Ligue 1 - preview 14. kola

23.11.2018, 09:10, aktualizováno 25.11.2018, 08:29
Previews
Lille cestuje do Nice a může se vrátit na druhé místo tabulky, na které si brousí zuby i Montpellier, ten hraje doma s Rennes. Kolo bude zakončeno v Amiens, kam přijede Olympique Marseille...
Montpellier HSC - Stade Rennes  (neděle 15:00)
Montpellieru se poslední zápas před reprezentační přestávkou nezdařil, utrpěl teprve svou druhou porážku v sezóně, a rád by tenhle neúspěch odčinil proti Rennes. Jestli chce usilovat o popředí, potřebuje jednoduše udržovat konstantní výkonnost. Jeho soupeř se nachází ve středu tabulky, rozhodně by se chtěl pohybovat výše a taktéž bojovat o příčky zaručující evropské poháry.

Domácí prožívají po letech paběrkování zatím velmi dobrý ročník. Určitě se příliš nečekalo, že by po třinácti kolech mohli být čtvrtí a zvítězit ve více jak polovině všech utkání. Doma spoléhají především na pevnou defenzívu. Dosud v sedmi případech inkasovali jen třikrát a takovou statistikou se může pyšnit už jen neotřesitelný vládce PSG a Lille, ještě lépe je na tom v tomhle ohledu Remeš.

Trenér Michel Der Zakarian si moc dobře uvědomuje, že výkon jeho týmu proti Angers dva týdny zpátky nebyl ani náhodou ideální. "Dostali jsme branku po rohovém kopu, protože jsme byli nepozorní. Přitom jsme věděli, že standardky má silné," čertil se. "Nevím, jestli ta porážka byla zasloužená. Nebyli jsme dobří na míči, nepřihrávali jsme si přesně. Byli jsme zklamaní."

Dlouhodobě Der Zakariana netrápí žádné mnohačetné absence, chybět mu bude v tomhle klání pouze Keagan Dolly, po dvouzápasové stopce naopak může počítat s Pedrem Mendesem. Možná ale v montpellierské sestavě dojde po porážce s Angers k malým změnám v sestavě. V záloze by se například od začátku mohl objevit Salomon Sambia na úkor Damiena Le Talleca.

Rennes se neprezentuje dle vlastních představ ani v Ligue 1, ani v Evropské lize. Zaznamenat nějakou delší šňůru slušnějších výsledků nedokáže, v uplynulých šesti střetnutích vyhrálo pouze jednou, a to na půdě Caen. Naposledy remizovalo v bretaňském derby s Nantes. "Ale vzhledem k úsilí, jaké mí hráči vynaložili, jsme si zasloužili tři body," hodnotil konečnou plichtu kouč Sabri Lamouchi.

Po karetním trestu hosté mohou znovu počítat s Ramim Bensebainim, jenž by měl operovat na levém kraji obrany, plně fit je taktéž Hamari Traoré. Zranění jsou však Ludovic Baal, Romain Danzé i brankářská dvojka Abdoulaye Diallo, nejistý je start u Mexera a u Gerziho Nyamsiho. "Od začátku sezóny je to totéž. Máme pocit frustrace. Musíme být lepší," dodával Lamouchi.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.28 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Lille OSC  (neděle 17:00)
Lille se může vrátit na duhou pozici, pokud na půdě Nice získá alespoň bod. Hostům poslední dva zápasy nevyšly podle představ, což hodlají na francouzské riviéře napravit. Nice je naopak ve skvělé formě, vyhrálo čtyři soutěžní zápasy v řadě.

Patrick Vieira může být konečně s výkony svých svěřenců spokojen. Nice po špatném začátku našlo optimální rytmus a v současnosti je horko těžko k poražení. Ve francouzské lize vyhráli Orli tři zápasy v řadě a během toho ještě přidali vítězství v ligovém poháru proti Auxerre. Trenér Patrick Vieira zapracoval zejména na defenzivní části, v oněch třech ligových zápasech jeho tým ani jednou neinkasoval!

Do Allianz Riviery zavítá Lille, které po letech strádání zažívá výtečný start do sezony a jenž po třinácti kolech okupuje pozice zaručující Ligu mistrů. Jaký to rozdíl oproti minulé sezoně, kdy se tým zachraňoval. Lille před reprezentační přestávkou nestačilo na suverénní Paris Saint-Germain a posléze bralo jen bod v zápase se Štrasburkem. Po dvou zápasech bez vítězství chtějí Dogy zpátky na vítěznou vlnu.

A že to Lille nebude mít jednoduché dokazuje jednak výtečná forma domácích a také fakt, že hostům se proti Lille dlouhodobě nedaří. Dogy nad tímto soupeřem naposledy vyhrály v roce 2012! Od té doby spolu sehrály týmy dvanáct ligových duelů a rovnou polovinu z nich Nice vyhrálo, zbytek remizovalo. Podaří se severofrancouzskému klubu nelichotivou bilanci utnout? V loňské sezoně vyhrálo Nice na vlastním stadionu jen těsně 2:1, když devět minut před koncem rozhodl Wylan Cyprien.

Domácí Orli nastoupí bez dlouhodobě zraněného Pierra Leese-Meloua, jde o jedinou absenci, kterou musí Patrick Vieira řešit. Jeho protějšek Christophe Galtier zase nemůže počítat s Ballo-Tourém a Thiagem Mendesem, oba do hry nepustí zranění.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Benítez - Sarr, Dante, Herelle - Boscagli, Tameze, Cyprien, Makengo, Atal - Balotelli, Saint-Maximin
Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Maignan - Celik, Fonte, Soumaoro, Pied - Pepe, Ikone, Bamba - Fonte
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.18 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Amiens SC - Olympique Marseille  (neděle 21:00)
Marseille na přelomu října a listopadu chytila poměrně slušnou krizi, poslední vítězství nad Dijonem by ale mohlo naznačovat, že by se jí mohlo blýskat na lepší časy. Pořád je v kontaktu s popředím tabulky, měla by však začít sbírat pravidelně dobré výsledky, aby nemusela dohánět nějaké zbytečné manko. Tentokráte se představí na půdě věčně podceňovaného Amiens.

Ve francouzském tisku byl OM poměrně dost kritizován za neaktivitu na letním přestupovém trhu. Je totiž pravda, že především útočníci jako Konstantinos Mitroglou nebo Valére Germain opravdu hodně strádají, a do útoku přitom nikdo nepřišel. Na druhou stranu střelecky neprůbojný určitě není Dimitri Payet, i když by to u něj mohlo být lepší, a především pak ne Florian Thauvin.

Francouzský záložník stihl vsítit už sedm branek v Ligue 1, jednu také v Evropské lize. "Loni jsme měli takovou sezónu, jakou jsme měli, protože pořád skóroval. Teď je mistr světa a musí v tom pokračovat. Musí zůstat pokorný," říkal o svém svěřenci trenér Rudi Garcia. "Některé věci by mohl dělat mnohem lépe, ale je trochu fyzicky indisponován," přiznával.

I Thauvin by se už ovšem potřeboval chytit. Vždyť v lize naposledy vsítil gól na začátku října, což je na něj poměrně neobvykle negativní statistika. "Flo je náš špičkový forvard. Umí střílet branky a nemusí se kvůli tomu pohybovat vyloženě ve středu hřiště. Je to mimořádný hráč s velkým talentem. Je velmi inteligentní a nechá si cokoliv poradit," pochvaloval Thauvina nadšený Garcia.

Hodně se mluvilo o tom, že by do Marseille mohl zamířit v létě Mario Balotelli. Garcia však zpětně nesmutní, že se nakonec tenhle přestup neuskutečnil. "Byl naší prioritou. Nemyslím si však, že by bylo rozumné vyhovět jeho finančním požadavkům," říkal. "Nemám chuť mluvit o tom, jestli v lednu někoho přivedeme. Mitroglou i Germain potřebují naši důvěru a měli by dostat šanci."

Loni Olympique uspěl naplno v obou utkáních proti Amiens. To mimochodem před reprezentační přestávkou nečekaně vyhrálo v Toulouse a přerušilo svou sérii tří porážek v řadě. Jeho prioritou je udržet se v nejvyšší soutěži. A bude to v jeho případě zřejmě boj do posledních kol. V tuto chvíli ho dělily po třinácti odehraných kolech od osmnácté příčky jen dva body.

Domácí trenér Christophe Pélissier dostal nedávno od svého klubu přidáno. A prezident Bernard Joannin tohoto kroku určitě nelituje. "Pokud se budeme zlepšovat, věřím tomu, že Christophe neodejde. Jsem rád, že můžu mít takového kouče," uvedl v rozhovoru pro deník L'Équipe. "Je to v podstatě jako s vaší ženou. Prostě se nemusíte obávat, že by vás náhle opustila."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.87 - 3.71 - 1.81
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paris Saint-Germain - Toulouse FC  (sobota 17:00)
Hodně se o tom hovořilo po skončení reprezentační přestávky. Neymar i Kylian Mbappé se totiž během plnění povinností ve svých nároďácích zranili a rozhodně nebudou PSG k dispozici v nynějším souboji s Toulouse. V lize si přitom domácí mohou dovolit zaváhat. Otázkou je, jak na tom oba nakonec budou pro utkání Ligy mistrů.

Třináct výher z třinácti odehraných kol, třináctibodový náskok na druhé Lille, to je aktuální postavení pařížského giganta v Ligue 1. Ačkoli by nerad přerušoval svou rekordní sérii, určitě by nebylo velkou tragédií, kdyby náhle, z ničeho nic, skončila. Větší pozornost se totiž v hlavním městě Francie upíná na středeční měření sil s Liverpoolem.

Kouč Thomas Tuchel bude své dva klenoty pro utkání s TFC rozhodně šetřit. Věří však, že v milionářské soutěži je už bude mít k dispozici. Šance se každopádně vlivem těchto dvou absencí otevírá pro jiné, méně vytížené hráče. A jedním z nich je taktéž Maxim Choupo-Moting, který loňské působení ve Stoke City vyměnil za PSG.

Zatím letos Kamerunec odehrál v lize jen čtyři zápasy a vstřelil jeden gól. "S Neymarem jsem narychlo mluvil, bylo to těsně poté, co se zranil. Myslím si, že to nebude nic vážného. Doufám, že příští týden bude připravený," přál si brzké uzdravení svého spoluhráče Choupo-Moting. "Je to skvělý hráč. Věřím, že nebude dlouho zraněný."

Dani Alves a Layvin Kurzawa se údajně již uzdravují po svých zdravotních problémech, ale s jejich návratem na hřiště proti Toulouse se ještě nepočítá. Chybět jinak bude PSG taktéž Juan Bernat, a to kvůli nasbíraným žlutým kartám. Připomeňme jen, že naposledy si Tuchelovo mužstvo bez problémů poradilo v Monacu, kde vsítilo hned čtyři góly.

Zato Toulouse doma padlo s Amiens, zaznamenalo již svou čtvrtou porážku z pěti utkání a od sestupového pásma ho dělí jen tři body. Jeho krize pokračuje i nadále. "Byl to ale nezasloužený výsledek v kontextu počtu našich šancí. Nebyli jsme v koncovce důrazní. Musíme najít na naší situaci řešení," říkal před dvěma týdny kouč Alain Casanova.
Paris Saint-Germain - pravděpodobná sestava:
Buffon - N'Soki, Kimpembe, Kehrer - Diaby, Draxler, Rabiot, Nkunku - Di María, Cavani, Weah
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Reynet - Moreira, Amian, Jullien, Moubandje - Bostock, Cahuzac - Dossevi, Garcia, Gradel - Iseka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.80 - 28.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SM Caen - AS Monaco  (sobota 20:00)
Kdo by to byl před sezonou řekl, že po třinácti kolech od sebe bude dělit Caen a Monaco pouhých pět bodů a že se oba celky budou krčit na chvostu tabulky. Krize v knížecím klubu je, zdá se, hluboká. A uvidíme, jestli ho z ní dokáže vyvést právě téměř odchovanec Thierry Henry.

"Věděli jsme, že proti PSG to bude těžké. Měli jsme velkou šanci vyrovnat na 1:1, jenže jsme nakonec ani nevystřelili. Po změně stran jsme také mohli snížit, ale rozdíl v kvalitě a jistotě byl obrovský. Navíc se zranili další dva hráči. Ta situace se prostě začíná vymykat kontrole. Snad se nám podaří podepsat další hráče. Nicméně musíme zůstat optimisty a nadále tvrdě pracovat. Na ničem jiném teď nezáleží," prohlásila legenda Arsenalu.

Ten výčet zraněných fotbalistů skutečně na první pohled nebere konce: Rony Lopes, Pietro Pellegri, Kevin N’Doram, Danijel Subašić, Adama Traoré, Jean Eudes Aholou, Stevan Jovetić, Djibril Sidibé, Julien Serrano, Almamy Touré. K tomu ještě připočtěme vykartovaného Andreu Raggiho. Nadějné vyhlídky tedy určitě vypadají jinak.

Alespoň, že se k tréninku vrátili Willem Geubbels a Alexandr Golovin a že připraveni budou také Diego Benaglio, Kamil Glik, Jemerson, Youri Tielemans, Nacer Chadli a Radamel Falcao, tedy kvalitní, zkušení hráči, kteří při dobré formě dokážou veliké věci. Útěchou pro Henryho může být fakt, že produktivita Caen je ještě o malinko horší a že o tři z jedenácti vstřelených gólů se postaral Enzo Crivelli, jenž bude proti Monaku chybět kvůli karetnímu trestu.

Stejně jsou na tom i jeho spoluhráči Adama Mbengue a Frederic Guilbert. Zraněný je Romain Genevois a v tuto chvíli není zcela jasné, jestli budou schopní případně odehrát alespoň nějakou porci minut Emmanuel Imorou a Yacine Bammou. Fabien Mercadal tedy bude muset v útoku rovněž improvizovat, takže šanci na hrotu dostane patrně Malik Tchokounté, jenž se v Ligue 1 ve třiceti letech teprve rozkoukává.

"Měli jsme dvě nebo tři stoprocentní šance, ale abychom byli upřímní, nebýt výborného zákroku brankáře, mohli jsme v poslední minutě ztratit i tu remízu. Hráli jsme venku, a když uvážím, v jaké se nacházíme pozici, můžu být s výkonem týmu spokojený. I když ta hra na rychlé protiútoky nám ve finále příliš nevycházela," hodnotil po minulém kole zmíněný kouč, který nahradil v Caen oblíbeného Patrice Garandeho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.27 - 2.56
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Dijon FCO - Girondins Bordeaux  (sobota 20:00)
Dijon se pokusí vylepšit svou nezáviděníhodnou pozici v duelu proti Bordeaux. Les Girondins naopak doufají, že se po třech remízách v řadě podaří urvat všechny tři body.

Před reprezentační přestávkou se na Matmut Atlantique zrodila bezbranková remíza, kterou Eric Bedouet komentoval následujícími slovy: "Vytvořili jsme si několik výborných šancí, ze kterých jsme mohli skórovat. Ale neskórovali jsme. A to je problém, protože nám v zakončení chybí zabijácký instinkt. Gólů dáváme málo. Během sezony je normální, že se v některých obdobích střelecky nedaří. Hrajeme každé tři dny. Tohle byl náš čtyřiadvacátý zápas v sezoně. Byl bych rád, kdybychom ho vyhráli, ale bohužel se to nepodařilo. Přesto hledím do dalších utkání s optimismem."

Absence na straně jeho celku rozhodně není početná. Igor Lewczuk je zraněný a Sergi Palencia vykartovaný. Do hry zřejmě nebudou moci zasáhnout ani Alexandre Mendy a Andreas Cornelius, nicméně u nich se nejedná o problém dlouhodobějšího rázu. K dispozici naopak budou Younousse Sankharé a Youssouf Sabaly.

Na druhé straně barikády zůstává mimo akorát Chang-Hoon Kwon, jenž smolně přišel o letošní mistrovství světa. Alespoň někdo ze čtveřice Gourcuff, Yambéré, Coulibaly a Balmont by eventuálně v případě nepříznivého stavu mohl do hry zasáhnout. Plně připraveni budou Naïm Sliti, Julio Tavares, Frédéric Sammaritano, Mehdi Abeid a Morgan Amalfitano, takže Dijon rozhodně není bez šance.

V minulém kole byla soupeřem silná Marseille a na Stade Vélodrome uštědřila hostujícímu klubu porážku 0:2, která byla v probíhajícím ročníku pro FCO už šestou. "Mrzí mě, že jsme si v prvním poločase v okolí šestnáctky nepočínali odvážněji. Hráči soupeře nám totiž nechávali dost prostoru, ale naši útočníci nebyli dostatečně sebevědomí. Hodně mě mrzí také především ten první inkasovaný gól, a také fakt, že máme dost zraněných hráčů. Nacházíme se ve složité situaci, ale v kabině dál vládne týmový duch, a tak věřím, že se z ní dokážeme dostat," prohlásil kouč Olivier Dall’Oglio, který na Bordeaux dokázal se svými svěřenci před rokem vyzrát. Akorát to se prezentovali o poznání bojovnějším stylem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.24 - 2.58
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Nantes - Angers SCO  (sobota 20:00)
Nantes po čtyřech výhrách remizovalo, nicméně při současném rozpoložení a formě Emiliana Saly vstoupí i do střetnutí s Angers v roli mírného favorita. Byť tedy oba soupeře dělí v tabulce pouhopouhý bod.

V minulém kole si SCO připsali na konto hned tři, když se jim nejtěsnějším možným rozdílem podařilo zdolat Montpellier, který proto ztratil druhou příčku. Pro družinu Stéphana Moulina šlo o první vítězství po pětizápasovém půstu. Střelecky si přitom borci nevedou špatně, přestože v minulé sezoně sedmnáctigólový Karl Toko Ekambi odešel v létě do španělského Villarrealu. "Jsem šťastný, že se nám podařilo vyhrát. A tohle vítězství chutná opravdu sladce. Chtěl jsem, abychom je hlavně nepouštěli do přečíslení a abychom si hlídali křídelní prostory. Neprohráli jedenáct utkání v řadě, takže tahle výhra je skutečně výjimečná. A rozhodně jsme ji potřebovali," pochvaloval si jednapadesátiletý kouč, který v západofrancouzském městě působí už od roku 2011.

K dispozici má jako v podstatě jediný ze všech trenérů Ligue 1 kompletní kádr, včetně Ismaëla Traorého, Thomase Manganiho, Abdoulaye Bamby a Vincenta Payota. Vzhledem k úspěchu proti MHSC se nedá očekávat, že by se rozhodnul pro výraznější změny v sestavě. Dost možná tedy i ještě v předminulé sezoně nepostradatelný Mangani zůstane pouze na lavičce náhradníků.

V Nantes po příchodu Vahida Halilhodžiće předvádí výborné výkony a divácky atraktivní fotbal. Nejeden příznivec bretaňského klubu si jistě vzpomenul na dobu, kdy tam působil Sergio Conceicao. A jak uvedeno, teď se navíc pořádně střelecky probudil i argentinský útočník Emiliano Sala, jenž s jedenácti trefami vévodí spolu s Kylianem Mbappém z PSG tabulce kanonýrů. Prosadil se i o předminulém víkendu, kdy zařídil remízu na Roazhon Parku v Rennes. "Tenhle bod určitě bereme. Když nemůžete vyhrát, musíte alespoň vyrovnat. Na druhou stranu jsem přesvědčený o tom, že si v ofenzivě dokážeme počínat lépe. Na druhou stranu jsem rád, že jsme soupeři kromě té penalty nedovolili žádné další velké příležitosti. Rennes má v kádru dva nebo tři rozdílové hráče. My takové nemáme. Jsem rád, že jsme po té sérii výher neprohráli a už se těším na další zápasy po reprezentační pauze," prohlásil bosenský kouč, jenž byl před letošním mistrovství světa odejit od japonské reprezentace.

Les Canaris se budou muset obejít bez vykartovaného Valentina Rongiera. Zcela ready patrně nebude Enock Kwateng, jenž jinak proti Les Rouges et Noirs odehrál dobrý poločas. Na pravý kraj obrany si však tentokrát s velkou pravděpodobností stoupne Fábio, jeden z šesti Brazilců, kteří tedy v současnosti oblékají žlutý kanárkový dres i na klubové úrovni.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.27 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stade Reims - EA Guingamp  (sobota 20:00)
Přes sedm let nedokázala Remeš porazit na vlastním stadionu Guingamp a nyní má všechny předpoklady k tomu, aby se jí to povedlo. Domácím patří solidní deváté místo, zatímco Guingamp je i pod staronovým trenérem poslední.

Remeši sice zápas před reprezentační přestávkou nevyšel, nováček prohrál v Saint-Étienne 0:2, ale předtím ho z osmi zápasů přehrál jen Paris Saint-Germain. I díky této bilanci patří nováčkovi letošní sezony více než dobré deváté místo. Situace ve středu, potažmo druhé polovině tabulky, je ve francouzské Ligue 1 jako vždy velmi vyrovnaná.

Guingamp zůstává se sedmi body na posledním místě a zatím mu nepomohlo ani angažování Jocelyna Gourvenneca, který u týmu již jednou působil. Obnovenou premiéru si odbyl v domácím zápase proti Lyonu a přestože jeho tým předvedl sympatický výkon, s favoritem nakonec po přestřelce 2:4 prohrál.

Loni ani předloni na sebe tyto týmy nenarazily. Poslední vzájemné střetnutí je z března 2016, kdy se hrálo právě na tomto stadionu. Guingamp zvítězil díky jediné brance Sankharého 1:0. Celková bilance je ale zajímavá, Remeš dokázala o rok dříve na půdě EAG vyhrát, ale doma se jí to nepovedlo přes sedm let. Naposledy v roce 2011 v o stupeň nižší soutěži.

Domácí se budou muset vypořádat s dvěma absencemi, zdravotní stav nedovolí startovat Tristanu Dingomemu i Marvinu Martinovi. Guingamp postrádá ještě o dvě jména navíc. Již delší dobu je zraněný Lucas Deaux a v pořádku nejsou ani Ludovic Blas, Nolan Roux a Ronny Rodelin.
Stade Reims - pravděpodobná sestava:
Mendy - Konan, Abdelhamid, Engels, Foket - Chavalerin, Romao - Doumbia, Cafaro, Oudin - Chavarria
EA Guingamp - pravděpodobná sestava:
Johnsson - Ikoko, Kerbrat, Sorbon, Rebocho - Fofana, Didot, N'Gbakoto - Coco, Thuram, Benezet
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.04 - 3.19 - 4.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Racing Strasbourg - Nîmes Olympique  (sobota 20:00)
Racing Štrasburk od konce září nenašel přemožitele a i po reprezentační přestávce věří, že se mu povede na lichotivou sérii navázat. Alsasané přivítají ve 14. kole nováčka Nimes Olympique, se kterým se před dvěma lety potkávali ve druhé nejvyšší soutěži.

Domácí fotbalisté se před pauzou rozehráli k dobrým výkonům a i když spoustu zápasů zremizovali, pořád mohou být s aktuálním umístěním na osmém místě naprosto spokojeni. Vždyť loni se Racing zachraňoval a letos má kupodivu blíže k evropským pohárům, než sestupovým pozicím.

Racing má v tuto chvíli tři remízy v řadě, s Guingampem, Toulouse a Lille, a právě tato tři utkání krásně charakterizují nevyzpytatelnost celé soutěže. Prvně jmenovaný soupeř je totiž poslední, zatímco Lille hraje na pozicích zaručujících Ligu mistrů. A že Štrasburk může hrát s kýmkoliv dokazuje i výhra nad Monakem nebo remíza v Montpellieru.

Také Nimes se může pochlubit zajímavými výsledky, na druhou stranu poslední kolo s Nice těsně nezvládlo a v tabulce je až čtrnáctý. Před osmnáctým Dijonem má sice tříbodový náskok, ale nějaké body ze stadionu de la Meinau by se mu hodily.

Štrasburk se musí vypořádat se třemi absencemi, zatímco Saadi a Carole jsou na marodce zraněných, Grimm bude chybět pro karetní trest. Podobně jsou na tom i hosté z jihu Francie. Valdivia, Diallo a Thioub mají blíže nespecifikovaná zranění a Landre s Maouassou si odpykávají karetní trest.
Racing Strasbourg - pravděpodobná sestava:
Sels - Martinez, Mitrović, Koné - Lienard, Martin, Sissoko, Aaneba - Corgnet - Mothiba, Costa
Nîmes Olympique - pravděpodobná sestava:
Bernardoni - Ripart, Briancon, Lybohy, Miguel - Depres, Savanier, Valls, Bouanga - Guillaume, Bozok
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.28 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - AS Saint-Étienne  (pátek 21:00)
Páteční večer ve francouzské elitní lize nabízí hodně atraktivní utkání. Jde totiž o Derby Rhone-Alpes mezi domácím Olympiquem Lyon a Saint-Étienne. Derby s pořadovým číslem 117 je umocněné také tím, že oba celky jsou v tabulce vedle sebe.

Zápasy mezi Lyonem a Saint-Étienne jsou vždycky hodně vyhrocené a atmosféra na stadionu to dává jasně najevo. Tentokrát se v rámci páteční předehrávky 14. kola do sebe pustí dva sousedi v tabulce, které dělí jen jeden bod! Ten má k dobru domácí Lyon, který samozřejmě staví také na domácí půdě a síle vlastního publika.

Lyon v minulém kole konečně zase vyhrál, takže se dá říct, že mu reprezentační přestávka nevyhovuje a přetrhala mu dobrou formu. Za oběť padl Lyonu Guingamp, který doma sice nehrál vůbec špatně, ale doplatil na skvělou formu Memphise Depaye, jenž vstřelil dvě branky ze čtyř celkových. Lyon je nyní i díky tomu na solidním čtvrtém místě a chce ještě výš. A není lepší utkání, než slavné derby.

To si uvědomuje i mladý talent Lyonu Houssem Aouar, který poznamenal: "Tohle pro nás bude hodně speciální utkání. Jako hráči Lyonu jsme si dobře vědomi toho, co je v sázce. Případné zaváhání by naši fanoušci jen těžko odpouštěli. Musíme dát do zápasu úplně všechno. Chceme udělat maximum pro to, abychom tu mezeru mezi námi a Saint-Étienne alespoň trochu zvětšili, protože teď je to mezi námi v tabulce hodně těsné. Každý, kdo nastoupí, ze sebe určitě vydá to nejlepší," říká odhodlaný mladík.

Oba týmy se spolu už velmi dobře znají a doma má historicky větší šance Lyon. Jeho soupeři se povedlo okrást domácí o tři body naposledy před čtyřmi lety. Naposledy se mezi oběma týmy urodila remíza, o což se na straně Lyonu zasloužil útočník Mariano Díaz už v 19. minutě. Nadějné vedení ale domácí neudrželi, protože v 90. minutě srovnal na konečných 1:1 zkušený obránce Mathieu Debuchy.

Saint-Étienne musí nedávná pauza mrzet ještě mnohem víc. Před ní totiž vyhrálo už dvakrát po sobě. V minulém kole se mu povedlo doma porazit Stade Reims o dvě branky, přičemž domácí udrželi čisté konto. Navíc se jim vyprazdňuje marodka, na níž je v tuto chvíli jen Loic Perrin. Domácí Lyon zase postrádá Gouiriho s Morelem.

Zkušený obránce Neven Subotić před zápasem sdělil: "Lyon je pro nás vždycky velmi silným soupeřem a na jeho zápasy se všichni těšíme. Ta rivalita tady je obrovská, což jsem velmi brzy pochopil. Nemůžu se dočkat, až nastoupíme. Musíme si dát dobrý pozor na jeho protiútoky, které se dají zastavovat jen velmi obtížně," dodává veterán Subotić.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.21 - 5.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Paris Saint-Germain13130045:739
2.Lille OSC1382321:1026
3.Montpellier HSC1374220:825
4.Olympique Lyon1373323:1624
5.AS Saint-Étienne1365219:1723
6.Olympique Marseille1371524:2122
7.OGC Nice1362510:1420
8.Racing Strasbourg1346320:1618
9.Stade Reims134548:1217
10.FC Nantes1344520:1816
11.Girondins Bordeaux1344514:1516
12.Stade Rennes1344516:1916
13.Angers SCO1343617:1915
14.Nîmes Olympique1335518:2014
15.Toulouse FC1335511:2114
16.Amiens SC1341813:2113
17.SM Caen1326511:1612
18.Dijon FCO1332812:2311
19.AS Monaco1314812:227
20.EA Guingamp131489:287

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Bránenie štandardiek je katastrofálne.

Reagovat
onze

ALLEZ PARIS SG ! ! !

Reagovat
Kixi Syhimour

A pořád jsou výše než Monaco....

Reagovat
smazaný uživatel

tak MOnacu chybí 12 hráčů, což je neskutečný pech

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele