Premier League - souhrn 16. kola

12.12.2015, 15:39, aktualizováno 14.12.2015, 22:56
Komentáře a souhrny
Leicester doma zdolal Chelsea a vrátil se na první místo před Arsenal, který uspěl na půdě Aston Villy. Bournemouth si po Chelsea vyšlápl i na Manchester United, Tottenham překvapivě nestačil na Newcastle a Manchester City v samém závěru utrhl výhru nad Swansea...

Leicester City - Chelsea FC 2:1

14.12.2015 21:00

Góly: 34. Jamie Vardy, 48. Riyad Mahrez - 77. Loïc Rémy

Opět na čele! Leicester z posledních devíti zápasů vyhrál sedmý, Chelsea porazil 2:1 a z prvního místa má na druhý Arsenal náskok dvou bodů. Hrdinou duelu se stal záložník Riyad Mahrez, jenž první gól vytvořil a druhý sám vstřelil. Blues začali hrát prakticky až v poslední půlhodině a zmohli se jen na snížení.

Už od první minuty utkání se dalo na obou týmech rozpoznat, v jakém do něj přišly rozpoložení a v jakém ze hřiště také odejdou. Chelsea v prvním poločase pouze držela míč a v ofenzivě se nezmohla prakticky vůbec na nic. A nutno dodat, že defenziva domácích na tom měla podíl jen částečně.

Hlavní hvězdou zápasu byl, stejně jako minulý týden, Riyad Mahrez, který se už ve druhé minutě prezentoval sólem přes tři hráče, jež zakončil přízemní střelou do Courtoise. Byl to opět Mahrez, kdo po čtvrthodině hry sebral odražený míč po standardní situaci a podobnou ranou opět belgického gólmana prověřil. A nepřekvapivě to byl opět Mahrez, kdo v minutě číslo 34 vykouzlil z pravé strany fantastický pas mezi stopery, na nějž si s vděkem naběhl kanonýr Jamie Vardy a patnáctým gólem v sezóně otevřel skóre.

Londýňané se na polovině Leicesteru pohybovali bez potřebného sebevědomí, vždyť za celý poločas se k blízkosti Schmeichela dostali pouze při rohových kopech. A když Willian tři z pěti pošle na prvního hráče soupeře a jeden za brankovou čáru, není se čemu divit, že Chelsea neohrozila bránu. Ostatně první povedený roh skončil také první zajímavou hlavičkou Matiće těsně nad.

Ani po obrátce se z pohledu loňského šampiona nic k lepšímu neobrátilo; naopak. Jen tři minuty ve druhém poločase Leicesteru stačily k tomu, aby zvýšil na 2:0. Albrighton nakopl míč do vápna na Mahreze a ten začal zase kouzlit. Rozpohyboval si nejistého Azpilicuetu, který jej vůbec nebránil, načež Alžířan vypustil z levačky úžasnou střelu ke vzdálenější Courtoisově tyči.

Ihned po druhé obdržené brance začal José Mourinho jednat. Stáhl svou defenzivní formaci na tři obránce, do hry přišel tvůrce hry Fábregas a hned to bylo znát. Právě jeho měkoučký centr uvolnil do stoprocentní pozice Costu, jenž ale tváří v tvář Schmeichelovi selhal. Z následného rohu měl snížení na kopačce Ivanović, jenže sám před prázdnou brankou trefil míč patou.

Mezi šedesátou a osmdesátou minutou hrála Chelsea výborně a nakonec se dočkala snížení. Pedrův centr si hlavou našel střídající Loïc Rémy a Blues náhle měli o co hrát. Jenže z posledních patnácti minut se díky chytré hře a zdržování Leicesteru hrálo zhruba pět, a když už měli hosté balón, přišli o něj nepřesným nákopem.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - West Bromwich Albion 2:2

13.12.2015 17:00

Góly: 21. Jordan Henderson, 90+6. Divock Origi - 30. Craig Dawson, 73. Jonas Olsson

Na poslední chvíli zachránil Liverpool alespoň bod z nedělní štvanice s West Bromwichem. Taktika hostů fungovala extrémně úspěšně a jen vlastní gól v nastaveném čase zhatil překvapení na Anfield Road. Hosté si tak připisují třetí ligovou remízu v řadě, šťastnější svěřenci Jürgena Kloppa doma nedokázali zvítězit potřetí z posledních čtyř utkání.

Reds se podle prognóz ujali otěží od úvodních vteřin, za první čtvrthodinku tak díky 60% držení míče vyprodukovali čtyři střely a tu zdaleka nejnebezpečnější měl mít na kopačce Coutinho, ke kterému poslal balón Dawson při snaze odvrátit Canův centr. Brazilec však z hloubi vápna zbrkle vypálil bez míření.

Brzy poté se už skóre měnilo, to si další z mnoha pasů do šestnáctky našel Lallanu, který sklepl hlavou pro Hendersona, jehož stín jménem Olsson nic nenamítal proti snadnému zakončení z malého vápna proti bezbrannému Myhillovi. Úspěšný střelec si nemohl přát lepší návrat do základní sestavy, ve které se vinou zranění naposledy objevil v srpnu jako kapitán mužstva.

Baggies byli i na své poměry až nezvykle pasivní až k vlastnímu pokutovému území, přesto se domácí k další koncovce neuměli propracovat a přišel tak nečekaný trest. Mignolet podcenil centr z rohového kopu, dezorientovaný Clyne nedokázal odkopnout a Dawson propálil vše, co na třech metrech mezi ním a brankou stálo.

Chybu svého brankáře se domácí snažili napravit ještě před přestávkou, střelecké pokusy ale míjely branku s bezpečným odstupem, poslední minuty si tak vzal pod ruku rozhodčí Pawson. Ten prvně neodpískal pokutový kop pro Liverpool po zjevné ruce McAuleyho, na druhé straně se tak v nastaveném času radoval z obratu Olsson, ten byl společně s několika dalšími hráči v jasném ofsajdu při centru z přímého kopu, přesto sudí gól nejprve uznal, po necelé minutě však své rozhodnutí odvolal a do šaten tak Tony Pulis odcházel značně rozčarován, přestože jeho svěřenci vyslali šestkrát méně střel.

V druhém dějství se vlastně nic neměnilo, Reds nadále marně mířili mezi tři tyče, nejblíže navrácení vedení byl už po třech minutách Milner, jeho tečované ráně zpoza vápna chyběly decimetry. Hosté si zase stále nedělali žádné ofenzivní naděje, Rondón byl od zbytku týmu naprosto izolovaný a jen těžko mohl předvést něco, co by ho dostalo do záběru kamer. Nejzajímavějším momentem na půli domácích byl tak Škrtelův výlet někam do páté řady hlediště.

Tedy až do 73. minuty, kdy Brunt rozehrával další rohový kop a Olsson po hlavičce z malého vápna mohl tentokrát slavit oprávněně. Na brankové čáře přikovaný se znovu kál Mignolet a jeho hráči potřebovali zatraceně rychle odpovědět. Jenže dříve, než nějaký tlak mohl přijít, odehrál čistě balón Gardner, následně ale trefil i koleno Lovrena. Krvavé zranění si vyžádalo téměř pětiminutové ošetřování a odnos na nosítkách, hned poté se užuž fanoušci radovali, když Benteke poslal za obranu Lallanu, jehož ale reflexivním zásahem nohou vychytal Myhill.

To ovšem bylo na dlouho také to nejnebezpečnější, co se před brankou hostí událo, naopak tři minuty před koncem řádné hrací doby mohl definitivně rozhodnout Rondón, po rychlém kontru však pálil z hranice šestnáctky kousek od vzdálenější tyče. Hrdinou zápasu mohl být navrátilec Henderson, ten ale zpoza vápna přes obránce našel přesně místo, kde stál brankář.

Osm minut nastavení nakonec přeci jen přineslo změnu v dělení bodů, vydatnou touhu po gólu prokázal v šesté z nich Origi a střelou z dvaceti metrů, kterou opřel do nešťastníka McAuleyho, od nějž se míč odrazil k druhé tyčce, než ke které mířil bezmocný Myhill, slavil vyrovnání. Jürgen Klopp pak hecoval stadión k podpoře na zvrácení celého utkání, defenzíva Baggies ale bod uhlídala.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Newcastle United 1:2

13.12.2015 17:00

Góly: 39. Eric Dier - 74. Aleksandar Mitrović, 90+3. Ayoze Pérez

Velké překvapení se zrodilo na White Hart Lane. Podceňovaný Newcastle zde dokázal jako první tým v letošní sezóně zvítězit, když v závěru utkání otočil skóre a po Liverpoolu si připisuje druhý cenný skalp v řadě. Tottenham naopak nevyužil příležitosti dostat se do TOP 4 a jeho čtrnáctizápasová série bez porážky tak končí.

V nedělní podvečer to na severu Londýna vypadalo dlouho dle předpokladů. Spurs měli více ze hry a Magpies se před šestnáctku soupeře dostávali pouze sporadicky. Hosty dlouho držel brankář Rob Elliot, jehož v prvním poločase nejvíce zaměstnával především namlsaný Erik Lamela. Argentinský záložník zaznamenal ve čtvrtek v Evropské lize proti Monaku hattrick, dnes se však neprosadil.

Poprvé se devětadvacetiletý brankář musel opravdu předvést v 36. minutě, kdy se po pěkné akci na levém křídle dostal balón právě k Lamelovi, jehož technický obstřel Elliot konečny prstů vytáhl na roh. O chvíli později zakončoval opět Lamela, tentokráte hodně v tísni a odchovance Charltonu nepřekonal. Z následného rohového kopu však již Newcastle kapituloval. Na tradičně vynikající centr Christiana Eriksena si naběhl Erik Dier a ten poslal domácí do vedení.

Svěřenci Manuela Pochettina v dalším průběhu zápasu i nadále docela s přehledem kontrolovali míč a čekalo se, kdy přidají pojišťující druhou trefu. V 44. minutě po zblokované střele Eriksena pálil Rose vedle, ve druhém poločase zase několikrát dobře zasáhl Elliot - jako třeba v 53. minutě, kdy ho z velké dálky prověřil Harry Kane.

O zrádnosti těsného náskoku se Tottenham přesvědčil v závěrečné čtvrthodině. V 74. minutě přetažený centr po přímém kopu ze strany vrátil před bránu Coloccini a hlavičku Chancela Mbemby dotlačil do sítě důrazný Aleksandar Mitrović. Newcaste po tomto gólu ožil a hnal se za třemi body. V třetí nastavené minutě prodloužil přihrávku Wijnalduma Mitrović na Ayozeho Péreze, který z poměrně velkého úhlu překvapil Llorise a uzavřel na konečných 1:2.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Arsenal FC 0:2

13.12.2015 14:30

Góly: 8. Olivier Giroud (pen.), 38. Aaron Ramsey

Premier League má nového lídra, v čele tabulky bude alespoň do zítřejšího večera Arsenal, který vyhrál na hřišti Aston Villy 2:0. Góly Oliviera Girouda a Aarona Ramseyho naopak znamenají patnáctý zápas v řadě bez vítězství pro Villans. Ti jsou po dnešku stále zoufale poslední, na záchranu teď ztrácí propastných osm bodů.

Aston Villa vstoupila do Premier League otřesně a podobně si vedla i v utkání proti Arsenalu. Jako první sice vypálil její Scott Sinclair, ale zatímco Petr Čech měl s jeho pokusem pramálo potíží, Brad Guzan už za tři minuty vytahoval míč z branky. Alan Hutton ve vápně stáhl agilního Thea Walcotta, a přestože rozhodčí Friend dlouho váhal, nakonec ukázal na puntík. Penaltu s přehledem proměnil Olivier Giroud.

Francouzský útočník nejenže navázal na fantastické třígólové představení z Ligy mistrů, které Arsenalu zajistilo postup do osmifinále, navíc vsítil svůj jubilejní padesátý gól v Premier League. Giroud byl blízko druhé trefy v utkání ve dvacáté minutě, kdy hlavičkoval zády k bráně. Přesto vyběhnuvšího Guzana překonal, vysokou střelu odpravil do bezpečí až jeden z obránců.

Situaci z osmatřicáté minuty už ale nedokázal zhatit nikdo. Hlavní postavou byl tentokrát Aaron Ramsey, který u vlastního vápna vybojoval míč skvělým zákrokem na Gueyeho, a pak počkal, až se k němu po ose Walcott - Özil dostane míč. Německý špílmachr mu balón nachystal před prázdnou branku a Velšan jej snadno zasunul do sítě.

Po změně stran se obraz hry změnil, Aston Villa cítila, že musí útočit a činila tak. Jenže efektivita jejího snažení byla naprosto žalostná. Za celý poločas prověřili domácí Petra Čecha jedinkrát, krátce po obrátce střílel zajímavě zpoza vápna Carles Sánchez.

Za zmínku stojí snad už jen Bacunova technická střela nad, Gilova rána vedle - a především akce střídajícího Adamy Traorého. Jeho sólo přes půli hřiště v nastaveném čase bylo asi nejpozitivnějším momentem Aston Villy, přestože skončilo střelou do boční sítě. Český gólman tak neměl problém udržet už 169. čisté konto v Premier League, čímž vyrovnal rekord Davida Jamese.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Manchester United 2:1

12.12.2015 18:30

Góly: 2. Junior Stanislas, 54. Joshua King - 24. Marouane Fellaini

Pohádka maličkého klubu z jihu Anglie pokračuje! Bournemouth proměňuje premiérovou účast v Premier League v emoci nabytou jízdu, kterou kalí jen opakující se chyby v defenzivě. Dnes však Cherries přehráli Manchester United především srdcem a obrovským odhodláním. Výhru 2:1 zařídili Junior Stanislas přímo z rohu a Joshua King krátce po změně stran. Po dvou vítězstvích v řadě je nováček náhle čtrnáctý, naopak United pokračují v kritickém období...

Hrozivě rozšířená marodka United donutila Louise van Gaala postavit patrně nejméně zkušenou obranu Red Devils v historii Premier League. Vedle Blinda se postavili dvacetiletý Paddy McNair, kraje zadní řady pak obsadili Guillerme Varela a Cameron Borthwick-Jackson, pro které to byl shodně první zápas v Premier League v základní sestavě.

Ani jeden z nich však nemohl nic dělat se situací z druhé minuty, kdy zaváhala největší stálice United David De Gea. Junior Stanislas se jal exekuce rohového kopu, který zahrál tak skvěle, že přímo od praporku zaplul do vzdálenější šibenice hostující branky. Neuvěřitelný gól, pod nějž se každopádně podepsal i španělský brankář.

Artur Boruc, který minulý týden vychytal Chelsea na jejím stadionu, naopak zahájil zápas perfektním dvojzákrokem proti Fellainimu a McNairovi. Manchester United byl v úvodu zápasu aktivnější a po čtvrthodině hry mu dokonalou příležitost daroval hrdina druhé minuty Junior Stanislas. Martial však samostatný nájezd nevyužil a vystřelil nepochopitelně vedle.

Až po dvaceti minutách hry se domácí konečně osmělili k další zajímavé akci - Arterův pas si kolem nejistého Varely krásně zpracoval Stanislas, jenže samostatný nájezd neproměnil ani on. Tentokrát se David De Gea vyznamenal. Měl tak výrazný vliv na vyrovnání, jelikož už za dvě minuty sice Depay neproměnil úžasný centr Carricka v gól, ale nepozorná obrana Cherries dovolila Fellainimu vkleče dorazit balón do sítě.

Bournemouth byl po vyrovnání trošku nebezpečnějším týmem, byť míč na kopačkách měli častěji hosté. Po sérii rohových kopů však střílel z hranice vápna Stanislas a De Gea musel rychle k zemi. Španěl však dobře vykryl i tvrdou ránu Ritchieho na sklonku prvního dějství.

Krátce po změně stran se až do vápna United vydal stoper Francis, který si poradil s půlkou obrany, ne však s De Geou. Bournemouth však do vedení přece jen vrátil, následný roh tentokrát rozehrával Ritchie, Joshua King se odpoutal od Blinda a zprostředka velkého vápna pohodlně zakončil - 2:1.

Z Cherries za notné pomoci úžasných fanoušků vyloženě prýštila energie, díky které vytrvale doráželi na United a nutili je k chybám. Aktivitou hýřil především Joshua King, který se s míčem dostal až do vápna, ale při pokusu o lob netrefil branku. O poznání větší šanci spálil na druhé straně Fellaini, ke kterému se na malém vápně odrazil po špatném zásahu Steva Cooka.

Tolikrát zmíněný King se však krátce po hodině hry zranil a na hřiště přišel Glenn Murray. Borec, který popravil Chelsea, měl šanci definitivně rozhodnout po pár chvilkách na trávníku. Groteskní bránění United využil k samostatnému nájezdu, ale sám před De Geou vypálil dobrý půlmetr nad branku. Chvíli nato hroznou koncovku zopakoval po rohovém kopu.

Tempo hry bylo strhující, od sedmdesáté minuty se navíc taktovky ujal Manchester United a fotbalu to rozhodně slušelo. Čtvrt hodiny před koncem měl šanci k vyrovnání Martial, ale z nějakých 14 metrů vysoko přestřelil. A protože závěrečná část utkání byl především neúnavný a poměrně vyrovnaný boj, odnáší si Cherries další nesmírně cenné tři body.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Southampton FC 1:0

12.12.2015 16:00

Góly: 38. Yohan Cabaye

Další porážku si na své konto připisuje Southamptonu a na vítězství tak čeká již pět zápasů. O nejtěsnější vítězství Crystalu Palace se přičinil svým pátým gólem v letošní sezóně Yohan Cabaye a Eagles tak dokázali prolomit nepříznivou sérii, Saints totiž porazili poprvé od prosince 2008.

Southamptonu ven z krize nepomohly ani změny v sestavě a v rozestavení. Manažer Ronald Koeman využil podobně jako při svém působení ve Feyenoordu formaci 3-5-2, i když při dnešní skladbě základní jedenáctky se jednalo spíše o 5-3-2. Křídelní prostory dnes měli na starosti pouze Soares s Bertrandem, přičemž střed pole ještě vyztužily dva vyloženě defenzivní záložníci Wanyama s Romeuem.

Mezi třemi tyčemi pak místo Maarten Stekelenburga nastoupil poprvé v aktuálním ročníku Paulo Gazzaniga a nutno dodat, že svým výkonem rozhodně nezklamal. Poprvé sklidil potlesk v 19. minutě, kdy se Bolasieho centr snášel přímo do šibenice a argentinský brankář se musel pořádně natáhnout. Po následném rohovém kopu se k míči dostal Cabaye a jeho dělovka Gazzanigovi div že nezlomila ruce.

Na druhé straně vytáhl ještě o stupeň lepší zákrok Wayne Hennessey, jenž neskutečně konečky prstů vyškrábl prudkou hlavičku Stevena Davise. Skóre se tak měnilo až v 38. minutě. Wilfried Zaha přihrál zřejmě v nepatrném ofsajdu stojícímu Bolasiemu, po jehož centru míč do prázdné brány bez problémů doklepl úplně volný Yohan Cabaye.

Ačkoliv Saints prohrávali, i ve druhém poločase byly mnohem nebezpečnější hráči Crystalu Palace. Naději na vyrovnání pro hosty stále držel Gazzaniga, který si postupně poradil s pokusy Cabayeho, Wickhama a nakonec bravurně vyrazil i projektil Bolasieho přímo z voleje. V samotném závěru pak mohl vyrovnat Long, Hennessey však své spoluhráče podržel.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Watford FC 0:1

12.12.2015 16:00

Góly: 4. Odion Ighalo

Watford přepisuje svá maxima! Tři vítězství v řadě, sedmé v sezóně - to je něco, co za svá účinkování v Premier League doposud nedokázal. Sunderland se sice vzepjal k dramitckému závěru, stále ale neukončuje čtyři roky čekání na obrat v domácím představení, pokud jako první inkasuje.

Hornets od úvodního hvizdu nikterak nezastírali svojí pohodu z posledních týdnů a svou aktivitou vygenerovali rychlou změnu skóre. Nikoho asi nepřekvapí, že Coates u bližší tyče nedokázal uhlídat Ighala, který z malého vápna procedil míč pod překvapeným Pantilimonem a Nyom si tak připsal parádní přihrávku z první, kterou posílal míč před branku z rohu vápna.

Na konci deváté minuty mohlo být u hostů ještě veseleji, to když z druhé strany centroval Aké, díky důrazu se k balónu dostal Abdi a napřáhl k další střele z pár kroků. Děravou obranu tentokrát brankář podržel.

Vzápětí se díky Deeneymu dostal do vápna opět Ighalo, O'Shea mu skočil na chytrou kličku, kanonýr hostů se tak dostal tváří v tvář brankáři a opět ho dokázal prostřelit, zastavující se míč mohl dorážet do prázdné branky, ale jeden z obránců skvělým zákrokem stihl odkopnout na malé vápno. Akce nicméně pokračovala, Abdi byl příliš blízko brankáři, aby dokázal skórovat a Juradovi chyběly centimetry, aby se z následné dorážky postaral o něco více než o pouhé zvonění v uších bezradných obránců.

V 17. minutě tak měl blízko k ledové sprše pro Watford Borini, ten se dostal ke střele z pravé strany a jen těsně minul vzdálenější tyč. Allardyce vlastně ani neměl jinou možnost a minutu poté už dělal první změnu v sestavě, kterou odnesl Yedlin. Změnou rozestavení uklidněná hra opět trochu uspala domácí defenzívu a Pantilimon se musel vytáhnout proti Capouého střele z první.

Gomes se tak musel činit minutu před odchodem do šaten, to si na pas z přímého kopu nejvýše vyskočil Britos a hlavičkou pod břevno zařídil první práci pro svého brankáře. Probuzený Sunderland zahrozil i krátce po přestávce, když Fletcher hrudí sklepl pas před vápno pro Rodwella, jehož střelu přes obránce brankář hostů dokázal zlikvidovat.

Po hodině hry se diváci dočkali nejatraktivnější desetiminutovky za několik posledních týdnů, fotbalu nahoru - dolů však žádné nebezpečné zakončení nevyprodukoval a přeci jen pasivnější Watford musel držet koncentraci defenzívy na maximum, aby útlý náskok ze žhavého začátku uhájil. To jim chtěl znemožnit Defoe, který rozvlnil síť po necelých třech minutách od vystřídání, metrový ofsajd ale pomeznímu ujít nemohl.

Chvíli poté to zkoušel z dvaceti metrů Watmore, pokus opatřený zjevnou falší z dvaceti metrů mezi tři tyče nevměstnal. Učinit rychlý konec dramatu mohl Ighalo, který se dostal za obránce, střelou v pádu ale Pantilimona nepřekonal. Zákrok utkání tak vzápětí musel vytasit Gomes, který se snad kouzelnickým trikem dostal včas na zem a dokázal vyrazit střelu z hloubi vápna od Defoa, kterou ještě tečoval Cathcart.

A v dalších dvou minutách se video akorát přetočilo. Nejlepší střelec Watfordu nedokázal dotáhnout únik, když Coates v poslední moment stačil dát do střely nohu, na druhé straně se bývalý reprezentant Anglie držel za hlavu po lehké teči centru, kterou mezi tři tyče balón nenasměroval. Když ani Johnson nedokázal osamocen u malého vápna z voleje zamířit přesně, mohl se Gomes radovat ze zaslouženého čistého konta a posun na skvělou sedmou příčku.

Více informací k zápasu

West Ham United - Stoke City 0:0

12.12.2015 16:00

Góly: -

Po překvapivých výsledcích minulou sobotu si oba týmy nic nedarovaly a přes enormní střeleckou snahu domácích se zrodila bezbranková remíza - oba brankáři tak v prosinci ještě neinkasovali. Zároveň se tak West Ham a Stoke City nadále dělí jediný bod v extrémně vyrovnané části tabulky.

Už po třech minutách musel rychle k zemi u tyče Butland, aby solidním zákrokem zastavil pokus Kouyatého z dvaceti metrů. Jeho střela předznamenala i minuty následující, nicméně další dalekonosné snahy vyšších kvalit nedosáhly. Na druhé straně tak mohl překvapit Marco van Ginkel, ten však ve výborné pozici v hloubi vápna mezi tři tyče nezamířil.

Hosté trochu překvapivě West Ham na míči přehrávali, rozhodně se to však neprojevovalo na obrazu hry, ten byl pln nepřesností a pasivní obránci to s aktivitou dopředu zrovna nepřeháněli, téměř třetinu času se tak hrálo blíže k brance Stoke. Tři minuty před koncem první půle si tak zavařil Shawcross a po střetu s kapitánem soupeře mohl být rád, že sudí ukázal na rohový praporek namísto k penaltovému puntíku.

Po změně stran se střelecky prvně ozval jinak vcelku agilní Carroll, po rohovém kopu Zárateho nechal hlavičkou vyniknout Butlanda. V 61. minutě si na něm vylámal zuby po spolupráci s Ogbonnou také Antonio, šlo už o dvanáctý střelecký pokus domácích a začínala se tak projevovat nervozita ze stále bezbrankového stavu.

A nepomáhalo ani štěstí, nepovedený centr Cresswella, jenž mířil do branky, zvládl Butland vyrazit a poradil si i se slušně kopnutým přímým kopem, který měl na vědomí Enner Valencia. Ještě předtím přitom svou střelou jen těsně minul Zárate. V poslední minutě tak musel zakročit také Adrián, který si v souboji jeden na jednoho proti Mame Dioufovi připsal vítězství a udržel tak pro svůj tým alespoň bod.

Více informací k zápasu

Manchester City - Swansea City 2:1

12.12.2015 16:00

Góly: 26. Wilfried Bony, 90+2. Kelechi Iheanacho - 90. Bafétimbi Gomis

Velké drama bylo k vidění na Etihad Stadium, kam přijela Swansea. Hosté, které již nevedl odvolaný kouč Garry Monk, byli po celý zápas favorizovanému Manchesteru více než vyrovnaným soupeřem, přesto nakonec odjíždí s prázdnou. Hrdinou utkání se stal talentovaný Nigerijec Kelechi Iheanacho, který podobně jako proti Crystal Palace zařídil vítězství za pět minut dvanáct. Tentokráte však k rozhodujícímu gólu přišel tak trochu jako slepý k houslím...

Labutě mohly jít do vedení již v 5. minutě, když Jack Cork pěknou kolmicí vybídl ke sprintu Routledge, ten se dokázal prodrat k míči přes Otamendiho, jenomže ztroskotal na vynikajícím zákroku Joea Harta. Z tábora Citizens jako první ohrozil Fabianskeho jeho někdejší spoluhráč Bony, polský brankář ale jeho nepříliš razantní střelu bezpečně kryl.

Nicméně o deset minut později se již reprezentant Pobřeží Slonoviny mohl radovat. Po rohovém kopu totiž jeho náběh hostující obrana vůbec nezachytila a Bony tak nikým nehlídaný po dobrém Navasově centru nezištně zavěsil. Odpověď měl na hlavě rovněž po standardní situaci André Ayew, na rozdíl od Bonyho však mířil těsně nad.

Ze začátku druhého poločasu Fabianskeho v brance pořádně protáhl Yaya Touré, jehož povedená rána z přímého kopu snesla opravdu přísná měřítka. Na druhé straně se trochu se štěstím zjevil ve velké příležitosti Gylfi Sigurdsson a blýsknout se opět musel Joe Hart. Jednička Manchesteru City i anglické reprezentace pak své spoluhráče ještě několikrát podržela, situaci z 90. minuty si ovšem za rámeček nedá.

Celá akce vypadala docela neškodně - na polovině hřiště hledal stoper Federico Fernández spoluhráče, místo alibistického nákopu však perfektním pasem vysunul Bafetimbiho Gomise a ten z poměrně velkého úhlu propálil Harta na přední tyč. Rozuzlení však přišlo ještě později. V druhé nastavené minutě se po individuální akci dostal ke střele Touré, trefil do zad před sebou stojícího Iheanacha, od jehož zad se balón odrazil tak dokonale, že zapadl přesně pod břevno branky Swansea.

Více informací k zápasu

Norwich City - Everton FC 1:1

12.12.2015 13:45

Góly: 47. Wes Hoolahan - 15. Romelu Lukaku

Třetí remízu v řadě si připisuje Everton. Toffees sice na půdě Norwiche zásluhou dvanáctého gólu Lukakua v sezóně brzy vedli, po změně stran však opět nedokázali ubránit standardní situaci a konečný výsledek 1:1 zařídil Wes Hoolahan.

První půle jednoznačně patřila hostům z Goodison Parku a domácí defenzivě dělal problém především ve skvělé formě hrající Romelu Lukaku. Byl to právě belgický kanonýr, jenž po čtvrthodině hry otevřel skóre. Norwich sice rohový kop Bainese ještě dokázal odvrátit, další centr do šestnáctky však ihned poslal Gerard Deulofeu a na zadní tyči tradičně důrazný Lukaku hlavou otevřel skóre.

Rodák z Antverp stál u zrodu další nebezpečné akce, po níž zakončoval Arouna Koné a jen vynikající zákrok brankáře Rudda, jenž mezi třemi tyčemi opět nahradil jeho skorojmenovce Ruddyho, zachránil Canaries od dalšího inkasovaného gólu. V 39. minutě mohl oslavit návrat do základní sestavy Leighton Baines, zkušený zadák ale pouze orazítkoval tyč.

Nováček letošní sezóny v úvodním dějství opravdu nepředvedl vůbec dobrý výkon a může být rád, že do kabin šel za ještě docela přijatelného výsledku. Další velké příležitosti nevyužil Koné, jehož opět vychytal Rudd a v samém závěru poločasu pak ještě pálil v nadějné pozici Lukaku kousek vedle.

Ovšem do druhé poloviny zápasu vstoupili svěřenci Alexe Neila skvěle a hned ve 47. minutě vyrovnali na 1:1. Robbie Brady rozehrál rohový kop na Ryana Benneta a jeho hlavičku dotlačil do sítě Wes Hoolahan. Tima Howarda se na brankové čáře snažil zastoupit Ross Barkley, ale i když dělal, co mohl, změně skóre nezabránil.

Diváci na Carrow Road do konce utkání viděli ještě dvě opravdu stoprocentní gólové šance, rovnoměrně rozložené na obě strany. Nejprve po pěkné akci po pravém křídle a zpětném přiťuknutí Hoolahan přestřelil z pár metrů poloprázdnou bránu Cameron Jerome, na opačném konci hřiště zase po vysunutí Koného zakončoval Gareth Barry pouze do vyběhnutého Rudda.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Leicester City16105134:2235
2.Arsenal FC16103329:1333
3.Manchester City16102432:1732
4.Manchester United1685321:1229
5.Tottenham Hotspur1668226:1426
6.Crystal Palace1682621:1526
7.Watford FC1674518:1625
8.West Ham United1666425:2124
9.Liverpool FC1666420:1924
10.Everton FC1658329:2123
11.Stoke City1665513:1423
12.Southampton FC1656521:1921
13.West Bromwich Albion1655616:2120
14.AFC Bournemouth1644820:3116
15.Newcastle United1644818:3116
16.Chelsea FC1643918:2615
17.Swansea City1635815:2414
18.Norwich City1635818:2814
19.Sunderland AFC16331017:3012
20.Aston Villa16131213:306

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1851)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele