Serie A - preview 16. kola

11.12.2010, 08:18, aktualizováno 12.12.2010, 08:22
Previews
AC Milán bude své vedení hájit v Boloni a pokud uspěje, odskočí minimálně jednomu z dvojice Juventus - Lazio, tyto celky večer zakončí celé 16. kolo. AS Řím je favoritem v duelu s posledním Bari, Chievo hraje v Lecce, Brescia přivítá Sampdorii a Catania vycestovala do Cagliari...
Bologna FC - AC Milán  (neděle 12:30)
Milán zajíždí na půdu Boloni s jasným cílem zvítězit, pojistit si vedení v tabulce a odčinit ostudnou porážku s Ajaxem. Boloňa ale chytla slušnou formu a zvláště doma body nerozdává. Utkání je na programu krátce po poledni.

Boloňa chytla v minulých kolech parádní formu a díky tomu je v tabulce na třináctém místě. Do skvělé formy se dostal ex-reprezentační útočník Marco Di Vaio, ten dává jednu branku za druhou.

"Di Vaio zažívá druhé mládí, je velmi silný. Nikdy jsem neviděl hráče v jeho věku takhle běhat. Kromě útoku také pomáhá v defenzívě, on je dokonalým příkladem hráče, který i ve 34 letech může přispět do všech aspektů hry," skládal poklonu svému svěřenci trenér Malesani.

Pro AC je to pochopitelně velká výzva, Boloňa v současnosti hraje výborně a Milán to nebude mít na stadionu Renato Dall'Ara vůbec jednoduché. Rossoneri předvedli v týdnu bídný výkon, ve skupinové fázi Ligy mistrů sice měli jistý postup, ovšem proti Ajaxu nepředvedli vůbec nic. V Serii A si vedou milánské primadony přesvědčivěji, naposledy porazily v pohodě Brescii 3:0.

Domácí budou hrát bez Pereze a Mutarelliho. Massimiliano Allegri nebude mít stále k dispozici Pata a Inzaghiho. Dále budou chybět Odumandi, Flamini a Thiago Silva. V minulém roce si oba soupeři na stejném místě rozdělili body za remízu 0:0.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Viviano - Esposito, Britos, Moras, Morleo - Casarini, Mudingayi, Della Rocca - Ekdal - Di Vaio, Meggiorini
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Abbiati - Abate, Nesta, Bonera, Antonini - Gattuso, Pirlo, Ambrosini - Seedorf - Ibrahimovič, Robinho
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.15 - 3.65 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Brescia Calcio - UC Sampdoria  (neděle 15:00)
Další možnost prolomit výsledkovou mizérii bude mít Brescia, doma ale přivítá loni čtvrtý celek Sampdorii. Blucerchiatti v minulém kole zničili Bari, a i proti dalšímu celku bojujícímu o záchranu budou chtít bodovat. Premiéru na lavičce Brescie si odbude nový kouč Mario Beretta.

Po sérii nepříznivých výsledků se vedení Brescie rozhodlo odvolat trenéra Giuseppe Iachiniho, toho nahradil někdejší trenér Sieny Mario Beretta. Nový trenér má za cíl pozvednout tým tak, aby začal sbírat body a úspěšně se zachránil. Brescia pod trenérem Iachinim začala dobře, jenže velmi brzy jí došel dech.

Sampdoria si zatím vede poměrně dobře, tedy alespoň co se týče Serie A. Pohárové působení pro letošní rok skončilo, Sampdoria akorát odehraje poslední duel ve skupině Evropské ligy, ve kterém jí už o nic nepůjde. V lize patří Sampdorii sedmé místo s minimální ztrátou na evropské poháry, janovský celek těží především ze střelecké formy Giampaola Pazziniho, ten se trefil i v posledním ligovém utkání proti Bari. "S ohledem na vyřazení z Evropské ligy bylo důležité zvítězit," komentoval výhru nad Bari trenér Sampdorie Domenico Di Carlo.

Brescia nastoupí bez zraněného Caracciola a vykartovaného Martineze. Bez komplikací se to neobejde ani na druhé straně, janovský celek postrádá Zauriho, Semioliho a Obianga.
Brescia Calcio - pravděpodobná sestava:
Sereni - Zambelli, Zebina, Bega, Daprela - Baiocco, Cordova, Hetemaj - Diamanti, Possanzini, Eder
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Curci - Volta, Gastaldello, Lucchini, Ziegler - Koman, Palombo, Tissone, Guberti - Pazzini, Marilungo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.15 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Cagliari Calcio - Calcio Catania  (neděle 15:00)
Cagliari vs. Catania. Sicílie vs. Sardinie. Pojmenujte tento zápas jak chcete, ale na Stadio Sant'Elia se střetnou dva ostrovní celky, které potřebují body jako sůl. O něco víc Cagliari, ale to má pouze o bod méně než Catania a k sestupovým příčkám to mají relativně blízko. Ačkoliv náskok Cagliari na Brescii je pětibodový.

Ještě něco mají nedělní soupeři společného. V létě přivedli ke kormidlu nové trenéry a chtěli skončit v klidném středu tabulky. Skoro po polovině sezóny to ale zatím vypadá spíše na zrádný boj o udržení. Catania je čtrnáctá, Cagliari šestnácté.

Speciální bude zápas pro Marca Giampaola, který bude sedět na lavičce Catanie. Vletech 2006 a 2007 totiž koučoval právě Cagliari, odkud však byl pokaždé vyhozen prezidentem Massimem Cellinem. Ten se ho dokonce pokusil angažovat i potřetí, ale to už Giampaolo odmítl. Až do minulého týdne byla Catania doma celý rok neporažena. Juventus však dokázal Stadio Angelo Massimino vyloupit. Velkým problémem Rossazzurri jsou zápasy venku, protože tady Catania stále čeká na první vítězství.

Když se vrátíme zpět k trenérům, Cagliari ho před měsícem opět změnilo. Cellinovi se nezamlouval Bisoli, a tak ho vyměnil za Roberta Donadoniho. Ten dokázal vyhrát dva z prvních třech duelů, ale zároveň doma v poháru vysoko podlehl Bologně. Uvidíme, jak dlouho vydrží pod Cellinem pracovat.

Domácím chybí zranění Laner a vykartovaný Astori, hosté mají marodku mnohem početnější. Catania přijede bez Augustyna, Biagiantiho, Belliusciho, Llamy, Spolliho, Mascary a Alvareze.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Agazzi - Perico, Canini, Ariaudo, Agostini - Nainggolan, Conti, Lazzari - Cossu - Nene, Matri
Calcio Catania - pravděpodobná sestava:
Andujar - Potenza, Silvestre, Terlizzi, Capuano - Ledesma, Carboni, Martinho - Gomez - Morimoto, Maxi Lopez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.00 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
US Lecce - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Na Stadio Via del Mare je vše připraveno k bitvě mezi domácím Lecce a severoitalským Chievem. Lecce se zatím utápí na předposledním místě a tři body by se mu proti Chievu velmi hodily.

Lecce prožívá po postupu do nejvyšší soutěže zklamání, týmu se zatím nedaří a je jedním z hlavních adeptů na sestup, a to i přesto, že sezona není ani v půlce. V minulém kole Lecce zase prohrálo, před domácím publikem s Janovem třikrát inkasovalo.

"Musíme na porážku od Janova zapomenout a soustředit se na výsledek proti Chievu. Nebude to snadné, neboť morálka týmu je nízká. Máme-li se dostat z této situace, musíme získat sebedůvěru a víru v kvalitu týmu," nechal se slyšet trenér De Canio. A kde jinde se chytit, než v zápase s Chievem, vždyť klub z města Verony nad Lecce nevyhrál více než čtyři roky. Hosté jsou ale na tom lépe, zatím se pohybují v klidném středu tabulky a vesměs pravidelně sbírají body. V minulém kole to ale neplatilo, Fly Donkeys během týdne dohrávali odložené kolo s Boloňou a brankou v 90. minutě od Marca Di Vaia prohráli 1:2. Předtím však dokázal veronský celek porazit Inter a remizovat s AS Řím.

Giuliatto, Ferrario, Reginiussen, všichni tři budou pro zranění Lecce scházet, nenastoupí ani suspendovaní Chevanton s Corviou. Kompletní nebude ani Chievo, které se musí obejít bez Luciana, Thereaua a Marcoliniho, který je v trestu.
US Lecce - pravděpodobná sestava:
Rosati - Donati, Gustavo, Fabiano, Brivio - Munari, Giacomazzi, Olivera - Piatti, Di Michele - Ofere
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Frey, Andreolli, Mandelli, Mantovani - Fernandes, Rigoni, Bogliacino - Constant - Pellissier, Moscardelli
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.05 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AS Řím - AS Bari  (neděle 15:00)
AS Řím se na Olympijském stadionu představí proti poslednímu Bari, které navíc cestuje do hlavního města Itálie značně oslabeno. O favoritu tedy není pochyb, jsou jím domácí Giallorossi.

"V neděli budeme čelit Bari a musíme získat tři body, neboť šance na Scudetto stále existuje a my si nemůžeme dovolit další porážku," prohlásil kapitán Francesco Totti. Jeho tým totiž minulý víkend ztratil vedení nad Chievem a nakonec remizoval 2:2. Ještě předtím Vlci dokonce prohráli s Palermem 1:3. Nevyhrálo se ani v týdnu v rámci půdě Ligy mistrů, nicméně Římu stačilo v Kluži získat bod, a to se také stalo. AS Řím tak postoupil do osmifinále Ligy mistrů.

To hostující Bari má zcela jiné problémy, vůbec se mu nedaří a s deseti body je beznadějně poslední. Bari neuspělo ani v minulém kole na půdě Sampdorie, kde prohrálo hladce 0:3. I přes nelichotivé výsledky trenér Ventura věří, že jeho tým se ještě zvedne a zachrání se.

Římu budou scházet defenzivní štít De Rossi, jenž si odpykává karetní trest, dále Julio Sergio, Adriano, Parrotta a Vučinič. To Bari decimuje velmi rozsáhlá marodka, proti Římu nebudou hrát i klíčoví hráči S. Masiello, Barreto, Ghezzal, Parisi, Castillo, Kutuzov, Belmonte, Almiron, Alvarez a vykartovaný Rossi.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Lobont - Cassetti, Mexes, Juan, Castellini - Brighi, Pizarro, Simplicio - Menez - Totti, Borriello
AS Bari - pravděpodobná sestava:
Gillet - Galasso, Rinaldi, A. Masiello, Raggi - Donati, Gazzi, Pulzetti - Rivas, D'Alessandro - Rana
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 9.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Juventus FC - SS Lazio  (neděle 20:45)
Šlágrem kola je bezpochyby střetnutí Juventusu a Lazia. Oba celky se drží na pozicích zaručujících přímý start v Lize mistrů, oba celky by také rády udrželi krok s vedoucím AC Milán.

Juventus si drží dlouhou sérii neporazitelnosti a v lize je před tímto kolem na třetí pozici. Nicméně na záda mu vážně dýchá Neapol, a i proto potřebuje Juventus v zápase s Laziem zvítězit.

"Bude to těžké utkání, ale nemůžeme si dovolit selhat," prohlásil Leonardo Bonucci. Juventus by rád udržel krok s vedoucím AC Milán a co nejdéle se tak držel v boji o Scudetto. Tento cíl nabyl na vážnosti po překvapivém vyřazení z Evropské ligy, Stará dáma se rozloučila už ve skupinové fázi.

Na titul by mohlo pomýšlet i Lazio, které je zatím druhé. "Nečekal jsem, že budeme v této fázi soutěže na druhém místě. Chceme ukázat, že jsme lepším týmem, než v minulé sezoně. Být na předních pozicích je fantastické, nebojíme se nikoho," rozplýval se nad průběhem sezony záložník Brocchi.

Lazio v minulých kolech remizovalo s AC Milán a mistrovský Inter dokonce porazilo 3:1. Společně s Milánem a Sampdorií má nejlepší obranu v lize, inkasovalo pouze dvanáctkrát.

Co se týče vzájemné bilance, tak ta je velmi bohatá a dost vyrovnaná, i proto nemá zápas mezi Juventusem a Laziem jasného favorita. Staré dámě budou scházet Buffon, Rinaudo, De Ceglie, Martinez a Amauri. Laziu zase zranění Meghni, Garrido, Radu a Foggia. Co se týče Radua, ten by ani nenastoupil ani v případě stoprocentního zdravotního stavu, neboť je v jednozápasovém trestu.
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Storari - Motta, Bonucci, Chiellini, Grosso - Krasič, Felipe Melo, Aquilani, Marchisio - Quagliarella, Iaquinta
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Muslera - Lichtsteiner, Biava, Dias, Cavanda - Brocchi, Matuzalem - Mauri, Hernanes, Zarate - Floccari
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Città di Palermo - Parma FC  (sobota 18:00)
Palermo bojuje o účast v evropských pohárech, a pokud porazí Parmu nebo získá bod, dostane se minimálně do neděle do první šestky. Hosté na tom ale nejsou vůbec špatně, za posledních pět kol prohráli pouze jednou.

Tři poslední ligové zápasy na stadionu Renza Barbery skončili ziskem devíti bodů ve prospěch domácího Palerma. Sicilané jsou doma o poznání silnější než venku, a z toho budou chtít proti Parmě těžit. Svěřenci trenéra Delia Rossiho mají navíc co odčiňovat, po vyřazení z Evropské ligy i porážce s Neapolí se očekává přísun tří bodů.

"V posledních patnácti minutách jsem byl svědkem kolektivní sebevraždy, zasloužili jsme si prohrát. Když budeme hrát jako proti Neapoli, Palermo to nikam nedovede. Doufám, že tato porážka je pro mé hráče lekcí," zlobil se na předvedenou hru proti Neapoli prezident Palerma Zamparini. Palermo v dohrávce na Neapol nestačilo a prohrálo brankou v poslední minutě 0:1.

To Parmě se v minulém kole dařilo mnohem více, severoitalský celek si smlsl na Udine a vyhrál 2:1. Parma se díky tomuto vítězství ještě více odpoutala od sestupových pozic, momentálně má osmnáct bodů a patří jí patnáctá příčka. Parma pocestuje na Sicílii s jasným cílem - bodovat. Vždyť za tři roky dokázala porazit Palermo třikrát.

Palermu budou chybět Hernandez, Darmian, Migliaccio, Carrozzieri a vykartovaný Cassani. Podobně jsou na tom i hosté, na hřišti se neobjeví Marques, Paloschi, Galloppa a suspendovaný Valiani.
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Bovo, Muñoz, Goian, Balzaretti - Rigoni, Bačinovič, Nocerino - Iličič, Pastore - Miccoli
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Zaccardo, Paletta, Lucarelli, Gobbi - Morrone, Dzemaili, Candreva - Angelo, Crespo, Giovinco
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.45 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Udinese Calcio - ACF Fiorentina  (sobota 18:00)
Co mají letošní Udinese a Fiorentina společného? Nestálost výkonů. Vůbec celkově špatné výkony. Obě strany si již v této sezóně zažily své, topily se v sestupových vodách, ale ke konci roku se snad konečně zvedají. Mírným favoritem sobotního vzájemného duelu bude asi přeci jen Udinese, které má proti Viole skvělou bilanci.

Loni sice Fiorentina na Stadio Friuli zvítězila, jenže to bylo poprvé za osm let, takže tady má Udinese navrch. Pokud také bude platit trend posledních zápasů, měli by vyhrát Bianconeri, které již měsíc střídají vítězství s prohrou. Naposledy prohráli v Parmě, a tak by teď měl přijít tříbodový duel.

Udinese minule sestřelil Hernán Crespo, pro něhož to byl už 13. a 14. gól do sítě Bianconeri, což z něj činí úhlavního nepřítele číslo jedna co se této statistiky týče. Kouč Francesco Guidolin mohl jen sledovat, jak mužstvo, které ještě loni vedl, větrá jeho prostupnou obranu a Giovinco si s Crespem dělá co chce. Zachraňovat se snažil Handanovič, ale na vše nestačil.

Viola minulý týden zaznamenala tolik potřebné vítězství, když po těžkých zápasech s AC Milán a Juventusem porazila Cagliari. Výkon fialových byl dobrý, Siniša Mihajlovič mohl být relativně spokojen. Navíc se ve vší parádě ukázal Adrian Mutu, který si po návratu připsal i první gól. Navíc musíme mít na paměti, že je Fiorentina stále bez svých největších opor - Sebastiena Freye, Stevana Jovetiče, kapitána Riccarda Montoliva a Alberta Gilardina.

Udinese s Fiorentinou v tabulce sousedí, a tak půjde o hodně. Pro Violu by navíc případná výhra znamenala letošní první tři body získané dvakrát v řadě. Před vlastním publikem ale nedá Udinese svou kůži zadarmo.
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Benatia, Coda, Zapata - Isla, Inler, Asamoah, Armero - Pinzi - Floro Flores, Di Natale
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Boruč - Comotto, Gamberini, Kroldrup, De Silvestri - D'Agostino, Donadel - Cerci, Ljajič, Santana - Mutu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Janov CFC - SSC Neapol  (sobota 20:45)
Davideho Ballardiniho čeká na lavičce Janova asi doposud nejdůležitější duel. Grifové hostí Neapol a potřebují vyhrát, aby potvrdili své vysoké ambice. Právě Partenopei jsou jedni z největších konkurentů v boji o pohárové příčky.

Před třemi lety spolu janovští a neapolští fanoušci na Marassi hromadně oslavovali, když bezbranková remíza oběma týmům přinesla postup do Serie A. Jen tři roky těmto celkům stačily na to, aby se dokonale usadily mezi italskou smetánkou a pohybovaly se v první polovině tabulky. Nyní si již nic nedarují. Obě strany by se rovněž rádi dostaly do Ligy mistrů, nebo alespoň pravidelně hrály Evropskou ligu.

Aby dosáhly těchto cílů, zvolily Janov a Neapol dvě odlišené strategie. Grifové se v létě rozhodli zcela ovládnout přestupový trh a přivedli několik velkých jmen, které jim měli pomoci k úspěchům. To Neapol se spokojila se zcela totožnou soupiskou jako minulý rok, přidala do ní jen jedno jméno - Edinson Cavani. A komu se zatím jeho tahy vyplácí? Po patnácti kolech je Neapol čtvrtá, Janov devátý.

Očekává se však, že Rossoblu půjdou nahoru. Od odchodu Giana Piera Gasperiniho se totiž změnilo rozestavení a při formaci 4-4-2 se rapidně zvýšila i kvalita předváděné hry. Respektive mužstvo je mnohem lépe organizované, směrem dozadu pevnější a přicházejí i výsledky. Zatím to ještě není ten Janov, který v posledních sezonách bavil ofenzivním fotbalem a střílel plno branek, ale pro prezidenta Enrica Preziosiho jsou nyní výsledky na prvním místě.

V domácích řadách se na hřišti objeví Domenico Criscito a Raffaele Palladino, pro které to bude hodně speciální zápas. Oba se totiž narodili blízko Neapole, a tak nemají k Azzurri daleko. Kouč hostů Walter Mazzarri se zase může na konfrontaci s janovskými fanoušky, protože dříve vedl Sampdorii, městského rivala CFC.

Sobotní duel na domácí straně zmeškají Sculli, Kaladze a Palacio. Jedno velké jméno bude chybět i Neapoli. Je to Ezequiel Lavezzi, který hraje v životní formě, ale vyřadilo ho zranění. To do hry nepustí ani dalšího útočníka Lucarelliho a Gianella. Grava stojí kvůli kartám.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Eduardo - Mesto, Ranocchia, Dainelli, Criscito - Rafinha, Milanetto, Rossi - Kharja - Palladino, Toni
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Santacroce, Cannavaro, Aronica - Maggio, Gargano, Pazienza, Dossena - Hamšík, Zuniga - Cavani
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AC Milán15103226:1233
2.SS Lazio1593320:1230
3.Juventus FC1576229:1527
4.SSC Neapol1583424:1727
5.Inter Milán1565420:1423
6.UC Sampdoria1558218:1223
7.Città di Palermo1572625:2023
8.AS Řím1565420:2023
9.Janov CFC1563613:1421
10.Chievo Verona1555516:1520
11.Udinese Calcio1562717:1720
12.ACF Fiorentina1554615:1519
13.Bologna FC1555516:2019
14.Calcio Catania1546513:1518
15.Parma FC1546513:1718
16.Cagliari Calcio1545616:1517
17.Brescia Calcio1533911:2012
18.AC Cesena1533910:2012
19.US Lecce1533913:3112
20.AS Bari1524910:2410
Bodové odečty
Bologna FC-1nezaplacené daně
Zbývající zápasy
19.01. 20:45Inter Milán - AC Cesena

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (503)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele