Primera Division - preview 22. kola

04.02.2012, 08:56, aktualizováno 06.02.2012, 08:28
Previews
Pondělní dohrávka španělské ligy nabídne souboj dvou obrovských protikladů, zachraňující se Granada přivítá na domácím trávníku ambiciózní Málagu. Ta má na co navazovat, první vzájemné měření sil v této sezoně vyhrála rovnou čtyřbrankovým rozdílem.
Granada CF - Málaga CF  (pondělí 21:00)
Pondělní dohrávka nám nabídne souboj dvou obrovských protikladů, zachraňující se Granada přivítá na domácím trávníku ambiciózní Málagu. Ta má na co navazovat, první vzájemné měření sil vyhrála rovnou čtyřbrankovým rozdílem.

Hosté dokázali naposledy vyhrát velice důležité utkání se silnou Sevillou, a to i přesto, že se v závěru museli obejít bez vyloučeného Isca. Bohatý celek tím zároveň ukončil dlouhou, sedmizápasovou sérii bez výhry a může tak už opět koukat před sebe. "Dalších pět nebo šest utkání bude pro všechny týmy klíčových. Rozdíly jsou minimální, bude tak důležité příliš neztrácet," je si vědom obránce Weligton.

Ovšem Granada dokázala v minulém kole zvítězit na půdě nevyzpytatelného Betisu, ukončila šňůru tří zápasů bez bodového zisku a na domácím hřišti nebude mít proti favoritovi co ztratit. "Víme, že asi větší kvalita je na naší straně, přece jen soupeřovým cílem je hlavně záchrana v Primera División. Zase však proti nám nastoupí pod vedením nového kouče a budou tak patřičně motivovaní," zhodnotil brazilský bek.

Nicméně cíle Málagy jsou zřejmé, a tak je povinností přístavního celku takovéto zápasy dotáhnout do vítězného konce. "Každý ví, že naše cíle jsou hodně vysoké, ale my se teď musíme soustředit jen a pouze na utkání v Granadě. Je to pro nás důležité utkání, potřebujeme získat tři body," konstatuje Weligton.

Domácí, jakožto nováček nezačali sezónu zrovna nejlépe, postupem času se však granadské výkony zlepšovaly, ale pak přišla další série porážek, kterou už neustál Fabri, na jehož místo nedávno dorazil Abel Resino. Největší zhouba Granady je nad slunce jasná - střílení branek, doposud jich andaluský tým vsítil jen čtrnáct, což je nejméně ze všech celků. I v tomto ohledu tak mají domácí co zlepšovat.

Hostům opět nepomohou zranění Ruud van Nistelrooy, Julio Baptista a Joaquín. Ještě o poznání horší je potom situace na druhé straně: k dispozici nebude sedmička Moisés Hurtado, Roberto Fernández, Diakhaté, Geijo, Lucena, Romero a Pamarot.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
J.César - Siqueira, B.Gómez, Mainz, Nyom - M.Rico, Yebda - D.Benítez, C.Martins, Jara - Ighalo
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Sánchez, Demichelis, Weligton, Monreal - Toulalan, Maresca - Cazorla, Isco, Fernández - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting Gijón - CA Osasuna  (neděle 12:00)
V prvním nedělním zápase se předposlední Gijón postaví doma proti Osasuně, které se v posledních zápasech vůbec nedaří a od prosince se propadla z páté pozice až na desátou. I tak má před zápasem na svého soupeře náskok propastných devět bodů a je mírným favoritem tohoto zápasu. Gijón potřebuje zase body v boji o záchranu a pokusí se Osasunu porazit.

Gijón zatím zažívá velmi zvláštní sezónu, ale určitě ne podle svých představ. Poslední dva zápasy prohrál a stále se nemůže odlepit ze sestupových příček. Za poslední dva duely navíc inkasoval osm branek a právě obrana je to, co letos Sporting trápí nejvíce. V rámci 21. kola si odvezl debakl 5:1 ze hřiště Realu Sociedad.

Osasuna byla ještě na Nový rok v tabulce na skvělém pátém místě a překvapivě útočila na poháry. V novém roce však nevyhrála jediný duel a nyní se tak propadla už na desátou příčku. V posledním zápase nestačila doma na Atlético. Předtím však uhrála cennou remízu s Valencií. Navíc hrála dvě kola před tím s Barcelonou a má za sebou tak velmi těžkou sérii zápasů.

Poprvé se spolu tyto dva kluby utkaly v rámci 3. kola na půdě Osasuny, která potvrdila roli favorita a zvítězila 2:1. Vítězný gól tehdy vstřelil Alvaro Cejudo. Jinak je bilance obou celků z posledních sezón velmi vyrovnaná a většinou každý dokázal vyhrát na domácí půdě.

Nový prozatímní kouč Gijónu Iňaki Tejada požaduje po hráčích dobrou náladu i po posledních nepříjemných událostech v klubu. Po dlouhých šesti letech byl odvolán Manuel Preciado a tým se krčí na nelichotivé pozici. Preciado byl odvolán právě po minulém utkání proti Sociedadu a zatím ho převzal asistent Tejada.

"I přes události posledních týdnů musíme zůstat pozitivně naladěni, protože teď musíme získávat body. To je náš nejdůležitější úkol. Vím, že pracuji s kvalitním týmem, který má charakter. Nálada v kabině je dobrá, stačí pouze vše přenést na hrací plochu. Věřím, že proti Osasuně ukážeme svou morální sílu a zvítězíme," řekl Tejada.

"Osasuna má za sebou výbornou první část sezóny a nás čeká těžké utkání. Mají velmi specifický styl hry založený na kvalitní defenzivě a rychlých protiútocích. My je chceme překvapit svou hrou a pokusit se jim vnutit náš styl," dodal trenér Sportingu.

Na straně domácího Sportingu se do sestavy vrací nejlepší střelec týmu Diego Barral, který měl v minulém zápase distanc kvůli kartám. Ve stoperské dvojici by se měli objevit Ivan Hernandéz a Alberto Botía. Chybět naopak bude Gregory, který na tréninku utrpěl lehký otřes mozku. Na straně Osasuny se stále zotavují ze zranění Roversio Rodriguéz a Ibrahim Balde, takže je vcelku pravděpodobné, že v základní sestavě se znovu objeví Dejan Lekič.

Na druhé straně hovořil před utkáním obránce Sergio Fernandéz. "V poslední době se nám nedařilo a spousta fanoušků nás za to odsuzuje. Už však zapomněli na konec roku a na naše vyhrané zápasy. Nyní musíme v nějakém zápase získat tři body a znovu se dostat na vítěznou vlnu. Vždycky to může být lepší i horší a z tohoto pohledu se na to také díváme."
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Pablo - Lora, Botía, Hernández, Canella - Rivera, Cases - Trejo, Castro, Las Cuevas - Barral
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Satrustegui, Flaňo, Sergio, Damiá - Nekounam, Puňal - Lamah, Raúl García, Cejudo - Nino
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sevilla FC - Villarreal CF  (neděle 18:00)
V jednom ze šlágrů celého kola Sevilla přivítá na domácí půdě Žlutou ponorku z Villarrealu, která je překvapivě po dvaceti odehraných zápasech na první sestupové pozici a také v tomto utkání bude outsiderem. Seville se však také nedaří podle svých představ a okupuje nyní až jedenáctou příčku se ztrátou tří bodů na pohárovou pozici.

Ani jeden z celků tak nemůže být s dosavadním průběhem sezóny spokojený. Samozřejmě v extrémní situaci se nachází zejména Villarreal. Ten však v posledních zápasech konečně začíná nacházet svou tvář, což potvrdil remízou proti Barceloně z posledního kola. Před tím si poradila Žlutá ponorka na domácí půdě s Gijónem 3:0.

Sevilla v minulém kole prohrála 2:1 na půdě Málagy a v novém roce ještě neochutila ligové vítězství. Připsala si pouze dvě porážky a dvě remízy. Navíc vypadla ve španělském poháru proti Valencii a v této části sezóny tak může přijít o všechny naděje na kvalitní ročník. Šanci napravit si reputaci z posledních zápasů bude mít v zápase proti Villarrealu.

V posledních sezónách jsou zápasy mezi těmito dvěma rivaly převážně vyrovnanou záležitostí. V té minulé si oba celky dokázaly pohlídat svá domácí utkání. Letos v prvním duelu Villarreal doma remizoval se Sevillou 2:2, ale byl velmi blízko vítězství, protože vyrovnávací gól Sevilly přišel až čtyři minuty před koncem utkání. Takovýmto způsobem už Villarreal letos ztratil hromadu bodů a právě proto se nachází na téhle nelichotivé pozici.

Trenér domácích Marcelinho má zatím u vedení klubu důvěru, ale ví, že potřebuje začít získávat body, nejlépe už v utkání proti Villarrealu. "Žádné ultimátum od vedení klubu nemám. Výsledky z posledních zápasů nejsou dobré, ale tým má kvalitu a chuť vyhrávat. V novém roce se nám zatím nedaří, ale já věřím, že prokletí zlomíme a začneme znovu vyhrávat."

"Náš styl hry je dobrý, ale v posledních zápasech jsme měli i pořádnou porci smůly. Proti Villarrealu by se vše mohlo zlomit a vrátit na naší stranu. Hosté jsou teď v dobré formě a budou chtít v zápase uspět, ale my máme stejný cíl,"
řekl Marcelinho.

Do sestavy Sevilly se vrací zotavený obránce Federico Fazio. Jistý však není start José Antonia Reyese a Luny. Oba dva laborují s lehkým zraněním. Jistý však není start Diega Perottiho, který byl v posledním zápase vyloučen a má tak stop. Na straně hostujícího celku bude pravděpodobně chybět pouze Marco Ruben.

Kouč Villarrealu José Molina touží po třech bodech a chce se co nejdříve vyhnout sestupovému pásmu. Na internetových stránkách klubu prohlásil: "Ve většině oblastí jsme se zlepšili, nyní chceme pravidelně získávat body a alespoň částečně napravit tuto pokaženou sezónu. Tým je kvalitní, ale zejména v úvodu sezóny mu chybělo sebevědomí."

"Sevilla bude v zápase proti nám favoritem a to by nám mohlo hrát do karet. V posledních zápasech navíc ztratila plno zbytečných bodů a bude značně pod tlakem. To je záležitost, kterou my musíme využít ve svůj prospěch,"
řekl Molina.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Varas - Coke, Fazio, Escudé, Navarro - Medel, Rakitič - Navas, Reyes, Del Moral - Negredo
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Diego Lopéz - A. Lopéz, Gonzalo, Musacchio, Oriol - Bruno, Senna - Camuňas, Valero, Cani - Joselu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.50 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Zaragoza - Rayo Vallecano  (neděle 19:45)
Poslední Zaragoze se stále nedaří a další velikou šanci získat potřebné tři body bude mít v rámci 22. kola. Na domácí půdě totiž přivítá nováčka z Raya Vallecana a tento zápas určitě patří k těm, ve kterém by Zaragoza měla bodovat naplno. Rayo je dva body nad sestupovou propastí a je na tom o poznání lépe než Zaragoza.

Jedná se bezpochyby o jeden z nejméně atraktivních duelů celého kola z hlediska postavení týmů v tabulce. Zaragoza letos zaznamenala v lize pouze dvě výhry a zaslouženě se krčí na posledním místě tabulky. V posledním zápase prohrála 1:3 na půdě Realu Madrid.

Rayo Vallecano má v sezóně jasný cíl a to udržet nejvyšší soutěž, do které v minulé sezóně postoupilo. Na začátku nového roku začalo velmi dobře, když vyhrálo dva zápasy v řadě a posunulo se k elitní desítce. Poté však dva zápasy prohrálo a nyní je čtrnácté. V posledním duelu nestačilo doma na Athletic a podlehlo 2:3.

V prvním vzájemném duelu této sezóny oba celky sehrály vyrovnané utkání a připsaly si po bodu za bezbrankovou remízu. Před tím se spolu utkaly v sezóně 2008/2009 v rámci Segunda División a tehdy dopadlo lépe Rayo, které v Zaragoze zvítězilo 3:2 a doma uhrálo remízu 2:2.

Před zápasem hovořil na domácí straně útočník Luis García. "Naším cílem je nyní porazit Rayo. Nic jiného se nám v hlavách nehoní. Fanoušci Zaragozy si zaslouží fandit týmu v nejvyšší soutěži a tato možnost se nám pomalu vzdaluje. My však chceme ve zbývajícím průběhu sezóny zabojovat a pokusit se nejvyšší soutěž udržet."

"V posledních zápasech jsme hráli poměrně dobře, ale ztráceli jsme zápasy našimi chybami. Pokud budeme pokračovat v této práci, výsledky se určitě dostaví. Do konce stále zbývá hodně zápasů a nic není rozhodnuto. Pro záchranu uděláme všechno," řekl namotivovaný García.

Do sestavy Raya by se měl dostat záložník Dani Pacecho, který přišel na hostování z Liverpoolu a nyní se vrátil po měsíčním zranění. "Konečně jsem zpátky a jsem velmi rád, že mohu nastoupit do zápasu. Rád bych týmu pomohl získat tři body na půdě Zaragozy. Doufám, že dostanu důvěru. Fyzicky se cítím dobře a jsem připraven pomoci týmu."

Domácí Zaragoza nemá hlášené žádné vážnější problémy a měla by do utkání nastoupit v nejsilnější možné sestavě. Na straně Raya se kromě Pacecha vrací do sestavy také Javi Fuego, který tento týden vynechal tréninkový proces kvůli svalovému zranění.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Lanzaro, Silva, Paredes, Obradović - Apoňo, Dujmović, Micael - Lafita, García, Postiga
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Cobeňo - Casado, Pulido, Arribas, Tito - Fuego, Movilla - Trashorras, Michel, Rayco - Michu
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Atlético Madrid - Valencia CF  (neděle 21:30)
Největší zápas kola se odehraje na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána v Madridu, kde domácí Atlético přivítá třetí Valencii. Mezi oběma celky je v tabulce nyní sedmibodový rozdíl, ale Atlético chytilo pod novým trenérem druhý dech a usilovně se dotahuje na přední příčky. Valencia naopak v posledních zápasech dost ztrácela a čeká ji velmi těžké utkání.

Ještě ani jednu porážku si na své konto nepřipsal nový trenér Atlética Madrid Diego Simeone, který přišel do týmu těsně před koncem roku 2011. V novém roce sehrál s týmem zatím čtyři ligové zápasy a získal v nich deset bodů. V tom posledním vyhrálo Atlético 1:0 na půdě Osasuny. Díky těmto výsledkům si výrazně vylepšilo svou pozici v tabulce.

V opačné situaci se nachází Valencia. Tu už delší dobu vede trenér Unai Emery, a pokud bude pokračovat ve svých výsledcích z posledních týdnů, bude se o ni také muset bát. Valencia naopak v novém roce v ligovém zápase ještě nevyhrála a její náskok na třetím místě tabulky se tak ztenčuje. V minulém kole ztratila jasný zápas na půdě Racingu Santander a pouze remizovala 2:2.

Nutno podotknout, že Valencia má v novém roce odehráno o pět zápasů více než Atlético díky svým postupům ve španělském poháru. Generálku na zápas proti Atléticu sehrála Valencia ve středu proti Barceloně. V ostře sledovaném zápase remizovala 1:1 a španělské noviny byly znovu plné spekulací, že utkání bylo výrazně ovlivněno rozhodčími.

První vzájemný duel v této sezóně zvládli lépe Netopýři, kteří dokázali na domácí půdě vyhrát 1:0 díky gólu Roberta Soldada. V minulé sezóně na tom Valencia také byla lépe, protože z duelů s Atléticem dokázala vydolovat čtyři body, zatímco Atlético pouze jeden.

Klíčovým mužem v řadách Atlética se v posledních týdnech stal útočník Radamel Falcao, který byl nejdražší letní posilou Atlética Madrid. Nový trenér madridského klubu Diego Simeone si pochvaluje zejména přístup se svými hráči. "Od mého příchodu se hodně věcí změnilo a jsem moc rád, že hráči dokázali dobře zareagovat na změny, které jsem od nich požadoval. To je základ každé fungující spolupráce v novém klubu," řekl Simeone.

Valencia už pravděpodobně ztratila možnost bojovat o první nebo druhou příčku v tabulce a tato role znovu zbude pouze na Real Madrid s Barcelonou. Nicméně jejím jasným cílem je udržet třetí pozici stejně jako v posledních dvou sezónách a právě proto by neměla na Atléticu prohrát. Madridský tým totiž patří k soupeřům, kteří si také na třetí místo budou ve zbylé části sezóny brousit zuby.

Trenér hostujícího celku Unai Emery patří k sebevědomým manažerům a ukázal to i na tiskové konferenci. "V posledních zápasech jsme zbytečně přicházeli o body v posledních minutách hry, ale neprohrávali jsme a to je taky důležité. Šance proti Atléticu jsou před zápasem padesát na padesát a my ukážeme, že se s námi musí nadále počítat," řekl ambiciózní kouč.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Luis - Turan, Tiago, Gabi, Diego - Adrián, Falcao
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Diego Alves - Alba, Ruiz, Rami, Barragán - Banega, Albelda - Piatti, Jonas, Pablo - Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
RCD Mallorca - Real Betis  (sobota 18:00)
Ve 22. kole La Ligy se setkají dva týmy ze spodní poloviny tabulky. Domácí Mallorca totiž přivítá hráče Realu Betis. Ti jsou na tom o něco lépe, v tabulce jsou 13., zatímco domácí ještě o dvě příčky níž. Od sebe je však dělí jeden jediný bod, a tak půjde o velice zajímavý souboj.

Velká změna se chystá v bráně Mallorcy. Jednička a stálice mezi tyčemi, Izraelec Dudu Aouate, v posledním ligovém utkání viděla červenou kartu, tudíž do sobotního utkání nemůže nastoupit. Šanci tak dostane náhradník Juan Calatayud.

Ten do Mallorcy přišel v létě z týmu Hercules, který v minulé sezóně opět sestoupil do druhé ligy. Calatayud v něm pravidelně chytával, nyní však příliš šancí nedostává, a tak je velice rád, že si konečně opět zachytá ligový zápas.

"Jsem plně připraven nastoupit. Trénuji tak, jako jsem trénoval, když jsem pravidelně chytal, a tak nevidím žádný problém. Věřím, že pomůžu Mallorce ke třem bodům."

Calatayud si uvědomuje tlak, který sobotní zápas přináší, neboť mezi 13. a 18. týmem je jen tříbodový rozdíl. Kdokoli v tomto tabulkovém rozmezí tak může během jednoho či dvou utkání skončit v sestupové zóně, což na psychice příliš nepřidá. Na druhou stranu ovšem svým spoluhráčům radí, aby se tlakem příliš nenechali rozhodit a svázat: "Chceme zvítězit, ale není bezpodmínečně nutné, aby to bylo právě v zápasu s Betisem. Důležité je, abychom body získávali pravidelně, a nedostali se tak zbytečně pod tlak v závěru sezóny."

Do středu hřiště se s nejvyšší pravděpodobností vrátí Fernando Tissone, který zmeškal minulý zápas proti Espanyolu z důvodu suspenzace, a do základní sestavy se možná dostane také Marvin Ogunjimi, který z pozice střídajícího hráče proti Espanyolu zazářil.

Trenér Betisu Pepe Mel si uvědomuje důležitost tří bodů, ale zároveň říká, že porazit Mallorcu pod vedením Joaquína Caparrose bude mnohem těžší než za časů Michaela Laudrupa, který tým vedl na začátku sezóny.

"Za Laudrupa byl Betis velice dobrý na balonu, ale když ho neměl, bylo to horší. Nyní je celý tým velmi kompaktní a prezentuje se dobrým, defenzivním stylem hry."

Mel také doufá, že se jeho hráči poučili z minulého zápasu, kdy doma podlehli Granadě: "Prohry nikdy nejsou příjemné, ale člověk si z nich musí vzít to dobré. Musí se poučit z chyb a zamezit tomu, aby je zopakoval. Druhá polovina sezóny je vždy těžší, neboť si nemůžete dovolit věnovat svým protivníkům dárky v podobě bodů. Obzvláště únor a březen je kritický, a tak věřím, že ho zdárně zvládneme."

Alex Martínez naskočí v pozici levého beka za potrestaného Nacha a na pozici stopera se možná objeví nová posila Paulao.
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Calatayud - Cendrós, Chico, Ramis, P.Cáceres - Pereira, Pina, Tissone, Castro - Víctor, Hemed
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Casto - A.Martínez, C.Dorado, Mario, Isidoro - J.Montero, Iriney, Beňat, Juanma - R.Castro, S.Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - Espanyol Barcelona  (sobota 18:00)
Ve 22. kole La Ligy se na půdě Athleticu představí hráči Espanyolu Barcelona. Půjde o velice zajímavý souboj, neboť domácí vstupují do zápasu z šesté příčky a na pátý celek, kterým je právě Espanyol, ztrácí pouhé dva body.

Athleticu se v poslední době daří, když z pěti zápasů získal 10 bodů a dotáhl se tak až na šestou příčku. Záložník Javi Martinez věří, že pokud se jeho týmu podaří udržet si momentální formu, může sezónu zakončit na pohárových příčkách.

"Nyní jsme na šesté příčce, ale proč bychom se nemohli posunout ještě výše? Máme velice ambiciózní tým, který chce předvádět co nejlepší výkony a bojovat do posledního dechu o co nejlepší tabulkové postavení."

"Zatím stále hrajeme ve třech soutěžích zároveň, což nám na jednu stranu bere hodně sil, ale na druhou stranu je to skvělé, především pro naše fanoušky. V lize zatím máme stále o co hrát, vše je ještě otevřené a my se budeme snažit dostat co nejvýše, a ve Španělském poháru a Evropské lize to nyní již bude nadoraz. Tyto soutěže jsou již ve finálové vyřazovací fázi, kdy téměř každá prohra znamená konec. A to my nechceme."


Již zdravý Martinez se vrací do základní sestavy po zápase, ve kterém jeho tým porazil Rayo Vallecano 3:2. Na trávníku se také objeví Iker Muniain a Ander Herrera, které trenér šetřil v úterním pohárovém semifinálovém zápase proti Mirandes, který Athletic vyhrál 2:1. S největší pravděpodobností bude hrát i Oscar de Marcos, který minulý ligový zápas musel vynechat kvůli trestu.

Všechny góly Athleticu v těchto zápasech vstřelil útočník Fernando Llorente, a tak zcela po právu obránce Espanyolu Raúl Rodríguez upozorňuje své spoluhráče, že pokud chtějí v tomto zápase vyhrát, musí dbát zvýšené opatrnosti právě před tímto hráčem.

"Llorenteho nějak speciálně nestudujeme, i když je pravda, že jeho styl je velice specifický a účinný. Ztělesňuje projev celého Athleticu, je velice silný a dobrý v hlavičkových soubojích a my si uvědomuje, že k němu musíme rychle přistupovat a nenechat mu příliš prostoru."

Rodríguez připouští, že sobotní zápas bude velice emotivní, ale nemyslí si, že musí být za každou cenu rozhodující pro boj o čtvrté místo: "Ztrácí na nás 2 body, což zápasu přidává na atraktivitě, ale nemyslím si, že právě tento zápas rozhodne o finálním pořadí v lize. Do konce ještě stále zbývá hodně zápasů a leccos se může změnit."

Trenér Espanyolu Mauricio Pochettino do zápasu s největší pravděpodobností v průběhu hry nasadí nové ofenzivní posily Coutinha a Kalua Ucheho, kteří mají zastoupit stále zraněné Sargia Garcíu a Álvara Vazquéze.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, J.Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe - Ander, Iturraspe, D.Marcos - Susaeta, Llorente, Muniain
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Dídac, H.Moreno, R.Rodríguez, J.López - Baena, Forlín - Romaric, Verdú, Weiss - R.Fonte
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Racing Santander  (sobota 18:00)
Ve 22. kole La Ligy přijede na stadion Levante Racing Santander, který se drží pouhou jednu příčku nad sestupovými vodami, a bude se tak snažit odskočit posledním třem týmům o nějaké další body. To Levante si nadále drží skvělou čtvrtou pozici, ale jeho forma z posledních pěti zápasů je druhá nejhorší v lize.

Levante se v poslední době nenachází vůbec v dobré formě a zdá se, že si na něj týmy začínají pomalu věřit. Nejinak tomu je i u Racingu Santander, jehož trenér Juanjo González v předzápasovém prohlášení vzkázal sobotním soupeřům, že znají recept na vítězství a že si jedou na stadion Ciudad de Valencia pro tři body.

Sice zmínil, že si je vědom síly čtvrtého celku tabulky a že ví, že Valencijští rádi drží míč na svých kopačkách, na což využívají rychlého Arounu Koného k smrtícím brejkům, ale hned na to dodal: "Bohužel i my rádi hrajeme s balonem na noze a jejich vlastní zbraní se je hodláme porazit."

Racing se v zimním přestupovém období rozhodl posilnit svoji sestavu a přivedl dva nové hráče. Tím prvním je teprve osmnáctiletý Kamerunec Khouma Babacar, který přichází z italské Fiorentiny na hostování do konce sezóny, a druhým Marcos Gullon, záložník rezervního týmu Villarrealu, který s týmem podepsal 18měsíční smlouvu a který má nahradit odchozího řeckého internacionála Alexandrose Tziolise.

Babacar s týmem trénoval zatím jen jednou, a tak si na svůj debut v dresu Santanderu bude muset ještě počkat, ale Gullon již s ostatními odcestoval do Valencie.

Levante v roce 2012 ještě ani jednou nevyhrálo, když v minulém zápase podlehlo Getafe 1:2, ale přesto se stále nachází na příčkách zaručující evropské poháry. Postupně ale začíná být zřejmé, že pokud Levante nenaváže na výsledky z první části sezóny, bude mít velké problémy a o své skvělé postavení může velice rychle přijít.

Trenér Juan Ignacio Martínez má k dispozici všechny hráče, tedy s výjimkou dlouhodobě zraněných Keylora Navase, Sergia Garabata, Juanla a Josého Barkera, ačkoli posledně zmíněný se již zapojil do tréninku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Real Madrid  (sobota 20:00)
Ve 22. kole La Ligy se na hřišti Getafe představí první tým tabulky Real Madrid, který si dalším vítězstvím bude chtít zajistit vedení před druhou Barcelonou. Getafe na deváté příčce je však stále na dosah Evropské ligy, a tak se bude snažit o nemožné a vybojovat minimálně bod.

Více než samotný zápas se probírá situace Josého Mourinha na lavičce Realu Madrid. Svéhlavý trenér, kterého zdobí zisk několika prestižních trofejí, s Realem Madrid postoupil do vyřazovacích bojů v Lize mistrů a v domácí lize si drží luxusní sedmibodový náskok na druhou Barcelonu, přesto je pod velkým tlakem médií a zdá se, že je rozhodnut na konci sezóny Bílý balet opustit.

Důvodem nespokojenosti veřejnosti je neschopnost porazit Barcelonu v prestižních El Clásicích. Real Madrid prohrál první ligové setkání, následně doma podlehl a v odvetě remizoval v rámci Copa del Rey.

Média uvádí, že Mourinho by po sezóně měl zamířit opět do Chelsea, kde zažil asi nejúspěšnější léta své trenérské kariéry. Momentální manažer Blues André Villas-Boas se totiž zatím na lavičce trápí a není schopen s týmem dosáhnout výraznějšího úspěchu.

Mesut Özil přesto svého nynějšího trenéra hájí a stojí pevně za ním: "Mourinho si získal moji důvěru a já se díky němu na hřišti stal mnohem prozíravějším. Jsem mu vděčný, že ve mně našel potenciál a pomohl mi ho rozvinout. Probírá se mnou hodně věcí a podporuje mě. Věří mi a dokazuje mi, že jsem důležitým členem týmu. "

Záložník Realu Madrid mimo to varuje své spoluhráče, aby nadcházející zápas nepodcenili. Jejich úhlavní soupeř Barcelona sice v minulém utkání pouze remizoval s Villarrealem, přesto Real nesmí polevit: "Sedmibodový náskok se sice může jevit jako velký, ale stačí dvě zaváhání a rázem je po něm. Musíme se plně koncentrovat a do každého zápasu nastupovat na sto procent. Pokud budeme hrát dobře, Barcelona se před nás nemůže dostat."

Jediný tým, který si proti Barceloně v této sezóně vedl o trochu lépe než Real Madrid, je Getafe, které Katalánce dokázalo jako jediné porazit.

"Ten den jsem se dočkal asi nejvíce gratulací ve svém životě, a to ne od fanoušků Getafe, ale od Realu Madrid," říká s úsměvem na tváři trenér Getafe Luís García. "Šel jsem ulicemi a lidé mě zastavovali a děkovali mi. Ptal jsem se, jestli jsou fanoušky Getafe, a oni jen říkali, že ne, že jsou z Madridu a že moc děkují za pomoc."

García obdivuje letošní úspěchy Madridu, ale přesto neztrácí hlavu a věří, že jeho svěřenci mohou urvat alespoň bod: "Je neuvěřitelné, co Real letos předvádí. Tolik gólů a téměř bezchybná jízda ligovými zápasy. Ale my se budeme snažit se aspoň trošku přibrzdit. Minule mi gratulovali fanoušci Realu, tentokrát to třeba budou ti z Barcelony."
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, C.Díaz, M.Torres, Masilela - Casquero, J.Rodríguez - D.Castro, Barrada, Gavilán - Miku
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - F.Coentrao, S.Ramos, Pepe, Arbeloa - X.Alonso, L.Diarra - C.Ronaldo, Kaká, Özil - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.75 - 4.75 - 1.34
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Real Sociedad  (sobota 22:00)
Ve 22. kole přijede na Nou Camp Real Sociedad, tedy 12. tým tabulky, který se pokusí porazit domácí, jejichž skalp zatím získalo pouze Getafe. Katalánci potřebují po dalším zaváhání s Villarrealem nutně vyhrát, aby zůstali alespoň trochu na dosah vévodícímu Realu Madrid, který má v čele ligy již sedmibodový náskok.

Záložník Barcelony Thiago Alcantara stále věří, že obhájce titulu ještě může dohnat Real Madrid a těšit se z dalšího ligového triumfu, ačkoli v minulém kole pouze remizoval s Villarrealem. To znamenalo další zaváhání, díky kterému má Real Madrid v čele ligy již sedmibodový náskok. Ten totiž z posledních 16 zápasů nevyhrál pouze jeden, a postupně se tak svému úhlavnímu rivalovi vzdaluje.

Náskok může narůst až na deset bodů, pokud by Real v dřívějším zápase porazil Getafe a Barcelona by si se Sociedadem neporadila, ale Thiago věří, že se tento scénář nenaplní: "Titul jsme získali třikrát po sobě a ne vždy to bylo bez problémů. Nakonec jsme je ale zvládli, a tak i teď musíme věřit, že se to ještě zlomí a že Real doženeme."

Barceloně ovšem nehraje do karet fakt, že je stále ve třech soutěžích. Kromě španělské ligy je v semifinále španělského poháru a čeká ji také první vyřazovací boje v Lize mistrů. V následujích čtyřech týdnech tak musí zvládnout hned sedm utkání, mezi nimi i pohárovou odvetu s Valencií či utkání proti Bayeru Leverkusen v rámci osmifinále Ligy mistrů.

I přes velice lákavé zápasy, které na hráče Barcelony čekají, se Thiago soustředí pouze na nadcházející utkání, které je velice důležité. Katalánci nastoupí doma, kde vyhráli devět z posledních deseti utkání, přičemž v nich vstřelili 43 gólů a pouze dva inkasovali.

"Do budoucnosti se nedívám. Zatím všichni žijeme pouze Realem Sociedad. Valencie i Leverkusen jsou sice velice lákavé týmy, ale momentálně je pro nás hodně důležitý zápas právě se Sociedadem," říká Thiago.

A zápas to nebude zdaleka jednoduchý. Real Sociedad totiž v minulém kole deklasoval Sporting Gijón 5:1, a hráči tak jsou ve velmi dobrém rozpoložení. Mimo jiné to bylo poprvé od roku 2004, kdy se baskickému týmu podařilo v ligovém utkání vstřelit pět branek.

Toto vítězství bylo skvělou odezvou na předcházející výprask 0:4 od Atlética Madrid. Díky třem bodům se Sociedad vyšvihl na 12. příčku, kde má s 24 body na kontě čtyřbodový náskok na sestupovou zónu.

Prohra s Atléticem byla jediná z posledních devíti utkání, ale všichni hráči si uvědomují, jak obtížné bude natáhnou tuto šňůru na deset zápasů. Každý má totiž ještě v paměti minulou sezónu, kdy Real Sociedad podlehl Barceloně 0:5.

Útočník Xabi Prieto říká: "Všichni víme, že to bude velice těžké utkání. Barcelona doma zatím pouze jednou remizovala a do nedávného zápasu s Betisem neinkasovali ani jeden gól. Pravděpodobně to je nejlepší tým současnosti, ale my se pokusíme vyválčit alespoň jeden bod."
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
V.Valdés - D.Alves, Puyol, Piqué, Abidal - Xavi, Busquets, Mascherano - Messi, Fábregas, Adriano
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Cadamuro, I.Martínez, Demidov, Estrada - Aranburu, Bergara - Griezmann, C.Vela, X.Prieto - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.06 - 10.50 - 31.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid20171270:1952
2.FC Barcelona20136159:1245
3.Valencia CF20106431:2236
4.Levante UD2094726:2431
5.Espanyol Barcelona2094722:2131
6.Athletic Bilbao2078530:2529
7.Atlético Madrid2085731:2729
8.Málaga CF2084824:2928
9.Getafe CF2076722:2627
10.CA Osasuna2069522:3227
11.Sevilla FC2068621:2226
12.Real Sociedad2066822:2824
13.Real Betis20721123:2923
14.Rayo Vallecano20641023:3122
15.RCD Mallorca2057817:2522
16.Granada CF20641014:2722
17.Racing Santander2049717:2521
18.Villarreal CF2048818:2820
19.Sporting Gijón20531219:3818
20.Real Zaragoza20261215:3612

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (76)

Přidat komentář
Kenneth

Bude to boj v Getafe, tipuju 2:1 pro Real.

Reagovat
smazaný uživatel

v Getafe?

Reagovat
penepi

Čo sa ti nepáči? Druhá vec, že tam budeme mať domáce prostredie.

Reagovat
smazaný uživatel

to tam má každý klub, keď im dojde viac fanúšikov ako 5

Reagovat
penepi

Ale nie každý tím má v hľadisu 80% svojich.

Reagovat
smazaný uživatel

a 6 fanúšikov hostí spraví svojim domáce prostredie

Reagovat
penepi

Si padnutý na hlavu, alebo obmedzený?

Reagovat
smazaný uživatel

príde 6 fanúšikov z Vallecasu a spraví tam "domácu" atmosféru, tj. prekričia fanúšikov Getafe v Getafe je všeličo, len nie búrlivá atmosféra

Reagovat
penepi

Chlapče ty si nechápavejší ako 3ročné dieťa. Jednoducho asi nikto tam nemá takú atmosféru ako Real, keďže väčšinu hľadiska budú tvoriť Madridistas. A je mi jedno či aj ostatní ju tam majú, ale nikto ju tam nemá takú ako Real.

Reagovat
smazaný uživatel

Rayo tam bude mať lepšiu

a celkovo atmosféra na SB neni bohvie aká, na to, aký je to štadión

Reagovat
penepi

Jéé, na akom zápase Realu na SB si bol?

Reagovat
smazaný uživatel

zober si porovnateľne veľké štadióny a zistíš, že atmosféra je tam lepšia

Reagovat
penepi

Áno? Tak daj príklady.

Reagovat
smazaný uživatel

Athletic, Sevila, Betis, San Sebastian, La Coruňa

to, že počuješ po strele na bránu celoštadiónové ooooouu, alebo pískanie na rozhodcu, to neni atmosféra

Reagovat
smazaný uživatel

napr. Real - Rayo 6:2 boli počuť chorále Raya

Reagovat
smazaný uživatel

Víc našich tam nebude, průměr mají 11 tisíc a taková návštěva tam byla i na náš loňský zápas. Na druhou stranu se tam dostane možná víc ultras než na domácí stadion, takže podpora bude dobrá.

Reagovat
smazaný uživatel

s tim tipem to nesouviselo....

Reagovat
vocasisko

Dneska už se konečně musíme rozstřílet, i tak tipuju 3:0, protože to bude těžký.

Valdés-Alves,Puyol,Mascherano,Adriano-Sergio,Xavi,Thiago-Cuenca,Messi,Alexis

Reagovat
Al Capone

jsem přesvědčený, že opět vyhrajem a dostanem Barcu pod tlak, jen škoda, že ještě nebude hrát Angel - nejlepší hráč La ligy

!HALA MADRID!

Reagovat
sensei25

Di Maria je velmi kvalitny hrac,ale urcite nie je najlepsi hrac ligy..mozno tak vo filmovani spolu s Busqetsom....dnes madrid zakopne,mam na taketo zapasy nos a dnes dam na ticket 1x/kurz3,05/...

Reagovat
DreamTeam

nevim ale letos je to jednoznacne top hrac...

Reagovat
smazaný uživatel

To se dá říct o dalších několika hráčích.

Reagovat
smazaný uživatel

najlepší hráč ligy je Michu

Reagovat
Kokesh

Piccu

Reagovat
penepi

Keď pozeráš iba zápasy Raya, tak aj áno.

Reagovat
smazaný uživatel

videl si ho hrať?

Reagovat
smazaný uživatel

Real Madrid prohrál jak první ligové setkání, tak i oba pohárové duely???

Reagovat
smazaný uživatel

presne tak ale druhy poharovy bola remiza ale celkovo to nestacilo na postup

Reagovat
Phillipinho

Tak dneska to vidim, ze to tam konecne zacne padat....Moje sestava: Valdes- Alves Pique Masch Adriano- Xavi Sergio Fabre gas- Sanchez Messi Tello

Reagovat
Infi

Když už jsme venku jaloví, tak si to chce udržet aspoň domácí dominanci. Nejlépe nastřílet co nejvíc gólů, předvést dobrou hru a pak to začít konečně potvrzovat i venku.

Tip 3:1, dáme 3 kusy a pak přejdeme na údržbu(nečekaně) a v 86. někdo po brejku sníží.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě to bude dneska všechno až překvapivě jednoznačný. Barcelona vyhraje 4:0 a Real 4:1. Athletic pak na pohodu 2:0 zu Hause

Reagovat
DreamTeam

ikdyz mnozi doufaji ze Real klopytne.. ze jsou namlsani "velkym" naskokem, tak si prave myslim uplny opak a Getafe rozstrilime.. tipju ze jim dame aspon 4 kousky...

Reagovat
Messiáš

Byl bych rád kdyby Pepek nasadil místo Cuency Tella... Jinak Getafe snad dneska ukradne body Realu

Reagovat
smazaný uživatel

Mám takové neblahé tušení že Sociedad si odsere remízu s Villarrealem. 4-5:0 pro Barcu

Reagovat
madridcan

a mozno naopak pri tej unave sa barcelona velmi neroztrhne(v stredu hraju opat) a nebude hrat az tolko do plnych. Podla mna na nich vybehnu a potom si budu pinkať.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to možné, podle mně budou chtít před domácím publikem odčinit ty špatné výsledky venku. Uvidíme no. Každopádně kdyby remizovali vubec bych se nezlobil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jerichoo

Ten Real bude na sport2?

Reagovat
madridcan

ano

Reagovat
Kenneth

přesto je pod velkým tlakem médií a zdá se, že je rozhodnut na konci sezóny Bílý balet opustit.

Důvodem nespokojenosti veřejnosti je neschopnost porazit Barcelonu v prestižních El Clásicích

pomalu se tu z toho stává blesk.cz.

Reagovat
Al Capone

já s tím naprosto souhlasím, jeslti bude José pořád hrávat proti kataláncům tak blbě tak ať radši jde

Reagovat
Jerichoo

z posledných 5 zápasov proti nim sme odohrali 3 veľmi dobre, škoda tej miernej smoly

Reagovat
penepi

Reagovat
Al Capone

ale ani jednou jsme nevyhhráli..ono je sice pěkný vědět, že na to máme je porazit, ale nakonec se radují katalánci

Reagovat
penepi

Už ma to nebaví, trápne výmysly.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Tak Baskové zatím sympatický výkon,Espanoyl má spíše štěstí..ale proč rozhodčí neuznal gol Llorentemu to je mi záhadou

Reagovat
vocasisko

to už je vážně druhej přehmat za sebou v zápasech Espanyolu? ty rozhodčí začínají být nějaký zmatený a asi si nás pletou

Reagovat
smazaný uživatel

Weiss

Reagovat
smazaný uživatel

Fernando Llorente jistotka

Reagovat
One-Real

Casillas, Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrão; Alonso, Lass; Cristiano Ronaldo, Kaká, Özil & Benzema

Reagovat
Kenneth

Očekávaná, jsem rád hlavně za Rickyho.

Reagovat
One-Real

já za Fabia

Reagovat
Kenneth

Tak u něho bylo jasné že hrát bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Pohodička

Reagovat
Jerichoo

Reagovat
Infi

Marcelo je zraněný?

Reagovat
madridcan

ano

Reagovat
smazaný uživatel

Weissinho

Reagovat
smazaný uživatel

ma někdo odkaz na real online ? díky

Reagovat
Jerichoo

www.sportlemon.tv

tam si to nájdi

Reagovat
smazaný uživatel

Ronaldo

Reagovat
Kenneth

Sergioooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Reagovat
djiros

Už je tam.

Reagovat
smazaný uživatel

Weisinho

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes výhra Atlétov

Reagovat
madridcan

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

3:1 Atleti

Reagovat
smazaný uživatel

Dát klubu jako Valencia za 21 kol 19 bodů, to by byla fakt pecka a byl bych hodně hrdý fanoušek.

Reagovat
Kenneth

Spíš je to hodně smutný jak je ta liga nevyrovnaná.

Reagovat
-Kopy-

Dneska to bude velice těžký, beru i remízu

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá návnada ten sešup na Atletico Bookies nahodili sitě a v cca 23:30 přijde na řadu výlov kaprů Kdo má na tiketu 1 za 2,00 je regulérní blázen

Valencia +0.5 2.110

Reagovat
blaugrana
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele