Premier League - preview 31. kola

23.06.2020, 08:28, aktualizováno 25.06.2020, 08:46
Previews
Dnes večer se může definitivně rozhodnout o tom, že titul pro letošní sezonu získá Liverpool - stačí k tomu, aby Manchester City nevyhrál na půdě Chelsea. Trápící se Arsenal cestuje do Southamptonu, Burnley bude měřit síly s Watfordem...
Burnley FC - Watford FC  (čtvrtek 19:00)
Burnley se v letošním ročníku nachází v poklidném středu tabulky nejvyšší anglické soutěže a stále je také ve hře o evropské poháry. Momentálně má na kontě devětatřicet bodů a patří mu jedenáctá pozice, před osmnáctou sestupovou pozicí Bournemouthu disponuje úctyhodným dvanáctibodovým náskokem. Nyní se střetne s Watfordem, který se naopak trápí a bude mít co dělat, aby udržel prvoligovou licenci i pro příští sezónu.

Sršni jsou v tuto chvíli až šestnáctí s osmadvaceti body, a pokud výrazně nezaberou, tak je mohou čekat perné chvilky až do samotného konce. V prvním duelu před vynucenou přestávkou přivítali favorizované Lišky z Leicesteru a v 90. minutě inkasovali rozdílovou trefu, ovšem v nastaveném čase ještě dokázali odpovědět zásluhou obránce Craiga Dawsona a získali tak nesmírně cennou remízu po výsledku 1:1.

Kouč Sean Dyche bude do konce sezóny postrádat Deulofeua, Janmaata a Successe, nicméně do základní jedenáctky by se mohli vrátit obránci Femenia s Masinou. Jeho protějšek Nigel Pearson opět může zařadit do sestavy Bardsleyho, jenž nedávno podepsal novou smlouvu, naopak na trávník se pravděpodobně nepodívá Hendrick. Na marodce se navíc nacházejí Barnes, Gibson, Brady, Gudmundsson i Brady.

The Clarets začali po koronavirové pauze na půdě věhlasného Manchesteru City a utrpěli debakl 0:5. "Věděli jsme, že to bude těžké, tohle je teď realita našeho klubu. Odehráli jsme jen jeden ostrý přípravný zápas a nyní to bylo znát, na soupeře jsme prostě nestačili ve všech ohledech. Watford předvedl velmi dobrý výkon proti Leicesteru a jsem si jistý, že na něj chce navázat i proti nám," vyjádřil se osmačtyřicetiletý Dyche.

Watford má svému čtvrtečnímu rivalovi rozhodně co vracet, neboť na podzim před vlastními fanoušky s ním prohrál 0:3. "Burnley se na nás určitě dobře připraví a dobře ví, co od nás může čekat. Domnívám se, že se po neúspěchu s Manchesterem City pokusí změnit svou taktiku a bude nás chtít překvapit. Soupeře maximálně respektujeme," prohlásil pro klubové stránky asistent hlavního trenéra Craig Shakespeare.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Taylor, Mee, Tarkowski, Lowton - McNeil, Cork, Westwood, Brownhill - Rodriguez, Vydra
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Femenia, Kabasele, Dawson, Masina - Capoue, Hughes - Sarr, Doucouré, Pereyra - Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.27 - 3.27 - 2.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Arsenal FC  (čtvrtek 19:00)
Jestli se některému z anglických klubů hrubě nevyvedl start do obnoveného ročníku Premier League, tak londýnskému Arsenalu. Kanonýři nejenže oba dosavadní zápasy prohráli, ale k tomu utrpěli i sérii hned čtyř zranění navrch a také jednoho vyloučení, čehož se nyní hodlá využít Southampton.

Zatímco porážka na půdě Manchesteru City byla očekávanou záležitostí, ztráta vedení proti Brightonu a inkasovaný gól na konečných 2:1 v poslední minutě nastavení již byla pro tým Mikela Artety o poznání citelnější ranou, obzvláště v kombinaci s předčasným odstoupením brankářské jedničky Bernda Lena, jenž na marodce doplnil Granita Xhaku a Pabla Marího z předešlého zápasu. Na tréninku si pak v tomto týdnu přivodil zranění kolene i Gabriel Martinelli a přinejmenším do konce letošní sezony jej již na trávníku s největší pravděpodobností neuvidíme.

Jedinou dobrou zprávou je pro Artetu alespoň to, že duo Xhaka-Sokratis se vrátilo do tréninkového procesu, ovšem Chambers, Torreira a Cédric zůstávají mimo hru stejně jako David Luiz, který si odpykává dvouzápasový trest za vyloučení na Etihad Stadium. To domácí hlásí pouze jednu absenci v podobě Moussy Djenepa, jenž zůstává mimo hru na poslední třetí zápas od vlastního vyloučení proti Newcastlu. Do hry se naopak vrací Shane Long.

Saints mohou jít do utkání sebevědomí, neboť mají v zádech nejen výhru proti Norwichi, ale také výbornou bilanci s Arsenalem - z posledních pěti vzájemných zápasů na stadionu St. Mary‘s hned třikrát zvítězili a porážku utrpěli jen jednou. Arsenal se navíc již notoricky trápí na hřištích soupeřů, což se alespoň zatím nemění ani ve stávajících improvizovaných podmínkách bez fanoušků na tribunách.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Valery, Stephens, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Hojbjerg - Armstrong, Redmond - Ings, Obafemi
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Martínez - Bellerín, Mustafi, Holding, Tierney - Ceballos, Guendouzi, Saka - Pepe, Nketiah, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.55 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Manchester City  (čtvrtek 21:15)
Chelsea má možnost dotáhnout se v tabulce na dostřel třetímu Leicesteru. Jenže aby k této skutečnosti mohlo dojít, musela by na vlastním stadionu skolit Manchester City. A ten je evidentně po koronavirové přestávce v parádním rozpoložení. V uplynulých dvou zápasech zvítězil, přičemž dohromady za sto osmdesát minut nasázel úctyhodných osm gólů.

Oba celky se nacházejí v průběžném pořadí v první čtyřce, a zatímco hosté mají svou pozici pevně pod vlastní kontrolou, přičemž živí ještě značně teoretickou naději na zisk titulu, domácí potřebují odrážet ataky ze zadních příček. Hlavním cílem je pro ně udržet se aspoň na čtvrtém místě proto, aby si v příštím ročníku mohli zahrát milionářskou Ligu mistrů.

A protože ve středu zvítězily Manchester United i Wolverhampton, činí náskok The Blues na oba tyto rivaly jen dva body. Velice rádi by tak na danou situaci zareagovali, byť narazí na aktuálně druhý nejlepší tým Premier League. "Pro nás je tenhle duel tím pravým měřítkem. I my chceme být na stejné úrovni jako náš soupeř," uvedl domácí manažer Frank Lampard.

Londýnský klub neprohrál v lize už čtyřikrát za sebou, z možných dvanácti bodů vydoloval hned deset. Naposledy si naplno poradil na hřišti zachraňující se Aston Villy. "Musíme dělat svou práci. A naší prací je pokusit se proti jednomu z nejúspěšnějších mužstev světa získat pozitivní výsledek," burcoval Lampard. "Je to obrovská výzva. Věříme sami v sebe."

Na marodce Chelsea se vůbec nic nezměnilo. Fikayo Tomori, Callum Hudson-Odoi a Marco van Ginkel jsou zranění, zpět po karetním trestu je již naopak Jorginho. "Musíme ze sebe vydat maximum," uvědomoval si londýnský lodivod. "Když si vytvoříme šanci, je potřeba jí proměnit. A také je potřeba být ostražitý během bránění, abychom soka zastavili."

MCFC si moc dobře uvědomuje, že i když matematicky může stále předskočit první Liverpool, prakticky je jen otázkou času, kdy na tuhle metu, na kterou po třiceti odehraných kolech ztrácelo rovných dvacet bodů, nebude moci žádným způsobem dosáhnout. Jde mu tak hlavně o to, aby byl v lize všemi oslovován jako vicemistr. A ne jen vinou náhody.

V prvních dvou kolech po restartu sezóny se mu náramně dařilo, vypráskalo jak Arsenal, tak následně Burnley. "Byli jsme nadšeni z toho, jakým způsobem jsme se prezentovali," těšilo manchesterského manažera Pepa Guardiolu. "Přitom jsme si kladli velkou otázku, jak po dlouhé době budeme působit. Všichni o tom přemýšlejí. My jsme zareagovali dobře."

Asi na nějakou dobu si Sky Blues budou muset zvyknout na absenci Sergia Agüera, jenž si po minulém klání poranil koleno a musel pod kudlu. Operace v Barcelona údajně dopadla dobře, není ovšem stále známo, jak dlouho bude Argentinec mimo hru. Není pak úplně jasné, jestli se na Stamford Bridge objeví trio ve složení Eric García, John Stones a Phil Foden.

Španělský lodivod by si nejprve rád splnil své povinnosti na ligové scéně. A až poté myslel na všechno ostatní. "Chceme se teď přímo kvalifikovat do další sezóny Ligy mistrů, minulá dvě vítězství nám k tomu velmi dopomohla. Jsme blízko," říkal Guardiola. "Až poté se zaměříme na Newcastle v FA Cupu nebo na Real Madrid v Lize mistrů," ujišťoval.

Chelsea je pasována v tomto mači do role mírného outsidera. I proto, že v minulých sedmi případech se Citizens šestkrát padla. "Díváme se v tabulce před sebe i za sebe. Snažíme se sbírat body. Je fantastické, že jsme jen kousek za Leicesterem. Ve finále se ovšem nesoustředíme na něj nebo na někoho jiného, ale pouze sami na sebe," dodal Lampard.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Christensen, Rüdiger, Marcos Alonso - Kanté, Jorginho, Kovačič - Willian, Giroud, Pulisic
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson Moraes - Walker, Fernandinho, Laporte, Mendy - De Bruyne, Rodri, Gündogan - Sterling, Gabriel Jesus, Foden
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.36 - 4.08 - 1.81
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Sheffield United  (středa 19:00)
Manchester United stále může usilovat o proniknutí do první čtyřky v ligové tabulce. Právě čtvrté místo je strategické pro účast v Lize mistrů na další sezónu a na tuhle metu ztrácejí svěřenci manažera Oleho Gunnara Solskjaera pět bodů. Neměli by tak v duelu se Sheffieldem United zaváhat, byť ten by měl být v podstatě více než rovnocenným protivníkem.

Oba celky totiž dělí v průběžném pořadí dosud pouhopouhé dva body. The Blades si jakožto nováček soutěže vedou nadmíru dobře a reálně usilují o účast v evropských pohárech pro následující ročník. "My ale máme silný," ujišťoval domácí stratég. "Interně jsme proti sobě postavili dvě jedenáctky. A někteří se i tak stejně na hřiště prostě nedostali," dodal.

Je pravda, že The Red Devils mohou do konce sezóny výrazně využít skutečnosti ohledně své marodky. Na ní se nenachází aktuálně vůbec nikdo, evidentně fit je už také Paul Pogba. Přitom široký kádr může v nahuštěném programu hrát zásadní roli pro finální úspěch. Další dobrou zprávou pro ně je pak prodloužení kontraktu Scotta McTominaye až do roku 2025.

Manchester potřebuje v posledních osmi kolech započít nějakou delší šňůru konstantních výsledků, aby se mu podařilo smáznout manko na čtvrtou Chelsea. Po koronavirové pauze na úvod remizoval v Tottenhamu. "Myslím si, že jsme ten zápas zvládli, i když někteří hráči byli ke konci unavení. Jsme ale připraveni vběhnout na plac znovu," ujišťoval Solskjaer.

Poprvé se domácí po přestávce způsobené pandemií představí na Old Trafford. Jenže jindy bouřlivá atmosféra na tribunách bude nyní přetavena kvůli hygienickým opatřením v neutuchající ticho. Hrát se pochopitelně bude bez diváků. "A to je mnohem, mnohem obtížnější, než kdyby fanoušci mohli přijít," uvědomoval si nevýhodu Solskjaer.

Na podzim Manchester uhrál v Sheffieldu poměrně divokou remízu, v nynějším případě by rozhodně chtěl hlavně v defenzívě svoje vystoupení vylepšit. "Hrát v takovém prostředí je pro nás úplně jinou mentální výzvou," pokračoval domácí lodivod. "Někteří možná nebudou cítit tlak, jenže tahle otázka je velmi individuální. Doma totiž za vlastní fanoušky bojujete."

Hosté oproti svému soupeři odehráli již o jedno utkání více, minulou středu odstartovali celé dění Premier League proti Aston Ville a následně zavítali na půdu Newcastlu. Suma sumárum se jim však nevedlo příliš dobře, uhráli jen jediný bod, přičemž před pár dny inkasovali nepříjemný třígólový výprask. V Manchesteru tak budou hledat jakoukoli vzpruhu.

Chris Wilder, manažer Sheffieldu, bude muset udělat minimálně dvě změny v sestavě. Vykartovaný je John Egan, hrát nebude ani Dean Henderson, jenž je v klubu na hostování právě z Manchesteru, a nenastoupí tak proti svému současnému zaměstnavateli. Neví se pak zcela jistě, jestli už budou naprosto zdraví Jack O'Connell a také David McGoldrick.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
David de Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw - McTominay, Fred, Pogba - Bruno Fernandes - Martial, Rashford
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Moore - Basham, O'Connell, Robinson - Baldock, Lundstram, Norwood, Fleck, Stevens - McBurnie, Mousset
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 4.81 - 9.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Aston Villa  (středa 19:00)
Newcastle si vedl po koronavirové pauze možná až nad svoje očekávání. Bez větších obtíží skolil o evropské poháry usilující Sheffield United, a i proto nemá jediný důvod nevěřit si proti stále tápající Aston Ville. Ta mimochodem na samotném startu obnovení anglické nejvyšší soutěže se Sheffieldem United remizovala, následně však padla s Chelsea.

Mnoho fanoušků The Magpies si pamatuje památný zápas proti Aston Ville z května roku 2009. Tehdy v posledním kole musel Newcastle v Birminghamu uspět, aby se zachránil, jenže nakonec prohrál o branku a spadl o patro níž. V nynějších chvílích jsou ovšem v daleko lepším rozpoložení svěřenci manažera Steva Bruceho, jež napřímo míří za záchranou.

Je to rozhodně Aston Villa, kdo body potřebuje aktuálně více než její protivník. Na předposlední příčce tabulky se jí bezpochyby nedýchá nejlépe. "Je obtížné hrát před prázdnými tribunami. Samozřejmě že diváci tvoří atmosféru. My se ale soustředíme na jeden jediný cíl, chceme totiž sezónu zakončit nejlépe, jak to je půjde," uvedl domácí stratég.

Ten prostředí birminghamského klubu dobře zná, ještě nedávno v něm působil, a to mezi roky 2016 a 2018. "Odtamtud mě vyhodili, takže doufám, že nyní bude souboj okořeněný," pousmál se Bruce, jenž byl tehdy propuštěn po sérii nevalných výsledků. Dokonce na něj během střetnutí s Prestonem přistála hlávka zelí od jednoho nespokojeného fandy.

Tentokráte může svůj Newcastle nakopnout ještě dál od červených pozic. Formu má jeho tým velmi slušnou, v uplynulých devíti ligových kolech padl jen ve dvou případech. Přitom může pomýšlet i na vyšší ambice. "Zaznamenali jsme před pár dny perfektní výkon, na kterém můžeme stavět. A uvidíme, kam nás cesta v tabulce zavede," moc by si přál Bruce.

Ačkoli se mu do tréninkového dění zapojil Matthew Longstaff, jenž překonal zdravotní potíže se stehnem, na plac stejně nevběhne i spolu se svým starším bratrem Seanem Longstaffem. Chybět budou také Florian Lejeune a Ciaran Clark, kteří stále podstupují rekonvalescenci, zraněný je rovněž Jetro Willems. Otazník údajně visí i nad startem Paula Dummetta.

Hosté od začátku února urvali v lize jen jedinou plichtu a pětkrát prohráli. Jestli se honem rychle nenastartují, nemusela by pro ně být poslední kola vůbec příjemná. Zatím nejsou udržení ligové příslušnosti daleko, ale ani ne blízko. "Každý tým, který je v pásmu ohrožení, se snaží za každou cenu zvítězit. Čekám tedy těžké utkání," uvědomoval si Bruce.

Björn Engels, Tom Heaton a Wesley, to je trojice hráčů, která zůstává mimo hru. Naopak po přestávce způsobené pandemií by se v sestavě AVFC již mohli objevit Frédéric Guilbert či Daniel Drinkwater. "Jsem si jistý, že každý v lize bude řešit rotaci v základní jedenáctce. A jsem přesvědčený, že většina mužstev bude využívat pět střídání," zakončoval Bruce.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Javi Manquillo, Lascelles, Fernández, Rose - Ritchie, Shelvey, Hayden, Saint-Maximin - Almirón, Joelinton
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Pepe Reina - Konsa, Hause, Mings, Targett - Hourihane, Nakamba, Douglas Luiz - Trézéguet, Davis, Grealish
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.35 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - Everton FC  (středa 19:00)
Norwich City stále ještě živí naději na záchranu, musí se však propracovat k nějaké delší šňůře pozitivních výsledků, aby se stala o něco reálnější možností. Zatím na své konto získal za celou sezónu jen hubených pět výher, a i proto ztrácí na bezpečnou sedmnáctou příčku šest bodů. Nyní přivítá Everton, který se pohybuje na místech ve středu průběžného pořadí.

Pokud by domácí pokračovali ve stejném trendu jako těsně po koronavirové přestávce proti Southamptonu, těžko by se svěřenci kouče Daniela Farkeho mohli prát o holé přežití. Třígólová porážka v podstatě naznačila, že je čeká ještě spousta práce. A je potřeba připomenout, že času nezbývá mnoho. Reakce by měla přijít na řadu co nejrychleji.

Everton je soupeř, který by mohl být v silách mužstva z Norfolku. Už na podzim ho na jeho hřišti skolilo. "Získali jsme tehdy v Goodison Parku fantastický výsledek," pamatoval si na duel Farke. "Byli jsme velmi blízko tomu, čemu se říká perfektní zápas. Máme před sebou jasný důkaz o tom, že můžeme svého soupeře porazit. Znovu musíme najít svá řešení."

Především domácí bilanci by měli The Canaries vylepšit, jestli se chtějí v Premier League udržet i pro následující ročník. Horší statistiky má v tomto ohledu už jen Southampton. "Vždy po porážce děláme to samé. A zejména před tímto klíčovým mačem. Je důležité potlačit emoce a celou situaci analyzovat. Nemůžeme zavřít oči a nemluvit o ní," mínil Farke.

Německý stratég musí najít v první řadě optimální složení svých obranných řad, neboť až do konce sezóny nebude moci počítat s trojicí beků ve složení Christoph Zimmermann, Sam Byram a Grant Hanley. Údajně neexistuje šance, že by se byť jen jeden z nich dal ještě zdravotně do kupy. Po překonání koronaviru je naopak zpět Marco Stiepermann.

Zůstat pozitivní do poslední chvíle, nic jiného asi Norwichi v tuhle chvíli nezbývá, ačkoli mu marodka či současná poslední pozice v tabulce příliš nehraje do karet. "Když se prohraje, všichni jsme zklamaní. Ale je důležité ukázat, kdo tu má hlavní slovo. Nemůžu mít dobrou náladu a vesele tancovat na stole. Nemůžu si dovolit být v ústraní," vysvětloval Farke.

Everton byl sice po třiceti odehraných kolech až dvanáctý, každopádně pokud by dokázal navázat na svůj minulý výkon v liverpoolském derby, začal by pravidelně bodovat, není úplně nepravděpodobné, že by se nezapojil do bojů o účast v evropských pohárů na příští sezónu. Určitě dobrou zprávou pro The Toffees je zároveň i postupně se uzdravující marodka.

Ačkoli manažerovi Carlovi Ancelottimu zůstanou zřejmě ještě na nějaký čas mimo hru i nadále Theo Walcott, Jean-Philippe Gbamin i Cenk Tosun, v následujícím klání s Leicesterem by údajně mohli již hrát Yerry Mina a Fabian Delph. Blízko návratu je taktéž Djibril Sidibé. "Fyzicky jsme připraveni. Musíme jen ukázat, že máme kvalitu," zakončil Farke.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Klose, Godfrey, Lewis - Tettey, McLean - Buendía, Stiepermann, Cantwell - Pukki
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Holgate, Digne - Iwobi, André Gomes, Davies, Bernard - Richarlison, Calvert-Lewin
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.45 - 3.59 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth  (středa 19:00)
Wolverhampton má tuhle sezónu rozjetou velmi slušně. V Premier League se pohybuje okolo příček zajišťující evropské poháry pro příští sezónu, v srpnu může i v Evropské lize usilovat o úspěch. A protože ve zbývajících osmi ligových kolech nemá vyloženě složitý los, je značně pravděpodobné, že bude chtít zaútočit i na první čtyřku. Teď narazí na Bournemouth.

Domácím se start do obnovené sezóny vydařil, vydoloval tři body na hřišti o záchranu usilujícího West Hamu. Jeho aktuální protivník přitom představuje dalšího, který se pohybuje jen ve spodních patrech průběžného pořadí. A pokud chtějí tajně zabojovat o pozice zajišťující účast v Lize mistrů na následující ročník, měli by znovu naplno zabodovat.

Ligová forma Wolves je určitě úctyhodná, v posledních devíti případech padli jen s vedoucím Liverpoolem. "Sice máme o něco užší kádr než ostatní, ale pořád říkám, že je kvalitní a talentovaný," těšilo domácího manažera Nuna Espírita Santa. "Vždy jde o to, jak jako trenér využijete svoje příležitosti. Jsem rád, že teď mám k dispozici spoustu možností," dodal.

A nutno podotknout, že portugalský lodivod opravdu má z čeho vybírat, marodku má totiž v tuhle chvíli zcela prázdnou. Je možné, že v základní sestavě se tentokráte od začátku objeví Pedro Neto, jenž jako náhradník naposledy definitivně zlomil odpor londýnských Kladivářů, možná že stejný osud potká i jiného střídajícího hráče z toho klání Adamu Traorého.

Ačkoli jsou The Wanderers pasováni do role favorita, jejich lodivod by nerad svého soka podceňoval. "Bournemouth má dobrý tým s dobrými hráči. Hraje hezký fotbal, manažer Eddie Howe je fantastický," poslal pochvalu svému kolegovi. "Každý musí pochopit, že Premier League je tvrdá soutěž. Všechny zápasy jsou nesmírně těžké," varoval.

Hosté před pár dny bezpochyby nepodali výkon, za jaký by na sebe měli být pyšní. Doma podlehli o dva góly Crystalu Palace, především pak v útoku měli značné problémy. I proto se nevymanili ze sestupového pásma. Z něho ovšem nemají bezpečné příčky nikterak daleko, jen je potřeba co nejrychleji zabrat, aby se případný sestup nestal záhy krutou realitou.

Bournemouth není v optimálním rozpoložení. Započítáme-li do statistik i období před pandemií, urval z možných patnácti bodů pouhý jeden za remízu s Chelsea. "To, co se mu nyní děje, se může stát úplně každému," pokračoval Nuno Espírito Santo. "Ano, má na svém kontě sérii špatných výsledků. Nicméně já tenhle klub respektuji. Má můj plný obdiv."

The Cherries možná nebudou moci nasadit na hřiště Joshuu Kinga, jenž krátce po změně stran vystřídal v minulém střetnutí kvůli zranění kotníku. Zvykat si zároveň stále musejí na absenci Ryana Frasera, jenž se rozhodl s klubem neprodloužit kontrakt na zbytek sezóny, a byl tak vyřazen z áčka. Otazník jinak visí nad starty Philipa Billinga a Davida Brookse.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Boly, Coady, Saïss - Doherty, Rúben Neves, Joao Moutinho, Jonny Castro - Adama Traoré, Jiménez, Diogo Jota
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Mepham, S. Cook, Aké - Smith, Lerma, L. Cook, Groeneveld - H. Wilson, C. Wilson, King
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 3.87 - 7.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Crystal Palace  (středa 21:15)
Letošní neotřesitelný vládce Premier League stále nemá matematicky jistý ligový titul. A protože jeho úhlavní rival v boji o první místo Manchester City po koronavirové přestávce smetl hned dva své protivníky, musí ještě Liverpool možná i v několika dalších kolech zabrat, aby zisk cenné trofeje mohl řádně oslavit. Doma aktuálně přivítá Crystal Palace.

The Reds letos během třiceti odehraných zápasů ztratili body jen ve třech případech, přičemž remízu uhráli i naposledy v liverpoolském derby s Evertonem. I kvůli této skutečnosti se jejich náskok na čele o něco ztenčil. Opravdu ale jen o něco. Přesněji mluvme o dvaceti bodech. Manažer Jürgen Klopp ale nechtěl dělat z nedávného zaváhání velkou vědu.

Pořád mají domácí situaci pevně ve vlastních rukou, pořád je v podstatě jen otázkou času, kdy ani Citizens nebudou moci teoreticky útočit na vedoucí příčku. "Dlouho jsme netrénovali, byli jsme zavřeni doma. Trochu jsme čekali, že to ještě nebude ono," mínil Klopp. "Ano, možná jsme nehráli, jak jsme si představovali, protože na stadionu nebyli diváci," pokračoval.

Vymlouvat se však na prázdné tribuny v žádném případě nechce. Ostatně stejnou atmosféru nyní prožije se svým týmem na vlastní kůži také poprvé na Anfieldu. "Bude to velmi, velmi odlišné od toho, na co jsme zvyklí," uznával liverpoolský šéf lavičky. "Mým životním krédem je ovšem neřešit něco, co nemůžu změnit. Bereme situaci takovou, jaká zkrátka teď je."

Doma je zatím Liverpool po celou dobu tohoto ročníku zcela stoprocentní. Patnáct utkání, patnáct vítězství. A Klopp si nemyslí, že domácí prostředí je v nynější době jen jakýmsi faktem na papíře a že neposkytuje žádnou výhodu. "Budeme v naší šatně, víme, co kde na stadionu je, a tak dále. Cítíte se lépe, když vycházíte na hřiště ze svého," vysvětloval.

Proti Evertonu jeho mužstvo ani jednou neskórovalo. Práci v útoku je třeba od tohoto klání určitě zlepšit. "Musíme hrát vždycky nejlépe, jak umíme. Derby toho bylo jasným příkladem," uvedl Klopp. "Možná to nebyl z naší strany nějaký náš senzační výkon, ovšem ukázalo, že z hlediska intenzity se nic nemění. Úplně stejné to bylo v jiných duelech."

Je dost možné, že v sestavě domácích se konečně objeví Mohamed Salah i Andrew Robertson, kteří již překonali své zdravotní problémy, nicméně chybět budou nově zranění James Milner i Joël Matip, kteří proti Evertonu zápas nedohráli. Xherdan Shaqiri a Nathaniel Clyne se na hřiště také nepodívají, s nimi se v podstatě na zbytek sezóny nepočítá.

Crystal Palace padl s Liverpoolem pětkrát za sebou, nutno však říci, že mnohokrát svého soka řádně potrápil. Dokonce loni v lednu na jeho půdě skóroval hned třikrát. Jednoznačný favorit tohoto souboje by londýnský celek rozhodně neměl podceňovat. Obzvláště proto, že před pár dny proti Bournemouthu předvedl chytrý výkon, díky němuž urval finální vítězství.

Celkově svěřenci manažera Roye Hodgsona, jemuž bude chybět trojice zraněných ve složení Jeffrey Schlupp, Martin Kelly a James Tomkins, získali v Premier League již čtyři výhry v řadě. "Je samozřejmě důležité vědět, proti komu hrajeme. Soupeř je v dobrém rozpoložení, umí riskovat. Musíme se ujistit, že proti nám nebude hrát dobře," dodal na závěr Klopp.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum - Mohamed Salah, Roberto Firmino, Mané
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Dann, Cahill, van Aanholt - Kouyaté, Milivojevič, McArthur - Ayew, Benteke, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.73 - 11.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Brighton & Hove Albion  (úterý 19:00)
Leicester letos zažívá povedenou sezónu a stále má slušnou možnost probojovat se do základních skupin Ligy mistrů pro příští ročník. V tuto chvíli se nachází na třetím místě se čtyřiapadesáti body o devět bodů za druhým Manchesterem City a osm bodů před pátým Manchesterem United. Osm kol před koncem tak má vše ve svých rukách, nyní bude plnit úlohu jasného favorita proti zachraňujícímu se Brightonu.

Domácí výběr neprohrál třikrát za sebou, kromě soubojů v Premier League se ještě pokusí uspět také v FA Cupu, kde ve čtvrtfinále vyzve Chelsea. Po více než tříměsíční přestávce zavítal na půdu Watfordu a v 90. minutě šel do vedení, ovšem o to vzápětí přišel a nakonec získal jen bod za remízu 1:1. Trenéra Brendana Rodgerse ztráta mrzela, na druhou stranu se chce dívat do budoucnosti a věří, že jeho svěřenci splní plánovaný cíl.

"Pokud dáme gól v hodině dvanácté, tak musíme náskok udržet. Bohužel s Watfordem se nám to nepovedlo, i když jsme téměř celé utkání skvěle bránili. Nicméně máme slušný náskok a za každou cenu hodláme hrát Ligu mistrů. Duel s Brightonem může být ošidný. Naposledy si poradil s Arsenalem a bojuje o holé přežití, jeho motivace proto bude obrovská. Důležitá bude koncentrace a produktivita," myslí si sedmačtyřicetiletý severoirský rodák Rodgers.

Hosté před střetnutím s londýnským gigantem nezvítězili v anglické nejvyšší soutěži devětkrát za sebou. S Arsenalem prohrávali, avšak celkem brzy srovnali a důležité tři body jim zařídil Neal Maupay gólem v páté minutě nastavení. "Byla to odměna za dobře odvedenou práci, konečně jsme prolomili smůlu a věřím, že teď už to bude jen lepší. V Leicesteru nebudeme považováni za favority, ale pro prohru si nejedeme," řekl odhodlaně kouč Brightonu Graham Potter.

Tomu bude scházet Izquierdo, jenž je dlouhodobě mimo hru vinou problémů s kolenem, na trávník se možná nepodívá ani Alzate. Lišky se už mohou spolehnout na služby záložníka Praeta, který překonal potíže s lýtkovým svalem, naopak na marodce zůstávají Pereira s Amarteym. Brighton má svému úternímu soupeři rozhodně co vracet, neboť na podzim mu před vlastními fanoušky podlehl v poměru 0:2.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Chilwell, Evans, Söyüncü, Justin - Ndidi - Pérez, Maddison, Tielemans, Barnes - Vardy
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Montoya, Webster, Dunk, Burn - Mooy, Pröpper, Bissouma - March, Maupay, Trossard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.95 - 6.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - West Ham United  (úterý 21:15)
Tottenham už před koronavirovou pauzou neměl dobrou formu, v Lize mistrů například vypadl s německým Lipskem, přičemž v lize v součtu s poslední remízou s Manchesterem United čeká na tříbodový výsledek už čtyři kola v řadě. Aby mu neutekly pozice zaručující evropské poháry na příští sezónu, měl by konečně zabrat, nejlépe již proti West Hamu.

Spurs letos nebojují o nejpřednější místa v tabulce tak, jak tomu bývalo ve většině případů v letech minulých, stále ovšem za určitých okolností dokonce můžou myslet na kvalifikaci Ligy mistrů. Nutno však podotknout, že to by museli za každou cenu vykazovat daleko lepší a především konstantnější rezultáty. A v zápasech, jakým je ten nynější, zbytečně neváhat.

Jejich aktuální protivník by pro ně mohl představovat snadnější kořist nejen proto, že má úplně jiné starosti, upřesněme že ty záchranářské, ale také kvůli bilanci manažera Josého Mourinha vůči hostujícímu stratégovi Davidovi Moyesovi. Oba muži na sebe ve svých kariérách narazili celkem třináctkrát a Portugalec ani v jednom případě neprohrál.

Tottenhamu se vrátí do hry dva základní stavební články sestavy, a to Lucas Moura a Dele Alli, jimž už vypršel karetní trest. Na marodce jsou jinak Juan Foyth a Japhet Tanganga. "Nezávisle na tom, kde jsme v tabulce, nezávisle na naších ambicích nebo potřebách musíme zvládnout londýnské derby, které vždy něco znamená," burcoval José Mourinho.

Venku Tottenham skolil West Ham už čtyřikrát v řadě, jenže doma se mu paradoxně moc nedaří. Naposledy se z vítězství nad ním radoval v listopadu roku 2016. "Náš sok má lepší tým, než co říká tabulka," myslel si José Mourinho. "Potřebuje body, aby se odpoutal od sestupového pásma. Avšak my ostatně také, abychom mohli pořadím šplhat nahoru."

Hosté nevstoupili do restartovaného ročníku v tom nejlepším rozpoložení, na vlastním stadionu podlehli o dva góly Wolverhamptonu, a zůstali tak na nevalné sedmnácté příčce. "Je zřejmé, že Tottenham má kvalitní hráče. S touhle skutečností si ale nesmíme zatěžovat hlavy. Každé utkání proti němu je velkou událostí," uvedl hostující forvard Michail Antonio.

Kladivářům údajně bude k dispozici Angelo Ogbonna, jenž se už vrátil do plného tréninkového zápřahu, chybět ovšem budou i nadále Robert Snodgrass i Sébastien Haller. "Během několika minulých let se nám v tomhle londýnském derby dařilo. Mohli bychom na tomhle faktu stavět. Věříme, že můžeme konkurovat třeba i Chelsea," dodal Antonio.

V úvodní jedenáctce West Hamu by se jinak měl objevit taktéž český reprezentant Tomáš Souček, jenž nechyběl ve výběru Moyese ani v předchozím mači. "Musíme pochopit, co je v sázce, o co budeme hrát," říkal hostující lodivod. "Letošní sezóna by se mohla rozhodovat až na samotném konci. My se musíme chopit každé šance, abychom se udrželi," mínil.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Sánchez, Alderweireld, Davies - Sissoko, Winks - Bergwijn, Alli, Son - Kane
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiaňski - Fredericks, Diop, Balbuena, Cresswell - Rice - Bowen, Noble, Souček, Jarmolenko - Antonio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.29 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC30272166:2183
2.Manchester City30203776:3163
3.Leicester City30166859:2954
4.Chelsea FC30156953:4051
5.Manchester United301210845:3146
6.Wolverhampton Wanderers301113643:3446
7.Sheffield United301111830:2844
8.Tottenham Hotspur301191048:4142
9.Crystal Palace301191028:3242
10.Arsenal FC30913841:4140
11.Burnley FC301161334:4539
12.Everton FC301081237:4638
13.Newcastle United301081228:4138
14.Southampton FC301141538:5237
15.Brighton & Hove Albion307111234:4132
16.Watford FC306101428:4528
17.West Ham United30761735:5227
18.AFC Bournemouth30761729:4927
19.Aston Villa30751835:5826
20.Norwich City30561925:5521

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (610)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele