v obou gólech.

V týdnu se toho stalo zkrátka hodně, Klopp v šlágru kola sestřelil Mourinha, kterému se zranil nejdůležitější hráč Harry Kane. Setkali se Man Utd s Sheffieldem, tedy první s posledním, což pochopitelně muselo skončit naprostým výbuchem lídra tabulky. A debut prožil na lavičce Chelsea Thomas Tuchel, což bude v blízké době určitě hlavní téma některé z kostek.

TOP 3 góly kola




Stojí za zmínku: Jack Harrison vs. Newcastle

Hvězdy kola dle WhoScored.com


1. Joao Cancelo (Man City) - 9.73 | gól, asistence, 3 klíčové přihrávky, 5 úspěšných průniků (71%)

2. Ilkay Gündogan (Man City) - 9.37 | 2 góly, 3 úspěšné průniky (100%), 2 přerušené útoky soupeře

3. Riyad Mahrez (Man City) - 9.35 | gól, asistence, 2 klíčové přihrávky, 90% úspěšnost přihrávek

Nejlepší Čech (4.): Tomáš Souček (West Ham) - 8.98 | 2 góly, 4 obrané zákroky (100%), 3 přerušené útoky soupeře

Sestava 20. kola Premier League


Autor: Marek Ustohal

Gólman - Nick Pope (Burnley): Dostal dva góly, přesto jej nemůžeme opomenout. V utkání proti Aston Ville totiž Nick Pope čelil 10 střelám, takže ty dvě, co lapit nedokázal, se dají přehlédnout. Tím spíš, když to byly de facto doklepnutí do odkryté kasy, tím spíš, když Burnley vyhrálo 3:2. Obrovitý gólman k cenném vítězství mimo jiné dopomohl chycením gólových šancí Grealishe, Traorého i Mingse, stejně jako perfektním vyřešením samostatného nájezdu Watkinse.

Pravý obránce - Trent Alexander-Arnold (Liverpool): Zdálo se skoro nemožné nenominovat do ideální jedenáctky Joaa Cancela, nakonec ale přece portgualský bek našel přemožitele. I Trent Alexander-Arnold z pravého beka skóroval a k tomu si připsal asistenci - on to však dokázal nikoli na hřišti rozloženého WBA, avšak na půdě Tottenhamu. Především ten centr na Maného trefu byl epesní.

Pravý stoper - Phil Jagielka (Sheffield United): Tohle je snad to poslední jméno, které bychom v All-Stars Premier League čekali. Phil Jagielka neprožívá ve svém mateřském Sheffieldu zrovna snovou sezónu. V základní sestavě strašlivě hrajícího týmu byl na Old Trafford letos teprve potřetí - a v prvních dvou případech to byla dost hrůza. Jak to tak ale chodí, odveta proti Manchesteru se vydařila báječně. Organizoval překvapivě fungující defenzivu, téměř vždy byl na správném místě, vrhal se proti útočníkům i míčům. Kolosální výkon.

Levý stoper - Lewis Dunk (Brighton): Brighton se v ofenzivě často velmi trápí, a tak není výjimkou, když gólem vytáhne trn z paty stoper Lewis Dunk. Tentokrát se kapitán Seagulls dvakrát setkal s dobrým zákrokem Areoly, a tak se, aby Albion vůbec bodoval, musel činit i vzadu. Na samém sklonku zápasu odkopával míč z brankové čáry.

Levý obránce - Cédric Soares (Arsenal): Prokázal, že jako back-up za Tierneyho je víc než vhodný. Levá, nebo pravá, je to jedno. Soares si v Southamptonu odbránil svoje - a překvapivě měl dost sil a odvahy na časté výpady vpřed. Nádherným pasem založil třetí gól Arsenalu.

Pravý střední záložník - Ilkay Gündogan (Man City): Kde se to v něm vzalo? Ilkay Gündogan nikdy nepatřil k těm, co by se soustředili na bránění, ale takový gólostroj je skutečným zjevením. Od Vánoc nasázel v šesti zápasech šest gólů - a to nejlepší si nechal na duel proti WBA. Hned zkraje zápasu se trefil dvakrát, no a bylo po zápase. Kdo ví, zda by nedal hattrick, kdyby ho Guardiola po 50 minutách nestáhl.

Defenzivní záložník - Tomáš Souček (West Ham): Podobně jako Gündogan, avšak kvůli národnosti s ještě o něco zajímavějším puncem. Teď už to není žádný přehnaný hype, když řekneme, že Tomáš Souček patří mezi nejlepší střední záložníky letošní sezóny Premier League. Zvládnout dokonale svoji práci v srdci sestavy - a k tomu navíc sestřelit soupeře dvěma góly... sen každého hráče i manažera.

Levý ofenzivní záložník - Jack Grealish (Aston Villa): Long time no see... Jack Grealish se v ideální sestavě neobjevil od 8. kola, takže si čtvrtou nominaci připisuje až nyní. Upřímně, kdyby měl o takové dvě, tři účasti víc, nikdo by nemohl říct ani popel. Kapitán Aston Villy možná není nejlepším fotbalistou celé ligy, ale cenu MVP pro toho nejužitečnějšího by bral okamžitě. Každý, opravdu každý zápas je nejlepším hráčem (v poli) svého týmu, za 18 zápasů stihl 6+8, včetně gólu a "druhé" asistence proti Burnley. No a když navíc předvádí tyhle fenomenální věci, jako právě ve středu, zkrátka nejde před jeho schopnostmi nesmeknout a nezatleskat. Na tohle se prostě dá koukat pořád dokola.

Pravé křídlo - Bukayo Saka (Arsenal): Poprvé se do naší All-Stars dostal v 15. kole, a hle, už má čtvrtou nominaci. Mladičký křídelník zažívá raketový vzestup, téměř každý zápas je nejlepším hráčem Arsenalu a nezřídka to potvrzuje i produktivitou. To z něj dělá skutečně rozdílového hráče. Do sítě Southamponu ostatně vpálil vítěznou branku - a pojišťující gól věnoval skvělým pasem před bránu Lacazettovi.

Střední útočník - Riyad Mahrez (Man City): Protože Manchester City v současnosti nemá útočníka schopného střílet góly, nebo být jakkoli produktivní, zkouší Guardiola posouvat do role falešné devítky kdekoho. Proti WBA tuhle roli dostal Mahrez a počínal si výborně. Gól dal ze své "trademark" pozice zprava, a pak naservíroval před prázdnou kasu míč i Sterlingovi.

Levé křídlo - Sadio Mané (Liverpool): Trápení Liverpoolu je u konce a zásluhu na tom má hlavně Sadio Mané. Od první minuty hýřil aktivitou a nešel zastavit. Už v úvodu mohl dát dva góly, pak předložil Firminovi doklepnutí do prázdné a Reds dali gól po 483 minutách. Ruce měl i ve zbylých dvou brankách, když jeho ránu dorazil Alexander-Arnold, a pak se po centru pravého beka konečně trefil i sám.

Hráči, kteří si zaslouží zmínku: Alphonse Areola, Joao Cancelo, Willy Boly, John Fleck, Raphinha, Alexandre Lacazette, Dwight McNeil

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City19125236:1341
2.Manchester United20124437:2740
3.Leicester City20123536:2239
4.Liverpool FC20107340:2337
5.West Ham United20105530:2435
6.Tottenham Hotspur1996434:2033
7.Everton FC18103529:2233
8.Chelsea FC2086633:2330
9.Arsenal FC2093826:2030
10.Aston Villa1892733:2129
11.Southampton FC1985627:2429
12.Leeds United1982932:3526
13.Wolverhampton Wanderers2065921:2923
14.Crystal Palace2065924:3623
15.Burnley FC1964913:2422
16.Newcastle United20541119:3419
17.Brighton & Hove Albion2039822:2918
18.Fulham FC19271015:2713
19.West Bromwich Albion20251315:4811
20.Sheffield United20221612:338

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (90)

Přidat komentář
Studni

Grealish do Arsenalu je můj sen, škoda že se asi nikdy nedočkám

Reagovat
smazaný uživatel

Ty mu teda přeješ...

Reagovat
Studni

Když Villa nevyhraje ani jeden z těch dohrávaných zápasu, tak si o místo polepší

Reagovat
Gunner14

Proč ne, podle mě by k nám hodně chtěl. Pamatuji si jak šel pařit s našema hráčama poté co jsme rozbili jeho Aston Villu ve finále FA Cupu v 2015

Reagovat
Remt

to opravdu?:-D

Reagovat
LAM

Že by Souček brzo překonal Baroše v golech za jednu sezonu v PL?

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
cristiano.K.

Baroš byl jeden z nejpřeceňovanějších útočníků vůbec.

Reagovat
h8_sfatto

to je spíš Souček ne ?

Reagovat
cristiano.K.

pokud Součka bereš jako útočníka, tak máš pravdu

Reagovat
Achašveróš

Reagovat
smazaný uživatel

jeho nejlepsi pocin je to, ze uhnul Šmicerove střele proti Milanu

Reagovat
papos182

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Infi

Reagovat
Rostyg
Reagovat
smazaný uživatel

Slepice, fuj tajbl

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslel, že All or Nothing je jen pracovní název a ten oficiální je už jen Nothing.

Reagovat
kolouch

Hodne zdaru, tesim se na zbytek serie

Reagovat
REPLIKATOR

A na rozdíl od Baroše je Souček skromný kluk bez průserů. Proto mu fandím daleko více než tehdy Barošovi, i když nehraje v mém oblíbeném klubu.

Reagovat
smazaný uživatel

Baroš ten hype neustál. Souček není tento typ. Hlavně ať nepřijde nějaké vleklé zranění a bude z něj hvězda.

Reagovat
kattos

Ono celkově je rozdíl když je hype na útočníka, jehož kvality se ve veřejnosti prokazují golama a středopolař, u kterého jde prakticky jen o to jestli hraje nebo ne a pozice v tabulce (z pohledu veřejnosti)

Reagovat
Reggie

na tom něco je.

Reagovat
bobis21

Tak Souček tam šel jako o dost zkušenější hráč, což mohlo přispět k tomu co říkáš.

Reagovat
KingMaster13

A to je právě ono, těm našim hráčům prospívá spíš když se vykopou v lize, přerostou jí a teprve pak jdou ven. Když šel někdo v 18 do nějaké akademie ven tak se málokdy prosadil a nebo brzo vyhasnul

Reagovat
bobis21

Tak Bary nešel úplně z akademie, šel jako kapitán Baníku

Ale ten přestup ve 20 letech z tehdy lehce nadprůměrného týmu české ligy do Liverpoolu musel být obrovský skok.

Reagovat
KingMaster13

No právě a i když ty první roky se mu tam povedli tak si myslím že více zkušeností z ligy mu chybělo. On víceméně dokud od něj nikdo nic nečekal tak byl dobrej ale jak měl být najednou tahoun tak skončil v Aston Ville a už se vezl až do Galatasaraye kde se znova našel

Reagovat
soukup

tohle je trochu zkreslené. Ono je totiž jednodušší vidět ty hráče, co někam šli v 17 letech z akademie a pak se neprosadili než ty, co podobnou nabídku odmítli a pak už nikdy žádnou nedostali a dnes kopou třeba průměr ligy a nikdo už ani neví, že jako dorostenci byli špička.

Reagovat
KingMaster13

Zase v našem prostředí těch nabídek ti kluci moc nedostávaj a z 90% jí z ciziny přijmou takže ono těch hráčů v ČR co odmítlo třeba jít do akademie Chelsea moc není

Reagovat
soukup

tak někdy je nepustí klub. Ale je dost problematický nějak paušálně posuzovat, jestli je lepší odejít v takovým a takovým věku ven nebo tu zůstat nebo jestli jít do velkého klubu nebo přes malý klub atd...

Většinou se podobný řeči posuzují podle jednoho dvou jednotlivců, kteří zrovna vyletí a tak je jejich kariérní cesta populární. Teď se bude "ideální" kariéra posuzovat podle Součka, takže kdo půjde brzy ven je trouba a měl by se vykopat v ČR. Když se třeba Janktovi povede sezóna a koupí ho velkoklub, tak pak bude v diskuzích, že je fajn jít ven jako mladík.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oddy

Reagovat
Losinho

není to nutně špatnej krok

Reagovat
Liquid

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Už prý dal víc gólů než Láďa Šmicer v Anglii za 121 let

Reagovat
smazaný uživatel

v PL už mají oba 10 gólů, před ním už jen Rosa 19, Baroš 28 a Berger 38

Reagovat
Frantszek

Berger kvuli nemu jsem zacal Live fandit.

Reagovat
cristiano.K.

taky

Reagovat
wyqinac

ty jo 121 let v Anglii, kolik tomu Smicovi je?

Reagovat
Azazelo RD

47

Reagovat
Pablos

Už mě docela fakt vadí to psaní úvozovek na Eurofotbalu, jak se něco co je špatně může stát ignorovaným pravidlem ?

Reagovat
Lemond Laws

Tvoje starosti....

Reagovat
Pablos

To není starost, ale bouchne mě to vždycky do očí... já na to nejsem zvyklej, v češtině to neexistuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Zase bych neprehanel, par golu dal protoze je vysokej, jinak je to nohama drevo, pomalej a dost prihravek kazi, pripomina mi lokvence.

Reagovat
kattos

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
žrout

Reagovat
wyqinac

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že to nemyslíš vážně. Srovnávat tohle kopyto s Lokvencem.

Reagovat
KingMaster13

Lokvenc to nedotáhl do Premier league

Reagovat
kolouch
Reagovat
žrout

Vůbec na tyhle trolly nereaguj, akorát je krmíš

Reagovat
REPLIKATOR
Reagovat
h8_sfatto

Reagovat
Salfovic

A už si tam připsal alespoň jednu přihrávku ?

Reagovat
REPLIKATOR

Ne

Reagovat
wyqinac

no kdyby se asistence pocitali hokejovym zpusobem(tedy druha asistence), tak by jich par mel, ale takhle on neni vylozene hrac na posilani finalnich prihravek

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, že komenty od Hectora a Laviho jsou smazány

Reagovat
REPLIKATOR

Nouzový stav, admini si dělají, co chtějí

Reagovat
Heisenberg

Když je to tak baví, proč si nezaložej spolek Hejtujem Součka, toho kloučka, 24/7? Pak pošlou nespecifikovaný příspěvek na Fišárovu výuku nadpisů a pravopisu, a budou v pohodě.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud Suk vydrzi ve West Hamu, tak muze byt jednou z nejvyraznejsich postav cele ligy. Pokud odejde do lepsiho, tak se o nej celkem bojim. Hra WHU mu proste sedi a hlavne diky tomu se mu tak dari.

Reagovat
Stannis Baratheon

Je to přesně naopak, West Hanu se daří díky němu.

Reagovat
Liquid

je skvělé, že za pár měsíců v Anglii a již tam zanechal větší stopu než sparťanská modla Rosický a ostravská modla Baroš

Reagovat
smazaný uživatel

Jj uz tam zanechal vetsi stopu nez ronaldo v realu

Reagovat
smazaný uživatel

Nj, ale bojím se, že na Řepku nebo Stama to stačit nebude

Reagovat
wyqinac

to si teda uplne nemyslim..

Reagovat
bobis21

Taková sračka větší stopa než hrát v základu celou cestu za vítězstvím v LM? Prostě Liquid no...

Reagovat
cristiano.K.

myšlenka dobrá a bude jednou pravdivá, provedení slabší

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
KingMaster13

A než Řepka se už nemusíme bavit vůbec

Reagovat
smazaný uživatel

Kalas zanechal v Anglii vetší dojem

Reagovat
Infi

pfff, nezanechal ve west hamu ani větší stopu, než Marek Štěch zatím!

Reagovat
Liquid

Reagovat
Witcher

To jen svědčí o úpadku samozvané nejlepší ligy světa ale celkový negativní dojem teď umocňuje prázdné publikum.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Souček zničil PL

Reagovat
smazaný uživatel

Ani ne, jen dokázal, že je to průměrná přeceňovaná soutěž.

Reagovat
h8_sfatto

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole udělat ze stoletého dědka Jagielka hráče v sestavě kola to je ostuda

Reagovat
h8_sfatto

PL onanist epic end

Reagovat
spider_8

On ještě žije?

Reagovat
AC Sparta Praha good

Hojbjerg se krásně ukopl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele