Serie A - souhrn 18. kola

06.01.2010, 14:32, aktualizováno 06.01.2010, 22:41
Komentáře a souhrny
Drtivým vítězstvím na hřišti Sieny začala nový rok Fiorentina. V Parmě se radoval Juventus a umazal manko na Inter, který zvítězil v Chievu. Venku brala body také Neapol. AS Řím na poslední chvíli přišlo o dva body v Cagliari. Lazio naopak doma porazilo Livorno, Bari si poradilo s Udinese. Ve večerním duelu roznesl AC Milán Janov.

AC Milán - Janov CFC 5:2

06.01.2010 20:45

Góly: 32. Ronaldinho (pen.), 38. Thiago Silva, 48. Marco Borriello, 60. Marco Borriello, 74. Klaas-Jan Huntelaar (pen.) - 25. Giuseppe Sculli, 79. David Suazo

Večerní duel mezi AC Milán a Janovem byl úžasnou třešničkou na dortu za prvním novoročním kolem Serie A. Fanoušci na San Siru viděli snad všechno - spoustu branek, penalty, nádherné akce. Se třemi body v kapse nakonec po zásluze odcházejí Rossoneri.

V základní sestavě AC se objevila staronová posila David Beckham. Ten nahradil zraněného Alexandra Pata. Tím pádem se do ofenzivnější pozice posunul Andrea Pirlo, aby podporoval útočníky Ronaldinha s Borrielem. Nová tvář se objevila i v základní jedenáctce Grifonů, forvard David Suazo.

Zápas mohl mít gólový start, už po třech minutách předvedl své umění David Beckham, jenž zprava nacentroval a těsně před Ameliou zakončoval Borriello, který ale neuspěl. Další větší šanci si vzal na starost Massimo Ambrosini, který si skvělým výkonem postupně podmanil celý zápas. Nejprve se ale neukázal zrovna v dobrém světle, když ve 13. minutě pronikl do pokutového území a po kontaktu s Biavou upadl. Sudí Orsato pravděpodobně neměl na výběr, když odpískal pokutový kop, ale opakovaný záběr ukázal, že domácí kapitán faul trochu zveličil.

K čemu mu to ale bylo platné, když Ronaldinho pokutový kop odflákl a nechal vyniknout Ameliu. Přestože úvod duelu patřil Milánu, míč ze své sítě musel jako první lovit Dida. Rodrigo Palacio si udělal prostor na pravé straně, aby mohl odcentrovat na nabíhajícího Sculliho, kterého nedokázal ubránit Abate a pak jen již sledoval, jak míč končí v domácí síti.

Uběhlo sedm minut a Rossoneri dostali další velkou šanci ke vstřelení branky. Borriello prostrčil míč na Ambrosiniho, který opět vběhl do vápna, aby byl faulován vyběhnuvším Ameliou. Orsato znovu ukázal na značku pokutového kopu. K exekuci se sebevědomě postavil Ronaldinho a napodruhé se již nemýlil. Beckham poté málem překvapil soupeře rychle rozehraným trestným kopem, ale branku naštěstí pro Janov netrefil. Grifové ve 37. minutě přišli o zraněného Morettiho, toho musel nahradit Modesto.

Střídání jakoby přineslo do obranných řad hostů chaos, protože vzápětí Milán vstřelil druhou branku. Po velkém závaru před branku, který začal trestný kop následovaný zneškodněnou Borriellovou hlavičkou a i Ambrosiniho dorážkou, nakonec vše propálil Thiago Silva.

Jak AC zakončilo první poločas, tak začalo ten druhý. Po třech minutách zvýšilo vedení už na 3:1, kdy se do otevřené obrany hostů vrhl Ronaldinho, poslal míč na Antoniniho a ten ho vrátil před branku, kde jednoduše zakončoval Borriello. Druhý přesný zásah si připsal Borriello, jenž ještě nedávno hájil právě barvy Janova, po hodině hry. Sedmadvacetiletý forvard si naběhl na za obranu směřující Antoniniho centr a parádním akrobatickým kopem z letu poslal míč o zem za Ameliova záda. Ze své branky byl tak nadšený, až si samou radostí strhal dres a inkasoval žlutou kartu.

Šanci měl na druhé straně také Suazo, ale jeho pokus byl zlikvidován. Hřiště poté opustil Pirlo, kterého Leonardo šetří na víkendový duel s Juventusem. Vzápětí byl střídán také Borriello, jenž si mohl vychutnat aplaus stojících diváků. Další slibné šance měl Janov, ale Zapaterův trestný kop vychytal Dida a Criscitova rána olízla břevno. Ojedinělou branku si mohl připsat na druhé straně Gennaro Gattuso, ale dobrou pozici prováhal a nechal se vychytat Ameliou.

V 74. minutě dostal Milán třetí dárek od sudího Orsatiho, protože ten se ani napotřetí nebál nařídit penaltu. Tentokrát po faulu Rossiho na Ronaldinha. Penaltu kopl střídající Huntelaar a zvýšil už na 5:1. Takzvanou "standing ovation" si následně užil i David Beckham, ale ani to nebylo to poslední, co si zápas pro fanoušky připravil. Jedenáct minut před koncem totiž ještě utekl David Suazo a snížil na konečných 5:2.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - SSC Neapol 0:2

06.01.2010 15:00

Góly: 7. Fabio Quagliarella, 58. Michele Pazienza

Další úspěch si připsala Neapol, která navázala na podzimní formu a v dnešním utkání si připsala tři body za výhru nad Atalantou. Neapol vstřelila v obou poločasech po jedné brance a pohodlně zvítězila 2:0.

Neapol, která nastoupila v červených dresech se dostala do vedení už v sedmé minutě. Fantastickou trefu zaznamenal Fabio Quagliarella, který z poměrně velké vzdálenosti a za pomoci tyčky vymetl pavučinu z pravého horního rohu Coppolovy branky - 1:0 pro Neapol.

Ve třinácté minutě zaváhala obrana Atalanty a Coppola musel vyrážet Aronicovu nepříjemnou přízemní střelu. Na druhé straně se dostal do prvního zakončení Tiribocchi, ale jeho střela šla jen doprostřed branky kde stál připravený brankář Neapole. Ve 38. minutě se dožadoval pokutového kopu Marek Hamšík, avšak rozhodčí zůstal v klidu. Do konce prvního poločasu ještě vypálil Gargano ale na jednobrankovém vedení Neapole nic nezměnil.

Druhý poločas odstartovala Guaranteho střela, která však neznamenala příliš velké nebezpečí. Mnohem nebezpečnější bylo zakončení Quagliarelly, jenž sám před Coppolou ztroskotal, navíc se neujala ani jeho následná druhá střela, kterou Coppola v pohodě lapil do rukavic. V 58. minutě zahrávala Neapol rohový kop, na centrovaný míč si naskočil Pazienza a bylo to 2:0 pro hosty. Vrátit zpět Atalantu do zápasu mohl Garante, ale chyběl mu větší důraz v zakončení. Neapol výsledek udržela a znovu vyhrála.

Více informací k zápasu

AS Bari - Udinese Calcio 2:0

06.01.2010 15:00

Góly: 6. Riccardo Meggiorini, 68. Barreto

Gianni De Biasi určitě nebude na svůj debut na lavičce Udinese vzpomínat v dobrém. Jeho mužstvo totiž poslalo domů s prázdnou Bari, které zvítězilo 2:0. Pouze se tak potvrdila bilance Friulani, ti totiž na Stadio San Nicola ještě nikdy nevyhráli.

Vše se začalo naplňovat už od úvodních minut, po šesti minutách Bari vedlo. Inler ve středu hřiště ztratil míč ve prospěch Almirona, ten předal kulatý nesmysl Barretovi, který ho připravil před branku Meggiorinimu a ten do prázdné jen doklepával. Hostům se tak začala vzdalovat i remíza, kterou zde uhráli třikrát.

Gólovému úvodu se ale nemohl nikdo divit, protože Bari do zápasu vlétlo jako uragán a ještě před první brankou mělo šance skrze Barreta a Ranocchiu. Střelec úvodního gólu Meggiorini ale na hřišti dlouho nepobyl, po 17 minutách musel s nataženým svalem hřiště opustit. Šanci dostal Greco. Na hře to ale příliš velký efekt nemělo, Udinese se stálo marně snažilo ohrozit soupeřovu branku. Nicméně v závěru první půle přesto mohlo vyrovnat. Simone Pepe se napřáhl z trestného kopu a skvělá střela orazítkovala brankovou konstrukci.

O definitivě výsledku rozhodl v 68. minutě Edgar Barreto, mimochodem bývalý hráč Udinese. Celá akce začala u Bonucciho, který přesným dalekonosným pasem našel rozběhnutého spoluhráče, jenž chytře přehodil Samira Handanoviče a pojistil vítězství domácích.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - AS Řím 2:2

06.01.2010 15:00

Góly: 90. Diego López, 90+3. Daniele Conti - 52. David Pizarro (pen.), 65. Simone Perrotta

Fotbalisté římského AS prošvihli šanci na tříbodový zisk, když v nastaveném čase přišli o dvoubrankové vedení. Giallorosi vedli zásluhou Pizarra a Perrotty ve druhém poločase už 2:0. Jenže remízu 2:2 a zisk jednoho bodu zachránili v nastaveném čase Lopez a Conti.

Domácí měli první šanci zápas, nicméně Lazzariho hlavička šla mimo. Totéž platilo i na druhé straně o střele Vučiniče. Lazzari byl i u další šance Cagliari, když z 25 metrů vypálil směrem na Sergia, který však střelu zlikvidoval na rohový kop. Z prvního poločasu to bylo prakticky všechno, a tak se šlo do šaten za nerozhodného stavu 0:0.

Druhý poločas už byl mnohem zajímavější, a to především proto, že začaly padat branky. Ta první padla v 52. minutě. Vučinič byl v pokutovém území faulován a rozhodčí nařídil pokutový kop. Nutno říci, že penalta to byla velice přísná. Každopádně Pizarro jí proměnil a Římané vedli 1:0. Zanedlouho Římané svůj náskok navýšili, Taddei skvělou prací vytvořil dobrou pozici pro Perrottu, a ten vstřelil druhou branku. V té době se zdálo, že Řím už o výhru nepřijde.

Andrea Cossu pálil z voleje, ale branka z toho nebyla. Deset minut před koncem se podíval na hřiště i Luka Toni, ale v té době útočilo převážně Cagliari. V 90. minutě zahrávali domácí rohový kop, ten v pokutovém území propadl a Lopez, který se nejlépe zorientoval snížil na 2:1. Ve třetí minutě nastaveného času vystřelil nikým nehlídaný Larrivey z první, brankář Říma pouze vyrazil na vzdálenější tyč, kde Daniele Conti dorazil míč do branky - 2:2.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - Bologna FC 1:0

06.01.2010 15:00

Góly: 81. Nicolás Spolli

Utkání ze spodních pater ligové tabulky nakonec rozhodla jediná trefa vstřelená deset minut před koncem. Catania díky Spolliho zásahu porazila Bolognu 1:0 a opustila poslední místo, kam se díky porážce propadla Siena.

Na stadionu Massimino nebyl k vidění zrovna pohledný fotbal. Šancí nebylo příliš, a proto se také nemůžeme divit hubenému výsledku. V první šanci se ocitl domácí Cristian Llama, ale k zakončení hlavou mu chybělo patřičné množství sil. Llama byl vidět i o chvíli později, jeho přímý kop tečoval Mascara, avšak brankář Viviano s tím žádné problémy neměl. Do třetice všeho dobrého a zlého, u další šance Catanie byl opět Llama, tentokrát byl Viviant krátký, ovšem radost z gólového požitku překazila domácím fotbalistům branková konstrukce. Bologna měla největší šanci v nastaveném čase prvního poločasu, ale ani Mariano Izco, a ani Marco Di Vaio síť nerozvlnili.

V úvodu druhého poločasu vyslali domácí na branku Viviant dvě střely, přesněji Martinez a Biagianti. Domácí se dočkali až deset minut před koncem, Mascarův rohový kop našel Spolliho, a ten hlavou otevřel skóre utkání - 1:0 pro Catanii. Utkání mohlo nakonec skončil dvoubrankovým rozdílem, ale Viviano Martinezovo sólo utnul.

Více informací k zápasu

SS Lazio - AS Livorno 4:1

06.01.2010 15:00

Góly: 48. Sergio Floccari, 54. Sergio Floccari, 72. Tommaso Rocchi, 90. Aleksandar Kolarov - 7. Martin Bergvold

Lazio Řím snad poprvé v letošní sezoně pořádně potěšilo své fanoušky. Nejenže si Římané připsali tři body za důležité vítězství, ale také si s chutí zastříleli. Nebohému Livornu nasázeli za druhý poločas čtyři branky. Dvěma góly se blýskla nová posila - Sergio Floccari, hostující Perconte byl zase v závěru vyloučen.

Utkání se přitom pro Římany nezačalo vůbec dobře vyvíjet. Už v 7.minutě totiž předvedlo Livorno velmi pohlednou akci, na jejímž konci byl Bervold - 1:0. Autor úvodní branky však na hřišti dlouho nevydržel, ve 13. minutě se zranil, a musel být střídán. O chvíli později mělo Lazio trošku smůlu, k hlavičce se dostala nová posila - útočník Floccari, jenomže trefil jenom brankovou konstrukci. Livorno mělo také smůlu, ale naprosto odlišnou. V 19. minutě se jí totiž zranil druhý hráč, Miglionica nahradil Kněževič. Další šanci Livorna měl na svědomí Candreva, ten z přímého kopu našel Rivase a Muslera se proti němu musel hodně činit. Brzy střídali rovněž domácí, Diakitého nahradil ve 35.minutě Rocchi. Lazio opravdu nemělo příliš štěstí, dobrou hlavičku Siviglii brankář De Lucia chytil.

Druhý poločas už byl ze strany Lazia lepší, především dokázali domácí borci vstřelit gól, a tím odstartovat svůj v letošní sezoně nevídaný brankostroj! Ve 48. minutě totiž vstřelil svojí první branku v dresu Biancocelesti Sergio Floccari, nutno podotknout že lví podíl na tom měl Mauro Zarate - 1:1. Uplynulo šest minut a Lazio otočilo z 0:1 na 2:1, svojí druhou branku v zápase střelil Floccari, branka byla mimochodem podobná jako ta první, tentokrát však měl na ní zásluhu Tommaso Rocchi.

Stejný hráč, který připravil druhou branku pro Floccariho, se sám v 72. minutě střelecky prosadil. Rocchi byl možná v době přihrávky v mírném ofsajdovém postavení, nicméně Lazio vedlo už 3:1. V nastaveném čase udělal tečku za utkáním Kolarov, jenž proměnil nařízenou penaltu, kterou předcházel faul Perticoneho na Rocchiho. Perticone navíc obdržel červenou kartu.

Více informací k zápasu

Parma FC - Juventus FC 1:2

06.01.2010 15:00

Góly: 25. Nicola Amoruso - 3. Hasan Salihamidžić, 39. Paolo Castellini (vl.)

Vstup do nového roku se vydařil rovněž Juventusu, který dokázal triumfovat na půdě skvěle hrající Parmy. Stará dáma se tak dostala minimálně do večera na druhé místo, ovšem AC Milán má k dispozici dva zápasy k dobru. Bianconeri vyhráli zásluhou Salihamidzice a Castelliniho, jenž si vstřelil vlastní gól. Utkání nedohrál stoper Caceres.

Juventus, který zrovna neprožil povedený konec roku se ujal velice rychle vedení. Už ve třetí minutě se totiž po zahrávaném rohovém kopu prosadil hlavou maličký Hasan Salihamidzic a bylo to 1:0. Parma se tlačila okamžitě dopředu, střelu Biabianyho zlikvidoval Manninger, ovšem ve 25. minutě už nestačil na hlavičkujícího Amorusa, jehož neuhlídal obránce Staré dámy Nicola Legrottaglie - 1:1. S Juventusem mohlo být ještě hůře, kdyby rakouský brankář ve službách Staré dámy nevyškrábl Amorusovu střelu na břevno. Stará dáma do poločasu přeci jenom znovu vedla a znovu její brance předcházel rohový kop. Tentokrát však nehlavičkoval Salihamidzic, nýbrž obránce Parmy Castellini, který si tak vstřelil vlastní gól - 2:1 pro Juventus.

Po změně stran se dostal do šance Grosso, nicméně dvoubrankový náskok pro hosty to nepřineslo. Juventus měl několik šancí na to, aby přidal pojistku. Diego dokonce nastřelil z přímého kopu břevno. Dvacet minut před koncem zkomplikoval situaci Caceres, jenž obdržel druhou žlutou kartu a tudíž musel předčasně do sprch. Parmě se tak nabídla možnost přesilové hry. Tu málem využil Amoruso, ale jeho stoprocentní šanci lapil Manninger.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - Città di Palermo 1:1

06.01.2010 15:00

Góly: 41. Antonio Cassano - 40. Edinson Cavani

Zápas mezi Sampdorií a Palermem rozhodli dva úžasné góly, které padly v rozmezí 60 sekund. Na svědomí je mají Edison Cavani a Antonio Cassano - proto utkání skončilo nerozhodně 1:1.

Přitom Cavani se mohl radovat mnohem dříve než ve 40. minutě, kdy vsítil první branku. Už po třech minutách se trefil ranou z halfvoleje, jenže byl mu chybně odmáván ofsajd. Na druhé straně vytáhl proti Gastaldellově tečované hlavičce povedený zákrok Sirigu. Další parádní zákrok si Sirigu připsal ve 37. minutě, to ho z hranice vápna nebezpečnou střelou prověřil Palombo. Pět minut před koncem se Stadio Marassi dočkalo první branky. Dlouhý Liveraniho pas našel mezi stopery stojící Cavaniho, jenž akrobatickým volejem prostřelil vyběhnuvšího Castellazziho. Jenže radost Palerma netrvala dlouho. Prakticky okamžitě po rozehrávce se dlouhý nakopnutý míč dostal ke Cassanovi, který si poradil s Kjaerem a z velkého úhlu přesnou ranou ke vzdálenější tyči vyrovnal.

Domácí hvězda mohla zápas úplně otočit po změně stran, kdy si opět poradil s Kjaerem, ale tentokrát proti němu dobře zakročil Sirigu. Hostující gólman zastavil i dělovku Pazziniho. Na druhé straně se podobnou ranou vytáhl Cavani, ale i tentokrát byl úspěšnější brankář. V nastaveném čase měl poslední šanci Cavani, ale rychlý protiútok nakonec zmařil. Utkání Cassana s Cavanim tak skončilo nerozhodně 1:1.

Více informací k zápasu

AC Siena - ACF Fiorentina 1:5

06.01.2010 15:00

Góly: 84. Massimo Maccarone (pen.) - 5. Per Krøldrup, 28. Mario Santana, 36. Alberto Gilardino, 66. Alberto Gilardino, 80. Adrian Mutu

Toskánské derby ovládla Fiorentina, ta nedala poslední Sieně sebemenší šanci a rozdrtila ji 5:1. Navíc ještě pár minut před koncem svítila v kolonce domácích nula. Dvěma góly se blýskl Gilardino.

Viola do utkání vlétla jako vítr a po pěti minutách vedla. Rohový kop Juana Manuela posunul Gilardino na volného Kroldrupa, který na zadní tyči poslal míč do branky - 0:1. Siena sice měla poté několik slibných šancí, ale úspěšnost byla mizivá a na to doplatila. Maccarone branku netrefil, Paolucciho vychytal Frey a Vergassola hlavičkou trefil tyč. Lekci z produktivity domácím po půlhodině hry udělil Santana, opět se jednalo o standardní situaci. Mutuův trestňák tentokrát našel Kroldrupa, po něm už jen pálil Mario Santana - 0:2.

Jakékoliv naděje Sieny ve 36. minutě prakticky pohřbil Alberto Gilardino, respektive gólman Curci. Ten vyrobil obrovskou hrubku při Mutuově centru, který nedokázal zachytit a Gilardino se v jednoduché pozici nezmýlil - 0:3.

Druhou půli sice Siena načala nebezpečnou hlavičkou Brandaa po rohovém kopu, kterou ale zlikvidoval Frey. Francouzský gólman se činil i proti Maccaronemu, a to že neuvěřitelně. Frey totiž šel úplně jiným směrem než šla Maccaroneho střela, ale na poslední chvíli se stihl nějak přemístit a nohou míč vyrazit. Vzápětí dostala Siena další lekci z produktivity, katem byl v 65. minutě Gilardino, jenž přesnou hlavičkou zakončil Comottův centr - 0:4. 5:0 to bylo asi za deset minut, pálil opět Gilardino, nakonec se ale míč za Curciho dostal až na podruhé, dorážel Mutu. Šest minut před koncem se Siena dočkala alespoň čestné branky, Kroldrup ve vápně fauloval Calaia a Maccarone nekompromisní ranou pod břevno snížil na konečných 1:5.

Více informací k zápasu

Chievo Verona - Inter Milán 0:1

06.01.2010 12:30

Góly: 12. Mario Balotelli

Inter Milán zahájil letošní rok výhrou ve Veroně. Nerazzurri porazili Chievo zásluhou jediné branky Balotelliho 1:0 a upevnili si vedoucí pozici. Před AC Milán mají minimálně do večera náskok jedenácti bodů.

První šanci zápasu měli domácí, Pellissier se z levé strany řítil na Cesara, avšak brankářská jednička Interu si s ním poradila. Ve 12.minutě předvedli hosté pohlednou akci na jejímž konci byl osamocený Balotelli, ten však nejprve na brankáře Chieva nevyzrál a z následné dorážky nebylo jasné, zdali míč překročil brankovou čáru. Nicméně míč nakonec dopravil do sítě Goran Panděv, ovšem branka byla nakonec připsána mladému útočníkovi Balotellimu - 1:0 pro Inter. O chvíli později Maicon prověřil dalekonosnou střelou brankáře Sorrentina. Inter byl na těžkém terénu lepším týmem, Milito v běhu pálil do boční sítě a netradiční sólo Chivua nakonec skončilo pouze rohovým kopem. Mezitím ještě došlo k zajímavému incidentu, Pellissier byl v souboji s Luciem udeřen do choulostivých míst, přičemž opakované záběry zrovna neprokázaly nechtěnost úderu. První poločas tedy skončil vedením Interu.

Ve druhém poločase měl velkou šanci na vyrovnání Pellissier, útočník Chieva se dostal až před Cesara, ale v tísni nedokázal důrazně a přesně zakončit, brankář Interu navíc dobře vyběhl a zmenšil útočníkovy střelecký uhel. Domácí byli ve druhé půli lepším týmem, další velkou šanci měl Abbruscato, jenomže zblízka trestuhodně minul branku. Inter vedení udržel a z Verony si veze všechny tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Inter Milán18133237:1442
2.AC Milán17104328:1934
3.Juventus FC18103532:2233
4.SSC Neapol1886428:2430
5.AS Řím1885529:2429
6.Parma FC1884623:2428
7.ACF Fiorentina1783623:1627
8.AS Bari1776421:1527
9.Città di Palermo1876523:2127
10.UC Sampdoria1875622:2626
11.Cagliari Calcio1773727:2324
12.Chievo Verona1873820:2024
13.Janov CFC1773730:3224
14.SS Lazio1847714:1719
15.Udinese Calcio1753919:2318
16.AS Livorno18531011:2318
17.Bologna FC1744917:2516
18.Calcio Catania1836917:2615
19.Atalanta BC17341015:2713
20.AC Siena18331218:3312

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (509)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele