Primera Division - souhrn 1. kola

29.08.2009, 21:57, aktualizováno 31.08.2009, 23:55
Komentáře a souhrny
Barcelona vykročila za obhajobou správnou nohou, doma přehrála Gijón. Vyhrál i Real Madrid, byť se proti La Coruni nadřel. Ve šlágru kola zvítězila Valencia nad Sevillou, Getafe si veze všechny body ze Santanderu, Málaga uštědřila lekci Atlétiku, tři body mají i Athletic a Mallorca...

Real Madrid - Deportivo La Coruña 3:2

29.08.2009 20:00

Góly: 26. Raúl, 36. Cristiano Ronaldo (pen.), 60. Lassana Diarra - 30. Riki, 46. Juan Carlos Valerón

Real Madrid v zajímavém duelu porazil 3:2 Deportivo La Coruňa a vstoupil tak dobře do nového ročníku Primera Division. Klub z hlavního města ukázal velikou sílu v ofenzivě, ovšem také velice slabé chvíle v defenzivě. Deportivo rozhodně neodehrálo špatné utkání a může ho mrzet neproměněná šance Valerona, který mohl poslat hosty do vedení 3:2.

Hned ve druhé minutě utkání měl velkou šanci Kaka, který po pěkné přihrávce Diarry pálil z úhlu těsně vedle hostující branky. Na druhé straně zahrozil Filipe, s jeho prudkým centrem si ale poradil Casillas. Po úvodních rušných minutách se hra uklidnila, až ve dvacáté minutě pálil z dvaceti metrů Brazilec Kaka, jeho technická rána těsně minula branku. V 26. minutě přišla první branka Realu, agilní Kaka krásnou přihrávkou našel v pokutovém území Benzemu, jenž mezi nohama brankáře Aranzubii trefil tyč, od které se míč odrazil k Raulovi a kapitán Realu Madrid s klidem dopravil míč do prázdné branky - 1:0. Ovšem už o čtyři minuty později bylo vyrovnáno, Juca krasným centrem našel v pokutovém území nekrytého Ivana Rikiho, jenž přesnou hlavičkou vyrovnal. Ve 35. minutě se však Real ujal znovu vedení, pronikajicího Raula v pokutovém území srazil brankář Aranzubia a odpískanou penaltu proměnil Cristiano Ronaldo. O další minutu později mohli jít domácí do dvoubrankového vedení, to by však po centru Cristiana Ronalda musel Raul překonat Aranzubiu. V závěru prvního poločasu pálil těsně vedle Benzema.

Skvěle se povedl vstup do druhé půle Deportivu, hned ve 46. minutě se ocitl na hranici pokutového území nikým nekrytý Valeron, který přesnou ranou k tyči vyrovnal na 2:2. V 52. minutě to byl Cristiano Ronaldo, který pálil levačkou metr vedle levé tyče hostující branky. V 57. minutě měl Valeron velikánskou šanci, ovšem sám na málem vápně z voleje těsně minul branku. Po hodině hry přišel trest za spálenou gólovku Valerona, Lass Diarra přesnou střelou z dvaceti metrů pozemi k tyči poslal Real potřetí v utkání do vedení. Hned o minutu později podruhé v utkání nastřelil Benzena brankovou konstrukci. Dvacet minut před koncem to byl Cristiano Ronaldo, jenž pronikl po levé straně hřiště a vystřelil na přední tyč, brankář Aranzubia byl však pozorný. Další technickou ránu poté vyslal směrem na hostující branku Kaka, ani naprotřetí se však nedočkal. V závěru pálil mimo Cristiano Ronaldo, z vítězství se ale i tak radoval Real Madrid.

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - CD Tenerife 1:0

29.08.2009 22:00

Góly: 73. Javier Arizmendi

Souboj dvou nováčků byl k vidění na stadiónů La Romareda, kde se domácí Zaragoza utkala s Tenerife. Hosté předvedli velmi slušný výkon a vypracovali si několik gólových šancí, jenže je nedokázali proměnit, za což se v nejvyšší soutěži platí. Ostrované za to zaplatili porážkou, neboť za Zaragozu se v 73. minutě prosadil Arizmendi.

Los Maňos nezačali vůbec špatně a v první čtvrthodině byli lepším týmem. Po akci Aguilara s Uchem zakončoval Jorge López, pro hosty ale vše vyřešil brankář Aragoneses. Tenerife nezazmatkovalo, drželo se své taktiky a postupem času se více a více dostávalo do hry.

K vidění tak byl dobrý fotbal dvou kvalitních celků, které jsou schopny držet se své strategie a předvádět disciplinovaný výkon. Celkový vkon obou týmů naznačoval, že udržení se v soutěži i pro další rok rozhodně je reálný cíl. Pouze Tenerife bude muset značně zapracovat na koncovce, zvláště pak Alejandro Alfaro.

Hostující záložník měl několik slibných příležitostí, za zmínku stojí hlavně šance na závěr prvního poločasu, kdy se objevil zcela sám před brankářem Carrizem, ale trestuhodně zaváhal.

To se však nijak negativně na psychice týmu neprojevilo, Tenerife do druhého poločasu skočilo v mnohem větší pohodě než Zaragoza. Ta působila značně unaveným dojmem a gól pro hosty se zdál jen otázkou času.

Tenerife si tvořilo jednu šanci za druhou, přičemž nejaktivnějším hráčem na hřišti byl Kome. Africké křídlo mělo na svědomí několik závarů v pokutovém území domácích a obránce Laguardia si s ním vůbec nevěděl rady. Blízko gólu byli krom Komeho také Nino, Richi nebo Alfaro, branka však nepřišla.

Kouč Marcelino v době největšího tlaku soupeře poslal na hřiště Herreru s Babicem, i když těžko následný gól připočíst právě těmto střídáním. Autorem branky každopádně byl Arizmendi, jenž se prosadil při nepřehledné skrumáži před brankou Aragonesese.

Gól zlomil víru hostů, Naopak Los Maňos ožili a tři body už si do konce zápasů bez větších problémů uhlídali. Zaragoza tak bere 3 body, s předvedenou hrou však mohou být spokojeni hlavně hosté.

Více informací k zápasu

Racing Santander - Getafe CF 1:4

30.08.2009 17:00

Góly: 44. Mehdi Lacen - 12. Rafa, 29. Roberto Soldado, 34. Roberto Soldado, 56. Roberto Soldado

Getafe zničilo Racing Santander na jeho vlastním hřišti 4:1 a dalo tím jasně najevo, že sestup ani letos na předměstí Madridu neplánují. Hrdinou utkání byl Roberto Soldado, který se hned na úvod sezóny předvedl hattrickem. V Kantábrii mají o čem přemýšlet...

Hosté nemuseli předvést žádný excelentní výkon, góly jim značně usnadnil Racing početnými hrubkami. Zápas byl prakticky rozhodnutý už po poločase, do kabin se šlo za stavu 1:3 a herní projev Santanderu nenapovídal, že by byl obrat možný.

Domácí začali aktivně a ovládali hru, byť nebezpečí pro branku Getafe z toho neplynulo. Prvním náznakem šance byla akce Pedra Munitisa, který připravil pozici pro Geija, jenž prověřil pozornost brankáře Ustariho. Hosté se z počátku trochu hledali, ale postupně nacházeli své místo na hřišti. A aniž by stihli předvést něco mimořádného, ujali se vedení. Rohový kop zahraný na vzdálenější tyč dopravil do brány Rafa, čímž soupeře uvrhl do několika minut krize.

Na domácích gól skutečně zanechal stopy a po další čtvrthodince přišel během zmatku v pokutovém území druhý gól. Autorem branky byl Soldado, který už pár minut předtím orazítkoval tyč Toňovy brány.

Racing se dostal naprosto ze hry a Getafe toho využilo pro vstřelení třetího kousku. Parejo přiťukl Crespovi, jenž přihrál Soldadovi a bývalý hráč Realu Madrid už věděl, co má s míčem provést. Kantábrijci se dokázali sebrat těsně před koncem poločasu, když nejdříve Munitis ze standardky orazítkoval tyč a následně Lacen snížil na 1:3 po akci, v níž měl opět prsty Munitis.

Druhý poločas začal přímým volným kopem Pareja, s vypětím všech sil zasáhl Toňo. Ani on však nezabránil v souboji 1 na 1 Soldadovi, aby dovršil svůj hattrick. Getafe využilo snahy Racingu na snížení a udeřilo z rychlého protiútoku.

Pohroma mohla být pro domácí ještě větší, ale rozhodčímu se pravděpodobně Racingu zželelo a neodpískal penaltu po faulu na Soldada. Závěr utkání už byl čistě ve znamení Getafe, které si v poklidu došlo pro cenné tři body.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Atlético Madrid 3:0

30.08.2009 17:00

Góly: 34. Nabil Baha, 61. Manu, 89. Xavi Torres

Málaga porazila rozdílem třídy Atlétiko Madrid a pomstila se tak za prohry v prvním kole loňské sezony s tímto soupeřem.

Před dvanácti měsíci skončil tento duel v Madridu 4:0 pro Atlétiko. Do vedení poslal domácí po půlhodině hry Nabil Baha, další branky přidali po chybách hostující obrany Manu a Xavi Torres. Atlétiko dostalo tři branky přestože v létě posílilo zadní řady, když přišli gólman Asenjo a stoper Juanito.

Domácí začali lépe, Xavi Torres ale střílel zblízka nad. Na druhé straně hlavičkoval nad Raúl García, po centru Agüera hlavičkoval nebezpečně Simao, ale gólman Munua vyrazil míč na roh. Po půlhodině hry byl mezi diváky vykázán hostující kouč Resino, Munua zlikvidoval pokus Agüera. Pak už šla Málaga do vedení, když centr Manola Gaspara vrátil volejem zpět do vápna Duda a Baha se trefil krásnými nůžkami.

V druhé půli mohlo Atlétiko vyrovnat, ale Munua zlikvidoval střelu Clébera Santany. V 63. minutě přidala Málaga druhou branku. Trestný kop našel volného Luqueho, jeho střelu Asenjo ještě vyrazil a míč tak do sítě dopravil až Manu. Atlétiko už nedokázalo odpovědět a třetí gól inkasovalo až v závěru. Po rohu Selima Benachoura byl opět nekrytý hráč, tentokrát Xavi Torres, a hlavičkou stanovil konečné skóre. Málaga tak poněkud překvapivě vyhrála vysoko 3:0.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Xerez CD 2:0

30.08.2009 17:00

Góly: 57. Aritz Aduriz, 59. Tuni

Xerez zažil hořkosladký den, v němž si odbyl historickou premiéru v Primera División. První zápas ale také přinesl první porážku. Andalusané přitom byli zvláště v prvním pločase lepším celkem, ale nedokázali proměnit své šance, za což je Mallorca dokázala vytrestat.

Rozhodující moment zápasu přišel ještě před koncem prvního poločasu, kdy se po druhé žluté kartě nechal vyloučit Goida. Žlutý trest přitom byl dost nesmyslný, ruka, za níž byl udělen, rozhodně za žlutou nebyla. V deseti hrající hosté sice dokázali z počátku navázat na výkon z první půle, ale nakonec z náhodné akce inkasovali a když byl následně vyloučen ještě Carlos Calvo, byl Xerez ze hry definitivně.

Jak už bylo řečeno, i v deseti nováček soutěže vzdoroval osudu a hrnul se dopředu. Problémem byla koncovka, v níž selhali Víctor Sánchez, Abel i Maldonado, aby na druhé straně přišel blesk z čistého nebe.

Tuniho centr z levé strany našel před Renanem Adurize a ten započal cestu svého týmu za třemi body. Hned o dvě minuty později přišel další gól, tentokráte se trefil samotný Tuni a bylo rozhodnuto. Aby toho nebylo na hosty málo, byl vyloučen ještě Carlos Calvo a i když se sesvěřenci kouče Zigandy stále hnali vpřed, síly na zvrat už nenašli.

První zápas v historii nejvyšší soutěže tak pro Xérez body nepřinesl, ale dojem ze hry byl více než dobrý a fanoušci v Andalusii nemusí ztrácet hlavu. Naopak Mallorca nepředvedla nic světoborného a nebýt vyloučení, pravděpodobně by na vítězství nedosáhla.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Villarreal CF 1:1

30.08.2009 17:00

Góly: 37. Walter Pandiani - 31. Santi Cazorla

Remíza 1:1 se zrodila na stadionu Reyno de Navarro, kde domácí Osasuna remizovala s Villarrealem. Vedení se sice po půlhodině hry ujali hosté, hned o šest minut později ale domácí vyrovnali na konečných 1:1.

Aktivněji začali v utkání domácí, nová posila z Numancie útočník Aranda vyslal Pandianiho, který z hranice pokutového území pálil mimo. Na druhé straně hlavičkoval mimo Diego Godin. V pětadvacáté minutě musel střídat kvůli zranění Marcos Senna, jehož nahradil Ibagaza. V 31. minutě šli hosté do vedení, Santi Cazorla dostal hodně prostoru ke střele, jeho tečovaná rána od obránce Sergia zmátla brankáře Ricarda a skončila v síti. Z vedení se ale Villarreal příliš dlouho neradoval, už v 36. minutě našel opět Aranda Pandianiho, jenž se tentokráte trefil do černého a vyrovnal.

Druhý poločas byl především boj o střed pole, ani jedno družstvo nechtělo udělat chybu. Hostující útočník Nilmar střílel v úvodu druhé půle nad Ricardovu branku, zatímco Cazorla o pár minut později pálil mezi tři tyče, jeho technický pokus ale vyrazil Ricardo. S postupem času se dostávala Osasuna pod tlak, avšak Žlutá ponorka v závěru nevytěžila nic víc než nebezpečnou ránu Roberta Pirese.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Espanyol Barcelona 1:0

30.08.2009 17:00

Góly: 78. Gaizka Toquero

Athletic Bilbao porazil Espanyol 1:0, jediný gól dal dvanáct minut před koncem Gaizka Toquero.

Určitě to nebyl výsledek uspokojující hostující celek, který ještě stále psychicky strádá po tragické smrti svého kapitána Daniela Jarqueho. Projevila se u rozehranost svěřenců Joaquína Caparróse, kteří hráli už sedmý soutěžní zápas v této sezoně. Předtím to byli čtyři zápasy v Evropské lize a dva ve španělském Superpoháru a podle toho také byl Athletic zkraje zápasu nebezpečnější.

Bilbao mohlo vést už po devíti minutách, když tvrdě na branku hlavičkoval Fernando Llorente, ale gólman Kameni předvedl dobrý reflex. O osm minut později byl opět hrdinou Kameni, když vyrazil hlavičku Toquera. Na opačné straně střílel na Iraizoze Verdú, ale trestuhodně zamířil vedle. Další šanci hostí měl Ivan Alonso, když přeskočil svého strážce Xabi Castilla, ale pak hlavičkoval nad.

Po změně stran se týmy nějaký čas jen ostřelovaly zdálky. Nejnebezpečněji si vedl domácí Gurpegui. S postupem času se také zdálo být jasné, že tento zápas může rozhodnout jediná branka a tak se také stalo. Toquero se zbavil svého strážce Xavo Chiky a prostřelil Kameniho. O minutu později mohl druhý gól přidat Llorente, ale branku minul. V závěru šel útočit i hostující gólman, ale bývalý hráč Espanyolu a nyní gólman Bilbao si se situací poradil.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Sevilla FC 2:0

30.08.2009 19:00

Góly: 47. Juan Mata, 80. Pablo Hernández

Valencia ve šlágru kola porazila na Mestalle Sevillu 2:0 a v tabulce jí patří po úvodním kole třetí příčka. Sedmnácté Seville nevyšlo na hřišti východošpanělského klubu nic, utkání dosti ovlivnilo vyloučení Kanoutého na konci prvního poločasu.

Do utkání vstoupily oba celky opatrně, první nebezpečnou střelu viděli diváci až po dvaceti minutách hry, kdy Pablo Hernandez pálil z hranice pokutového území k pravé tyči, brankář Palop ale předvedl dobrý zákrok. Sevilla si na za celý první poločas nevytvořila šanci, domácí dál trpělivě útočili, Silva pálil ale taktéž mimo. V nastaveném čase prvního poločasu přišel velice důležitý moment, Kanouté tvrdě fauloval Marchenu a uviděl od rozhodčího druhou žlutou kartu, a tudíž čekal Andalusany celý druhý poločas v deseti.

Netopýři takřka ihned využili početní převahy, když ve 47. minutě se po přihrávce Banegy prosadil střelou z patnácti metrů Juan Mata. Hra domácích se od té doby zklidnila, Sevilla se v deseti prosazovalo v ofenzivě ještě méně, než v prvním poločase a tak se nemohla pořádně ukázat nová posila Valencie gólman Moya. Andalusanům nepomohl ani střídající Negredo. Utkání rozhodl deset minut před koncem Pablo Hernandez, jenž po skvělé akci Evera Banegy přehodil brankáře Palopa.

Více informací k zápasu

UD Almería - Real Valladolid 0:0

30.08.2009 21:00

Góly: -

Almeria v létě přišla o Alvara Negreda a absence elitního kanonýra se projevila hned v prvním zápase nové sezony. Domácí nedokázali využít velice dlouhou početní převahu a s Valladolidem nakonec jenom remizovali 0:0.

Almeria se loni mohla chlubit vynikající domácí bilancí, když vyhrála jedenáct zápasů, remíza s Valladolidem je tak i z tohoto pohledu ztrátou. Úvod utkání přitom byl na zajímavé momenty poměrně bohatý. Diego Alves musel hned po třech minutách likvidovat pokus Berchicheho, poté jenom pohledem zkontroloval Sesmovu střelu. Na druhé straně se proti pokusu Crusata zaskvěl Jacobo.

Důležitý moment přišel ve 13. minutě, Nivaldo sestřelil Ucheho a rozhodčí Mateu Lahoz tasil červenou kartu.

Valladolid se vyloučením nenechal v útočné fázi uspat a po individuální akci pálil nepřesně Aleman. Pro toho to byla poslední akce zápasu, v 16. minutě ho totiž vystřídal Baraja. Ve 23. minutě neproměnil obrovskou šanci Juanma Ortiz, který po centru Soriana netrefil hlavou prázdnou bránu.

Almeria zvyšovala tlak a Jacobo se musel činit proti voleji Crusata, tentýž hráč poté dorážel nepřesně.

Druhý poločas otevřela rána Sesmy, které se do cesty postavilo břevno. Za domácí odpověděl Uche a jeho volej musel s vypětím všech sil vyrážet Jacobo. Hostující obranu hodně zaměstnával Crusat, ale jeho další pokus z 57. minutě postrádal přesnost. V 64. minutě pak pohlednou akci zakončil hlavičkou nad Acasiete. Následně musel do akce znovu Jacobo, jehož po rohovém kopu Crusata prověřil Soriano.

V 70. minutě se Almerii konečně podařilo Jacoba překonat, Ucheho hlavička ovšem skončila na břevně. O pět minut později pak už Uchemu zkazil radost zákrokem Jacobo. V poslední šanci zápasu pak nemířil přesně střídající Jose Ortiz.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Sporting Gijón 3:0

31.08.2009 22:00

Góly: 17. Bojan Krkić, 42. Seydou Keita, 82. Zlatan Ibrahimović

Barca si i díky gólu Zlatana Ibrahimoviče poradila se Sportingem a po výhře 3:0 bere všechny tři body. Katalánci od začátku kontrolovali vývoj hry a i když jejich výkon měl k dokonalosti daleko, vítězství bylo zasloužené. Stínem nad zápasem je zranění Maxwella s Bojanem.

Hosté předváděli překvapivě defenzivní taktiku, na kterou nejsme od svěřenců Manuela Preciada zvyklí, a nutno dodat, že jim dlouho vycházela. Blaugranas sice naprosto dominovali v držení míče, ale větší šance v hojném počtu nepřicházely.

Jako blesk z čistého nebe se pak zjevila příležitost pro Castra, který ale tváří v tvář Valdésovi poslal míč vysoko nad, a dobrá práce De Las Cuevase přišla v niveč. A navíc přišel po pár minutách trest. Rohový kop zahraný na bližší tyč prodloužil Keita na úplně volného Bojana, jenž rybičkou poslal míč do sítě.

Sporting i přes inkasovaný gól myslel halvně na defenzívu, ale několikrát se mu podařilo dostat vpřed a vybojovat řadu rohových kopů, z těch však ani jednou žádná gólovka nehrozila. Práci tak Valdésovi obstaral až Maxwell nepříliš podařenou přihrávkou, katalánský brankář však stihl včas zasáhnout před presujícími útočníky.

Na druhé straně nejdříve vyslal slabou střelu Ibra a poté už přišel druhý gól. Po nakrátko zahraném rohovém kopu zafungovala na jedničku exsevillská spolupráce Alvés - Keita a druhý jmenovaný se hlavou zapsal na listinu střelců, a potvrdil tak fantastický výkon z průběhu celého zápasu. Zkušený záložník má v začátku sezóny famózní formu a dnes byl dost možná nejlepším hráčem na trávníku.

Začátek druhé půle navázal na konec první, hned po minutě střílel Zlatan, chvíli nato prozměnu Bojan po pasu Pedra, ani jedna rána však ke gólu nevedla. V 55. minutě přišla první špatná zpráva pro Guardiolu, když se zranil Maxwell, počáteční prognozy však uakzují, že by se nemělo jednat o nic vážného.

Už s Abidalem na hřišti sledoval slušně zaplněný Nou Camp (přes 70 tisíc diváků) tyčku Keity (opět hlavou), balón se pak sice odrazil přímo k Piquému, ale ten nestihl zareagovat a hostující obrana vykopla míč mimo nebezpečí.

To už se jí ale nepodařilo při dalším Alvésově centru, který jeden z obránců Gijónu prodloužil na zadní tyč, kde rybičkou doskočil k prvnímu gólu za Barcelonu Zlatan Ibrahimovič. Třetí gól a opět hlavou, zdá se, že v Ciudad Condal se přes léto tvrdě pracovalo na standardních situacích.

Ještě před gólem se v souboji ve vápně zranil Bojan a musel být nahrazen Jeffrenem. Odhad doby rekonvalescence bohužel tak optimistický jak u Maxwella nebyl a katalánský útočník si od hry odpočine po dobu 15 až 20 dnů.

Ibrovi gól prospěl a hned vzápětí vybídl pěknou přihrávkou ke gólu Pedra, ten ale neuspěl. Poté se švédský útočník dostal k výbornému centru Xaviho ale místo zakončení zvolil obtížnou přihrávku na Keitu, na níž reprezentant Mali nedosáhl.

Barcelona tedy v pohodě vyhrála , Sporting však ty skutečně důležité zápasy teprve čekají.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Getafe CF11004:13
2.Málaga CF11003:03
FC Barcelona11003:03
4.Valencia CF11002:03
RCD Mallorca11002:03
6.Real Madrid11003:23
7.Athletic Bilbao11001:03
Real Zaragoza11001:03
9.CA Osasuna10101:11
Villarreal CF10101:11
11.UD Almería10100:01
Real Valladolid10100:01
13.Deportivo La Coruña10012:30
14.CD Tenerife10010:10
Espanyol Barcelona10010:10
16.Xerez CD10010:20
Sevilla FC10010:20
18.Racing Santander10011:40
19.Sporting Gijón10010:30
Atlético Madrid10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (311)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele