Serie A - souhrn 16. kola

11.12.2010, 20:04, aktualizováno 12.12.2010, 22:41
Komentáře a souhrny
AC Milán znovu vyhrál 3:0, tentokráte v Boloni. Na druhé místo se díky výhře nad Laziem dostal Juventus. Neapol zvítězila v Janově, římské AS se na výhru nad Bari hodně natrápilo, nakonec zvítězilo 1:0. Lecce porazilo Chievo, Cagliari nemělo problémy s Catanií a Sampdoria jede s prázdnou z Brescie.

Juventus FC - SS Lazio 2:1

12.12.2010 20:45

Góly: 2. Giorgio Chiellini, 90+4. Fernando Muslera (vl.) - 14. Mauro Zárate

Ve večerním šlágru urval Juventus všechny tři body na poslední chvíli. Zápas s Laziem Řím směřoval k remíze, jenže z poslední šance, ve čtvrté minutě nastavení, rozhodl Miloš Krasič. Stará dáma se po výhře 2:1 posunula na druhé místo za vedoucí Milán.

Stará dáma měla naprosto famózní start do utkání, už ve druhé minutě totiž Aquilani přesně zahrál rohový kop a stoper Giorgio Chiellini hlavou otevřel skóre utkání - 1:0 pro Juventus. Brzy na to se mohl prosadit Quagliarella, po souhře s Krasičem přestřelil branku. Rovněž Lazio udeřilo z rohového kopu, ten se po několika odrazech dostal k Mauru Zaratemu, který srovnal na 1:1.

Juventus měl ale více ze hry, a v průběhu prvního poločasu měl několik možností strhnout vedení opět na svojí stranu. Felipe Melo dokonce z přímého kopu nastřelil břevno! Nebezpečný byl zejména Krasič, poté co obrana Lazia chybovala málem přehodil Musleru, chyběl mu kousek. Přesnost chyběla i střílejícímu Aquilanimu. Quagliarellu zas pro změnu zablokovala obrana hostí. Juventus si musel dávat pozor i na zadní vrátka, Hernanes po individuální akci jen těsně minul levou tyčku.

Ve druhém poločasu se obraz hry nikterak nezměnil. Juventus nadále do Lazia bušil, ale marně. Aquilaniho další střelu Muslera vyrazil, a totéž platilo i o střele Pepeho. Utkání už směřovalo do remízového konce, nakonec si však všechny tři body připsal Juventus. Zarate nejprve pořádně vystrašil Storariho, a pak v nastaveném čase, a vlastně i z poslední šance zápasu, udeřil Miloš Krasič. Srbský fotbalista zatáhl míč do úhlu, a pak ho se štěstím procpal za záda Nanda Muslery - 2:1. Lazio už nemělo na odpověď žádný čas a prohrálo 2:1.

Více informací k zápasu

Brescia Calcio - UC Sampdoria 1:0

12.12.2010 15:00

Góly: 13. Nicolás Córdova

Mario Beretta začal na lavičce Brescie tím nejlepším způsobem, totiž výhrou. Jeho svěřenci dokázali jedinou brankou Nicolase Cordovy udolat Sampdorii a připsat si veledůležité tři body.

Ve 13. minutě přišla velká chvíle Cordovy, ten se totiž postavil k volnému přímému kopu, nutno dodat z velké vzdálenosti, a pořádnou pumelenicí překonal brankáře Curciho - 1:0 pro Brescii Calcio.

Sampdoria mohla odpovědět ze vzduchu, Palombo i Volta se dostali k hlavičce, ale ani jeden z nich nedokázal trefit prostor mezi třemi tyčemi. Ve 39. minutě přišel domácí celek o autora jediné branky utkání, Cordova se zranil a musel přenechat místo Budelovi. Na druhé straně se rovněž muselo střídat, Cacciatoreho nahradil Pozzi. Ještě do konce prvního poločasu měli dobrou možnost skórovat Alessandro Diamanti a Kone, to by ale museli trefit míč.

Po změně stran lapil Curci střelu Diamantiho, obránce Jonathan Zebina si po Palombově přímém kopu málem vstřelil vlastní gól. Matteo Sereni nebyl překvapivě příliš zaměstnáván, více ho ohrozil až Giampaolo Pazzini. Hosté se také dožadovali pokutového kopu, souboj Zambelli - Palombo však rozhodčí jako penaltový neshledal. Sampdoria se snažila o vyrovnání marně, obrana Brescie působila jistě a nakonec také neinkasovala.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Calcio Catania 3:0

12.12.2010 15:00

Góly: 11. Nenê, 27. Nenê, 71. Nenê

Ostrovní derby mezi sardinským Cagliari a sicilskou Catanií vyznělo lépe pro svěřence trenéra Roberta Donadoniho. Cagliari svého soupeře skolilo třemi brankami a zvítězilo 3:0. Na straně hostů se hned dvakrát vylučovalo, nejprve obdržel červenou kartu Martinho a čtvrthodiny před koncem i Morimoto.

Domácí začali proti Catanii hodně aktivně, Nené byl v dobré šanci, Andujar vytáhl dobrý zákrok, ale veškeré vzrušení bylo marné, neboť Nené byl v ofsajdovém postavení. Samotného fotbalistu Cagliari to nemuselo moc mrzet, neboť domácí se dostali do vedení už v 11. minutě. Matri hlavou orazítkoval břevno a dorážející Nené se mohl radovat z úvodní trefy zápasu - 1:0 pro Cagliari. Ještě neuběhla ani půlhodina a domácí už vedli 2:0. Centr Agostiniho doslova spadl na hlavu Nenému a ten tak vstřelil svojí druhou branku v zápase - 2:0 pro Cagliari.

Trenér Catanie na nic nečekal a okamžitě změnil rozestavení hry na klasických 4-4-2. To se jevilo jako dobrý tah, neboť Sicilané si následně vypracovali dobré příležitosti. Morimoto se dostal do samostatného průniku, zastavil ho ale brankář Agazzi. Maxi Lopez zase připravil gólovku pro Gomeze, po jeho střele se otřásla branková konstrukce.

V 54. minutě se celá situace pro Catanii zhoršila, a to dost výrazně. Martinho fauloval Perica a rozhodčí mu ukázal červenou kartu. Pro Cagliari to byla více než příznivá situace, vždyť vedlo 2:0 a hrálo přesilovku. Třetí trefa byla jen otázkou času, mohl jí vstřelit Matri, ale dvakrát před Andujarem pohořel. V 71. minutě už to bylo 3:0, hattrick dotáhl po centru Lazarriho Nené. Sicilané tento průběh hry neunesli a nakonec dohrávali o devíti. Dalším vyloučeným se stal Morimoto. Cagliari ale další branku nepřidalo.

Více informací k zápasu

US Lecce - Chievo Verona 3:2

12.12.2010 15:00

Góly: 16. Edward Ofere, 45. Ignacio Piatti, 69. Ignacio Piatti - 55. Mariano Bogliacino, 90. Davide Mandelli

Důležité vítězství si připsalo Lecce, Chievo sice v zápase pokaždé dotahovalo, ale domácí si na stadionu Via del Mare body vzít nenechali. V utkání padlo celkem pět branek, tří na domácí, dvě na hostující straně.

Lecce udeřilo přesně po čtvrthodině, Ofere popotáhl míč k pokutovému území, všiml si dost volného místa po pravé tyči Sorrentinovi branky, a přesným zakončením poslal Lecce do vedení - 1:0. Domácí vstřelili druhou branku těsně před odchodem do šaten, Munari našel přesným centrem Piattiho a bylo to 2:0.

Po změně stran ale Chievo snížilo, a ještě si vydobylo šanci na vyrovnání, či dokonce na zvrat. V 55. minutě vystřihl parádní přímý kop Mario Bogliacino - 2:1 pro Lecce. V 69. minutě ale domácí znovu odskočili na rozdíl dvou branek, prostor ke střele si udělal Piatti, a svojí druhou brankou v zápase stanovil výsledek na 3:1 pro Lecce.

Chievo se ale nevzdávalo, přímý kop Pellissiera nadělal Rosatimu velké problémy, brankář Lecce to ale zvládl. Ve druhé minutě nastaveného času, nastavovalo se celkem pět minut, se podařilo Chievu opět snížit. Brankář Rosati neudržel volný přímý kop, a dorážející Mandelli udělal tečku za dnešní zápasem, ve kterém ale Lecce vyhrálo 3:2.

Více informací k zápasu

AS Řím - AS Bari 1:0

12.12.2010 15:00

Góly: 30. Juan

Fotbalisté římského AS nedovolili žádné překvapení a proti poslednímu Bari si připisují tři body. Vítězství to ale nebylo jednoznačné, diváci na Olympijském stadionu viděli jedinou branku, ve 30. minutě jí vstřelil stoper Juan. Kapitán Francesco Totti neproměnil penaltu.

Ve 20. minutě měli Vlci ideální možnost dostat se do vedení, Rinaldi fauloval v pokutovém území Borriella a rozhodčí odpískal pokutový kop. Zahrávání takovýchto situací nemá na starosti nikdo jiný, než kapitán Francesco Totti. Tentokrát ale ikona římského AS selhala, Jean-Francois Gillet ho vychytal. Řím tak zlomil odpor Bari až o deset minut později.

Po půlhodině hry tedy Římané udeřili, centr Tottiho se dostal až k Juanovi, který před Violetem nezaváhal - 1:0 pro AS Řím. Brazilský stoper byl v době přihrávky v ofsajdu, rozhodčí ovšem tento prohřešek nepostřehli. Tím ale snažení Říma neskončilo, Jeremy Menez se odhodlal k odvážnému sólu, nicméně další branka z toho nebyla.

Po změně stran došlo na domácí straně ke střídání brankářů, rumunského Bogdana Lobonta nahradil Brazilec Doni. Dobrou pozici na vyrovnání měl Nico Pulzetti, defenzíva AS Řím ale neinkasovala. Patřičný klid do římských řad mohl zajistit Borriello a Cassetti, druhý jmenovaný hlavičkou minul branku.

AS Řím byl až do závěrečného hvizdu nebezpečnější, Menez a Borriello však další šanci opět spálili. Bari ale vyrovnat nedokázalo, takže Řím může slavit důležité vítězství.

Více informací k zápasu

Bologna FC - AC Milán 0:3

12.12.2010 12:30

Góly: 9. Kevin-Prince Boateng, 35. Robinho, 60. Zlatan Ibrahimović

Ani po tomto kole se náskok milánského AC na čele ligové tabulky nesníží. Rossoneri si poradili i s Boloňou a na jejím hřišti v pohodě vyhráli 3:0. Průběh utkání trochu připomínal zápas s Brescií, neboť skóre brzy otevřel Boateng, následně se k němu přidali Robinho a ve druhé půli Ibrahimovič.

Boloňa se na svém stadionu Renato Dall'Ara úspěšně bránila jen devět minut, pak mužstvo z Milána poprvé udeřilo. Zlatan Ibrahimovič poslal do pokutového území navýsost přesný centr a Prince Boateng vstřelil branku - 1:0 pro AC Milán. Domácí toho v ofenzívě moc neukazovali, ale kdo ví, jak by zápas vypadal, kdyby Gimenezovu povedenou ránu nevyrazil Abbiati.

Milán byl aktivnější, z dálky zkusil štěstí Andrea Pirlo, jenže přestřelil. Ve 35. minutě zdvojnásobil vedení Rossoneri forvard Robinho. Brazilec obdržel přihrávku po rychlé akci Ibrahimoviče a Boatenga a ač tísněn, dokázal dostat míč za záda brankáře Viviana - 2:0 pro AC Milán. Robinho za chvíli vysouval do gólovky Ibrahimoviče, Viviano proti vytáhlému Švédovi zasáhl. Jak už bylo výše zmíněno, Boloňa hrozila jen sporadicky, veterána Di Vaia zastavil praporek pomezního. V nastaveném čase prvního poločasu se zase předvedl Milán, Ibrahimovič efektivně našel Robinha, toho včas zastavil Viviano a z dorážky orazítkoval břevno obránce Zambrotta. Milán vedl po půli naprosto zaslouženě 2:0.

I ve druhém poločase byli lepší hosté, Pirlovi ale rána nesedla. Po standardce Di Vaia se mohli prosadit domácí, ale nikdo z hráčů nedokázal jeho centr zasáhnout a usměrnit do branky. Na druhé straně vyslal hodně nepříjemnou jedovku Ibrahimovič, Vivano s úspěchem vyrazil. Zajímavý okamžik se naskytl i před brankou Rossoneri, Abiatti vyběhl, ale míč neodkopl a ztratil ho, následně Ramirez trefil jen boční síť.

Rossoneri se nakonec dočkali i třetí branky. Andrea Pirlo jako za starých dobrých časů vyslal mistrovský pas za obranu, Ibrahimovič si míč pokryl a v poklidu zvýšil na 3:0. Nepříliš šťastný byl příchod nizozemského záložníka Seedorfa, který vystřídal Boatenga. Seedorf totiž nohou zasáhl Di Vaia, a jelikož to bylo v pokutovém území, kopala se penalta. Marco Di Vaio ale vypjatý moment nezvládl a Abbiati jeho penaltu lapil. Bez gólového úspěchu skončila i hlavička Britose a střela Meggioriniho. Milán v Boloni vyhrál zaslouženě 3:0 a upevnil si vedení v tabulce.

Více informací k zápasu

Janov CFC - SSC Neapol 0:1

11.12.2010 20:45

Góly: 25. Marek Hamšík

Janov to nezvládl. V domácím prostředí podlehl v důležitém srovnávacím souboji Neapoli, když v útoku toho příliš nepředvedl a možná po víkendu opustí první desítku. Naopak Neapol se posouvá na druhé místo, ačkoliv ani z její strany to dnes nebylo nic skvělého. Hamšíkova hlavička po trestném kopu však rozhodla.

Na Stadio Ferraris se nezačalo v žádném bláznivém tempu a po zmínění menší ofenzivní snahy Janova můžeme přeskočit až do 25. minuty, kdy se měnilo skóre. Gargano poslal do vápna centr z trestného kopu a domácí obrana nepochopitelně nepokryla Hamšíka, který hlavou hladce otevřel gólový účet.

Eduardo, který neměl proti slovenské hvězdě příliš šancí, pak musel zastavovat Cavaniho a Zuniga v dobré pozici promeškal střelecký moment. Ve 33. minutě měli málem Grifové velkou šanci vyrovnat, ale Toniho tečovaný Rossi ještě lehce trefil Rossi, ale kvůli dalším tečím se míč nedostal až k volnému Palladinovi, který by jinak zakončoval do prázdné klece. V závěru prvního dějství po souboji s Campagnarem spadl ve vápně Luca Toni a domácí chtěli penaltu, sudí Brighi o tom nechtěl nic slyšet.

Už o poločase provedl Davide Ballardini dvě změny, očividně chtěl vyrovnat. Na hřiště poslal ofenzivní Mesta s Rudlofem a stáhl nevýraznou dvojici Palladino, Mesto. Vepředu ale byli vidět spíše defenzivní borci, Milanetto pálil nad bránu, Ranocchia po standardní situaci trefil horní síť. Janov byl lepší než v prvním dějství, tlačil, ale ve finální fázi byl jalový. Mesto posílal nebezpečný míč před bránu, ale na střelu to šlo příliš vedle a na centr to bylo do Toniho daleko. Další šanci pro Toniho připravil Rudolf, ale italský dlouhán v těžké pozici netrefil. Poté pálil po Toniho střele Rossi, ale i on trefil jen boční síť.

Neapol se soustředila především na defenzívu, ale domácí fanoušky vystrašil Eduardo, který si mimo vápno zpracovával dlouhý míč, který mu však trochu uskočil, a tak musel portugalský gólman předvést dobrou práci nohou, aby dotírajícího Cavaniho objel. Janov stupňoval tempo, o čemž svědčí 84. minuta. Situaci neustál Pazienza a po druhé žluté kartě musel předčasně ze hřiště. Přesilovka ale nebyla dostatečně dlouhá a Janov ji už nedokázal využít a s Neapolí doma padl.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - Parma FC 3:1

11.12.2010 18:00

Góly: 51. Mauricio Pinilla, 61. Fabrizio Miccoli, 88. Cristian Zaccardo (vl.) - 7. Alessandro Lucarelli

Až druhý poločas znamenal, že si Palermo doma uhájí tři body. První polovina zápasu totiž vyzněla lépe pro Parmu, která vedla po trefě Lucarelliho, jenže Palermo zásahy Pinilly, Miccoliho a Kasamiho dokonale otočilo.

Ducali měli parádní start do utkání, Crespo svojí šanci sice spálil, ale Lucarelli už o chvíli později poslal Parmu do vedení. Giovinco zahrál rohový kop a Lucarelli vstřelil gól - 1:0 pro Parmu. Další tutovku měl Candreva, Sirigu konečky prstů vyrazil. Parma pokračovala v ofenzivním snažení, Crespo opět spálil velkou příležitost. Později to muselo Parmu mrzet, neboť kdyby dala na 2:0, kdo ví, jak by se utkání ve druhém poločase vyvíjelo.

Po změně stran došlo k překvapivému střídání, Delio Rossi stáhl ze hřiště Pastoreho a do hry poslal Pinillu. To se ukázalo jako geniální tah, neboť chilský fotbalista se odvděčil brankou. V pokutovém území Ducali došlo k chaotické situaci, z čehož Pinilla vytěžil maximum a vstřelil vyrovnávací branku - 1:1.

Zanedlouho udeřil sicilský celek znovu. Goianův centr sklepl Pinilla a Miccoli z voleje prostřelil brankáře Miranteho - 2:1 pro Palermo. Vzápětí se vyhnul ofsajdu Crespo, míč ale nedokázal pořádně zpracovat. Tempo hry se zvýšilo a k vidění bylo plno šancí na obou stranách. V 76. minutě se předvedl Sirigu, po Crespově zakončení předvedl skvělý reflex a díky němu vedlo Palermo stále 2:1. Hosté se snažili, ale stejně nebezpečné bylo i Palermo. To navíc v 89. minutě vstřelilo pojistku, na Kasamiho hlavičku byl Mirante krátký - 3:1. Parma to sympaticky nezabalila a ještě v nastavení zatopila, Sirigu byl však znovu na místě.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - ACF Fiorentina 2:1

11.12.2010 18:00

Góly: 63. Pablo Armero, 80. Antonio Di Natale - 31. Mario Santana

Cenné tři body si připisuje Udinese, domácí sice prohrávali, ale Fiorentina byla vesměs neškodná a o nadějný výsledek přišla. Vítěznou branku vstřelil kanonýr Antonio Di Natale.

Udinese začalo proti Fiorentině s velkou chutí, Sanchéz vyslal na branku hostí dva velice dobré pokusy, brankář Avramov však pokaždé úspěšně zasáhl. To Fiorentině stačila prakticky první střela mezi tři tyče, aby se ujala vedení. Santanova střela z poměrně velké vzdálenosti dokonale a přesně zapadla k levé tyčce Handanovičovy branky - 1:0 pro Fiorentinu.

Brzy to mohlo být 2:0, D’Agostino odcentroval a málem překvapil Handanoviče, ten vyškrábl na rohový kop. Ještě do konce prvního poločasu zkoušel patičkou vyrovnat Di Natale, na trefu si loni nejlepší střelec Serie A musel počkat až do druhého poločasu.

Po změně stran pokračovalo Udinese v honbě za vyrovnáním, Di Natale se ocitl hned několikrát v solidní šanci, v 52. minutě jen těsně minul vzdálenější pravou tyč. V síti neskončila ani střela Inlera a Viola stále úspěšně vzdorovala nájezdům domácích.

V 63. minutě se ale přeci jenom změnilo skóre ve prospěch Udinese, Armero ukázal Santanovi, že také umí dávat pěkné branky a vyrovnal na 1:1. Viola se pak vůbec nedostávala do šancí, Udinese ještě více přidalo a výsledkem byla druhá branka. Ofenzíva domácích rozebrala obranu hostů a Di Natale vstřelil vítěznou branku - 2:1 pro Udinese. Vítěznou proto, že Fiorentina už nedokázala odpovědět.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán16113229:1236
2.Juventus FC1686231:1630
3.SSC Neapol1693425:1730
4.SS Lazio1693421:1430
5.Città di Palermo1682628:2126
6.AS Řím1675421:2026
7.Inter Milán1565420:1423
8.UC Sampdoria1658318:1323
9.Udinese Calcio1672719:1823
10.Janov CFC1663713:1521
11.Cagliari Calcio1655619:1520
12.Chievo Verona1655618:1820
13.ACF Fiorentina1654716:1719
14.Bologna FC1655616:2319
15.Calcio Catania1646613:1818
16.Parma FC1646614:2018
17.Brescia Calcio1643912:2015
18.US Lecce1643916:3315
19.AC Cesena1533910:2012
20.AS Bari16241010:2510
Bodové odečty
Bologna FC-1nezaplacené daně
Zbývající zápasy
19.01. 20:45Inter Milán - AC Cesena

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (357)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele