Salah se probral včas: 21. kolo Premier League v kostce

02.02.2021, 15:44
Názory a komentáře
Takovou střeleckou krizi v Premier League ještě Mohamed Salah nezažil. Šest zápasů bez jediného gólu. Pro egyptského křídelníka zcela mimořádná situace. Stejnou šňůru sice natáhl už na přelomu února a března 2019, ale tehdy alespoň asistoval u jedné vlastní branky Alderweirelda v utkání s Tottenhamem. Vykoupení však přišlo - a pro Liverpool v tu nejvhodnější možnou dobu.

Už už to totiž vypadalo, že se obhájce titulu a stále jeden z hlavních favoritů na zisk toho letošního, bude muset rvát, aby vůbec uhájil místo v TOP 4 a zahrál si příští sezónu Ligu mistrů. Včas však Liverpool zabral a minulý týden porazil Tottenham. O víkendu pak v dalším přímém souboji o první čtyřku přestříleli svěřenci Jürgena Kloppa i West Ham.

Hlavní roli při tom sehrál právě Mohamed Salah. První poločas gól nenabídl a nervozita liverpoolských mohla narůstat. Zvlášť při vědomí, že West Hamu často díky Součkovi či mimořádně produktivní stoperské dvojici stačí k vítězství jediná standardka. Pak ale Salah svým typickým způsobem z pravé strany otevřel skóre, a pak možná ještě krásnější brankou pojistil vedení (viz TOP 3 góly kola).

Na lítý boj špici tabulky se nyní musí soustředit naopak Leicester, který ještě někdy před týdnem platil za div ne za jednoho z kandidátů v boji o titul. Bez Vardyho ale Lišky jen remizovaly s Evertonem, a teď dokonce doma podlehly Leedsu. Svého klíčového forvarda ztratil i Tottenham. Kane je na neznámou dobu zraněn, a hned z toho byla relativně hladká prohra s Brightonem.

Využít by toho mohla Chelsea, která sice pořád marně hledá formu pro trápícího se Wernera, ale v mezihře jsou už nyní vidět výrazné pokroky. Thomas Tuchel je zkrátka takticky vyzrálejší než byl Frank Lampard, a tak se fanoušek Blues sice při hře zatím občas nudí, ale chatrná defenziva jej trápit nemusí. Ona se totiž při územní dominanci Chelsea téměř nedostane do hry. Proti Wolves ani Burnley Mendy nemusel čelit jediné střele na branku.

Zatímco o TOP 4 se bude podle všeho bojovat až do samého konce sezóny, sestupové trio působí víc než zřetelně. Jestliže totiž jak Newcastle, tak i Brighton či Burnley, zkrátka čas od času vyhrají, Fulham a West Brom si i ve vzájemném souboji dvou polohandicapovaných týmy body po jednom rozdělí. A Sheffield - i přes heroický triumf na Old Trafford z minulého týdně - se zatím ani nedostává do diskuze...

TOP 3 góly kola




Hvězdy kola dle WhoScored.com


1. Patrick Bamford (Leeds) - 9.12 | gól, 2 asistence, 3 klíčové přihrávky, 3 vyhrané vzdušné souboje (38%)

2. Mohamed Salah (Liverpool) - 8.94 | 2 góly, 7 střel, z toho 4 na bránu, 87% úspěšnost přihrávek

3. Callum Wilson (Newcastle) - 8.72 | 2 góly, 6 střel, z toho 3 na bránu a 1 do tyčky, 3 úspěšné průniky (50%)

Nejlepší Čech (-): Vladimír Coufal (West Ham) - 6.53 | 1 obranný zákrok (100%), 3 přerušené útoky soupeře, 4 odklizené balóny

Sestava 20. kola Premier League


Autor: Marek Ustohal

Gólman - Emiliano Martínez (Aston Villa): Dlouhodobě jeden ze dvou/tří nejlepších brankářů letošní sezóny Premier League opět exceloval. Villans byli na hřišti Southamptonu lepší, ale několika velkým šancím museli čelit. Jediný, kdo jim proklouzl, byl Danny Ings, ale toho zastavil těsný ofsajd. Další tři solidní příležitosti zastavil skvělými zákroky právě Martínez, jenž si připsal už desáté čisté konto v tomto ročníku.

Pravý obránce - Callum Hudson-Odoi (Chelsea): Hrát systém s křídelními obránci, mít k dispozici Reece Jamese, a přesto ho nevyužívat? Šílenství, řekl by jeden. Jenže Thomas Tuchel našel, zdá se, ideální pozici pro jiného anglického mladíka, z něhož je teď rázem nejlepší hráč týmu. Podruhé za sebou byl Hudson-Odoi tahounem, který neustále vytvářel na straně přečíslení a nešel zastavit. Měl smůlu, že sám neskóroval, asistencí však umožnil vítězný gól.

Pravý stoper - César Azpilicueta (Chelsea): Jako krajní obránce už objektivně nemá Chelsea příliš co nabídnout. Ale jako krajní stoper? Může být. Ostatně tahle pozice je pořád dle mnohých to úplně nejlepší, co jej v kariéře (v sezóně 2016/17 pod Contem) postihlo. V této roli dokonale využije své zkušenosti a obranné schopnosti, naopak limity v rychlosti i postavě se snáze skryjí. Tuchel jej navíc nutí i útočit a to se proti Burnley dokonale vyplatilo. Popea překonal ranou pod břevno.

Levý stoper - Tyrone Mings (Aston Villa): Zápas proti Burnley mu moc nevyšel, ale v Southamptonu už zase hrál prim. Jeho hluboký hlas zněl stadionem St. Mary’s, zatímco si Mings coby lídr obrany Villans poradil se vším, k čemu se nachomýtl. Neprohrál ani jednu hlavu a přidal dva důležité bloky.

Levý obránce - Jamal Lewis (Newcastle): O tomhle hráči už se loni v dresu Norwiche vědělo, že umí výtečně s míčem a je kvalitní i coby moderní bek do ofenzivy. Alexandera-Arnolda ostatně připomíná i výzorem. V těžkém zápase s Evertonem si splnil obranné povinnosti bez větších problému, jeho nejvýraznějším momentem byla překrásná přihrávka na druhý gól Wilsona.

Pravý střední záložník - Pascal Gross (Brighton): Perfektní výkon na klíčové pozici. Jestli má někde Tottenham i při absenci Harryho Kanea obrovskou kvalitu, je to střed pole. S Grossem si ale Ndombélé ani Hojbjerg neuměli poradit. Německý záložník byl u všeho, co z pohledu Brightonu zavánělo nebezpečím. Své kolegy vyzval do pěti šancí a vytvořil i jediný gól pro Trossarda.

Střední záložník - Stuart Dallas (Leeds): Jestli někdy tápete v představách, jak má vypadat optimální výkon box-to-box záložníka, pusťte si záznam utkání Leicester - Leeds a sledujte Stuarta Dallase. Povoláním krajní obránce se přesunul o linii výš a naprosto dokonale využívá svých schopností pronikat do ofenzivy. Po jednom z výpadů skóroval a chytrou přihrávkou umožnil i třetí gól utkání.

Levý ofenzivní záložník - Miguel Almíron (Newcastle): Titulky všech novin "ukradl" dvougólový Callum Wilson, ale motorem mimořádného výkonu Newcastlu na půdě Evertonu byl jiný ofenzivní klenot. Miguel Almíron byl přesunut z křídla do role ofenzivního záložníka a zahrál nejlépe v letošní sezóně. Podobně jako Gross z Brightonu byl u všeho co do útočné fáze, navíc výborně vypomáhal i obranně.

Pravé křídlo - Mohamed Salah (Liverpool): Byla to celá věčnost. Déle než měsíc - trvalo to celých šest zápasů - se nejlepší střelec Premier League nemohl prosadit v ligovém zápase. Až výlet do Olympijského parku na půdu West Hamu Mohameda Salaha definitivně probudil. A nutno říct, že obě branky do Fabianskiho sítě byly pro Egypťana typické. Nejdřív si naběhl z pravé strany do vápna a levačkou zakončil na zadní tyč, a pak zakončil samostatný nájezd nonšalantním a pohotovým bodýlkem.

Střední útočník - Patrick Bamford (Leeds): Prozradil, že má sám sebe ve Fantasy Premier League týmu - a že možná i proto je tak nesobecký. Proti Leicesteru mohl dát i víc než jeden gól, ale raději v další stoprocentní šanci přihrál Harrisonovi před prázdnou branku. Co kdyby sám minul a přišel tak o cenné body? Bamford hrál na hřišti favorizovaného soupeře úžasně, a kromě branky a dvou asistencí byl opět nesmírně platný i ve hře bez míče.

Levé křídlo - Callum Wilson (Newcastle): Newcastle patří mezi ofenzivně nejslabší týmy celé Premier League. S o to větším respektem je potřeba nahlížet na Calluma Wilsona, autora 10 ligových gólů (z 21, které Magpies nastříleli). Na hřišti Evertonu se dostal do řady šancí a řadu jich taky neproměnil. Trefil i tyčku. Svůj úkol ale splnil na jedničku, dvakrát překonal Pickforda a zajistil týmu nesmírně cennou výhru.

Hráči, kteří si zaslouží zmínku: Vicente Guaita (Crystal Palace), Matty Cash (Aston Villa), Fernandinho (Man City), Raphinha (Leeds), Eberechi Eze (Crystal Palace), Matheus Pereira, Mbaye Diagne (oba West Brom)

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City20135237:1344
2.Manchester United21125437:2741
3.Liverpool FC21117343:2440
4.Leicester City21123637:2539
5.West Ham United21105631:2735
6.Tottenham Hotspur2096534:2133
7.Chelsea FC2196635:2333
8.Everton FC19103629:2433
9.Aston Villa19102734:2132
10.Arsenal FC2194826:2031
11.Southampton FC2085727:2529
12.Leeds United2092935:3629
13.Crystal Palace2175925:3626
14.Wolverhampton Wanderers21651021:3023
15.Newcastle United21641121:3422
16.Burnley FC20641013:2622
17.Brighton & Hove Albion2149823:2921
18.Fulham FC20281017:2914
19.West Bromwich Albion21261317:5012
20.Sheffield United21221712:348

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (19)

Přidat komentář
Bady86

Jordan Henderson nikde jo? No ty pico

Reagovat
Pony Slaystation

dal i přihrávku dopředu, jo?

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
SCELO

Reagovat
Bady86

hele byl nejlepsi z Liverpoolu tenhle zapas, tak kdyz je tam Salah, tak logicky by o nem mela byt alespon zminka

Reagovat
YNWA__MSN

Reagovat
SCELO

Reagovat
smazaný uživatel

nedělá se to podle pozic a ne týmů?

Reagovat
SCELO

musim povedat ze hendo hra na stoperovi velmi dobre, az sameho ma to prekvapuje

Reagovat
YNWA__MSN

Reagovat
smazaný uživatel

Bůh

Reagovat
smazaný uživatel

spíš Alláh

Reagovat
Seydou Doumbia

terorista zní líp

Reagovat
RadekVonCZE

Kozomr*d ještě líp

Reagovat
Liquid

je to špína egyptská

Reagovat
stiflerovamama

Mohol tam byť aj Hendo. ATrent konečne dva zápasy po sebe kvalitné výkony

Reagovat
smazaný uživatel

Bamford a Dallas

Reagovat
smazaný uživatel

CHO? A TAA je kde? Kľudne aj Robbo

Reagovat
cristiano.K.

Tři hráči NUFC v sestavě, jen to ukazuje, jak svět je opravdu v prdeli.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele