Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - 8.6.

08.06.2019, 17:00, aktualizováno 08.06.2019, 22:44
Komentáře a souhrny
Německo potvrdilo úlohu favorita proti Bělorusku, zatímco Belgie si poradila s Kazachstánem. Naopak překvapení se zrodilo v Turecku, kde domácí výběr překvapivě zdolal úřadující světové šampiony Francouze. Tři body má rovněž Itálie. Rusko devíti brankami rozstřílelo San Marino, zatímco Chorvaté si poradili s Walesem...
Skupina C

Bělorusko - Německo 0:2

08.06.2019 20:45

Góly: 13. Leroy Sané, 62. Marco Reus

Žádná hitparáda, ale stačilo to. Fotbalisté Německa po dvou brankách zvítězili v Bělorusku a drží si postupové pozice v tabulce skupiny C. Domácí naopak stále marně čekají na první bod, tudíž zůstávají poslední. Jediné branky zápasu vstřelili Leroy Sané a Marco Reus.

Dle očekávání to byli hosté, kdo od začátku převzal iniciativu. Ve 13. minutě zastihli rozehrávku Bělorusů, Kimmich prostrčil do běhu Sanému, který se kličkou uvolnil ke střele levou nohou a poslal Nationalelf do vedení. Další střelecký pokus Němců si až ve 28. minutě připsal Schulz, rána se mu ale příliš nepovedla.

Domácí mohli po půlhodině hry nečekaně vyrovnat. Naumov po rohovém kopu vyhrál souboj s Tahem a jeho hlavičku musel brankář Neuer vytáhnout nad břevno. Za hosty odpověděl Gündogan, jehož tečovaný pokus skončil vedle brány. Nebezpečný, ale nepřesný pokus zase vytáhl ve 42. minutě Kimmich.

I po změně stran Němci ostřelovali Bělorusko jako za války, Klostermann si však patrně vzal slepé náboje a Gnabryho zastavila obranná hráz soupeře. Až v 62. minutě si Ginter všiml díry uprostřed pole, kde adresoval přihrávku do běhu Reusovi, který konečně překonal gólmana Hutara - 0:2.

Po další brance zůstala aktivita na kopačkách Nationalelf. Střelecké hody se ale nekonaly, neboť hosté až příliš často pohořeli v koncovce, jako například Gnabry v 66., respektive 68. minutě. V 83. minutě byl blízko dalšímu gólu Sané, ovšem hlavičkoval pouze do tyče. Němci se sice gólově neutrhli ze řetězu, podstatné však pro ně je, že splnili povinnost a zapsali si do tabulky další tři body.

Více informací k zápasu

Estonsko - Severní Irsko 1:2

08.06.2019 18:00

Góly: 25. Konstantin Vassiljev - 77. Conor Washington, 80. Josh Magennis

Estonsko sice nad Severním Irskem vedlo díky brance Konstantina Vassiljeva a navíc hrálo doma, ale ani to mu nestačilo na body. Conor Washington totiž nejprve v 77. minutě srovnal a o pouhé tři minuty později rozhodl o třech bodech pro hosty Josh Magennis.

Favorizované Severní Irsko mělo od začátku se soupeřem značné problémy a zejména první poločas hovořil jasně pro domácí Estonsko. Jednak panovala na stadionu skvělá atmosféra a jednak to podporovali hráči na trávníku. Na centrovaný míč ze strany si naskočil Rauno Sappinen a pokoušel se tečovat míč do branky, jenže na poslední chvíli zasáhl hostující brankář ve spolupráci se svými obránci.

Estoncům se povedlo dostat hosty pod tlak, takže nebyli téměř schopní ohrozit domácího brankáře Sergeje Lepmetse. Za svůj herní projev se domácí dočkali zasloužené odměny ve 24. minutě. To se totiž domácí dostali k zahrávání standardní situace a krásnou ranou se předvedl záložník Konstantin Vassiljev, mimochodem v tuto chvíli bez angažmá - 1:0.

Pět minut před koncem první půle se Estonci prosadili ještě jednou, když míč dopravil do sítě Madis Vihmann po rohovém kopu. Sudí Fábio Veríssimo ale branku z důvodů faulu na brankáře hostí uznat nemohl. A to byl dost možná nejzásadnější moment celého utkání. V kabině hostí asi nepanoval zrovna klid, protože druhá půle patřila jen jim.

Nejprve se na trávník dostal Conor Washington, což se ukázalo jako skvělý tah. Tím se stupňovala aktivita hostí před bránou Estonska. V gól ji mohl proměnit útočník Gavin Whyte, který ale nedokázal usměrnit centr ze strany do brány. Chyběly mu centimetry. Pak se asi dvacet minut nic nedělo, ale to byl jen klid před hostující bouří.

Nejprve v 77. minutě Lewis našel centrem střídajícího Conora Washingtona, který si převzal míč u vápna a nechytatelnou ranou překonal brankáře Lepmetse. To ale nebylo všechno, neboť o tři minuty později Jones nahrával na Joshe Magennise a ten i v tísni dokázal usměrnit míč do sítě - 2:1 pro Severní Iry.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Severní Irsko33006:29
2.Německo22005:26
3.Nizozemsko21016:33
4.Estonsko20021:40
5.Bělorusko30031:80
Skupina E

Ázerbájdžán - Maďarsko 1:3

08.06.2019 18:00

Góly: 69. Mahir Madatov - 18. Willi Orbán, 53. Willi Orbán, 71. Dávid Holman

Ázerbájdžán sice na domácí půdě nepředvedl špatný výkon, ale na lepší Maďary to nestačilo. Hostům zajistili tři body Willi Orban s Dávidem Holmanem. Snížení Mahira Madatova přišlo už příliš pozdě.

Maďaři byli jasným favoritem tohoto utkání a od začátku zápasu to potvrzovali. Hráli mnohem častěji s míčem na kopačkách, vytvářeli si šance a svého soupeře nenechávali prakticky vůbec rozehrát. První šanci sice měli domácí, když se na zadní tyči ukázal Dimitrij Nazarov. Do černého se ale jako první trefili hosté z Maďarska. Balázs Dzsudzsák zahrával rohový kop a svůj centr poslal do středu vápna, kde si nejvýše vyskočil Willi Orban - 1:0.

Domácí brankář Sälahät Ağayev si obecně dost zachytal a ve 23. minutě ho další ranou prověřil veterán Balázs Dzsudzsák. Své šance měli samozřejmě i domácí hráči. Jednu takovou si vytvořili po rohovém kopu na zadní tyč, kde byl úplně nehlídaný Ramil Šejdajev, ovšem místo střely ještě přihrával. Dvě minuty před koncem první půle, která byla nabitá dobrými šancemi, chyboval v rozehrávce domácí Mammadov a míče se chopil Kleinheisler. Jeho rychlá rána ale zamířila těsně vedle tyče!

I druhá půle nabízela pohledný a svižný fotbal, samozřejmě většinou díky hostujícímu týmu. Balázs Dzsudzsák zkusil pět minut po návratu na trávníky střelu přímo na bránu, jeho bombu do šibenice však Ağayev vyrazil parádním zákrokem mimo! Zkušený brankář Ázerbájdžánu musel zasahovat také o minutu později, když si míč na střelu připravil László Kleinheisler.

V 53. minutě už ale ani on nestačil. Další rohový kop směřoval na přední tyč a následně nastal před domácí brankou velký zmatek. V něm se nejlépe zorientoval opět Willi Orban, který zvýšil na 2:0.

Drama ale pokračovalo, protože v 70. minutě domácí snížili. Nejdříve se do střely z velkého úhlu opřel Agabala Ramazanov, jehož dělovku vyrazil Gulásci jen k nehlídanému Mahiru Madatovovi, který snížil na rozdíl jediné branky. Z ní se ale domácí radovali jen minutu, protože z následujícího útoku našel Kleinheisler skvělou nahrávkou Dávida Holmana a ten ve své premiéře zvýšil na konečných 3:1.

Více informací k zápasu

Chorvatsko - Wales 2:1

08.06.2019 15:00

Góly: 17. James Lawrence (vl.), 48. Ivan Perišić - 77. David Brooks

Wales přicestoval po náročné cestě do Osijeku jako outsider, který se ale nehodlá sklonit před slavným a hvězdami nabitým týmem. Jenže už v 17. minutě si dal Lawrence vlastní branku a manko jedné branky už Velšané nedokázali do konce utkání dorovnat.

Výhra Chorvatů ale asi byla spravedlivá, protože domácí celek se od prvních momentů snažil prolomit velšskou obranu. Perišić po sprintu ještě dostihl balon na levé straně, následně posílal míč na Kramariće, který mířil mimo. Brankář Wayne Hennessey musel posléze čelit také rychlé kombinaci mezi Modrićem a Kramarićem se střelou druhého jmenovaného a svou práci nakonec zvládl.

V 17. minutě už ale byl překonán, třebaže vlastním hráčem. Chorvatsko se vrhlo do útoku po straně a do vápna postupoval Ivan Perišić. Útočník Interu Milán nahrával do vápna na Kramariće, jenže těsně před ním zakročil James Lawrence. Bohužel pro hosty však mířil při snaze o odkop do vlastní brány a Chorvatsko brzo vedlo.

Ještě před koncem první půle se do zajímavé šance tlačil záložník Mateo Kovačić, jehož ránu nakonec musel brankář Hennessey vyrážet jen s vypětím všech sil. Jediným vážnějším úkonem domácího brankáře Dominika Livakoviće tak zůstala nepovedená hlavička Matthewa Smithe z konce první půle.

Jen tři minuty po příchodu na hřiště se Chorvatsko málem radovalo z pojišťovací druhé branky. Po ráně hbitého útočníka Brekala byl ale Kramarić v ofsajdu, takže ani dorážku od Kovačiće nemohl sudí Istvan Kovacs uznat. Chorvatům to ale moc vadit nemuselo, neboť o minutu později zachytil pokaženou rozehrávku od branky Luka Modrić a nahrál na Ivana Perišiće. Ten před sebou už měl jen brankáře Hennesseyho, který byl snadno překonán - 2:0.

Wales se přesto sympaticky nevzdával a tlačil se do zakončení. Livaković proto musel likvidovat sólo Balea nebo ránu Daniela Jamese. Přesto nakonec čisté konto neudržel. Připravil jej o něj David Brooks, který si v 78. minutě utkání navedl míč na silnější nohu a s velkým přispěním obránce Vidy alespoň snížil na konečných 2:1 pro Chorvaty.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko32015:46
 Maďarsko32015:46
3.Slovensko21012:13
4.Wales21012:23
5.Ázerbájdžán20022:50
Skupina H

Turecko - Francie 2:0

08.06.2019 20:45

Góly: 30. Kaan Ayhan, 40. Cengiz Ünder

Francie sice byla před utkáním s Turky favoritem, ale vysoká očekávání nedokázala naplnit. Torku Arena ve městě Konya totiž vytvořila bouřlivou kulisu, která ještě zesílila poté, co se trefili domácí Ayhan s Ünderem. Ve druhé půli toho už Francouzi moc nesvedli.

Trenér Didier Deschamps nehodlal ponechat nic náhodě a proti nažhaveným Turkům poslal na trávník od první minuty hráče jako Varane, Lloris, Pogba, Griezmann nebo Umtiti s Mbappém. Prostě světová extratřída, která s Turky neměla mít potíže. Jenže měla a rozhodně ne malé. Bojovný domácí tým od prvních momentů ukazoval, že body hostům rozhodně nechat nemíní.

Úvod zápasu byl minimálně ze strany Francie hodně opatrný a její pověstný střed se nedostával k míči téměř vůbec. Bitva o balon zabrala prvních dvacet minut, během kterých se nic významného nestalo. Jindy lehká a snadná kombinační hra najednou Francouzům nešla a ani jejich elitní střelci se nedostávali k většímu ohrožení brány veterána Merta Günoka.

Kuriózní bylo také to, že za prvních 30 minut nedokázal ani jeden tým vymyslet jedinou střelu na bránu! Když už se tak ale stalo, byl z toho gól. Trochu překvapivě však nestačil zasáhnout brankář Hugo Lloris, který kapituloval ve 31. minutě. Po faulu u postranní čáry rozehrávali domácí hráči volný přímý kop přetažený na zadní tyč. Balon se stejně vrátil před bránu a tam byl nejdůraznější Kaan Ayhan - 1:0 pro domácí Turecko.

Francie se snažila oklepat z nepříjemné situace, jenže kromě držení míče na kopačkách se na nic dalšího nezmohla. Když se první půle pomalu chýlila ke konci, Turci znovu udeřili. Tentokrát si slabší chvíli vybral obránce Umtiti, který přišel o míč u vápna. Yilmaz nahrál do běhu Toközovi, který jej posunul na volného Cengize Ündera. Mladý křídelník AS Řím nezmatkoval a krásnou střelou k tyči překonal Llorise už podruhé.

Aby se francouzští hráči trochu probrali, volil trenér Deschamps dvě změny. Oživit hru přišli Coman s Mendym. Velká pozornost byla upřena především na dvojici Griezmann a Mbappé, která zatím mlčela. Právě střelec Paris Saint-Germain se jako první hnal za delším míčem, jenže znovu tu byla poctivá a tvrdá obrana Turků.

I Turci ale měli své šance. Burak Yilmaz mohl navýšit turecké vedení, když se zčistajasna dostal do šance po další chybě obrany. Jeho střelu ale vytáhl brankář Lloris na rohový kop. Do zajímavé střelecké pozice se dostal Olivier Giroud, ale mířil mimo. Pár minut před koncem si Pogba narazil míč s Comanem a Ben Yedderem, ale opora Sevilly pálila mimo. Francouzi prohráli a není se čemu divit, protože nedokázali vymyslet ani jednu střelu mezi tři tyče!

Více informací k zápasu

Moldavsko - Andorra 1:0

08.06.2019 18:00

Góly: 8. Igor Armaş

Moldavsko sice dohrávalo domácí utkání v Kišiněvě v početním oslabení poté, co byl na začátku druhé půle vyloučen kapitán Artur Ioniţă, ale přesto dokázalo zápas s Andorrou dovést do zdárného konce.

Andorra chtěla dokázat, že není jen otloukánkem evropského fotbalu, ale že umí zabrat a má vlastní herní styl. Tahle odvážná představa se jí ale začala velmi brzy rozpadat. V páté minutě se poprvé musel její brankář Josep Gómes strachovat z volného přímého kopu Suvorova, který mířil velmi dobře. Do vápna se pak dral také Artur Ioniţă, který v pozici kapitána táhl svůj celek do ofenzivy. Jeho rána ale prosvištěla kolem tyče.

V osmé minutě už to ale lépe hrajícím domácím vyšlo. Rohový kop Suvurova prodloužil Ștefan Efros hlavou na zadní tyč, kde zblízka hlavičkoval míč do prázdné brány Igor Armaş - 1:0 pro Moldavsko.

Snad až po třiceti minutách se k většímu ohrožení domácí brány dostali i borci z Andorry. Konkrétně to byl mladý obránce Joan Cervós. Jeho standardní situace poslala míč přesně pod břevno. Naneštěstí pro hosty ale Cervós mířil jen doprostřed brány, kde byl brankář Alexej Koşelev včas a připraven.

Deset minut před koncem první půle se Andorra dočkala další šance. Cervósův centr nedokázal brankář Koșelev vyboxovat mimo šestnáctku a tak z toho vznikl velký závar! Aláez ale hlavičkoval jen do protihráče a Vales mířil mimo. Domácí si navíc cestu za třemi body sami zkomplikovali. Artur Ioniţă se snažil vypíchnout míč Aláezovi, ale místo toho trefil nohy andorského hráče. A protože už jednu žlutou kartu měl, musel být vyloučen!

Před Andorrou se otevřela jedinečná možnost na srovnání. Že bychom ale sledovali, jak outsider zabral a mačkal oslabeného soupeře, to se říct nedalo. V 89. minutě Sergi Moreno zahrával volný přímý kop, jenže napálil ho do zdi. A když v nastaveném čase spálil obrovskou šanci špatnou hlavičkou Alexandre Martínez, Andorra odjížděla z Moldavska bez bodů.

Více informací k zápasu

Island - Albánie 1:0

08.06.2019 15:00

Góly: 22. Jóhann Gudmundsson

Albánie v Reykjavíku bojovala velmi srdnatě a měla několik svých šancí, ale ani jednu z nich nedokázala využít. To se naopak povedlo domácímu Islandu, v jehož barvách se stal jediným střelcem utkání útočník Jóhann Gudmundsson.

Island se i díky pomoci Turecka, které porazilo Francii, dostalo na aktuální třetí příčku skupiny H. Sám proto ale musel udělat maximum, což znamenalo porazit houževnatou a fyzicky hodně hrající Albánii. Že by to bylo nějak přehnaně ofenzivní utkání, to se ale říct nedalo. Od prvních minut domácí spíš tlačili albánskou zeď před sebou doufajíc, že jednou najdou recept na zkušeného brankáře Berishu.

Obě země se prezentovaly hodně tvrdou hrou, což ale sudí Boddy Madden nechával bez povšimnutí a bez karetních trestů. Velkou zbraní Islandu je Gunnarson - muž známý pro dlouhé a přesné auty parametrů centrovaných míčů. Chvíli ale trvalo, než si Island dokázal vypracovat větší šanci. Povedlo se mu to ve 22. minutě, když si Jóhann Gudmundsson poradil s parádním protiútokem. Předkopl si míč, udělal obránci kličku a skóroval podél nohy brankáře Berishy na zadní tyč - 1:0.

Ve 40. minutě dělal stejný hráč další kličku u vápna a byl faulován, takže před Islanďany se otevřela zajímavá šance ze standardní situace. Tu sice Sigurdsson zatočil centrem do správných míst, ale tam kraloval obránce Fréderic Veseli.

Island dnes bránil velmi pozorně, tvrdě a zároveň bez zbytečných faulů. Do náznaku šance se po hodině hry dostal zkušený útočník švýcarského Sionu Ermir Lenjani, který dokázal nejednou obejít protihráče. Přesná střelba mu už ale říkala o poznání méně. V Solně na chleba si vydělávající Kolbeinn Sigthórsson dostal rychlou nahrávku do běhu, jenže jeho zakončení nemuselo brankáře Etrita Berishu nijak vyvést z míry.

Hodně agresivní hra pomáhalo tomu, že zápas dynamicky odsýpal. Šancí ale přesto bylo pomálu. V poslední akci zápasu se zjevil Kolbeinn Sigthórsson. Zkušený útočník v nastaveném čase pádil před bránu, kam mu nahrál Aron Sigurðarson. Slabou střelu prve zmíněného ale zkušený gólman Etrit Berisha skvělým skokem k tyči pokryl a míč chytil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Turecko33008:09
2.Francie32018:36
3.Island32013:46
4.Albánie31023:33
5.Moldavsko31022:83
6.Andorra30030:60
Skupina I

Belgie - Kazachstán 3:0

08.06.2019 20:45

Góly: 11. Dries Mertens, 14. Timothy Castagne, 50. Romelu Lukaku

Další favorit si poradil a nasázel soupeři opět tři branky. Pro Kazachstán s jeho trenérem Michalem Bílkem výlet do Belgie moc dobře nedopadl, protože se hosté vrací domů s přídělem tří gólů. O ty se postarali Mertens, Castagne a Lukaku.

O tom, kdo bude favoritem tohoto utkání, nemohlo být nejmenších pochyb. A že Belgie potvrdila úlohu jasného lídra, svědčí například statistika střel na bránu. Zatímco Belgie vystřelila dvanáctkrát přesně na bránu stráženou Dmytrem Nepogodovem, Kazachstán se zmohl na jednu jedinou střelu, s níž ještě brankář Thibaut Courtois neměl větší potíže.

Od prvních minut se brankář Nepogodov a jeho obránci museli pořádně otáčet, aby dokázali alespoň minimalizovat útočné akce Belgičanů. První zakončení si připsal naskakující Dries Mertens, který však skvělý pas ze strany nevyužil. Následně Nepogodov musel vyrážet rány Kevina De Bruyneho a Axela Witsela. O dvě minuty později už se však ani on nechytal. Kolmou přihrávku z pravé strany obdržel na penaltovém puntíku Dries Mertens, který s pomocí výrazné teče obránce překonal kazašského brankáře.

Jenže to nebylo všechno. Aby se Kazachstán náhodou nestačil vzpamatovat a nezačal hrát, Belgie udeřila ještě jednou. O pouhé tři minuty později rozjel Dries Mertens italskou spolupráci s Timothym Castagnem, který perfektní hlavičkou do protipohybu zakončil na zadní tyč - 2:0.

Brankář Nepogodov musel neustále tahat svoji obranu z problémů. Nejprve zakročil proti Lukakuovi, následně na zadní tyči nikdo nehlídal Driese Mertense. V nastaveném čase neuspěl ani záložník Man City De Bruyne, jemuž zkazilo radost z gólu břevno. Belgičané dopřáli soupeři chvíli klidu v šatně, ale hned po návratu znovu skórovali. Mertens proběhl až do vápna a trefil tyč. Od ní se balon odrazil k pohotovému Romelu Lukakuovi, který jej ihned doklepl do sítě.

Další ranou brankáře Kazachstánu v posledních deseti minutách vyzkoušel Eden Hazard, zatímco v dalším pokusu o navýšení skóre se ukázal Dries Mertens. Zkušený útočník v nastaveném čase ještě mohl zvýšit, jenže ranou z první asi z dvaceti metrů mířil jen těsně vedle brány.

Více informací k zápasu

Skotsko - Kypr 2:1

08.06.2019 20:45

Góly: 61. Andrew Robertson, 89. Oliver Burke - 87. Ioannis Kousoulos

Skotsko zvládlo veledůležitý zápas s Kyprem a zaslouženě zvítězilo. Domácí byli povětšinu utkání lepším týmem, ovšem vypracované vedení v závěru ztratili. Na inkasovaný gól však ihned zareagovali díky žolíku z lavičky jménem Oliver Burke.

První střelecký pokus zaznamenal v páté minutě Forrest, který přestřelil bránu soupeře. Úvod duelu se nesl v opatrném tempu, oběma týmům šlo totiž o hodně. O něco úspěšnější byli v kombinaci hosté, ale žádnou výraznější šanci si dlouho nevytvořili. Až v osmnácté minutě prověřil gólmana Marshalla Markis.

Zajímavé příležitosti měli Skotové ve 27. a 28. minutě. Nejprve pálil z přímého kopu Mulgrew, kterého výborným zákrokem vychytal brankář Pardo. Následný rohový kop si našel Brophy, jehož hlavička skončila jen těsně vedle tyče. Tartanová armáda následně převzala iniciativu a dlouho nepouštěla Kypřany dopředu. Hosté tak zahrozili až pět minut před přestávkou, kdy Sotiriouovu střelu zlikvidoval připravený Marshall.

Krátce po přestávce se ukázal čerstvý vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem Robertson, jenže pumlíč napálil vysoko nad břevno. Kypr odpověděl v 52. minutě šancí Śpoljariće, který dostal přihrávku mezi obránce. Balón měl ale při střele pod nohou a Marshall si připsal snadný zákrok. Po hodině hry konečně vystříkl v Hampden Parku gejzír radosti. McGinn posunul míč na levou stranu Robertsonovi, který přesnou ránou levou nohou ke vzdálenější tyči poslal Skotsko do vedení.

Domácí byli v laufu a v 65. minutě mohl skórovat i McGregor. Pardo jeho pokus nezkrotil, míč se však naštěstí pro hosty odkutálel do zámezí. Kypřanům další šanci museli připravit sami Skotové. McGinn v 76. minutě ztratil balón a následnou tečovanou střelu Markise musel Marshall vyrazit nad břevno. Hned za minutu se ale dopředu opět hnala Tartanová armáda. Fraser se po pasu od McGregora dostal do úniku, jenže při obstřelu brankáře Parda minul i svatyni hostů.

Fraser nepřekonal Parda ani v 85. minutě, kdy gólman Kypru vytáhl skvělý zákrok. O dvě minuty později zasáhl domácí fanoušky šok. Rohový kop Georgiouho dopadl na hlavu zcela volného Kousoulose, jenž přesnou hlavičkou vyrovnal. Skotové si však hned za dvě minuty vzali vedení zpět. Na Fraserův centr z levé strany si naskočil střídající Burke. Jeho první pokus trefil tyč, míč se však opět odrazil k Burkeovi, který z dorážky trefil okrytou bránu a zajistil Skotsku zisk tří bodů.

Více informací k zápasu

Rusko - San Marino 9:0

08.06.2019 18:00

Góly: 25. Michele Cevoli (vl.), 31. Artjom Dzjuba (pen.), 36. Fjodor Kudrjašov, 41. Anton Mirančuk, 73. Artjom Dzjuba, 76. Artjom Dzjuba, 77. Fjodor Smolov, 83. Fjodor Smolov, 88. Artjom Dzjuba

Tak tohle byl pro San Marino zcela jistě jeden z nejhorších zážitků v jeho fotbalové historii. V Rusku mu totiž nefungovalo naprosto nic a jeho působení se dá hodnotit jako ryzí katastrofa. Od domácího favorita dostalo San Marino devět branek!

San Marino jede z Ruska naprosto zostuzené. Nedá se ani použít jiné slovo než decimace hostí ze strany Rusů, protože San Marino ukázalo katastrofální výkon, který neměl s fotbalem nic společného. Kanonýr Artjom Dzjuba se postaral o čtyři branky a ještě navíc spálil obrovské množství dalších šancí. Všechny se nám sem asi ani nevejdou.

Rusko dobře vědělo, že má jasnou převahu, takže nikam nespěchalo. Po přihrávce Ozdojeva se ve 12. minutě uvolnil na pravé straně pokutového území Golovin a střelou k levé tyči donutil brankáře Benedettiniho k zákroku. O dvě minuty později neuspěl technickým pokusem ani Mirančuk. S dalším nebezpečím spěchal na bránu bezbranného a zmateně působícího San Marina Artjom Dzjuba, který minul ve velké šanci zařízení hned dvakrát.

První branku si paradoxně připsali sami hosté. Mário Fernandes uvolnil přihrávkou mezi obránce Golovina, jehož střílenou přihrávku do brankoviště nešťastně tečoval do vlastní branky obránce Michele Cevoli. Během následujících deseti minut se dvakrát mohl prosadit Alexej Mirančuk, ale v obou šancích selhal. Cevoliho špatný zápas pokračoval faulem ve vlastní šestnáctce, který sudí ocenil penaltou. K ní se postavil Artjom Dzjuba a nemýlil se - 2:0.

Deset minut před koncem první půle předvedli Rusové další sympatickou rozehrávku na jeden dotyk a po patičce Antona Mirančuka zpátky pálil přesně Fjodor Kudrjašov. Gól s pořadovým číslem 4 obstaral Anton Mirančuk osobně, protože Fernandesovu střelu k němu jeden z obránců v podstatě sám dopravil.

Ani ve druhé půli nedali Rusové soupeři oddechnout. Dzjubova střela byla zablokována, míč se ale odrazil k Alexeji Mirančukovi, který střelou přes obránce San Marino poslal míč těsně nad břevno branky hostů. O chvíli později Artjom Dzjuba dostal míč do běhu a ocitl se sám před brankářem Benedettinim, ale ten ho parádně vychytal. Po hodině hry se celý souboj ve stejném gardu opakoval, se stejným výsledkem.

To ale neznamená, že by si Rusové řekli dost. Naopak, v totální destrukci pokračovali během posledních dvaceti minut utkání. Po Golovinově pasu se prosadil Dzjuba, který o chvíli později kopal penaltu. Tu sice brankář Benedittini vyrazil, jenže Dzjuba z dorážky konečně uspěl. Za další minutu si sedmou branku v zápase připsal na své konto Smolov.

Tragicky zmatená obrana San Marina inkasovala od Smolova ještě jednu branku, kterou geniální nahrávkou opět zaštítil Dzjuba. Ten se po nahrávce od Kudrjašova dočkal i svého čtvrtého a celkově devátého gólu v zápasu dvě minuty před koncem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie33008:19
2.Rusko320114:36
3.Skotsko32014:46
4.Kypr31026:43
5.Kazachstán31023:73
6.San Marino30030:160
Skupina J

Řecko - Itálie 0:3

08.06.2019 20:45

Góly: 23. Nicoló Barella, 30. Lorenzo Insigne, 33. Leonardo Bonucci

Řekové se nechtěli před vlastními fanoušky nechat zahanbit a pomýšleli proti Italům na body. Nic z toho se ale nekonalo, protože jasně lepší squadra azzura s přehledem vyhrála. Svými góly se pod tři body podepsali Barella, Insigne a Bonucci.

V Aténách čekala na Italy podle předzápasových předpokladů hodně napínavá bitva s odhodlanými Řeky a jejich tuhou obranou. Zkušená defenzivní linie domácích ale moc dlouho nevydržela. O osudu utkání a vítězi rozhodla desetiminutovka v první půli, během které Italové zaznamenali všechny tři branky. Svěřenci trenéra Manciniho jsou i nadále na prvním místě ve skupině, zatímco Řecko kleslo až na sdílenou třetí příčku.

Tempo utkání na jeho začátku bylo hodně opatrné a ani jeden z týmů se vpřed moc nehnal. Italové se postupem času ale přeci jen usadili kolem vápna Řeků. Obránce Giorgio Chiellini se dostal k hlavičce, ale ta neměla dostatečnou razanci, takže Vasilios Barkas bez problémů zasáhl. Jeho pozornost si vyžádala také akce Belottiho, kterému nakonec z dobrého úhlu nesedla rána. O tři minuty později už se ale skóre měnilo.

Řecká obrana se dopustila chyby v rozehrávce, čehož využil Andrea Belotti. Zkušený kanonýr nahrál do středu vápna, kde byl úplně volný talent Nicoló Barella. Jeho tvrdou ránu nemohl brankář Barkas za žádných okolností chytit a kapituloval.

Řecku se sice poté dařilo držet míč, ale spíš jej kontrolovalo na vlastní polovině, dost daleko od Sirigua. Takže se šest minut po první brance povedlo hostům zvýšit vedení bez větších potíží. Lorenzo Insigne využil své brilantní techniky s míčem a prodral se kolem dvou obránců až do vápna. Tam zvolil technický pokus na zadní tyč a dobře udělal, protože Barkas plachtil zbytečně - 2:0.

Tragickou první půlhodinu posléze zakončil Leonardo Bonucci, který si naskočil na další povedený centr ze strany od Emersona. S pomocí pravé tyče Bonucci překonal brankáře Barkase a začalo to s Řeky vypadat hodně špatně. Bylo před nimi téměř 60 minut za nepříznivého stavu 0:3 a jejich obrana si zrovna vybírala slabší momenty.

Ještě před koncem první půle musel Barkas znovu zasahovat, když na něj ze strany utíkal rychlonohý útočník Andrea Belotti, ale oporu Turína Barkas vychytal. Jeho sok na druhé straně neměl tolik potíží ani ve druhé půli. Tu sice začal zajímavou ranou Konstantinos Fortunis, jehož rána ze standardní situace ale nebyla nebezpečná.

Italové v pohodě kombinovali a Řekové působili až podivně neochotně pokud jde o útočení. Navýšit skóre na 4:0 mohl deset minut před koncem Federico Chiesa, jenže syn slavného útočníka v obrovské šanci selhal a pálil mimo bránu! A protože poslední střelu Alessandra Florenziho zlikvidoval pozorný Barkas, skóre už se neměnilo.

Více informací k zápasu

Arménie - Lichtenštejnsko 3:0

08.06.2019 18:00

Góly: 2. Gevorg Ghazarjan, 18. Alexander Karapetjan, 90+1. Tigran Barseghjan

Arménie zvládla duel s Lichtenštejnskem a připsala si první kvalifikační výhru. Domácím se vyvedl především první poločas, ve kterém dvakrát skórovali. Hosté zůstávají v tabulce skupiny J bez bodu poslední.

Úvod zápasu se Arménům mimořádně povedl. Již ve druhé minutě totiž obránce Harojan fantastickým pasem přes polovinu hřiště našel Ghazarjana, který obstřelil brankáře Hobiho a poslal domácí do vedení. Za další dvě minuty toho mohlo být 2:0, avšak pokus hráče Arménie odkopl obránce Lichtenštejnska z brankové čáry. Ve dvanácté minutě chyběl Barsechjanovi jen kousek, aby se trefil přesně k tyči, k jeho smůle však těsně minul svatyni protivníka.

Arménie hosty nadále svírala. V 15. a 16. minutě si dva skvělé zákroky připsal Hobi, který nejprve vychytal Mchitarjana a poté i Karapetjana. O dvě minuty později ale gólman Lichtenštejnska neudržel střelu Ghazarjana a pohotový Karapetjan přidal z dorážky druhý gól domácích. Statistici nadále počítali jen šance Arménů. Ve 26. minutě zkoušel Mchitarjan štěstí z přímého kopu, Hobi ale tentokrát výborně zasáhl.

Po půlhodině hry hlavičkoval po rozehraném rohovém kopu jen těsně vedle Mkrtčjan. Dvě minuty nato se do Hambardzumjanova centru opřel nůžkami Karapeťan a mnoho nechybělo, aby vstřelil překrásný gól. Útočník domácích byl vůbec v první půli velice aktivní. Ve 35. minutě hlavičkoval jen o fous vedle.

Po změně stran se hosté konečně dostali do příležitostí, které jim pomohl připravit arménský brankář Ajrapetjan. Ten poprvé chyboval v 55. minutě, kdy neudržel míč a Salanovićův pokus z ostrého úhlu vytáhl na brankové čáře obětavý Voskanjan. Další minelu vyrobil Ajrapetjan o dvanáct minut později, kdy do rukavic chytil přihrávku od spoluhráče, což je v rozporu s pravidly. Gólman domácích ale svou chybu následně napravil, když po rozehrávce nepřímého kopu skvěle vychytal Büchela.

Lichtenštejnsko ale evidentně ožilo. V 77. minutě chyběl Polverinovi jen kousek k tomu, aby vymetl šibenici Ajrapetjanovy svatyně. Na druhé straně se po delší době činil Hobi proti ráně Babajana a voleji Hambardzumjana. V nastavení ale ještě jednou kapituloval poté, co jej zprava překonal Barseghjan. Arméni tak nakonec zvítězili o tři branky.

Více informací k zápasu

Finsko - Bosna a Hercegovina 2:0

08.06.2019 18:00

Góly: 56. Teemu Pukki, 68. Teemu Pukki

Velké překvapení se zrodilo v Tampere. Domácí Finsko předvedlo vynikající výkon proti Bosně a Hercegovině a zvítězilo 2:0, přičemž obě branky vstřelil útočník Teemu Pukki. Naopak bosenský střelec Edin Džeko vyšel stejně jako jeho spoluhráči naprázdno.

Aktivněji zahájili duel Finové. V sedmé minutě se ke střele dostal Pukki, avšak ze zhruba dvaceti metrů si nepřišel na připraveného gólmana soupeře Šehiće. Za dalších sedm minut si strážce bosenské svatyně poradil i s pokusem Skrabba. Hosté postupem času vyrovnali hru, ovšem naráželi na připravenou obranu Suomi. Naopak další střelecké, leč nepřesné pokusy, si připsali domácí Skrabb s Uronenem.

Bosna pořádně zahrozila až ve 28. minutě, jenže Duljević pálil vysoko nad břevno. Jinak se výběr z Balkánu snažil prosadit pomocí centrů na kanonýra Džeka, který devět minut po Duljevićově pokusu hlavičkoval mimo svatyni brankáře Hrádeckého. Těsně před přestávkou ještě musel hřiště opustit finský obránce Granlund, jehož vystřídal Raitala.

Šest minut po změně stran měl velkou šanci Duljević, který dostal z pravé strany výbornou přihrávku do pokutového území, kde však těsně minul bránu Suomi. Trest na druhé straně přišel za pět minut. Pukki převzal míč na polovině hřiště, snadno přešel přes vystoupivšího obránce a přesnou střelou k tyči nedal Šehićovi šanci - 1:0.

Aktivita zůstala na kopačkách domácích i po vstřelené brance. Lod ještě v 66. minutě netrefil bránu, ovšem za další dvě minuty se již Finsko dostalo do dvoubrankového vedení. Rychlý brejk táhl Lod, jenž vyslal Pukkiho. Proti útočníkovi soupeře vyběhl Šehić, avšak Pukki gólmana Bosny stihl efektně a hlavně efektivně přehodit.

Suomi se v závěru zatáhli k vlastní bráně, aby bránili výsledek. Slušnou šanci na snížení měl v 77. minutě Džeko, jenže hlavičkoval nad břevno. Jinak si však Bosna žádnou velkou šanci nevypracovala, naopak domácí nadále hrozili z brejků, ve kterých byl aktivní především muž zápasu Pukki. Finové si tak překvapivě, ale zaslouženě připsali vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie330011:09
2.Finsko32014:26
3.Bosna a Hercegovina31114:54
 Řecko31114:54
5.Arménie31024:43
6.Lichtenštejnsko30030:110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (40)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nebyl by Bale lepší na kraji? A v útoku třeba vysoký Vokes?

Reagovat
montaigne33

Turci řádí Pokud to dotáhnou, tak dnes zboří Istanbul

Reagovat
Wambasen

Nedobytná tvrz

Reagovat
dextroza_m

Podle výsledků je jasný, že si Bolševík užívá jízdu na slabých...

Reagovat
smazaný uživatel

Brutální zápas od Turků Lepší výkon naprostého outsidera proti špičkové repre sem neviděl už dlouho.

Reagovat
smazaný uživatel

Francie wtf Jednou nehraje Kanté

Reagovat
stas87

Francuzi nevystrelili na branku. Bohuzial, titul majstrov sveta uz im nikto nezoberie.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
vladino10

Reagovat
stas87

Neznasam ich reprezentaciu, pre mna je to vrchol nevkusu a hnusu.

Reagovat
Bastaron

Reagovat
Godwinson

Proč?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladino10

Veď mne to je jasné, ale písať o braní titulu..proste to vyhrali..a aspoň podľa mňa ešte dominantnejsie ako nemci pred 5 rokmi, ani v jednom zápase nemali nejaké väčšie problémy, keď potrebovali dať gól tak ho vždy dali a inkasovali pramálo..bez ohľadu na sympatie sa ani nedá polemizovať o tom či to bolo alebo nebolo zaslúžené..

Reagovat
smazaný uživatel

nudní hráči, kteří vyhráli tak nějak proto, že jejich reprezentace je teď papírově silnější než u kohokoli jiného... titul si zasloužili, vyhráli ho, ale přát jim moc nejde

Reagovat
Beči

Takže to, že prohráli zápas v kvalifikaci rok po mistrovství světa, znamená, že si nezasloužili vyhrát mistrovství? Nemáš to v hlavě trochu popletené?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zark

to je náš stašek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vy jste vyhrali v Azerdbajdzanu, gratulace

Reagovat
Masi

No Karim No Party.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Coutinho10

Madaru bych se bal, ale dobre si udelal

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tommasino

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
smazaný uživatel

Zklamali Bělorusové,Bosňané a Hercegoviňané,Albánci,Řekové,Kazaši,Ázeři-katastrofální výsledky

Reagovat
BaggioRoberto

Prostě východní chátra

Reagovat
Kixi Syhimour

Francie

Reagovat
Pharrell

Reagovat
FORZAMILAN

Italia

Reagovat
adalbertus

Maďarsko

Reagovat
Hector17

Asijský tým porazil africký v evropské kvalifikací o MS

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pharrell

****

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele