Premier League - preview 21. kola

01.01.2019, 12:56, aktualizováno 03.01.2019, 08:40
Previews
Už začátek ledna může hodně napovědět o tom, kdo se letos stane anglickým mistrem. Manchester City v uplynulých týdnech ztratil spoustu bodů a vedle toho také kontakt s Liverpoolem, ten má před vzájemným soubojem na mistra náskok sedmi bodů...
Manchester City - Liverpool FC  (čtvrtek 21:00)
Manchester City přivítá ve čtvrteční dohrávce 21. kola Liverpool a nesmí si dovolit čtvrtou porážku v šesti zápasech. Ta by totiž znamenal ztrátu již deseti bodů právě na vedoucí Reds, naopak tříbodový zisk by Guardiolovy muže přiblížil na dostřel.

Citizens se v poslední době vůbec nedaří - po porážce na Chelsea přišly další dvě prohry v rychlém sledu proti outsiderům a vítězné utkání v Southamptonu je jen slabou náplastí. Pep Guardiola ještě nezná pocit porážky ve dvou po sobě jdoucích domácích utkáních, manchesterští to naposled zažili téměř před třemi roky. Hlavní příčinou jejich trápení je špatná defenziva, čisté konto naposledy udrželi na konci listopadu proti West Hamu, od té doby inkasovali v deseti zápasech. Pro Guardiolu je navíc Jürgen Klopp neoblíbeným protějškem. Němec jej totiž dokázal porazit již sedmkrát, což se žádnému jinému manažerovi nepodařilo. Motivací pro Citizens ale může být navázání na povedené vstupy do kalendářního roku, jelikož z posledních dvanácti dokázali jedenáctkrát zvítězit, a také možnost vyhrát jubilejní stý zápas pod manažerem Guardiolou. Spoléhat se domácí budou hlavně na Sergia Aguera. Ten je spolu se Sterlingem nejlepším střelcem svého týmu, na Etihadu dokázal vždy proti Liverpoolu skórovat a navíc ho jediný gól dělí od mety 250 tref v kariéře.

Guardiola se vyjádřil na téma soupeře a vývoje v tabulce: "Realita je jasná, ztrácíme sedm bodů. Toto je druhý zápas odvetné fáze, tudíž je ve hře stále dost bodů. Je to pro nás dobrá příležitost snížit ztrátu, naše soustředění je pořád stejné. Každý se ptá, co se stane, když prohrajeme. Budeme se snažit hrát naši hru, bojovat o Premier League tak dlouho, jak to půjde," prohlásil úspěšný španělský manažer.

Reds vstoupili do nového roku se sedmibodovým náskokem, ten v Premier League ještě nikdo od této fáze neztratil. Teprve podeváté v historii nejvyšší anglické soutěže je nějaký tým neporažen po dvaceti zápasech. Další rekord, který hráči od řeky Mersey vyrovnali, je nejnižší počet inkasovaných gólů po tomto počtu kol. Do důležitého utkání půjdou liverpoolští ve skvělé náladě, neboť se jim v lize povedlo devětkrát v řadě získat plný počet bodů. Po Vánocích jsou v obzvláště výborné formě. Po likvidaci Newcastlu zničili i Arsenal, a to poměrem 5:1. Svůj první hattrick si v dresu Reds připsal Firmino, po gólu přidali jeho parťáci Salah a Mané. Právě Salah je suverénně nejlepším střelcem svého mužstva a ztrácí jedinou trefu na čelo tabulky kanonýrů, Egypťanovi se navíc daří i proti Citizens. Ve čtyřech posledních utkáních proti tomuto soupeři dvě branky připravil a tři sám dal. Až alarmující je ovšem venkovní bilance Liverpoolu proti ostatním týmům z nejlepší šestky. Z předchozích deseti ligových zápasů vyhrál jen v září proti Spurs, čtyřikrát prohrál a pětkrát se o body dělil.

"Je to normální zápas proti Manchesteru City. Velmi těžký. Jsou opravdu silným týmem se skvělým manažerem. Musíme být odvážní a plni odhodlání, stejně jako ve všech dalších zápasech. Pro mě jsou nejlepším týmem na světe. Lidé říkají, že tam pravděpodobně vyhrajeme. To není pravda. To není realita," říká manažer Jürgen Klopp.

Vrátit by se měl Ilkay Gündogan a v pořádku snad je i De Bruyne, v trestu naopak zůstává Delph. Po pauze kvůli svalovým problémům může zase naskočit James Milner, nejistota visí nad startem Hendersona a Keity.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.80 - 3.56
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Bournemouth - Watford FC  (středa 20:45)
Souboj dvou týmů ze středu tabulky uvidí diváci na Dean Court. Bournemouth i Watford si své umístění vypracovali především skvělým úvodem. Nyní oba týmy zažívají pokles formy a poženou se tak za ziskem tří bodů.

Domácí za sebou nemají zrovna úspěšný poslední měsíc loňského roku. Ze sedmi ligových zápasu prohráli hned pětkrát, navíc vypadli ve čtvrtfinále ligového poháru s Chelsea. Avšak díky dobrému startu do Premier League se Bournemouth nemusí nepovedeným obdobím až tolik trápit. Skromný celek totiž nadále zůstává v klidném středu tabulky s velkým náskokem na sestupové pozice.

S rokem 2018 se Cherries rozloučili duelem s Manchesterem United na slavném Old Trafford. Rudí ďáblové, kteří se pod novým manažerem Ole Gunnarem Solskjaerem zvedli, potvrdili dobrou formu a soupeře z jihu Anglii porazili s přehledem po výsledku 4:1. Již v tomto utkání chyběl kapitán Bournemouthu Simon Francis, jenž si kvůli zranění od fotbalu do konce sezóny odpočine. V Manchesteru si navíc přivodil šrám též obránce Nathan Aké, jehož start proti Watfordu zůstává na vážkách.

Hornets se v tabulce pohybují v podobných patrech jako jejich středeční soupeř. Také celku sídlícímu nedaleko Londýna se vyvedl začátek sezóny, a byť Sršni především v listopadu viditelně ubrali nohu z plynu, stále plní předsezónní cíle na jedničku. V případě výhry na půdě Cherriers se Watford může posunout z devátého místa na dostřel sedmému Leicesteru.

Ani svěřencům manažera Javiho Gracii se příliš nevyvedlo minulé kole. Sršni na domácí půdě přivítali Newcastle a dlouho se dokonce zdálo, že protivníkovi ze severu Anglie podlehnou. Až osm minut před koncem zachránil Doucouré alespoň zisk jednoho bodu. V tomto utkání se Gracia odhodlal hned k šesti změnám v sestavě a rotaci lze očekávat i proti Bournemouthu.

První letošní vzájemný střet mezi Cherries a Hornets byl až překvapivě jednoznačnou záležitostí. Watford na Vicarage Road zcela selhal a od hostů dostal čtyřgólový výprask. Na Dean Court tak bude mít Graciova družina o motivaci jednoznačně postaráno.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Begović - Cook, Aké, Daniels - Ibe, Stanislas, Brooks, Surman, Rico - Wilson, King
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Kiko, Mariappa, Cathcard, Holebas - Sema, Capoue, Doucouré, Pereyra - Deulofeu, Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.48 - 2.87
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Chelsea FC - Southampton FC  (středa 20:45)
Southamptonu náročné vánoční období ani náhodou nekončí, po duelu s Manchesterem City jej čeká výlet na Stamford Bridge, kde bude čelit snahám Chelsea o upevnění si čtvrté příčky. Blues sice v poslední době rozhodně nejsou nikterak dominantní, o čemž může svědčit i jedenáct dní stará porážka s Leicesterem, ovšem pokud svůj středeční test zvládnou, udrží si na svého nejbližšího pronásledovatele ucházející pětibodový náskok.

Maurizio Sarri si poprvé na vlastní kůži vyzkoušel kouzlo vánočního programu v anglické Premier League. A ačkoliv toto období nezvládl bez ztráty kytičky a o výkonech jeho celku se rozhodně nedá mluvit v superlativech, výsledkově to zvládl ještě poměrně dobře. Samozřejmě bude hodně záležet na středečním duelu, pokud v něm však svůj tým dovede ke třem bodům, bude si moct alespoň na chvíli odfouknout. Otázkou však zůstává, jak se na jeho týmu v další fázi sezóny projeví jeho patrná nechuť k větší rotaci - ta je patrná především v ligových zápasech, ve kterých tak Chelsea obvykle nastupuje v takřka nezměněné sestavě. Jisté riziko, že by své ovečky mohl nepříjemně zavařit, tady totiž bezesporu je.

Southampton v posledních týdnech pocítil léčivé účinky, které s sebou občas přináší výměna manažera. Pod novým koučem Hasenhuttlem sice nejprve podlehli Cardiffu, poté si ale drze vyšlápli na Arsenal, na což ještě navázali výhrou na hřišti Huddersfieldu, která je katapultovala mimo sestupové pozice. Poslední dvě klání už sice Svatí bodově nezvládli, když doma nejprve neudrželi vedení s West Hamem, načež v neděli podlehli Manchesteru City. Nutno ale uznat, že za svůj výkon se rozhodně nemusí stydět, favorita v první půli pořádně potrápili a vaz jim srazil především kolaps na samotném konci prvního poločasu, kdy si svého soupeře velmi lacino nechali odskočit na dvoubrankový rozdíl. Pokud si ze Stamford Bridge chtějí odvézt nějaký ten bodový zisk, něco takového už si znovu nemohou dovolit.

Domácí tým začíná trápit poměrně rozsáhlá marodka, na kterou se po nedělním duelu s Crystal Palace přidal i Olivier Giroud, který si poranil kotník. Mimo hru by ještě měl být Cesc Fabregas, Andreas Christensen, Ruben Loftus-Cheek, Pedro a Callum Hudson-Odoi. To Southampton monitoruje zdravotní stav Ryana Bertranda, k dispozici pak pravděpodobně nebude Michael Obafemi a po vyloučení v minulém zápase do hry nezasáhne ani Pierre-Emile Hojbjerg.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Rüdiger, Luiz, Alonso - Kanté, Jorginho, Kovačič - Willian, Morata, Hazard
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Bednarek, Yoshida, Vestergaard - Valery, Lemina, Romeu, Targett - Redmond, Armstrong - Ings
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 6.30 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Huddersfield Town - Burnley FC  (středa 20:45)
Huddersfield po porážce na Fulhamu čeká další důležitý mač s celkem, který rovněž bojuje o záchranu. Poslední celek tabulky přivítá Burnley, jemuž se nedaří navázat na úspěšnou minulou sezónu a podobně jako Terriers se letos v Premier League trápí.

Veledůležitý zápas odehrál v minulém kole Huddersfield. V přímém záchranářském souboji zavítal na hřiště Fulhamu. Nervy drásající duel se chýlil k bezbrankové remíze, když v poslední minutě vstřelil jediný gól domácí Mitrović a zajistil Cottagers důležité vítězství. Terriers naopak po tomto nezdaru ztrácejí na Chalupáře čtyři body, na záchranu ještě o bodík víc a dostávají se do nepříjemné pozice.

Vážnost situace si uvědomuje i manažer Huddersfieldu David Wagner. "Zbývá odehrát ještě mnoho zápasů, avšak faktem je, že potřebujeme střílet víc branek a získat víc bodů, než kolik máme," uvedl německý lodivod, který postrádá kvarteto zraněných svěřenců, jmenovitě Aarona Mooye, Dannyho Williamse, Abdelhamida Sabiriho a Tommyho Smithe. Do konce sezóny navíc Terriers nepomůže Rajiv van La Parra, který odešel na hostování do druholigového Middlesbrough.

Ani Burnley se v probíhající sezóně bůhvíjak nedaří. Zatímco v minulém ročníku prožili Clarets pohádkový ročník zakončený sedmým místem, nyní bojuje skromný celek o holé přežití mezi anglickou smetánkou. Aktuálně zůstává družina manažera Seana Dyche na prvním sestupovém, tedy osmnáctém místě.

Clarets však ke světlým zítřkům může pomoct výhra z posledního zápasu kalendářního roku 2018, v němž na Turf Moor přemohli West Ham. Domácí londýnského soka jasně přehráli a po dvou zásazích ještě v první polovině si připsali poněkud překvapivé, ale důležité tři body. Proti Huddersfieldu již navíc bude moci nastoupit obránce Matthew Lowton, mimo hru naopak zůstávají Steven Defour, Stephen Ward, Aaron Lennon a Nick Pope.

Letošní první měření sil skončilo v Burnley remízou 1:1. Domácí tehdy již po dvaceti minutách hry poslal do vedení Sam Vokes, avšak dělbu bodů zajistil po přestávce přesným zásahem hostující Christopher Schindler.
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Jörgensen, Schindler, Kongolo - Durm, Hadergjonaj, Hogg, Billing, Mbenza - Pritchard, Kachunga
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Tarkowski, Mee, Taylor - Gudmundsson, Cork, Westwood, Hendrick - Barnes, Vokes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.08 - 3.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
West Ham United - Brighton & Hove Albion  (středa 20:45)
Brightonu se na West Ham daří a ve středečním utkání 21. kola Premier League má příležitost přeskočit jej v tabulce. Domácí navíc po šňůře čtyř vítězství příliš nezvládají vánoční program a prohráli dva z posledních tří zápasů.

Kladiváři jsou jedním z mála celků, kterým se daří na cizích hřištích více než doma. Hlavním důvodem jejich neuspokojivých výsledků na London Stadium je především neschopnost udržet čisté konto. To se jim naposledy povedlo na konci září v Ligovém poháru, od té doby pokaždé alespoň jednou inkasovali a polovinu těchto utkání také prohráli. Pozoruhodná je také statistika trápení družiny Manuela Pellegriniho v prvních poločasech. Naposledy se před přestávkou trefil v prvním listopadovém zápase Arnautović. Od té doby dali Hammers devět gólů v poločasech druhých, dvakrát vyšli gólově úplně naprázdno. Minulý týden prohráli londýnští na půdě Burnley, pozitivní zprávou z tohoto utkání byl ovšem návrat pětigólového Arnautoviće. Rakouský kanonýr však i kvůli zranění není nejgólovějším hráčem svého mužstva - tím je Felipe Anderson, jenž se prosadil již osmkrát i přesto, že první trefu si připsal až v sedmém kole proti Red Devils.

West Ham už oznámil velkou zimní posilu a o Samiru Nasrim se rozhovořil i Pellegrini: "V posledních týdnech pracoval velmi tvrdě, aby nabral kondici po dlouhé době mimo hru, a nyní je pevně rozhodnut vrátit se ke své nejlepší hře," říká manažer Kladivářů.

Hráči Brightonu si rozbalovali dárky s vědomím tří porážek v řadě na svém kontě, nyní se ovšem ve dvou domácích zápasech rozehráli. Na Boxing Day vybojovali cennou remízu proti Arsenalu, v posledním kole dokonce porazili Everton zásluhou gólu Locadiy. Nejlepším kanonýrem Seagulls je Glenn Murray. V poslední době sice brankami nehýří, i tak je jeho osm zásahů suverénně nejlepším počinem ze všech hráčů celku z jižní Anglie. Hammers jsou navíc oblíbeným soupeřem jeho i celého jeho mužstva. Od návratu Brightonu do Premier League se tyto dva celky potkaly třikrát a pokaždé byli úspěšnější současní svěřenci Chrise Hughtona, pro Murrayho je navíc West Ham nejoblíbenějším soupeřem, do jeho branky se v kariéře trefil již šestkrát.

Chris Hughton před utkáním mluvil o celé sezóně svého mužstva. "Jsme stále v naší druhé sezóně v nejvyšší soutěži, cílem musí stále být, abychom si byli jisti, že si zachováme příslušnost do Premier League, což nám pomůže rozvíjet se jako klub," tvrdí zkušený manažer.

Domácímu celku bude chybět Javier Hernandez, vrátit do hry by se naopak mohl Zabaleta a zasáhnout do zápasu může i nová posila Nasri. Hostům se uzdravil Izquierdo, po absenci proti Evertonu je zpět i Knockaert. Chybět budou dva reprezentanti na Asijském poháru - Jahanbakhsh a brankář Ryan.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.60 - 3.87
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Crystal Palace  (středa 20:45)
Wolves se doma příliš nedaří a v prvním novoročním zápase přivítají Crystal Palace. Ten od vítězství nad Manchesterem City nedokázal dvakrát v řadě skórovat, prolomit smůlu se pokusí právě na Molineux Stadium.

Vlci se po Vánocích museli dvakrát vydat na hřiště soupeřů. Zatímco remíza na Fulhamu byla spíše zklamáním, parádní obrat v posledních dvaceti minutách proti Spurs zaručeně přinesl do tábora Wolves nadšení. Obecně se Nunovým svěřencům nyní daří. Z posledních šesti zápasů roku 2018 si připsali třináct bodů, což je po Liverpoolu a Tottenhamu nejlepším počinem. Navíc se v případě jakéhokoli zisku mohou stát prvním nováčkem za devět let, který bude mít po 21 kolech alespoň třicet bodů. To je nejen velký úspěch pro jakéhokoli nováčka, ale i pro Vlky jako takové. Těm se totiž něco podobného povedlo naposledy před téměř čtyřiceti lety. Západoanglický celek nastřílel v tomto ročníku třiadvacet gólů, z toho však jen pět v prvních poločasech, což jej dělá v této statistice nejhorším celkem ligy. Domácí se spoléhají především na svého nejlepšího střelce Jiméneze, který se v probíhající sezoně trefil šestkrát. Chybět naopak můžou Diogo Jota a Adama Traoré.

"Jsme zpátky na Molineux. Domácí faktor je v soutěži velmi důležitý, ale bude to těžké, jelikož Crystal Palace jsou velmi dobrý tým. S vědomím toho, že rozpis je teď hodně natěsnaný, se připravujeme na zápasy. Čerstvé nohy mění ve fotbale hodně věcí. Někdy váš plán vyjde výborně, jako proti Tottenhamu, ale víme, že to pokaždé není stejné," tvrdí manažer Nuno Espirito Santo.

Eagles vytěžili maximum z posledních dvou předvánočních kol, včetně překvapivého vítězství nad Citizens, od té doby už se ale trápí. Ze dvou domácích utkání mají pouze jeden bod a navíc nevstřelili ani branku. Po téměř roce a půl tak můžou Hodgsonovi svěřenci zase vyjít gólově naprázdno ve třech po sobě jdoucích ligových utkáních. Nula na kontě Crystal Palace svítila v této sezoně už devětkrát, což je dělené ligové maximum. Jedním z hlavních důvodů je neuspokojivá forma Wilfrieda Zahy. Ten si v posledních jedenácti zápasech Premier League nepřipsal ani gól, ani asistenci. Londýnští tak spoléhají na vícero střelců. Nejvíce branek má sice na svém účtu Milivojević, kromě jedné však byly všechny z penaltového puntíku. Další tři hráči rozvlnili soupeřovu síť třikrát.

O ofenzivním trápení mluvil i manažer hostí Roy Hodgson: "Pokud vím, žádný z posledních sedmi nebo osmi týmů nemá dobrý gólový účet. Jeden nebo dva možná skórovali vícekrát než my, ale jsme na tom všichni podobně. Také máme z těchto týmů nejlepší skóre, což je díky tomu, že příliš neinkasujeme, tudíž jsme na minus devíti, přičemž další tým je kolem minus dvanácti," řekl zkušený lodivod.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.16 - 3.58
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Manchester United  (středa 21:00)
Manchester United se po odchodu Joseho Mourinha pořádně výsledkově vzepjal. Jistě, proti sobě neměl zrovna zvučné soupeře, navzdory tomu ono ofenzivní procitnutí naznačuje, že bývalý kouč potenciál svého mužstva prostě nevyužil naplno. Útočník Rashford je najednou pro soupeře nepolapitelný, Paul Pogba zase branky dává i připravuje a celkově vzato se na hru celku z Manchesteru daleko lépe dívá.

Ve středu ovšem nového kouče čeká pravděpodobně prozatím ten nejtěžší test - Newcastle totiž s favoritem nejspíše nebude hrát otevřenou partii jako předcházející soupeři, nýbrž bude vycházet z pečlivě zavřeného defenzivního bloku, a bude tedy jistě zajímavé sledovat, jak si s takovým testem ofenziva United poradí.

V táboře Newcastlu rozhodně nepanuje ideální nálada. Výsledkově to sice od celku ze severu Anglie není špatné, patnáctá pozice a tříbodový náskok na sestupové příčky je jistě akceptovatelným rezultátem, jenže manažer Rafael Benitez není spokojen se stavem svého kádru a moc rád by do něj přivedl posily. Jenže to by se nejprve musel dohodnout s majitelem klubu, což se mu třeba v posledním přestupovém období nepovedlo - respektive vůbec nedostal prostředky k tomu, aby svůj celek vylepšil. A dle spekulací to nevypadá, že by tomu v zimě snad mělo být jinak, přitom pro španělského kouče je posílení priorita číslo jedna a doslova prohlásil, že bez nových tvářích Straky v Premier League udrží jen holý zázrak. To mužstvu na sebevědomí určitě nepřidá.

3 zápasy, 12 vstřelených branek, 3 inkasované, 9 získaných bodů. Statistika Ole Gunnara Solskjaera coby manažera Manchesteru United je zatím opravdu působivá a perfektně dokumentuje, jak rychle dokázal svým svěřencům vrátit radost ze hry. Na druhou stranu - výhrami nad Cardiffem, Huddersfieldem a Bournemouthem Rudí ďáblové jen splnili povinnost, opravdové prověrky je teprve čekají. Příznivce historicky nejúspěšnějšího týmu Premier League ale jistě nesmírně těší, že herní projev jejich miláčku opět baví. Zda to bude stačit na postup tabulkou vzhůru, to se teprve uvidí, i kdyby to ale vyjít nemělo, tak příznivci na Old Trafford budou stoprocentně shovívavější, když jejich celek body ztratí po ofenzivním představení, než po bojácné a defenzivní nudě, jak tomu bylo za vlády Joseho Mourinha.

Newcastlu možná bude chybět dvojice obránců - Federico Fernandez v posledním klání utrpěl zranění zad, zatímco Ciaran Clark má pro změnu poraněný kotník. K dispozici však už bude záložník Jonjo Shelvey. Hostům se do sestavy konečně vrací Alexis Sánchez, který by tak měl být připraven alespoň na lavičce náhradníků, na listině zraněných ovšem i nadále figurují Chris Smalling a Marcos Rojo. Hrát nebude ani Eric Bailly, ten si zase odpyká první ze svého třízápasového trestu za vyloučení v duelu s Bournemouthem.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Schär, Lascelles, Dummett - Yedlin, Hayden, Diamé, Ritchie - Ayoze Pérez, Atsu - Rondón
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Dalot, Lindelof, Jones, Shaw - Herrera, Matič, Pogba - Lingard, Lukaku, Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.75 - 4.19 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Everton FC - Leicester City  (úterý 13:30)
Krutý je život anglických fotbalových hvězd. Na Vánoce si pořádně nedají cukroví ani mamčin famózní oběd, protože druhý den je Boxing Day a oni musí hrát. Na Silvestra si pořádně ani nepřipijí, protože druhý den je Nový rok a oni musí hrát. Tak jako fotbalisté Evertonu a Leicesteru, kteří shodně zahajují rok v rozporuplné náladě.

Je to obří klišé, ale Leicester je Robin Hood, jakého Premier League zatraceně dlouho neměla. A to se bavíme o soutěži, která umí překvapit jako žádná jiná - samotní hráči Foxes by mohli vyprávět. Prohráli s Crystal Palace a budoucnost manažera Clauda Puela v tu chvíli nebyla úplně skálopevná. Pak ale Leicester zázračně porazil Chelsea i Manchester City. Aby vzápětí doma nechal body Cardiffu.

Šíleně frustrující závěr roku prožívá i Everton. Jeho manažer Marco Silva patří k nejprogresivnějším koučům diktující atraktivní fotbal. O tom žádná. Však ho taky řada odborníků obdivuje a sympatizuje s ním. Jenže portugalský trenér objektivně nemá adekvátní výsledky. Neměl je ve Watfordu, nemá je ani teď. Z posledních sedmi zápasů vyhráli Toffees jediný; a před Štědrým dnem dostali od Spurs "šestku".

Zápas v Goodison Parku je pro oba týmy nesmírně důležitý. Tím spíš, pokud chceme věřit dalšímu tučnému klišé - jak na Nový rok, tak po celý rok. Favoritem je domácí Everton, který vyhrál i oba vzájemné zápasy v minulé sezóně. Shodně 2:1.

Klenot Karamelek Richarlison by měl být fit, přestože si z posledního neúspěšného zápasu v Brightonu odnesl nepříjemnou bolístku. Zápas ale nejspíš nestihne Ademola Lookman, který se poslední dny trápil s kotníkem. Do hry se hlásí obránce Jonjoe Kenny, který by mohl nahradit Seamuse Colemana - pokud bude zkušený bek potřebovat odpočinek.

Leicester bude hlídat zdravotní stav stoperů Wese Morgana a Jonnyho Evanse, protože oba dva zápas s Cardiffem propásli kvůli nemoci. Do sestavy by se měl vrátit Hamza Choudhury, jenž ve stejném utkání odpočíval. Mimo hru zůstává Daniel Amartey a Matty James.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Kenny, Keane, Zouma, Digne - Gomes, Gueye - Walcott, Sigurdsson, Richarlison - Calvert-Lewin
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Evans, Maguire, Chilwell - Mendy, Ndidi - Pereira, Ghezzal, Choudhury - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.55 - 4.01
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Fulham FC  (úterý 16:00)
Nabitý program anglické Premier League se nezastavuje ani na Nový rok, kdy dojde k třem střetnutím včetně malého londýnského derby mezi Arsenalem a Fulhamem. O favoritovi lze sice nemůže být sebemenších pochyb, ovšem Kanonýři v posledních týdnech utrpěli jednu ztrátu za druhou, umístění v první čtyřce se jim vzdaluje a početná marodka se vylidňuje jen pozvolna...

Domácí může těšit příznivá statistika, že s Fulhamem před svými fanoušky ještě nikdy neprohráli, a aby toho pro předzápasové sebevědomí Cottagers nebylo málo, i jejich manažer Claudio Ranieri se proti Arsenalu dlouhodobě trápí. Italský manažer ani jednou z dosavadních deseti pokusů na tohoto soupeře nedokázal v lize vyzrát, byť ani to mu nezabránilo ukořistit s Leicesterem pohádkový titul.

Nyní se Ranieri bude muset obejít bez defenzivního dua Mawson-Chambers, neboť první jmenovaný prodělal v minulém kole vážné zranění kolene, zatímco Chambers jakožto kmenový hráč Arsenalu na hostování nemůže proti svému mateřskému klubu nastoupit. Otazník také visí nad možnou účastí Andrého-Franka Zamba Anguissy, jenž se zotavuje ze zranění kotníku. Vzhledem k rozepři okolo pokutového kopu v předešlém zápase s Huddersfieldem by pak mohl vypadnout ze sestavy Aboubakar Kamara, jehož Ranieri po zápase za uzurpování a následné zahození penalty na úkor obvyklého exekutora Mitroviće nemilosrdně vyplísnil.

Arsenal má na Emirates Stadium rozhodně co napravovat, neboť loňský rok zakončil vysokou porážkou 1:5 na půdě Liverpoolu a čtvrtá Chelsea mu již unikla na vzdálenost pěti bodů. Dobrou zprávou pro Unaie Emeryho je zlepšující se stav beků Monreala s Bellerínem, stejně jako Shkodrana Mustafiho či Mesuta Özila, jenž měl duel na Anfield Road vynechat kvůli drobným potížím s kolenem. Zůstává však nejasné, zda tito hráči budou připraveni naskočit již v úterý, anebo jejich nasazení představuje příliš velký risk. Emeryho také čeká rozhodování, zda po dlouhé sérii startů v řadě za sebou neuleví nejlepšímu střelci Piérru-Emerickovi Aubameyangovi, jehož by na hrotu útoku mohl zastoupit o poznání méně využitý Alexandre Lacazette.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Koscielny, Sokratis, Monreal - Maitland-Niles, Torreira, Xhaka, Kolašinac - Özil, Iwobi - Lacazette
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Odoi, Le Marchand, Ream - Christie, McDonald, Seri, Bryan - Schürrle, Mitrović, Sessegnon
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.47 - 7.76
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Cardiff City - Tottenham Hotspur  (úterý 18:30)
Tottenham na konec roku 2018 prohrál doma s Wolverhamptonem a nyní se hodlá vrátit na vítěznou vlnu. Soupeře bude mít poměrně vhodného, londýnský celek se představí na půdě Cardiffu...

Kohouti zažili báječný prosinec a nepovedly se jim jen dva duely - na úvod nestačili na Arsenal a na konec podlehli Wolves. V tabulce jsou Spurs na třetím místě s devítibodovým mankem na vedoucí Liverpool, ztráta na druhý Manchester City je dvoubodová, stejně jako náskok na čtvrtou Chelsea.

"Nemyslím si, že Tottenham patří mezi kandidáty na titul, ale dle mého názoru letos zažije skvělou sezonu," říká domácí manažer Neil Warnock.

"Je to hodně divná situace. Za běžných okolností by Tottenham o titul bojoval, jenže jsou zde jiné dva výjimečné týmy a jeden z nich (Liverpool) doslova létá. Jestli Liverpool ve čtvrtek porazí Manchester City, bude pro jeho soupeře už hodně těžké mu titul ještě sebrat," domnívá se Warnock.

Cardiff naopak může být s posledním vystoupením v minulém kalendářním roce spokojen, jelikož se mu povedlo vyloupit Leicester. V tabulce to znamená šestnáctou příčku, náskok na sedmnáctý Southampton a osmnácté Burnley činí tři body.

"Musíme se dívat jenom sami na sebe. Dle mého názoru jsme se v posledních týdnech hodně zlepšili, vše se otočilo po debaklu od Manchesteru United. A musíme v tom pokračovat. Pokud bude mít Harry Kane svůj den, je úplně jedno, jak ho budete hlídat, stejně se vám to nepovede. Ale už jsme se vypořádali s řadou špičkových útočníků," věří Warnock, že se jeho defenzíva popasuje s anglickým reprezentantem, který se proti Cardiffu ještě nikdy netrefil.

Marodku Tottenhamu opustil Serge Aurier, mimo hru naopak zůstávají Victor Wanyama, Jan Vertonghen, Mousa Dembele, Eric Dier a Erik Lamela. Domácím pro změnu nepomohou Kenneth Zohore, Jazz Richards a Danny Ward.
Cardiff City - pravděpodobná sestava:
Etheridge - Ecuele Manga, Morrison, Bamba, Bennett - Mendez-Laing, Camarasa, Gunnarsson, Arter, Murphy - Paterson.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker-Peters, Alderweireld, Foyth, Rose - Sissoko, Winks - Moura, Eriksen, Son - Kane.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.32 - 4.97 - 1.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC20173048:854
2.Manchester City20152354:1647
3.Tottenham Hotspur20150543:2145
4.Chelsea FC20134338:1643
5.Arsenal FC20115442:3038
6.Manchester United20105541:3235
7.Wolverhampton Wanderers2085723:2329
8.Leicester City2084824:2328
9.Watford FC2084827:2828
10.Everton FC2076731:3027
11.West Ham United2083927:3027
12.AFC Bournemouth20821028:3726
13.Brighton & Hove Albion2074922:2725
14.Crystal Palace20541117:2619
15.Newcastle United20461015:2718
16.Cardiff City20531219:3818
17.Southampton FC20361121:3815
18.Burnley FC20431319:4115
19.Fulham FC20351218:4314
20.Huddersfield Town20241412:3510

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1720)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele