Serie A - preview 23. kola

07.02.2020, 08:42, aktualizováno 09.02.2020, 09:09
Previews
Juventus v sobotu prohrál ve Veroně a nabídl šanci konkurentům - Inter čeká derby proti AC Milán, Lazio jede do Parmy. Neapol se začíná zvedat a zlepšenou formu chce potvrdit proti Lecce, výhodu domácího prostředí budou mít o záchranu bojující Janov, Brescia a SPAL...
SPAL 2013 - US Sassuolo  (neděle 12:30)
Velmi důležitý souboj má před sebou SPAL, v neděli krátce po poledni přivítá v záchranářském duelu Sassuolo. Hosté na tom sice nejsou tak špatně, zvláště když se minulý týden vytáhli proti AS Řím, ale devítibodový rozdíl se může rychle rozplynout. V prvé řadě je zápas především o SPALu, který se potřebuje odrazit ode dna.

SPAL nedávno šokoval výhrou na půdě Atalanty Bergamo, jenže senzaci nepotvrdil a následující dva zápasy prohrál, především ten poslední zůstal trenérovi Semplicimu jako trn v oku. Porážku 1:5 od Lazia neakceptoval a hráčům zrušil den volna. Svůj čin pak alespoň trochu odčinil, když v rámci dobré týdenní přípravy vzal své hráče na oběd. Podle jeho slov ještě není nic ztraceno a tým má na to vybojovat Serii A i příští rok.

"V týmu nastala negativní aura, jako bychom už sestoupili, ale my jsme ještě nesestoupili. Věděli jsme, že to bude těžká sezona, ale chtěl bych vyzvat všechny ty, kteří nás v průběhu let podporovali, aby přišli a postavili se na naší stranu. Udělali jsme některé věci špatně, ale stále se můžeme zachránit. Nikdy jsme se nevzdali a nikdy to neuděláme," prohlásil Federico Semplici. Ferrarský celek je nadále poslední a na sedmnácté Lecce ztrácí čtyři body.

Sassuolo je na tom v tabulce o poznání lépe a své postavení zlepšilo zejména v posledních týdnech, když porazilo Turín nebo naposledy AS Řím. Tři zápasy bez porážky posunuly Neroverdi na třinácté místo soutěže o celých deset bodů před osmnáctým Janovem.

Oba tábory hlásí dvě ztráty. SPALu nepomohou D'Alessandro s Cerrim, zatímco Sassuolo se musí obejít bez Chirichese a Tripaldelliho.
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Beriša - Tomović, Vicari, Bonifazi - Strefezza. Dabo, Missiroli, Castro, Reca - Di Francesco, Petagna
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Toljan, Romagna, Ferrari, Kyriakopoulos - Obiang, Locatelli, Berardi, Djuričić - Boga - Caputo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.48 - 2.51
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Grifoni před týdnem remizovali s Atalantou a bodovat potřebují dál. Jejich soupeřem bude Cagliari, které už zdaleka nepůsobí tak jistý dojmem jako v první polovině soutěže. Sardiňané koneckonců od nového roku ještě nevyhráli.

Janov se na boj o záchranu patřičně vyzbrojil, podepsal několik zajímavých hráčů a výsledky se dostavily okamžitě, tedy přesněji řečeno výsledek. Grifoni remizovali na půdě Atalanty Bergamo 2:2, což je při výsledcích Orobici velký úspěch. Kouč Davide Nicola dobře ví, že bod nebude mít žádnou váhu, pokud ho jeho svěřenci nepotvrdí proti Cagliari a to nejlépe vítězstvím.

Cagliari už zdaleka nemá takovou formu, kterou oplývalo v první části sezony, kdy dokonce atakovalo příčky zaručující Ligu mistrů. Od nového roku je to tvrdý pád zpátky do reality. Sardiňané sice třikrát v řadě neprohráli, ale vždycky zapsali jen po bodu a v nové roce na vítězství stále čekají. V tabulce se postupně propadli na sedmou příčku, byť ztráta na poháry není výrazná.

Davide Nicola nebude moci využít služeb Leragera ani potrestané dvojice Romero - Behrami. Ještě více starostí má Rolando Maran. Marodka Cagliari se od dřívějších dob trochu vyprázdnila, pořád ale čítá několik jmen jako jsou Pavoletti, Ceppitelli, Ragatzu, Rog a suspendovaný Cigarini.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Biraschi, Zapata, Masiello - Ghiglione, Cassata, Schöne, Sturaro, Criscito - Pinamonti, Sanabria
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Cragno - Faragó, Pisacane, Klavan, Pellegrini - Nandez, Oliva, Ionita - Nainggolan - Joao Pedro, Simeone
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.52 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - US Lecce  (neděle 15:00)
Neapol se pomalu, ale jistě vrací do tempa a chce pokračovat v honbě za ztracenými body. Příležitost připsat si třetí ligovou výhru v řadě bude mít na domácí půdě stadionu San Paolo, kam v neděli odpoledne dorazí nováček z Lecce.

Efekt trenéra Gattusa funguje! Alespoň v poslední době se to tak zdá, protože Neapol vykazuje jasné herní a především výsledkové zlepšení. Už tři soutěžní duely po sobě dopřála svým fanouškům opojné pocity vítězství, které Neapoli doposud tak žalostně chyběly. Partenopei začínají pomalu a opatrně připomínat zajímavý tým a nebezpečného soupeře s jasným rukopisem. Evropa je stále poměrně daleko, ale pokud půjde vše tímhle způsobem, rázem se Neapol opět zapojí do hry o Ligu mistrů.

Překvapením bylo už to, že si Gattusovi svěřenci poradili ve čtvrtfinále Coppa Italia poradili s Laziem. Jenže to nebylo zdaleka všechno. V dalším klání napodobili právě Lazio a porazili v lize Juventus! Na San Paolu dominovali a ani Cristiano Ronaldo s gólem z nastavení proti tomu nic nezmohl. A že to Neapoli nejde jen doma, ukázala v minulém kole. V něm totiž sebevědomě vyloupila Janov a nasázela domácí Sampdorii čtyři branky.

První trefu v novém dresu si na své konto připsal i záložník Diego Demme, kterého si osobně vyžádal trenér Gattuso. A Demme po utkání neskrýval emoce. "Tohle je úžasný den, na který nikdy nezapomenu. Neapol jsem miloval díky Diegu Maradonovi, jehož jméno nosím. Splnil jsem si sen, když jsem mohl přestoupit. A že dostanu tak rychle důvěru trenéra, tomu bych nevěřil. Dal jsem první gól a pomohl svému týmu, co víc si můžu přát?"

Neapol má s Lecce pár zápasů v první lize odkopaných a v sezoně 2006/2007 se oba týmy setkaly také ve druhé nejvyšší soutěži. Lecce v Neapoli nikdy nevyhrálo, i když před devatenácti lety k tomu mělo poměrně blízko. Jejich letošní srovnání ještě žádné potíže nenaznačovalo, protože v září si Neapol jasně poradila rozdílem tří branek.

Pro duel s Lecce má trenér Gattuso několik potíží v základní linii, protože mu schází Elmas, Ghoulam a také Malcuit. Hosté přijedou bez zraněné čtveřice Farías, Gabriel, Tachtsidis a Babacar.

Od 14. kola Lecce nevyhrálo. Až do kola minulého. Injekce několika novými posilami se ihned projevila v utkání s Turínem, který Lecce smetlo až překvapivě snadno. Nevýrazným Býkům totiž lehce hrající nováček nasázel čtyři branky a hodlá v kanonádě pokračovat i proti silnějším a známějším týmům. Nic jiného než snaha o tři body mu ani nezbývá, protože Lecce stále okupuje až 17. příčku s náskokem jen tří bodů na pásmo sestupu.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Di Lorenzo, Koulibaly, Manolas, Mario Rui - Allan, Lobotka, Fabian Ruiz - Callejón, Milik, Insigne
US Lecce - pravděpodobná sestava:
Vigorito - Donati, Lucioni, Rossettini, Calderoni - Barák, Majer, Deiola - Saponara - Falco, Lapadula
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.79 - 13.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Brescia Calcio - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Brescia se v neděli odpoledne znovu pokusí využít domácího prostředí a tentokrát v něm Udinese porazit. Po dlouhé odmlce jej při postupu do první ligy v minulém utkání porazila a Udinese se naopak poslední dobou trápí.

Často platí, že na domácí půdě se body sbírají snadno. V případě duelu domácí Brescie s Udinese to ale moc neplatí, protože Brescia má na stadionu Maria Rigamontiho velký problém obrat Udinese o body. A to dlouhodobě. Na domácí výhru nad Zebrami čeká vlastně už od roku 2001! To doma uhrála výhru 2:0 a na ni by ráda navázala. Proti Zebrám by jí to mohlo vyjít.

Brescia totiž zatím posbírala jen 15 bodů a tři z nich právě proti Udinese. Shodou okolností to bylo také jedno z mála zápasů, kdy i jeho obrana působila konsolidovaným dojmem. Brescia v Udine vyhrála jedinou brankou Rômula a nedostala ani jeden gól. Obrana ale celkově nepatří k silným zbraním Brescie. Celkově už byla překonána v jednačtyřiceti případech a to je pěkně prosím třetí nejhorší výsledek v celé lize.

Po těsné domácí porážce od AC Milán se jí ani minulé kolo moc nevyvedlo. Znovu to na tři body nebylo a znovu těsným rozdílem. Díky brankám Orsoliniho a především Baniho, jenž se prosadil minutu před koncem, si všechny tři body nechala doma Bologna. Brescia tím pádem zůstala až na předposledním místě tabulky a na 17. Lecce ztrácí už čtyři body. To byla situace, kterou už vedení chtělo nutně řešit a sáhlo ke změně trenéra. Zase. Od válu šel Eugenio Corini, který tuhle situaci v letošní sezoně už jednou zažil.

Bez trenéra nebyla Brescia moc dlouho, protože uzavřela pracovní kontrakt s Diegem Lópezem. Ten se musí potýkat s absencemi Skrabba a především karetního hříšníka Torregrossy. Hosté přijdou jen bez Samira.

A stejně jako domácí i oni jsou bez formy. Udinese v tuto chvíli čeká na vítězství už čtyři soutěžní duely. Ve třech z nich dokonce nedalo ani jednu branku. Po Parmě si s ním stejným způsobem poradil také milánský Inter.
Brescia Calcio - pravděpodobná sestava:
Joronen - Sabelli, Cistana, Chancellor, Matějů - Bisoli, Tonali, Dessena - Romulo - Ayé, Balotelli
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Musso - Becao, Troost-Ekong, Nuytinck - Stryger Larsen, Fofana, Mandragora, De Paul, Sema - Okaka, Lasagna
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.82 - 3.39 - 2.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Parma Calcio - SS Lazio  (neděle 18:00)
Sedmnáct zápasů v řadě Lazio neprohrálo a úctyhodnou sérii bude chtít prodloužit i na stadionu Ennio Tardini v Parmě. Ducali patří k nepříjemným soupeřům pro kterýkoliv celek Serie A. Lazio má ale se severoitalským celkem dobré zkušenosti, od roku 2012 s ním neprohrálo!

Před Laziem stojí poměrně těžký úkol, vyhrát na stadionu Ennio Tardini. Jakkoliv má s Parmou dobrou vzájemnou bilanci, přeci jenom ukořistit tři body zvenčí je v italské soutěži náročné. Parma se navíc rozehrála k dobrým výkonům, porazila Udinese 2:0 a brala bod ze hřiště Cagliari. Domácí pravidelně bodují a i proto si vedou v tabulce vysoko a jsou osmí, což před sezonou málokdo čekal.

A ještě je tu jeden aspekt. Chtě-nechtě, Lazio bude pod tlakem, protože potřebuje zareagovat na výsledek Juventusu. Už v týdnu měli Biancocelesti obrovskou možnost přiblížit se Juventusu na rozdíl dvou bodů, ale dohrávku s Hellasem nezvládli a pouze remizovali (0:0). Svěřenci Simona Inzaghiho stále drží dlouhou sérii neporazitelnosti, která už čítá sedmnáct kol! Posledním přemožitelem římského celku byl na konci září loňského roku Inter Milán. Doma na Stadio Olimpico pro změnu Lazio ještě neprohrálo.

Parmě budou v útoku scházet jednak Gervinho, ale také Inglese nebo Kulusevski. To je pro kouče D'Aversu opravdu citelný problém. Mimo hru jsou i další známá jména, především brankář Sepe, dále Scozzarella a Cornelius. Na hostující straně do hry nezasáhnou Lukaku, Cataldi, Correa i vykartované duo Milinković-Savić, Radu.
Parma Calcio - pravděpodobná sestava:
Radu - Darmian, Iacoponi, Alvés, Gagliolo - Hernani, Brugman, Barillá - Kurtić, Kucka, Caprari
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakoša - Bastos, Acerbi, Luiz Felipe - Lazzari, Parolo, Lucas Leiva, Luis Alberto, Lulić - Caicedo, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.43 - 3.99 - 1.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - AC Milán  (neděle 20:45)
Inter Milán se nevzdává šancí na mistrovský titul a aby mezi ním a vedoucím Juventusem nevznikla ještě větší propast, potřebuje zvládnout prestižní milánské derby proti AC. Derby della Madonnina favorita nemívá, tentokrát je tomu přeci jenom jinak. Inter má nad svým rivalem navrch jak v tabulce, tak v posledních letech i ve vzájemných soubojích.

Milánské derby patří k tomu vůbec nejlepšímu, co světová klubová kopaná nabízí. Inter a AC spojuje od nepaměti rivalita a jinak tomu nebude ani v neděli na San Siru. I když se říká, že derby nemá favorita, tentokrát všechny ukazatele hovoří pro Inter. Nerazzurri po letech strastí pronásledující vedoucí Juventus a už po druhé v řadě se probojovali do Ligy mistrů, na což například AC Milán dlouhé roky stále čeká.

Inter letos prohrál jen utkání s Juventusem, navíc na začátku října loňského roku. Od té doby nenašel přemožitele a neprohrál celkem patnáct zápasů v řadě. Je tedy pravdou, že měsíc leden byl z pohledu Nerazzurri ztrátový, přeci jenom tři remízy v řadě nakonec znamenaly přenechání vedoucí pozice Juventusu a tříbodovou ztrátu. "Derby v sobě vždycky skrývá nebezpečí, my se ale musíme koncentrovat, hrát s intenzitou a s pokorou. Potřebujeme získat tři body, takže skutečnost, že jde o derby jen přidává na obtížnosti, protože v těchto zápasech je vždycky extra motivace. Bylo to stejné v Londýně i v Turíně," řekl trenér Antonio Conte.

AC Milán dobře ví, že není favoritem, nicméně ztrácet nechce a stále se nevzdává naděje Ligy mistrů pro příští rok. Od příchodu Zlatana Ibrahimoviće neprohrál soutěžní zápas, v minulém kole sice jenom remizoval doma s Hellasem 1:1, ale to švédský útočník kvůli nemoci nehrál. "Vítězství by znamenalo poskočit v tabule, posílit sebevědomí i pozitivní a správný přístup. Derby je víc než za tři body. Můj tým je odvážný a zítra má další šanci to předvést," prohlásil na tiskové konferenci Stefano Pioli.

Před slavným derby della Madonnina vždy vzpomínají na své derby bývalí hráči obou celků. Zajímavé srovnání nabídl například Andrea Pirlo, bývalý hráč jak AC, tak i Interu. "Když se podíváte na jejich záložní řadu, Ismael Bennacer je v současné době velmi talentovaný a jeden z nejlepších v Itálii, ale Marcelo Brožović má navrch, protože hrál s Chorvatskem finále mistrovství světa. To také nyní představuje rozdíl mezi těmito dvěma kluby. Milánu chybí klíčové postavy víceméně na všech postech. Pochybuji, že se letos kvalifikují do Ligy mistrů, protože Atalanta hraje lépe," nabídl srovnání Pirlo.

"Moje oblíbená derby byla ta v Lize mistrů. Vždycky říkám, že derby je speciální zápas a pokud se týmy utkají ještě v Evropě, je to jedinečné," nechal se slyšet Brazilec Kaká, jenž si první milánské derby v dresu AC zahrál v sezoně 2003/2004 a dokonce skóroval.

"Hrál jsem pět derby a vyhrál čtyři z nich. Inter vyhraje 3:1, nemám pochybnosti," usmíval se jiný Brazilec Lúcio, který zažil v dresu Interu slavnou éru Josého Mourinha.

Zlatan Ibrahimović je po nemoci zpět a neměl by v zahajovací jedenáctce chybět. Stefano Pioli má kádr pohromadě, s výjimkou Duarteho a Biglii, oba toho v letošní sezoně moc neodehráli. Mnohem citelnější ztráty registruje Inter, Lautaro, Berni a Bastoni jsou v karetním trestu. Zdravotní neduhy hlásí Gagliardini a Borja Valero a stále je nejistý start Samira Handanoviće. Slovinský brankář měl problémy s malíčkem, ale nechal se slyšet, že i přes nějaký handicap chce chytat.

Inter Milán vyhrál první letošní derby ve 4. kole 2:0, tehdy Milán ještě vedl později odvolaný Marco Giampaolo.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Padelli - Godín, De Vrij, Škriniar - Candreva, Barella, Brožović, Eriksen, Young - Lukaku, Sánchez
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Calabria, Kjaer, Romagnoli, Theo Hernández - Castillejo, Kessié, Bennacer, Çalhanoğlu - Leao, Ibrahimović
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.56 - 4.13
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - Atalanta Bergamo  (sobota 15:00)
Atalanta v minulém kole mírně zaváhala a sobotní odpoledne jí nabízí šanci na revanš. Orobici ale před sebou nebudou mít nic snadného, protože jedou mimo svůj stánek a navíc je čeká Fiorentina. Toskánský celek se po dvou porážkách chce konečně radovat z výhry.

Viola vstoupila do nového roku s nadějemi a optimismem, který se promítl také do jejích výsledků. Prvních pět duelů v roce 2020 Viola neprohrála a radovala se z výhry například nad Neapolí nebo právě Atalantou. S ní si k překvapení mnohých poradila v rámci Coppa Italia a na její úkor postoupila dál. Jenže přelom ledna a února s sebou nesl kromě teplotních výkyvů také znatelný pokles formy.

Fiorentina nejprve skončila v poháru na Interu Milán, který po zásluze vyhrál. A trápení před bránou soupeře následovalo také v Serii A. V Turíně se totiž hrálo spíš jen na jednu bránu a dominoval Juventus. Fialky odjížděly z metropole zklamané a bez jediné vstřelené branky, zato však se třemi góly inkasovanými. Tato prohra zchladila naděje Iachiniho svěřenců a odeslala je až na tragické 14. místo s pouhými pětadvaceti body.

V duelu s Atalantou navíc Iachini bude postrádat některé opory a ani zimní přestupové období mu v tomhle směru moc nepomohlo. Kouamé i Duncan jsou volbami do základu, jenže bohužel v tuto chvíli zraněnými. Kromě nich stále platí dlouhotrvající absence Ribéryho a úplně zdráv není ani mladík Castrovilli. Ještě štěstí, že se Fiorentina opírá o domácí prostředí.

Právě s Atalantou je to totiž jediný faktor, který jí trochu zvedá šance na výhru. Zní to až neuvěřitelně, ale Atalanta je na stadionu Artemia Franchiho dlouhodobě naprosto marná. Právě tohle je místo, kam se Orobici vydávají asi tak rádi jako kluci z druhé strany do Stínadel. Za dlouhých dvacet let bojů se totiž Fiorentina nesklonila před Atalantou ani jednou! Atalanta i přes svou formu v posledních sezonách nedokázala ve Florenciii jedinkrát zvítězit.

Další pokus mají Orobici v sobotu a tentokrát by jim to konečně mohlo vyjít. Motivace je dost silná, protože o klíčové čtvrté místo se Atalanta v tuto chvíli přetahuje s římským AS. Od něj ji dělí jen lepší skóre a situace se může kdykoli změnit. Trenér Gasperini může být rád, že jedinou absencí je záložník De Roon, který chybí pro karty.

Po dlouhé době se Atalantě vyhýbají zranění a Orobici by toho rádi využili. V minulém kole ale zažili mírné zklamání. Poté, co nasázeli sedm branek do sítě bezmocného Turína, si totiž neporadili s Janovem. Jeho obranu otevřeli dvakrát, ale stejný počet branek dal také outsider. Atalanta chce napravit domácí zklamání a ještě vylepšit svou bilanci. S 59 brankami je nejlépe střílejícím týmem ligy.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Dragowski - Milenković, Pezzella, Caceres - Lirola, Benassi, Badelj, Pulgar, Dalbert - Chiesa, Cutrone
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Gollini - Tolói, Palomino, Djimsiti - Hateboer, Pašalić, Freuler, Gosens - Gómez - Iličić, Zapata
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.96 - 3.87 - 1.94
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Turín FC - UC Sampdoria  (sobota 18:00)
Turín FC se zmítá v krizi a vyvést jej z ní má staronový trenér. Pomůže Býkům impuls ke zlepšeným výsledkům už v dalším utkání? To obstará Sampdoria, která má s výsledkovou i herní krizí dost vlastních zkušeností.

Turín FC v éře po Mazzarrim. Tak by se snadno dala popsat etapa, ve které se teď Býci nacházejí. Walter Mazzarri přicházel do Turína v roce 2018 jako osobnost s velkými idejemi, která má navázat na trenéra Sinišu Mihajloviće a vylepšit jeho výkony. Po devátém místě Granata zvedl ještě o dvě příčky výš a před letošní sezonou hodlal mířit na evropské poháry. Místo toho ale jeho mužstvo tápalo a předvádělo jednu blamáž za druhou.

Vrcholem pak bylo sedm inkasovaných branek od Atalanty, které Mazzarri ještě přežil kvůli blížícímu se utkání v Coppa Italia. Ani to ale nespasilo vyhlídky zkušeného kouče a následovaly další dvě porážky. Derniéru si Mazzarri odbyl v utkání minulého kola proti Lecce, kde jeho svěřenci předvedli další ostudný výkon. Od nováčka si nechali dát čtyři branky a Lecce se na jeho účet náramně bavilo.

Čtyři prohrané zápasy v řadě teď trenér Moreno Longo, někdejší hráč Turína a kouč jeho juniorky, hodlá změnit v úspěšnější sérii. Pro deník Gazzetta dello Sport uvedl: "Je před námi pořádný kus práce. Všichni tady vědí, že hrajeme hluboko pod našimi možnostmi. Turín je ambiciózní tým, který chce hrát v blízkosti pohárů. Každý z nás musí ze sebe vydat maximum. Zlepšit chceme především obranu, která nám dělá obrovské problémy."

Longo se při své premiéře musí obejít bez Verdiho s Basellim, zatímco hosté z Janova postrádají Ferrariho. Menší zdravotní potíže má také talisman Quagliarella, o něhož by trenér Ranieri přišel opravdu jen nerad. I vzhledem k tomu, že právě jeho góly dávají Dorii jakous takous šanci na přežití.

Nesmrtelný Quagliarella se prosadil také v minulém kole a opět to byla trefa výstavní. K bodům ale nevedla, neboť Sampdoria prohrála 2:4. To jen prohloubilo její trápení a Doria se nyní nachází až na 16. místě, čtyři body nad pásmem sestupu.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - Izzo, Lyanco, Nkoulou - De Silvestri, Rincon, Meité, Aina - Berenguer - Millico, Belotti
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Audero - Bereszyński, Colley, Tonelli, Murru - Ramirez, Linetty, Ekdal, Jankto - Gabbiadini, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.26 - 3.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - Juventus FC  (sobota 20:45)
Nenápadnými krůčky se veronský Hellas, k překvapení všech, přiblížil k pohárovým příčkám a na své cestě se nezalekl zvučnějších jmen. V tom hodlá pokračovat i v sobotu večer, kdy přivítá kalibr z kategorie nejtěžších - Juventus. Stará dáma má na čele jen tříbodový náskok, proto žádné zaváhání ve městě Romea a Julie nepřipadá v úvahu.

Od Hellasu se před sezonou očekával boj o záchranu, na víc tento tým údajně neměl mít. Jenže chyba lávky, jediný zástupce města Verony v nejvyšší soutěži se nenápadně prodral až do první poloviny tabulky a na evropské poháry ztrácí pouze bod. Tým trenéra Ivana Juriće si vede nad očekávání dobře a v tuto chvíli drží už sedmizápasovou ligovou neporazitelnost.

Líbivou sérii není radno podceňovat a pochopitelně ani přeceňovat, na druhou stranu Hellas neprohrál jak v Miláně na San Siru, tak i na Stadio Olimpico v Římě, kde v týdnu dohrával kolo s výtečně hrajícím Laziem. Bod proti favoritům je určitě velkým povzbuzením před dalším "nerovným" soubojem s Juventusem.

Stará dáma je jak jinak, než velkým favoritem. S Hellasem má o poznání lepší vzájemnou bilanci, ale není to tak dávno, co z Verony odjížděla poražena. V roce 2016 vyhrál Hellas domácí utkání 2:1. Letos se oba celky potkaly ve 4. kole a v Turíně slavil domácí tým, byť jeho výhra nebyla nijak přesvědčivá (2:1).

"Soudržnost soupeře je jasná. Verona má skvělou sezonu, jsou několik zápasů neporaženi a mají manažera na vysoké úrovni. Z hlediska intenzity, rytmu a agrese je to velmi nebezpečný tým. Je evidentní, že utkání bude pro mé hráče obtížné," promluvil na tiskové konferenci kouč Maurizio Sarri. Juventus má na čele tříbodový náskok a případné zaváhání bude znamenat hozenou rukavici Interu respektive Laziu.

Zdá se, že domácím bude chybět pouze Salcedo, zbytek kádru je chorvatskému lodivodovi plně k dispozici. Juventus v takto komfortní situaci není, scházet mu budou Khedira, Demiral a Danilo. Stoper Chiellini se rychle zotavuje z vážného zranění a klub jej dokonce zapsal na soupisku pro Ligu mistrů. Do utkání s Hellasem však ještě nezasáhne.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Rrahmani, Kumbulla, Dawidowicz - Faraoni, Amrabat, Veloso, Lazović - Zaccagni, Pessina - Verre
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Cuadrado, De Ligt, Bonucci, Alex Sandro - Bentancur, Pjanić, Rabiot - Ramsey - Dybala, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.91 - 3.90 - 1.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - Bologna FC  (pátek 20:45)
Římané se po debaklu od Sassuola musí probrat a okamžitě zlepšit svou hru i výsledky. Moc času k tomu nemají, protože právě oni zahájí 23. kolo Serie A. Výkop utkání s Bolognou je v plánu již na pátek večer.

V Římě už se zase naplno mluví o krizi. Vlci z Věčného města totiž už ve třech duelech nevyhráli! Rázem tím přišli jak o možnost postoupit do další fáze Coppa Italia, tak také o čtvrté místo. A právě to je alfou a omegou celého jejich sezony. Pokud by se AS nedostalo do Ligy mistrů, hrozil by další, již několikátý výprodej. A začalo by se zase od znovu. Nový start Římany asi čeká v obou případech, protože prodej klubu do rukou nového majitele je na spadnutí. Přesto by páté nebo nižší místo bylo považováno za neúspěch.

Stejně jako se za něj dají považovat poslední týdny. Z různých důvodů. První půle pohárového utkání s Juventusem naznačila obrovský rozdíl mezi oběma jedenáctkami a špatný nástup do utkání. Derby, které se odehrávalo zcela v režii AS oproti favorizovanému Laziu, sice naděje na zlepšení zvedlo, ale remíza místo výhry zase trochu zklamala. A minulé kolo kompletně odhalilo, v jakých problémech se tým z Věčného města může nacházet.

AS dostalo od Sassuola tři branky za úvodních 26 minut a samo si nedokázalo vyprodukovat větší šance. Po změně stran se sice zlepšilo a přidalo dvě branky, ale skóre 4:2 pro Neroverdi stejně působilo jako zjevení. Trenér Fonseca jen nechápavě kroutil hlavou a starší hráči jako Edin Džeko si na adresu mladších neodpustili několik komentářů. Římané už ve třech duelech nevyhráli a klesli na pátou příčku.

Navíc se v utkání nechal po dvou žlutých kartách vyloučit Lorenzo Pellegrini, který bude v duelu s Bolognou chybět. Což by mohl být poměrně velký problém, jelikož Henrik Mchitarjan má za sebou jen pár tréninků. A Javier Pastore zdravotně také není úplně fit. Když jsme u těch absencí, tak mimo hru jsou také Zaniolo, Diawara a Zappacosta. Svalové potíže trápí také Spinazzolu s Kalinićem. Bologna hraje bez Krejčího, Dijkse a Poliho.

V Římě se Bologna poprvé představila v sezoně 1929/1930 a remizovala zde 2:2. Celkově se za 71 odehraných duelů mezi oběma týmy v hlavním městě urodilo 31 výher domácího týmu a osmnáctkrát zvítězili hosté. Od roku 1976 dali domácí Bologně pokaždé aspoň jeden gól a pokud chce Bologna pomýšlet na výhru, musí útok AS eliminovat.

Felsinei bojují za svého trenéra Mihajloviće a poslední dobou se jim daří vyhrávat. Ve dvou minulých kolech si připsali pokaždé tři body, naposledy si poradili s Brescií. Problémy jim dělá obrana, která v posledních deseti duelech inkasovala pokaždé. Teď je Bologna až jedenáctá, přičemž na AS ztrácí jen devět bodů.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Lopez - Spinazzola, Fazio, Smalling, Kolarov - Mancini, Veretout - Ünder, Cristante, Kluivert - Džeko
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Mbaye, Bani, Danilo, Tomiyasu - Schouten, Dominguez - Orsolini, Soriano, Barrow - Palacio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.41 - 5.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC22173243:2154
2.Inter Milán22156144:1851
3.SS Lazio22155252:2050
4.Atalanta Bergamo22116559:3039
5.AS Řím22116540:2739
6.Cagliari Calcio2288638:3432
7.Parma Calcio2295831:2932
8.AC Milán2295823:2732
9.Hellas Verona2287726:2331
10.SSC Neapol2286834:3130
11.Bologna FC2286834:3430
12.Turín FC22831126:3927
13.US Sassuolo22751036:3726
14.ACF Fiorentina2267925:3225
15.Udinese Calcio22731219:3524
16.UC Sampdoria22551222:3720
17.US Lecce22471127:4219
18.Janov CFC22371223:4316
19.Brescia Calcio22431520:4115
20.SPAL 201322431516:3815

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (642)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele