Ligue 1- preview 7. kola: AS Monaco - Olympique Lyon

09.09.2022, 11:36, aktualizováno 11.09.2022, 09:07
Previews
Radost hráčů AS Monaco (© AFP)
AS Monaco chce navázat na zlepšenou formu v duelu s Olympique Lyon, čímž by se přiblížilo k pohárovým příčkám. Rennes má před sebou duel proti Auxerre, zatímco OGC Nice se pokusí nastartovat na Korsice s AC Ajaccio. Lorient si brousí zuby na Nantes...
Racing Strasbourg - Clermont Foot  (neděle 13:00)
Od 13 hodin vyběhnou na trávník stadionu de la Meinau fotbalisté Racingu Štrasburk a Clermontu Foot. Domácí jsou stále bez vítězství a v tabulce jim patří až osmnáctá příčka, zatímco Clermont zůstává v pohodlné části první poloviny tabulky.

Nedaří se a nedaří. Racing Štrasburk čeká na první výhru zatím marně a další možnost bude mít v neděli krátce po poledni proti Clermontu. Co z toho, že Racing čtyři zápasy v lize neprohrál, když nedokázal zapsat tři body.

Před týdnem si domácí připsali bod za venkovní plichtu v Brestu a ta má ve vyrovnané francouzské lize vždycky váhu. Platí to dvojnásobně, protože Racing hrál více jak hodinu bez vyloučeného Prčiće.

Clermont má více důvodů k radosti. Dvě venkovní porážky v řadě dokázal napravit doma s Toulouse a po šesti kolech si hoví na osmém místě Ligue 1. Clermont by se rád vyhnul záchranářským starostem, ale zatím je příliš brzo mluvit o tom, jak na tom vlastně bude. Trenér Gastien doufá, že se v Alsasku podaří prodloužit negativní sérii domácích a napravit květnovou porážku 0:1.

Problémy Štrasburku částečně souvisí i s marodkou. Domácí trenér stále nemůže počítat s Lucasem Perrinem, Gerzinem Nyamsim a Thomasem Delainem. K tomu nebude hrát ani Sanjin Prčić, jenž byl v minulém kole vyloučen. Oproti tomu má Clermont kompletní kádr a to by mohla být výhoda.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Pierre-Gabriel, Le Marchand, Djiku - Bellegarde, Aholou, Diarra, Dagba - Thomasson - Diallo, Ajorque
Clermont Foot - pravděpodobná sestava:
Diaw - Caufriez, Seidu, Wieteska - Bela, Gastien, Gonalons, Borges - Dossou, Kyei, Allevinah
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 3.76 - 5.17
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Ajaccio - OGC Nice  (neděle 15:00)
Pouze jeden bod má na svém kontě nováček AC Ajaccio a v neděli v duelu s OGC Nice by to rád změnil. Klub z Azurového pobřeží také neoplývá dobrou formou a navíc se musí vypořádat s náročností programu. Už ve čtvrtek ho totiž čeká další zápas Evropské konferenční ligy.

Nice bude v dalším kole EKL hrát na půdě Partizanu Bělehrad a než se tak stane, potřebuje zabrat v domácí soutěži. Od Aiglons se toho čekalo mnohem víc a jedna výhra za šest kol je pro všechny jejich příznivce velkým zklamáním. Před týdnem navíc Nice nezvládlo derby o Azurové pobřeží s Monakem a o pár dní později doma ztratilo body v domácím zápase EKL s německým 1. FC Köln (1:1).

V neděli budou mít Aiglons příležitost získat tři body, protože je čeká poslední Ajaccio. Domácím se vůbec nedaří a jeden bod z šesti kol je opravdu málo. Týmu se navíc nedaří střílet góly - s pouhými třemi branky jsou v této statistice rovněž poslední. Dokáží to doma proti Nice změnit?

Už je to dlouho, co se oba celky potkaly naposledy. V lednu 2014 doma Nice zvítězilo 2:0 a Ajaccio čekal pád do druhé ligy a to na dlouhých osm let.

Do sestavy Ajaccia se vrací Romain Hamouma a to je pro domácí nejdůležitější zpráva. A zatímco Ajaccio žádné absence netrápí, Nice bude hrát v neděli bez Aarona Ramseyho a Youcefa Atala.
AC Ajaccio - pravděpodobná sestava:
Leroy - Youssouf, Gonzalez, Vidal, Ismael - Nouri, Mangani, Marchetti, Spadanuda - El Idrissy, Botue
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Todibo, Dante, Viti - Lotomba, Beka Beka, Thuram, Bard - Pepe, Delort, Laborde
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.40 - 3.12 - 2.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Angers SCO - Montpellier HSC  (neděle 15:00)
Společně se Štrasburkem a Ajacciem je Angers tím celkem, jenž dosud na své konto neuzmul jediné vítězství, a nachází se tak logicky v sestupových vodách. Utnout tuhle sérii se tedy nyní pokusí proti Montpellieru, který po šesti odehraných kolech urval rovnou polovinu z možného stoprocentního bodového zisku a start do sezóny se ve finále nedá hodnotit jako úplně špatný.

Svěřenci trenéra Oliviera Dall'Oglia si každopádně před týdnem poněkud pošramotili svou reputaci doma proti Lille, padli zaslouženě o dva góly, na druhou stranu teď by je měl čekat papírově slabší sok, proti němuž by mohli sjednat nápravu. Angers totiž po dvou úvodních remízách aktuálně disponuje šňůrou čtyř porážek v řadě, naposledy jasně nestačilo na Lyon.

Hlavně obrana je disciplína, která Les Scoïstes trápí v posledních týdnech nejvíce. Čtyřikrát po sobě inkasovali minimálně tři branky na zápas, proti Les Gones dokonce pětkrát. "Snažím se hlavně postarat o psychiku hráčů a jejich sebevědomí," řekl domácí stratég Gérald Baticle. "Hodně s nimi mluvím, abychom urvali konečně první výhru a ročník pro nás vážně mohl nějak začít. Musíme integrovat i nové hráče a získat dynamiku a tenhle úkol se nám nedaří."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.71 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - FC Nantes  (neděle 15:00)
Famózní vstup do sezóny prožívá Lorient. Domácí byli pasování rozhodně do role toho, kdo se bude především rvát o záchranu, zatím ovšem jaksi strhávají spekulace ze stolu a pohybují se na předních pozicích. Porážet navíc uměli i ambiciózní kluby Ligue 1, jakými jsou Lyon nebo Rennes. Teď se na svou formu pokusí navázat doma v bretaňském derby proti Nantes.

Opravdu se nečekalo, že by domácí kouč Régis Le Bris dokázal tolik zapadnout do nejvyšších fotbalových kruhů, hlavně ne tak rychle. Nikdy v pozici hlavního trenéra v Ligue 1 nepůsobil, přesto se se všemi nástrahami srovnal bleskově. Opravdu i ten největší optimista zřejmě stěží mohl odhadnout, jak dobře si Les Merlus budou počínat. Zatím můžou juchat a skákat radostí.

Nantes by nyní každopádně nemělo pro Lorient představovat snadnou překážku. Kanárci jsou totiž hodně povzbuzeni o minulý úspěch v Evropské lize, ve čtvrtek přitom zaslouženě skolili daleko ostřílenější Olympiakos. "Nechci slyšet nic o únavě nebo zotavování. My musíme být připraveni brát jedno vítězství po druhém. Ten výsledek z pohárové Evropy by nám měl dodat sílu a energii proti Lorientu," nechtěl se nijak vymlouvat hostující trenér Antoine Kombouaré.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.32 - 3.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Toulouse FC - Stade Reims  (neděle 15:00)
V neděli odpoledne se střetnou také Toulouse FC a Stade Remeš. Tedy celky, které spolu tři roky nehrály. Historicky lepší vzájemnou bilanci mají domácí, ale letos jsou v Ligue 1 nováčkem, takže role favorita je na hostující straně.

První tři kola se Toulouse opájelo pocitem neporazitelnosti a povedeného návratu mezi francouzskou smetánku, avšak další tři kola přišlo vystřízlivění. Porážky od Nantes, PSG a Clermontu zapříčinily pád tabulkou těsně nad sestupovou propast.

Trenér Philippe Montanier teď musí s hráči zapracovat na psychické stránce věci a co nejdříve získat vítězství. Z minulosti totiž Téfécé dobře ví, jaká deka může na hráče padnout. Připomeňme, že při poslední účasti v nejvyšší soutěži mělo Toulouse sérii jedenácti porážek v řadě a tu ukončila až přerušená soutěž z důvodu covidu.

Pokud jde o Remeš, ta aktuálně drží čtyřzápasovou neporazitelnost. Dojem trochu kazí hned tři remízy a pouze jedno vítězství. Remeš tak na tom v tabulce není o mnoho lépe a na svého soupeře má k dobru jen bod.

Jedinou absencí trenéra Montaniera je zraněný je Rafael Ratão. Na straně Remeše je situace o něco horší a do nedělního utkání nezasáhnou Thomas Foket, Azor Matusiwa a Kaj Sierhuis.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Dupe - Desler, Rouault, Nicolaisen, Sylla - Spierings, Van den Boomen - Aboukhlal, Dejaegere, Birmančević - Dallinga
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Pentz - Agbadou, Gravillon, Abdelhamid - Busi, Lopy, Munetsi, Locko - Doumbia - Balogun, Ito
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.62 - 3.19
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stade Rennes - AJ Auxerre  (neděle 17:05)
S vážně notnými potížemi ve čtvrtek získalo Rennes potřebnou výhru nad Larnakou v rámci Evropské ligy. Domácí každopádně musejí znovu přepnout na Ligue 1, kde zatím nenaplňují svoje prvotní ambice držet se kolem příček zajišťující evropské poháry. Proti nim teď bude stát Auxerre, které dosud urvalo jen o bod méně, v posledních dvou kolech ovšem prohrálo.

Nutno ovšem podotknout, že s body v duelech s francouzskými velikány Lyonem a Marseille se v Burgundsku úplně nepočítalo. A ve finále proti nim svěřenci trenéra Jeana-Marca Furlana úplně nezklamali, lépe řečeno nováček francouzské nejvyšší soutěže neutrpěl nějaký zásadní debakl. Tak jako tak i na Bretaňském poloostrově bude plnit roli outsidera, byť Rennes není v úplně nejideálnější herní pohodě a stále lze jeho nynější výkonnost hodnotit jaksi průměrně.

Naposledy na Kypru se Les Rennais neprezentovali rozhodně tak, jak by chtěli. Soupeř, který má výrazně jiné cíle a možnosti, padl až v samém závěru. "Moc dobře víme, že můžeme být lepší," přiznával domácí stratég Bruno Génésio. "Tvrdě ale pracujeme. Pořád je třeba tvořit automatismy. Možná fanoušci vidí, že hrajeme méně na krásu, také však nechybujeme. Nyní nás čeká konkurent, který je nesmírně efektivní, proměňuje nejvíce svoje střely v branky. Má opravdu parádní ofenzivní produktivitu. Budeme muset být stoprocentní, abychom zvítězili."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.96 - 8.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Monaco - Olympique Lyon  (neděle 20:45)
Šlágr kola si Ligue 1 připravila až na samotný závěr, ten mezi Monacem a Lyonem rozhodně předurčuje zajímavé měření sil dvou celků, které patří k nejambicióznějším z celého uskupení francouzské nejvyšší soutěže. Zatím si o něco lépe počínali hosté, kteří se hodlají především vzpamatovat po nezdaru z dohrávky. Domácí naopak naposledy uspěli na evropské scéně.

Před týdnem se knížecímu výběru podařilo zvítězit v derby na půdě Nice, a konečně tak utnul svou šňůru čtyř ligových zápasů bez tříbodového zisku. Výsledkově si přitom počínal rovněž parádně v Evropské lize, těsný skalp totiž urval v Bělehradě proti Crvené Zvezdě. A tyhle dva souboje naznačily dvě důležité skutečnosti. Že se zásadním způsobem zlepšila obranná práce, vždyť Monaco udrželo dvakrát čisté konto. Ale že se též jaksi zasekla jindy pohledná, účinná a strach vyvolávající ofenzíva. Vsítilo dohromady pouze dvě branky, z toho jednu z penalty.

Mužstvo trenéra Philippeho Clementa však musí ve svém trendu pokračovat i nadále, protože v tabulce okupuje jenom příčky v jejím průběžném středu, a takové rozhodně nekorespondují s jeho plány do budoucna. Samozřejmě že minulá výhra ze Srbska by měla mít pozitivní vliv na celkovou morálku. "Hráli jsme slušně, opětovně uchovali nulu vzadu," hodnotil spokojeně domácí obránce Axel Disasi. "Kouč nás požádal, abychom působili chytře, protože věděl, že to utkání bude složité. Myslím si, že ne všechno bylo ideální, ale domů jsme odjížděli veselí."

Zato Olympique před pár dny bezpochyby nejuchal radostí. Absolvoval klání druhého kola na půdě Lorientu, který potvrdil, že zkraje ročníku je pořádně nabuzený, inkasoval tam tři branky a odjížděl domů s nepořízenou. Ne že by bylo už předem lehké na Les Merlus jakkoli vyzrát, nicméně aby Olympique vážně mohl usilovat o top trojku, potřeboval by prostě takové duely zvládat. Pro Les Gones se mimochodem jednalo o teprve druhý venkovní souboj, v němž se jim nepovedlo vyhrát. Před vlastními fandy jsou přitom až do této chvíle bodově stoprocentní.

Hostující lodivod Peter Bosz neměl prakticky žádná pozitivní slova k vystoupení své ekipy na Bretaňském poloostrově. A jestli míní Lyon ukázat, že z dlouhodobého hlediska patří do oné úzké skupiny favoritů, potřebuje se prezentovat v Monacu v daleko zářnějším světle. "Hodně špatně jsme bránili a ztráceli míče. Náš výkon neměl nic společného s tím Lyonem, který byl k vidění doposud. Snažíme se být stabilním týmem, ale v tuhle chvíli jím nejsme," zlobil se.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 3.78 - 2.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paris Saint-Germain - Stade Brestois  (sobota 17:00)
Protože si Lens v páteční předehrávce doma těsně poradilo s Troyes, velí PSG hned reagovat, aby se mohlo navrátit na vedoucí pozici. Překážku by po papírové stránce neměl mít těžkou, před vlastními fanoušky se představí proti Brestu, který se po šesti odehraných kolech ocitl na sestupových pozicích. Tohoto soupeře domácí skolili napříč všemi soutěžemi už jedenáctkrát.

Když se Pirátům naposledy povedlo uhrát aspoň remízu, psal se rok 2011. Od té doby sepsali s Pařížany krutou sérii, která se táhne až do těchto chvil. A že by zrovna nyní měli za vlastní současné konstelace přerušovat nepřetržitou šňůru, se nedá moc očekávat. Všichni bez příkras předpokládají, že si domácí připíší i dvanáctou výhru za sebou nad tímto protivníkem, neboť Brest od debaklu s Montpellierem není úplně ve formě. Porážka následovala s Rennes, aspoň bod následně urval se Štrasburkem. "PSG má skvělý tým se skvělými hráči. V Lize mistrů je jedním z hlavních favoritů na vítězství," uvědomoval si hostující kouč Michel Der Zakarian.

Před pár dny Les Parisiens vstoupili úspěšně do milionářské soutěže, skolili Juventus, dosud na své konto zaznamenali na všech scénách sedm výher a jednu remízu. "Několik hodin po výhře jsme si zisk tří bodů užívali, hráči pak totiž měli den volna," prozrazoval domácí stratég Christophe Galtier. "Můj trenérský štáb se každopádně soustředil na kalendář zápasů a také na tento. Hned jsme analyzovali, co se nám proti Juventusu nepovedlo. Už se těšíme na Ligue 1."

Pochopitelně že domácí nehodlají polevovat ani na této frontě. V popředí tabulky je situace docela slušně, možná až nečekaně, napjatá, a setřást Marseille, Lyon nebo Lens nebude letos možná tak snadné, jako tomu bylo loni. "Nemůžeme si dovolit sundat nohu z plynu," povídal Galtier. "Když reprezentujete Paris Saint-Germain, vaši jedinou povinností je zvítězit," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 13.70 - 30.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Lille OSC  (sobota 21:00)
Marseille ve středu v Lize mistrů dřela do úmoru. V duelu s favorizovaným Tottenhamem se jí povedlo sehrát rovnocennou partii v prvním poločase, jenže po obrátce ji položilo do kolen brzké oslabení. Zapomenout na tenhle nezdar bude proti Lille bezpochyby důležité, protože boj o čelní pozice Ligue 1 je zkrátka neúprosný. Hosté každopádně nejsou ve špatné formě.

A především na cizích hřištích se LOSC daří paradoxně více než v domácím prostředí. Venku Dogy urvaly dohromady sedm bodů, lépe si doposud vedlo už jen vedoucí PSG a právě také nynější protivník, který vykázal o něco lepší skóre. Naposledy celek ze severu Francie urval tři body na půdě Montpellieru, předtím si poradil i s horkou korsickou půdou a skolil pokaždé urputné Ajaccio. Jen jednu kaňku možná mělo jeho poslední vystoupení před týdnem. Jediná branka, kterou hosté inkasovali, padla po nečekané skrumáži, do níž se ekipa zamotala úplně sama a zcela zbytečně. "Vůbec jsem s tou situací nebyl spokojený," čílil se Paulo Fonseca, šéf lavičky Lille. "Kontrolovali jsme hru, dominovali. Neměli bychom si zápasy takhle zavařit."

Olympique nemá zrovna nejlepší vzpomínky na svého soka z předchozích dvou sezón. Doma s ním dvakrát remizoval, u něho dokonce nevydoloval ani bod. "Uvidíme až den před tímto utkáním, jak budou hráči po fyzické stránce připraveni. Do té doby budeme mít k dispozici pouze jeden trénink," popsal nepříjemnější podmínky domácí lodivod Igor Tudor. "Rozhodně budu muset proti Lille podniknout nějaké změny v sestavě. V Londýně jsme obecně sehráli i slušnou druhou půli. Nemůžeme jet ovšem na plné obrátky po celých devadesát minut. Určitě se ale v tomto ohledu můžeme zlepšit na tréninku. Není snadné mít takový program," podotkl.

Ačkoli ze začátku ročníku se do marseillské branky postavil Rubén Blanco, teď už ji má plně pod palcem Pau López. A dle Tudorových slov se měnit nic na tomto faktu nebude. Ačkoli se třeba loni rozhodlo, že Steve Mandanda, jenž už působí v Rennes, odchytá Konferenční ligu a druhý jmenovaný Španěl ligovou scénu. "Na rotování brankářů nevěřím," vysvětlil Chorvat.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.69 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RC Lens - ES Troyes  (pátek 21:00)
Společně s vedoucím PSG a druhou Marseille zůstává v Ligue 1 po šesti odehraných kolech neporaženo už jenom Lens. Domácí každopádně po minulé remíze v Remeši ztratili těsný kontakt s oběma zmíněnými rivaly, dočasně se ovšem v páteční předehrávce mohou dokonce vyhoupnout před ně do samého čela, bezpodmínečně nicméně musejí Troyes doma porazit.

Pro domácí se nebude jednat o jednoduchý úkol, byť na první pohled se může zdát, že by se mu teď jeho protivník měl bez odporu klidit z cesty. Ne že by svěřenci trenéra Bruna Irlese od startu sezóny zářili, na druhou stranu se po úvodních třech porážkách v řadě zásadně zlepšili a v uplynulých třech zápasech vytěžili hodně solidních sedm bodů. Daleko horší zprávou je pro Les Sang et Or aktuální stav marodky. Nejenže paběrkují Gaël Kakuta či Wesley Saïd, avšak především Seko Fofana, tmel středu pole a vůbec jeden z nejhodnotnějších záložníků Ligue 1.

Domácí stratég Franck Haise si v žádném případě nechtěl stěžovat. Jestliže ještě pár dnů před tímto kláním nebylo jasné, jak rozsáhlé jsou zdravotní problémy všech tří zmíněných, pak při nominaci na duel se třeba Fofana i Kakuta dostali na soupisku. Je ale otázkou, zda se nakonec objeví v základní sestavě. "Jsme v dobré formě. Důležité je, abychom našli stabilitu, abychom získali směr, kterým se budeme řídit, a působili vyrovnaně. Takový mám úkol," mínil Haise.
RC Lens - pravděpodobná sestava:
Samba - Gradit, Danso, Medina - Frankowski, Samed, Poreba, Haïdara - Sotoca - Openda, David Costa
ES Troyes - pravděpodobná sestava:
Gallon - T. Baldé, Porozo, Rami, Palmer-Brown, Larouci - Rony Lopes, Kouamé, Tardieu, Ugbo - Mama Baldé
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.57 - 6.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain651024:416
2.Olympique Marseille651013:316
3.RC Lens642015:714
4.Olympique Lyon641115:713
5.FC Lorient641111:913
6.Lille OSC631213:1310
7.Montpellier HSC630316:129
8.Clermont Foot63038:109
9.Stade Rennes62228:78
10.AS Monaco62228:118
11.ES Troyes621311:147
12.AJ Auxerre62137:117
13.FC Nantes61326:86
14.Stade Reims613210:136
15.Toulouse FC61237:115
16.OGC Nice61234:85
17.Stade Brestois61238:165
18.Racing Strasbourg60425:74
19.Angers SCO60246:172
20.AC Ajaccio60153:101

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (10)

Přidat komentář
Univerzál

Tip 0? To je hodně zajímavý tip... Za mě Lens o třídu lepší a ještě doma, hodně bych se divil, kdyby to nedali.

Reagovat
Hurrikane

Mám je na tiketu, takže to (nečekaně) nedají.

Reagovat
Seydou Doumbia

takže protisázka na neprohru hostů ?

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
smazaný uživatel

Mbappe:

Aby jej pařížský celek udržel v klubu před odchodem do Realu Madrid, musel mu slíbit roli prakticky „hrajícího sportovního ředitele“.

To už je síla...

Reagovat
ADM

Messi je pán boh prihrávok za obranu

Reagovat
Rox

Celkově bůh, nikdo už nebude mít větší cit pro hru než tenhle magor.

Reagovat
Firkraag

pičus Slimani

Reagovat
REPLIKATOR

Slimani rozběh jak idiot a podle toho to taky dopadlo

Reagovat
REPLIKATOR

Messi jak si tam jenom chodí při bránění Brest může úplně v klidu kombinovat, jako kdyby hráli proti deseti.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele