Ligue 1 souhrn - 17. kolo

08.12.2007, 19:08, aktualizováno 09.12.2007, 22:51
Komentáře a souhrny
Týmům z čela tabulky francouzské Ligue 1 se příliš nedařilo, vedoucí Lyon prhrál v Caen a dva nejbližší pronásledovatelé uhráli po bodu, Nancy remizovalo doma s Valenciennes a Bordeaux na hřišti Nice. Le Mans si veze výhru z Lens, Marseille si poradila s Monakem a přibližuje se alespoň středu tabulky. Od sestupových pozic se výhrou v Auxerre trochu odpoutalo PSG...

Olympique Marseille - AS Monaco 2:0

08.12.2007 17:10

Góly: 53. Julien Rodriguez, 70. Lorik Cana

Marseille potvrdila vzestup svojí formy také v sedmnáctém kole. V sobotu Olympique přivítal doma na Stade Veledrome AS Monako a ve vzájemném střetnutí slavných klubů jasně dominoval. Do vedení dostal domácí Julien Rodriguez ve dvaapadesáté minutě. Po něm se o osmnáct minut později trefil ještě Lorik Cana a bylo rozhodnuto. Olympique Marseille tak získal důležité tři body a také si zvednul sebevědomí před důležitým zápasem s FC Liverpool.

Po sérii neúspěchů, kdy Marseille nedokázala v úvodních deseti zápasech nového ročníku Ligue 1 zvítězit, se situace Olympique začíná obracet. Nyní tento slavný francouzský klub neprohrál v domácí soutěži již od října, a získal dokonce i skalp lídra z Lyonu.

Marseille začala zápas s Monakem náporem a již v desáté minutě měl skórovat Karim Ziani. Mathieu Valbuena mu poslal přesnou přihrávku, ale Ziani nemířil přesně. Tentýž hráč měl i další příležitost domácích. V osmadvacáté minutě donutil střelou z osmnácti metrů ke skvělému zákroku brankáře Monaka Flavio Romu. A do třetice Ziani v šanci. Tentokrát si naběhl na centr Mamadou Nianga, ale Roma byl opět na místě.

Druhý poločas začal stejně, jako skončila půle první. Roma byl i v této situaci hrdinou. V padesáté minutě zázračně kryl i pokus Nianga. Ale ani kouzelník Roma neměl žádnou proti hlavičkovému pokusu Rodrigueze, který si naběhl na pas Benoita Cheyroua a nechytatelně zavěsil. I druhá rána do vazu Monaka přišla ze vzduchu. Boudewijn Zenden našel ze značky rohového kopu Canu a ten podobným způsobem jako Rodriguez zvýšil na 2:0. Monako se pak ještě nevzdalo, snažilo se, ale jediná příležitost zůstala nevyužita po brejku vedeném Camelem Meriemem. Ten nahrál Fredericu Piquionnemu, ovšem elitní kanonýr Monaka našel jen připravené rukavice brankáře Marseille Steve Mandandy.

Více informací k zápasu

FC Lorient - FC Sochaux 2:1

08.12.2007 20:00

Góly: 1. Marama Vahirua, 48. Ulrich Le Pen - 81. Mevlüt Erdinç

Dvě branky, které Lorient vstřelil na začátku každého poločasu, stačily k pohodlnému vítězství nad trápícím se Sochaux. Domácí neprohráli už šest utkání v řadě. Ani tentokrát nezaváhali a na své konto si připsali důležité tři body na cestě za záchranou. Díky vítězství se Lorient posunul na 11. příčku tabulky.

Lorient vykročil za vítězstvím hned od úvodního hvizdu. Skórovat se mu podařilo už ve třetí minutě. Le Pen našel ve vápně neobsazeného Varihua a ten otevřel skóre utkání. Pro útočníka Lorientu to byla již šestá trefa v sezóně.

Sochaux se nepoučilo z chyby v prvním poločase, čehož domácí dokonale využili. Druhá půle sotva začala, na ukazateli svítila 47. minuta a domácí vedli o dva góly. Le Pen si pohrál s dvěma obránci Sochaux a nedal Richertovi v brance žádnou šanci. Deset minut před koncem utkání se dočkali gólu hosté. Na Dalmatův roh si naběhl Erding a hlavou snížil na rozdíl jediného gólu. Do konce utkání se hostům vyrovnat nepodařilo, a tak si Lorient připisuje zasloužené tři body.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - Valenciennes FC 0:0

08.12.2007 20:00

Góly: -

Nancy teprve podruhé v sezóně ztratilo body na domácím hřišti. Bod si odváží tým Valenciennes za bezbrankovou remízu. Hosté mohou děkovat svému brankáři Penneteauovi, který předvedl několik výborných zákroků a útočníci Nancy si na něm mnohokrát vylámali zuby.

Do první šance zápasu se dostali hosté, Sanchezovu střelu brankář Nancy zlikvidoval. Pak převzali otěže zápasu domácí a ukazovali, že jim druhé místo v tabulce nepatří náhodou. V prvním poločase mělo Nancy dvě vyložené šance, Hadji ani Gavanon skvěle chytajícího brankáře Valenciennes nepřekonali. Hosté byli rádi za poločasový hvizd, protože se ke konci prvního dějství dostávali pod velký tlak.

Druhý poločas měl stejný průběh, domácí byli jasně lepším týmem, ale gól se jim vstřelit nepodařilo. Největší příležitost skórovat měl domácí Gavanon, ale jeho přímý kop v síti neskončil. Utkání tak skončilo dělbou bodů, ze které budou mít určitě větší radost hosté.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - FC Metz 2:0

08.12.2007 20:00

Góly: 64. Christophe Landrin, 90. Pascal Feindouno

Utkání St. Etienne proti Métám skončilo podle papírových předpokladů. Domácí překvapení nedopustili a zvítězili 2:0. Gólově se prosadili Landrin a Feindoundo.

Méty se další prohrou v řadě výrazně přiblížily sestupu. Domácí nepředvedli nikterak úchvatný výkon, ale na hostující tým to stačilo. Do největší šance prvního poločasu se dostal obránce domácích Perrin, který tečoval přímý kop Feindouna. Brankář Mét byl připraven a příležitost zneškodnil.

V druhém poločase domácí přidali na tempu hry, do dobré šance se dostal Landrin, ale jeho střela v síti neskončila. Ten samý hráč se dočkal o pár minut později. V 65. minutě dostal výbornou přihrávku od Dernise a s přehledem poslal St. Etienne do vedení.

V dalším průběhu utkání byli domácí lepší, hosté se snad ani nesnažili vyrovnat. St. Etienne mohlo skóre navýšit, ale Feindounovu střelu vyškrábl brankář Marichez na tyč. Feindoundo se nakonec přece jen trefil, v závěrečných minutách přidal druhý gól svého týmu a pojistil vítězství.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Stade Rennes 3:0

08.12.2007 20:00

Góly: 9. Álvaro Santos, 66. Wason Rentería, 87. Álvaro Santos

Štrasburk prolomil mizérii jasným vítězstvím 3:0 nad nadprůměrným Rennes. Hosté tak prohráli již pátý zápas v řadě a pomalu se propadají tabulkou Ligue 1. Nyní jsou již devátí.

Tým Jean-Marca Furlana začal zápas hodně zostra a z nastaveného tempa nepovolil ani na minutu. Rennes nemělo žádnou šanci na odpověď. V deváté minutě se po rohu Renauda Cohadena zavěsil do vzduchu Alvaro Santos a muž mezi třemi tyčemi Rennes, Simon Pouplin, byl proti jeho hlavičce bezmocný. Domácí hráli dál a nebezpečný byl zejména kolumbijský reprezentant Wason Renteria. Rennes vypadalo přesně jako tým, který prohrál čtyři zápasy v řadě. Jeho hráči si nevěřili a to se prostě muselo projevit. Alvaro Santos vyslal další navštívenku Pouplinovi v osmnácté minutě. Tentokrát brankář Rennes jedovatou střelu hráče domácího Štrasburku nohou vyrazil. Jediná šance Rennes před přišla těsně před přestávkou, když zakombinovali Jimmy Briand a Sylvain Wiltord, ale bývalý hráč Arsenalu zamířil mimo.

Po poločase mohl Wiltord neproměněné šance litovat dvojnásob. Alvaro Santos našel v sedmašedesáté minutě parťáka z útoku Renteriu, který svým šestým gólem v sezóně zvýšil na 2:0. Poté se Rennes vrhlo bezhlavě do útoku, ale to přineslo pouze více místa pro útočníky Štrasburku a třetí branku v síti hostů. Pascal Johansen centroval, Renteria posunul míč přes Pouplina a Alvaro Santos zkontroloval, aby balón přešel přes brankovou čáru. Štrasburk se výhrou posunul na desáté místo a Rennes, které bylo ještě před měsícem tipované na kandidáta na pohárové pozice, spadlo na pozici devátou.

Více informací k zápasu

SM Caen - Olympique Lyon 1:0

08.12.2007 20:00

Góly: 18. Yoan Gouffran

O překvapení sobotního večera se ve francouzské lize postarali fotbalisté Caen. Nováček, který nehraje v dosavadním průběhu soutěže zanedbatelnou roli, si tentokrát vyšlápl na vedoucí tým Ligue 1. Na Stade Michel D'Ornano doma Caen přehrálo Lyon v poměru 1:0 a posunulo se již na sedmou příčku. Lyon utrpěl třetí porážku v tomto ročníku, ale stále vede.

Lyon šetřil své největší opory, protože trenér Perrin moc dobře ví, jak těžký zápas čeká jeho Olympique již příští týden v rámci Ligy mistrů. Pouze na lavičce zůstaly tradiční opory Fabio Grosso, Juninho, Sidney Govou a Karim Benzema. Jenomže kouč Lyonu asi nepočítal s tak tuhým odporem domácího Caen. Přesto ale mohli jít hosté brzy do vedení. Již ve čtvrté minutě namířil Kim Kallstrom svůj nadýchaný centr na Clebera Andersona, ale ten nedokázal hlavou usměrnit míč do branky. Během hektické úvodní desetiminutovky měli dobré příležitosti ještě Yoann Gouffran a Milan Baroš, ale skóre zůstalo bezbrankové. To se změnilo až s devatenáctou minutou. O branku se postaral domácí Gouffran a byla to krásná ukázka talentu tohoto mladého reprezentanta Francie. Převzal přihrávku od Gomise, obešel posledního obránce a nechytatelnou střelou nedal brankáři Remi Vercoutremu žádnou šanci. Lyon se snažil vyrovnat a Kader Keita donutil hezkým pokusem k výbornému zákroku Planteho. Na druhé straně byl opět v šanci agilní Gouffran, ale tentokrát mířil těsně nad.

Po přestávce se čekal nápor hostů, ovšem Caen překvapivě snadno dokázalo udržet Lyon na uzdě a příliš prostoru mu nenechávalo. Jeremy Toulalan a Kallstrom sice vyzkoušeli pozornost Planteho pěknými střelami, ale Caen stále hrozilo. Sebastien Squillaci musel skluzem zachraňovat situaci před dotírajícím Gouffranem. Blízko branky byl i střídající Nicolas Florentin. Také Jemaa měl slibnou příležitost, ovšem nikdo z hráčů se již do černého nedokázal trefit, a proto Caen zaslouženě vyhrálo nad favoritem z Lyonu v poměru 1:0.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Lille OSC 1:0

08.12.2007 20:00

Góly: 69. Johan Elmander

Útočník Toulouse Elmander vstřelil jediný gól zápasu a rozhodl o hubeném vítězství domácích 1:0 nad týmem z Lille.

Pro Toulouse to bylo důležité vítězství, které mu pomohlo odpoutat se od sestupových příček. Domácí mohli otevřít skóre zápasu, míč si vyměnil Mansare se Sirieixem a druhý jmenovaný pořádně vystrašil brankáře Lille Sylvu. Na druhé straně střílel Lichsteiner, ale brankář Toulose byl připraven.

Druhou půli začaly oba týmy opatrně, nikdo nechtěl inkasovat gól. Světlý moment zápasu přišel v 68. minutě. Domácí ostrostřelec Elmander zpracoval Mansareho přihrávku a chladnokrevně zavěsil. Pro švédského útočníka to byla pátá branka během posledních tří zápasů. Fotbalisté Lille se snažili vyrovnat, ale domácí obrana statečně odolávala.

Pokud se v neděli podaří PSG zvítězit na půdě Auxerre, Lille klesne na sestupovou 18. příčku.

Více informací k zápasu

RC Lens - Le Mans UC 72 1:3

08.12.2007 20:00

Góly: 45. Aruna Dindane - 23. Túlio de Melo, 50. Gervinho, 89. Anthony Le Tallec

Le Mans se díky vítězství nad Racingem Lens posunulo již na třetí místo v tabulce francouzské nejvyšší soutěže. Potvrdilo tím pozici jednoho z nejatraktivněji hrajícího a zároveň nejefektivnějšího týmu celé Ligue 1.

Hostující tým se ujal vedení proti zlepšujícímu se soupeři ve čtyřiadvacáté minutě. Brazilský střelec Tulio De Mělo zakončil rohový kop Romarica a vsítil svůj desátý gól v této sezóně. Jeho branka bylo ale hodně proti předváděné hře, protože se většinu času hrálo na polovině Le Mans. K vyrovnání vedla velká chyba obrany hostů. Romaric nedokázal odvrátit centr Fabiena Laurentiho, ztracený míč se zjevil u Aruny Dindaneho, který zakončil a srovnal stav.

Lens se na vyrovnání hodně nadřelo, ale moc dlouho si nerozhodného stavu neužilo. V padesáté minutě již bylo opět o branku pozadu. Vedran Runje se srazil s obráncem Lens Lucienem Aubeyem, míč ukradl Gervinho a pohodlně poslal hosty opět do vedení. Poté se Racing opět hnal za vyrovnáním, jenomže si nedokázal vytvořit téměř žádné šance. Naopak Le Mans hrozilo z protiútoků. Gervinha musel vychytat brankář Runje, aby udržel šance na body pro Lens. Jenomže Le Mans se nakonec přeci jen dočkalo třetí branky. Calve utekl po pravé straně, našel ve vápně Anthony Le Talleca a ten rozhodl o vítězství svého týmu 3:1.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Girondins Bordeaux 1:1

09.12.2007 18:00

Góly: 12. Bakari Koné - 17. Johan Micoud

Nice a Bordeaux si rozdělily body za remízu 1:1. Všechno podstatné se odehrálo během první čtvrthodiny. Domácí poslal do vedení Kone, o pět minut později vyrovnal Micoud.

Utkání se hrálo od začátku ve vysokém tempu, hned z první vážnější šance se domácím podařilo skórovat. Kone prudkou střelou překonal brankáře hostí Ramého. Bordeaux našlo gólovou odpověď o pět minut později, Micoud si udělal z domácích obránců slalomovou dráhu a suverénní střelou srovnal stav zápasu. Do konce poločasu střílel nebezpečně záložník hostů Diarra a také aktivní Kone, ale ani jednomu z nich se skóre změnit nepodařilo.

V druhé půli se šance střídaly na obou stranách. Koneho několikrát v dobrých příležitostech zastavil praporek pomezního rozhodčího. Ke konci utkání nechtěl ani jeden z týmů obdržet gól a zápas se dohrával v poklidném tempu. Za dělbu bodů mohou být spokojeny oba týmy.

Remíza poslala Bordeaux na výborné třetí místo, Nice je na sedmé příčce.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - Paris Saint-Germain 0:1

09.12.2007 20:55

Góly: 49. Péguy Luyindula

PSG dalo na chvíli zapomenout na svou krizi a díky výhře v Auxerre se odpoutalo od sestupových pozic. Mezi oběma celky je nyní jednobodový rozdíl.

Ještě před utkáním se hostjící fanoušci stihli poprat s policisty, na hřišti ale byli v úvodu aktivnější domácí. První šanci měl Oliech a Landreau musel tasit parádní zákrok. Ránu svému mateřskému klubu mohl zasadit Traore, který v Auxerre hostuje právě z PSG, jeho hlavičku po rohovém kopu Kahlenberga ale do sítě nepustil dobře postavený Rothen. Traore na sebe upozornil i v 15. minutě, kdyžvyrobil minelu a mohl děkovat Srinovi, který zmařil tutovku Arnauda. Ještě lepší zákrok pak domácí brankář pžedvedl v 17. minutě proti trestnému kopu Rothena.

Hosté postupem času přebírali iniciativu, častěji drželi míč na svých kopačkách a čtyři minuty po změně stran šli do vedení, to Rothen posadil míč na hlavu Luyindulovi a ten se z malého vápna nemýlil - 0:1.

Auxerre na úvodní branku odpovědělo tlakem. Niculaeho pokus se otřel o tyč, proti trestnému kopu Kahlenberga se pak vytáhl v neděli večer výtečný Landreau. PSG přežilo domácí šance a zápas dovedlo do vítězného konce. Trenéra Paula Le Guena v závěru ani nemusely mrzet spálené šance Dianeho a Gallarda, PSG v Auxerre vyhrálo poprvé od roku 1997.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Olympique Lyon17121437:1537
2.AS Nancy-Lorraine1796224:1033
3.Girondins Bordeaux1785424:2129
4.Le Mans UC 721792626:2529
5.Valenciennes FC1775520:1626
6.AS Saint-Etienne1774620:1625
7.Olympique Nice1767418:1425
8.Stade Caen1774619:1825
9.Stade Rennes1773717:2124
10.Racing Strasbourg1765618:1823
11.FC Lorient1758418:1923
12.AS Monaco1764720:1822
13.Olympique Marseille1756617:1821
14.Toulouse FC1756617:2021
15.Racing Lens1755716:1920
16.AJ Auxerre1762916:2320
17.Paris Saint-Germain1747614:1819
18.Olympique Lille1739515:1818
19.FC Sochaux1727813:2313
20.FC Metz1714128:277

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

muzete mi nekdo vysvetlit, co delaj le mans na tretim miste?

Reagovat
smazaný uživatel

To je to samé jako Lens na patnáctym, Auxerre na šestnáctym, PSG na sestupovym, Toulouse na čtrnáctym a Marseille na třináctym místě.

Reagovat
smazaný uživatel

no, myslim, ze to bude jeste hodne vyrovnany, bodovy rozdily nejsou zase tak velky..

Reagovat
smazaný uživatel

No Ligue 1 je snad absolutně nejvyrovnanější soutěž v Evropě. V podstatě každý tým je schopen prohrát i porazit kohokoli. Mě a mé peněžence neudělal radost Sochaux, o kterém jsem si myslel, že se konečně ukáže v lepším světle a vyhraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel ale všechny týmy jsou na evropská měřítka spíše podprůměrný..soutěž to je zajímavá, nicméně chybí ji hráčská kvalita - Lyon co vychová, to prodá..

Reagovat
smazaný uživatel

Proč vy tak nemáte rádi Cearu z psg? už minule jsem upozorňoval, že za PSG Marcos Albuquerque nehrává - místo něj hraje právě Ceara.

Reagovat
smazaný uživatel

ceara je zmrd jenom kvuli tomu debilovy PSg prohralo s caenem dement jeden

Reagovat
smazaný uživatel

ceara je zmrd jenom kvuli tomu debilovy PSg prohralo s caenem dement jeden

Reagovat
smazaný uživatel

ceara je zmrd jenom kvuli tomu debilovy PSg prohralo s caenem dement jeden

Reagovat
smazaný uživatel

já jen říkám, že ho redakce opomíjí.. .jinak souhlas, jeho chyby stála psg body proti caen. Celkově to je ale neskutečná bída, divím, že ten Cyzac (nebo jak se přesně jmenuje) s tím nic neudělá, prachy na to má..

Reagovat
smazaný uživatel

promiň, ty se jmenuješ Kryštof a jsi fanoušek PSG?

Reagovat
smazaný uživatel

to jo no kryštof má pravdu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele