Premier League - preview 2. kola

17.08.2019, 08:30, aktualizováno 19.08.2019, 08:57
Previews
Manchester United v prvním kole rozstřílel Chelsea a jeho fanoušci se nyní těší na duel proti Wolverhamptonu. Ten prochází suverénně předkoly Evropské ligy, za ztrátu se pak nedá počítat ani remíza na půdě Leicesteru...
Wolverhampton Wanderers - Manchester United  (pondělí 21:00)
Pondělní dohrávku druhého kola Premier League obstarají Wolverhampton s Manchesterem United a pokud navážou na své vzájemné zápasy z minulé sezony, máme se na co těšit. Lépe si vedli Wolves, kteří na Old Trafford vybojovali remízu a doma svého slavného soupeře dokonce porazili 2:1, přičemž tentýž úspěšný výsledek uhráli i ve čtvrtfinálovém duelu FA Cupu. Rudí ďáblové ovšem letos na úvod sezony rozstříleli Chelsea a přijíždí tak na stadion Molineux s patřičným sebevědomím.

Zatímco tým Oleho Gunnara Solskjaera od drtivé výhry 4:0 mohl celý týden strávit přípravou na svého dalšího soupeře, Wolverhampton má v úvodu sezony o poznání rušnější program kvůli předkolům Evropské ligy. Proti United však rozhodně nenastoupí mátožná sestava s těžkýma nohama, neboť loňský ligový nováček doposud pohárovou kvalifikací projíždí bez sebemenších potíží, o čemž se naposledy přesvědčil vítěz dvojzápasu s Jabloncem, tedy Pjunik Jerevan.

Wolves v obou zápasech zvítězili suverénně 4:0, a to v domácí odvetě manažer Nuno Espírito Santo nasadil kompletně obměněnou jedenáctku s hráči širšího kádru a novými posilami v čele s Pedrem Netem a Patrickem Cutronem, kteří mají vyvíjet tlak na obvyklé útočné duo Jota-Jiménez.

Domácí kouč tak má k dispozici takřka kompletní kádr, přičemž na straně United vedle dlouhodoběji zraněných Fosu-Mensaha s Baillym visí otazník pouze nad starty Freda s Alexisem Sánchezem, kteří vinou reprezentačních povinností přišli o letní přípravu. Druhý jmenovaný je navíc v posledních dnech spojován s odchodem na hostování do milánského Interu.

Od Solskjaerova týmu lze oproti předešlým měřením sil očekávat zlepšení, jistější obranu s rekordní posilou Harrym Maguirem a Aaronem Wan-Bissakou i pružnější útok, o který se po ochodu Romelua Lukakua starají především rychlíci Martial s Rashfordem. Přesto United čeká náročný zatěžkávací test proti výtečně rozehranému soupeři, který se soudě dle předešlé sezony umí na papírové favority vytáhnout. Obzvláště efektivní byl v tomto směru nejlepší střelec Vlků Raúl Jiménez, jenž v loňských zápasech proti klubům "velké šestky" vsítil čtyři góly a na další tři přihrál.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Bennett, Coady, Boly - Doherty, Dendoncker, Neves, Moutinho, Jonny - Jiménez, Jota
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw - Pogba, McTominay - Lingard, Pereira, Rashford - Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.28 - 3.34 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sheffield United - Crystal Palace  (neděle 15:00)
Sheffield se v prvním kole dočkal prvních bodů v Premier League po více než dvanácti letech. V neděli se po stejně dlouhé době poprvé představí před domácím publikem. Soupeřem mu bude Crystal Palace, který stejně jako Blades v prvním zápase sezóny remizovali.

Nováček z ocelového města oslavil návrat do Premier League obstojně. V prvním kole na hřišti Bournemouthu totiž uhrál remízu 1:1, když bod Sheffieldu zařídil v závěru střídající Billy Sharp. Kanonýr nižších soutěží se tak ve třiatřiceti letech dočkal své premiérové trefy v nejvyšší soutěži, a hned takhle důležité. Blades tak dosáhli na první body v Premier League od 28. dubna 2007, kdy porazili Watford, jenž tehdy podobně jako Sheffield sestupoval.

Od té doby však uplynulo více než dvanáct let a až nyní se elitní soutěž znovu objeví na Bramall Lane, domovském stánku Blades. "Rychlost naší cesty je neuvěřitelný, za šest jsme se dostali z League One (třetí nejvyšší soutěže - pozn. redakce) do Premier League. Vím, že naši fanoušci budou skvělí, ale jako zaměstnanci a hráči se musíme zbavit emocí a ujistit se, že se budeme soustředit na náš výkon," řekl před historickou neděli manažer Sheffieldu Chris Wilder.

Také Crystal Palace pamatují dlouhá léta v druhé lize. V posledních letech se však londýnské mužstvo plně etablovalo v nejvyšší soutěži, kde působí nepřetržitě šest sezón. Většinu toho času bojují Eagles o udržení a doposud se jim to dařilo v celku bez problémů, neboť většinou bojovali ve středu tabulky. Cíle pro letošní ročník nebudou jiné, orli udrželi klíčového hráče Wilfrieda Zahu a rádi by se znovu vyhlnuli nepříjemným zápasům o holé přežití.

V prvním kole se Zaha ještě nepředstavil, do Sheffieldu ale s mužstvem odcestuje a je možné, že nastoupí v základní sestavě. Totéž platí o Jeffreym Schluppovi, jenž vyléčil problémy s kotníkem. Hostům nicméně schází stoperské duo James Tomkins, Mamadou Sakho. Na domácí straně neabsentuje nikdo, tudíž lze očekávat, že Wilder pošle na trávník to nejsilnější, co má k dispozici.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, O'Connell - Baldock, Lundstram, Norwood, Fleck, Stevens - Robinson, Sharp
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Kelly, Dann, Van Aanholt - Towsend, McArthur, Milivojević, Zaha - Benteke, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.26 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - Leicester City  (neděle 17:30)
Skeptici a zlí jazykové si asi škodolibě mnuli ruce, když na 7. - 8. místo pasovaná Chelsea s Frankem Lampardem v prvním kole dostala krutě přes prsty a odjela z Old Trafford s čtyřgólovou náloží. Vždyť takovouhle rychtu Blues zažili teprve počtvrté v celých dějinách Premier League. Na tenhle debut musí mladý tým okolo N’Gola Kantého rychle zapomenout. Už dnes proti Leicesteru.

Zatím je to totiž co do výsledků mizérie. Prohrát v Evropském superpoháru s Liverpoolem na penalty sice není žádná ostuda, ale koho to zajímá? Lampard prostě v lize první kolo shořel a pak prohrál v boji o trofej. Předvedené výkony sice fanoušky musí těšit - obzvlášť ve středu hrála Chelsea vynikající fotbal - ale nezkušený celek plný mladých pušek teď za každou cenu potřebuje vítězit. Jinak by se taky navzdory předvedené hře mohly negativní predikce naplnit.

A právě Leicester by z tohoto hlediska působil jako dokonalý kat. Právě Foxes totiž ku příkladu v prognóze amerického Bleacher Report figurovali v konečném pořadí nad Chelsea. Senzační šampion zpřed tří sezón se však podobně jako jeho dnešní soupeř potřebuje vzchopit v ofenzivě. Při bezgólové remíze proti Wolves dokázali Vardy a spol. vystřelit mezi tři tyče jedinkrát - a domácí fanoušci tak mohli oslavovat jen zrušení Dendonckerova gólu prostřednictvím VAR...

Relativní překvapení v podobě ztráty domácího týmu na každý pád rozhodně není vyloučeno. Chelsea to poslední dobou na Leicester vůbec nejde, v Premier League mu nedala gól už 230 minut v kuse, a to tam byly dva domácí špíly. Naposled Stamford Bridge slavilo vítězství nad Liškami v mistrovské sezóně 2016/17.

Frank Lampard stále postrádá trio mladíků Callum Hudson-Odoi, Ruben Loftus-Cheek a Reece James, naopak Willian s Antoniem Rüdigerem se blíží návratu a lze je očekávat na lavičce. Z ní naopak oproti superpoháru povstanou Tammy Abraham a Mason Mount - u něj je s otazníkem snad jen zda nahradí Pulisice na křídle (4-3-3), nebo Kovačiće uprostřed zálohy (4-2-3-1).

Brendan Rodgers takové starosti řešit nemusí, takže je možné, že se dočkáme podobné sestavy jako proti Vlkům - byť na Stamford Bridge možná nastoupí o fous konzervativnější sestava. Zranění každopádně trápí jen obránce Filipa Benkoviće. Naopak posila do zálohy Dennis Praet se může těšit na soutěžní debut.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Christensen, Zouma, Emerson - Kanté, Jorginho, Kovačić (Pulisic) - Pedro, Abraham, Mount
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Evans, Soyuncu, Chilwell - Tielemans, Ndidi, Choudhury - Ayoze Pérez, Vardy, Maddison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.77 - 3.86 - 4.96
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Burnley FC  (sobota 13:30)
Druhé kolo anglické Premier League odstartuje v brzké sobotní odpoledne duel Arsenalu s Burnley. Oba týmy mohou být se svým vstupem do nového ročníku nadmíru spokojeny, neboť zahajovací kolo zvládly shodně vítězně. Zatímco domácí hodlají navázat na výhru z Newcastlu a potvrdit roli papírového favorita, Burnley po drtivé výhře nad Southamptonem touží konečně ukončit dlouhou sérii porážek ve vzájemných střetnutích s Kanonýry.

Arsenal má v měření sil s týmem Seana Dyche skutečně brilantní bilanci, neboť ve všech posledních deseti zápasech těchto dvou celků napříč všemi soutěžemi dokázal zvítězit. Pokud manažer Clarets vzejde jako poražený i z tohoto duelu, vyrovná se Garymu Megsonovi jakožto držiteli nelichotivého kariérního rekordu devíti ligových porážek proti jedinému klubu bez jakéhokoli bodového zisku.

Hned několikrát přitom Burnley v těchto soubojích sahalo po bodech do posledních minut a mnohdy je o ně připravily až kontroverzní situace jako pokutové kopy v samém závěru či sporná branka Laurenta Koscielného, jenž si míč trefil do vlastní ruky. Za stávajících pravidel a s použitím videorozhodčího již Arsenalu obdobné praktiky k výhře neposlouží.

Trenér domácích Unai Emery na předzápasové tiskové konferenci připustil, že jej při skládání základní jedenáctky čekají příjemné starosti, neboť oproti improvizované sestavě z prvního kola jsou již po cenném týdenním tréninku k dispozici i letní posily a hráči, kteří kvůli reprezentačním povinnostem přišli o letní přípravu. Připraveni již mají být i Mesut Özil a Sead Kolašinac, kteří minulé kolo vynechali z bezpečnostních důvodů. Otazníky panují pouze nad stavem Granita Xhaky, jenž si z Newcastlu odvezl drobná zranění.

Na straně Burnley lze očekávat sestavu z prvního kola, neboť výhra 3:0 nad Southamptonem k výraznějším změnám nevybízí, byť by se do hry rádi podívali uzdravivší Charlie Taylor či letní posila Jay Rodriguez s výtečnou střeleckou bilancí z přípravy. Mimo hru nejspíš stále zůstává Danny Drinkwater, jenž po příchodu na hostování z Chelsea stále nabírá řádnou zápasovou kondici. Mimo hru zůstávají Robbie Brady a Steven Defour.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.25 - 8.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aston Villa - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
I ve druhém kole anglické Premier League narazí hráči Bournemouthu na nováčka nejvyšší soutěže. Jejich soupeřem totiž bude Aston Villa a půjdě o zápas celků, kteří nemohou být spokojeni s výsledky z prvního kola. Nadějně rozehraná utkání totiž oba týmy ztratily v závěru.

Villans hned v úvodu prvního zápasu zaskočili Tottenham, když po devíti minutách skóroval McGinn. Spurs se dlouho nemohli prosadit, avšak v závěrečné dvacetiminutovce udeřili hned třikrát a brali všechny tři body. Nyní by tak mužstvo z Birminghamu rádo rozšířilo svou sbírku vítězství v nejprestižnější ligové soutěži. Od vítězství proti Norwichi před třemi a půl lety totiž ve čtrnácti zápasech získalo jediný bod. Komplikací pro domácí lavičku je navíc fakt, že nebude moci nasadit čerstvě zraněného Kodiju, který tak za postranní čarou doplní Chestera a Hauseho.

O domácím prostředí promluvil Dean Smith. "Těsím se. Je vyprodáno, podařilo se nám přilákat fanoušky a musíme se ujistit, že pro nás Villa Park bude v této sezóně dost velký. Musí to být těžké místo pro soupeře, stejně jako v předchozí sezóně," říká manažer Lions.

Bournemouth sice minulý víkend bodoval, ovšem od duelu proti loňskému účastníkovi Championshipu Sheffieldu si určitě sliboval více. Vítězství byl blízko, jenže na Mephamovu branku dokázal v samotném závěru odpovědět Sharp. Podíváme-li se na venkovní formu Cherries z koncovky uplynulé sezóny, můžeme si slibovat ofenzivní podívanou. V jejich posledních třech zápasech na půdě soupeře totiž hned devatenáct branek!

Co se týče absencí, postrádá manažer Eddie Howe velké množství hráčů včetně Brooka, Goslinga nebo Francise. "Minulý týden jsme nehráli dobře. Každý zápase je pro nás příležitostí k výhře a možností, jak hrát tak dobře, jak jen můžeme," burcuje mladý kormidelník.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Heaton - Elmohamady, Engels, Mings, Taylor - Hourihane - Trezeguet, McGinn, Grealish, El Ghazi - Wesley
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Mepham, Cook, Aké - Smith, Lerma, Billing, Rico - King, Wilson, Fraser
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.61 - 3.16
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Brighton & Hove Albion - West Ham United  (sobota 16:00)
Pět gólů do sítě svého týmu, ani jeden do druhé. Takový debakl museli sledovat v úvodním ligovém kole příznivci West Hamu, jejichž oblíbenci nestačili na obhájce titulu z Manchesteru. Úplně odlišná je nálada v táboře Brightonu, který třemi brankami uspěl ve Watfordu.

Seagulls nebyli proti Hornets lepším týmem, jenže dali soupeř lekci z efektivity. V první půli si ji teda domácí dali spíše sami, neboť vlastní brankou otevřel skóre Doucouré. Po návratu z kabin přidali další dvě trefy Andone a Maupay.

Jihoangličané však potřebují výrazně vylepšit domácí formu ze závěru minulého ročníku, neboť pět zápasů s jedním bodem a skóre 2:13 není nic, čím by se měli chlubit. Podíváme-li se ještě dále do historie, zjistíme, že od poloviny prosince Racci doma ani jednou nedali více než jednu branku.

"Čeká nás těžký soupeř, který na nás bude chtít zatlačit. Potřebujeme naše fanoušky. Snad jim zavdáme důvod k radosti a odměníme je za to, jak skvělí zatím jsou," říká před svým druhým duelem na lavičce manažer Graham Potter.

Hammers především kvůli hattricku Sterlinga ve druhém poločase neměli nárok a Citizens umožnili skórovat hned pětkrát, čímž byla přerušena jejich série tří po sobě jdoucích vítězství z přelomu dubna a května.

Dvě z nich se udála na hřištích soupeřů, což je solidní odrazový můstek po předchozí šňůře devíti venkovních utkání bez vítězství. Velkou měrou se na tom podílel odchod formy Felipeho Andersona, který ve svých předchozích osmnácti startech skóroval jen jedinkrát.

Před silným soupeřem varuje Manuel Pellegrini. "Začali velmi dobře, pod novým manažerem mají jasný styl. Hrát proti nim na jejich stadionu je vždy těžké, takže musíme být koncentrovaní, hrát ve vysoké rychlosti a s velkou intenzitou," nabádá chilský lodivod.

Zatímco domácím bude chybět trojice hráčů Izquierdo, Bissouma a Schelotto, naopak Kladiváři mají jen jednu jistou absenci, kterou je Mark Noble.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Duffy, Dunk, Burn - Montoya, Pröpper, Stephens, March - Gross, Maupay, Locadia
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Fredericks, Balbuena, Diop, Masuaku - Wilshere, Rice - Fornals, Lanzini, Antonio - Hernández
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.49 - 3.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Watford FC  (sobota 16:00)
Druhé kolo Premier League nabízí souboj celků, které v uplynulé sezóně až do závěrečných kol bojovaly o evropské poháry. Ani Everton, ani Watford tehdy nebyl úspěšný, navíc ani jeden z nich nedokázal při vstupu do nového ročníku skórovat.

Toffees zamířili k prvnímu zápasu na půdu Crystal Palace a nešlo o utkání bůhvíjak pohledné. Více ze hry měli sice právě hosté, ale vše skončilo jen bezbrankovou remízou. Tím sice natáhli šňůru bez porážky na pět zápasů, ovšem možná si představovali lepší start.

Nyní však disponují domácím prostředím, které pro ně v závěru předchozí sezóny bylo doslova požehnáním. Poslední čtyři zápasy v Goodison Parku dokázali vyhrát bez obdržené branky - a nebylo to proti ledajakým soupeřům. Silvovi svěřenci čelili kromě Burnley i Rudým ďáblům, Arsenalu a Chelsea.

Everton v létě o několik hráčů přišel, o další zase posílil. "Je to odlišný tým. Neříkám silnější nebo lepší. To musíme dokázat během sezóny. Nesrovnáváme tuto sestavu s tou loňskou. Podepsali jsme dobré, důležitého hráče, ale také jsme velmi důležitého hráče ztratili," naráží Marco Silva na odchod Gueyého.

Hornets sice nebyli v prvním zápase na svém hřišti proti Brightonu horším týmem, avšak odešli s prázdnou a ještě s debaklem. Vlastní trefa Doucourého a góly Andoneho s Maupyem totiž neznamenali nic jiného než porážku 0:3. Porážek v soutěžních zápasech je tak pro Watford už pět v řadě s celkovým skóre 2:14.

Vše změnit může nová, leč kvůli zdravotním trablům nedostupná, posila Ismaila Sarr. "Je to podle mě velmi dobrý ofenzivní hráč - jeho rychlost, útočná mentalita jako křídelníka nebo hroťáka nám může pomoct. Budeme s ním směrem dopředu silnější," věří manažer Javi Gracia.

Celku z Liverpoolu bude chybět suspendovaný Schneiderlin a zřejmě i zranění Gomes s Delphem, čímž pro trenérský štáb vyvstává problém ve středu zálohy. Hosté by měli postrádat jen zmiňovaného Sarra.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Mina, Digne - Davies, Gbamin - Richarlison, Sigurdsson, Bernard - Calvert-Lewin
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Femenía, Dawson, Cathcart, Holebas - Hughes, Doucouré, Capoue, Pereyra - Deulofeu, Deeney
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.76 - 4.53
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Norwich City - Newcastle United  (sobota 16:00)
Jen jeden souboj týmů s nulou na bodovém kontě bude k vidění v rámci druhého kola anglické Premier League. Aktérem v něm bude nováček z Norwiche, který při svém domácím debutu přivítá Newcastle - což jsou shodou okolností týmy, které v roce 2016 společně sestupovaly.

Canaries při svém návratu do nejvyšší soutěže po třech letech neměli nárok. Na Anfieldu prohrávali už v poločase 4:0 zásluhou vlastence a branek Salaha, van Dijka a Origiho. Po pauze už neinkasovali, naopak za ně debakl mírnil Teemu Pukki. Právě na něj zelenožlutí nejvíce spoléhají, neboť se jedná o nejlepšího skórera loňského Championshipu, který navíc přidal deset asistencí.

Jak bolí porážka před vlastními diváky? Pro odpověď na tuto otázku by v Norwichi museli sahat hluvoko do paměti. Naposledy totiž doma prohráli na začátku ledna v FA Cupu, od té doby sedmkrát zvítězili a třikrát remizovali.

Magpies byli v prvním kole bodům mnohem blíže než jejich sobotní soupeř, proti Arsenalu trefili i brankovou konstrukci a o jejich porážce nakonec rozhodl jediným gólem ve druhé půli Aubameyang.

Zatímco venkovní forma v podobě sedmi bodů z posledních tří zápasů je pro Straky povzbuzením, ne tak historie vzájemných duelů. Jen jednou ze čtrnácti utkání v Premier League totiž zvítězil venkovní tým - byl to právě Newcastle před pětadvaceti lety.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Hanley, Godfrey, Lewis - Leitner, Trybull - Buendía, Stiepermann, Cantwell - Pukki
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Schär, Lascelles, Dummett - Manquillo, Hayden, Shelvey, Longstaff, Ritchie - Joelinton, Almirón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.46 - 3.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Liverpool FC  (sobota 16:00)
Když najímáte brankářskou trojku, očekáváte, že to bude buď mladý zajoch, který bude sbírat zkušenosti, nebo naopak zkušený mazák, který letité poznatky bude naopak předávat. Rozhodně nečekáte, že se vám v prvních dvou zápasech sezóny dva gólmani zraní a tato trojka bude hlídat tři tyče v důležitém klání. Inu, přesně tohle se možná stane v Liverpoolu.

Ale třeba to nebude tak žhavé. Alisson je sice stoprocentně mimo hru - a ještě minimálně měsíc bude - ale Adriánovo absurdní zranění snad tak vážné nebude. Skluz jednoho s fanoušků při oslavách Evropského superpoháru sice jeho kotník lehce pochroumal, ale je dost možné, že se do sobotního odpoledne dá dohromady.

Nakousl jsem Evropský superpohár, v němž si Liverpool spravil chuť po neúspěšném souboji s Manchesterem City v Community Shieldu a získal první letošní trofej. Ta sice těší mimořádně - především fanoušky - ale co do výkonu měla Chelsea většinu zápasu více ze hry. Jürgen Klopp a jeho ovečky tak nesmí usnout na vavřínech.

A ideálně svou formu prokázat už v Southamptonu, jehož start do nového ročníku byl jako ze špatného snu. Zatímco Reds smetli už v prvním poločase Norwich a nakonec vyhráli hladce 4:1, Saints dostali rychtu od Burnley. A to jak výsledkovou (3:0), tak psychickou. Hlavně v první půli mohli Redmond a spol. soupeři zasadit klíčové rány; namísto toho inkasovali po změně stran krutou lekci z efektivity.

A zrovna zápas proti Liverpoolu není ideálním na nápravu mentálního rozpoložení. Přestože se Southamptonu proti Reds v minulosti dařilo (mezi březnem 2016 a květnem 2017 pětkrát v řadě neprohrál), poslední dobou to je pěkná mizérie. Dvě nedávné sezóny znamenaly čtyři výhry Kloppovy družiny, a k tomu vždy "v handicapu".

Co do stavu kádrů je nejatraktivnější již zmíněná situace okolo gólmanů Liverpoolu, kde je třeba doplnit důležitou informaci. Pokud se Adrián skutečně nedá dohromady, na šanci bude čekat jeden z dvojice Andy Lonergan - Caoimhin Kelleher. Mimo hru je Naby Keita a nejspíš i Dejan Lovren. To Southampton má k dispozici kompletní kádr včetně vykurýrovaného kapitána Pierre-Emila Hojbjerga.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Gunn - Bednarek, Yoshida, Vestergaard - Valery, Ward-Prowse, Romeu, Hojbjerg, Bertrand - Adams, Redmond
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Adrián (Lonergan) - Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mané
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.18 - 4.54 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester City - Tottenham Hotspur  (sobota 18:30)
Ani druhé kolo anglické ligy se neobejde mez přímého duelu o umístění v první čtyřce. Střetnou se totiž první a čtvrtý tým z uplynulé sezóny - obhájce titulu Citizens na Etihadu přivítá finalistu Ligy mistrů Tottenham.

Manchesterští už za sebou mají dva ostré zápas. Poté, co v penaltovém rozstřelu získali proti Liverpoolu první trofej letošní sezóny, Community Shield, roznesli v Londýně i West Ham. Na výhře se podílel hattrickem Raheem Sterling, který je díky tomu nejlepším střelcem ligy, po jedné brance přidali Jesus a z pokutového kopu Agüero.

Citizens se v tomto kalendářním roce mohou opírat o své domácí prostředí. Od prosincové porážky s Crystal Palace totiž zvládli všech čtrnáct domácích utkání, včetně dvou proti Tottenhamu. Zatímco ligové vítězství jim výrazně pomohlo k titulu, výhra 4:3 ve čtvrtfinále Ligy mistrů pro ně byla v součtu s prvním zápasem málo.

Domácí půdu totiž tehdy Tottenham uhájil díky jediné trefě, na Etihadu pak přišla památná přestřelka, která rezultovala ve vedení bleděmodrých 3:2 po dvaceti minutách. Postupový výsledek jim dal Agüero, avšak pouze na čtvrt hodiny, než misky vah na stranu Pochettinovy družiny překlopil Llorente. A na neuznaný gól Citizens (po konzultaci s VAR) z nastavení si asi všichni vzpomínají...

Podle Pepa Guardioly není radno soupeře podcenit. "Od té doby, co jsem přišel do Anglie, jsou Spurs každý rok aspirantem na titul. V první sezóně skončili druzí... zkrátka pořád byli někde nahoře. Jsou druhým nejlepším týmem v Evropě," varuje španělský manažer.

Spurs se proti nováčkovi Aston Ville pořádně natrápili, na McGinnovu trefu v úvodu totiž dokázali odpovědět až v závěrečné dvacetiminutovce. Nejprve vyrovnával Ndombelé, dvěma góly pak překlopil výsledek zápasu na stranu Kohoutů Harry Kane, který tak definitivně vyvrátil svou "srpnovou kletbu", když v posledních třech zápasech v tomto měsíci skóroval hned čtyřikrát.

Pokud jsme zmínili skvostnou domácí bilanci Manchesteru, je třeba uvést i tu nelichotivou v případě Tottenhamu. Sedmou venkovní porážkou v řadě nyní můžou dorovnat devatenáct let starý klubový rekord v Premier League, navíc proti celkům z nejlepší šestky loni získali pouze sedm bodů.

Mauricio Pochettino se se svým trenérským protějškem setkával jako trenér Espanyolu už v barcelonských derby. "Není to soutěž mezi jím a mnou. Samozřejmě se snažím porazit všechny manažery, kterým čelím. Jsem soutěživý a porážím je rád, stejně jako oni mě. Ale fotbal je sportem týmovým, ne osobním," říká argentinský lodivod.

Oba týmy se musí potýkat s absencemi. Domácí nemůžou počítat se dlouhodobě indisponovanými Mendym a Saném, naopak debut v nové sezóně po návratu z reprezentačního srazu si může připsat Fernandinho. Hostům zase budou chybět potrestaní Foyth se Sonem a duo zraněných Alli, Sessegnon.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Stones, Laporte, Zinčenko - De Bruyne, Rodri, D. Silva - B. Silva, Agüero, Sterling
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker-Peters, Alderweireld, Sánchez, Rose - Sissoko, Winks, Ndombelé - Lamela - Lucas, Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.37 - 8.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City11005:03
2.Manchester United11004:03
3.Liverpool FC11004:13
4.Brighton & Hove Albion11003:03
 Burnley FC11003:03
6.Tottenham Hotspur11003:13
7.Arsenal FC11001:03
8.Sheffield United10101:11
 AFC Bournemouth10101:11
10.Everton FC10100:01
 Crystal Palace10100:01
 Leicester City10100:01
 Wolverhampton Wanderers10100:01
14.Newcastle United10010:10
15.Aston Villa10011:30
16.Norwich City10011:40
17.Southampton FC10010:30
 Watford FC10010:30
19.Chelsea FC10010:40
20.West Ham United10010:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2142)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele