Premier League v kostce (16. kolo)

16.12.2015, 09:05
Názory a komentáře
Pohádka Leicesteru pokračuje, naopak krize Chelsea stále ne a ne skončit. Dva největší příběhy dosavadní Premier League se střetly v šestnáctém kole na King Power Stadium a zápas odrazil rozpoložení obou celků přesně tak, jak se dalo očekávat. Foxes zvládli zápas lépe a především díky Riyadu Mahrezovi se vrátili do čela s dvoubodovým náskokem na druhý Arsenal.

Svěřenci Josého Mourinha se naopak propadají tabulkou stále níže, nyní jsou až šestnáctí, přičemž na sestupové pozice mají náskok pouhého bodu. Vedení Chelsea však stále portugalskému trenérovi důvěřuje, ten si svoji pozici drží patrně i díky postupu do osmifinále Ligy mistrů z prvního místa.

Prosinec je zatím parádním měsícem pro nováčka z Bournemouthu, který po Chelsea porazil i Manchester United. Totéž se podařilo Newcastlu, jenž rovněž zdolal dva papírové favority, Straky vykradly po Liverpoolu i stadion Tottenhamu. Druhé vítězství ve dvou kolech si kromě těchto celků získaly již zmíněné týmy Arsenalu, Leicesteru, a pak taky Watfordu, jenž pod vedením gólmana Gomese a útočného dua Ighalo - Deeney senzačně atakuje pohárové příčky.

Ve velké mizérii naopak pokračuje Aston Villa, jež v neděli znovu prohrála, na vítězství čeká neuvěřitelných 15 duelů a na úplném dně vzhlíží k záchraně s odstupem osmi bodů. Výměna trenéra zatím nepomohla ani Swansea, její dosavadní šéf Alan Curtis měl přitom na Etihad Stadium velkou smůlu. O bod přišel až v nastaveném čase tečovanou střelou Yayi Tourého.
Zápas 16. kola: Bournemouth vs. Manchester United

Sobota v Premier League byla spíše nudná, v prvních pěti utkáních padlo jenom sedm branek a fanoušci anglického fotbalu se těšili na zlatý hřeb. Večerní duel Bournemouthu s Manchesterem United jim vše vynahradil, k vidění byly krásné branky, skvělé zákroky, nacvičené signály a mnoho dalšího.

Vždyť už ve druhé minutě dal gól přímo z rohu Junior Stanislas a zápas měl nakročeno k překvapení. Cherries podržel brankář Boruc, jenž kapituloval pouze jednou z kopačky Marouana Fellainiho. Vítězství na svou stranu však zaslouženě strhli domácí hráči Bournemouthu, jejichž výkon nepostrádal silného ducha, pověstné srdíčko i tolik potřebný zápal.



Gól 16. kola: Junior Stanislas

Gól přímo z rohu se moc často nevidí. Natožpak ve druhé minutě a tím spíš jednomu z nejlepších gólmanů světa. David De Gea se možná červená ještě teď, protože kroucený balón z kopačky Juniora Stanislase by brankář jeho kalibru chytat měl. Nic to však neubírá na skvělé kopací technice záložníka Bournemouthu, který svou životní ranou nejen zkrášlil všechny sestřihy z uplynulého kola Premier League, ale zároveň výrazně pomohl Cherries k důležitému vítězství.



Zákrok 16. kola: Heurelho Gomes

Hvězdou Watfordu a také jedním z nejlepších hráčů dosavadního průběhu Premier League je Odion Ighalo; bez "držáka" vzadu by však Hornets ani náhodou nebyl po šestnácti kolech sedmí. Hubenou výhru kromě nigerijského střelce zachránil i brankář Heurelho Gomes, jenž se blýskl především zákrokem proti střele Jermaina Defoa. Jeho parádní reflex zkrátka nezmizel ani s přibývajícími roky.

16. kolo patřilo především brankářům a jejich skvělým zákrokům. Ten nejlepší předvedl o víkendu gólman Watfordu Heurelho Gomes...

Zveřejnil(a) Premier League v kostce dne 15. prosinec 2015


Nechtěl bych opomenout ani úchvatný dvojzákrok Artura Boruce, který můžete vidět i výše v sestřihu Zápasu 16. kola. Polský gólman předvedl proti střelám Fellainiho a McNaira reflex i mrštnost a ukázal, že pokud má dobrý "neminelový den", je pro Cherries rozdílovým hráčem (ostatně jako tolikrát v loňské postupové sezóně).

Hráč 16. kola: Riyad Mahrez

Posedmé v sestavě kola, potřetí nejlepší hráč. Riyad Mahrez je v letošní sezóně nezastavitelný a potvrdil to i proti Chelsea. V utkání dvou pečlivých defenziv vypadal jako Liška v kurníku plným spících slepic. Od první minuty byl nejnebezpečnějším mužem na hřišti a až do šedesáté minuty, kdy se taktovky ujali hosté, mu to také vydrželo. Jeho schopnosti v soubojích jeden na jednoho, přehled a technika letos v Anglii nemají konkurenci.

Mahrez zařídil obě branky Leicesteru. První zinscenoval v úvodním dějství, kdy z pravé strany vyslal úžasný centr do vápna, a předložil tak pohodlné zakončení Jamiemu Vardymu. Druhý byl ještě úchvatnější, Alžířan ho vstřelil sám krátce po změně stran. Ve vápně si pohrál s Azpilicuetou a bez skrupulí zamířil přesně k tyči. I za to si od serveru WhoScored.com vysloužil známku 8.95.



Břídil 16. kola: Simon Mignolet

Tohle kolo se brankáři Liverpoolu dvakrát nepovedlo. Belgičan Simon Mignolet v letošní sezóně patří spíše k oporám Reds, ale domácí zápas s West Bromwichem mu nevyšel. Největší chybu udělal už po půlhodině hry, kdy se neúspěšně vydal na rohový kop Baggies a následkem byl vyrovnávací gól Craiga Dawsona. Mignolet inkasoval i z druhé z dvou střel WBA a jen díky šťastné ráně Origiho z úplného závěru uhrál Liverpool alespoň bod.



Sestava 16. kola

obrázek

Za výslednou grafickou úpravu sestavy patří velké díky Lukáši Recovi.
Na kartě každého hráče je vpravo nahoře umístěn počet nominací v sestavě kola.


Šestnáctému kolu vládly pevné obrany i brankáři. Výborně zachytali Jack Butland, Heurelho Gomes nebo Rob Elliot, nominaci si však vysloužil gólman Crystal Palace Wayne Hennessey. Velšský brankář čelil sice jen třem střelám Southamptonu, jenže proti dvěma musel vytáhnout světový zákrok, který měl navíc v obou případech bodový dopad.

Čisté konto udržel i Watford v Sunderlandu, v jehož obraně se předvedlo rovněž vícero hráčů. Na pravém kraji byl výtečný Allan Nyom, který kromě poctivé a precizní práce dozadu připravil jediný gól zápasu Odionu Ighalovi. Ofenzivní přínos měl rovněž Jonas Olsson z West Bromwiche, který byl na stoperu jako skála, která navíc málem vstřelila vítězný gól v Liverpoolu. Až nastavení a šťastné vyrovnání mu radost zhatilo.

Čistě z obranných důvodů jsou v ideální sestavě šestnáctého kola taky Laurent Koscielny z Arsenalu a Christian Fuchs z Leicesteru. Dva nejlepší týmy dosavadního průběhu Premier League shodně zvítězily a výše jmenovaní fotbalisté na tom měli velkou zásluhu. Především levý bek Foxes držel největší hrozbu Chelsea Williana pěkně zkrátka a neodcentroval přes něj ani Ivanović.

Gunners se trápí s velkým počten zraněným, což jim však přineslo i jednu velmi pozitivní skutečnost. Aaron Ramsey se vrátil do středu pole, kde se vrátil do staré formy a opět září. V neděli byl klíčovou postavou Arsenalu na půdě Aston Villy a dal jí i druhý gól. Výborně (konečně) zahrál i Yohan Cabaye, jenž k výhře Crystal Palace se Southamptonem vedle dobrého výkonu přispěl rovněž i vstřelenou brankou.

V ofenzivě Eagles opět fascinoval Yannick Bolasie, jenž po přesunu na podhrot výrazně pookřál. Pohybuje se na celé šíři hřiště, odkud může vyrážet na zteč, jak se mu zlíbí. Obranu Saints ničil svými výpady, po jednom z nich navíc vytvořil jediný gól utkání. Nade všemi však čněl aktuální král anglického fotbalu Riyad Mahrez z Leicesteru. V utkání proti Chelsea působil v takticky svázaném utkání jako zjevení, dal gól, další nachystal a je naším Hráčem 16. kola.

Alžířan je v sestavě kola už posedmé, v čemž mu dokáže vzdorovat jen pošesté nominovaný Odion Ighalo. Taky útočník Watfordu obhájil pozici v ideální sestavě z minulého týdne, když tentokrát zařídil jediný gól Hornets. Jeho herní přínos a penzum práce, které odvede, je však impozantní. Starosti dělal obraně Sunderlandu neustále. Právě bojovný výkon vynesl nominaci i Joshuovi Kingovi, jenž vítězství Bournemouthu nad Manchesterem United taktéž korunoval vítěznou brankou.
Statistické okénko 16. kola

- Petr Čech pomohl Arsenalu k výhře nad Aston Villou čistým kontem, které bylo už jeho 169. v Premier League; vyrovnal tak absolutní rekord Davida Jamese

- Leicester City nastřílel od začátku sezóny už 34 branek, což je nejvíc v Premier League; zajímavé ale je, že všech 34 docílili zevnitř vápna

- Chelsea naopak prožívá zcela opačné pocity, pondělní porážka pro ně byla už devátou z 16 utkání; tolik proher za tak krátkou dobu utrpěli Blues naposledy v sezóně 1978/79, kdy sestoupili

- Anglie žije příběhem rekordmana Jamieho Vardyho, ale v jeho stínu se rýsuje další zajímavá série; Romelu Lukaku se trefil už šestkrát v řadě, což ještě nikdo v historii Evertonu nedokázal

- John O’Shea ze Sunderlandu v sobotu nastoupil k jubilejnímu 400. utkání v Premier League; dokázal to jako teprve 32. hráč (a třetí Ir) v historii soutěže

A jedna nakonec z Championship...

- Brighton & Hove Albion ve druhé anglické lize Championship včera remizoval na hřišti Queens Park Rangers 2:2 a od začátku sezóny tak neprohrál už 21 zápasů v řadě; tohle se v profesionálním anglickém fotbale povedlo naposled v sezóně 2010/11 Manchesteru United (24)


To nejlepší ze světa Premier League, včetně odkazů na články, naleznete i na naší Facebookové stránce. Staňte se fanoušky a žádná zajímavost z anglického fotbalu už vám neunikne!

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (569)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele