Premier League - preview 22. kola: Liverpool chce na druhé místo

14.01.2022, 08:47, aktualizováno 16.01.2022, 08:28
Previews
Dvěma nědělními zápasy navazuje 22. kolo Premier League. Liverpool hostí Brentford, a pokud zvítězí, posune se na druhé místo před Chelsea. West Ham bude hájit čtvrtou příčku v souboji s Leedsem...
Liverpool FC - Brentford FC  (neděle 15:00)
Nováček Brentford oslnil celou Premier League při posledním vzájemném střetnutí s Liverpoolem loni na podzim. Svěřenci Thomase Franka tehdy před vlastními fanoušky předvedli, že ze slavného jména strach nemají a po dechberoucím zápasu, který se neustále přeléval z jedné strany na druhou, ukořistili zaslouženou remízu..

A trenér Klopp ví, že ani tentokrát to nebude žádná procházka květinovým sadem. "Očekávám válku. Brentford hraje velmi specifickým způsobem, což předvedl i v zápase s námi. Jsou ohromně přímočaří. Na druhou stranu si vzpomínám, že jejich gólům se dalo zabránit, ale my jsme udělali několik hloupých chyb a byli potrestáni. Kouč Frank odvádí opravdu výjimečnou práci," velebí svého soupeře Jürgen Klopp. Dánský trenér, který svůj úspěch z velké míry staví na využití propracovaných datových analýz, zatím svůj nadšený tým provádí nováčkovskou sezónu velmi solidně a po 20 odehraných zápasech se Včely nacházejí v klidném středu tabulky na 13. místě.

V posledním kole ale jeho svěřenci předvedli velmi slabý výkon a zaslouženě prohráli se Southamptonem v poměru 1:4. Teď je ale čeká cesta na slavný Anfield. "Je to poprvé, co jedeme na Anfield a všichni víme, jak ikonický je to stadion. Na zápas se ohromně těšíme a na hřišti necháme všechno, co bude v našich silách," hlásí před očekávaným duelem trenér Frank.

Ten bude postrádat zraněného gólmana Rayu či Gooda s DaSilvou. Nejistý je i start Canóse s Henrym. S několika citelnými absencemi se musí vypořádat také Liverpool. "Z utkání s Arsenalem máme několik menších zranění, která se týkají Robertsona, Van Dijka, Millnera. Doktoři mě ale ujistili, že by všichni měli být na nedělní zápas v pořádku," hlásí informace o aktuálním stavu hráčů trenér Klopp.

Vedle dlouhodobě zraněného Thiaga s Origim se ale Reds musí především obejít bez útočného dua Salah-Mané, kteří reprezentují své země na Africkém poháru národů. Jen tito dva Afričané dokázali zatím dohromady nastřílet neskutečných 24 branek, což je například více než celý Tottenham, Everton nebo Wolverhampton. Právě absence Maného se Salahem byla velmi znatelná v rámci pohárového zápasu s Arsenalem, kdy Reds postrádali vepředu větší kvalitu a schopnost překvapit soupeře.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Robertson, Dijk, Matip, Alexander-Arnold - Chamberlain, Fabinho, Henderson - Jones, Firmino, Jota
Brentford FC - pravděpodobná sestava:
Fernández - Sørensen, Jansson, Pinnock - Canós, Jensen, Nørgaard, Baptiste, Roerslev - Mbeumo, Toney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.09 - 13.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Leeds United  (neděle 15:00)
Kladiváři úspěšně zvládli souboj s posledním Norwichem a nyní se chystají na těžší překážku v podobě Leedsu United. Z českého tria Souček-Coufal-Král bohužel nemůže nastoupit Tomáš Souček, který se nakazil covidem-19. Jeho pozici by tak mohl zastoupit právě Alex Král, který však zatím příliš prostoru nedostává.

V utkání proti Kanárkům zazářil anglický křídelník Jarrod Bowen, který vstřelil oba dva góly Hammers při výhře 2:0. Vedle toho ještě nastřelil tyč a břevno a právem je v hledáčku například Kloppova Liverpoolu. "Letos se mu daří střelecky i co se týče asistencí a stává se z něj opravdu skvělý týmový hráč. Už po příchodu z Hullu se velmi rychle adaptoval a s přibývajícím časem v týmu jeho výkony neustále rostou a já doufám, že tomu tak bude i nadále," vyzdvihuje Bowenovu práci kouč West Hamu David Moyes. Jeho svěřenci zatím skvěle navazují na loňský podařený ročník, který je dovedl až do pohárové Evropy a aktuálně se nacházejí na vynikajícím 4. místě tabulky. Po delším výpadku se navíc může spolehnout i na střelce Michaela Antonia.

To trenér Marcel Bielsa naopak dlouhodobě žehrá na zranění svého elitního útočníka Patricka Bamforda, který letos nastoupil jen do šesti ligových duelů. I kvůli jeho absenci má Leeds letos slabou ofenzivu a nebýt produktivního Raphinhy nacházel by se zcela jistě v sestupovém pásmu, protože se zároveň "pyšní" třetí nejhorší defenzivou v soutěži. Takhle se zatím Peacocks drží na 16. pozici. O brazilského technika Raphinhu, který je s 8 góly na pažbě nejlepším střelcem týmu, se pochopitelně zajímají přední anglické kluby a jeho odchod na konci sezóny je velmi pravděpodobný. Před těžkým zápasem s Kladiváři alespoň hlásí argentinský trenér příznivou prognózu: "Je pravděpodobné, že do utkání už zasáhne Bamford i Rodrigo." Raphinha by tak nemusel být na útočnou fázi sám...

Do souboje s Hammers naopak nemůže nastoupit hned několik důležitých hráčů včetně Phillipse, Coopera, Shackletona či Tylera Robertse. Kladiváři se musejí stále objejít bez zraněných stoperů Zoumy a Ogbonny. I tak jsou Londýňané favority neboť zároveň Leeds porazili už čtyřikrát v řadě.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Cresswell, Diop, Dawson, Coufal - Masuaku, Lanzini, Rice, Fornals, Bowen, Antonio
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Firpo, Strujik, Koch, Ayling - Dallas, Forshaw - Harrison, Klich - Bamford
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 4.26 - 5.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Chelsea FC  (sobota 13:30)
Manchester City se ve 22. kole Premier League utká s Chelsea. Půjde o souboj momentálně dvou nejlepších týmu soutěže, avšak má to dvě ale. Citizens mají na čele pohodlný náskok deseti bodů a třetí Liverpool má oproti Blues zápas k dobru.

V případě výhry se Manchester City může výrazně přiblížit zisku ligového titulu. Ano, bude zbývat ještě šestnáct kol, během kterých se může stát cokoliv, ale při současné formě Guardiolovy družiny se náskok případných třinácti bodů jeví jako nedostižitelný. Citizens pocit prohry naposledy poznali v Lize mistrů proti Lipsku na začátku prosince, německý celek vyhrál 2:1. Co se týká Premier League, poslední porážka City se datuje k 30. říjnu a duelu s Crystal Palace, v němž Eagles vyhráli 2:0. V posledním zápase si Citizens v FA Cupu hravě poradili se Swindonem za čtvrté ligy, výhru 4:1 řídili Bernardo Silva, Gabriel Jesus, Ilkay Gündogan a Cole Palmer. V Premier League se Manchester naposledy představil na Emirates Stadium proti Arsenalu, který se štěstím porazil 2:1. Nyní se ale bude muset mít na pozoru, protože v minulém ročníku Chelsea na jeho stadionu vyhrála 2:1.

"Někteří hráči se vrací, někteří jsou zase pozitivní. Když budete mít test dvakrát negativní, vrátíte se, jinak zůstanete doma v izolaci, což se v posledních třech měsících stává ve všech klubech Premier League. Máme nějaké nové případy, ano, ale chceme soukromí, nemůžu vám říct, kdo je mimo," uvedl na předzápasové tiskové konferenci trenér Pep Guardiola. "Jsme bohužel zvyklí tuto situaci řešit dlouhodobě. Už se to děje jeden nebo dva roky. Adaptujeme se a doufáme, že se případy vyřeší a hráči se vrátí v dobré kondici."

Chelsea přes Tottenham postoupila do finále Ligového poháru, po úvodním vítězství 2:0 zvládla i odvetu na půdě Spurs a díky trefě Antonia Rüdigera vyhrála 1:0. Ve finále ji tak bude čekat buď Liverpool, nebo Arsenal - úvodní duel na Anfield Road skončil bez branek, odveta je na programu příští týden. V FA Cupu Blues postoupili rovněž, ačkoliv to pro ně byla o poznání snazší práce. Proti Chesterfieldu z až páté ligy vyhráli 5:1. V lize to však v poslední době tak dobře nešlape. Naposledy totiž Chelsea remizovala 2:2 s Liverpoolem a předtím 1:1 s Brightonem. Svěřenci kouče Tuchela Manchester City dokázali porazit ve třech z předchozích čtyř vzájemných soubojů, včetně loňského finále Ligy mistrů. Problémem však může být skutečnost, že v posledních čtyřech venkovních ligových kláních udrželi jediné čisté konto a na Etihad Stadium se jim to nepovedlo už osmkrát po sobě.

"Manchester City otevřel mezeru mezi prvním místem a zbytkem ne za poslední měsíce, otevřel mezeru během posledních let a nikdy jsem se neostýchal to říct. Snažíme se ji zavřít. Byli jsme dostatečně sebevědomí a řekli jsme si, že to zkusíme uzavřít od prvního dne sezóny. To je to, co jsme udělali a udělali jsme to velmi dobře," uvedl pro klubový web kouč Thomas Tuchel. "Chci v tom mít jasno. Budu naprosto spokojený s hráči, kteří s námi cestují a zítra budou na hřišti, a vložíme do toho největší sebevědomí, jaké můžeme mít."

Poslední vzájemný zápas skončil v září výhrou Citizens 1:0.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Laporte, Cancelo - Gündogan, Rodri, Silva - Jesus, De Bryune, Foden.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Silva, Rüdiger, Alonso - Kanté, Kovacic - Mount, Hudson-Odoi - Havertz, Lukaku.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.18 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Watford FC  (sobota 16:00)
Důležitý záchranářský souboj bude k vidění na severu Anglie, kde proti sobě změří síly fotbalisté Newcastlu a Watfordu. Severoanglický celek v lednovém přestupovém období nezahálel a už do svých řad stihl ulovit dvě nové tváře. Zda mu to však bude stačit na záchranu, to je ve hvězdách. K posílení vlastních šancí nutně potřebuje porazit Watford, který se momentálně nachází jen o dva body před svým sobotním soupeřem.

Forma Newcastlu je ale prachbídná. Minulý víkend svěřenci Eddieho Howea vypadli z FA Cupu a v ligové soutěži se naposledy z výhry radovali začátkem prosince, když doma těsně přehráli fotbalisty Burnley. Od té doby však podlehli Leicesteru City, Liverpoolu a Manchesteru City, načež jediný bodový zisk si připsali po remíze 1:1 v konfrontaci s Manchesterem United. Poslední dva ligové duely pak byly Strakám odloženy.

Ani Watford na tom však s formou není o moc lépe, svěřenci Claudia Ranieriho dokonce na výhru čekají ještě o něco déle. Naposledy se totiž radovali dvacátého listopadu, když na vlastním hřišti senzačně deklasovali Manchester United 4:1. Od té doby ale Sršně nezískali ani jeden jediný bod. Watford od té doby sehrál šest zápasů především z týmy z horní poloviny tabulky a pokaždé odešel poražen. Mrzet může svěřence Claudia Ranieriho především prohra na půdě Brentfordu, kde ještě patnáct minut před koncem normální hrací doby vedli, svůj náskok ale neuhájili a kvůli penaltě v nastaveném čase nakonec také padli.

V dresu Newcastlu se již pravděpodobně představí nová posila z Burnley Chris Wood, v základní sestavě by pak neměla chybět ani akvizice z Atlétika Madrid Kieran Trippier. Absentovat však bude Paul Dummett a Jamal Lewis, zatímco Javier Manquillo je suspendován. K dispozici nebude ani zraněný útočník Callum Wilson. Watford se musí obejít bez Adama Masiny a Imrana Louzy, kteří jsou na Africkém poháru národů, k dispozici pak nebude ani Peter Etebo, Nicolas Nkolou či Ismaila Sarr.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.85 - 4.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Norwich City - Everton FC  (sobota 16:00)
Norwich City hostí v utkání 22. kola Premier League Everton. Pro stále poslední domácí se záchrana začíná vzdalovat, i když na ni ztrácí pouhé tři body. Oproti všem svým konkurentům mají však minimálně o jeden zápas více. Hosté jsou až patnáctí a určitě by se rádi podívali do vyšších pater.

Norwich naposledy prohrál s londýnským West Hamem 0:2, když se dvakrát trefil Jarrod Bowen. Na ligové vítězství čekají Canaries od 20. listopadu, kdy porazili 2:1 Southampton. Od té doby získali jen dva body a propadli na chvost tabulky. Na domácí půdě to Norwichi příliš nejde, v letošní sezoně své fanoušky potěšil ziskem tří bodů jen jedinkrát a jako jediný tým se v letošním ročníku doma ještě ani jednou neprosadil jako první.

Everton v FA Cupu sice přešel přes Hull City, ale byla to dřina. Toffees vyhráli 3:2 po prodloužení, v základním čase se trefili Demarai Gray a Andre Gomes, v půlhodině navíc rozhodl Andros Townsend. V lize už to však taková sláva není, naposledy Everton prohrál na domácí půdě s Brightonem 2:3 a dva góly Anthonyho Gordona tak přišly vniveč. Pro hosty však nyní hovoří statistika, Everton na Carrow Road prohrál v lize od března 1994 jen jednou. Současná situace týmu však jistě znejistila pozici trenéra Rafaela Beníteze, který by nyní potřeboval nutně získat tři body.

Poslední vzájemný souboj Norwiche s Evertonem se odehrál v září a domácí Toffees vyhráli 2:0. O góly se postarali Andros Townsend z pokutového kopu a Abdoulaye Doucoure.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Hanley, Gibson, Williams - Placheta, Lees-Melou, McLean, Rashica - Pukki, Idah.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Godfrey, Keane, Mykolenko - Doucouré, Allan, Gomes - Gordon, Calvert-Lewin, Gray.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.45 - 3.42 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wolverhampton Wanderers - Southampton FC  (sobota 16:00)
Sobotní program anglické nejvyšší soutěže proti sobě svede také celky Wolverhamptonu a Southamptonu. Domácí prožívají povedenou sezónu, svěřenci portugalského kouče Bruna Lageho sice nepředvádějí nějaký oku lahodící fotbal, výsledky jim ale přináší a se současným devátým místem mohou být určitě spokojení. Svěřenci Ralpha Hassenhüttla si v týdnu vylepšili náladu výhrou nad Brentfordem, i tak ale nemůžou být úplně spokojení, protože před sezónou zřejmě čekali, že se budou pohybovat výše než na současném dvanáctém místě.

Wolverhampton naposledy prohrál na startu prosince, kdy v krátkém sledu podlehl Liverpoolu a Manchesteru City. Od té doby se ale Vlkům podařilo remizovat s Chelsea, vyloupit stadión Brightonu a po dlouhých letech také přivézt tři body z půdy Old Trafford, když se jim zaslouženě podařilo přehrát slavný Manchester United. Bruno Lage sází především na pevnou defenzivu, která v devatenácti zápasech inkasovala jen čtrnáctkrát a pyšní se titulem druhé nejlepší obrany v soutěži. Problém však nastává na druhém konci hřiště, kde Vlci nasázeli také jen čtrnáct branek - jak dlouho se jim s takhle nízkou produktivitou bude dařit sbírat body, to zůstává ve hvězdách.

Southampton na přelomu listopadu a prosince čekal šest zápasů na výhru a v tomhle období podlehl například i Norwichi nebo Arsenalu. Černou sérii se týmu z jihu Anglie podařilo prolomit až proti West Hamu, na což navázal domácí remízou s Tottenhamem, kterou dokázal ubránit i přes více než poločas trvající oslabení, načež si v úterý poradil také s fotbalisty Brentfordu, které přehrál výsledkem 4:1.

Domácímu celku bude chybět obránce Roman Saiss, který odjel na Africký pohár národů. K dispozici nebude ani Willy Boly, Hwang Hee-Chan, Jonny Otto či Pedro Neto. Southamptonu se vrací dvojice marodů Walker-Peters a Thierry Small, v sestavě se objevit může už i Yan Valery, ovšem Theo Walcott, Tino Livramento nebo Moussa Djenepo do utkání určitě nezasáhnou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.48 - 3.08 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - Manchester United  (sobota 18:30)
Aston Villa se v zápase 22. kola Premier League utká s Manchesterem United. Domácí jsou v průběžné tabulce až na čtrnáctém místě, hosté sice sedmí, ale zcela jistě nespokojení. Oba celky se navíc nedávno střetli v FA Cupu, z výhry 1:0 se radovali Red Devils.

Aston Villa určitě cítí velkou křivdu, jelikož jí ve zmíněném zápase nebyly uznány dvě branky. Ani v předchozí ligovém klání se Villans moc nepředvedli, když na půdě Brentfordu prohráli 1:2. Villa sice vedla díky gólu Dannyho Ingse, otočku však zařídili Wissa a Roerslev Rasmussen. Kouč Villy Steven Gerrard tak podruhé během své trenérské kariéry utrpěl tři soutěžní prohry v řadě. Situaci by však mohly zlepšit příchody dvou nových posil Lucase Digneho a Philippa Coutinha.

"Není fit, protože v Barceloně hodně trénoval individuálně a v malých skupinách. Měl také problém s Covidem. Posledních pár dní naplno trénoval. Stále je to fantastický hráč. Je skvělé ho tu mít, už několik dní se usmívá. Mým úkolem je co nejrychleji ho připravit a přimět ho, aby si fotbal znovu užíval," uvedl na adresu hvězdné posily Coutinha trenér Steven Gerrard, který se s ním už setkal jako spoluhráč v Liverpoolu.

United v posledním ligovém klání nečekaně prohráli doma s Wolves, když se v závěru parádně prosadil Joao Moutinho. Hostům však nyní hraje do karet to, že ve Villa Parku neprohráli v lize již od roku 1995. V případě vítězství United přepíší historii, jelikož by se stali prvním celkem v anglické lize se 300 venkovními vítězstvími. Ačkoliv se proslýchá, že uvnitř celku panují neshody, prohra s Wolverhamptonem byla za posledních deset klání jedinou.

"Jak jste řekl, je to všechno o soutěži a v posledních týdnech si myslím, že si uvědomil, že má reálnou šanci hrát. Zítra bude hrát místo Luka Shawa, který byl suspendován. I když byl Luke zraněn nebo když byl fit, pořád si vedl dobře. Jsem více než šťastný, že mám na pozici levého obránce dva hráče jako Luke a Alex," uvedl pro klubový web kouč Ralf Rangnick ohledně postavení Alexe Tellese do základní sestavy.

Poslední vzájemný ligový střet Villans s United dopadl lépe pro prvního jmenovaného, který vyhrál 1:0.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Cash, Ngoyo, Mings, Targett - Sanson, Luiz, Ramsey - Buendía, Watkins - Ings.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Maguire, Varane, Telles - Matic - van de Beek, Fred - Fernandes - Cavani, Ronaldo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 3.53 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Brighton & Hove Albion - Crystal Palace  (pátek 21:00)
V zápase 22. kola Premier League přivítá Brighton na svém stadionu Crystal Palace. Domácím patří v průběžné tabulce devátá příčka, hosté jsou dvanáctí a oba celky dělí čtyři body.

Brighton se v minulém kole utkal s Evertonem a na půdě Toffees dokázal vyhrát 3:2. Dvě branky si připsal Alexis Mac Allister, jednu Dan Burn. Za domácí oba góly vstřelil Anthony Gordon, pokutový kop neproměnil Dominic Calvert-Lewin. Úplně poslední duel sehráli Seagulls v rámci třetího kola FA Cupu, kde si poradili s druholigovým West Bromem 2:1 po prodloužení. Góly vstřelili Jakub Moder a Neal Maupay.

Crystal Palace se v Premier League naposledy utkal s londýnským konkurentem West Hamem, se kterým prohrál 2:3. Kladiváři vedli po dvou brankách Lanziniho a jedné Antonia po prvním poločase už 3:0, a tak góly Odsonneho Edouarda a Michaela Oliseho už nic nezměnily. I Eagles poslední utkání sehráli v FA Cupu, druholigový Milwall vyřadili po výhře 2:1. Skóre otočili Michael Olise a Jean-Philippe Mateta.

Poslední vzájemný zápas sehrály Brighton s Crystal Palace loni v září v šestém kole a remizovaly 1:1.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sanchez - Lamptey, Webster, Burn, Cucurella - Lallana - Moder, Mac Allister - Trossard - Maupay, Welbeck.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Andersen, Guehi, Mitchell - Gallagher, Milivojevic, Hughes - Olise, Benteke, Edouard.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.36 - 4.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City21172253:1353
2.Chelsea FC21127245:1643
3.Liverpool FC20126252:1842
4.West Ham United21114639:2737
5.Arsenal FC20112733:2535
6.Tottenham Hotspur18103523:2033
7.Manchester United1994630:2731
8.Wolverhampton Wanderers1984714:1428
9.Brighton & Hove Albion1969420:2027
10.Leicester City1874731:3325
11.Southampton FC2059624:3024
12.Crystal Palace2058729:3023
13.Brentford FC2065924:3023
14.Aston Villa19711125:3022
15.Everton FC1854923:3219
16.Leeds United1947821:3719
17.Watford FC18411322:3613
18.Burnley FC1718816:2711
19.Newcastle United19181019:4211
20.Norwich City2024148:4410
Zbývající zápasy
15.01. 16:00Burnley FC - Leicester City (zápas odložen)
16.01. 17:30Tottenham Hotspur - Arsenal FC (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1041)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele