Primera División - preview 23. kola

11.02.2012, 09:00, aktualizováno 13.02.2012, 08:38
Previews
Do pondělní dohrávky jdou oba týmy s velkou touhou po třech bodech. Domácí Real Sociedad je potřebuje k oddálení sestupových příček, hostující Sevilla se snaží přiblížit těm pohárovým.
Real Sociedad - Sevilla FC  (pondělí 21:00)
Tradiční pondělní dohrávku tentokrát obstará duel mezi patnáctým Realem Sociedad a jedenáctou Sevillou. Hosté vstoupí do utkání na lavičce s novým trenérem Michelem a budou chtít najet na vítěznou vlnu. Sociedad bojuje o záchranu a na domácí půdě chce sbírat body pravidelně, ale favoritem tohoto zápasu nebude.

Mezi oběma kluby je před zápasem rozdíl pouze dvou bodů a domácí by se tak v případě vítězství mohli dostat před Sevillu, což je také jejich cíl. V posledních kolech San Sebastian střídá lepší výkony s horšími a podle toho také vypadají jeho výsledky. V předminulém kole doma porazil Sporting Gijón vysoko 5:1 a poté padl 2:1 na půdě Barcelony. To značí dobrou formu tohoto celku.

Sevilla naopak ještě ligové utkání v novém roce nevyhrála a to stálo hlavu trenéra Marcelinha. Díky této bilanci se velkoklub propadl až na nelichotivou jedenáctou pozici. V posledních dvou kolech navíc pokaždé těsně prohrál s rivalem. Nejprve podlehl Málaze 2:1 a poté taky v minulém kole doma 1:2 Villarrealu.

Sevilla si zatím v letošní sezóně připsala pouze šest výher a jedna z nich byla právě proti Sociedadu v první části sezóny. V rámci 4. kola zvítězila Sevilla na domácí půdě 1:0 díky gólu Kanoutého. V minulé sezóně Sevilla dokázala vyhrát oba dva duely a to bude chtít letos zopakovat. Nyní se však nachází ve zcela jiné situace a bude to mít velmi těžké.

Nový trenér Sevilly Michel je přesvědčen o potenciálu ve svém novém působišti, což dal najevo také v rozhovoru. "V týmu vidím obrovskou sílu, ale nyní nám chybí sebevědomí. To je první krok, který musíme učinit v utkání proti Sociedadu. Chceme v San Sebastianu zvítězit. V týmu je plno kvalitních hráčů a já od nich budu požadovat maximum," začal Michel.

"Sociedad je nevyzpytatelný soupeř, který může porazit téměř kohokoliv, ale my jdeme do utkání s cílem zvítězit. Sevilla je klub, který se musí pohybovat v jiných patrech tabulky a to bude náš cíl pro zbytek sezóny. V utkání musíme soupeři vnutit náš styl hry a pak se nám podaří uspět," dodal sebevědomě manažer hostujícího týmu.

Na druhé straně stojí trenér Philippe Montanier, který chce také pochopitelně na domácí půdě bodovat. "Očekávám velmi vyrovnaný zápas. Oba týmy potřebují body a budou odhodláni zvítězit. Doufám, že se nakonec poslední krok podaří udělat nám," uvedl.

Na straně domácích mají menší zdravotní problémy Diego Ifran a hlavně záložník Antoine Griezmann. Trenér Montanier však doufá, že se oba dva dají do začátku zápasu dohromady a budou moci nastoupit. Hostující tým nemá hlášené žádné absence.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Martínez, González, Martínez, Cadamuro - Bergara, Elustondo, Aranburu - Prieto, Agirretxe, Griezmann
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Varas - Navarro, Alexis, Fazio, Coke - Rakitić, Trochowski - Del Moral, Reyes, Navas - Negredo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.10 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Real Zaragoza  (neděle 12:00)
Už jedenáct bodů činí ztráta Zaragozy na nesestupové pozice a pokud poslední celek tabulky urychleně nezabere, stane se jeho situace neřešitelnou. Jenže nadcházející soupeř patří do kategorie těch nejtěžších, aragonský klub jede na hřiště pátého Espanyolu.

A barcelonský celek se může pyšnit velice solidní domácí bilancí, ze stadionu Cornellá - El Prat si letos odvezly body jen čtyři týmy - Real Madrid, Barcelona, Osasuna a Villarreal. Zbylých šest duelů tak skončilo tříbodovým ziskem Espanyolu, což je solidní počin. Je přitom docela jedno, zda se Periquitos v daném utkání daří, už třikrát totiž zvítězil 1:0. Naposledy to odnesla Mallorca, stalo se tak po velmi kuriózní brance, kterou vstřelil slovenský reprezentant Weiss.

"Hrajeme na domácím stadionu rádi, podpora fanoušků je velmi dobrá. Nemyslím si, že by to pro nás byl nějak klíčový faktor, body vozíme i ze soupeřových hřišť, ale je vždy příjemné, když za sebou máte skvěle fandící diváky. Nyní nás čeká složitý soupeř, což mi sice nemusíte věřit, ale je to tak. Zaragoze se nedaří, ovšem právě o to více budou hosté bojovat, rozhodně nás nečeká nic snadného a musíme zůstat soustředění," nabádá své svěřence k opatrnosti domácí kouč Mauricio Pochettino.

Espanyol bude mít obrovskou příležitost dostat se na čtvrtou příčku tabulky, která zajišťuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Od Levante ho totiž dělí jen skóre, ovšem valencijské mužstvo cestuje na půdu Realu Madrid. "Samozřejmě nás to láká. Ale prioritou zůstává postup do evropských pohárů, v tuto chvíli mi nezáleží na tom, která soutěž to bude. Cíle se ještě pochopitelně mohou změnit s ohledem na výsledky týmu, ale zatím jsme spokojeni," tvrdí Pochettino.

Dvě výrazné posily Espanyolu, Philippe Coutinho a Kalu Uche, neodehrály v předešlém souboji s Athleticem (3:3) celé utkání, druhý jmenovaný hráč si dokonce zahrál jen osm minut. Tentokrát už by oba měli být v základní sestavě, což značí velké nebezpečí pro obranu Zaragozy. Třetí do party, Juan Albín, utrpěl v tréninku drobné zranění, jeho start s nedělním klání je tak ohrožen. Určitě pak nenastoupí útočník Álvaro Vázquez, nejlepší střelec Espanyolu by mohl v koncovce výrazně chybět.

Pojďme na druhou stranu barikády, tedy i na opačnou stranu tabulky nejvyšší španělské soutěže. "Situace začíná být kritická. Nedaří se nám, lepí se nám smůla na paty, prostě nic nevychází. Minulý týden už to vypadalo, že získáme body, jenže znovu v závěru o všechno přijdeme. Je to frustrující, ale budeme se bít, dokud bude alespoň teoretická šance," slibuje Manolo Jiménez.

Proč tak silná slova? V případě Zaragozy jsou rozhodně na místě, fanoušci tohoto klubu se z vítězství radovali naposledy v polovině října, od té doby získali Jiménezovi svěřenci jen tři body ze čtrnácti odehraných duelů. I hosté mohou počítat se službami lednových posil, kterými jsou Apoňo, Alvarez, Dujmovič, Obradovič a Aranda. Jestli však přinesou i přes absenci posledně jmenovaného body, to se dozvíme až v neděli po poledni.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Rodríguez, Moreno, Dídac - Forlín, Romaric - Weiss, Verdú, Coutinho - Uche
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Lanzaro, Silva, Paredes, Obradovič - Dujmovič - García, Micael, Apoňo, Lafita - Postiga
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - RCD Mallorca  (neděle 16:00)
V rámci třiadvacátého kola Primera División se utkají také devátá Málaga, lačnící po posunu vpřed směrem k pohárovým příčkám, a čtrnáctá Mallorca, která má pro změnu stejně daleko (dva body) zónu sestupu i první polovinu tabulky. Mezi oběma týmy je rozdíl tří bodů, v pro hosty ideálním scénáři se však toto číslo už zítra zmenší na rovnou nulu.

Domácí v poslední době v žádném případě nezáří, z posledních osmi duelů získali pouhých pět bodů, což je na tým usilující o lichotivé umístění směrem k pohárové Evropě velmi chabá bilance. Přestože však Málaga neutratila v zimním přestupovém období ani Euro, její tým nevypadá na papíře vůbec špatně. "Nikoho jsme nekoupili, protože jsme nechtěli. Nepotřebujeme rozhazovat miliony, obchodujeme chytře. Máme dobrý kádr, který nepotřebuje výrazné změny, teď je jen potřeba pracovat na komunikaci a souhře," míní Manuel Pellegrini, kouč domácího celku.

Ten do týmu přivítal pouze gólmana Kameniho, jenž ovšem přišel zadarmo. Pellegrini může být potěšen i zdravotním stavem svých hráčů, své potíže totiž vyřešili Joaquín i van Nistelrooy, oba však pravděpodobně začnou na lavičce. Ani tam nebude moci usednout Martín Demichelis, který si musí odpykat dvouzápasový trest za červenou kartu v utkání proti Granadě. To mimochodem Málaga prohrála, v neděli ale bude favoritem.

A to i přesto, že Mallorca prokazuje v posledních týdnech lepší herní formu, získává tedy i více bodů, reálné hrozby sestupu se však zatím nedokáže zbavit. Před týdnem hráli hosté důležité klání s Betisem, zvládli ho nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 a udělali tak důležitý krok k jistotě setrvání v nejvyšší soutěži.

Vyhráno ale rozhodně ještě není, je potřeba zvládat i souboje s o něco lépe postavenými týmy, mezi které patří třeba právě Málaga. "Upřímně si myslím, že Málaga se svou současnou kvalitu nepatří na deváté místo, měla by být o něco výš. Na druhou stranu je pro nás výhoda, že se soupeři v poslední době příliš nedaří, chtěli bychom toho využít," prohlásil na tiskové konferenci Joaquin Caparros, hostující lodivod, jenž bude postrádat Ramise, Martího, Casadesuse a Cendróse.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Sánchez, Weligton, Mathijsen, Monreal - Toulalan, Maresca - Cazorla, Fernández, Isco - Rondón
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Chico, Pina, Nunes, Cáceres - Pereira, Víctor, Tissone, Castro - Ogunjimi, Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Getafe CF  (neděle 16:00)
Velkou bitvu, ale také zajímavou podívanou slibuje malé madridské derby, které proti sobě pošle celky Raya a Getafe. Oba týmy se zdánlivě pohybují ve středu tabulky, jenže vyrovnanost ligy je až na pár výjimek obrovská, a tak záchranu ještě nikdo nemá v kapse.

A to hlavně proto, že obě mužstva celkem pravidelně střídají dobré výsledky se špatnými, je ale pravda, že momentálně patří jak Rayo, tak Getafe k tomu lepšímu, co španělská liga nabízí. Hlavně hosté hrají v posledních týdnech skvěle, výsledkem je zisk čtrnácti bodů ze sedmi utkání. Na ještě nedávno jednoznačně a právoplatně odepisovaný tým slušný počin, co říkáte? A dobře se vede také Rayu, které se radovali ve třech případech z pěti.

Oba týmy čekal před týdnem naprosto odlišný duel, zatímco Rayo cestovalo na půdu beznadějně hrající Zaragozy, Getafe změřilo své síly s Realem Madrid, k vidění tedy byli další madridské derby. Getafe v něm nebylo úspěšné, Bílému baletu podlehlo 0:1, za svůj výkon se však rozhodně stydět nemuselo. "Jsem na své hráče hrdý, nechali jsme na hřišti úplně všechno. Real byl fotbalovější, ale my jsme jim zápas rozhodně neusnadnili, bylo to z naší strany dobré," myslí si kouč Getafe Luis García Plaza.

Rayo naopak svůj duel dvaadvacátého kola zvládlo, v závěrečné čtvrthodině hry otočilo průběh utkání se Zaragozou a zvítězilo 2:1. Hrdinou utkání se stal záložník Michu, který svým gólem v osmdesáté třetí minutě rozhodl. Speciální bude zápas pro Míchela, záložníka hostů, který svou kariéru nastartoval právě v dresu domácích. "Znamená to pro mě hodně, Rayo mám stále v srdci. Zažil jsem tam hezké chvíle, teď ale musím myslet na úspěch Getafe. Moc se těším," řekl Míchel.

Pro domácí je velmi důležitá právě přítomnost Míchela na hřišti, moc ale nechybělo, aby se bez něj Vallecano obejít muselo. Míchel totiž v minulém utkání obdržel pátou žlutou kartu v sezoně, ta mu však byla nakonec zpětně odebrána. Po návratu z APN se do sestavy vrátí také Bangoura. Na druhé straně může Alberto Lopo po vypršení trestu za karty nastoupit, mimo hru jsou naopak zraněný Daniel Güiza a vykartovaný Tsepo Masilela.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Joel - Tito, Arribas, Pulido, Casado - Movilla, Fuego - Armenteros, Michu, Piti - Costa
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Díaz, Lopo, Mané - Casquero, Lacen - Castro, Barrada, Gavilán - Miku
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Sporting Gijón  (neděle 18:00)
Ve 23. kole La Ligy se na půdě třetí Valencie představí hráči Sportingu Gijón, kteří se nachází pouhou jednu příčku nad úplným dnem ligy. Pro hosty tak půjde o velice těžké utkání, neboť nutně potřebují získat body, aby se vyhnuli sestupu.

Jak statistiky napovídají, v nedělním utkání se střetnou dva týmy, které se zrovna nenacházejí v nejlepší formě. Gijón z posledních šesti zápasů získal pouze 4 body, což není nejvíce, zatímco třetí Valencie se po skvělé první půli soutěže dostala do jakéhosi útlumu, kdy v posledních 5 zápasech nedokázala ani jednou vyhrát a čtyřikrát remizovala.

Třetímu celku ligy se nedařilo ani ve Španělském poháru, kdy v semifinále nestačil na Barcelonu. Jordi Alba nyní vyzývá své spoluhráče, aby již zapomněli na pohárové zklamání a soustředili se jen na ligovou soutěž, ve které si chtějí udržet přímý postup do Ligy mistrů. Momentálně čtvrté Levante, městský rival, na Valencii ztrácí pět bodů, a tak se Netopýři musí soustředit, aby svůj náskok nepromarnili.

Jordi Alba vyrůstal na předměstí Barcelony a svoji fotbalovou kariéru rozjížděl právě v mládežnických kategoriích slavného klubu. Nedávno se nechal slyšet, že by za Barcelonu opět rád hrál, ale zároveň popřel, že by tím chtěl nějak utíkat z Valencie.

"Ta slova byla vytržena z kontextu. Rozhodně nemám v úmyslu v blízké době měnit dres. Je to spíše sen do budoucnosti, který ale zatím nijak neplánuji začít realizovat. Každý hráč má přeci touhu hrát vrcholový fotbal za tým, ve kterém vyrůstal a ke kterému má určité citové pouto."

Očekává se, že do zápasu již bude moci naskočit Roberto Soldado, který nenastoupil do odvety Španělského poháru proti Barceloně. Trápila ho chřipka, ale v pátek již se spoluhráči trénoval, a tak by měl být plně k dispozici.

Gijón, který potřebuje sbírat body pro setrvání v lize, jede na Mestallu jako jasný outsider. Přesto se nevzdává předem, neboť z vlastní zkušenosti ví, že vyhrát na stadionu Valencie není nemožné. Před třemi lety Sporting dokázal zvítězit 3:2, v dalších dvou letech zde remizoval.

Mate Bilič si na onen vítězný zápas dobře vzpomíná a snaží se jím inspirovat pro nedělní utkání: "Dostali jsme se do vedení 2:0 po rychlých a přesných protiútocích. O něco podobného se musíme pokusit i tentokrát. Budeme čelit skvělému týmu, který se však nyní nenachází v nejlepší formě a hráči navíc mohou být unaveni ze semifinále Španělského poháru, a toho my musíme využít."
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
D.Alves - Miguel, Rami, Dealbert, J.Alba - M.Topal, Banega - Feghoulli, Jonas, Piatti - Soldado
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
J.Pablo - Canella, Gregory, Botía, Lora - Rivera, Eguren - Carmelo, A.Castro, D.Las Cuevas - D.Barral
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 9.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Granada CF  (neděle 19:45)
V nedělním zápase 23. kola se utkají dva týmy, které bojují o setrvání v La Lize i pro příští sezónu. Na půdě 14. Granady se totiž představí hráči Villarrealu, který má na nováčka soutěže náskok pouhého jednoho bodu.

Trenér Villarrealu José Francisco Molina se v předzápasovém prohlášení nechal slyšet, že věří, že si jeho svěřenci udrží dobrou formu i do nadcházejícího zápasu. Žlutá ponorka se totiž v posledních třech kolech konečně trochu zvedá, když získala 7 bodů, přičemž v minulém kole zaregistrovala vůbec první venkovní výhru v sezóně. Obětí se stala Sevilla, která podlehla 1:2.

Navíc na domácí půdě již šestkrát za sebou neprohrála, a tak začínají být fanoušci Žluté ponorky pomalu optimističtí v otázce setrvání jejich klubu v La Lize i pro příští rok. Trenér Molina si ale moc dobře uvědomuje, že ještě není nic zažehnáno a jeho svěřenci musí podat dobré výkony ještě v několika utkáních:

"V posledních zápasech se nám docela dařilo, ale tím se nesmíme ukolébat. Každý zápas je teď pro nás velice důležitý a my musíme podat stoprocentní výkony, pokud se chceme v bezpečné vzdálenosti vyhnout závěrečným bojům ohledně sestupové zóny."

"Pevně věřím, že se nám zápas s Granadou vydaří. Případné tři body by byly pro nás velice cenné, vítězství by navíc ještě zvedlo morálku v týmu,"
říká.

Molina může do zápasu počítat i s před týdnem vyloučeným Joanem Oriolem. K dispozici je již také španělský internacionál Carlos Marchena, mimo hru zůstává Catala.

Granada cestuje na El Madrigal také ve velmi dobré náladě, neboť se jí podařilo vyhrát oba poslední zápasy s Realem Betis a Málagou, a to shodným výsledkem 2:1.

Obránce Guilherme Siqueira věří, že se jeho týmu podaří získat hattrick ve vítězstvích, a tím se výrazněji odpoutat od sestupové zóny: "Klíčem k vítězství je eliminovat je ve středu pole, neboť právě zde mají velice kvalitní hráče, kteří stojí za zrodem gólových situací, jak to potvrdila minulá kola. Pokud vyhrajeme, odskočíme týmům za námi a budeme opět v o něco lepší situaci."
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
López - Ángel, Marchena, Musacchio, Oriol - Senna, Valero - Cani, Castellani, Camuňas - Rubén
Granada CF - pravděpodobná sestava:
César - Nyom, López, Gómez, Siqueira - F. Rico, M. Rico - Jara, Martins, Benítez - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Levante UD  (neděle 21:30)
Šlágr nedělního programu Primera División bude celý rozpis zápasů až uzavírat, od půl desáté hodiny večerní přivírá Real Madrid na stadionu Santiaga Bernabéua Levante. Jedná se o souboj prvního týmu se čtvrtým, přesto se očekává jednoduché vítězství domácího Bílého baletu.

Real také má co napravovat, právě od Levante totiž schytal jednu ze dvou ligových porážek v letošní sezoně, stalo se tak už ve čtvrtém kole, kdy valencijský klub šokoval celé Španělsko výhrou 1:0. Po ní se také dostal do čela ligové tabulky, jenže od té doby se situace v obou táborech výrazně změnila. Zatímco Levante po fantastickém začátku padá tabulkou níže (horší než čtvrté není jen proto, že si vypracovalo solidní náskok) a momentálně mnohem lépe hrající soupeři se na něj neustále dotahují, Real je momentálně jednoznačně v čele a mílovými kroky míří za titulem.

K tomu mu nahrávají i špatné výsledky Barcelony, která sice zvládla zatím všechny Clásica přesně tak, jak potřebovala, s ostatními týmy ovšem ztrácí. Jako například v sobotu, kdy odjela po porážce 2:3 s prázdnou ze hřiště Osasuny. Blaugranas tak sice snížili náskok Merengues, ovšem ti mají právě tento duel k dobru a pokud ho zvládnou podle očekávání, bude je od Barcelony dělit už příjemných deset bodů. Rozhodnuto i titulu by ještě v žádném případě nebylo, ovšem Real by se přerušení nadvlády Katalánců znovu přiblížil.

V posledních týdnech to domácím neklape úplně na sto procent, za pravdu mi dají nepřesvědčivé výhry 2:1, 4:1, 3:1 a 1:0. Kdekdo by si řekl, že tříbodový zisk a čtyři vstřelené branky znamenají velice dobrý počin, jenže předvedená hra v uplynulých čtyřech kolech nebyla rozhodně ideální. Tím spíš se ukázala obrovská síla současného Realu, který všechny nepříznivé situace dokázal zvládnout a i když těsně, tak zvítězil.

Jak již bylo zmíněno, Levante se momentálně vůbec nedaří. Nejvýstižnějším faktem bude zřejmě datum poslední vítězné radosti, tak tady je: 10.12.2011. Od té doby uplynulo dalších šest ligových duelů, jenže Levante v nich nedokázalo vyhrát, vstřelilo pak dokonce pouze tři branky. Určitě se čekalo, že si Granotas po třech nezvládnutých utkáních v řadě spraví chuť ve třech po sobě jdoucích kláních na domácím trávníku, kdy Levante navíc přivítalo slabé týmy - Zaragozu, Getafe a Racing. Výsledek je však obrovským zklamáním, jen dvě remízy!

Real jde do zápasu bez Hamita Altintopa a Lassany Diarry, oba trápí zranění. To už naopak doléčili Angel Di Maria a Marcelo, ani jeden se však pro jistotu ještě do konečné nominace k utkání nevešel. Hosté se budou muset obejít bez své největší hvězdy, záložníka Barkera, chybět pak z nejrůznějších důvodů budou také Juanlu, Juanfran a Xavi Torres.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao - Khedira, Alonso - Özil, Kaká, Ronaldo - Higuaín
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Venta, Ballesteros, Cabral, Del Horno - Farinós, Iborra - Valdo, Suárez, Botelho - Koné
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.08 - 9.50 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Santander - Atlético Madrid  (sobota 18:00)
Ve 23. kole La Ligy se střetnou dva týmy, které se pohybují na opačných pólech tabulky, a tak mají zcela jiné problémy. Nicméně cíl mají stejný, a to získat tři body. Na hřišti Racingu Santander, který se pohybuje v sestupových vodách, se v sobotním utkání představí hráči Atlética Madrid, kteří stále bojují o pohárovou Evropu.

Atlético Madrid do sezóny nevstoupilo nejlépe, ale nyní se jeho hráči dostávají do vynikající formy a drží velice dobrou sérii bez prohry. Především ve venkovních zápasech se Madridští pod vedením nového trenéra Diega Simeoneho zlepšili. Z tří zápasů získali hned 7 bodů, což je rozhodně lepší než pouhopouhý jeden bod ze zápasů pod taktovkou Gregoria Manzana.

Záložník Atlética Turek Arda Turan věří, že si jeho tým dokáže udržet dosavadní formu i do nadcházejícího zápasu: "Náš tým je velice kvalitní a trenér Simeone zlepšil obrannou složku. Hrajeme jako tým, což je velice důležité, a snažíme se plnit instrukce, které nám trenér před zápasem i během něho dává."

"Myslím, že jsme se hodně zlepšili, což se odráží i ve výsledcích. Nicméně nesmíme usnout na vavřínech, neboť hrajeme ve velice těžké lize, kde se žádný zápas nevyhrává zadarmo. Pokud se chceme dostat do Ligy mistrů, musíme nastupovat zodpovědně do každého dalšího zápasu,"
říká.

Diego Simeone přepracoval především defenzívu týmu a jeho machinace se očividně vyplatily. Atlético v posledních pěti zápasech ani jednou nepoznalo trpkost obdrženého gólu, jenže nyní bude muset trenér obranu určitým způsobem přeskupit, neboť do zápasu s Racingem nebude moci nastoupit potrestaný Miranda. Jistý start nemá ani Diego Godín, který není zcela fit.

Racing se potýká s dlouhodobými finančními potížemi, které znovu zaplnily španělské sportovní deníky. Nicméně na hřišti je situace o trochu lepší. Tým se sice pohybuje až na 18. příčce, tedy v sestupové zóně, nicméně pod Juanjo Gonzálezem hráči prohráli pouze jeden z osmi zápasů, a tak zatím nikdo neztrácí naději, že se Santander udrží v La Lize i pro příští sezónu.

"Nacházíme se v poměrně dobré formě, a tak si myslím, že se nemusíme bát žádného soupeře. Musíme předvádět dobré výkony, a to především na domácí půdě, kde bychom měli být po devadesáti minutách vítězi. Na týmy před námi ztrácíme pouze minimum bodů, a tak pokud budeme předvádět dobré výkony, můžeme se v nejvyšší soutěži bez problémů udržet," říká trenér González.

Po pauze je k dispozici opět Toňo a Domingo Cisma. Debut v dresu Racingu si může odbýt Khouma Babacar. Naopak start není jistý u Acosty, který si poranil stehenní sval v minulém utkání proti Levante, a také u Kennedyho a Gonzála Colsy, kteří nejsou zcela v pořádku.
Racing Santander - pravděpodobná sestava:
Toňo - Álvaro, Torrejón, Bernardo, Cisma - P.Dop, M.Gullón - Arana, Adrián, J.Samperio - Stuani
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - F.Luis, Domínguez, Perea, Juanfran - Gabi, Tiago - A.Turan, Diego, Adrián - Falcao
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.30 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CA Osasuna - FC Barcelona  (sobota 20:00)
Ve 23. kole La Ligy se na půdě Osasuny představí hráči Barcelony. Domácí si v lize nevedou vůbec špatně, drží se na 9. příčce, tedy v první polovině tabulky, ale proti druhému celku tabulky to nebudou mít vůbec jednoduché. Barcelona se totiž snaží stíhat Real Madrid a další zaváhání v podobě proher či remíz si již není nemůže dovolit, chce-li i nadále pomýšlet na obhajobu ligového titulu.

V poslední době se spíše než o hře Barcelony mluví o Pepu Guardiolovi, který by prý možná měl na konci sezóny odejít trénovat do jiného klubu. Nicméně nyní se vyjádřil sportovní ředitel Barcelony Antoni Zubizarreta, že věří, že Guardiola u týmu zůstane i pro příští sezóny a má jeho plnou důvěru.

Guardiola přivedl Barcelonu již k 13 trofejím od doby, kdy v roce 2008 přešel z pozice trenéra rezervy k A týmu. Bývalý španělský záložník však letos nepodepsal nový dlouhodobý kontrakt, a tak má nyní smlouvu pouze do konce sezóny. Z toho plynou různé spekulace o jeho možném odchodu.

Avšak Zubizarreta je optimistický a věří, že nový kontrakt bude podepsán. Nicméně připouští, že v záloze je i plán B: "Samozřejmě, že již mám vypracovaný i seznam potencionálních trenérů, kteří by v případě odchodu Guardioly zaujali místo nového trenéra Barcelony. Věřím však, že k tomu nedojde."

Hráči Barcelony se již vyjádřili, že rozhodně chtějí, aby Guardiola v týmu zůstal, což podtrhl svým prohlášením stoper Gerard Piqué: "Guardiola do týmu přišel v situaci, kdy klub nebyl úplně na vrcholu, ale hned během první sezóny z něj udělal tým dominující Evropě. Podařilo se mu vyhrát několik titulů a zapojit do základní sestavy mladé talenty. Je to skvělý trenér."

Jinak se ale hráči soustředí především na nadcházející zápas s Osaunou, neboť si moc dobře uvědomují, že pokud ještě chtějí bojovat o titul, musí nutně získat tři body, aby se udrželi na dostřel vedoucímu Realu Madrid.

Osasuna se momentálně nenachází v úplně nejlepší formě, když nedokázala vyhrát ani jeden z posledních osmi zápasů, přičemž dvě z proher přišly ve Španělském poháru právě proti Barceloně.

Íránský záložník Osasuny Javad Nekounam se v předzápasovém prohlášení nechal slyšet, že Barcelona je nejlepší tým na světě, který má ve svém středu špičkové světové fotbalisty, a tak bude nesmírně těžké vyhrát, ačkoli budou hrát domácí na vlastní půdě.

"Pokud chceme tento zápas vyhrát, musíme předvést něco extra. Pokud nebudeme hrát to nejlepší, co umíme, zašlapou nás do země. Týmy zde hrají většinou defenzivně, ale Barcelona přijede útočit, což je pro nás dobré. Musíme být pozorní v obraně, a pak podnikat rychlé protiútoky," říká.

"Nenechají nám nic zadarmo. Na Real Madrid ztrácí 7 bodů, a tak budou chtít za každou cenu zvítězit. Bude to tak ještě těžší utkání než ve Španělském poháru a my se na to musíme předem připravit," dodává.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
A.Fernández - M.Bertrán, Sergio, M.Flaňo, Raitala - Puňal, Nekounam - Á.Cejudo, R.García, Lamah - Lekič
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
V.Valdés - Abidal, Mascherano, Puyol, D.Alves - Iniesta, Thiago, Xavi - Fábregas, Messi, Alexis Sánchez
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 11.50 - 5.25 - 1.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Athletic Bilbao  (sobota 22:00)
Ve 23. kole La Ligy se utkají dva týmy, které se nachází na opačných koncích tabulky. Na půdu 16. Betisu totiž zavítá 6. Athletic. Zatímco domácí se snaží vyhnout se sestupovým příčkám, na které mají zatím k dobru pouhopouhý bod, hosté si zatím drží pozici, která zajišťuje Evropskou ligu, ale ani Liga mistrů ještě není zcela ztracena.

Trenér Betisu Pepe Mel prohlásil, že dojde k několika razantním změnám, aby tak byla potlačena mizérie v podobě výsledků a tým začal opět vítězit. Z posledních čtyř zápasů totiž hráči vytěžili pouhý jeden bod, což rozhodně není nejlepší vizitka dobré formy, a Betis se tak propadl až těsně před sestupovou zónu.

V sobotním utkání ho navíc nečeká vůbec jednoduchý soupeř. Athletic je na šesté příčce a hráči mají vysoké sebevědomí poté, co se jim podařilo postoupit do finále poháru po vysoké výhře 6:2 v odvetě nad třetiligovým Mirandesem.

Pepe Mel na klubových stránkách řekl: "Musíme udělat vše pro pro to, abychom opět začali vyhrávat. Udělám tedy nějaké změny v sestavě a hráče budu nabádat k tomu, aby více drželi míč na kopačkách a tlačili soupeře. Nesmíme si v zápasech dovolit příliš chybovat. Dobré týmy nechybují a my se musíme pokusit o to samé."

Inspirací je Melovi první letošní setkání těchto dvou týmů, když Betis dokázal vyhrát 3:2, čímž se na chvíli dostal i do vedení celé ligy: "V Bilbau jsme hráli velice dobré utkání. Samozřejmě každý zápas je úplně jiný, nicméně si myslím, že pokud podáme stejný výkon, tři body bychom mohli získat."

Do zápasu nebude moci nastoupit Mario, který viděl již třetí červenou kartu v sezóně, tentokrát za faul v zápase s Mallorcou, který jeho tým prohrál 0:1. Na pozici stopera by ho měl nahradit Dorado a na levé straně obrany by měl opět operovat Nacho.

Beňat Extebarría je již také k dispozici.

Borja Ekiza, hráč Athleticu, měl dvounásobný důvod oslavovat, neboť kromě vysoké výhry nad Mirandesem podepsal nový kontrakt: "Byl to velice pěkný týden. Jako tým jsme postoupili do finále, což je velký úspěch, který dodává na sebedůvěře, která je pro dosažení dobrých výsledků vždy velice důležitá. Mimo to jsem podepsal novou smlouvu, a tak budu moci i nadále oblékat dres Athleticu."

Mimo hru je Ander Herrera, který v minulém zápase viděl pátou žlutou kartu sezóny, a tak si musí odpykat trest, zatímco Gaizka Toquero by měl na hrotu doplnit ve formě hrajícího Fernanda Llorenteho.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Nelson, Paulao, C.Dorado, Nacho - Beňat, Iriney, S.Sevilla - R. Castro, J.Molina, J.Pereira
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Aurtenetxe, Amorebieta, J.Martínez, Iraola - Iturrapse - Muniain, I.Pérez, D.Marcos, Susaeta - F.Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid21181271:1955
2.FC Barcelona21146161:1348
3.Valencia CF21107431:2237
4.Levante UD2195727:2532
5.Espanyol Barcelona2195725:2432
6.Athletic Bilbao2179533:2830
7.Atlético Madrid2186731:2730
8.Málaga CF2184925:3128
9.CA Osasuna21610523:3328
10.Getafe CF2176822:2727
11.Sevilla FC2168722:2426
12.Rayo Vallecano21741025:3225
13.RCD Mallorca2167818:2525
14.Granada CF21741016:2825
15.Real Sociedad2166923:3024
16.Real Betis21721223:3023
17.Villarreal CF2158820:2923
18.Racing Santander21410718:2622
19.Sporting Gijón21541220:3919
20.Real Zaragoza21261316:3812

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (348)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele