Preview kvalifikace o postup na ME 2020 - pátek 7. 6.

07.06.2019, 08:40, aktualizováno 07.06.2019, 10:11
Previews
Český národní tým se představí v kvalifikaci o Euro doma na Letné proti Bulharsku, hrát se ale budou i další zápasy. V "české" skupině je na programu balkánský souboj Černé Hory s Kosovem. Mezi další taháky patří duel Dánů s Iry, nebo důležitý souboj mezi Ukrajinou a Srbskem ve Lvově.
Skupina A
Česko - Bulharsko  (pátek 20:45)
Čeští reprezentanti v pátek v druhém z osmi utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy přivítají v Praze na Letné Bulharsko. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého po březnovém historicky nejvyšším debaklu 0:5 v Anglii potřebují zabrat a zvítězit, aby se v pětičlenné skupině A již po dvou zápasech nedostali pod velký tlak. Soupeře, s nímž reprezentace v samostatné historii v pěti duelech ještě neprohrála, poprvé povede nový kouč Krasimir Balakov.

V pondělí český celek v druhém z červnových zápasů přivítá v Olomouci Černou Horu, zbylým soupeřem ve skupině je Kosovo. Kvalifikace vyvrcholí na podzim a na šampionát postoupí první dva týmy. Samostatná reprezentace dosud nechyběla ani na jednom z šesti mistrovství Evropy.

"Hrajeme doma, chceme vyhrát oba zápasy, trošku se i rehabilitovat po Anglii. Budou to pro nás možná klíčové zápasy celé kvalifikace. Věřím, že nás doma podpoří fanoušci a my se jim odměníme body," řekl Šilhavý.

Českému týmu nahrály ostatní výsledky a na postupové druhé místo, které drží Bulhaři, ztrácí jen dva body. "Vůbec nemáme v hlavách, že bychom nepostoupili. Samozřejmě jsme se chtěli s Anglií rovnat, ale víme, jakou má sílu. Nejspíš to dotáhnou a my budeme hrát o druhé místo s dalšími třemi týmy. Teď máme dva doma. Když to zvládneme, hodně nám to pomůže, abychom skupinu dotáhli a postoupili," uvedl záložník Tomáš Souček.

Zatímco český celek odehrál v březnu v kvalifikaci jen jeden zápas a o čtyři dny později doma v přípravě podlehl Brazílii 1:3, Bulhaři už za sebou mají dvě utkání. Remizovali 1:1 s Černou Horou i v Kosovu, což stálo místo trenéra Petara Hubčeva.

Premiéru na lavičce týmu si v Praze odbude někdejší záložník Balakov. "Chceme z následných dvou zápasů s Českem a doma Kosovem získat minimálně čtyři body. Uděláme vše pro to, abychom na Euro postoupili," řekl Balakov.

Změna na bulharské lavičce může být pro český celek mírnou nevýhodou. "Uvidíme, co tam nový trenér udělá. Co jsem slyšel, tak chtěl hrát rozestavení 4-3-3, ofenzivně, držet balon. Ale uvidíme, jestli během jednoho srazu je schopen překopat tým k obrazu svému, nebo se to bude odvíjet od těch základů, co měli předtím. V tomhle je to pro nás trošku taková neznámá. Nemáme úplně nějaký materiál, od kterého bychom se mohli aspoň trochu odrazit," podotkl brankář Tomáš Vaclík.

Reprezentanti se však chtějí soustředit na svůj výkon a navázat na zlepšení z duelu proti Brazílii, nad kterou v poločase vedli. S Bulharskem v samostatné historii čtyřikrát vyhráli a jednou remizovali při skóre 11:1.

"Ukazovali jsme si, jaké chyby jsme v Anglii udělali, co musíme zlepšit. Už v zápase s Brazílií byl vidět nějaký pokrok. Bude to o tom, jak budeme mít nastavenou hlavu. Nějakou fotbalovost a kvalitu máme, takže teď v zápase s Bulharskem by to mělo být jednoznačně vidět, když nastoupíme třeba tak, jak jsme nastoupili proti Brazílii," mínil útočník Patrik Schick.

Český tým trápí absence ve středu zálohy, kde kvůli zranění vypadli kapitán Bořek Dočkal, Vladimír Darida, Michal Trávník i Antonín Barák. Není tak jasné, jakou sestavu kouč Šilhavý zvolí. Zápas začne v pátek na Letné ve 20:45.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Čelůstka, Suchý, Novák - Souček, Pavelka - Masopust, Král, Jankto - Schick.
Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Michajlov - S. Popov, Božikov, Chadžiev, Nedjalkov - G. Ivanov, Kostadinov, Nedělev, Malinov, Kostov - I. Popov.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 3.94 - 5.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Černá Hora - Kosovo  (pátek 20:45)
Ve skupině A, která eminentně zajímá českého diváka, dojde také k duelu mezi Černou Horou a Kosovem. A výsledek by mohl za jistých okolností Česko hodně potěšit, protože třetí Kosovo má na poslední tým náskok jen jednoho jediného bodu.

Stejně je na tom i domácí Černá Hora. Ta má za sebou ale už dva oficiální zápasy ve skupině oproti fotbalovému trpaslíkovi, který si zatím připsal jen jeden. Kosovo má lepší skóre, takže se v tuto chvíli nachází na třetí příčce. V utkání s Bulharskem totiž Kosovo dokázalo navázat na remízu s Dánskem z přátelského utkání a také v tomto zápase si připsalo bod.

V první půli sice rychle prohrávalo po trefě útočníka Božikova, jenže po hodině hry mu bod zachránil úspěšný střelec Arbër Zeneli. Ten by se moc rád prosadil i v duelu proti soupeři, od jehož hranic to je do Kosova autem asi čtyři hodiny.

Na tiskové konferenci před utkáním Zeneli řekl: "Černá Hora je velmi těžký soupeř, který má v kádru hodně zkušených hráčů. Už delší dobu hrají spolu a dobře se znají. Jsme outsiderem, ale to jsme byli už mnohokrát. A nikdy to neznamenalo, že bychom do toho nedali maximum nebo neměli šanci na tři body. O to samé se pokusíme také v Černé Hoře," míní střelec zatím jediné trefy Kosova v kvalifikaci.

Černá Hora dokázala zatím dát jen o jednu branku víc. Hned šest branek ale dostala a největší podíl na tom má zcela suverénně Anglie. S Bulhary sice v prvním utkání Černohorci ještě remizovali, ale od Anglie dostali potupných pět branek a loučili se s ostudou.

A to přesto, že od 18. minuty nad favoritem vedli díky brance Marka Vešoviće. Zajímavé bude sledovat, jak si domácí poradí se svým soupeřem. Ještě nikdy se tyto dva týmy neutkaly a Kosovo má jasně lepší formu. V posledních dvanácti duelech totiž ještě ani jednou neprohrálo a moc rádo by tuto statistiku jen prodloužilo!
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.11 - 3.23
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Anglie220010:16
2.Bulharsko20202:22
3.Kosovo10101:11
4.Černá Hora20112:61
5.Česko10010:50
Skupina B
Litva - Lucembursko  (pátek 20:45)
Outsiderům kvalifikační skupiny B se nedává příliš naději na postup, ovšem v počáteční fázi úplně bez šance nejsou a nyní se ve vzájemném měření sil pokusí udržet alespoň teoretickou možnost. V pětičlenné konkurenci se prozatím více daří Lucembursku, které právě svého sobotního rivala už jednou porazilo. I kdyby se mu to podařilo podruhé, tak vedle Portugalska, Srbska a Ukrajiny to bude mít nesmírně obtížné.

Litevci odehráli jediný zápas a to právě v Lucembursku, kde i přes vedení po necelé čtvrthodině hry nakonec prohráli v nejtěsnějším poměru 1:2. "Jestliže jsme chtěli myslet na úspěch, tak jsme potřebovali zvítězit a to se bohužel nepovedlo. Výborný start nám sice pomohl, ale pak jsme udělali zbytečné chyby, které nás stály tříbodový zisk," uvedl na pozápasové tiskové konferenci litevský reprezentační trenér Valdas Urbonas.

Ten usedl na lavičku těsně před probíhající kvalifikací po velmi neúspěšném účinkování v Lize národů, kdy výběr z východní Evropy nezískal v šesti střetnutích ani bod. Svěřenci Urbonase naposledy sehráli přátelské utkání s Ázerbájdžánem a rozešli se s ním smírně v bezbrankovém poměru. Lucemburčané se naopak v poslední době zvedají, i přesto stále mají k historické účasti na ME velmi daleko.

V premiérovém ročníku Ligy národů se málem probojovali do třetí výkonnostní kategorie, avšak druhá polovina se jim tolik nepovedla, a proto skončili za vítězným Běloruskem. Kromě utkání s Litvou se střetli s Ukrajinou a byli blízko k senzaci, o nesmírně cennou remízu 1:1 přišli až inkasovaným gólem ve třetí nastavené minutě. Před pěti dny sehráli přátelský duel s Madagaskarem a vznikl z toho divoký nerozhodný výsledek (3:3).

"Samozřejmě nás porážka s Ukrajinou mrzela, neboť jsme vedli a alespoň bod si zasloužili. I tak půjdeme do dalšího průběhu se vztyčenou hlavou. Všem ostatním soupeřům jsme totiž ukázali, že se s námi musí počítat. Naše výkony stavíme na bojovnosti a týmové práci, nemáme se za co stydět," vyjádřil se s optimistickými vyhlídkami devětačtyřicetiletý hostující lodivod Luc Holtz.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.04 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Ukrajina - Srbsko  (pátek 20:45)
Třaskavou bitvu dvou ambiciózních výběrů uvidí Lvov, kde domácí Ukrajina přivítá Srbsko. Zatímco žlutomodří jsou v laufu, hosté se v kvalifikaci zatím moc neukázali, jelikož odehráli jediné střetnutí.

Sebevědomí Ukrajinci se po dvou odehraných kláních vyhřívají na prvním místě kvalifikační skupiny B, ve které mimo jiné figurují úřadující mistři Evropy z Portugalska. Právě s týmem z jihozápadní Evropy uhrála žlutomodrá družina trenéra Andreje Ševčenka nadějnou remízu, kterou Ukrajina následně potvrdila upoceným, ale přece jen vydřeným vítězstvím v Lucembursku. Právě tyto výsledky vynesly velkou zemi z východní Evropy, kterou v posledních týdnech zpopularizovalo seriálové drama Černobyl, na čelo.

Legendární kanonýr AC Milán Ševčenko ale buduje úspěšný tým již delší dobu. Na podzim Ukrajinci naprosto ovládli svou skupinu v Lize B nově založené Ligy národů. V konkurenci České republiky a Slovenska působila "Ševova" družina zcela dominantně a v dalším ročníku této soutěže se může těšit na konfrontaci s těmi nejlepšími. Mezinárodní fotbal přináší Ukrajincům jednu z mála útěch v těžkých časech, kdy se země již pět let zmítá ve válce.

O vydřené čtyři body proti Portugalsku a Lucembursku nicméně Ukrajinci málem přišli kvůli Júnioru Moraesovi. Tento brazilský rodák reprezentoval žlutomodré neoprávněně, jelikož v zemi nežil minimálně pět let v kuse, jak nařizují pravidla. UEFA ale nakonec námitky poškozených smetla ze stolu, Moraes stále může nosit ukrajinský dres a jeho národní tým o žádné body nepřišel.

Také Srbům se na úvod kvalifikace podařilo uhrát cennou remízu v Portugalsku. Jelikož však šlo o jediný duel, který "Bílí orli" na jaře odehráli, mají na svém kontě pouze bod a krčí se na čtvrtém místě. Pod Srbskem se nachází již jen Litva, nyní ovšem mají svěřenci kouče Mladena Krstajiće dva zápasy před sebou na to, aby nepříznivý vývoj ve skupině zvrátili.

Srbsku se příliš nepovedlo letní mistrovství světa, kde skončilo již ve skupině, na podzim se jim ale zase začalo dařit. V Lize národů byli Bílí orli nasazeni až do Ligy C, v ní se ale dlouho neohřáli, když v konkurenci Rumunska, Černé Hory a Litvy postoupili o ligu výš. Kanonýr Aleksandar Mitrović se navrch stal nelepším střelcem prvního ročníku nově zavedené soutěže. Srbové tedy stále disponují velkou kvalitou, teď je však třeba, aby ji naplno ukázali.
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Pjatov - Butko, Kryvcov, Matvijenko, Mykolenko - Stepaněnko - Marlos, Malinovskij, Zinčenko, Konopljanka - Jaremčuk
Srbsko - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Rukavina, Milenković, Spajić, Mladenović - Gaćinović, Maksimović - Tadić, Milinković-Savić, Ljajić - Mitrović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.11 - 2.98
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Ukrajina21102:14
2.Lucembursko21013:33
3.Portugalsko20201:12
4.Srbsko10101:11
5.Litva10011:20
Skupina D
Gruzie - Gibraltar  (pátek 18:00)
Nevyzpytatelné Gruzii se vstup do kvalifikace příliš nepovedl. Nyní má ideální šanci na nápravu, jelikož do Tbilisi zavítá Gibraltar, jeden z nejslabších celků kontinentu.

Zakavkazská země patří mezi ty méně oblíbené soupeře v kvalifikačních cyklech. Žádný s favoritů si proti Gruzii nesmí dovolit zaváhání, ovšem již několikrát se stalo, že fotbalový David z hranice Evropy a Asie zaskočil Goliáše ze západu. Na podzim navíc "Křižáci" získali kredit za vystoupení v Lize národů, kde jednoznačně ovládli svou skupinu a postoupili do Ligy C k týmům jako Turecko, Slovensko či Řecko.

I přes získané sebevědomí se však Gruzíncům vstup do kvalifikace nepovedl. Nejdříve doma podlehli Švýcarům a následně padli na půdě Irska. Ani jednou se navíc válečníci z Kavkazu neprosadili gólově a se záporným skóre kotví na dně tabulky. Proti Gibraltaru se již po Křižácích vyžadují branky, které dovedou Gruzii k vítězství.

Gibraltar na fotbalové mapě figuruje poměrně krátkou dobu, během které se zařadil k ještě menším trpaslíkům, než jakým jsou Gruzínci. Tým z malého jižního cípu Pyrenejského poloostrova je podobným kalibrem jako Lichtenštejnsko, Malta či Andorra. Na postupové choutky mu chybí potřebná kvalita a v podstatě nikomu až na výjimky (zdravíme na Slovensko) nečiní vážnější potíže.

Úvod kvalifikace ale posílil malé sebevědomí Gibraltaru, když v březnu podlehl Irsku jen o jednu branku, což lze v podstatě považovat za malé vítězství. Teprve další zápasy ve skupině ukážou, zda byl nadějný výkon pouze ojedinělým úkazem, nebo se fotbal v území, které oficiálně patří Spojenému království, dere nahoru. Gruzie by měla být pro Gibraltar schůdnějším soupeřem nežli Irsko, do Tbilisi na druhou stranu nejezdí nikdo rád. Opravdu těžký test pro trpaslíka z jihozápadní Evropy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.04 - 15.30 - 36.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dánsko - Irsko  (pátek 20:45)
Irům se v Dánsku dlouhodobě nedaří sbírat body, teď by ale nutně potřebovali uspět. A vůbec k tomu nemají špatné předpoklady, protože před dlouhým výletem vévodí skupině D, zatímco domácí Dánsko zatím jen remizovalo.

Irsko se s Dánskem setkává častěji, než by bylo na první pohled zřejmé. Zvláště v kvalifikačních bojích o mistrovství Evropy nebo světa se do sebe oba soupeři pouštějí dost často a historie jejich vzájemných soubojů sahá hodně daleko. Vůbec poprvé se spolu oba týmy utkaly už v roce 1956. Že by se ale Irům v Dánsku nějak zásadně dařilo, to se rozhodně říct nedá. Od roku 1957, kdy v Dánsku vyhráli poprvé, to zvládli již jen jednou.

Konkrétně to byl přátelský zápas před dvanácti lety a jinak vítězí domácí Dánsko. Irům se ale zatím vede v kvalifikaci a vedou tabulku se šesti body. Poté, co si poradili s Gibraltarem, zvládli i duel s Gruzií. Zatímco v případě prvního soupeře se vítězství jasně čekalo, Gruzie bývá hodně houževnatá a není snadné ji porazit. Irům k tomu stačila jediná branka, o kterou se postaral zkušený záložník Aston Villy Conor Hourihane.

A právě ten před duelem s Dány prozradil: "První dva zápasy se nám povedly, i když někdo může argumentovat tím, že naši soupeři nebyli právě těžkými. Ale s tím nesouhlasím, protože každý zápas musíte hrát na sto procent a proto je jedno, kdo proti vám nastoupí. My jsme se museli na začátku sehrát a je jasné, že to chvíli trvá. Minule už jsme si vedli lépe a jsem moc rád, že jsem svým gólem mohl pomoci reprezentaci k vítězství."

Na Parkenstadionu to Irové nebudou mít snadné, protože domácí Dánsko je kromě Švýcarů asi největším favoritem skupiny a taktéž jejich vzájemného souboje. Zatím hráli domácí jen jedno utkání, v němž remizovali 3:3 právě se Švýcary. A byl to hodně zvláštní zápas, neboť Švýcaři ještě deset minut před koncem vedli nad Dány 3:0! Avšak ani to jim na výhru nestačilo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 3.76 - 6.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Irsko22002:06
2.Švýcarsko21105:34
3.Dánsko10103:31
4.Gibraltar10010:10
5.Gruzie20020:30
Skupina F
Faerské ostrovy - Španělsko  (pátek 20:45)
Zatímco Liga národů se Španělům nepovedla tak, jak by si asi fanoušci přáli, kvalifikační boje o mistrovství Evropy jsou mnohem lepší podívanou. V pátek by navíc La Furia Roja měla dostat další snadné body, protože ji čeká výlet na stadion Tórsvøllur v Tórshavnu na Faerských ostrovech.

Rozdíl mezi trpaslíkem a jasným favoritem by asi jen těžko mohl být větší. Na jedné straně stojí zkušený a slavný výběr trenéra Enriqueho, v němž se vedle sebe tísní hvězda vedle hvězdy. Na mistrovství světa se Španělsko podívalo už třináctkrát, devětkrát se účastnilo mistrovství Evropy. Na druhé straně jsou Faerské ostrovy, které svůj první oficiální zápas odehrály až v roce 1988 a na mistrovství se nepodívaly ani jednou.

Španělsko je samozřejmě horkým kandidátem na postup. Navíc se pohybuje v poměrně snadné skupině, v níž je jediným vážnějším protikandidátem Švédsko. To se aktuálně usadilo na druhé příčce o dva body za prvním týmem. Španělé si šest bodů vysloužili díky dvěma výhrám nad Norskem a Maltou. Oběma zemím nasázeli Španělé dvě branky a proti Maltě udrželi čisté konto.

Zatím tedy nic závratného, ale dvě výhry se přesto počítají. O tři body proti Maltě se postaral dvěma góly Álvaro Morata, který před utkáním s Faerskými ostrovy řekl: "Zatím nepředvádíme zase tak explozivní fotbal, na jaký jsme byli zvyklí, ale já osobně to přičítám velké únavě z klubové sezony. Každý z nás má za sebou mnohdy náročný a vyčerpávající ročník. Přesto věřím, že budeme pokračovat ve vyhrávání a že se naše výkony budou zlepšovat," přeje si útočník Atlética Madrid.

Když se na Faerských ostrovech řekne Španělsko, často je to synonymum pro debakl. Oba soupeři se utkali jen dvakrát, ale celkové skóre mluví jasně pro Španěly. Ti v součtu obou zápasů porazili Faerské ostrovy 9:3 a teď mají ideální šanci navýšit rozdíl mezi oběma týmy.

Mimochodem, u obou zápasů v letech 1996 a 1997 byl i nynější trenér reprezentace, Luis Enrique, který se v obou zápasech zapsal na střeleckou listinu. Teď by jej několik hráčů rádo napodobilo. Góly se týmu Faerských ostrovů totiž dávají poměrně snadno. V posledních deseti zápasech udržely čisté konto jen jednou.

Ani Liga národů se jim příliš nepovedla, třebaže se dá předposlední místo před Maltou považovat za určitý úspěch. V bojích o mistrovství Evropy jim zatím patří až poslední příčka, což je vzhledem ke dvěma porážkám logický výsledek. Faeřané prohráli na Maltě i v Rumunsku, odkud si odvezli debakl 4:1. Ukáží před vlastními fanoušky lepší show?
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 35.00 - 26.40 - 1.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Norsko - Rumunsko  (pátek 20:45)
Norsko sice do kvalifikace nevstoupilo neideálnějším způsobem, urvalo v prvních dvou zápasech jen jeden bod, nutno však podotknout, že mělo velmi těžký los, navíc proti Španělsku ani Švédsku neodehrálo vůbec špatnou partii. Teď by ale nutně potřebovalo získat už nějaký větší úspěch. Soupeřem mu bude dosud tříbodové Rumunsko.

Pakliže by se měly naplnit papírové předpoklady, Norové s Rumuny by měli co nejvíce ohrožovat dva největší favority skupiny ze Švédska a Španělska. I proto pro ně může být vzájemný duel důležitý. Tahle konfrontace bezpochyby dokáže být tou, která oběma týmům naznačí, kdo že je na tom lépe a kdo že by mohl prohnat dva vedoucí celky tabulky.

Domácí sehráli na úvod kvalifikace asi nejtěžší možný zápas, a to na španělské půdě, z něhož odešli poraženi. A pak v přestřelce ve skandinávském derby proti Švédsku získali nakonec plichtu. "Máme dobré výsledky, tým je sebevědomý. Doufám, že budeme moci soupeřit na nadcházejícím evropském šampionátu," přál by si norský útočník Tarik Elyounoussi.

Asi největší problém bude řešit trenér Lars Lagerbäck na postu brankáře, protože zraněný je aktuálně Rune Jarstein i Örjan Nyland, takže do hry půjde někdo z trojice Sten Grytebust, André Hansen a Sondre Rossbach, kteří v reprezentaci neodchytali žádnou velkou porci utkání. Oproti klání se Švédy budou chybět i Iver Fossum a Alexander Sörloth.

Elyounoussi by rád zavzpomínal na svou formu, kterou získal v závěru sezóny v dresu AIK Solny. Od začátku května skóroval v šesti duelech hned osmkrát. "Mám už dlouho devět gólů za Norsko. Chci už dvojciferné číslo," vytyčil si cíl. "Rumunsko má dobrý tým s mnoha dobrými hráči. Nebude to snadné, ale s podporou fanoušků do toho dáme vše."

Rumunsko sice prohrálo v březnu ve Švédsku hlavně díky mizernému prvnímu poločasu, následně však nemělo větší problémy s Faerskými ostrovy. Potřebovalo by na své předchozí vítězství rozhodně navázat, aby Švédové se Španěly neunikli do nějakého většího trháku. "Nebojím se absolutně nikoho," burcoval své svěřence kouč Cosmin Contra.

Hosté mají stále poměrně hodně zraněných hráčů, i proto Contra udělal ve své nominaci hned několik změn. "Hra Norů se s příchodem trenéra Lagerbäcka změnila. Vyhráli přece také svou skupinu Ligy národů," připomínal fakta rumunský lodivod. "Norsko i Švédsko hrají dost podobně. Doufám tedy, že teď neuděláme stejné chyby jako proti Švédsku."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.37 - 4.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Švédsko - Malta  (pátek 20:45)
Švédsko potřebuje jednoznačně porazit Maltu, aby v nabité skupině F získalo důležitou výhodu. Hosté by i vzhledem k formě z posledních měsíců neměli klást velký odpor, ovšem překvapení nelze nikdy stoprocentně vyloučit.

Že se Švédům nepovedl nedávno skončený světový šampionát v ledním hokeji? Nevadí. Ostatně jak prozradil záložník Sparty David Moberg Karlsson, hokej nehraje v jeho rodné zemi takový prim, jak si mnozí z nás myslí. Na výsluní se po nějaké době naopak dere švédská kopaná. Ta před čtyřmi lety položila důležitý základ do budoucna, když ovládla mistrovství Evropy "jednadvacítek". A tyto zaseté plody zdárně sklízí následovníci fenomenálního Zlatana Ibrahimoviće i v seniorské kategorii.

Loňský mundial v Rusku byl pro Švédy velice povedenou akcí, neboť Blågult se zde radovali z postupu do čtvrtfinále, kde je zastavili pozdější finalisté z Anglie. I tak se ale jednalo o výrazný úspěch potvrzující dobrou práci skandinávské země, která si další úspěch připsala na podzim v Lize národů. Zde byla nalosována do skupiny s Ruskem a Tureckem, kterou Švédsko po těsných bojích ovládlo a postoupilo do Ligy A.

Kvalifikace o mistrovství Evropy však přináší mnohá úskalí a skupina F je v tomto směru obzvlášť nabitá. Švédové se v ní totiž musí vyrovnat s konkurencí Španělska, Rumunska nebo Norska. Rumunský výběr se Blågult ještě povedlo zdolat, skandinávské derby s Nory již však přineslo dělbu bodů po divokém výsledku 3:3. Švédsko tak nevstoupilo do kvalifikace stoprocentně, nicméně má stále dost času na nápravu. Začít by mělo již v pátek v Solně.

To Malta si o úspěších seveřanů může zdát jen v hodně divokých a nereálných snech. Ostrovní výběr je trpaslíkem nejen geograficky, ale i fotbalově. Na svoji premiérovou účast na jakémkoliv finálovém turnaji stále čeká a ani letos to na velký skok vpřed nevypadá. Úvodní výhra nad Faerskými ostrovy sice byla poměrně překvapivá, v dlouhodobém měřítku by ale neměla změnit postavení Malty jako outsidera. Zvlášť když v dalším utkání již dle očekávání podlehla Španělsku.

Občas se rytířům svatého Jiří povede husarský kousek a zaskočí nepřipraveného favorita, takových případů je však pramálo. Maltě se na podzim navíc nepovedlo vystoupení v Lize národů, když si proti Kosovu, Ázerbájdžánu a Faerským ostrovům nepřipsala jediný tříbodový skalp a celý peloton uzavírala na chvostu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.02 - 18.70 - 35.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko22004:16
2.Švédsko21105:44
3.Rumunsko21015:33
4.Malta21012:33
5.Norsko20114:51
6.Faerské ostrovy20022:60
Skupina G
Rakousko - Slovinsko  (pátek 20:45)
Rakousko se na domácí půdě Wörthersee Stadion v Klagenfurtu pokusí získat první body do kvalifikačního cyklu. Ani Slovinsko nemůže být zatím se svými výkony extra spokojené, protože má zatím jen dva body.

V pátek večer nás čeká další duel dvou velmi blízkých sousedů. Z Klagenfurtu, kde se utkání odehraje, to je do Lublaně jen pouhých 65 kilometrů. A velkým favoritem v něm jsou právě domácí hráči. Domácí prostředí by jim mohlo svědčit a navíc cítí obrovskou důležitost tří bodů. Aktuálně totiž mají za sebou už dva odehrané duely, ale nedokázali z nich vytěžit ani jeden bod!

Nejprve Rakousko podlehlo Polsku, což se tak nějak dalo čekat. Ale že mu v dalším duelu nasází Eran Zahavi tři branky a jednu další přidá Dabbur, to už bylo na rakouské hráče trochu moc. Výkon přitom nepodali v Izraeli špatný. Ani dva góly Arnautoviće ale nestačily. A výsledek hodně mrzel. Vyjádřil se k němu mladý unverzál Valentino Lazaro.

"Všichni jsme cítili, že to utkání jsme mohli zvládnout mnohem lépe. Když prohrajete, tak se to prostě může stát. Ale dostat čtyři góly, to už vypovídá něco o tom, kde nás tlačí bota a že není všechno v pořádku. Teď ale nemá smysl žehrat nad minulým duelem, protože před námi je další těžká zkouška a my ji musíme zvládnout za každou cenu."

Rakousko je zatím na pátém místě tabulky, což mu absolutně nevyhovuje. Ještě nemá ani bod a to by rádo změnilo. Na Slovince už několikrát recept našlo. Zatím se oba týmy utkaly dvakrát a v obou případech zvítězilo Rakousko.

Slovince čeká další těžký střet a ani oni nemají ideální startovní pozici. Patří jim až čtvrté místo a zatím získali jen dva body. Stejně jako posledních pět soutěžních duelů, tak i zápasy kvalifikace s Izraelem a Severní Makedonií skončily remízou 1:1. V Lublani sice domácí Slovinsko vedlo, ale po změně stran srovnal na konečných 1:1 záložník Enis Bardhi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.72 - 5.22
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Severní Makedonie - Polsko  (pátek 20:45)
Severní Makedonie zatím velmi úspěšně ukazuje, že počítat se s ní musí a že to není snadný soupeř. Aktuálně sídlí Makedonci na třetím místě šestičlenné skupiny a dokázali bodovat v obou duelech. Teď je však čeká nesrovnatelně těžší zkouška, neb uvítají Poláky.

Ti jsou samozřejmě na první příčce a rozhodně se jí nehodlají vzdát. Polsko zatím vládne tabulce skupiny G suverénně a ukazuje na hřišti, že je jeho pozice lídra naprosto oprávněná. Ve dvou duelech, které doposud odehrálo, ještě neinkasovalo ani jednou. K perfektní obraně přidalo i poměrně dobrý útok, takže po těsné výhře nad Rakouskem si v minulém kole dokázalo v pohodě poradit s Lotyšskem.

Proti Rakousku rozhodl utkání jediným gólem útočník Krzysztof Piątek, který by v tom rád pokračoval. "Po individuální stránce prožívám skvělé chvíle a jsem moc rád za to, co jsem v posledním půlroce prožil. Teď se po náročné sezoně chci soustředit hlavně na reprezentaci a věřím, že se nám povede získat další body. Makedonci nebudou snadným soupeřem, protože je to hodně houževnatý tým. My musíme být připravení a nezahazovat šance," míní mladý střelec AC Milán.

Svěřenci trenéra Jerzyho Brzęczeka mají proti Makedonii skvělou bilanci, protože ve třech vzájemných duelech s ní neprohráli ani jednou. Naposledy se Makedonci postavili proti Polsku v roce 2012 a tento přátelský duel s ním prohráli vysoko 4:1.

V současnosti se ale Makedonii daří mnohem lépe. V posledních šesti duelech hraných doma Makedonie vždy vyhrála a nastřílela v nich obdivuhodných 19 branek. Za deset posledních klání ve všech soutěžích prohrála Makedonie jen v jednom případě.

Z velké části za tak dobrá čísla vděčí Lize národů, který se jí vyvedla lépe, než si kdo myslel. Makedonie skončila na prvním místě skupiny a vyhrála pět ze šesti zápasů! I do kvalifikačních bojů o ME vstoupila Severní Makedonie dobře, když si snadno poradila s Lotyšskem. Naposledy však v Lublani musela dohánět jednogólové manko proti Slovinsku a byla z toho jen remíza.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.17 - 3.24 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lotyšsko - Izrael  (pátek 20:45)
Izrael konečně touží po své premiérové účasti na evropském šampionátu a do aktuálního cyklu nevstoupil vůbec špatně, nyní bude chtít potvrdit úlohu favorita na půdě stagnujícího Lotyšska. Hostující výběr vybojoval v dosavadních dvou zápasech čtyři body a nachází se na druhém místě za suverénním Polskem, s posledními výkony je určitě spokojen. Naopak celek z východní Evropy je považován za největšího outsidera skupiny G.

Z každé skupiny postoupí na vrcholný turnaj dva reprezentační celky a Izrael zatím ukazuje, že se minimálně o druhou příčku může poprat. Nejprve přivítal konkurenční Slovinsko a rozešel se s ním smírně v poměru 1:1, následně v Haifě šokoval vysoce favorizované Rakousko a zdolal ho po výsledku 4:2. Hattrickem se především blýskl Eran Zahavi, zkušený jednatřicetiletý záložník čínského Guangzhou skóroval třikrát během jednadvaceti minut.

I nyní by měl být největší hrozbou pro defenzívu pátečního protivníka, neboť zařídil taktéž jedinou trefu se Slovinskem. "Samozřejmě nás umí v klíčových chvílích podržet a dává velmi důležité branky, ovšem daří se mu hlavně díky týmové práci. Na ní chceme stavět i teď. Čeká nás houževnatý a nevyzpytatelný soupeř, kterého v žádném případě nemůžeme podcenit," řekl s opatrností v hlase rakouský trenér izraelské reprezentace Andi Herzog.

Lotyši marně vzpomínají na časy, kdy bojovali o závěrečný turnaj ME. Naposledy na něm startovali před více než patnácti lety a ani v tuto chvíli to nevypadá, že by se na něj mohli probojovat. V posledních třinácti střetnutích ani jednou nevyhráli a mají bilanci pěti remíz s osmi porážkami. V kvalifikaci o EURO 2020 nejprve selhali v Severní Makedonii (1:3). Minule se statečně drželi v Polsku, jenomže porážku 0:2 odvrátit nedokázali.

Izrael naposledy narazil na Lotyšsko před necelými osmi lety a to v boji o EURO 2012. Tehdy se v obou soutěžních duelech radoval po shodných výsledcích 2:1 a minimálně na tento úspěch se jistě pokusí navázat i tentokráte. Výkonnostní rozdíl mezi protivníky se od té doby ještě zvětšil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.39 - 3.67 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Polsko22003:06
2.Izrael21105:34
3.Severní Makedonie21104:24
4.Slovinsko20202:22
5.Rakousko20022:50
6.Lotyšsko20021:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
frankiefcb

ČH vs Kosovo remka by bylo super.

Reagovat
Rišan

Je mi 76 let ale nevzpomínám si, že bychom někdy byli v relativně lehké skupině kvalifikace na posledním místě se skórem 0:5! A opakuju, že pokud nevyhrajeme oba domácí zápasy nemusíme se vůbec bavit o nějakém postupu.Ovšem když vidím tu splácanou sestavu nejsem si těmi 6 body nijak jist. Takže se může stát, že po letech budeme víc sázet na kluby než na reprezentaci.

Reagovat
lampas

Reagovat
Kostomlat

tak na 76 let celkem dobrej příspěvek, a ještě bez chyb a ktomu na PC. Respekt pane!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dextroza_m

Ale jako uživatel jsi tady rybízek

Reagovat
smazaný uživatel

Co třeba nehodnotit kvalifikaci po zápase se SEMIFINALISTOU MS, ktery po nas stejnym rozdilem vypraskal i konkurencni Černou Horu

Reagovat
stas87

Milot Rashica.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele