Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - pátek 7.6.

07.06.2019, 19:56, aktualizováno 07.06.2019, 22:42
Komentáře a souhrny
Česko zaslouženě porazilo Bulharsko a v tabulce poskočilo na druhou příčku. Ukrajina doma pěti góly zdemolovala Srbsko, Španělsko si veze pohodovou výhru z Faerských ostrovů...
Skupina A

Česko - Bulharsko 2:1

07.06.2019 20:45

Góly: 20. Patrik Schick, 50. Patrik Schick - 3. Ismail Isa

Česká republika si po posledním nepovedeném utkání v Anglii spravila chuť a před vlastními fanoušky na Letné porazila Bulharsko. Skvělým výkonem se prezentovalo hned několik českých hráčů, ale dvěma góly o obratu rozhodl především Patrik Schick.

Český výběr měl před sebou zkoušku náročnější, než by se na první pohled mohlo zdát. V domácím prostředí sice byli svěřenci trenéra Šilhavého favoritem, ale Bulharsko se už dlouho prezentuje jako velmi houževnatý tým. Navíc byla tíha odpovědnosti jednoznačně na Česku, které si potřebovalo napravit reputaci po nepovedeném utkání s Anglií.

Od prvních minut dostali důvěru borci jako Schick, Jankto, Král nebo Novák s Pavelkou a Masopustem, zatímco největší hrozbou pro domácí byli brankář Michajlov s útočníky Popovem a Isou. Před úvodním hvizdem obě jedenáctky vzdaly tichý hold tragicky zesnulému kamarádovi Šuralovi. A nutno říct, že v tragické atmosféře pokračovala domácí ekipa také v prvních minutách.

Už v té třetí totiž Letná umlkla. Postaral se o to výtečný pas Popova, který od pravé postranní čáry hledal nabíhajícího Ismaila Isu. Zkušený útočník reagoval na letící míč nejrychleji ze všech a přesnou hlavičkou jej poslal za záda bezbranného brankáře Vaclíka.

Chvíli se sice český tým nemohl dostat do tempa a první branka mu samozřejmě v jeho sebevědomí moc nepomohla. Postupem času ale začal díky aktivitě v napadání přebírat kontrolu nad zápasem. Zajímavý signál ze standardní situace poslal míč na zadní tyč, odkud jej vracel do předbrankového prostoru ochotný Souček. O čtyři minuty později už to Čechům vyšlo. Jakub Jankto si míč po brilantním pasu Součka zpracoval a nešťastník Dimitrov jej poslal jen na nohy Patrika Schicka. Pro hráče AS Řím už nebylo problémem nekompromisně jej poslat do sítě - 1:1.

Z Čechů najednou začala tíha utkání padat a souměrně s tím padal před brankáře Michajlova jeden centr za druhým. Jakub Jankto ze dvanácti metrů zakončoval po zpětné nahrávce na vápno jen těsně mimo, Královo zakončení zase pro změnu Michajlov vyrazil.

Po půlhodině hry se další z mnoha rohových kopů dostal k naskakujícímu Patriku Schickovi, který sice hlavičkoval zajímavě, jenže balon nakonec zamířil na břevno! Mnohem lépe vypadala situace z konce první půle, když se po přetaženém centru ze strany natlačil na zadní tyč Pavel Kadeřábek a ke své smůle pálil jen do vracejícího se Nedjalkova.

Do druhé půle v barvách Bulharska naskočil zkušený Kiril Despodov, který měl přidělat starosti na čele jinak pohodově hrajícího brankáře Vaclíka. Jenže velké věci se děly na opačné straně! Obránce Marek Suchý výtečně vystihl špatnou rozehrávku hostí a vyslal průnikovou nahrávku na sprintujícího Patrika Schicka. Ten ustál souboj s Božikovem, zasekl si míč na pravou nohu a v pádu prostřelil Michajlova!

Po hodině hry mohlo být na tribunách pražského stadionu ještě veseleji. Kadeřábkův vysoký centr našel před bulharskou brankou trestuhodně osamoceného Filipa Nováka, který sice tlačil míč na zadní tyč, jenže i tu nakonec hlavou minul.

Schick mohl krátce před svým vystřídáním přidat ještě jednu branku, ale po centru ze standardní situace mu krátkou radost pokazil zdvižený praporek sudího. V 80. minutě se do další šance dral střídající Jan Kopic, který si skvěle pokryl míč a proběhl s ním do vápna, jenže jeho ostrou nahrávku před branou nedokázali do sítě dostat ani Doležal s Janktem. A to samé se v následujících minutách stalo i Pavelkovi s Doležalem po pasech Kopice s Králem. Češi už závěr utkání přečkali a slaví zasloužené vítězství.

Více informací k zápasu

Černá Hora - Kosovo 1:1

07.06.2019 20:45

Góly: 69. Stefan Mugoša - 24. Milot Rashica

Balkánská bitva hraná bez diváků přinesla k radosti českých fotbalistů vzájemnou remízu. O tu se brankami postarali nejprve hostující Milot Rašica a až po změně stran Stefan Mugoša. Především Kosovo ukázalo, že se s ním musí počítat a pro všechny soupeře ve skupině znamená velké nebezpečí.

Stadion Pod Goricom v hlavním městě Černé Hory zel prázdnotou. UEFA takto potrestala domácí tým za nevhodné chování fanoušků v zápase s Anglií. Komorní atmosféra utkání pochopitelně nijak nepomohla, ve 12. minutě vytáhl jeden z mála zákroku na brankové čáře brankář Mijatović a sice po ráně Zeneliho. Černohorci si toto varování k srdci nevzali a ve 25. minutě se Kosovo přeci jenom překvapivě ujalo vedení. Před Mijatovićem nejprve promáchl balón Muriqi, ale dorážka Rašicy už byla přesná! Černohorce vedoucí branka soupeře evidentně zaskočila, protože to byli i nadále hráči Kosova, kteří byli v utkání nebezpečnějším týmem. Pět minut před přestávkou mohli hosté navýšit vedení, ale Mijatović parádním zákrokem nohama domácí zachránil.

Černá Hora se musela o přestávce vzpamatovat, protože z její strany rozhodně nešlo o povedený výkon. Hosté z Kosova hráli s větší chutí i zápalem a domácímu týmu to dělalo velké problémy. Přestávka ale domácím pomohla a v 69. minutě přišlo vyrovnání. Jankovićův centr na zadní tyč dopravil "rybičkou" do sítě Stefan Mugoša!

Remíza nevyhovovala ani jednomu týmu. Vzhledem k předvedenému výkonu chtěli hosté více a i Černá Hora vycítila po vyrovnání šanci na tři body. Závěr zápasu ale žádnou větší šanci nepřinesl a balkánské derby před prázdným stadionem vítěze nepoznalo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie220010:16
2.Česko21012:63
3.Kosovo20202:22
4.Bulharsko30213:42
5.Černá Hora30213:72
Skupina B

Litva - Lucembursko 1:1

07.06.2019 20:45

Góly: 74. Arvydas Novikovas - 21. Gerson Rodrigues

Litva nedokázala oplatit Lucembursku necelé tři měsíce starou porážku a tentokráte se s ním rozešla smírně v poměru 1:1, vzhledem k průběhu však musí být i s tímto výsledkem spokojena. Už po dvaceti minutách totiž prohrávala, na konci první půle přišla o vyloučeného Sauliuse Mikoliūnase a mohla být ráda, že alespoň vyrovnala zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Páteční střetnutí nakonec dohrávala dokonce v devíti.

Litevci získali svůj první bod v dosavadním průběhu a posunuli se na čtvrté místo tabulky o skóre před Srbsko. Lucemburčané prozatím zůstávají druzí, nicméně v konečném účtování to pro ně může být rozhodující ztráta. Duel byl od samého začátku lehce nervóznější a s ostřejšími zákroky se rozhodně nešetřilo, což dokumentuje i vysoký počet žlutých karet (celkově 11). První větší příležitost byla k vidění krátce po odehrané čtvrthodině.

Dostali se do ní domácí, když se v brejku zjevil pozdější hrdina Arvydas Novikovas a dalekonosnou ranou pořádně protáhl brankáře Morise. Ve 20. minutě se hosté dostali z ničeho nic do vedení. Gerson Rodrigues obdržel přihrávku od Thilla, elegantně se otočil s míčem a pak přízemní střelou ze čtrnácti metrů rozvlnil síť. O šest minut později mohlo být vyrovnáno, ale proti hlavičce Novikovase skvěle zasáhl připravený Moris.

Jeden z důležitých okamžiků se zrodil tři minuty před přestávkou. Mikoliūnas totiž v blízkosti středového kruhu naprosto zbytečně přišlápl Rodriguese, a vzhledem k tomu, že od maďarského rozhodčího Farkase uviděl již druhou žlutou kartu, tak se předčasně pakoval do sprch.

Nejaktivnějším hráčem Litvy byl i po změně stran Novikovas. Osmadvacetiletý záložník stanul tváří v tvář proti Morisovi, jenže ani v tomto případě si na něj nepřišel.

V následujícím průběhu se hosté zaměřili na pozornou práci v defenzívě a domácí se naopak v ofenzívě trápili. Kýženého gólu se dočkali v 74. minutě. Novikovas využil zpětné kličky od Laukžemise, z první se opřel do balónu a z mírného úhlu ho usměrnil přesně k protější konstrukci. Ve čtvrté minutě nastavení přišla Litva o druhého vyloučeného hráče. Modestas Vorobjovas zastavil ve slibně se rozvíjející akci Rodriguese a po druhé žluté kartě odešel do útrob stadionu, na výsledek to už však žádný vliv nemělo.

Více informací k zápasu

Ukrajina - Srbsko 5:0

07.06.2019 20:45

Góly: 26. Viktor Cyhankov, 28. Viktor Cyhankov, 46. Jevhen Konopljanka, 59. Roman Jaremčuk, 75. Jevhen Konopljanka

Hodně nepovedený vstup do kvalifikace o ME prožívají Srbové. Po remíze v Portugalsku ztratili i ve druhém duelu proti konkurentům v boji o postup, s Ukrajinou dokonce prohráli 0:5. Dvakrát se prosadili Cygankov a Konopljanka, jednu trefu přidal Jaremčuk.

Přitom v úvodu měli více příležitostí hráči z Balkánu. Nejprve Prijović ze solidní pozice ve vápně napálil boční síť, o chvíli později mu na poslední chvíli ukopl míč Jaremčuk. Poté se konečně ozvali Ukrajinci. Konopljankovu dalekonosnou ránu ještě Dmitrović zneškodnil, na střelu Viktora Cygankova po Karavajevově centru už ale byl krátký.

A Cygankov brzy udeřil podruhé. Ve středu hřiště přebral míč od Jaremčuka, navedl si jej na střed na svou levou nohu a využil špatného Dmitrovićova postavení. Ten se po jeho technické střele natahoval marně.

Sotva začal druhý poločas, odskočili muži ve žlutém již na třígólový rozdíl. Jevhen Konopljanka dostal přihrávku na levou stranu, načež si počínal jako legendární Arjen Robben. Navedl si míč na střed a svou silnější pravou nohou uklidil míč podél gólmana na zadní tyč.

Po necelé hodině hry se domácí obecenstvo radovalo počtvrté. U pravé postranní čáry se otevřel prostor, do něhož si naběhl Karavajev. Podíval se na své spoluhráče ve vápně a chytře poslal přízemní pas pod sebe, kde číhal Roman Jaremčuk a přinutil Dmitroviće znovu kapitulovat.

To ještě nebylo všechno! Běžela pětasedmdesátá minuta, když se Ukrajinci vyřítili do rychlého protiútoku. Na jeho konci byl Jevhen Konopljanka, který podruhé v zápase rozvlnil síť a dal zápasu konečný výsledek. Spolu se svými spoluhráči tak aktuálně opanuje tabulku skupiny B, Srbové se krčí na jejím opačném konci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina32107:17
2.Lucembursko31114:44
3.Portugalsko20201:12
4.Litva20112:31
5.Srbsko20111:61
Skupina D

Dánsko - Irsko 1:1

07.06.2019 20:45

Góly: 76. Pierre-Emile Højbjerg - 85. Shane Duffy

Dva zápasy v baráži o mistrovství světa, dva zápasy v Lize národů a teď kvalifikace mistrovství Evropy. Při těchto příležitostech se v posledních devatenácti měsících setkali Dánové s Iry. Jejich poslední duel nepoznal vítěze, skóre sice otevřel Højbjerg, v závěru ale kontroval Duffy.

První poločas se nesl ve velmi vlažném duchu, lehce navrch mělo domácí Dánsko. Přesto jeho příznivcům ve dvacáté minutě výrazně zatrnulo. Hourihaneův centr našel přesně Duffyho, jenže ten zakončoval z poměrně nepřirozené pozice a Schmeichelovi nedělalo problém sebrat míč.

Akce se rozjela po návratu z kabin. Jørgensenův šikovný pas vysunul Poulsena za obranu, ten si ještě před jedním obráncem zaseknul, z jeho následné střely však rezultoval pouze roh. Poulsen se o chvíli později ocitl v roli nahrávajícího. Eriksenův centr sklepl hlavou na Braithwaitea, který si míč posunul a vypálil těsně nad.

Patnáct minut před koncem už aréna v Kodani explodovala nadšením. Stryger Larsen si na levé straně přichystal míč na pravačku a famózním centrem nalezl hlavu Pierrea-Emilea Højberga, který přesně k tyči zakončil.

Z vedení se ale hráči z Jutského poloostrova netěšili ani deset minut. Irové rozehrávali v pětaosmdesáté minutě přímý kop, Judgeův centr se snesl do houfu hráčů, kde si na něj naskočil Shane Duffy a srovnal stav utkání. Ostrované mohli dokonce i vyhrát, avšak McCleanův pokus krátce před koncem Schmeichel zneškodnil.

Více informací k zápasu

Gruzie - Gibraltar 3:0

07.06.2019 18:00

Góly: 30. Valerian Gvilia, 59. Giorgi Papunašvili, 76. Vato Arveladze (pen.)

Gruzie sice nepředvedla proti trpaslíkovi z Gibraltaru nijak oslnivý výkon, i přesto se bez větších potíží raduje z tříbodového zisku v poměru 3:0. Jasný favorit pátečního duelu se dostal do vedení přesně po odehrané půlhodině a po obrátce přidal další dva uklidňující zásahy. Díky tomu dosáhl na první tříbodový zisk v tomto kvalifikačním cyklu a prolomil gólový půst, v tabulce se prozatím vyšvihl na třetí pozici se třemi body.

Naopak jeden z největších outsiderů evropské části prohrál podruhé za sebou, po minulé těsné prohře s vysoce favorizovaným Irskem (0:1) zůstává poslední pátý s nulovým bodovým ziskem a se skóre 0:4. První větší příležitost byla k vidění v polovině úvodního dějství, kdy ze střední vzdálenosti napřáhl Kakabadze a jeho skákavý pokus dokázal s vypětím všech sil vyrazit do strany pozorný brankář Goldwin.

Skóre tohoto duelu se přeci jen měnilo ve 30. minutě. Po přihrávce z levé strany od Kakabadzeho si udělal dostatek prostoru Valerian Gvilia a okamžitou střelou do bližší šibenice překvapil i Goldwina. V samém závěru první půle mohli hosté senzačně vyrovnat, když se k přímému volnému kopu z dvaceti metrů postavil Walker a jen díky famóznímu zákroku gólmana Lorii se neodcházelo do kabin za nerozhodného stavu.

Sedm minut po přestávce napřáhl z dvaadvaceti metrů Kankava, jeho kroucená rána zaplavala těsně před Goldwinem a trefila ho do ramene. O pět minut později zívala poloprázdná banka před Gviliou, jenomže ten se dostal až do příliš ostrého úhlu a zamířil pouze do boční sítě. Gruzie se přeci jen dočkala druhé trefy po necelé hodině hry. Giorgi Papunašvili po zpětné nahrávce od Gvilii vypálil z hranice šestnáctky a přesně trefil pravý dolní roh.

Ve zbývajícím průběhu nejprve selhali v obrovských příležitostech Gvilia s Kvekveskirim, gólový účet uzavřel v 76. minutě Vato Arveladze. Finský rozhodčí Munukka nařídil pokutový kop za ruku Chipoliny a k tomu mu udělil žlutou kartu, na penaltový puntík si postavil balón právě Arveladze a Goldwina suverénně poslal na druhou stranu. Za další čtyři minuty se hostující strážce vytáhl proti bombě Kvekveskiriho, výsledek se proto již nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Irsko32103:17
2.Švýcarsko21105:34
3.Gruzie31023:33
4.Dánsko20204:42
5.Gibraltar20020:40
Skupina F

Faerské ostrovy - Španělsko 1:4

07.06.2019 20:45

Góly: 30. Klaemint Olsen - 5. Sergio Ramos, 19. Jesús Navas, 33. Teitur Gestson (vl.), 71. José Luis Gayá

Španělé povinnost zvítězit na půdě Faerských ostrovů hravě zvládli, byť se může zdát, že inkasovaná branka je kaňkou na celém výkonu. Španělsko v Tórshavnu jasně dominovalo a klidně mohlo vyhrát mnohem vyšším rozdílem. Tři góly vstřelil favorit do přestávky a ve druhém poločase přidal ještě jeden zásah.

Měla to být jasná záležitost a také nakonec byla. Španělsko nic jiného, než tři body nebralo a také jakýkoliv jiný výsledek by se rovnal zázraku. Španěly už po pěti minutách uklidnil kapitán Sergio Ramos, který si, jak je jeho dobrým zvykem, naskočil na rohový kop a hlavou k tyči překonal brankáře Gestssona. Faeřané se i po inkasované brance sympaticky tlačili dopředu, ale tempo udávali hosté. V 19. minutě přišla španělská akce středem hřiště, Aspas pak rozdělil balón do strany na Jesúse Navase, který střelou k tyči zvýšil na 2:0.

Přesně po půlhodině hry se domácím naskytla možnost rohového kopu a z něj se o velkou radost postaral Klaemint Olsen. Olsen posadil rohový kop přesně na hlavu Faera, který prodloužil na Klaeminta Olsena jenž zády k brance překonal brankáře Chelsea Kepu. Španělé ale žádné drama nedovolili a na inkasovanou branku zareagovali po svém třetím gólem. Isco ve vápně zakroutil balón od tyče, od které se odrazil do nešťastníka Gestssona. Ještě do poločasu mohli hosté několikrát zvýšit, ale Gestsson měl tentokrát štěstí.

Španělsko po změně stran kontrolovalo hru a Faeřané si nic dalšího nevytvořili. Dvacet minut před koncem krásným obloučkem přes Gestssona zvýšil už na 4:1 obránce Valencie José Gayá a utkání nakonec mohlo skončit ještě vyšším rozdílem, kdyby například proměnil tutovku střídající Ruiz. Gestsson si tak alespoň připsal několik zákroků, čímž se podepsal pod celkem přijatelnou porážku 1:4. Španělsko je po třech zápasech stoprocentní, zatímco domácí tým nemá na kontě žádný bod.

Více informací k zápasu

Norsko - Rumunsko 2:2

07.06.2019 20:45

Góly: 56. Tarik Elyounoussi, 70. Martin Ødegaard - 77. Claudiu Keșerü, 90+2. Claudiu Keșerü

Ještě dvacet minut před koncem stadion v Oslu kypěl nadšením, když Ødegaard navázal na Elyounoussiho a poslal v kvalifikaci o mistrovství Evropy Nory do dvoubrankového vedení. Poté ale dvěma góly, z nichž ten druhý přišel v nastavení, kontroval Keșerü a udal tak konečný výsledek 2:2.

O první vzrušení se postarali domácí. Ødegaard rozehrál doprava na Elabdellaouiho, který se následně pokoušel najít Selnaese před prázdnou bránou. Vše však přečetl Tătăruşanu a lapil míč do rukavic. Norové nadále tlačili, těsně vedle pálil King, brankáře protáhl Henriksen.

Tătăruşanu se musel činit i nadále. King dostal luxusní přihrávku za obranu a upaloval sám na gólmana, ten mu bravurně vypíchl míč při pokusu o kličku. Osmělili se i Rumuni, po rohovém kopu a dvou hlavičkách musel Grytebus zasahovat. Seveřané mohli skórovat do šatny, avšak Nordtveitův pokus z dobré pozice letěl hodně mimo.

Po pauze už de příznivci domácí reprezentace mohli radovat, a to po hodně bizarní akci. Ødegaardovu střelu zblokoval jeden z bránících hráčů do protipohybu brankáře, u míče nakonec jako první byl Tarik Elyounoussi a z metru doklepl míč do odkryté klece.

V sedmdesáté minutě už byl náskok dvougólový - gólu se tentokrát dočkal sám Ødegaard. Po Kingově přihrávce postupoval sám na brankáře, počkal si na jeho pohyb a k tyči s přehledem zakončil. Brzy se však Rumuni vrátili do hry. Po rohovém kopu vracel míč do ohně Grigora, tam si na něj naběhl Claudiu Keșerü a hlavou vstřelil kontaktní gól.

V samotném závěru se dočkali muži ve žlutém vyrovnání, o nějž se postaral druhým gólem v zápase Keșerü. Maximova střela byla nepovedená a našla nohy rumunského útočníka, který se tváří v tvář nemýlil a srovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Švédsko - Malta 3:0

07.06.2019 20:45

Góly: 2. Robin Quaison, 50. Victor Claesson, 81. Alexander Isak

Reprezentantům Švédska se v kvalifikaci o EURO 2020 daří a svou formu potvrdili i v duelu s jedním z outsiderů skupiny, Maltou. O vítězství 3:0 se brankami postarali Quaison, Claesson a Isak, a tak jejich národní tým drží druhé místo. Jejich páteční soupeř je s jednou výhrou čtvrtý.

Hned z první výraznější akce domácí udeřili. Brankář Bonello sice nejprve výborně zlikvidoval Bergovu hlavičku, jenže pro Robina Quaisona byla následná dorážka z bezprostřední blízkosti snadným soustem.

Bonello musel zůstat v pozoru i nadále. Nejprve zneškodnil Forsbergův dalekonosný přímák, aby následně očima tlačil Augustinssonovu střelu ven z brány. Po čtvrtině zápasu nečekaně z otočky vypálil Berg, ale ani on, ani Forsberg z další standardky si na maltského gólmana nepřišli.

Trochu nečekaně mohli ostrované srovnat před odchodem do šaten. Povedená kombinace dvěma vzdušnými přihrávkami vyvrcholila centrem na Effionga, který dal Olsenovi pořádně zabrat. A tak krátce po pauze navýšili rozdíl Švédi. Berg parádní přihrávkou našel za obranou Viktora Claessona, který si tváří v tvář Bonellovi poradil.

Dlouho to vypadalo, že se fotbalisté tří korunek s aktuálním skóre spokojili, deset minut před koncem ale znovu udeřili. Pohledná akce uvnitř vápna vedla k přihrávce Alexandru Isakovi, který přinutil maltského gólmana lovit míč ze sítě potřetí.

V závěru ještě Skandinávci měli vícero šancí, jenže Guidetti a Augustinsson si vylámali zuby na Bonellovi, při Forsbergově střele z úhlu za něj zaskočil bránící Muscat. Proti Maltě tak již osm zápasů a více než třicet let neinkasovali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko33008:29
2.Švédsko32108:47
3.Rumunsko31117:54
4.Malta31022:63
5.Norsko30216:72
6.Faerské ostrovy30033:100
Skupina G

Rakousko - Slovinsko 1:0

07.06.2019 20:45

Góly: 74. Guido Burgstaller

Velmi důležitého vítězství dosáhli v duelu dvou sousedů Rakušané, kteří jedinou brankou Guida Burgstallera udolali Slovince. Útočník německého Schalke 04 vstřelil rozhodující trefu čtvrthodinu před koncem a Slovinci už na ní nedokázali odpovědět.

Rakousko potřebovalo po dvou porážkách nutně zabrat a zápas se Slovinskem byl pro ně zcela klíčový, stejně jako pro hosty, kteří měli na kontě bod za remízu v Izraeli.

V duelu dvou sousedů měli od začátku navrch domácí, v jejichž sestavě nechyběl ani kapitán David Alaba nebo útočník Marco Arnautović. Na druhé straně se zase představila velká hvězda brankář Jan Oblak nebo útočník Atalanty Bergamo Josip Iličić.

Rakousko vstoupilo do utkání velmi aktivně a Slovince dostali za první poločas několikrát do úzkých. Ve 24. minutě měl první obrovskou příležitost hlavičkující Sabitzer a Jana Oblaka zachránila tyčka! Slovinci se povětšinou jenom bránili a vyčkávali na brejky. Po půlhodině hry musel do akce Oblak a nohama kryl pokus Schlagera. Jediný pokus Slovinců přišel až před koncem prvního poločasu a měl ho na svědomí Kurtić. Jeho střela se ale mezi tyče nevešla a Lindner tak vlastně nemusel zasahovat.

Na začátku druhého poločasu Slovinci vyrovnali hru a opravdu se zdálo, že dlouho žádná branka nepadna, pokud vůbec padne. Po uplynutých šedesáti minutách se Rakousko znovu začalo více tlačit do koncovky, ale proti pečlivě bránícím Slovincům to měli složité. Diváci na stadionu v Klagenfurtu se nakonec dočkali v 74. minutě, kdy Alabův centr ve vápně udržel Arnautović a i když jeho ránu ještě Oblak dokázal vyrazit, na dorážku Guida Burgstallera už byl krátký! Slovinci měli zhruba čtvrthodinu na odpověď, ale hra se k jejich nelibosti začala kouskovat. Až v 90. minutě ohrozil Lindnerovu branku hlavičkující Šporar, balón však zamířil těsně vedle. Rakousko nejtěsnější vedení uhájilo a v kvalifikaci získalo první vítězství.

Více informací k zápasu

Severní Makedonie - Polsko 0:1

07.06.2019 20:45

Góly: 47. Krzysztof Piątek

Velkým favoritem utkání se Severní Makedonií bylo Polsko, ačkoli ve Skopje se s domácími nehraje zrovna snadno. Utkání nakonec neprobíhalo pod tak ofenzivní taktovkou, jak by si diváci mohli přát. Polákům proto stačila jediná trefa, jejímž autorem se stal střídající střelec Krzysztof Piątek.

Obrovský boom kolem osoby kanonýra Krzysztofa Piąteka z úvodu sezony už není tak velký, ale pořád je dost znatelný. Mladý útočník zažil sezonu snů, teď už válí ve slavném AC Milán a střílí mu to i v reprezentaci. Což je dost velký úspěch, když vašimi konkurenty jsou Arkadiusz Milik s Robertem Lewandowskim. Opora AC ale střílí další důležité branky.

Do první šance se ale dostali domácí Makedonci. Talentovaný záložník Eljif Elmas si navedl míč na střed hřiště a vystřelil. Zkušený brankář Łukasz Fabiański jeho tvrdou střelu neudržel a vyrazil jen na roh. Polský celek se často posouval díky rychlé kombinaci, jenže ještě častěji jeho snahy končily před vápnem domácího týmu. Osamocený Robert Lewandowski na hrotu působil až moc odříznutě a větší podpory se nedočkal.

První půle skončila bez branek a Poláci museli nutně něco změnit, protože jejich šance působily uspěchaným a chaotickým dojmem. Žádný tlak, žádné vzrušení pro polské fanoušky. Jen nuda bez nápadu. Trenér Jerzy Brzęczek si asi řekl, že takhle to prostě dál nepůjde. A při střídání měl zlatou ruku.

Nasadil totiž právě mladého střelce Piąteka a ten se mu odvděčil nejlepším možným způsobem. Jen minuta mu stačila k tomu, aby se nepříliš povedeném zákroku Alioskiho z rohového kopu dostal k míči a uklidil ho do brány. A aby toho nebylo málo, postaral se o gól efektními nůžkami.

Makedonci sice do té doby neodváděli špatnou práci a byli si celkem jistí i v obraně, ale inkasovaná branka je naprosto zlomila. Polsko se naopak ujalo aktivity. Grosicki pálil mimo a stejně to dopadlo s pokusem Piotra Zielińskiho. Jedinou větší akcí domácích tak byla minuta 86., v níž dostal druhou žlutou kartu za faul na Lewandowskiho Visar Musliu a byl následně vyloučen.

Více informací k zápasu

Lotyšsko - Izrael 0:3

07.06.2019 20:45

Góly: 10. Eran Zahavi, 59. Eran Zahavi, 80. Eran Zahavi

Izrael potvrdil dobrý vstup do kvalifikačního cyklu o EURO 2020 a teď nezaváhal na půdě Lotyšska, které díky druhému hattricku v řadě od kanonýra Erana Zahaviho zdolal hladce po výsledku 3:0. Zahavi v dosavadních třech duelech nasázel sedm branek a je suverénně nejlepším evropským střelcem, hlavně díky němu může izraelský národní výběr usilovat o svou premiérovou účast na závěrečném turnaji.

Hostující výběr se prozatím posunul na druhé místo tabulky se sedmi body o dva body za vedoucí Polsko, před třetí Severní Makedonií má náskok tří bodů. Naopak výběr z východu Evropy znovu zklamal a je beznadějně poslední s nulovým bodovým ziskem. Izrael byl mnohem aktivnější od samého začátku a do vedení se mohl dostat již po pěti minutách hry, kdy nabíhající Dasa netrefil hlavou míč ve vyložené pozici.

V 9. minutě se skóre pátečního utkání přeci jen měnilo, poprvé se totiž ozval Zahavi. Kanonýr čínského klubu Guangzhou se postavil k přímému volnému kopu z více jak pětadvaceti metrů a balón nádherně zakroutil přímo pod horní tyčku, brankář Steinbors byl naprosto bez šance. Stejný hráč podruhé rozvlnil síť krátce po odehrané půlhodině, ale jeho gól neplatil kvůli těsnému ofsajdu.

Osm minut před přestávkou se opřel do balónu z voleje opět aktivní Zahavi a i nyní mířil pod horní tyčku, avšak Steinbors vytáhl famózní zákrok jednoruč a míč odvrátil konečky prstů na rohový kop. Jednatřicetiletý útočník podruhé skóroval po necelé hodině hry a výrazně tím uklidnil své spoluhráče. Tentokráte obdržel přesně načasovanou přihrávku do běhu od Kayala a ze čtrnácti metrů chladnokrevně prostřelil domácího strážce.

Lotyši se ve zbývajícím průběhu snažili riskovat, jenomže v ofenzívě i přesto byli naprosto bezzubí a k ničemu se nedostali. Naopak v 80. minutě inkasovali potřetí, když zkompletoval hattrick Zahavi. Ten využil výtečného centru Natcha a svůj razantní projektil usměrnil ke vzdálenější konstrukci, Steinborsovi chybělo k úspěšnému zákroku několik decimetrů. Pak se utkání pouze dohrávalo a k ničemu zajímavému již nedošlo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko33004:09
2.Izrael32108:37
3.Severní Makedonie31114:34
4.Rakousko31023:53
5.Slovinsko30212:32
6.Lotyšsko30031:80

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Být Norem určitě nemůže být lehký

Reagovat
smazaný uživatel

Srbem...

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko wtf? Co tam dělali kua? Jinak Faerské ostrovy

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska dobrý vybojovaný zápas a důležité vítězství. Nahrává nám i výsledek z Černé Hory.

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Ukrajina Mají teď super tým.

Reagovat
smazaný uživatel

A to ještĕ Konopljanka sedí na lavičce v Schalke

Reagovat
montaigne33

VAR by neměl v kvalifikaci chybět,,, Dnes padla řada branek z pravděpodobného offsidu...

Reagovat
smazaný uživatel

A Česku jednu kvuli spornemu ofsajdu neuznali.

Reagovat
oli9

Reagovat
Kiwi-21

Ale při 1.golu byl zase Jankto nejspíše v Ofsajdu

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak stadion Faerskych Ostrovu se mi, kdyz jsem videl sestrih, moc libil.

Reagovat
oli9

to Kosovo to je sebranka

Reagovat
smazaný uživatel

Spravte článek ČR : Bulharsko

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele