Ligue 1 - preview 18. kola

15.12.2018, 08:25, aktualizováno 18.12.2018, 10:48
Previews
Osmnácté kolo Ligue 1 se dohraje netypicky v úterý. Odložen sem byl kvůli protivládním demonstracím duel Caenu s Toulouse. Domácí budou chtít uniknout ze sestupového pásma, k tomu ale potřebují přerušit sérii bez výhry...
SM Caen - Toulouse FC  (úterý 19:30)
Duel Caenu s Toulouse byl odložen kvůli z víkendu kvůli protivládním demonstracím tzv. hnutí žlutých vest. Dlouho ale fanoušci čekat nemuseli. Caen bude chtít přerušit neutěšenou sérii bez výhry. Toulouse se naopak pokusí navázat na poslední kolo a vítězství v Remeši.

Hosté přijíždějí do Caen jako patnáctý tým tabulky, to domácí jsou na tom o poznání hůř a momentálně jsou až osmnáctí, což by na konci sezony znamenalo sestup. I proto potřebuje Caen nutně tři body. V případě výhry by se na Toulouse dotáhl na jediný bod, ale hlavně by vyskočil ze sestupového pásma.

Jenže k tomu bude potřeba ukončit devítizápasové čekání na vítězství. Toulouse naproti tomu přijíždí povzbuzeno o poslední výhru 1:0 v Remeši, která ukončila jedenáct zápasů dlouhou šňůru bez tříbodové radosti.

Caenu bude scházet zraněný Genevois, nejistý je start Imoroua i Bammoua, který musel v posledním kole proti Štrasburku střídat. V pořádku už by naopak měl být Djiku. Do základní sestavy by mohl naskočit Saif-Eddine Khaoui, jehož branka zařídila se Štrasburkem bod.

Toulouse už bude moct počítat s Baptistem Reynet, který si odpykal karetní trest. Chybět ale ze stejného důvodu bude Manu García. Toulouse nepomohou ani Sangaré, Todibo a nejspíš ani Julien. S otazníkem je start Stevena Fortese.

Z posledních šesti vzájemných zápasů vyhrál Caen rovnou polovinu, Toulouse slavilo dvakrát. Mírným favoritem se tedy zdají být domácí, jenže jejich domácí forma je varováním. Mužstvo Fabiena Mercadala z 12 utkání na vlastním stadionu triumfovalo jedinkrát.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.14 - 3.19
více informací
Nîmes Olympique - Lille OSC  (neděle 15:00)
Domácí mají vskutku dobrou formu, o čemž budou chtít přesvědčit i protivníka z Lille. Svěřenci Christopha Galtiera však podávají stabilní výkony, které je zatím dostaly na druhou příčku tabulky.

Severofrancouzský celek sice v minulém kole pouze remizoval s Remeší, avšak to rozhodně není důvod k panice. LOSC po letech strádání (tehdy ještě s účastí Davida Rozehnala) opět okupují přední pozice, na čemž má svůj velký podíl nepochybně kouč Galtier, jenž roky předtím úspěšně vedl AS Saint-Étienne.

"Dnes jsme poněkud odpadli po fyzické stránce. Postrádal jsem v našem projevu větší energii a zaujetí. Když hrajete proti soupeři, který kolikrát brání zatažený v deseti lidech, je třeba si před bránou počínat chladnokrevněji. Remeš si asi zasloužila vyhrát, nicméně mě těší, že se můj tým nevzdává," řekl dvaapadesátiletý lodivod, jenž bude pro nejbližší duel postrádat akorát kapitána Adamu Soumaora.

Naopak za Nimes do hry nenaskočí Pierrick Valdivia a Moustapha Diallo. Proti Caen přišel na hrací plochu v samotném závěru Loïc Landré a jakožto střídající hráč dokázal o nějakých šest minut později rozhodnout toto střetnutí ve prospěch svého klubu. Prosadil se i Umut Bozok, takže se dá očekávat, že kouč Bernard Blaquart využije jeho formy i tentokrát.

Nutno připomenout, že zápas Les Crocodiles byl v minulém kole rovněž odložen. Nicméně ligový nováček, který se v minulé sezoně umístil na druhé příčce Ligue 2, se od postupu prezentuje velice organizovanou hrou, díky které zatím okupuje desátou pozici a rozhodně se nemusí klepat strachy před žádným soupeřem. Ani proti PSG to nebyla jednostranná podívaná. Šance na bodový zisk tedy rozhodně existuje i proti Lille.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.35 - 2.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - AS Saint-Étienne  (neděle 17:00)
ASSE a Nice se v tabulce nacházejí na šesté a sedmé příčce. Takže není divu, že jejich vzájemný duel bude dost sledovaný.

V případě Les Aiglons je to trochu s podivem, protože svěřenci Patricka Vieiry zatím dokázali vsítit jenom dvanáct branek. Mario Balotelli má zatím daleko do formy z minulé sezony. A podle nejnovějších zpráv se znovu dere do popředí jeho labilní povaha, která možná zapříčiní další brzké stěhování.

Těžko říct, jestli mu trenér dá po dalším incidentu šanci. Pravděpodobněji vedle Allana Saint-Maximina nakonec nenastoupí. Totéž ovšem platí pro Myziane Maolidu. Ten se naopak v devatenácti letech prezentuje nebojácným dojmem, ale do hry ho bohužel tentokrát nepustí zranění. Yoan Cardinale je na tom stejně, avšak Walter Benítez by ho mezi tři tyče tak jako tak nepustil.

Na druhé straně bude Jean-Louis Gasset bez čtveřice Gabriel Silva, Neven Subotić, Mathieu Debuchy, Romain Hamouma. Plně připravena bude ikona klubu Loïc Perrin a spolu s ním se v základní sestavě na krajích obrany objeví Kevin Monnet-Paquet a Pierre-Yves Polomat. V útoku nadále řádí Wahbi Khazri. Se střílením gólů ASSE problémy nemá.

Zatím jim Les Verts dali čtyřiadvacet, což je v této statistice řadí na šestou příčku. Na začátku prosince smolně nestačili na Bordeaux, nicméně předtím potěšil skalp FC Nantes, které pod Vahidem Halilhodžičem předvádí atraktivní ofenzivní fotbal. Utkání těchto dvou klubů bývaly v posledních letech vyrovnané a i tentokrát platí, že o vítězi může rozhodnout jeden jedený zásah.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 3.25 - 3.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Lyon - AS Monaco  (neděle 21:00)
Jednoznačným šlágrem neúplného kola bude ve Francii souboj dvou účastníků letošní Ligy mistrů Lyonu a Monaka. Situace hostí je i přes výhru na hřišti Amiens pořád hodně složitá a knížata budou na stadionu v Lyonu cílit na vítězství. Olympique Lyon by se zase rád posunul na pozice zaručující milionářskou soutěž i příští rok, v té letošní si po remíze se Šachtarem zajistil postup do osmifinále.

Olympique Lyon nebude mezi nejlepšími šestnácti celky chybět, potvrdila to závěrečná remíza ve skupině se Šachtarem Doněck. Lyon byl ve své skupině remízovým králem a vzhledem k tomu, že dokázal v jednom případě zvítězit nad Manchesterem City, získal nakonec osm bodů a setrval na druhé příčce.

Méně radosti však lyonským příznivcům dělá domácí soutěž. Les Gones byli před sezonou pasování do role pronásledovatele Paris Saint-Germain, ale k tomu se nedokázali ani trochu přiblížit. Lyon ztrácí na Pařížany už propastných šestnáct bodů! Navíc sám musí bojovat o umístění v první trojici, která zaručuje Ligu mistrů i pro příští rok. Tyto příčky v současné době okupují Lille a Montpellier, zatímco Les Gones jsou až čtvrtí. To se v zápase s Monakem může změnit.

Lyon je v dosavadním průběhu ligové sezony zklamáním, ale co teprve výkony Monaka? Knížecí klub prožívá nejhlubší krizi ve své letité historii a ta ještě zdaleka není u konce. V Lize mistrů obsadilo Monako až čtvrté místo, ale to v tuto chvíli není vůbec podstatné. Mnohem důležitější je situace na domácí scéně. Po šestnácti kolech totiž patří Monaku stále předposlední příčka! "Známe naší situaci, potřebujeme body a to rychle, takže musíme ukázat dobrou mentalitu a společně bojovat. Je pravda, že Lyon dokáže produkovat některé velmi dobré, ale i špatné zápasy. My do toho jdeme s tím, že chceme vyhrát, i když víme, že to nebude snadné," prohlásil na stránkách klubu Yuri Tielemans.

Monako v minulém kole porazilo Amiens a alespoň částečně zlepšilo své vyhlídky na co nejrychlejší záchranu. V tomto kole ale čeká knížecí klub další ostrá zkouška - Olympique Lyon. Les Gones přišli na delší dobu o obránce Rafaela a k dispozici nebudou ani další jako Amine Gouiri, Jérémy Morel či Maxwel Cornet. Bruno Génésio však má základní jedenáctku víceméně pohromadě a proti Monaku může nasadit to nejsilnější, což se bohužel o Monaku říci nedá.

Nekonečný výčet zranění knížecího klubu nebere konce. Thierry Henry má totálně zdevastovaný kádr a to v tuto chvíli v žádném případě neulehčuje už tak složitou situaci. Monako bude muset v Lyonu znovu improvizovat se sestavou a zapojit zatím neznámé mladíky, koneckonců v letošní sezoně nepůjde o nic nového.
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Marcal, Marcelo, Tete - Mendy, Aouar, Ndombélé, Dubois - Depay - Dembélé, Terrier
AS Monaco - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Gabriel, Glik, Mukinayi, Raggi - Henrichs, Tielemans, Bennasser, Diop - Sylla, Falcao
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 5.47 - 8.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - Racing Strasbourg  (sobota 20:00)
Jediné utkání sobotního programu, které nebylo odloženo, se odehraje v Remeši na stadionu Auguste-Delaune, kam zavítá Racing Štrasburk. Oba celky hrály i minulý týden a ve svých zápasech shodně remizovaly. Forma je na obou stranách víceméně stejná, o něco lépe si pak v tabulce vede alsaské mužstvo.

Remeš se proti Štrasburku postaví po více než roce a půl a vůbec poprvé v nejvyšší soutěži. Dříve se soupeři utkávali v Ligue 2, kde spolu mají vyrovnanou bilanci. Koneckonců vyrovnané utkání se očekává i tentokrát, neboť na sebe narazí jedenáctý celek s osmým.

Remešský nováček si v letošní sezoně vede více než obstojně, jedenácté místo po sedmnácti odehraných kolech není vůbec špatnou vizitkou, navíc pokud vítězně zvládne i zápas se Štrasburkem, výrazně se přiblíží evropským pohárům. Jakkoliv je to hezká představa, cíle klubu jsou přeci jenom skromnější. Svěřenci Davida Guiona by se při svém návratu na scénu Ligue 1 rádi bezpečně zachránili. Zatím si v tom vedou dobře, pravidelně bodují, což se jim podařilo i minulý týden na půdě druhého Lille (1:1).

Dobře si vede i Štrasburk, který je v tabulce ještě o další tři příčky výše. Loni měl alsaský celek velké problémy se záchranou, letos se zatím drží v první polovině tabulky a za sebou nemá vůbec špatné výsledky. Výhry s Lyonem, Monakem, Nice, Lille nebo remíza s Marseille či PSG! Na druhou stranu Štrasburk ztrácí s menšími kluby a bude zajímavé sledovat, jak si povede v Remeši, tedy na půdě, kde nikdy v novodobé historii nezvítězil.

Domácí tým se bude muset obejít bez Bahanacka, Fontaina, Kamary, Lemaitra, Metaniera a Pinsona. Otazník visí rovněž nad startem Chavarrii, který v minulé kole střídal pro svalové zranění. Též na druhé straně barikády je situace podobná. Racing musí oželet Grimma, Saadiho, Carola, Goncalvese a Zohiho.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Mendy - Konan, Abdelhamid, Engels, Foket - Chavalerin, Romao - Doumbia, Cafaro, Oudin - Chavarria
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Koné, Mitrović, Martínez - Lala, Sissoko, Martin, Lienard - Thomasson - Corgnet, Mothiba
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.14 - 3.92
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain16142049:1044
2.Lille OSC1794425:1531
3.Montpellier HSC1685324:1229
4.Olympique Lyon1684426:2028
5.Olympique Marseille1682629:2526
6.AS Saint-Étienne1675424:2126
7.OGC Nice1674512:1425
8.Racing Strasbourg1758427:2123
9.Nîmes Olympique1665524:2123
10.Stade Rennes1765623:2523
11.Stade Reims1757511:1522
12.Girondins Bordeaux1656519:1921
13.FC Nantes1655624:2420
14.Angers SCO1646619:2118
15.Toulouse FC1646614:2418
16.Dijon FCO1744916:2816
17.Amiens SC17511116:3016
18.SM Caen1728715:2214
19.AS Monaco1634916:2413
20.EA Guingamp17151112:348
Zbývající zápasy
15.12. 20:00Amiens SC - Angers SCO (zápas odložen)
15.12. 20:00FC Nantes - Montpellier HSC (zápas odložen)
16.12. 21:00Olympique Marseille - Girondins Bordeaux (zápas odložen)
16.01. 19:00EA Guingamp - Stade Rennes
13.03. 00:00Dijon FCO - Paris Saint-Germain

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Langi

Lyon - Monaco kurz 1,45 na domaci ...to bude plichta jak vysita

Reagovat
smazaný uživatel

Golovin

Reagovat
Langi

Aha ok beru zpet...uz chapu proc je Monaco tam kde je...takhle zoufalej vykon jsem dlouho nevidel...prvni zblabunka na branu od nich v 68. minute...Lyon klasicky chybuje a kupi nepresnosti a stejne je na mici drtej jako prase

Reagovat
smazaný uživatel

Příšernej výkon.

Reagovat
Israha

Payet chce odpálit Garciu, že nedá dvě penalty za zápas a způsobí tím vyřazení? To se fakt letos nedá...mě by zajímalo, co se tak zásadně změnilo oproti loňské sezoně.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele