Nizozemská Eredivisie - souhrn 9. kola

15.10.2011, 20:43, aktualizováno 16.10.2011, 18:35
Komentáře a souhrny
Vitesse a Feyenoord potvrdily postavení v tabulce, dařilo se i Rodě. Alkmaar byl hodně blízko k výhře na půdě Ajaxu - o poločase vedl o dvě branky, nakonec se ale musí spokojit s remízou 2:2. Twente nakonec nemělo problémy ve Waalwijku, PSV nezaváhalo proti Utrechtu. Tři body mají i Heracles a Breda, po jednom berou Heerenveen a De Graafschap.

NAC Breda - SBV Excelsior 2:0

16.10.2011 16:30

Góly: 25. Robbert Schilder, 86. Anthony Lurling

Breda potvrdila roli favorita a na domácím stadionu dokázala porazit poslední celek Excelsior snadno 2:0.

Utkání začalo v klidném tempu. Oba celky se spíše oťukávaly, avšak po pár minutách domácí převzali otěže zápasu a od té chvíle bylo jasné kdo bude určovat tempo. První velká šance přišla ve 25. minutě, když se skvěle uvolnil Kees Luijckx a parádní pasem vyzval ke skórování Robberta Schildera, který nabídnutou šancí nepohrdl a s přehledem skóroval.

Hostující celek však začal koncem prvního poločasu tlačit a hnal se za vyrovnáním a největší šanci zmařil těsně před poločasem Leen van Steensel, který si skvěle naskočil na centrovaný míč a tvrdou hlavičkou vyzkoušel domácího brankáře. Ten byl však připraven a celou akci vyřešil včasným zákrokem.

Druhý poločas mnoho zajímavého nepřinesl. Domácí si bránili svůj jednobrankový náskok a hostující Excelsior jen zřídkakdy vyzkoušel odolnost domácí obrany. Nudnou podívanou před koncem utkání zpestřila kombinace Schildera se Schalkem. jejich následný střelecký pokus však nedokázal najít cestu mezi tři tyče.

Skóre se však ještě měnilo. Do konce utkání toho moc nezbývalo a v běžící 82. minutě se skvěle uvolnil domácí rychlík Lurling a v souboji jeden na jednoho s hostujícím brankářem vyšel vítězně. Vybíhajícího brankáře totiž technickou střelou přeloboval a stanovil konečné skóre 2:0.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - VVV Venlo 4:0

16.10.2011 14:30

Góly: 31. John Guidetti (pen.), 50. John Guidetti (pen.), 52. Karim El Ahmadi, 88. Ricky van Haaren

Fotbalisté Feyenoordu v pohodě přejeli trápící se Venlo, které je se třemi body na kontě stále předposlední, a díky výhře 4:0, dá se říci, drží krok s čelem tabulky. Soupeři se zápas vůbec nepovedl, prakticky si v Rotterdamu nic nevytvořil a proti dvěma nařízeným penaltám, dalším dvěma gólům plus vyloučení Musy nemohl zkrátka nic moc dělat.

Až o tolik v první půli domácí lepší nebyli, nicméně se po půlhodině hry přesto ujali vedení. Ještě předtím se však ocitl v dobré šanci Clasie, jehož dělovku ale dokázal lapit gólman VVV de Vogt. Ve 31. minutě ovšem Linssen fauloval ve vápně, za což se kopal pokutový kop, který Guidetti celkem s přehledem proměnil.

Hosté navíc těsně před přestávkou museli řešit další nepříjemnost. Ahmed Musa si totiž během dvou minut nechal udělit dvě žluté karty, takže Venlo dohrávalo o deseti. A Feyenoord jeho oslabení dokázal náramně využít. V 50. minutě zahrál rukou ve vápně Yoshida, a tak se zahrával druhý pokutový kop odpoledne, se kterým opět neměl problém Guidetti.

O tři minuty později Rotterdamští zasadili definitivní úder. Guidetti se společně s El Ahmadim řítili dva na jednoho směrem na bránu, autor dvou branek předal míč svému spoluhráči, jenž de Vogta pravačkou potřetí překonal. Domácí jinak pokračovali ve vytváření dalších šancí a výhru 4:0 nakonec v 83. minutě pečetil ještě van Haaren.

Více informací k zápasu

Roda JC - ADO Den Haag 4:1

16.10.2011 14:30

Góly: 15. Sanharib Malki, 64. Mitchell Donald, 80. Sanharib Malki, 90. Ruud Vormer - 1. Tjarron Chery

Roda opět potvrdila, že na domácí půdě své body nerozdává jen tak. Den Haag tentokrát roznesla na kopytech a na své konto si připsala vysokou výhru 4:1. Situaci domácím značně usnadnil Gábor Horváth, který se už na konci prvního poločasu nechal vyloučit.

Vstup do zápasu hostům vyšel skutečně na jedničku. Už po pár sekundách se totiž dokázali střelecky prosadit. Tjarron Chery využil nedorozumění mezi gólmanem Kieszcekem a obráncem Hemptem a přesně zakončil. Příznivý stav ovšem Haagu příliš dlouho nevydržel, v 15. minutě bylo znovu vyrovnáno. Do análů utkání se tentokrát zapsal Sanharib Malki.

Za dalších dvacet minut mohla Roda přidat druhou branku, hlavičku Biemanse ovšem odkopl z brankové čáry Jens Toornstra. V 39. minutě pak přišel jeden z klíčových momentů celého duelu. Horváth fauloval domácího Malkiho a za svůj atak viděl červenou kartu, čímž pořádně ztížil svým spoluhráčům situaci.

Početní výhody ale dokázala Roda využít až v 64. minutě. To se po precizním pasu Ramziho zmocnil míče Mitchell Donald a přesně mířenou střelou odstartoval na stadiónu vlnu oslav. Domácí fotbalisté ovšem neusnuli na vavřínech a také v závěru zápasu bojovali na sto procent. Výsledkem jejich snažení nakonec byly další dvě branky. Tu první si připsal deset minut před koncem Malki, v samotném závěru pak pečetil na konečných 4:1 Ruud Vormer.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - SBV Vitesse 0:1

16.10.2011 12:30

Góly: 34. Giorgi Čanturia

Jediná branka Giorgiho Čanturii rozhodla o třech bodech pro Vitesse, které si je ovšem notným způsobem vydřelo. Domácí Nijmegen byl v utkání jasně lepším týmem, bohužel pro ně ale nedokázal proměnit své příležitosti. Příliš dobré vzpomínky nebudou mít domácí Conboy a hostující Čanturia s Aborahem, jež byli všichni do jednoho vyloučeni.

NEC přitom první půlhodinu zápasu naprosto dominoval. V největších gólových možnostech se postupně ocitli Platje, Vadocz, Conboy i Koolwijk, avšak ani jeden z nich nenašel tu pravou cestu ke vstřelení branky. Zato hosté udeřili z ničeho nic ve 34. minutě a podíl na brance měl i bývalý útočník Sparty Bony Wilfried.

Právě jeho nahrávka vybídla jeho spoluhráče Čanturiu, jenž si jí dobře zpracoval a levačkou usměrnil svou střelu za záda gólmana Babose. Domácí měli v prvním dějství opravdu hodně velkou smůlu v koncovce, vyrovnat mohl následně Schone, jenže jeho pokus těsně olízl břevno. Po přestávce to pak na De Goffert dost jiskřilo.

Vitesse se na úvod zase jenom bránilo a jeho obrana měla plné ruce práce. Pěkně vypálil van der Velden, jenž ale mohl opět jen lomit rukama, jelikož brankář Velthuizen míč do brány nepropustil. V 57. minutě řádil na hřišti pan hlavní rozhodčí Reinold Wiedemeijer, který se s hráči vůbec nemazlil.

Domácí Conboy si něco ostře vyřizoval s autorem jediné trefy utkání Čanturiem a Wiedemeijer oba poslal předčasně pod sprchy. Nijmegen jinak i nadále tlačil soupeře, co to dalo, Zeefuik ale u skvělého Velthuizena opět nepochodil. Posledních deset minut k tomu hosté hráli už jen o devíti.

Třetí červenou kartu zápasu obdržel Aborah, jenž při svém zákroku na Koolwijka použil až příliš surové síly, a tak jí Wiedemeijer musel z kapsičky vytasit potřetí. Jenže ani tahle výhoda domácímu celku nepomohla. Velthuizen byl prostě nepřekonatelný, ani šance Schoneho či van der Veldena na konečném skóre nic nezměnily.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - FC Utrecht 1:0

15.10.2011 20:45

Góly: 71. Ola Toivonen

Eindhoven dokázal využít zaváhání vedoucího Alkmaaru, který vybojoval na půdě Ajaxu pouze remízu, a stáhl jeho náskok na pouhé dva body. Proti Utrechtu to ale každopádně neměl vůbec jednoduché a na vítězství 1:0 se pořádně nadřel.

Už první poločas jasně ukázal, že na PSV nebude čekat nic snadného. Domácí hráči si sice podle očekávání vypracovali mnohem více šancí, s jejich využíváním to už ale bylo horší. O tom se mohli fanoušci přesvědčit po pouhých deseti sekundách, kdy se k zajímavé střele dostal Dries Mertens, gólman van Dijk jej ale bravurně vychytal.

Poté se osmělil také Utrecht a výsledkem bylo nebezpečné zakončení Asareho po obrovské chybě gólmana Isakssona. Hostující útočník ovšem nakonec nemířil přesně.

Po zbytek úvodního dějství už měl otěže zápasu Eindhoven opět pod svou kontrolou a několikrát nebezpečně zaútočil, pokaždé však bez gólového efektu. Mezi neúspěšné střelce se zapsali jak Lens, tak také Strootman a Matavž.

Po změně stran pokračovalo PSV ve svém tlaku a Utrecht měl místy skutečně obrovské problémy. První šance patřila Wijnaldumovi, který ale z úrovně penalty branku vysoko přestřelil.

Následně začal hrozit především švédský útočník Ola Toivonen. V 62. minutě jej sice ještě van Dijk vychytal, o devět minut později už ale tolik štěstí neměl. To Toivonen vyslal na jeho bránu nepříjemnou dalekonosnou ránu, která zaplula přesně k levé tyčce.

Vstřelená branka domácí borce výrazně uklidnila, i přesto však chtěli přidat minimálně ještě jeden zásah. Blízko k němu byl v 83. minutě Tim Matavž, jenže při zakončení postrádal přesnost. V samotném závěru pak viděl červenou kartu hostující zadák Marcus Nilsson, ovšem ani krátké početní výhody Eindhoven využít nedokázal a musel se spokojit pouze s jednobrankovým vítězstvím.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - BV De Graafschap 1:1

15.10.2011 19:45

Góly: 41. Sven Kums - 44. Michael de Leeuw

Heerenveen sice opět prodloužil svou sérii neporazitelnosti, i přesto ale příliš důvodů ke spokojenosti mít nebude. Proti De Graafschapu chtěl za každou cenu vyhrát, nakonec se ale musel spokojit pouze s další remízou, tentokrát v poměru 1:1.

I když do zápasu vstupoval Heerenveen v pozici poměrně velkého favorita, velmi záhy se všichni přihlížející mohli přesvědčit, že svěřenci trenéra Janse rozhodně nenastoupili v nějaké velké herní pohodě. De Graafschap tak příliš starostí neměl a sám párkrát nebezpečně zahrozil. Jeho první šanci si na konto připsal Michael de Leeuw, který se snažil využít perfektního centru El Hassnaouiho, jenže v zakončení neuspěl.

Následně na sebe začal konečně upozorňovat také Heerenveen. Jeho šance ovšem nebyly využity: Narsing trefil pouze boční síť, kanonýr Dost pro změnu poslal míč vedle tyčky. Na gól si tak fanoušci museli počkat až do 41. minuty, kdy Assaidi připravil výbornou palebnou pozici pro Svena Kumse a ten jí náležitě využil. De Graafschap ale dokázal ještě před přestávkou opět srovnat krok. Hlavou přesně zacílil útočník Michael de Leeuw.

Po změně stran začal Heerenveen výborně a na několik minut dostal hosty pod obrovský tlak. I přes svou očividnou převahu se ovšem nedokázal gólově prosadit. Výborné šance měli Djuričić a Kums, ani jeden z nich však neuspěl. Následně se hra opět vyrovnala a do vedení mohl klidně jít překvapivě De Graafschaap, De Pavert ale nemířil přesně. Závěr zápasu pak znovu patřil Heerenveenu, ten však doplatil na svou střeleckou nemohoucnost a musel se spokojit pouze s bodem, který je pro něj málo.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Groningen 2:1

15.10.2011 19:45

Góly: 29. Lerin Duarte, 82. Willie Overtoom - 73. Hyun-jun Suk

Heracles doma ukázal svou sílu a proti rozjetému Groningenu uhrál skvělý výsledek, když dokázal zvítězit těsně 2:1.

Utkání začali lépe domácí a hned od úvodních minut bylo znát, že hostující Groningen není ve své kůži. Obrana hostí vázla a domácí výpady fungovaly na výbornou. Jeden takový přišel ve 29. minutě, když se skvěle uvolnil Lerin Duarte a s přehledem poslal domácí celek do vedení.

Domácí drželi tempo. Hostující celek se po většinu první půle bránil a Heracles tak narážel na plný odpor obrany. Ta vydržela plný nápor až do druhého poločasu. V tom se začala hra pomalu vyrovnávat, avšak domácí stále byli o branku napřed. Hostující Groningen však začal s přibývajícími minutami dotírat a pomalu, ale jistě přebíral otěže utkání.

Zvrat přišel v 73. minutě, když se skvěle uvolnil hostující Hyun-Jun Suk. Ten využil chyby domácího zadáka Marka Loomse a okamžitě si to namířil směr domácí branka. Jeho nekompromisní střela znamenala srovnání na 1:1 a Groningen rázem ožil.

Heracles však po vítězství dychtil mnohem více a okamžitě po inkasované brance začal tvořit tlak. Ten vyvrcholil v 81. minutě, když se uvnitř pokutového území skvěle uvolnil Overtoom a skvěle umístěnou střelou strhl vedení a konečné vítězství 2:1 na domácí stranu.

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - FC Twente 0:4

15.10.2011 19:45

Góly: 43. Marc Janko, 51. Marc Janko (pen.), 59. Wout Brama, 72. Marc Janko

Twente opět dokázalo napravit zaváhání po minulém kole s Excelsiorem a přiblížilo se Alkmaaru na rozdíl dvou bodů. Po devíti odehraných kolech má Twente na kontě dvacet bodů za šest výher, dvě remízy a jednu prohru. Nyní nedal Waalwijku, který začíná ztrácet nováčkovský dech, nejmenší šanci a na jeho stánku ho deklasoval poměrem 4:0. Nicméně domácí mají za sebou těžké soupeře a proti těm lehčím zase mohou začít bodovat. ¨

Waalwijku v tuto chvíli patří devátá příčka se ziskem třinácti bodů a je jen těsně za kvalifikací o pohárové příčky, v příštích kolech se na ně opět může vrátit. Hosté rozhodli o své výhře až krátce po přestávce, Waalwivjk totiž odolával téměř celý první poločas. Hrdinou zápasu se stal Marc Janko, který nasázel soupeři hattrick a opět navazuje na svou úspěšnou střeleckou formu z loňského roku. Branku zaznamenal též po hodině hry Wout Brama.

Twente dominovalo v průběhu celého prvního poločasu a ihned si vytvořilo tři vážnější šance. Nejprve se v ní ocitl Luuk de Jong, jehož hlavička ale branku netrefila. Následně Janko minul o pár decimetrů pravou tyčku a střela Willema Janssena skončila v boční síťce. Enschede se dočkalo dvě minuty před přestávkou. Peter Wisgerhof uvolnil pasem útočníka Olu Johna, který předložil balón Jankovi a ten propálil všechno, co mu stálo v cestě - 0:1.

Šest minut po změně stran fauloval Sigourney Bandjar ve vápně Janka a sám rakouský střelec si troufnul na pokutový kop, který chladnokrevně proměnil. V 59. minutě bylo o vítězi sobotního zápasu rozhodnuto, když nádherný centr vyslal aktivní John a Brama neměl příliš složitou úlohu - 0:3. Domácí se ani po této brance nemohli příliš dostat do hry a byli rádi za každý náznak šance, jenže k zakončení se nedostali a v 72. minutě inkasovali počtvrté.

Po spolupráci s De Jongem uklidil balón k tyči opět Janko a vsítil tak svou desátou trefu v sezóně, osamostatnil se na čele střelců Twente před Luukem de Jongem, který má na kontě sedm zásahů a v celé Eredivisii je v tabulce střelců třetí. Jankovi patří druhá pozice, tu první totiž drží Dries Mertens z PSV Eindhoven, jenž se do sítě soupeřů trefil už celkem jedenáctkrát.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - AZ Alkmaar 2:2

15.10.2011 18:45

Góly: 47. Miralem Sulejmani (pen.), 82. Theo Janssen - 14. Brett Holman, 21. Roy Beerens

Ajax v rámci utkání devátého kola vyzval na své půdě lídra tabulky z Alkmaaru. Hosté dlouho sahali po třech bodech, nakonec si oba celky body rozdělily za remízu 2:2.

Utkání začali lépe hosté. Ti se hned od úvodních minut tlačili do zakončení a po necelé čtvrt hodině hry přišla i zasloužená odměna. Ve 14. minutě se totiž skvěle uvolnil hostující Brett Holman a jeho přízemní střela k levé tyči nedala domácímu brankáři Vermeerovi žádnou šanci.

AZ se po vstřelené brance vrhlo do útoku a domácí začali v obraně hořet. Zasloužený trest přišel ve 21. minutě. V té se skvěle uvolnil Holman a jeho střelu Vermeer kryl. Dobíhající Beerens si však nebral servítky a nekompromisně poslal AZ do dvoubrankového vedení.

První poločas toho již moc nepřinesl a na řadu přišel poločas číslo dvě. Ten začali parádním způsobem domácí, když hned ve 47. minutě snížili. Hostující Marcellis nezvládl svou obranou roli, nepříjemně srazil v pokutovém území Boerrigtera a rozhodčí okamžitě nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Sulejmani a tvrdou ranou snížil.

Utkání se poté vyrovnalo. Oba celky se spíše oťukávaly a domácí jakoby čekali na správnou chvilku. Ta přišla však až ke konci zápasu. V 82. minutě se skvěle uvolnil Janssen a přesnou ranou stanovil konečný výsledek 2:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar971123:822
2.PSV Eindhoven962126:1020
3.FC Twente962125:920
4.Feyenoord Rotterdam952220:917
5.SBV Vitesse952216:1017
6.AFC Ajax944123:1316
7.Heracles Almelo934215:1313
8.FC Groningen941414:1613
9.RKC Waalwijk941410:1313
10.FC Utrecht933314:1112
11.Roda JC940514:2612
12.SC Heerenveen925215:1711
13.NAC Breda931513:1510
14.ADO Den Haag931513:1710
15.NEC Nijmegen92167:157
16.BV De Graafschap91358:206
17.VVV Venlo90367:253
18.SBV Excelsior90276:222

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (14)

Přidat komentář
smazaný uživatel

AZ 2 ze tří nejtěžších zápasů za sebou

Reagovat
Stiksxx

Ajax dobře zachránil remízu. My to měli těžké přesně jak jsem předpokládal. Ale tři body jsou doma.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak...ale dneska ten útok byl obzvlášť jalový...mohl být dávno klid, místo toho nervy až do samotného konce a buďme rádi, že Isaksson nedostal v prvním poločase červenou, klidně to tak mohlo dopadnout a nikdo by se nemohl divit.

Reagovat
smazaný uživatel

nicméně 3 body zasloužené

Reagovat
Stiksxx

To si myslim, že by byla hodně přísná. Protože ten útočník tu akci dokončil a ještě hodně ochotně padnul. Nicméně kiks jak blázen. Mě úplně zatrnulo.. Ale na konci zápasu se zase vytáhl. Útok byl mizernej. Mertens a Toivonen špatný. Matavž nedostal pořádný balon, takže taky nebyl vidět. Až ke konci. Nejlépe hrál Wijnaldum! Pak Lens, Manolev a Strootman taky hráli dobře. A Labyad - žolík - to je klasika.

Reagovat
smazaný uživatel

Strootman se mi hodně líbil...a Matavz kdyby sem tam přihrál, bylo by to lepší, třeba ke koncI Labyadovi do prázdné...hold je to šuter a všechno se tam snaží nasolit sám

Reagovat
Stiksxx

jojo..o tom jsem slyšel. já to bohužel neviděl, protože jsem měl akorát přerušený signál..Labyad je hodně dobrý hráč. Sem tam by si zasloužil hrát od základu.

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě, bohužel pro něj má na svém postu obrovskou konkurenci...Ale v EL si dle mého zahraje od začátku co nevidět...

Reagovat
fantomas

Suk!

Reagovat
Stiksxx

Před Vitesse klobouček teda. a před Jankem taky.

Reagovat
fantomas

Čanturia.

Reagovat
smazaný uživatel

je pěkné vidět Feyenoord takhle nahoře, snad to vydrží

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

takovou komedii jako nec s vitesse jsem dlouho neviděl, to melo skončit tak 5-0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele