Nizozemská Eredivisie - preview 9. kola

15.10.2011, 09:44, aktualizováno 16.10.2011, 08:12
Previews
Feyenoord přivítá Venlo a pokud vyhraje, posune se v tabulce před Ajax. Breda se chce v duelu s Excelsiorem odpoutat od sestupových příček, Roda hostí Den Haag, nedělní program odstartuje duel Nijmegenu s Vitesse...
NEC Nijmegen - SBV Vitesse  (neděle 12:30)
Tápající Nijmegen přivítá na své půdě v devátém kole přijíždějící SBV Vitesse, které by se díky vítězství moc rádo vyšvihlo mezi nejlepší čtyři celky.

Domácímu Nijmegenu se příliš nedaří. Po rozpačitém začátku přišel strmý pád a Nijmegen se ocitl prakticky u dna tabulky. Momentálně hájí nepříjemnou patnáctou příčku a forma nenasvědčuje přílišnému zlepšení. Minulé kolo svěřenci trenéra Pastoora nezvládli. Na domácí půdě však neměli ani šťastný los, na Stadion de Goffert totiž přijelo PSV. To ukázalo svou kvalitu a po devadesáti minutách se právě ono radovalo z vítězství 2:0. Byla to již čtvrtá porážka NEC v řadě.

"Nedaří se nám, ale nenazval bych to krizí. V utkáních nehrajeme odevzdaně a v tom vidím dobrou věc do budoucnosti. Potřebujeme jen nakopnout. Čeká nás Vitesse a proti takovému týmu to bude těžké. Musíme se však snažit," prohlásil trenér NEC Pastoor.

To Vitesse má jiné problémy. Aktuálně hájí příjemnou šestou příčku a v případě zaváhání Feyenoordu a vlastního úspěchu by se posunulo na čtvrtou příčku, která již zaručuje Evropskou ligu. Dá se tedy očekávat, že Vitesse na půdě Nijmegenu bude rozhodně uvažovat o vítězství. Forma SBV také není špatná, poslední tři utkání přinesla příjemných sedm bodů. Poslední duel na domácí půdě proti Heerenveenu skončil však remízou 1:1.

"Poskočit tabulkou vpřed je vždy příjemné a já doufám, že poskočíme i po dnešním utkání v Nijmegenu. Bude to však těžké. Sice se jim nedaří, ale o to větší mají motivaci, navíc budou doma. Nevidím důvod utkání zlehčovat. Musíme si dát pozor a nic nepodcenit, očekávám však velmi defenzivní fotbal. Uvidíme, zda se pletu, chceme vyhrát," nechal se slyšet trenér SBV John van den Brom.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.40 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Feyenoord Rotterdam - VVV Venlo  (neděle 14:30)
Fotbalisté Feyenoordu by se letos rádi poprali o pohárové příčky a třeba i o titul. Svěřenci kouče Ronalda Koemana získali v osmi utkáních čtrnáct bodů a v tuto chvíli jim patří slušné páté místo, jenže na druhou stranu je vedoucí Alkmaar vzdálen už na osm bodů. Právě na jeho půdě prohráli poprvé v sezóně brankou pět minut před koncem a tato trefa jim vzala sebevědomí.

Následně totiž rotterdamský celek vyhořel před vlastními fandy na stánku De Kuip a podlehl doma Den Haagu poměrem 0:3, což určitě nikdo nečekal a druhá prohra byla na světě. Nyní však mají svěřenci Ronalda Koemana velkou šanci zaváhání napravit, střetnou se totiž s Venlem, které je se třemi body na předposledním místě tabulky a doposud ještě nevyhrálo. A na přímou záchranu mu po loňské sezóně věří opravdu málokdo.

Venlo uhrálo tři remízy se silnými soupeři - Ajaxem, PSV a Utrechtem, jenže na ty slabší se prostě neumí připravit a ani cenný korálek uhrát nedokáže. Nyní na De Kuip asi nemůže věřit v zisk tří bodů, ovšem favority překvapit umí a na půdě upadajícího Feyenoordu to může klidně vyjít. Ale na hřišti soupeře se mu nedaří a prohrál na něm třikrát v řadě, naopak před vlastními fandy ve třech duelech s Feyenoordem ještě neprohrál.

Nyní ho však čeká ta těžší zkouška. Kouč Ronald Koeman věří, že duel s Den Haagem byla jen výjimka. "Musíme opět předvádět naší hru. Minule jsme se od ní odvrátili a v obraně nám soupeř hodně zatápěl. Doufám, že to byl jen jeden incident a že se nyní poučíme," uvedl domácí šéf. Jeho plán je jasný: "V utkání s Den Haagem a VVV jsem chtěl zisk šesti bodů, to už se nepovede. Nedělní utkání je ale důležité, chceme se vrátit tam, kde jsme byli před několika týdny."

Koeman už může do svých plánů zahrnout Diega Biseswara, který nehrál přes osm týdnů kvůli poraněnému břichu a čeká ho tak druhý start v sezóně. Po karetním trestu bude připraven též Kelvin Leerdam, ovšem na marodce se stále nacházejí Darley, Gill Swerts, Bart Schenkeveld a Kaj Ramsteijn. Kouč hostů Glen de Boeck má opět k dispozici téměř kompletní výběr, kvůli zranění nenastoupí pouze Jen Ken Leemans.
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Mulder - Leerdam, De Vrij, Vlaar, Martins Indi - El Ahmadi, Clasie, Bakkal - Cabral, Guidetti, Schaken.
VVV Venlo - pravděpodobná sestava:
De Vogt - Timisela, De Regt, Yoshida, Emenike - Cullen, Maguire, Meeuwis, Molhoek- Musa, Uchebo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - ADO Den Haag  (neděle 14:30)
Haag se po bídném vstupu do sezóny začíná zvedat a pomalu se vzdaluje sestupovým příčkám. I tentokrát cítí, že by mohl udělat důležitý krok směrem vzhůru a na půdě tak Rody půjde za dalším vítězstvím.

Po úvodních šesti kolech mělo ADO na svém kontě pouhé čtyři body, v posledních dvou zápasech ale zazářilo a situace se v jeho případě razantně změnila.

Svěřence trenéra Stejina nakopnul především zápas proti slabému Venlu, které bez větších potíží porazili 2:0 a psychicky se výrazně zvedli. Před reprezentační přestávkou se jim pak povedl husarský kousek, když zvítězili senzačně 3:0 také na půdě Feyenoordu.

Díky těmto dvěma výhrám poskočil Haag na mnohem klidnější jedenáctou pozici a může začít spřádat plány, jak zaútočit na příčky zaručující evropské poháry. Hned ze startu tedy bude chtít pochopitelně porazit Rodu.

Všem je ale více než jasné, že hráči z Kerkrade svou kůži nedají lacino, zvlášť když nastoupí před vlastní fanoušky a v pozici, kdy si rozhodně nemohou dovolit nějaké ztráty. Také Rodě totiž začátek nynějšího ročníku nevyšel nikterak oslnivě. Aktuálně jí patří až třinácté místo, které okupuje se ziskem devíti bodů.

Největším problémem družiny belgického lodivoda Harma van Veldhovena jsou chabé výsledky ze hřišť soupeřů. Na druhou stranu je ale nutné zmínit, že před vlastními fanoušky Roda povětšinou září, o čemž se už letos mohlo přesvědčit například Twente nebo posledně také Breda. Ta odjela s porážkou 3:4.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NAC Breda - SBV Excelsior  (neděle 16:30)
Breda letos neprožívá nejšťastnější sezónu a už loňský úpadek naznačil, že v dohledné době to na boj o pohárovou Evropu opravdu nevypadá. Spíše se reálněji přibližuje boj o záchranu, se kterou Breda loni až zase tak velké problémy neměla. Ovšem nyní má na kontě sedm bodů po osmi odehraných kolech a čtrnácté místo rozhodně není nijak lichotivé, Nyní má šanci bodový zisk rozšířit, v domácím prostředí přivítá poslední celek Eredivisie Excelsior.

Breda se nachází pouze bod od sestupové zóny a určitě tak potřebuje cenné korálky. Excelsior doposud v osmi utkáních vybojoval jen dva body po dvou remízách, ovšem po minulém vystoupení mu mohlo trochu narůst sebevědomí. Uhrál totiž remízu 2:2 na stánku De Grolsch Veste proti favorizovanému Twente a tento impuls může být hodně silný, Breda je určitě hratelný soupeř a první výhra v sezóně tak visí ve vzduchu.

Domácí ale určitě neprodají svou kůži zadarmo. Mají především problém s obrannou činností, ta útočná přeci jen částečně funguje. O tom svědčí také divoké vystoupení na půdě Rody Kerkrade, kdy se výsledek 4:3 divákům zajisté musel líbit. Breda na tom v úvodu byla též hodně špatně, avšak v 6. a 7. kole zaznamenala cenné výhry a proto opustila zónu sestupu. S Excesiorem naposledy prohrála 1:2, předtím ho ovšem zdolala třikrát po sobě.

Trenér Bredy John Karelse je ovšem se zlepšenými výkony spokojen a na stadionu Rat Verlegh věří ve tři body. "Nikdy neměňte prohrávající tým," zažertoval hned na začátku. "Nyní máme dobrý základ. Občas to bude chtít nějakou změnu, když není ještě nějaký hráč ve své kůži. Ale jinak vše šlape, jak má. Sezóna bude opravdu dlouhá a my se několikrát budeme muset vypořádat s marodkou i karetními tresty," dodal Karelse

Soupeře považuje za velice těžkého a vyzdvihává svěřence kouče Johna Lammerse za skvělý výkon na půdě Twente. "Excelsior tam hrál vskutku velice dobře. Na začátku si vytvořil několik šancí a rozhodně to nebylo z toho, že má Enschede náročný program. Excelsior byl vyrovnaným protivníkem ve všech směrech. Musíme si dát pozor, i tak si však myslím, že jsme v lepším rozpoložení než protivník," uvedl závěrem Karelse.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 4.60 - 7.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - AZ Alkmaar  (sobota 18:45)
K velkému zápasu se schyluje v devátém kole holandské Eredivisie. Na půdu slavného Ajaxu totiž přijíždí lídr tabulky - AZ Alkmaar.

Domácí celek by letos velmi rád získal ligový titul a obhájil tak ten loňský. Zatím však hájí "pouhé" čtvrté místo a na lídra AZ ztrácí šest bodů. Ajax se navíc potýká s velkou marodkou a forma také nevypadá nejrůžověji. Poslední tři ligová kola přinesla pouze dva body a to z velmi důležitých zápasů proti PSV respektive Twente. Minulé kolo však skončilo blamáží, když Ajax cestoval na půdu Groningenu. Prohra 0:1 však fanoušky slavného klubu příliš nepotěšila.

"AZ má skvělý tým, disponuje kvalitními náhradníky a vypadá velmi dobře. Hrají dynamicky a hodně si věří. Možná nemají ty největší hvězdy, ale bojují jeden za druhého," říká De Boer. "Nestává se zase tak často, že AZ přicestuje do Amsterdamu jako lídr tabulky. Je to kandidát na titul, to je jisté," dodává.

AZ Alkmaar má o dost příjemnější starosti. Momentálně hájí první pozici a díky dobré formě má velmi solidně nakročeno. Posledních šest kol na domácí scéně totiž drží Alkmaar neporazitelnost. Ze šesti utkání vydoloval šest výher a senzačních 18 bodů. Poslední utkání proti VVV Venlo AZ také zvládlo podle očekávání na výbornou a zvítězilo 3:1.

"Daří se nám, vedeme ligu, je to skvělé. Neskutečně se těšíme na utkání s Ajaxem. Bude to těžké, je to slavný celek a chce obhájit titul. Nevěřte však tomu, že mu to v utkání usnadníme. Jedeme si pro tři body. Chceme vyhrát," řekl rázným tónem trenér AZ Verbeek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.75 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Heerenveen - BV De Graafschap  (sobota 19:45)
Heerenveen v posledních zápasech pravidelně bodoval. Je tedy pochopitelné, že na tom nehodlá nic měnit ani tento víkend, kdy na domácí půdě přivítá zatím nepříliš výrazný De Graafschap.

Po hrůzostrašném vstupu do sezóny se Srdíčka dokázala výrazně zvednout a už pět duelů v řadě nepoznala hořkost porážky. V tabulce tedy vystoupala na klidnou dvanáctou příčku, která by však pro ně rozhodně neměla být konečnou. Za každou cenu totiž hodlají jít ještě vzhůru.

Vždyť od osmého Groningenu, který aktuálně drží poslední pohárovou pozici, je dělí pouhé tři body. I proto může být už po tomto kole situace značně odlišná.

Jedno je ale každopádně jisté - Heerenveen půjde do souboje proti De Graafschapu jako velký favorit. Všichni fanoušci od něj očekávají bezpodmínečně vítězství a svěřenci trenéra Rona Janse je rozhodně nebudou chtít zklamat.

Trápící se De Graafschap to tak bude mít nesmírně složité. V letošním ročníku totiž zatím nic hvězdného nepředvedl a z osmi dosavadních utkání dokázal dovést do vítězného konce pouze jeden, a to když na vlastním trávníku porazil Nijmegen.

Od té doby už ale pouze prohrává. Nejprve nestačil na Feyenoord, od kterého schytal potupný debakl 0:4, následně nezvládl ani dobře rozehraný duel s Groningenem a před reprezentační přestávkou prohrál také s Heraclesem.

To ovšem nemusí být konec. Je totiž dost možné, že nyní přijde čtvrtá porážka v řadě, jelikož Superboeren se na půdě Heerenveenu nikdy moc nevedlo.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 5.00 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - FC Groningen  (sobota 19:45)
Další zajímavé utkání bude k vidění v Almelu. Místní Heracles totiž v rámci duelu devátého kola Eredivisie přivítá sílící Groningen.

Domácí celek z Almela dává zapomenout na dvojzápas, který přinesl porážky, a opět boduje v každém utkání. Poslední tři duely přinesly Heraclesu 5 bodů. Poslední utkání navíc Almelo zvládlo, když na domácí půdě dokázalo porazit De Graafschap snadno 2:0. Heracles se tak vyhoupl na desátou příčku, odkud může skvěle atakovat první sedmičku. Tu má také letos vytyčenou jako cíl.

"Myslím si, že hrajeme dobrý fotbal. Dá se na to koukat a máme také celkem dobré výsledky. Potřebujeme však ještě zabrat v obranné činnosti. Věřím však, že se to zlepší. Čeká nás Groningen, který se začíná zvedat, bude to těžké," prohlásil kouč Almela Andries Ulderink.

Groningen je celek, který každým rokem hodlá atakovat nevyšší příčky. I letos si vytyčil pohárovou Evropu jako cíl a rozhodně jej hodlá splnit. To ukázali svěřenci trenéra Huistry v minulém kole. Groningen na své půdě hostil slavný Ajax Amsterodam a podle papírových předpokladů byl favorit jasný. Domácí však na tohle nehráli a po devadesáti minutách se mohli radovat z cenného vítězství 1:0. Aktuální osmá pozice však stále není to, co by si v klubu přáli.

"Poslední duel byl velmi, ale velmi povedený. Avšak musíme hodně co zlepšovat. Hájíme pouze sedmé místo, chceme výše. Nyní nás čeká Almelo a na jeho půdě to bude těžké, věřím však svému týmu," nechal se slyšet kouč Huistra.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.70 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
RKC Waalwijk - FC Twente  (sobota 19:45)
Twente letos sice prohrálo s Rodou, až do posledního kola se nicméně zdálo, že to bude jediná výraznější ztráta proti slabším protivníkům. Ovšem to neplatí a Enschede ztratilo velice důležité tři body doma s Exclsiorem, i když po poločase vedlo. Remíza 2:2 vytvořila pro loňského mistra druhou remízu v sezóně a ztráta na vedoucí Alkmaar se vyšplhala na čtyři body. K tomu je Enschede dokonce třetí o skóre za Eindhovenem.

V Evropské lize se holandskému celku obecně daří, po úvodní remíze s Fulhamem doma deklasoval polskou Wislu Krakov 4:1 a určitě míří k vysněnému postupu. Jenže přeci jen už Twemte nešlape jako švýcarské hodinky, po odchodu Bryana Ruize právě do Fulhamu, kde prozatím strádá, výkony Twente o nějaký ten stupínek přeci jen klesají. Nyní hrají ve Waalwijku, jenž jako nováček vskutku září.

I když to v poslední době není to pravé ořechové, tak určitě předvádí velice slušné výkony. V tuto chvíli se nachází na sedmém místě tabulky se ziskem třinácti bodů, což opravdu mohl čekat málokdo. Waalwijk nedávno prohrál pouze dvakrát: jednou po boji s Alkmaarem, podruhé před reprezentační přestávkou, kdy nečekaně hladce podlehl Utrechtu. Jinak dokázal porazit Den Haag nebo třeba i Nijmegen.

Nicméně celek z Mandemakers Stadionu nemá s Twente dobré zkušenosti, v posledních čtyřech utkáních s ním prohrál. Na druhou stranu ale vždy jen o branku, naposledy nejtěsnějším rozdílem 0:1. Hostující kouč Co Adriaanse se chystá před důležitým střetnutím udělat jeden překvapivý tah. Do hry hodlá poslat brankáře Nicka Marsmana, jednička Nikolaj Mihaylov má totiž poraněný kotník po reprezentačním utkání s Walesem.

A pokud byste chtěli volat po brankářské dvojce, tak ta je také nedostupná. Sander Boschker totiž laboruje se zraněným lýtkem, a proto na se na hřišti objeví mládí. Co Adriaanse dobře ví, že RKC má svou sílu. "Je to dobrý tým a je schopen letos dosahovat skvělých výsledků. Pokud je jejich stánek plný, vždy se jedná o velice atraktivní utkání." Od začátku kouč hostů nenasadí Roberta Rosalese, který po reprezentačním srazu s Venezuelou nebude dostatečně odpočatý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.90 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - FC Utrecht  (sobota 20:45)
Eindhoven před reprezentační přestávkou zářil a své soupeře bez větších potíží porážel. Pochopitelně tedy bude chtít svou formu potvrdit i nyní, kdy na vlastním stadiónu přivítá hráče Utrechtu.

V táboře PSV sice nejsou se vstupem do letošního ročníku zatím úplně spokojeni, i přesto ale nějaké skepsi rozhodně nepropadají. V posledních duelech totiž předváděli dobré výkony a je tedy dost možné, že co nevidět budou atakovat vedoucí Alkmaar.

Svůj vzestup formy odstartoval Eindhoven již v zápase proti Ajaxu. Amsterdamské borce sice ještě porazit nedokázal, poté už ale válel naplno. Nejprve smetl na domácím hřišti bezmocnou Rodu 1:7, posledně si naopak poradil s Nijmegenem. Kromě toho uspěl také na evropských kolbištích, kde zvládl utkání proti Rapidu Bukurešť. Nikoho tedy určitě nepřekvapí, že velké plány má družina kouče Ruttena i nyní.

Fanoušky ale kromě vydařených výsledků potěšil také gólman Przemyslaw Tyton, který se velmi rychle zotavuje z těžkého otřesu mozku. "Už se nemohu dočkat, až se vrátím opět k plnému tréninku. Fyzicky se už cítím velmi dobře, ale v současné době je zatím těžké stanovit datum, kdy budu stoprocentně fit," prozradil Tyton.

Duel proti Utrechtu tak pochopitelně bude sledovat pouze z tribuny, i přesto se ale očekává, že to jeho spoluhráči bez problémů zvládnout a připíšou si na konto povinné vítězství.

Pro Utrecht je totiž Eindhoven zřejmě tím vůbec nejneoblíbenějším protivníkem. Za posledních deset let jej totiž dokázal porazit pouze v jediném případě, třikrát bral remízu a zbývajících patnáct zápasů prohrál. Při letošní nepříliš výrazné formě tak Utrecht na Philips Stadion opět pocestuje v roli jasného outsidera, který nemá co ztratit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.25 - 13.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar870121:621
2.PSV Eindhoven852125:1017
3.FC Twente852121:917
4.AFC Ajax843121:1115
5.Feyenoord Rotterdam842216:914
6.SBV Vitesse842215:1014
7.RKC Waalwijk841310:913
8.FC Groningen841313:1413
9.FC Utrecht833214:1012
10.Heracles Almelo824213:1210
11.ADO Den Haag831412:1310
12.SC Heerenveen824214:1610
13.Roda JC830510:259
14.NAC Breda821511:157
15.NEC Nijmegen82157:147
16.BV De Graafschap81257:195
17.VVV Venlo80357:213
18.SBV Excelsior80266:202

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

AZ S Twente to nevyšlo, ale dneska by alespoň remíza být mohla.

Reagovat
Stiksxx

Bral bych výhru Ajaxu. Je potřeba AZ přitáhnout uzdu. Ale bude to mít asi hodně těžký..takže aspon remízka.. 1:1

Heerenveen je snad jasný. 3:1

Groningenu stoupá forma, že neprohraje. Možná 1:2

Twente má formu takže neprohraje, i když Waawijk jí ma docela taky. Navíc hraje doma, takže by mohl Twente potrápit 1:1

A my vyhrajeme, ale taky to bude složitý. Utrecht je jeden z těch černých koní soutěže. Dokáže překvapit. přesto 3:1.

Reagovat
AjaxFans

Tak Enoh zase ukazuje,jaký je to zmatkař a v základu nemá co dělat

Reagovat
Stiksxx

já teda docela čumím

Reagovat
AjaxFans

U něj to není nic neobvyklé,na hranice vápna dělat zmatkařské rozehrávky.

Dneska se zas vyznamenal.

Reagovat
afc ajax

Reagovat
Manik...

Co Bony? Jak hraje?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Je zraněný do konce sezony

Reagovat
Josifek

Reagovat
Losinho

Reagovat
Kenneth

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
smazaný uživatel

vyborne hra a striela goly

Reagovat
smazaný uživatel

Je to lemra líná Avšak má v hlave aj v nohe veľkú futbalovosť. Mne skôr vadí ten jeho flegmatický štýl, v ktorom sa raz za čas zaskvie futbalovou genialitou.

Reagovat
cubinho

Kalas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele