Primera División - preview 26. kola

01.03.2013, 08:31, aktualizováno 04.03.2013, 08:25
Previews
Sevilla si brousí zuby na pátou domácí ligovou výhru v řadě. Celek z Andalusie se stále nevzdává vidiny zahrát si evropské poháry, tři body z manka na ně může ukrojit v utkání s Celtou, která je třetí od konce...
Sevilla FC - Celta Vigo  (pondělí 21:30)
Celta Vigo má po více než měsíci šanci dostat se ze sestupové zóny. K tomu ale potřebuje tři body, které se bude snažit vybojovat na hřišti Sevilly, jejíž sezóna také neprobíhá zrovna podle jejích představ. Patří jí totiž až 12. příčka, ale stále neztrácí naději na evropské soutěže.

Statistika Celty z posledních zápasů není vůbec ideální. Tým ze šesti zápasů čtyři prohrál a dva remizoval, což poslalo nováčka ligy na sestupové příčky, přičemž na záchranu ztrácel čtyři body. Poslední zápas proti Granadě ale dokázal vyhrát skórem 2:1, a tak nyní na 17. příčku ztrácí pouhé dva body.

A neboť Zaragoza v pátečním zápase nestačila na Getafe, má Celta možnost vybřednout ze sestupových vod. K tomu ale potřebuje porazit Sevillu, která utrpěla četná zranění v těžkém semifinálovém utkání španělského poháru.

Brankář Javi Varas, který je v galicijském týmu na hostování právě ze Sevilly, se nechal slyšet, že jeho současný tým jede na jih Španělska s odhodláním získat všechny tři body: "Vítězstvím nad Granadou jsme zlomili sérii špatných výsledků, díky čemuž jsme nyní blíže záchraně v La Lize. Stále je ale před námi dlouhá cesta, a tak nesmíme polevit. Nicméně nálada v týmu je velmi dobrá."

Celta už v letošní sezóně Sevillu porazila, a to v domácím ligovém zápase, ve kterém vyhrála 2:0. Podobný výsledek by ráda zopakovala i v andaluské metropoli, neboť klub potřebuje získat důležité body, které bude těžko sbírat v následujících kolech. V těch se totiž utká s Realem Madrid, rivaly z Deportiva La Coruňa a s Barcelonou.

Varas ale říká, že se jeho tým nebude předem vzdávat ani v těchto zápasech: "Nemůžeme do žádného zápasu nastupovat předem poražení, vždyť v každém utkání máme šanci na zisk bodů, ačkoli mohou být tyto naděje malé."

Sevilla měla v plánu ovládnout Copa del Rey, ale vypadla s Atléticem Madrid, a tak musí všechny své síly napnout na domácí ligu a pokusit se dostat na pohárové příčky. Ve zpackané sezóně se sice nachází až na 12. pozici, ale od evropských pozic je dělí jen osm bodů, což ještě není nesmazatelná ztráta.

Křídelní záložník Jesús Navas po zápase s Atléticem prohlásil: "Nyní se musíme ze všech sil snažit v La Lize a pokusit se vybojovat evropské soutěže. Máme tým, kterému nechybí touha po vítězství, a tak se jen musíme poučit z chyb, které jsme udělali v předchozích zápasech a které nás stály několik ztracených bodů."
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Fazio, Botía, F.Navarro - Medel, Kondogbia - J.Navas, Rakitič, Reyes - Negredo
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
J.Varas - R.Lago, Demidov, Cabral, Jonny - Á.López, Oubiňa - Orellana, Krohn-Dehli, A.Fernández - I.Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - RCD Mallorca  (neděle 12:00)
Zápas o šest bodů se odehraje v neděli v poledne, v souboji Granady s Mallorcou půjde doslova o všechno. Oba týmy balancují nebezpečně na hraně pásma zaručujícího pád o ligu dolů, hosté jsou dokonce pořádně namočení v sestupových vodách. Do Andalusie navíc přijíždějí z pozice momentálně nejhoršího týmu ligy, povinnost však velí jasně, Mallorca nutně musí zvítězit.

Pro hosty to je ovšem pořádně složité zadání nadcházejícího úkolu. Z ligového vítězství se už totiž neradovali v sedmi po sobě jdoucích zápasech, přičemž v nich dokázali získat pouze jediný bod za remízu s Osasunou, jinak ve všech zbylých šesti případech odešli ze hřiště s hlavou sklopenou. Během této černé série přitom Ostrované nestačili například na Espanyol, Getafe nebo Valladolid, tedy přímé konkurenty v boji o záchranu.

Vše toto zmíněné zapříčinilo momentálně nepříjemné postavení Mallorky v tabulce, hosté jsou v tuto chvíli až na devatenáctém místě, a to přitom s ne zrovna pozitivními vyhlídkami. Před nimi je totiž rovnou pětibodový odstup, kde je osmnáctá Celta, a záchrana je vzdálena další dva body (Zaragoza). V době, kdy do konce soutěže zbývá pro Mallorku v současnosti třináct kol, a když vezmeme v potaz její aktuální "formu", je jasné, že právě celek z Baleárských ostrovů je společně s Deportivem hlavním adeptem na sestup.

Klid však rozhodně nepanuje ani v týmu Granady, ta se totiž nachází jen o jediný bod před zmíněnou Zaragozou a je šestnáctá, ovšem nebezpečně blízko sestupu. I přes dvě poslední těsné porážky s Barcelonou, respektive Celtou se však Granadě narozdíl od svého nedělního soupeře daří poměrně pravidelně bodovat, a pokud v tomto trendu vydrží, neměla by mít problémy.

Stejně jako neměla potíže ani v jednom ze tří vzájemných utkání s Mallorcou od svého nástupu do Primery, na svém kontě má jednu výhru a dvě remízy. V prvním letošním souboji vyhráli Andalusané 2:1. Tentokrát budou sice postrádat stopera Nyoma, jenž bude pykat za karty, náhradník Ortiz ovšem už několikrát ukázal, že není slabinou. Hosté přijedou zase bez Geromela, jehož trápí natažené tříslo, jinak jsou zdravotně kompletní.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Toňo - Ortiz, López, Mainz, Siqueira - Torje, M. Rico, Recio, Nolito - Aranda, Ighalo
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Hutton, Nunes, Fontás, Luna - Pina, Márquez - Nsue, Giovani, Pereira - Víctor
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Real Valladolid  (neděle 17:00)
Espanyol přivítá v Barceloně Real Valladolid a bude chtít pokračovat ve výtečných výkonech z posledních měsíců, které jej vystřelily daleko od pásma sestupu. Valladolid však přijíždí posílen venkovní výhrou ve Vallecanu a rozhodně nedá svému katalánskému soupeři nic zadarmo.

Espanyol je od změny na trenérské lavici jako politý živou vodou. Když Javier Aguirre vystřídal ve vedení týmu Mauricia Pochettina na konci listopadu, krčil se celek z Barcelony na dně tabulky s pouhými dvěma výhrami z třinácti zápasů. Za další tucet zápasů nasbíral Espanyol neskutečných šest výher a čtyři remízy, přičemž jediné dvě porážky přišly v zápasech s favority Barcelonou a Atléticem Madrid. Je z toho momentální třinácté místo, z nějž je k sestupu téměř stejně daleko, jako ke kvalifikaci do pohárové Evropy.

Obránce Espanyolu Javi López se však nemíní nechat unést a nadále vrhá veškeré soustředění na setrvání v Primera División. "Evropa? Musíme zůstat koncentrovaní. Měli jsme velmi těžký a komplikovaný úvod sezony a na takové myšlenky musíme zanevřít. Nejde jen tak zapomenout, že jsme vyvázli z takřka kritické situace. Musíme udělat vše pro to, abychom získali 42 bodů," vyhlásil López hranici, která by měla stačit na záchranu. Momentálně k ní Espanyolu chybí jedenáct bodů.

Nejpůsobivější je Aguirreho celek právě doma, na Cornella-El Prat, kde získal šestnáct bodů z osmnácti možných. Katalánskou pevnost nyní prověří Valladolid, který v minulém kole dokázal zvítězit 2:1 na hřišti úspěšného Raya Vallecana. López pokračoval: "Valladolid k nám přijíždí s venkovní výhrou v zádech, což jim jistě dodá sebevědomí. Hrají nyní dost dobře a budou nám vyrovnaným protivníkem, který nám hru dokáže znepříjemnit. Musíme ale z domácího prostředí a naší dobré formy vymáčknout co nejvíc. Cornella je klíčová, dokážeme tady dělat divy," věří španělský obránce.

Kdyby se Espanyolu povedlo zvítězit i v neděli, dokonce by Valladolid přeskočil v tabulce, nyní na něj ztrácí dva body. Ale i hosté mají stále o co hrát a rádi by minimálně udrželi momentální jedenáctou příčku. Trenér Miroslav Djukić na předzápasové konferenci prohlásil: "Do každého zápasu jdeme se záměrem zvítězit a chceme si zajistit setrvání v první lize, co nejrychleji to půjde."
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla, López, Colotto, Moreno, Capdevila - Sánchez, Gómez - Longo, Verdú, Simao - García
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Hernández - Rukavina, Sereno, Rueda, Balenziaga - Rubio, Sastre - Omar, óscar, Bueno - Manucho
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Atlético Madrid  (neděle 19:00)
26. kola La Ligy přináší souboj dvou týmů na čelních příčkách tabulky. Atlético se utká s Málagou a v případě výhry by na vedoucí Barcelonu ztrácelo jen 9 bodů, zatímco Málaga touží navázat na výsledky z první půle sezóny a udržet se na příčkách Ligy mistrů.

Trenér Málagy Manuel Pellegrini věří, že se jeho tým proti Atléticu Madrid vrátí na vítěznou vlnu. V minulém kole totiž andaluský tým dostal v regionálním derby těžký knock-out od Betisu, který ho porazil vysoko 3:0. Mimo to čtvrtý celek La Ligy prohrál také první kolo vyřazovacích bojů Ligy mistrů proti Portu 0:1.

"V minulých zápasech se nám moc nedařilo, nálada v týmu tak samozřejmě není ideální a výrazně se nezmění během jednoho týdne. Ale každý zápas je ve fotbale úplně jiný, a tak věřím, že opět začneme vítězit a navážeme na formu, kterou jsme měli na začátku sezóny," říká chilský kouč.

Navzdory neslavným výsledkům z posledních kol je Pellegrini stále optimistický: "V lize se stále držíme mezi prvními týmy a v Lize mistrů budeme nyní hrát na domácí půdě, přičemž doháníme ztrátu pouhého jednoho gólu, to není mnoho. Věřím, že to v domácí lize i v Lize mistrů můžeme dotáhnout ještě daleko."

Málaga ale bude do zápasu vstupovat s citelně oslabenou sestavou. Mimo hru je totiž potrestaný Ignacio Camacho, ke kterému je třeba přičíst zraněné hráče Júlia Baptistu a Sergia Sáncheze. Mimo to není stále k dispozici Eliseu, který kvůli zranění kolene nenastoupil už měsíc.

"Pro trenéra znamená každý zraněný hráč víc práce. Čím více jich má k dispozici, tím lehčí je jeho úloha a snadněji staví základní jedenáctku. My sice máme několik důležitých hráčů zraněných, ale to se nám nestalo poprvé a vždy jsme se s tím nějak vyrovnali," říká.

Atléticu Madrid zatím stále patří druhá příčka, ale Real Madrid se něj dotáhl díky výhře nad Barcelonou na rozdíl jediného bodu. To ale na druhou stranu znamená, že pokud Atlético vyhraje, stáhne náskok vedoucí Barcelony na devět bodů.

Komplikací v těchto plánech ale může být absence dvou klíčových hráčů. Tím prvním je Gabi, který je suspendován, druhým pak Tiago, který si v odvetném zápase Španělského poháru proti Seville zlomil ruku a mimo hru bude minimálně měsíc.

"Tiago je pro náš tým velice důležitým členem. Všichni spoluhráči jej mají rádi, jde o obrovského pracanta a navíc dokázal v první polovině sezóny trpělivě čekat na svoji šanci, kterou vzápětí využil a stal se jedním z nejdůležitějších hráčů na hřišti," říká trenér Diego Simeone, kterého absence Tiaga velice mrzí.

Tiagovo místo v nedělním zápase zaujme Mario Suarez, zatímco obsazení Gabiho pozice ještě není jisté, neboť se trenér rozmýšlí mezi Kokem a Cristianem Rodríguezem: "Mario je dynamický na balónu, navíc mu nechybí agresivita, a tak jsem si jistý, že potáhne tým dopředu. Pokud naskočí Koke, pomůže nám svými chytrými a přesnými přihrávkami, ale Rodríguez zase nabízí větší agresivitu a sílu."
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
W.Caballero - J.Gámez, Demichelis, Weligton, Antunes - Toulalan, Iturra - Joaquín, Isco, Portillo - Saviola
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - F.Luis, Godín, Miranda, Juanfran - C.Rodríguez, Koke, M.Suárez, A.Turan - D.Costa, Falcao
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Sociedad - Real Betis  (neděle 21:00)
Přímý boj o kvalifikaci do evropských pohárů nabídne zápas Realu Sociedad s Realem Betis. Mírným favoritem budou domácí Baskové, kteří drží sedmizápasovou šňůru neporazitelnosti, ovšem i Betis je znovu na vzestupu.

V minulém kole vyhrály oba celky přesvědčivým způsobem. Sociedad dobyl San Mamés a zvítězil v Bilbau 3:1, přestože musel skóre dotahovat. Betis předvedl ještě působivější výkon, když deklasoval čtvrtou Malagu 3:0. Zároveň tímto andaluským derby ukončil sérii sedmi utkání bez vítězství, což jej udrželo v přímém boji o Ligu mistrů. Že by ale na stadionu Anoeta šlo o opatrné utkání, vzhledem k jeho důležitosti, se na tiskových konferencích snažily vyvrátit oba tábory.

"Oba týmy budou chtít držet míč na svých kopačkách," začal kapitán Sociedadu, Xabi Prieto. "Můžete čekat spoustu situací jeden na jednoho. Z naší strany se však nic nemění. Betis sice plně respektujeme, ale i tak chceme předně pokračovat v naší úspěšné hře a nenarušit vítěznou sérii."

Trenér Betisu, Pepe Mel, v průběhu týdne oba týmy označil za "vánek čerstvého vzduchu" a na dálku dal za pravdu Prietovi ohledně otevřenosti nedělního zápasu. "Myslím, že to bude atraktivní utkání, protože jsme celky, které hrají podobným způsobem. Určitě nebudeme hrát defenzivně. Kdybychom k něčemu takovému přistoupili, nejspíš bychom si akorát přivodili kupu problémů," má o taktice jasno Mel. "Věřím, že jsme dva velmi vyrovnané týmy, které se navíc nachází v totožné situaci. Hrajeme s vysokým počtem hráčů před míčem, s individualitami schopnými zvládat v rychlosti situace jeden na jednoho, a myslím, že nejvíc z našeho střetnutí vytěží diváci."

Ránu v pátek utrpěla obranná řada Betisu, když se nečekaně vyřadil ze hry jeho stoper Damien Perquis. Polský reprezentant s francouzskými kořeny si v klubové posilovně pořezal ruku a čelí minimálně dvoutýdenní pauze mimo hřiště. "Jde o pořezání o něco z tělocvičny, poraněná je zadní část jeho pravé paže," přiblížil zranění klubový doktor Francisco Najarro. "Zasažena je i šlacha malíčku a poškozen je také prsteníček. Než se bude moci vrátit k tréninku, počká si alespoň dva týdny. Nejbližších deset jedenáct dní bude Damienova ruka zcela znehybněna," uzavřel Najarro.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - C. Martínez, González, I. Martínez, La Bella - Pardo, Bergara - Vela, Prieto, Griezmann - Agirretxe
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adrián - López, Mario, Amaya, Nacho - Campbell, Caňas, Beňat, Carlos - Castro, Pabón
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - FC Barcelona  (sobota 16:00)
K El Clásiku netřeba cokoli dodávat - stále je to unikátní souboj s obdivuhodnou dynamikou a nábojem. Další z mnoha soubojů svedou oba nesmiřitelné tábory v sobotu odpoledne. Každý z trenérů svého oponenta velmi dobře zná - mohou se tedy ještě něčím překvapit?

Suverénnost Barcelony v posledních týdnech zrovna nevzrůstá. Po AC Milán se Barca utkala s Realem ještě v rámci Copa del Rey a opět neslavila úspěch. Po porážce 3:1 dokonce soutěž opustila. A prohrát před svými fanoušky? Na to si zkrátka katalánský gigant zvykat nehodlá. Nyní chce na půdě soupeře prokázat, že podobným ztrátám je konec.

Možná to bude znít trochu bláznivě, ale i přes komfortní šestnáctibodový náskok jede Barcelona na Santiago Bernabeu s obavami a potřebou výhry. Mohla by využít například faktu, že Real Madrid čeká velmi významná událost a tak bude chtít šetřit síly. Duel s Manchesterem United v rámci Ligy mistrů by mohl mnohé napovědět o úspěchu či neúspěchu této sezony, čehož si je portugalský boss José Mourinho dobře vědom.

Fanoušky Blaugranas navíc možná budí ze spaní zdravotní stav Lionela Messiho. Nejen, že se argentinský střelec nenachází v optimální formě, navíc vynechal poslední trénink z blíže nespecifikovaných zdravotních důvodů. El Clásico si ale pravděpodobně ujít nenechá a bude chtít rozšířit svou obdivuhodnou sbírku gólů.

Záložní řada - toť privilegovaná sféra katalánského klubu. Jeho dost možná nejsilnější zbraň ale v poslední době nefunguje s takovou přesností. Navíc nyní obdržela další velkou ránu - po problémech se stehenním svalem vynechá duel "metronom" Xavi. Kromě něj musel být ošetřován také Cesc Fábregas, jenž dostal injekci proti bolesti. Bývalý záložník londýnského Arsenalu by ale naskočit měl.

K současné situaci se vyjádřil i kouzelník Messi: "Barcelona není zvyklá prohrávat. Na tyto situace nejsme připraveni. Já ale pevně věřím, že se s tím celý tým vyrovná tím nejlepším způsobem a budeme pokračovat ve výborných výkonech," sdílí Argentinec optimismus.

Portugalskému lodivodovi Los Blancos bude scházet Angel Di María, který nasbíral příliš mnoho karet. Nastoupit by mohl také Kaká, i když se varianta s rychlejším Callejonem zdá jako logičtější. Do zápasu pravděpodobně nezasáhne ani Xabi Alonso. Zopakuje Real nedávný výsledek, nebo se jeho myšlenky budou upínat na Old Trafford?
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
D. López - Arbeloa, Pepe, S. Ramos, Marcelo - Essien, Modrič - Callejon, Kaká, C. Ronaldo - Benzema
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alvés, Pique, Mascherano, Alba - Fábregas, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Villa
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Deportivo La Coruña - Rayo Vallecano  (sobota 18:00)
Poslední celek Primery Division se bude snažit najít recept na překvapení z Madridu. Rayo Vallecano se nyní pohybuje na deváté příčce, což vůbec není špatný výsledek. Na hřišti posledního týmu tabulky se navíc nabízí výborná možnost k posunu vzhůru.

Přes svoji bídnou situaci se trenér Fernando Vazquéz snaží zůstat klidný a nepropadat panice. Vlastně k tomu má jeden důvod - tím je výkon jeho svěřenců v utkání minulého kola proti favoritovi. Real Madrid totiž s jeho výběrem prohrával, i když nakonec utkání dokázal otočit. Přesto může být Vazquéz na své hráče pyšný.

Poslední Depor sice ztrácí na nesestupové příčky stále ještě devět bodů, přesto si jeho trenér myslí, že záchrana je možná. "I když jsme prohráli zápas s Realem, přesto si myslím, že jsme odvedli výborný výkon. Způsob, jakým jsme hráli, je pro mne osobně malým vítězstvím," říká nadšeně Vazquéz.

"To, co dělá z individualit silný tým, je schopnost nikdy se nevzdat. Dokud vám matematika neřekne, že jste to nezvládli, musíte dál bojovat. Až do poslední chvíle je záchrana možná. To odlišuje poražené od vítězů," myslí si osmapadesátiletý trenér.

"Dokonce ani tento zápas není naše poslední šance, protože i po něm tu je prostor k výhře tak sedmi, možná osmi zápasů. A když vyhrajeme poprvé, ty další úspěchy už přijdou. Když se dostanete na vítěznou vlnu, vše je pak jednodušší. A teď máme skvělou možnost začít vyhrávat," dodává optimisticky.

V útoku Raya je často vidět jména Lea Baptistaa. Střelec madridského týmu je hladový po gólech a úspěchu, a to i přes nedávné prohry s Realem a Valladolidem. Poslední místo Deportiva ale pro něj určitě není zárukou snadné výhry jeho týmu: "Na začátku každého zápasu se snažíme soustředit se jen na výhru. Prohráli jsme poslední dva duely, takže teď není čas na odpočinek. Deportivo bude velmi těžkým soupeřem, protože potřebují body a výhry. Budou připraveni vyhrát, budou nebezpeční. Takže my musíme odevzdat maximum svých schopností, pokud máme získat tři body," uvědomuje si brazilský útočník.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubia - Sílvio, Marchena, Castro, Ayoze - P. Assuncao, A. Aguilar - B. Gama, Valeron, Pizzi - Riki
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, Amat, Casado - Trashorras, J. Fuego - Lass, Domínguez, Piti - L. Baptistao
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CA Osasuna - Athletic Bilbao  (sobota 20:00)
Hosté z Bilbaa zůstávají v této sezoně daleko za očekáváním svým i svých fanoušků. To se budou snažit napravit ideálně již proti Osasuně, které se dívají na záda. Pouhé dva body rozdílu, pro Lvy by ale mohly mít cenu zlata.

Z posledních tří zápasů musejí mít příznivci domácí Osasuny jistě radost - jedna remíza a dvě výhry, to je velmi dobrá bilance. Tomu věří i trenér José Luis Mendilibar. "Musíme se dívat jedním okem na to, co předvádí Celta Vigo, která od nás není právě daleko. Na druhou stranu věřím, že když si udržíme současnou formu a dobré výsledky, pak ostatní týmy mohou dělat cokoliv a nám to vadit nebude," prohlašuje Mendilibar.

Athletic sice poslední tři zápasy prohrál, takže se také ocitá v přímém ohrožení sestupem, Mendilibar ale dobře ví, čeho jsou baskičtí Lvi schopni: "Jestli jsou v krizi? To vám řeknu až po zápas," odpovídá novinářům na předzápasové konferenci. "My jsme také byli ve špatné situaci, ale pak se nám podařilo získávat body a hned je to lepší."

"Athletic prožil skvělou minulou sezonu. Svým pojetím hry, které jim naordinoval trenér Bielsa, překvapil mnoho fotbalových odborníků. Bielsa ale stále zastává stejnou filozofii, tým se také příliš nezměnil," upozorňuje Mendilibar na silné stránky baskického klubu.

Gorka Iraizoz - jméno, které bylo v poslední době podrobeno kritice. Zkušeného gólmana vystřídal v bráně Athlétika mladý Raul Fernández, ale po několika jeho chybách - v baskickém derby to byla ta poslední - se Marcelo Bielsa rozhodl dát Iraizozovi další šanci.

Argentinský trenér vysvětluje svou změnu postoje takto: "Vím, že někomu může připadat nefér, že jsem Raulovi nedal více příležitostí. Ale teď smýšlím jinak, než jak tomu bylo před dvěma týdny. Asi to není spravedlivé vzhledem k Raulovi, ale týmu tím dávám větší šance," doplňuje Bielsa.

Zkušený taktik bude v následujícím utkání postrádat mladou hvězdu, Iker Muniain má na svém kontě příliš velký počet karet. A Carlos Gurpegi stále trpí zraněním. Situace v táboře rivala je obdobná - kvůli kartám nemůže nastoupit obránce Ruben Gonzalez, zraněn je Francouz Raoul Loe.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
A. Fernández - Bertrán, Flano, Arribas, Damiá - Silva, Lolo - Las Cuevas, Oier, Armenteros - Sola
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Laporte, San José, Aurtenetxe - Iturraspe, Ander - Susaeta, D. Marcos, I. Gómez - Aduriz
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Levante UD  (sobota 22:00)
O víkendu je zápasem číslo jedna El Clásico, ale ligové kolo skrývá i další zajímavé zápasy. Jedním z nich je valencijské derby, ve kterém se domácí pokusí navázat na své dobré výsledky, zatímco Levante bude bojovat o výhru po čtyřech neúspěšných zápasech.

Nový trenér Valencie Ernesto Valverde se již nemůže dočkat typického derby mezi dvěma kluby s netopýrem ve znaku, přičemž doufá, že jeho klub zvítězí a opět se přiblíží příčkám, které zajišťují Ligu mistrů.

Valencii by ale teoreticky mohla za stávající situace stačit i momentální pátá příčka, neboť na té čtvrté stojí Malaga, která si kvůli finančních problémům evropské poháry příští sezónu rozhodně nezahraje.

Derby proti sobě staví týmy, jejichž forma se znatelně liší; zatímco Valencie pod novým trenér ožila a prožívá skvělé období plné výher, Levante se trápí. Z posledních čtyř zápasů vybojovalo pouhý jeden bod, což znamenalo tabulkový pád až na 10. pozici.

Trenér Valverde se ale nechal slyšet, že tyto zápasy nejsou o statistikách vyhraných a prohraných zápasů: "Jde o derby, a to jsou zcela jiné zápasy. Na stadionu je během nich elektrizující atmosféra a hráči jsou hnaní dopředu. Levante tak nebude lehký soupeř, derby bude chtít vyhrát stejně jako my."

"Vždycky se zdá, že tým, který je v tabulce výše nebo který je domácí, je favoritem, ale tak to vůbec není. Zápasy rozhodují emoce a jednotlivé chyby během toho daného zápasu. Zápasy rozhodují detaily a pro derby to platí o to víc."

Valverde svého rivala na lavičce Levante Juana Ignácia Martíneze velice uznává a chválu na jeho adresu nezapomněl připojit ani na tiskové konferenci: "Velice kladně hodnotím jeho práci. Dokázal s Levante tu nejtěžší věc, a to všechny přesvědčit, že to, co dělají, je nejlepší. Je to normální člověk, s kterým se můžete úplně normálně bavit. A to je něco, co ve fotbalovém prostředí opravdu oceníte."

Tým Levante se s největší pravděpodobností bude muset obejít bez dvou Afričanů, kteří jinak pravidelně nastupují v základní sestavě. Jde o Obafemiho Martinse, který se blíží přestupu do Major League Soccer, kde by měl hrát za Seattle Sounders, a Senegalce Papa Diopa, který si při porážce s Osasunou z minulého kola poranil hlavu.

To Valverde zřejmě plánuje určité změny v sestavě, neboť v tréninku zkoušel nové partnerství v defenzivní záloze mezi Jérémym Mathieum a Davidem Albeldou. Velké problémy má Valencie na pozici stoperů, neboť hrát nemůže ani Adil Rami ani Ricardo Costa a jediným zdravým stoperem je Víctor Ruíz. Naopak v sestavě by se měl objevit ofenzivní hráč Jonas, který vynechal minulý zápas proti Realu Zaragoza.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
D.Alves - J.Pereira, V.Ruiz, Mathieu, Cissokho - Parejo, T.Costa - Feghouli, Jonas, Guardado - Soldado
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Juanfran, D.Navarro, Ballesteros, Vyntra - P.Diop, Iborra - R.García, Barkero, E.Zhar - Martins
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Real Zaragoza  (pátek 21:00)
Sedmnáctá Zaragoza zavítá na hřiště Getafe, které myslí na poháry. Madridskému týmu schází jen pět bodů na šestou příčku, tedy příčku pohárovou. Tři z nich by si rádo připsalo na svém domácím stadionu.

Na svého soka v pátečním večerním klání mají domácí náskok deseti bodů, od sestupové zóny jsou vzdáleni ještě o dva body víc. To Zaragoza je na tom mnohem hůř - nyní se potácí jen dva body nad sestupem. I když se Getafe nachází v bezpečné vzdálenosti, trenér Luis Garcia dobře ví, že mu to pořád nesmí stačit. Vždyť Villarreal v loňské sezoně sestoupil se šesti body na kontě navíc. Rok před ním se zase z elitní španělské ligy poroučelo Deportivo, které na konci sezony spočítalo bodů 43 - ani to mu ale nestačilo.

To je jen jeden z důvodů, proč nabízí zkušený taktik svým svěřencům extra bonus, pokud zopakují tříbodovou výhru z posledního kola. V něm se Getafe ukázalo a odvezlo si z Mallorky výhru za výsledek 3:1. "Když vyhrajeme, budeme mít na kontě 38 bodů, můžeme slavit a navíc dostanou hráči volný víkend," povzbuzuje Garcia své svěřence.

"Slíbil jsem svým hráčům, že když vyhrajeme, dostanou tři dny volna, až do úterka. Myslím, že tohle jim můžeme v klidu umožnit. Potřebujeme prostě sbírat důležité body, abychom naplnili náš základní cíl - záchranu v La Lize," říká Garcia i přes fakt, že jeho tým ztrácí na Ligu mistrů jen sedm bodů.

"A když budeme mít jistou záchranu, tak se vůbec nebráníme případným bonusům. Čím výš skončíme, tím lépe. Ale priorita je setrvání v první lize," neustupuje trenér ze svých cílů. "Teď myslíme jen na výhru nad Zaragozou, což nebude snadné. Je to silný tým, který často a dobře napadá," uzavírá Garcia komplimentem.

Zaragoza stále ještě v tomto kalendářním roce nevyhrála. Od začátku roku 2013 zažila jen tři remízy a pět porážek. Poslední utkání také mnoho radosti nepřineslo - svěřenci Manuela Jimenéze sice nad Valencií překvapivě vedli o dvě branky, ale soupeř dokázal uhrát konečnou remízu. Navíc byl vyloučen brankář Leo Franco.

Holandský obránce Glenn Loovens ale dobře ví, že jeho tým je v ohrožení a už si nesmí dovolit podobné ztráty: "Víme, že odteď to vůbec nebude jednoduché, čeká nás klíčová fáze sezony. Musíme ale začít vyhrávat, proměňovat náš tlak ve tři body, počínaje Getafe," varuje Loovens soupeře.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moya - M. Torres, Alexis, F. Fernández, S. Escudero - Borja, Lacen - P. Leon, Barrada, D. Castro - Colunga
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Alcolea - Sapunaru, Loovens, Álvaro, Abraham - Movilla, J. Mari - Rochina, V. Rodríguez, P. Montanés - H. Postiga
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona25222182:2868
2.Atlético Madrid25182548:2356
3.Real Madrid25164562:2352
4.Málaga CF25126737:2442
5.Valencia CF25125836:3741
6.Real Sociedad25117741:3140
7.Real Betis251231034:3539
8.Rayo Vallecano251211234:4337
9.Getafe CF251051035:4435
10.Levante UD251041130:3834
11.Real Valladolid25961034:3333
12.Sevilla FC25951134:3732
13.Espanyol Barcelona25871031:3531
14.CA Osasuna25771122:2728
15.Granada CF25751324:3626
16.Athletic Bilbao25751330:5026
17.Real Zaragoza25741425:3625
18.Celta Vigo25651424:3223
19.RCD Mallorca25461524:4818
20.Deportivo La Coruña25371529:5616

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (520)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele