Události La Ligy: Těsné výhry před El Clásicem, Sampaoliho návrat a Merinova paráda

12.10.2022, 08:46
Aktuality
Ángel Correa (© AFP)
Už tradičně vám Livesport přináší souhrn zápasů La Ligy. Týden před El Clásicem si oba lídři, Barcelona a Real Madrid, připsali tři body. Po ošemetných zápasech proti Celtě a Getafe měli však oba rozdílné pocity. Naopak Betis ztrácí tempo, neboť už dva zápasy v řadě nevyhrál.

Tři týmy ze spodních příček (Elche, Cádiz a Sevilla) uhrály remízy, přičemž Andalusanům nepomohla ani premiéra trenéra Jorgeho Sampaoliho, který se se po vyhazovu Julena Lopeteguiho vrátil na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána na domácí lavičku.

Do prvního El Clásica aktuální sezony zbývá jen pár dní a Real Madrid i Barcelona zvítězily 1:0. Předzápasové prognózy napovídaly, že by se Los Merengues měli v Getafe nadřít mnohem více než Los Azulgranas na Camp Nou proti Celtě, ale fotbal nemá logiku.

Ancelottiho svěřenci podali na stadionu Coliseum Alfonso Pérez dobrý výkon a v lepším výsledku jim zabránil pouze VAR, který neuznal gól a penaltu. Pátý gól v dresu Realu Madrid vstřelil Éder Militao, který tak stylově oslavil jubilejní 100. utkání v klubu. Brazilský obránce se prosadil už tradičně hlavou, neboť jinak ještě ve slavném bílém dresu neskóroval.

Barcelona vyhrála proti Celtě Vigo také těsně 1:0, ale pocit, s jakým diváci opouštěli stadion Camp Nou, nebyl pro Culés, kteří ve středu svedou s Interem klíčovou bitvu v Lize mistrů, nejlepší. V prvním poločase předvedl Xaviho tým dobrý výkon, který korunoval přesným zásahem Pedri, ale po přestávce se vše otočilo o 180 stupňů. Galicijci mohli a možná i měli vyrovnat. Ter Stegen (30) se však vrátil ke svému starému já a znovu ukázal, proč patří mezi nejlepší brankáře na světě. A Barça tak i díky němu půjde do Clásica jako ligový lídr.

Za oběma velkokluby se nachází Athletic Bilbao trenéra Ernesta Valverdeho, který v Seville uhrál remízu 1:1, čímž opět dokázal, že klišé "nový trenér, jistá výhra" je jen klišé. Jorge Sampaoli tak nedokázal při návratu na Nervión udělat radost svým fanouškům, kteří nadále s obavami sledují, jak se jejich milovaný klub nemůže odlepit ode dna tabulky. Druhý tým z andaluské metropole Betis se po výhře nad římským AS v Evropské lize nedokázal prosadit proti Valladolidu a na José Zorrilla hrál bez branek, což jej průběžně připravilo o místenku v Lize mistrů.

Nejnapínavější zápas kola se odehrál na hřišti Manuela Martíneze Valera v Elche, kde soubor trenéra Alberta Gallega, který po odvolání Francisca debutoval v La Lize, vyzval Mallorku. Utkání muselo být na chvíli dokonce odloženo kvůli obrovským přívalům deště. A přestože měli domácí našlápnuto k první ligové výhře, nakonec se oba celky po dvou červených kartách rozešly smírně.

Hráč kola

Diego Simeone v této sezoně příliš nepočítá se svým krajanem Ángelem Correou (27), ten mu však o uplynulém víkendu dokázal, že se mýlí. V ošemetném střetnutí Atlética s Gironou na stadionu Cívitas Metropolitano prokázal Argentinec velký zápal. Právě jeho dva góly totiž katalánského soupeře skolily. První padl po skvělém náběhu ke vzdálenější tyči, kam přesně adresoval míč znovuzrozený Antoinne Griezmann. Druhý pak po dobrém napadání brankáře Juana Carlose, který znervózněl, chyboval a nabídl Correovi snadný gól. V dalších zápasech už by Simeone neměl váhat, zda nechat hráče z Rosaria pouze na lavičce.

Gól kola

Pokud bychom za gól měli oslavovat pouze toho, kdo jej vstřelil, stálo by za to vyzdvihnout Mikela Vesgu (29), který Athleticu zajistil remízu a pokazil tak oslavu návratu Sampaoliho do funkce trenéra Sevilly. Fotbalista Athleticu byl těsně před pokutovým územím, když se k němu dostal odražený míč. Vesga se nerozmýšlel a udělal dobře - utažená rána z voleje zapadla přesně k tyči Dmitrovičovy branky.

Ve fotbale je to však občas asistence, která povýší akci na umělecké dílo. A proto gól kola padl v zápase Real Sociedad - Villarreal. Nejlepší asistent La Ligy Mikel Merino (26) předvedl neuvěřitelnou přihrávku za žlutou defenzivu, která snad existovala pouze v jeho hlavě. Brais Méndez (25) se nabídnuté šance nelekl a z bezprostřední blízkosti zaznamenal už šestou branku v posledních devíti zápasech, čímž Baskům zajistil už třetí domácí výhru v řadě. Merino tak nepochybně souhlasí se slovy bývalého chorvatského basketbalisty Chicaga Bulls Toniho Kukoče, že jedna asistence dělá šťastnými dva hráče.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona871020:122
2.Real Madrid871019:722
3.Athletic Bilbao852117:517
4.Atlético Madrid851214:716
5.Real Betis851210:516
6.Real Sociedad851213:1116
7.Valencia CF841314:813
8.CA Osasuna84139:813
9.Villarreal CF833210:312
10.Rayo Vallecano831410:1210
11.Celta Vigo83149:1410
12.RCD Mallorca82337:99
13.Real Valladolid82246:138
14.Girona FC821511:147
15.UD Almería82157:127
16.Getafe CF82158:167
17.Espanyol Barcelona813411:166
18.Sevilla FC81348:146
19.Cádiz CF81253:165
20.Elche CF80264:192

Autor: EuroFotbal.cz / Denis Garcia

Komentáře (4)

Přidat komentář
Raul=Real

Deň naviac na oddych a kvalitna rotácia... snáď sa to premietne aj do clásica

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, budete zmateně rotovat a hořet jako skoro vždy na Bernabeu

Reagovat
Raul=Real

Nebuď zmätený a radšej sa sústreď na to, ako druhý rok po sebe vyhráte európsku ligu

Reagovat
Diskostu

Ak Reál neprehrá viac ako o 2 góly bude spokojný... Ale každý vie ako Real nemá problém dostáť v EC ponižujúci debakel takže kto vie.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele