Ligue 1 souhrn - 15. kolo

24.11.2007, 19:16, aktualizováno 25.11.2007, 22:55
Komentáře a souhrny
Olympique Lyon díky povedenému úvodu zvítězil v Rennes a zůstává na vedoucí příčce. Na dostřel se stále drží Nancy, naopak odpadlo Bordeaux, které si z Caen veze pětigólový debakl. Z krize se zřejmě dostává Marseille, naopak po lepších výsledcích se opět příliš nepředvedl Racing Lens. V neděli Auxerre přehrálo Le Mans a Nice si poradilo s PSG, což hosty srazilo na sestupové pozice.

Stade Rennes - Olympique Lyon 0:2

24.11.2007 17:10

Góly: 5. Juninho Pernambucano (pen.), 24. Hatem Ben Arfa

Olympique Lyon si upevnil první místo v tabulce Ligue 1, když v prvním zápase patnáctého kola porazil na Stade dele Route domácí tým Rennes. Již v páté minutě otevřel skóre z pokutového kopu Juninho Pernambucano. O dvacet minut později zdvojnásobil po parádním průniku vedení hostů mladičký Hatem Ben Arfa a o vítězi prestižního duelu dvou týmů ze špičky tabulky bylo vlastně rozhodnuto.

Lyon v minulém kole prohrál s Olympiquem Marseille a na hráčích bylo od první minuty vidět, že tuto porážku chtějí odčinit. Již v páté minutě se za svoji snahu dočkali zaslouženého vedení. Švédský bek ve službách domácího Rennes Petter Hansson zastavil ve vápně nedovoleným způsobem Karima Benzemu a pískala se penalta. Brazilec Juninho poslal brankáře Simona Pouplina na špatnou stranu a pohodlně otevřel skóre. Po úvodní brance začalo hrát i Rennes a bývalý hráč Lyonu Sylvain Wiltord málem vyrovnal, ovšem Remi Vercoutre jeho pokus kryl. O chvíli později byl blízko i Olivier Sorlin. Jeho přímý volný kop se otřel o zeď a míč se zatavil na břevnu. Rennes se více a více dostávalo do hry a právě v tu chvíli udeřil Lyon podruhé. Hatem Ben Arfa si nedělal těžkou hlavu ani ze čtyř bránících hráčů, udělal si z nich tréninkové kužele a nechytatelnou střelou zvýšil na 0:2. Branka Rennes hodně otřásla a hosté málem rozhodli. Karim Benzema však nemířil přesně.

Ve druhé půli se sice Rennes snažilo, ovšem ani krásná střela Wiltorda k brance nevedla, protože proti byl skvělý Vercoutre. Lyon nakonec vyhrál a navíc udržel čisté konto. Radost mu však kazí zranění Karima Benzemy, který si natáhl stehenní sval a zřejmě přijde o utkání Ligy mistrů s Barcelonou.

Více informací k zápasu

Toulouse FC - AS Monaco 0:0

24.11.2007 20:00

Góly: -

Zápas s minimem šancí, který ani nemohl skončit jinak než bezbrankovou remízou, byl k vidění v Toulouse. Bod si odsud odváží Monaco.

Jako první zahrozili ve 24. minutě hosté, ale s Pinovou střelou z úhlu si poradil brankář Douchez. Domácí odpověděli chvilku nato, Cetto však zblízka mířil jen na připraveného Romu.

Toulouse dominovalo druhému poločasu, v 70. minutě mohl skóre otevřít Francileudo Santos, ovšem ani on si na Romu nepřišel. Na závěrečnou čtvrthodinu se na hřiště dostal i český obr ve službách Monaka Jan Koller a měl největší šanci svého týmu, jeho střelu po Muratoriho centru však vyrazil Douchez.

Když v závěru dvakrát hlavou minul domácí Bergougnoux, bylo jasné, že si týmy rozdělí po bodu. Monaco je sedmé, Toulouse patnácté nebezpečně blízko sestupovým vodám.

Více informací k zápasu

RC Lens - FC Lorient 1:1

24.11.2007 20:00

Góly: 18. Luigi Pieroni - 12. Marama Vahirua

Lens nedokázalo navázat na skvělé výkony, které v poslední době předvádělo, a pouze remizovalo s Lorientem. Hosté mohou být spokojeni, protože příliš bodů v této fázi soutěže nezískávají.

Již ve čtrnácté minutě zápasu přišel pro celý Stade Felix-Bollaert šok. Hosté se dostali do vedení. Střelcem byl Vairua. Elitní střelec Lorientu se prosmýkl kolem Fabiena Laurentiho a tváří v tvář brankáři Vedranu Runjemu se nemýlil. Hosté si ale vedení příliš neužili. Ve dvacáté minutě bylo opět vyrovnáno. Jonathan Lacourt našel Luigi Pieroniho a ten skóroval.

Po přestávce měly šance oba dva týmy. Více se snažili domácí, ale na tři body si nepřišli. Lens remizovalo s Lorientem 1:1.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - FC Metz 3:1

24.11.2007 20:00

Góly: 29. Boudewijn Zenden, 36. Mamadou Niang, 70. Mamadou Niang - 87. Cheikh Gueye

Olympique Marseille se opravdu zvedá. Že výhra nad favoritem z Lyonu nebyla pouze náhoda dokázali hráči Marseille v patnáctém kole na domácí půdě s Métami. Nádherná branka Zendena a dva góly Nianga znamenaly výhru 3:1. Marseille dominovala po celý průběh zápasu a hlavní hvězdou byl opět Niang. Tento útočník vstřelil obě branky proti Lyonu a nyní dokázal skórovat opět dvakrát. Dokázal tak, že jeho zařazování do sestavy na úkor hvězdného Djibrila Cisseho je opodstatněné.

Marseille od úvodní minuty tlačila na pilu. První branka přišla v devětadvacáté minutě. Samir Nasri zakombinoval ve středu hřište s Benoitem Cheyrouem, po nich se k míči dostal Boudewijn Zenden a z pětadvaceti metrů otevřel krásnou střelou skóre. Christophe Marichez byl bez šance protože Zenden trefil přesně horní růžek. Bývalý nizozemský reprezentant se po pomalejším začátku svého působení v Marseille dostává do formy. Branka ještě více podpořila snahu Olympique a o sedm minut později Niang zvýšil náskok domácích. Nasri přihrával a senegalský střelec se nemýlil. Hosté z Mét se bez svých klíčových mužů Cedrica Barbosy a Juliena Francoise nedokázalo příliš dostat do hry a domácí kontrolovali průběh zápasu.

Ani po pauze nehrozilo Marseille vlastně žádné nebezpečí, a proto si domácí hráči zápas užívali. Třetí branku přidal Olympique v sedmdesáté minutě. Spolupráci si zopakovali Nasri s Niangem a bylo to 3:0. Pět minut před koncem zápasu sice korigoval skóre Gueye, ovšem to radost domácím zkazit nemohlo. Marseille opět vyhrála a je na čtrnáctém místě.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - Lille OSC 2:0

24.11.2007 20:00

Góly: 67. Sébastien Puygrenier, 77. Jonathan Brison

Nancy nedovolilo Lyonu zvýšit náskok v čele tabulky, když si poradilo s tápajícím Lille. I když góly přišly až po přestávce, je vítězství domácího celku zasloužené.

Do první velké šance se druhý tým tabulky dostal už v páté minutě, ale Debuchy pěknou střelou trefil jen tyč. S Kimovou povedenou střelou si poradil gólman Sylva. Nancy mělo první půli pod kontrolou, přesto mohlo do kabin odcházet s mankem. Po rychlém brejku se ke střele dostal Fauvergue a brankář Bracigliano musel vytáhnout pěkný zákrok.

Ve druhém poločase se domácí rozjížděli pomaleji, ale nakonec se tlaku a z něj plynoucí úvodní branky dočkali. V 67. minutě se Gavanon postavil k přímému kopu, poslal centr přesně na hlavu obránce Sebastiena Puygreniera a ten mířil přesně - 1:0. Za devět minut už to bylo o dva góly, to když Issiar Dia vyškolil tři obránce a parádním centrem vyzval ke skórování do prázdné brány Jonathana Brisona.

Domácí už si vedení pohlídali a znovu se dotáhli tři body za vedoucí Lyon. Navíc ještě mají jeden zápas k dobru.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - FC Sochaux 1:0

24.11.2007 20:00

Góly: 82. Ilan

Fotbalisté St. Etienne slaví vydřené vítězství nad zachraňujícím se Sochaux. Tři body si domácí zajistili až osm minut před koncem.

Domácí kontrolovali úvod zápasu a měli první šance, Gigliotti se dostal za obránce a pak společně s brankářem přeloboval i branku, ve 27. minutě se ranou zdálky, která jen těsně minula tyč, prezentoval Feindoundo. Také hostující Isabey poslal svůj dalekonosný projektil jen o kousek mimo, ve 35. minutě mohl Sochaux poslat do vedení Pancrate, ale zblízka hlavičkoval nad.

Host zahrozili i krátce po přestávce, Seneho střelu však vytěsnil strážce domácí svatyně Janot. To se nakonec ukázalo být poslední šancí Sochaux, tempo po zbytek zápasu diktovali domácí. Hrozil hlavně brazilský útočník Araujo Ilan, dvakrát proti němu musel zasahovat Richert. V 82. minutě už se Ilan dočkal, aniž by vlastně věděl jak. Obránce Pichot chtěl odkopnout do bezpečí, trefil však právě Ilana, od nějž se míč odrazil do sítě.

St. Etienne se posunulo na osmé místo, Sochaux zůstává předposlední.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - Valenciennes FC 0:0

24.11.2007 20:00

Góly: -

Hosté z Valenciennes měli v utkání na hřišti Strasbourgu větší šance, ani jednu však neproměnili a odváží si jen bod ze remízu 0:0.

Úvodu zápasu kralovaly obrany na obou stranách, a tak první šance přišla až po půlhodině hry. Domácí útočník Mulenga využil špatného odkopu hostujícího kapitána Ouaddoua, dostal se ke střele, vyznamenal se však gólman Pennetteau. Hosté odpověděli hned za čtyři minuty, Mater našel parádním centrem slovenského útočníka Filipa Šeba a ten trefil břevno.

Po změně stran se jako první opět zapotil hostující Pennetteau, kdyz reflexivně vyrážel pokus Mulengy. Zbytek zápasu už patřil hráčům Valenciennes, kteří si vypracovali dvě slibné šance. V 70. minutě po Belmadiho průniku pálil Roudet a míč z jeho kopačky olízl břevno, čtyři minuty před koncem pak po závaru v malém vápně zakončoval Sommeil, ale bod pro domácí zachránil fantastickým zákrokem Cassard.

Více informací k zápasu

SM Caen - Girondins Bordeaux 5:0

24.11.2007 20:00

Góly: 10. Yoan Gouffran, 29. Jérémy Sorbon, 75. Elliot Grandin (pen.), 84. Juan Eluchans, 87. Rémi Gomis

O největší překvapení sobotního večera se postaralo Caen. Podprůměrný tým ze spodní poloviny tabulky si v patnáctém kole poradil překvapivě, a navíc hodně vysoko 5:0, s Girondins Bordeaux. To dohrávalo zápas o devíti. Pro tým Francka Dumase to znamená postup na dvanácté místo. Girondins zůstavají stále třetí.

Bordeaux vstoupilo do zápasu v dobré pohodě. Před reprezentační pauzou porazilo Rennes, a tak zápas s Caen neměl být větším problémem. Jenomže stačilo deset minut sobotního duelu a bylo jasné, že to tak snadné nebude. Nicolas Florentin poslal centr do vápna, bek Planus si dával přednost s branářem Ramém a Yoan Gouffran snadno skóroval do prázdné branky. Ani při druhé brance nebyl Ramé úplně bez viny. Jeremy Sorbon to měl až příliš snadné.

Ve druhém poločase měl přijít tlak hostí, ale místo toho pokračovala devastace. Planus fauloval Gouffrana a viděl červenou. Elliot Grandin proměnil penaltu a po něm ještě Juan Eluchans a Remi Gomis dokončili zkázu Girondins.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - Le Mans UC 72 3:0

25.11.2007 18:00

Góly: 35. Kamel Chafni, 81. Daniel Niculae, 87. Ireneusz Jeleń

Auxerre zmařilo plány Le Mans, které se chtělo v neděli posunout na třetí místo v tabulce Ligue 1. Na Stade l'Abbé-Deschamps doma porazilo nadprůměrný celek rozdílem třídy. Le Mans prohrávalo od pětatřicáté minuty, kdy se trefil Chafni. Po hodině hry navíc zastavil pokus o tlak hostů Gregory Cerdan, který viděl červenou kartu za likvidační faul na Dennise Oliecha. Domácí početní výhodu využili k dalším dvěma gólům a vyhráli nad Le Mans 3:0.

Po pomalém začátku to bylo Le Mans, které mělo první šanci. V šestadvacáté minutě ovšem proti Sorlinovi neuspěl Gervinho. Vítězství by hostům zajistilo třetí místo, ale nedlouho po Gervinhově šanci málem prohrávali. Jelen trefil břevno. Le Mans se z varování nepoučilo, a tak přišel trest. Kamel Chafni si naběhl na centr Kahlenberga a bylo to 1:0.

Po pauze Auxerre přežilo tlak Le Mans a pak již přišlo Cerdanovo vyloučení, které vlastně zhatilo všechny šance Le Mans. Od té doby to opět byli domácí, kteří udávali tempo hry. Pokusy Gabriela Tamase a Jelena ještě brankář Le Mans kryl. Deset minut před koncem už však přišlo rozhodnutí. Rumun Niculae využil další přihrávky Kahlenberga – 2:0. Le Mans ale nakonec veze domů třígólový příděl, protože ještě jednu branku přidal Jelen. Auxerre se vítězstvím posunulo nad sestupové pásmo.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Paris Saint-Germain 2:1

25.11.2007 20:55

Góly: 8. Lilian Laslandes, 37. Bakari Koné - 31. David N'Gog

Týmu Paris Saint-Germain se letos nedaří, přesto byl venku jediným neporaženým týmem. To už neplatí, z Nice si odvezl porážku 1:2, která pro něj znamená také pokles na sestupové pozice. Naopak domácí se vyhoupli na skvělé páté místo.

Pařížanům úvod zápasu vůbec nevyšel, už po osmi minutách prohrávali. Landreau neodhadl centr, na míč nedosáhl a Lilian Laslandes měl u zadní tyče snadnou pozici k otevření skóre.

Pak se tým Paula Le Guena zvedl. Brzy mohl vyrovnat Clement, ale nedosáhl na centr, pak tváří v tvář gólmanovi neuspěl David Ngog. Vynahradil si to ale hned o chvilku později. Po Dianeho přihrávce nedal tvrdou ranou z voleje Llorisovi šanci - 1:1.

Jenže vyrovnaný stav dlouho nevydržel. Za šest minut se k sólu nadechl Bakari Koné, odolal ataku dvou obránců a překonal Landeaua - 2:1.

Od té chvíle bylo na hřišti jen jedno mužstvo, a to hosté. Krátce po přestávce Rothenovu gólovou hlavičku fantasticky vychytal Lloris, několikrát neuspěl Pauleta. PSG si zasloužilo vyrovnat, ale nebylo mu přáno. Spíše rozhodčí mu nepřáli - po přímém kopu hlavičkoval do sítě Camara, gól mu však nebyl uznán pro sporný ofsajd.

Více informací k zápasu
Tabulka
 týmzápasyvýhryremízyporážkyskórebody
1.Olympique Lyon15111332:1434
2.AS Nancy-Lorraine1494122:731
3.Girondins Bordeaux1574419:1725
4.Stade Rennes1573517:1524
5.Olympique Nice1565416:1223
6.Le Mans UC 721572621:2323
7.Valenciennes FC1564517:1622
8.AS Monaco1563619:1521
9.AS Saint-Etienne1563617:1521
10.Racing Strasbourg1555515:1320
11.FC Lorient1547415:1719
12.Stade Caen1453616:1718
13.Olympique Lille1538414:1617
14.Olympique Marseille1545614:1717
15.Toulouse FC1445512:1517
16.AJ Auxerre1552815:2217
17.Racing Lens1444612:1516
18.Paris Saint-Germain1537513:1716
19.FC Sochaux1527612:1913
20.FC Metz1514108:247

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Je mi líto Marseille, má na víc, na Ligu Mistrů i UEFU, ale potácí se v druhé polovině tabulky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele