Ligue 1 - souhrn 16. kola

29.11.2008, 21:04, aktualizováno 30.11.2008, 23:03
Komentáře a souhrny
Marseille nevyužilo zaváhání Lyonu a stejně jako mistr pouze remizovala. Pouze bod bralo také Bordeaux v Soachaux. Paříž nestačila ne Rennes. Důležité body v boji o záchranu slaví Nantes, vyhrálo v Le Havre a svému sokovi uteklo. Monako uspělo v Caen, Le Mans porazilo Caen a Lille remizovalo s Lorientem. V Nice se nehrálo kvůli podmáčenému trávníku.

AJ Auxerre - AS Monaco 0:1

29.11.2008 19:00

Góly: 24. Nikola Pokrivać

Auxerre zaznamenalo svou druhou porážku na Stade de l'Abbe Deschamps. I když by si za svůj výkon alespoň bod zasloužilo, špatná koncovka to prostě nedovolila. Hosté díky brance Chorvata Pokrivače z první půle brali nakonec všechny tři body.

Monako udeřilo z ničeho nic ve 24. minutě v první gólové příležitosti utkání. Chorvatský záložník Nikola Pokrivač, jenž si dlouho stěžoval, že ho kouč Ricardo nestaví do základní sestavy, převzal přihrávku od Cedrica Hengbarta a zleva perfektní mířenou střelou do pravého koutu nedal brankáři Riouovi šanci.

Domácí mohli vyrovnat za pět minut, ve stoprocentní pozici byl Julien Quercia, jenže ten s ní pohrdl tak rychle, jako se v ní ocitl. Míč mu prostě uskočil a odrazil se jen k obránci Adrianovi, který nebezpečí odvrátil. Monako postihla těsně před přestávkou nepříjemná věc, brankář Flavio Roma odešel kvůli zranění ze hřiště a nahradit ho tak musel Yohan Thuram, bratranec bývalého francouzského obránce Liliana, který tak zaznamenal svůj debut v Ligue 1.

V 55. minutě musel za něj hasit požár jiný Chorvat v dresu Monaka, Dario Šimič. Ten stál proti střele Thomase Kahlenberga po centru od Stevena Langila přesně na brankové čáře a mladého nezkušeného brankáře dokonale zastoupil. Auxerre následně pokračovala ve snaze o vyrovnání, jenže střela Rumuna Niculaeho mířila pouze nad břevno.

Půlhodiny před koncem utkání mohlo Monako rozhodnout o své konečné výhře. Po rohovém kopu Camela Meriema rozezvonil tyč hlavičkou Leandro Cufré. Poslední možnost o získání alespoň jednoho bodu měl opět Niculae, znovu však letěla jen mimo branku.

Více informací k zápasu

Le Havre AC - FC Nantes 0:2

29.11.2008 19:00

Góly: 68. Filip Đorđević, 85. David De Freitas

Nantes dokázalo zvládnout důležitý boj o záchranu na půdě Le Havru. Žlutozelení se tak dostali na patnáct bodů a na sestupové příčky mají náskok již čtyři body.

Za Ligue 1 ještě není ani polovina soutěže, přesto se již ví, které týmy mezi sebou budou pravděpodobně bojovat o záchranu. Nantes tak možná v sobotu dokázalo zvládnout svůj nejdůležitější zápas sezony, když dokázalo vybojovat tři body na půdě svého vážného konkurenta Le Havru.

Hosté se sice od začátku zápasu snažili útočit do plných, chyběl tomu ale nápad, hostům se nedařil moment překvapení, a tak se diváci dočkali první šance až téměř po půlhodině hry. Na centr z levé strany si naskočil Moullec, se svou hlavičkou ale nepochodil a skóre se neměnilo.

Zatímco Nantes se snažilo útočit, akce Le Havru končily zpravidla ve středu hřiště. Jedinou šanci v prvním poločasu si vytvořil Lesage, který, jak jinak, pálil zpoza pokutového území. Gólman Alonzo byl ale ve střehu a dalekonosnou střelu dokázal vcelku jednoduše zlikvidovat.

Zápas začal být více zajímavý až po změně stran, přesto museli diváci opět dlouho čekat na nějaké vážnější příležitosti. Pětadvacet minut před koncem se ale fandové Nantes konečně dočkali. Po jedovatém přímém kopu Capoueho se do míče z voleje trefil Filip Djordjevic a rozjásal příznivce svého klubu. Djordjevic se původně v základní sestavě vůbec neměl objevit, nakonec ale mohl být kouč Baup rád, že se tento jednadvacetiletý Srb dostal na hřiště.

Hosté už své protivníky k ničemu nepustili, naopak pět minut před koncem zvýšili své vedení na 2:0. K míči se dostal David de Freitas, který vystřídal nevýrazného Klasnice, a nezmeškal ideální čas pro střelu. V zakončení se nedopustil žádné chyby a jeho tým se tak mohl radovat z veledůležité výhry na hřišti přímého konkurenta v boji o záchranu.

Více informací k zápasu

Le Mans UC 72 - SM Caen 2:0

29.11.2008 19:00

Góly: 53. Modibo Maïga, 62. Gervinho

Souboj dvou "sousedů" v tabulce dopadl lépe pro Le Mans, domácí mužstvo vstřelilo na začátku druhé půle v rozmezí devíti minut dvě branky a rozhodlo o svém vítězství 2:0.

Hosté v prvním poločase zahrozili pouze jednou, s hlavičkou Lemaitreho si však poradil domácí gólman. V následujících minutách už diktovali tempo hry domácí. Ve 20. minutě nebezpečně střílel Gervinho, o šest minut později Cerdanův přímý kop hasil na poslední chvíli gólman Thébaux. I když bylo Le Mans v prvním poločase lepším týmem a vytvořilo si několik gólových šancí, do kabin se šlo za bezbrankového stavu.

Začátek druhé půle byl už ve znamení domácího týmu. Uběhly čtyři minuty a do obrovské šance se dostal domácí Maiga, jeho pokus byl však na poslední chvíli zablokován obráncem Caen. Necelých deset tisíc fanoušků se první branky dočkalo v 63. minutě, Maiga využil milimetrové nahrávky Le Talleca a pohlednou střelou poslal Le Mans do vedení.

O devět minut později domácí přidali druhou trefu, Dossevi poslal do brejku Gervinha, který střelou kolem padajícího gólmana Caen upravil na 2:0. Hosté si do konce utkání nevytvořili žádnou vážnější šanci, kterou by mohli zdramatizovat průběh utkání a tak si Le Mans dokráčelo pro pohodlnou výhru.

Více informací k zápasu

Lille OSC - FC Lorient 1:1

29.11.2008 19:00

Góly: 8. Michel Bastos - 36. Adil Rami (vl.)

Lille nevyužilo šanci na průnik mezi nejlepší týmy Francie, když doma pouze remizovalo s dvanáctým Lorientem 1:1. Ten dokázal bodovat potřetí v řadě a nadále tak stoupá tabulkou.

Lille patří mezi ambiciózní celky Ligue 1, a to chtělo prokázat i v šestnáctém kole proti Lorientu. Vše vypadalo pro domácí růžověji po sedmi minutách, když skóre otevřel Bastos, ještě do poločasu ale hosté stihli vyrovnat díky vlastnímu gólu talentovaného Francouze Adila Ramiho. Nakonec mohli být domácí rádi za bod, Lorient totiž v druhé půli nastřelil tyč Malickiho branky...

Lille, které v minulém kole remizovalo s Marseille, začalo zápas ve velkém stylu. Již po čtyřech minutách se ve vyložené šanci zjevil Fauvergue, který ale svou příležitost v gól přetavit nedokázal. Domácí diváci se ale nemuseli příliš zlobit, o tři minuty později totiž přišel gól z kopačky Bastose. Tomu skvěle přihrál aktivní Obraniak, Bastos běžel sám na brankáře, se kterým již žádný problém neměl. 1:0 pro Lille.

Další šance domácích opět putovala po trase Obraniak-Fauvergue, ani tentokrát se ale francouzský útočník z gólu neradoval. Lille vsítilo druhý gól až po pětatřiceti minutách - pro štěstí hostů se ale jednalo o branku vlastní... Jeremy Morel centroval na Gameira, centr se pokoušel odvrátit obránce Rami, udělal to ale tak nešikovně, že se míč ocitl až za zády spoluhráče Malickiho.

Gól hosty evidentně nakopl a po poločase se ujali tempa zápasu. Gameiro poslal do samostatného úniku Abriela, ten mohl přihrát zpět před prázdnou branku Gameirovi, kvůli svému sobectví se ale nakonec z gólu neradoval. Ke konci zápasu ještě nevyužil obrovskou šanci Amalfitano, jeho střela dokonce překonala domácího gólmana, v cestě míči však stála tyčka.

Lille tak podruhé za sebou pouze remizovalo, díky získanému bodu se ale posunulo z osmého na sedmé místo. Lorient se také posunul o příčku výš a nyní okupuje dvanáctou pozici.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Valenciennes FC 0:0

29.11.2008 19:00

Góly: -

Lyon v sobotním zápase nedokázal bez svých klíčových hráčů překonat obranu osmnáctého Valenciennes a podruhé za sebou si nepřipisuje plný počet bodů.

Lyon tak opět zaváhal a nabídl svým pronásledovatelům snížit svůj šestibodový náskok. Zápas druhého Nice byl ale kvůli podmáčenému hřišti odložen, takže šanci dostává Marseille, která v neděli jede na horkou půdu Toulouse. Sobotní soupeř Lyonu z Valenciennes nadále zůstává v sestupové zóně - s jedenácti body se krčí na osmnácté příčce.

Lyon se nedokázal vypořádat s absencemi klíčových mužů Benzemy a Juninha, když podlehl týmu, který si naposledy připsal tři body na konci srpna. První půle tak nenabídla žádný oslnivý fotbal, nejvážnější šanci prvního poločasu se navíc vytvořili hosté. Útočník Johan Audel se dokázal odpoutat od svého strážce v podobě Boumsonga, gólman Lyonu Lloris ale potvrdil dobrou formu a jeho tvrdou střelu dokázal polapit.

Domácím se nedařilo prostupovat přes kompaktní obranu Valenciennes, a tak se odhodlávali ke střelám z dálky. Dva dalekonosné pokusy v podání Edersona a Makouna ale dokázal gólman Penneteau zlikvidovat. Stejně to posléze skončilo i s volejem Govoua.

Ke konci poločasu měl ještě šanci brazilský útočník Fred, jeho střela zblízka ale síť nerozvlnila a do kabin se šlo za bezbrankového stavu.

Druhá půle byla snad ještě nudnější než ta předcházející. Akce obou celků končily s přibývajícím deštěm již ve středu pole a ojedinělé šance končily u skvělých gólmanů. Jednu takovou si vypracoval náhradník domácích Piquionne či Fred. Právě Fredova šance byla tou poslední, kterou mohli zmoklí diváci na Stade de Gerland zhlédnout, aby se poté mohli naštvaně vrátit domů. Jejich tým totiž podruhé za sebou nevyhrál a jeho náskok se ztenčil již na šest bodů.

Více informací k zápasu

FC Sochaux - Girondins Bordeaux 0:0

29.11.2008 21:00

Góly: -

Účastnící Ligy mistrů z Bordeaux ani napočtvrté v Ligue 1 nedokázali naplno bodovat. Na půdě remízového krále Sochaux se hrálo jak jinak než 0:0 a boj o případný titul se Bordeaux tak hodně vzdálil. Pro domácí je jeden bod v boji o záchranu příjemný.

Ještě předtím, než zápas začal, už Bordeaux něco naznačovalo, že to v Socahux nebude mít zkrátka lehké. Při rozcvičování se zranil tvořivý záložník Yohan Gourcuff, který tak byl nahrazen Gabrielem Obertanem. A v sedmé minutě poslal první navštívenku Mevlüt Erding, který ač s ofsajdu, brankáře Valverdeho svou střelou bodlem hodně vystrašil.

Hosté si vytvořili první vážnější šanci zápasu ve 36. minutě, jenže Fernando Cavenaghi i David Bellion před brankou tak dlouho váhali, až vyšla jen do ztracena. Minutu před koncem poločasu odvrátilo Bordeaux tak tak nebezpečný atak Sochaux.

A Valverde držel hosty nad vodou i ve druhé půli. V 54. minutě se měl co ohánět proti přímému kopu z 30 metrů Dalmateho, předtím čelil velkému závaru před jeho svatyní. Na druhé straně zkusil své štěstí ze standardky Wendell, brankář Teddy Richert stál ale na svém místě. V závěru utkání měl na kopačce rozhodující trefu Cavenaghi, ale jeho perfektní volej napálil jen břevno. Bordeaux ztrácí na vedoucí Lyon osm bodů.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - Olympique Marseille 0:0

30.11.2008 17:00

Góly: -

Marseille opět nevyužila šanci, aby se přiblížilo na dostřel Lyonu. Poté, co Lyon ztratil s Valenciennes, remizovala Marseille na hřišti Toulouse.

Marseille uhrála na půdě Toulouse, kterému se doma moc nedaří, pouze bezbrankovou remízu, což je na nejlépe střílející tým v Ligue 1 opravdu málo. Hosté z Marseille se sice posunuli na druhé místo, na Lyon ale ztrácejí šest bodů, zatímco jejich nedělní soupeř z Toulouse, který je na sedmém místě, má pouze o dva body méně.

Kouč Toulouse se rozhodl vyrukovat na nejproduktivnější tým francouzské ligy s defenzivní taktikou, proto diváci nemohli očekávat zábavné a atraktivní utkání. První šance tak přišla až po patnácti minutách, měl ji Laurent Bonnart - jeho střela z patnácti metrů ale větší problémy gólmanu Carrassovi nenadělala. Domácí kontrovali šancí Capouaa, akrobatickým zákrokem se ale blýskl pro změnu gólman Olympiqueu.

Carrasso se stal hrdinou čtyři minuty před koncem poločasu. Na roh z levé strany si skvěle naskočil obránce Zubar. S ním, i s pozdější dorážkou Nianga si ale dokázal gólman domácích skvěle poradit.

Pár minut po návratu na hřiště se k dalekonosné střele odhodlal Mathieu, jeho dělovka ale jen těsně minula branku. Mathieu byl hlavním strůjcem i následující šance, přiťukl míč nabíhajícímu Gignacovi, ten ale pod tlakem nedokázal míč umístit a skóre se tak neměnilo.

V nastaveném čase se ještě mohli radovat hosté, Niang ale svůj průnik nezakončil přesně a napálil míč pouze do boční sítě. Zápas tak skončil bez branek a Marseille opět nevyužilo zaváhání Lyonu.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - AS Saint-Étienne 1:2

30.11.2008 17:00

Góly: 76. Issiar Dia - 8. Paulo Machado, 43. David Gigliotti

Tým Alaina Perrina konečně naplno bodoval, naposledy se mu to podařilo před dvěma měsíci proti Monaku. Nyní dokázalo Saint-Etienne ukončit nepříznivou sérii sedmi proher v řadě, když dokázalo vyhrát 2:1 na hřišti Nancy.

Nancy v minulé sezoně skončilo na senzačním čtvrtém místě, letos se podobný výsledek pravděpodobně očekávat nedá. Tým Pabla Correy je na patnáctém místě a kvůli nevyrovnaným výkonům nemá jistotu záchrany.

Hosté přijeli do Nancy s jediným cílem, konečně protrhnout nepříliš radostnou sérii sedmi proher v řadě. K tomu jim pomohl již v osmé minutě Paulo Machado, který svou střelou nedal gólmanovi domácích pražádnou šanci.

Druhý gól přišel těsně před poločasem - svým prvním gólem v sezoně dodal David Gigliotti svým spoluhráčům potřebné sebevědomí.

Druhý poločas nezačal pro domácí vůbec dobře, již po deseti minutách byl totiž za brutální zákrok vyloučen gólman Bracigliano, domácí tak museli vystřídat a do brány se postavil N’Guemo. Hosté dostali výhodu pokutového kopu, k němu se postavil Bafe Gomis, náhradníka v brance ale překonat nedokázal.

Domácí se nakonec čtvrt hodiny před koncem zápasu dočkali gólu, do střelecké listiny se zapsal Dia. Snížení přišlo ale příliš pozdě a hosté již své soupeře k ničemu nepustili. Mohli se tak konečně radovat z tříbodového zisku.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Paris Saint-Germain 1:0

30.11.2008 21:00

Góly: 45. Bruno Cheyrou

Rennes potvrdilo svou letošní domácí neporazitelnost, tentokrát to "schytali" fotbalisté PSG, kteří nedokázali v utkání skórovat a do hlavního města Francie si odvážejí prohru 1:0. Domácím tři body vystřelil těsně před koncem prvního poločasu Cheyrou. Jeho gól, kromě tří bodů, znamená také posun na druhou příčku tabulky za vedoucí Lyon.

Oba týmy od úvodních minut vyčkávaly, s čím přijde soupeř a hra se převážně odehrávala ve středu hřiště. Ve dvacáté minutě se poprvé osmělili domácí a hned z toho byla gólová příležitost. Z dvaceti metrů napřáhl Lemoine, ale svým pokusem trefil pouze břevno branky PSG. Další příležitost domácích na sebe nenechala dlouho čekat. Po půlhodině hry musel gólman hostů Landreau vytáhnout perfektní zákrok proti Pagisově projektilu. Třetí velkou příležitost už však domácí dokázali přetavit do gólové podoby. Ve 45. minutě z pětadvaceti metrů vypálil Cheyrou a přesto, že střela neměla příliš velkou razanci, skončila za zády brankáře Landreaua. Do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro domácí výběr.

V druhém poločase se herní projev hráčů PSG zlepšil, ale svěřenci kouče Le Guena si vylámali zuby na mizerné koncovce. Jednu z mála gólových šancí měl na kopačkách po hodině hry Rothen, ale s jeho střelou si dokázal domácí brankář s vypětím všech sil poradit. Hosté s ubíhajícím časem stále více otevírali hru, čehož se snažil využít domácí Leroy, ale na brankáře PSG nevyzrál. Poslední desetiminutovka patřila Pařížanům, kteří dokázali fotbalisty Rennes "zamknout" v pokutovém území, ale kromě nadějné střely Kežmana se k přímému ohrožení branky nedostali. Se závěrečnými minutami se na kopačky hostů lepila nervozita a domácí si koncentrovaným výkonem udrželi těsnou výhru 1:0.

Pařížané nedokázali navázat na tři ligové výhry, přesto zůstávají na šesté pozici s tříbodovou ztrátou právě na druhé Rennes.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon16104221:1034
2.Stade Rennes1678121:1129
3.Olympique Marseille1677231:2028
4.OGC Nice1584320:1428
5.Girondins Bordeaux1675422:1426
6.Paris Saint-Germain1682617:1326
7.Toulouse FC1675413:1126
8.Lille OSC1667323:1725
9.Le Mans UC 721673622:2024
10.AS Monaco1664617:1522
11.SM Caen1656520:1721
12.FC Lorient1655620:2020
13.Grenoble Foot 381555511:1420
14.AJ Auxerre1654713:1519
15.AS Nancy-Lorraine1647513:1619
16.FC Nantes1643912:2315
17.AS Saint-Étienne16411110:2513
18.Le Havre AC16331012:2612
19.FC Sochaux1618714:2111
20.Valenciennes FC1625910:2011
Zbývající zápasy
29.11. 19:00OGC Nice - Grenoble Foot 38

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
$dolar$

Super Lyon ztratil

Reagovat
Xavi8

to musi Marseille vyuzit

Reagovat
božský John

přesně tak..ale zejtra s toluenem to bude těžký,snad je na ty 4 body stáhnem

Reagovat
smazaný uživatel

Lyon nesmí ztrácet, mám na ně vsazeno, že budou první

Reagovat
sosna

Lyon ..bez Benzemy to nějak nejde co...

Reagovat
smazaný uživatel

chybel i juninho a dalsi hraci..

Reagovat
smazaný uživatel

Juninho už nehraje, to co před dvěma lety. Spíše ten Benzema chyběl...

Reagovat
smazaný uživatel

Možná nehraje tak jako dřív ale pořád je jeho zahrávání standartek důležitým aspektem hry Lyonu protože procentuálně po nich pořád padá hodně gólů....a jestli si viděl zápas s Fiorentinou tak by si nemohl tohle tvrdit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

dpc zasa remiz uz budem ako minuly rok remizovy krali

Reagovat
smazaný uživatel

Neni se co divit když nehrálo tolik opor....ale i tak sme to měli zvládnout

Reagovat
smazaný uživatel

Francie je opravdu nejhorší liga na sázení... kdo by tohle čekal? Ugljan, nedaljsem tentokráte na tebe a dal na Sochaux 10... Jenže Lyon mi to nádherně po... radši nebudu sprostej.

Reagovat
smazaný uživatel

jo, já jsem před tím Lyonem nenápadně varoval, ostatně takovýjle kurzy nesázím, takže jsem hrál under. Bohužel na Bordeaux však čistou dvojku... Seženu info i na zítra...

Reagovat
$dolar$

Ach jo Bordeaux nevyhralo

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou zase nevypočitatelný výsledky........ spolu s bundesligou jedna z nejhůř odhadnutelnejch lig

Reagovat
smazaný uživatel

Super, duel Toulouse - Marseille dopadl nejlépe, jak mohl.

Reagovat
božský John

myslíš?

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo řečí že se na Lyon dotáhnou a nakonec zase nic viď Frankie i když je fakt že když sem viděl výsledek 0:0 s Valenciennes tak mi zatrnulo

Reagovat
božský John

Vám zatrnulo,já se zaradoval..ale prostě toluen je silnej...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já si nemyslel, že by se dotáhli, přece jen šestibodový náskok za jedno kolo neumažeš, ale Lyon opět promarnil šanci upevnit si vedení, přece jen Marseille nebude hrát všechny zápasy proti tak těžkému soupeři, jako je Toulouse, naopak domácí zápasy s týmy typu Valenciennes musí skončit jasnou výhrou...

Reagovat
smazaný uživatel

tak koukám tohle kolo je bohaté na góly.....

Reagovat
Kapřík

Monaco

Reagovat
irik

Reagovat
smazaný uživatel

PSG , to je dneska den...

Reagovat
M11

aspon bod si odvezt mohli

Reagovat
smazaný uživatel

No ne, Rennes se letos hodně daří, kdyby konečně výrazněji promluvili do boje o titul, tak bych se nezlobil.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele