LaLiga - preview 18. kola

06.01.2018, 08:51, aktualizováno 08.01.2018, 08:20
Previews
Souboj týmů ze druhé poloviny tabulky zakončí osmnácté kolo španělské nejvyšší soutěže. Málaga je na předposledním místě a má možnost přiblížit se k příčkám zaručujícím záchranu, k tomu potřebuje porazit barcelonský Espanyol...
Málaga CF - Espanyol Barcelona  (pondělí 21:00)
V dohrávce 18. kola španělské LaLigy se utkají dva kluby, které se pohybují v tabulce na spodních příčkách. Málaga přivítá na Estadio La Rosaleda v pondělí večer Espanyol Barcelona. Pro oba týmy je to skvělá příležitost k zisku tolik potřebných bodů. Domácí se nachází ve velkých potížích, jelikož jsou až na samém dnu.

V současnosti drží 19. příčku s 11 body a k první nepostupové příčce jim chybí 4 body. To Espanyol je na 15. místě v tabulce a oproti svému soupeři mají 9 bodový náskok. Málaga vstupuje do tohoto zápasu s bilancí jedné výhry z posledních pěti ligových zápasů. Tu si připsala na hřišti Realu Sociedad, ze kterého si odvezla tři body za vítězství 0:2. Nicméně, toto bylo jen jejich třetí vítězství v této sezóně.

Formu tedy rozhodně nemají závidihodnou. Doma je však Málaga neporažená ve 3 ze 4 posledních zápasů. Nejprve výhra proti Celtě Vigo, Deportivu La Coruña a následně remíza s Levante. Střílení branek je pro ně však hlavním problémem. V 17 zápasech vsítili pouhých 13 branek. Navíc v posledních dvou zápasech nedali ani jednu.

Juan Carlos Pérez bude chybět kvůli zranění, stejně jako Adrian Gonzalez, který si odpykává karetní trest. Nicméně, Roberto Rosales je opět k dispozici a měl by být v základní sestavě. "Je důležité vyhrát a vrátit se zpět do boje. Tento zápas je pro nás nesmírně důležitý. Poté, co jsme prohráli s Alavésem je naše situace ještě složitější."

"Hráči jsou pochopitelně smutní ze špatných výsledků, ale nám nezbývá nic jiného, než tvrdě pracovat a maximálně trénovat," prozradil na předzápasové tiskové konferenci Míchel González. Espanyol je na tom úplně stejně, jediná výhra z pěti posledních ligových zápasů. Vítězství 1:0 s Atléticem Madrid rozhodně potěšilo, ale v týdnu následovala pohárová porážka od Levante 1:2.

Zatímco katalánský klub zaznamenal několik dobrých vítězství v domácím prostředí, tak na hřištích soupeřů se jim nedaří vůbec. Nevyhráli tam ani jednou. Ve skutečnosti vyhráli pouze 1 ze svých posledních deseti venkovních zápasů ve všech soutěžích. Toto vítězství se však odehrálo ještě v loňské sezóně.

"Víme, že nám domácí ani venkovní zápasy moc nevychází. Musíme věnovat pozornost naší hře a minimalizovat naše chyby. Rovněž se musíme soustředit, bez ohledu na to, zda hrajeme doma nebo venku. Stále pracujeme na naší nejlepší verzi. Chceme dát fanouškům to, co si zaslouží a začít nový rok úspěšně. Jsme v jiné situaci než Málaga. Oni jsou blíže sestupu a my na ně máme náskok, i když je fakt, že je hned deset týmů v minimálních rozestupech," řekl před zápasem trenér Quique Flores.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Jiménez - Rosales, Hernández, Bayesse, González - Keko, Recio, Iturra, Castro - Bastón, Peñaranda
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - Martín, Duarte, Hermoso, López - Fuego, López - García, Darder, Baptistao - Moreno
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.11 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CD Leganés - Real Sociedad  (neděle 12:00)
Devátý Real Sociedad prožil hodně špatný prosinec a jeho forma zmizela, takže vítá nový rok s nadějí, že se věci zlepší. Minulý rok zakončil výhrou a stejně tak by chtěl začít ten nový. Proti bude Leganés, které už první soutěžní utkání v tomto roce má za sebou.

A bylo to poměrně velké překvapení. Leganés si poradil s Villarrealem v rámci osmifinále Copa del Rey a první utkání na domácí půdě vyhrál. Navíc nedostal od favorizovaného Villarrealu ani jednu branku, což mu do odvety dává ještě větší šanci. Leganésu vyšel i prosinec a jeho výsledky z konce roku trochu zmírnily tragický listopad. I proto se Leganés pohybuje na 13. místě a na jeho kontě je 21 bodů.

Hlavní problémy má Leganés především v útoku, který doposud nastřílel pouze dvanáct branek, což z něj dělá ten nejhůře střílející tým v celé soutěži. Moc jej nemůže těšit ani jméno soupeře, protože nad Realem Sociedad ještě ani jednou nevyhrál a přesně se trefil jen jednou. A s tím chce přirozeně trenér Asier Garitano něco dělat, což řekl jasně v předzápasovém rozhovoru s médii.

"Čeká nás poměrně velký kus práce, protože víme, že plno věcí musíme zlepšit. Věřím, že se nám povede zachovat si rozvahu a klidnou mysl, i když se nám nebude vždycky dařit. Těší mě, že jsme se poprali s Villarrealem takovým stylem a že jsme získali lepší náskok do odvety. Teď ale chceme své umění předvést také v první lize a klíčem k tomu je proměňovat víc šancí," uvědomuje si zkušený trenér.

Jeho soupeř prožívá hodně turbulentní rok plný pádů a vzestupů, za což může z velké části také náročná účast v Evropské lize. Za posledních deset soutěžních duelů se Real Sociedad San Sebastian radoval z vítězství jen třikrát. S minulým rokem se ale rozloučil naprosto parádně a až nad očekávání. V rámci minulého kola jela na jeho půdu Sevilla, která byla papírovým favoritem. Domácí si s ní ale poradili velmi jednoduše a nasázeli jí tři branky!

Na Estadio Municipal de Butarque jede Real Sociedad s vizitkou devátého týmu, který bojoval velmi statečně v Evropské lize a do pohárů se chce opět podívat. Aktuálně na ně ztrácí čtyři body, což není nijak velká překážka.

V klubu nedávno prodloužil smlouvu brankář Toño Ramírez, který hodlá co nejvíc pomoci svému týmu. "Prodloužení pro mě znamená odměnu za to, že dobře odvádím svou práci. To je pro mě vždycky to nejdůležitější. Jsem tu proto, abych byl vždy připraven pomoci týmu v dosažení jeho cílů a abych dával příklad mladším hráčům. Jsem vedení nesmírně vděčný za to, že mi umožnilo pokračovat," dodal náhradní brankář Ramírez.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Zaldua, Ezequiel, Siovas, Diego Rico - Pérez, Gabriel - El Zhar, Eraso, Szymanowski - Beauvue
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Odriozola, D. Llorente, I. Martinez, Kevin - Xabi Prieto, Illaramendi, Zurutuza - Juanmi, Willian José, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.31 - 3.12 - 2.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Barcelona - Levante UD  (neděle 16:15)
Barcelona vstupuje do roku 2018 v LaLize utkáním, ve kterém v neděli bude hostit Levante na Camp Nou. Hosté v této sezóně dokázali vyhrát jen tři zápasy a do tohoto vstupují v roli absolutního outsidera a možností jen překvapit. Ernesto Valverde jednoznačně oživil katalánský velkoklub oproti loňské sezóně.

V té letošní jeho tým drží neporazitelnost již 14 zápasů v řadě s bilancí jedenáct výher a tři remízy. Žádný tým s nimi v lize není schopen v žádném případě držet krok. Vždyť na druhé Atlético Madrid drží náskok šesti bodů s tím, že mají tento duel k dobru. Ztráta čtvrtého Realu Madrid již činí bodů čtrnáct. Barça prozatím inkasovala pouhých sedm branek, což jejich obranu dělá nejsilnější v LaLize.

Očekávat můžeme utkání bohaté na góly. Z posledních čtyřech návštěv Levante na Camp Nou padlo dohromady hned 23 branek, což je v průměru téměř šest gólů na zápas. V týdnu Barcelona ještě remizovala v poháru Copa del Rey 1:1 na hřišti Celty Vigo v sestavě s převážně náhradníky a například bez Lionela Messiho, Andrése Iniesty nebo Luise Suáreze.

Sergio Busquets vynechá tento zápas, jelikož si bude muset odpykávat karetní trest za pět žlutých karet. Se zraněním se potýká stále Paco Alcácer a Samuel Umtiti, kterého by měl v základní sestavě nahradit Thomas Vermaelen, i když je pravdou, že se vrací již uzdravený Javier Mascherano. Zpět do nominace se nicméně vrací Ousmane Dembélé po vážném zranění, které utrpěl v září loňského roku.

"Navštíví nás tým, který je paradoxně lepší venku než doma. Respektujeme jejich bilanci a sílu, bude těžké je porazit. Hrají s dobrými protiútoky, kdy hrozí především po křídlech. Dembélé je zpět a má možnost být v základní sestavě, musíme však být opatrní. Fanoušci po nás chtějí vítězství, my jim ho chceme dát a získat tři body," prozradil na tiskové konferenci Ernesto Valverde.

Fotbalový tým z Valencie se bude snažit v Barceloně o zázrak, jelikož se v současné době drží zuby nehty nad sestupovým pásmem s 18 body na 16. místě. V konečném součtu to činí dvě příčky a tři body od sestupových vod. Jen pro připomenutí tento tým ještě v minulé sezóně hrál v Segundě División, kterou loni vyhrál.

Sestava hostů je značně okleštěna značnou řadou zraněními a suspendacemi. José Luis Morales, José Campaña, Enis Bardhi nemohou hrát kvůli karetním trestům Otazník visí u Chemy a Enese Unalem. Na druhou stranu nesmíme tento valencijský tým podceňovat, protože dokázalo potrápit i silné soupeře a o body obralo například Real Madrid, Sevillu nebo Valencii.

"Messi je skvělý hráč, ale ostatní hráče má Barcelona taktéž velice dobré. Pokusíme se Messimu dát malou příležitost ke skórování. Náš tým je na to psychicky dobře, i když ví v jaké situaci je. Do konce sezóny je však spoustu času. Camp Nou je nádherný stadion a my na něj jedeme s cílem vybojovat dobrý výsledek," řekl trenér López Muñiz.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Roberto, Piqué, Vermaelen, Alba - Rakitić, Gomes, Iniesta, Paulinho - Messi, Suárez
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Oier - López, Cabaco, Postigo, Luna - Lukič, Doukouré, Lerma - Jason, Nano, Ivi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.04 - 21.40 - 58.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Deportivo Alavés  (neděle 18:30)
Athletic bude doufat, že v duelu s Deportivem Alavés naváže na posledních pět zápasů ze všech soutěží. Domácí jdou do tohoto klání s dobrou formou, jelikož před vánočními svátky zdolali Real Betis je jeho půdě 2:0.

Tento střet by měl být bezesporu zajímavý už jen tím, že domácí bojují o pozice zaručující evropské soutěže, zatímco hosté chtějí uniknout sestupovým příčkám. V této sezóně Athletic získal 21 bodů, ačkoliv vyhrál pouze 5 ze 17 zápasů. Před tímto kolem držel 12. pozici, i když stejný počet bodů měla hned čtvrtka týmů. Bilance z domácích zápasů není zrovna ideální.

Nejprve s Deportivem La Coruña domácí vydřeli remízu 2:2, následně s Realem Madrid 0:0 a naposledy s Realem Sociedad rovněž 0:0. Většinu bodů však vybojovali na venkovních hřištích, jelikož na San Mamés vyhráli jen 2 z 8 zápasů.

Tým Abelarda Fernandeze se konečně dostal ze dna LaLigy a nyní se postupně tlačí vzhůru. Z posledních čtyřech ligových zápasů mají hosté na kontě tři výhry (Girona 3:2, Las Palmas 2:0 a Málaga 1:0). Jen na Wanda Metropolitano nestačili na Atlético Madrid, kterému podlehli 0:1. Momentálně drží 17. pozici s 15 body a jednoznačně se chtějí vrátit zpět na vítěznou formu.

Je pravdou, že každičký bod je pro tento baskický celek úspěchem. Athletic a Deportivo Alavés se v LaLize střetly celkově 15krát. Prvně jmenovaný klub je na tom o mnoho lépe, jelikož vyhrál devět zápasů, zatímco ten druhý má na účtu pouze výhry tři. Stejný počet zápasů skončil remízovým výsledkem.

Klíčovým mužem domácích je 36letý Aritz Aduriz, který v této sezóně nastřílel v 17 zápasech šest branek. Hned za ním je Raul García, který má čtyři góly. Ofenzivní trojku završuje Iñaki Williams s třemi brankami a třemi asistencemi. Pro Deportivo je stěžejním mužem Ibai Gomez, száložník se v této sezóně trefil již čtyřikrát. Do dobré formy se rovněž dostává Munir El Haddadi.

"Pokud odpovíme Athleticu stejným nasazením, jako mají oni, tak můžeme vyhrát. Je vždy zvláštní hrát na San Mamés proti Athleticu. V týdnu jsme odehráli dobrý zápas proti Formenteře a nyní náš čeká velký zápas v Bilbau. Bude to složité a náročné utkání, které ukáže, jak na tom doopravdy jsme," řekl Ibai Gomez, který přišel do Deportiva Alavés v létě loňského roku právě z klubu nedělního soupeře.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Lekue, Etxeita, Laporte, Saborit - Rico, Iturraspe - Marcos, García, Susaeta - Aduriz
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Aguirregabiria, Ruano, Maripán, Duarte - Pina, García - Gómez, Burqui, Pedraza - El Haddadi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.55 - 5.05
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Villarreal CF - Deportivo La Coruña  (neděle 18:30)
Deportivo La Coruña se ocitá v problémech, protože mu stále patří příčka v pásmu sestupu. Tu by galicijský celek moc rád co nejdříve opustil, ale v dalším kole ho nečeká nic snadného. Villarreal je jasným favoritem, i když ani jemu se úplně nedaří potvrzovat roli pohárového účastníka.

Villarreal tradičně bojuje o poháry a Evropská liga jeho umění už velmi dobře zná. Rovněž v tomto roce se Žlutá ponorka do pohárové soutěže dostala a dokonce jí prošla až do vyřazovací fáze. Z prvního místa skupiny A měla dobrý rozhled na týmy pod sebou, mezi které patřila i pražská Slavia. Zatímco v Evropské lize se Villarrealu dařilo ukazovat dobrý fotbal, který měl solidní výsledky, na domácí půdě už je to trochu horší.

Patří mu sice stále ještě šesté místo, které by mu Evropskou ligu zajistilo i na příští sezonu, ale jeho náskok se každým kolem snižuje. Sedmý Eibar ztrácí tři body, další trojice týmů ještě o bod víc. Žlutá ponorka vyhrála za posledních deset soutěžních duelů jen čtyřikrát, přičemž ani vstup do nového roku se jí příliš nepovedl.

V rámci osmifinále Copa del Rey totiž nestačil na domácí Leganés a prohrál nejtěsnějším možným rozdílem, takže na domácí půdě bude muset v odvetě odvracet blamáž. Alespoň že v minulém kole ukázal své silné stránky a poradil si s favorizovanou Valencií. A právě na tohle utkání bude zkušený trenér Javi Calleja chtít navázat.

"Mrzí nás porážka v poháru, tohle jsme mohli zvládnout mnohem lépe. Byli jsme i aktivnější, ale vyhrál tým, který uměl proměnit více svých šancí. To je dosud naším velkým problémem, který nezmizí jen tak. Pracujeme na tom, abychom se mohli zlepšit. Chybí nám klid v zakončení a potřebná kvalita, což řešíme s klubem. Věřím, že příští duel zvládneme mnohem lépe a připíšeme si body," přemýšlí trenér Calleja.

Jeho soupeř ale bude mít obdobné úmysly. Ani Deportivo La Coruña neprožívá rozhodně klidné období a jeho svátky mělo dost pochmurnou náladu. Za poslední dva zápasy, konkrétně s Barcelonou a Celtou Vigo, dostal Depor sedm branek dohromady, což ho moc těšit nemůže. Aktuálně i proto sídlí až na 18. místě a jeho obrana už inkasovala 34 gólů. A právě v obraně se dají očekávat změny.

Klubový předseda Tino Fernández zmínil: "Myslím, že máme kvalitní tým. Naším problémem není kvalita hráčů jako taková, ale především jejich vystupování na hřišti, jejich mentalita a schopnost reagovat na různé aspekty hry. O posilách se samozřejmě bavíme, hledáme způsoby, jak zkvalitnit náš kádr. Pokud se naskytne šance, pak zejména v obraně někoho přivedeme," nastínil zkušený činovník Deporu.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario Gaspar, Alvaro, Victor Ruiz, Costa; Rodri - Castillejo, Soriano - Fornals - Bacca, Ünal
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Rubén - Juanfran, Albentosa, Sidnei, Luisinho - Guilherme, Borges - Carles Gil, Valverde, Adrian - Lucas Pérez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.55 - 4.36 - 6.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Real Madrid  (neděle 20:45)
Real Madrid bude chtít nový rok začít na vítězné vlně na hřišti Celty Vigo a napravit nezdar v El Clássicu, které se mu nevyvedlo. Barcelona ho totiž na Santiagu Bernabéu zdolala 3:0 a jen podtrhla povedený podzim. Před tímto kolem ztráceli Madridští na katalánský velkoklub 14 bodů, i když mají zápas k dobru. Pokud se budou chtít alespoň přiblížit zázraku, tak budou muset prakticky v každém utkání bodovat naplno.

Prvním cílem je pokusit vyhrát v rámci 18. kola v galicijském Vigu. Celta zahájila tento víkend na 11. místě s 21 body, ačkoliv se pohybuje ve středu tabulky, tak se musí vypořádávat s nevyrovnanými výkony. Dokázala totiž v poháru i v lize remizovat s Barcelonou, ale rovněž například prohrát s Málagou. Jen deset bodů ztrácela na čtvrtý Real Madrid a šest na příčky zaručující evropské poháry.

Téměř přesně před rokem zde Los Blancos remizovali 2:2, jednalo se o zápas Copa del Rey. Vigo tenkrát Real ve čtvrtfinále vyřadilo. Trenér Juan Carlos Unzue nominoval do utkání stejná jména jako v týdnu proti Barceloně v rámci poháru. "Hráči, kteří byli proti Barceloně náhradníky, budou nyní v základní sestavě."

"Snažil jsem se vytvořit dva týmy, které budou co nejvyrovnanější, abychom byli schopni bojovat o úspěch v lize i poháru. V týmu panuje dobrá nálada a hráči jsou nadšení a plní ambicí do tohoto zápasu proti jednomu z největších klubů španělského fotbalu. Celta bude muset být v nejlepší formě, aby se jí podařil úspěch," řekl dále trenér domácího celku.

Real Madrid sice vyhrál titul na Mistrovství světa klubů, ale v lize Los Blancos vyhráli pouze jeden z posledních čtyř venkovních zápasů a mají spoustu poblémů, které potřebují vyřešit. Bílý balet zahájil rok 2018 vítězně. Ve čtvrtek porazil v poháru Numancii 3:0, která však hraje Segudu División. "Jedná se o velmi dobrý tým, který tvrdě pracuje a má dobré hráče."

"Odvádí velice dobrou práci a víme, že nás nečeká nic lehkého. Nesmíme nic podcenit. Tato sezóna je ještě dlouhá v lize se může stát cokoliv,"
řekl Zinedine Zidane na předzápasové tiskové konferenci. Do jeho základní sestavy rozhodně nenaskočí zranění Luca Zidane, Karim Benzema a Sergio Ramos. Navíc Daniel Carvajal si odpykává karetní trest.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, Cabral, Gómez, Castro - Wass, Lobotka, Hernández, Sisto - Gómez, Aspas
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Hakimi, Varane, Nacho, Marcelo - Modrić, Casemiro, Kroos - Isco - Bale, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.07 - 4.85 - 1.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Getafe CF  (sobota 13:00)
V sobotu v poledne se do sebe jako první dva týmy pustí Atlético Madrid s Getafe. Malé madridské derby se stane předehrou 18. kola nejvyšší španělské ligy a Getafe se v něm pokusí překonat obranu Atlétů poprvé za sedm let.

Atlético Madrid dál pronásleduje první Barcelonu a rozhodně se nechystá zpomalovat své tempo. Začátkem přestupního období navíc mohl celek z hlavního města připsat na soupisku dvě nové posily, které nohou vrátit Atlético do boje o mistrovský titul, fanoušky na stadion a týmu trenéra Simeoneho přidat velkou dávku kvality.

Samozřejmě se jedná o dvojici Vitolo - Diego Costa, kterou má od ledna Atlético k dispozici. A především v případě zkušeného útočníka Costy z Chelsea se jedná o velmi vítaný návrat. Francouzský útočník Antoine Griezmann letos nijak výrazně nezáří, což ještě umocňují Fernando Torres či Kévin Gameiro. A s tím se táhne forma celého mužstva, kterému chybí přirozený střelec.

Diego Costa se uvedl parádně, protože trenér Simeone mu dal příležitost nastoupit již do pohárového utkání v rámci Copa del Rey proti Lliedě. Diego Costa skóroval již při debutu, který dopadl pro Atlético výtečně. Třetiligového soka totiž Colchoneros rozdrtili jednoznačně 4:0 a první osmifinále se jim povedlo. Odpověděli tím na výsledek minulého kola, který byl dost nečekaným.

Atlético totiž nestačilo na Espanyol Barcelona a prohrálo s ním o jednu branku. Po celé utkání Atlético působilo více živě, ale na konci udělalo jedinou chybu a v 88. minutě ji potrestal zkušený kanonýr Sergio García. Tato porážka jednak rozladila trenéra Simeoneho a jednak umožnila Valencii stáhnout náskok druhého Atlética na pouhé dva body. Colchoneros nyní zaostávají za Barcelonou na prvním místě o devět bodů.

Po vítězství v poháru se ale hráčům vrací optimismus, což dokazuje například navrátilec Diego Costa. "Jsem nesmírně šťastný, že se mi splnil dlouhodobý sen a mohl jsem se vrátit na místo, které považuji za svůj domov. Nemohl jsem při debutu žádat víc, protože jsem se dostal do zápasu a ještě se mi povedlo skórovat. Cítím se v dobré formě a věřím, že máme dostatečně kvalitní kádr na to, abychom Barcelonu potrápili," přemýšlí nahlas někdejší hráč Chelsea.

První zajímavou ligovou možností bude utkání s nedalekým Getafe. Celek ležící na jižním předměstí Madridu to má kousek fyzicky a příliš vzdálen není ani v tabulce. Tým, který byl zvyklý přinejlepším postávat ve středu tabulky a nečinně přihlížet bojům o poháry, se nyní nachází na velmi dobrém osmém místě. Poměrně dobrou formu podporuje také 23 bodů na kontě, což je jen o čtyři body méně než šestý Villarreal.

V poslední době je ale forma madridského celku přeci jen dost proměnlivá, protože za posledních deset soutěžních utkání dokázalo Getafe vyhrát jen čtyřikrát. Poté, co si s ním poradila nenápadná Girona, se hráči alespoň trochu zvedli a v minulém kole před Vánoci vyhráli 2:0 nad Las Palmas.

A nyní chtějí favorita pořádně potrápit, jak říká mladý záložník Francisco Portillo. "Jedeme si pro dobrý výsledek, který nám může přinést jen tvrdá práce a snaha všech zúčastněných. Bez společného úsilí neznamená ani nejlepší jedinec nic. Víme, že Atlético má velmi pevnou obranu a nedávají se mu góly snadno, navíc v prostorách nového stadionu, ale když si budeme věřit, můžeme získat nějaké body."
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Vrsaljko, Savić, Godin, Lucas Hernandez - Gabi, Augusto Fernandez, Partey, Koke (Vitolo) - Griezmann, Costa
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suarez, Djené, Cala, Antunes - Arambarri, Sergio Mora, Portillo, N’Diaye - Angel Rodriguez, Molina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.37 - 4.85 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Girona FC  (sobota 16:15)
Valencia se v poslední době trochu trápí a nemůže najít správný rytmus. Další šanci po nepříliš vydařeném pohárovém intermezzu má v sobotu odpoledne, když se na domácí půdě stadionu Mestalla postaví v historickém střetu hostům z Girony.

Ještě ani jednou v rámci nejvyšší soutěže se Valencia s Gironou neutkala, teď se do sebe pustí v odlišné náladě a formě. Valencia je papírovým favoritem s velkým F a měla by si s nováčkem soutěže poradit. Jenže teď zrovna neprožívá ideální období a optimismus jejích fanoušků se pomalu vytrácí. Los Che totiž poslední dobou strádají výsledkově i herně, čehož bude Girona chtít využít.

Tým trenéra Marcelina sice od začátku sezony uchvacoval dobrými výsledky, ofenzivní a líbivou hrou i vnitřní silou týmu, když se mu nedařilo, ale konec roku dolehl na Netopýry plnou vahou. Tři poslední duely Valencia nezvládla a za posledních deset soutěžních klání se jí podařilo zvítězit jen v polovině z nich. V lize jí patří třetí místo a na třetí Real Madrid má sice pořád náskok tří bodů, ale pokud o něj nechce přijít, musí se probrat.

Po porážce od Eibaru, kterou čekal jen málokdo, se Valencia sesypala také v přímém utkání s konkurentem z Villarrealu. Žluté ponorce v minulém kole nevstřelila ani jednu branku a dopustila se jedné chyby, kterou po pětadvaceti minutách potrestal střelec Carlos Bacca. Kromě jiného byl v emotivním utkání vyloučen také útočník Simone Zaza, nejlepší střelec Valencie. Navíc se Valencii nedařilo ani v poháru. S Las Palmas jen remizovala a rozhodnutí tak padne až v odvetě na jejím stadionu.

Přesto najdeme v kádru Valencie několik pozitivních jevů a jedním z nich je jistě útočník Goncalo Guedes. Kmenový hráč PSG dosud nasázel tři branky a připsal si pět asistencí, což je těší. "Miluji své angažmá ve Valencii, je tu krásně, cítím se tu jako doma a všechno se mi tady daří. Po osobní i sportovní stránce se mi snad nemůže víc dařit, jsem opravdu maximálně spokojen. Klidně bych tu zůstal. Je to ambiciózní klub a já jsem moc rád, že můžu týmu pomáhat."

Třetí celek LaLigy zatím nasázel 36 branek, což je něco, o čem si Girona může nechat jen zdát. Její střelci dosud poskládali dohromady o patnáct branek méně, ale přesto zatím fanoušci mohou sezonu hodnotit jako nadprůměrně dobrou. Nováček ligy patřil před začátkem mezi hlavní kandidáty na postup, což se teď ale zdá jako hrubé podcenění schopností katalánského mužstva. Tomu zatím patří solidní desátá pozice.

Pouhý bod navíc Gironu dělí od sedmého Eibaru, takže ani pohárové příčky nejsou před polovinou ligy nijak vzdálené. Za deset posledních soutěžních duelů prohrála Girona jen třikrát, přičemž především na tu poslední porážku bude ve zlém vzpomínat ještě hodně dlouho. Od Eibaru dostal nováček na půdě soupeře dokonce čtyři branky a sám se trefil jen jednou.

Záložník Cristian Portu je ale přesvědčen, že se mužstvo z této vysoké porážky brzy vzpamatuje. "Chtěli jsme rok zakončit mnohem lépe a je škoda, že jsme tak důležité utkání nezvládli. Nemyslím, že bychom soupeře podcenili, prostě nám ten den nic nevycházelo. Věřím, že najdeme řešení a zlepšíme své zakončení, což nám minule dělalo problémy. Valencia je výtečný tým a my se moc těšíme, až utkání začne," míní opora záložní řady.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Nacho Vidal, Gabriel, Garay, Gayà - Kondogbia, Parejo, Andreas Pereira, Guedes - Rodrigo, Santi Mina
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Bounou - Mojica, Espinosa, Juanpe, Muniesa, Maffeo - Granell, Pere Pons - Borja García, Portu, Stuani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.49 - 6.89
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - SD Eibar  (sobota 18:30)
Poslední tým ligy Las Palmas hledá cestu z krize a dobrým návodem by mu mohlo být poslední vystoupení v poháru. První chvíle nového trenéra Paca Jémeze se pokusí zkomplikovat nepochybně lépe hrající Eibar, kterému se ale na Kanárských ostrovech nikdy moc nedařilo.

Eibar je sice jasným favoritem, kterému se daří a bije se o evropské poháry celkem statečně, ale pokud je nějaký soupeř, proti kterému nerad hraje, je to právě Las Palmas. Zvlášť, pokud se hraje na Estadio Gran Canaria, tedy domovském území Las Palmas. Od roku 2003, kdy se oba týmy setkaly poprvé v rámci Segundy, se Eibaru povedlo porazit domácí jen jednou! Na tuto výhru z roku 2015 bude chtít nyní navázat.

Případné tři body by mu umožnily pokračovat ve stoupání tabulkou. To se Eibaru daří i díky posledním dvěma utkání, ze kterých si odnesl šest bodů. Nejprve si oproti očekáváním poradil s Valencií a na dobrý výkon navázal také v minulém kole. Žalostně na něj nestačila Girona, která od Eibaru dokonce dostala čtyři branky! Tím Eibar prodloužil svou sérii neporazitelnosti na čtyři soutěžní duely.

Trenér José Luis Mendilibar ale ví, že si jeho hráči nemohou dovolit polevit. "V těchto týdnech se nám daří a já jsem rád, že konec roku neznamenal konec naší dobré formy. Sehráváme se, snažíme se postupně vyvarovat menších i větších chyb a z týmu cítím nadšení. Je ale jasné, že právě tehdy, když vám všechno vychází, je snadné zapomenout na těžkou práci a polevit. My ale nesmíme myslet na nějaký relax, protože takové myšlení by mohlo znamenat konec," varuje Mendilibar.

Las Palmas se nenachází v dobrém rozpoložení. Patří mu poslední místo v tabulce, i když rozhodně není nic ztraceno. Celku z Kanárských ostrovů patří 11 bodů a 17. Deportivo Alavés má jen o čtyři víc. Útok Las Palmas patří k tomu nejméně nebezpečnému, co se v LaLize dá najít. Obrana je ale mnohem horší a frekvence, jakou se soupeřům daří jí pronikat, je pro fanoušky populárního ostrovního klubu opravdu nesnesitelná. Obrana Las Palmas dostala v LaLize už 38 branek a právě to bude chtít změnit nový trenér.

Po dlouhém a usilovném hledání dostal záchranu klubu na starost zkušený taktik Paco Jémez, který už s podobnými situacemi má své zkušenosti. A hned první duel nového roku pro něj může být velmi pozitivním jevem. Jeho celek totiž dokázal v rámci Copa del Rey remizovat s favorizovanou Valencií 1:1 a rozhodnutí padne až v odvetě. Las Palmas hrálo velmi solidně a v první půli se díky Callerimu ujalo vedení, což je před ligovým duelem sympatický signál.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Chichizola - D. Simon, Bigas, Ximo, Borja Herrera - Aquilani, Javi Castellano - Tana, Viera, Momo - Calleri
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Dmitrović - Capa, Oliveira, Arbilla, José Angel - Alejo, Dani Garcia, Jordan, Inui - Charles, S. Enrich
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.50 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Real Betis  (sobota 20:45)
Sevillu zachvátí již o víkendu horečka sobotní noci, protože na programu 18. kola LaLigy je místní derby. V sobotu večer se na půdě stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána představí Real Betis a v prestižním duelu otestuje nového trenéra soupeře, Vincenza Montellu.

Seville netrvalo dlouho, než našla nového muže, jemuž bude patřit lavička. Populární a úspěšný klub se vzdal služeb trenéra Eduarda Berizza a nahradil jej mladou krví, italským trenérem Vincenzem Montellou. Ten se nedávno poroučel z AC Milán a už před koncem roku 2017 se stěhoval do Sevilly. Tamní prostředí včetně ligy by mu mohlo sedět, což troško ukázal již v pohárovém utkání.

Těžko soudit skutečné možnosti Montelly i schopnosti jeho týmu proti soupeři formátu Cádizu, ale jisté je, že první duel osmifinále Copa del Rey Sevilla zvládla na jedničku a doma si bude chtít pojistit vedení 2:0. To Seville zajistily branky Nolita s Jesúsem Navasem. Navíc se Montellovi povedlo hned při první schůzce přesvědčit záložníka Stevena N‘Zonziho k setrvání v klubu alespoň do léta, což se dá také považovat za úspěch.

Situace před derby je jasně daná - Seville patří až páté místo a na její pozici se zároveň tlačí další soupeři, mezi nimiž se vyjímá šestý Villarreal se ztrátou dvou bodů. Může za to mimo jiné špatná forma pod trenérem Berizzem z konce roku, která čítá jen jedno vyhrané utkání z posledních pěti soutěžních zápasů. V premiéře na lavičce si Montella nemohl přát lepší výsledek a zároveň si všímá zlepšení.

"Myslím, že se všichni snažili na sto procent. Jsem velmi spokojen s atmosférou, s přijetí v klubu i s kvalitou hráčů. Ze začátku jsme se chvíli hledali, ale nakonec jsme dokázali utkání vyhrát. Teď je na programu derby, kterých jsem v Itálii sice hodně zažil, ale tohle bude něco úplně odlišného. Už teď cítím to nadšení i trochu napětí. Věřím, že se společně budeme dál zlepšovat a že se nám povede skvělá sezona," přál by si někdejší útočník.

Real Betis je v obdobné pozici, jen je jeho forma ještě horší. V deseti minulých utkáních se hráči trenéra Quiqueho Sétiena radovali jen dvakrát a jejich počáteční naděje na klidný střed tabulky jsou prozatím pryč. Real Betis tráví zimu až na 14. místě s jednadvaceti body na kontě. V minulém kole zažil další zklamání, když prohrál o dvě branky s Athleticem Bilbao.

Sétien ale věří, že se jeho tým vzchopí. "Máme před sebou derby a to je velká šance dokázat naše opravdové kvality. Je to hodně specifický duel, ve kterém tak úplně neplatí aktuální umístění nebo papírové předpoklady, ale spíše odhodlání, sebeobětování a motivace. Svým hráčům věřím a doufám, že naše fanoušky potěšíme," přeje si Sétien.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Corchia, Lenglet, Kjaer, Escudero - N’Zonzi, Geis - Jesus Navas, Banega, Nolito - Muriel
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adan - Barragal, Mandi, Feddal, Durmisi - Camarasa, Javi Garcia, Guardado - Joaquin, S. Leon, Tello
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.36 - 5.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona17143045:745
2.Atlético Madrid17106125:836
3.Valencia CF17104336:1734
4.Real Madrid1694330:1431
5.Sevilla FC1792620:2229
6.Villarreal CF1783624:2027
7.SD Eibar1773722:2924
8.Getafe CF1765622:1623
9.Real Sociedad1765631:2923
10.Girona FC1765621:2623
11.Celta Vigo1763830:2521
12.Athletic Bilbao1756618:1921
13.CD Leganés1663712:1421
14.Real Betis1763825:3121
15.Espanyol Barcelona1755714:2120
16.Levante UD1739515:2218
17.Deportivo Alavés17501213:2515
18.Deportivo La Coruña17431019:3415
19.Málaga CF17321213:3111
20.UD Las Palmas17321213:3811

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (639)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele