Gambrinus liga - souhrn 4. kola

19.08.2011, 22:05, aktualizováno 22.08.2011, 20:24
Komentáře a souhrny
V pondělní dohrávce hrála Slavia bez branek v Teplicích. Sparta si doma poradila s Hradcem, stejně jako Mladá Boleslav se Žižkovem. Bohemians 1905 porazili České Budějovice, tři body mají i Liberec, Jablonec a Dukla, remízou skončilo utkání mezi Sigmou a Slováckem...

FK Teplice - Slavia Praha 0:0

22.08.2011 18:30

Góly: -

Ani nové posily nepomohly fotbalistům Slavie k většímu bodovému zisku na půdě Teplic. Ve 4. ligovém kole dnes Pražané na Stínadlech remizovali 0:0 a prezentovali se spíše bojovným a běhavým fotbalem, který postrádal větší množství šancí. Podobně se vedlo i domácím, kteří alespoň zlepšili obranu a poprvé v sezoně udrželi čisté konto. Oba týmy mají po čtyřech bodech a zůstávají ve spodní polovině tabulky.

Slavia si do domovského města svého nového majitele Aleše Řebíčka přivezla nové posily, beka Milana Nitrianského a brankáře Kamila Čontofalského. A zatímco hlasité podpory od slávistických fanoušků se jim dostávalo dosyta, protože červenobílí měli v Teplicích hlučnou podporu pětisethlavého kotle, práce mnoho neměli. Žádný velký nápor se nekonal ani před jednou brankou.

První minuty přitom byly ještě poměrně zajímavé. Hned v úvodu se dostal ke dvěma střelám mladý slávista Petrák, jenže dorážku v dobré pozici poslal nad branku. Druhou branku hned vzápětí přestřelil Čajič, který na malém vápně dostal ideální zpětný pas od Mahmutoviče. Pak už se hra přesunula do středu hřiště, plného soubojů a nečisté hry, a ani jedno z mužstev nebylo schopné to druhé výrazněji zatlačit.

Změna přišla až po poločase, kdy se na fotbalistech Teplic mnohem výrazněji projevil úbytek sil a Pražané se před jejich vápnem začali zabydlovat. Vytěžili z toho ale pramálo, jen jednu šanci Koreše. Ten si v 56. minutě zaběhl na kolmý pas za obranu, křížná střela pod vybíhajícím gólmanem Grigarem ale branku těsně minula.

Teplice se v poslední čtvrthodině zvedly a převzaly iniciativu, ale na víc než nepřesné centry do vápna jim to nestačilo, a tak zápas dospěl k bezgólové remíze. Renomé si zlepšila alespoň teplická obrana, která v úvodních třech zápasech inkasovala osmkrát.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Dynamo České Budějovice 2:1

21.08.2011 17:00

Góly: 28. David Bartek, 50. David Bartek - 47. Michal Klesa

Bohemians vyhráli i svůj třetí domácí zápas v řadě a především díky bodům z Edenu jsou nyní na čtvrtém místě. Skvělou "edenovou formu" tentokrát odnesly České Budějovice.

Klokanům se tak skvěle podařilo odčinit poslední ligový duel, v kterém pouze přihlíželi tomu, jak jim domácí Jablonec nasázel "bůra". Až na toto zaváhání jsou ale Pražané zatím stoprocentní a s devíti body jsou na čtvrtém místě. Naproti tomu České Budějovice pokračují v tragickém vstupu do nového ligového ročníku, ze čtyř dosavadních zápasů nezískaly ani bod a horší je pouze potrestaná Sigma Olomouc a Baník Ostrava.

První poločas překvapivě nabídl poměrně pohledný fotbal, v němž nechyběly šance, souboje a nakonec ani branky. Jako první se do dobré příležitosti dostali hosté, konkrétně to byl brazilský záložník Hudson, jeho rána ale v 17. minutě narazila na brankovou konstrukci.

O deset minut později to budějovické muselo mrzet ještě o něco víc. Ze střední vzdálenosti totiž napřáhl mladý záložník David Bartek a jeho povedená střela skončila v šibenici Kučerovy branky - 1:0.

Hostům se na tuto branku podařilo zareagovat až po změně stran. Dvě minuty po startu druhého dějství se prosadil středopolař Martin Klesa. Osmadvacetiletý hráč se přes pravou stranu hřiště prodral až do pokutového území, kde se zbavil laxně bránícího Nikla a střelou na vzdálenější tyč vyrovnal - 1:1.

Vyrovnaný stav ale vydržel necelé tři minuty. Na vině byla především obrana Jihočechů, ti totiž prakticky po celé utkání nechávali svým soupeřům před vlastním vápnem až příliš prostoru, a Bohemians se tak často dostávali do zakončení ze středních vzdáleností. Druhou povedenou branku si připsal znovu Bartek, jeho rána k tyči byla ukázková - 2:1.

Domácí se po vstřelení druhé branky zaměřili na defenzivní činnost, s čímž si soupeř nevěděl rady. Borcům z jihu Čech chyběla především přesnost v přechodové fázi, ztráceli míč a za moc nestála ani jejich finální přihrávka.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Žižkov 2:0

21.08.2011 17:00

Góly: 23. Jan Chramosta, 42. Jan Chramosta

Dva góly Jana Chramosty rozhodly o výsledku nedělního utkání čtvrtého kola Gambrinus ligy mezi Mladou Boleslaví a Viktorií Žižkov, domácí si připsali důležité tři body. Žižkov za stavu 0:1 přišel o vyloučeného Bartla a oslabenému soupeři přidal druhý hřebíček do rakve aktivní Chramosta.

Domácí byli praktický po celý průběh zápasu jasně lepším týmem, a tak je tříbodový zisk logickým a spravedlivým vyústěním dění na place. Už v páté minutě to mohlo být 1:0, Rolkovu gólovou hlavičku ještě tečoval Kúdela, bohužel pro mladoboleslavské však trefil jen bránícího hráče.

Ve třinácté minutě poprvé (a naposledy) zahrozili hosté z Prahy, nejistě vybíhajícího Millera předskočil v rohu pokutového území Kalod, po souboji s boleslavským gólmanem upadl, penalty se však dožadoval marně. O dvě minuty později vyslal Opiela geniální kolmicí vpřed Buluta, ten ale vyřešil situaci špatně, se zakončením váhal a střelu na poslední chvíli Vaclík lapil.

Ve dvacáté třetí minutě poslal přesný pas z obrany Rolko, za defenzivní linii Žižkova si naběhl Chramosta, přehodil Vaclíka a otevřel skóre zápasu. V minutě šestadvacáté bylo prakticky rozhodnuto, Chramosta se snažil procpat přes Bartla do samostatného úniku, po souboji s ním upadl a výsledkem byla hodně přísná červená karta pro žižkovského stopera.

Tři minuty před poločasem pak přišel i pojišťovací gól domácích, Kúdelův (až moc) dlouhý pas ještě dokázal Chramosta dostihnout, obhodil si Vaclíka a do prázdné brány zasunul míč. Souboj kamarádů z bronzové jednadvacítky měl i další dějství, to už v poločase druhém, kdy Vaclík Chramostu v obrovské příležitosti vychytal.

Pak měl ještě jednu gólovku Kulič, zblízka však přestřelil bránu hned o několik metrů. Více se toho již nestalo, a tak Mladá Boleslav porazila Žižkov 2:0 a posunula se v tabulce na druhé místo za Spartu, Žižkov je se třemi body jedenáctý.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 1:1

21.08.2011 17:00

Góly: 54. Jakub Petr - 76. David Pavelka

Olomouc doma pouze remizovala se Slováckem 1:1 a po devítibodovém odpočtu i nadále zůstává v mínusu, i když už jen o jediný bodík. Hrál se poměrně nudný fotbal, přesto se Sigma dostala ve druhé půli do vedení, když se trefil Petr, čtrnáct minut před koncem však vyrovnal Pavelka a zachránil pro Slovácko cennou remízu.

Sigma musela udělat jednu změnu v sestavě, na rok a půl distancovaného Drobisze v brance nahradil dvacetiletý talentovaný gólman Šustr. Domácí věděli, že jen vítězství je dostane ze zóny sestupu a zároveň i minusových čísel. Ve dvanácté minutě k tomu mohl Olomouc přiblížit Heinz, jenž vystihl nepřesnou rozehrávku Slovácka a z hranice šestnáctky vypálil, bohužel pro Sigmu však trefil jen tyč.

V pětadvacáté minutě do šikovně zkoušel Navrátil, když si ze vzduchu efektně zpracoval těžký balón a poslal oblouček na Filipka, ten ovšem nakonec zasahovat nemusel, míč skončil na horní síti.

Po přestávce to snad i vypadalo, že se začne hrát fotbal, úvodní čtvrthodina proběhla ve velkém tempu a nabídla tři zajímavé situace. Nejprve v padesáté čtvrté minutě z pětadvaceti metrů dokonale napřáhl Petr a vymetl pavučinky ze šibenice Filipkovy svatyně. Poté našel Ondřejka úplně volného Doška, která z malého vápna přestřelil a pěkný úsek utkání ukončil neproměněnou příležitostí Heinz.

Když se hra znovu uklidnila a na změnu skóre to nevypadalo, udeřilo z ničeho nic hostující Slovácko. Dlouhý míč za olomouckou obranu dobíhali jak brankář Šustr, tak útočník Pavelka, druhý jmenovaný to stihl dříve a podél vyběhnuvšího gólmana pohodlně skóroval.

Zápas skončil 1:1, Olomouc je poslední s jedním minusovým bodem, Slovácko si na své konto připsalo první bodík za remízu a je třinácté.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FC Hradec Králové 1:0

21.08.2011 17:00

Góly: 17. Jakub Mareš

Sparta ani ve čtvrtém kole neztratila body, tentokrát si poradila s Hradcem. V utkání padl jediný gól a vítězství pro domácí fotbalisty zařídil v sedmnácté minutě Jakub Mareš. Letenští, které čeká ve čtvrtek klíčová odveta 4. předkola Evropské ligy, vévodí tabulce s dvoubodovým náskokem.

První poločas patřil sparťanům, kteří si vytvořili nejvíc šancí. První vážnější přišla v 11. minutě, kdy ze tří metrů nedokázal trefit bránu Václav Kadlec. O šest minut později se už domácí mohli radovat z první branky, kterou přízemní střelou vsítil Mareš. Hosté se nezalekli a v 20. minutě poprvé zahrozili, když se Zelený prohnal okolo Mareše. Sice byl faulován, ale rychle se z trávníku zvedl a pokračoval ve své akci, která skončila Zeleného upadnutím v pokutovém území. V 27. minutě poslal krásný centr na Kweukeho hlavu Matějovský, Kweuke trefil pouze boční síť. Tentýž hráč se dostal do další šance pár minut před koncem prvního poločasu. Ale ani tentokrát neuspěl, když špatně trefil ze dvou metrů míč a poslal ho jen do hradecké tyče.

Po změně stran přišla první největší šance hostů v 53. minutě, kdy Štěpán přihrál Dvořákovi. Ten však bez přípravy střílel do boční sítě. V 74. minutě se do akce dostali domácí. Matějovský posunul míč rozeběhnutému Podanému, který střelou z úhlu hostujícího brankáře Koubka nepřekonal.

V 80. minutě se odehrál krásný moment zápasu, když z pětadvacetimetrové vzdálenosti tvrdou ránou napálil tyč kapitán hostujícího mužstva Fischer. Brankář Sparty Švenger, jenž nahradil jedničku Blažka, se natahoval marně. Do konce utkání se už nic podstatného neudálo, a tak sparťané zaslouženě slaví vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Viktoria Plzeň 2:4

20.08.2011 18:20

Góly: 57. Marek Hanousek, 88. Marek Hanousek - 23. Petr Jiráček, 44. Václav Pilař, 72. Michal Ďuriš, 80. Václav Pilař

Ani dvě parádní branky nestačily Dukle Praha na druhé domácí vítězství a po prohře 2:4 přišli o svou neporazitelnost na vlastním stadionu.

Plzeň tak navázala na dva roky staré utkání v rámci Ondrášovka Cupu, který v září 2009 ovládla v poměru 3:1. Obhájce trofeje tak vyhrál podruhé v řadě a posunul se již na šesté místo. Naopak Pražané v lize prohráli již podruhé za sebou a zůstávají desátí.

Utkání začali podle očekávání lépe hosté. Již v první minutě po ztrátě Šimla zahrozil svou střelou Bakoš, jeho ránu pod břevno ale konečky prstů dokázal vyrazit brankář Rada. Ke své první šanci se posléze dostali také domácí, fanoušci Dukly ale mohli zůstat po projektilu Malého chladní, nevešel by s totiž snad ani do dvojnásobně veliké branky.

Ve čtrnácté minutě se plzeňští poprvé radovali ze vstřeleného gólu, autorem se stal Daniel Kolář. Branka ale padla z evidentního ofsajdu, což nemohlo uniknout ani českým rozhodčím. O deset minut později to již ale bylo bez ofsajdu. Brankář Rada neudržel centr na zadní tyč, kde číhal volný Petr Jiráček. Ten s doražením balonu neměl problémy - 0:1.

O pár minut později uvolnil Rajtoral na pravé straně pokutového území Filla, ten ale se střelou vyčkával tak dlouho, až se do jeho opožděné rány stihl vrhnout záložník Malý a zblokovat ji na rohový kop. Z toho Plzeň nic nevytěžila. Nádhernou akci poté předvedli hostující borci. Na levém křídle hezky zakombinoval Pilař s Daridou, druhý jmenovaný hráč pak na druhé straně hřiště objevil zcela volného Rajtorala, jenž přihrávkou z voleje nabídl střeleckou pozici pro Jiráčka. Proti jeho ráně se musel pořádně vyznamenat Rada, když ji vyrazil nad branku.

Ve 42. minutě o sobě dali vědět také domácí. Vrzalův povedený centr ale záložník Šiml namířil hlavou nad Čechovu branku. O dvě minuty později to ale byli znovu hosté, kteří našli síť soupeře. Bakoš kolmicí uvolnil Pilaře a mladík ve službách Plzně parádní ranou propálil Radu i podruhé - 0:2.

Ještě v poslední minutě utkání se do zakončení dralo domácí mužstvo. Standardní situace Malého znamenala závar před plzeňskou brankou, který mohl využít Šiml. Ani podruhé se mu ale brankáře Čecha překonat nepodařilo.

Hosté hned v úvodu druhého poločasu mohli své vedení navýšit již na třígólové. V pokutovém území se s míčem otočil Kolář, vylepšil střeleckou pozici pro Filla, ten ale tváří v tvář Radovi neuspěl. V 58. minutě ale přišlo zdramatizování utkání. Domácí z protiútoku snížili na rozdíl jediné branky poté, co střídající Hanousek středem hřiště potáhl míč a z dvaceti metrů parádně napálil balon přesně k tyči Čechovy branky - 1:2.

A Dukla kousala dál. Bergerova rána z dálky byla sice dostatečně razantní, ale postrádala přesnost. O chvíli později mířil z osmi metrů vedle Martin Fillo, nastřelil pouze reklamní panely vedle branky Rady. Pár minut později hlavičkoval po centru Daridy Kolář, nicméně ani on nedokázal zamířit mezi tři tyče.

V 72. minutě se ale Plzeň dostala znovu do dvoubrankového vedení. A opět byl pod branku podepsán nejistý brankář rada. Ten totiž rozehrál přímo na kopačku Koláře, jenž předložil přihrávku před prázdnou branku Ďurišovi, slovenský útočník se pochopitelně nemýlil a zvýšil vedení svého týmu již na 3:1.

Na druhé straně mohl kontrovat Berger, nicméně jeho nebezpečná střela z úhlu se neujala, zastavil ji Marek Čech. Následně dokázali domácí střelu Filla zablokovat. Deset minut před koncem přišel čtvrtý hřebíček do dukelské rakvičky. Parádní individuální akci předvedl Václav Pilař, jenž si z levé strany sběhl k pokutovému území, napřáhl a svou ránu vyslal přímo do horního růžku Radovy branky - 1:4.

Pět minut před koncem měli plzeňští čas i na parádičky. Rozehrávku volného kopu nadhodil Rajtoral Limberskému, ten ale z voleje mířil daleko od soupeřovy klece. Tři minuty před koncem ale padla na Julisce ještě jedna branka. Na Vrzalův centr si naběhl znovu Hanousek a parádním volejem poslal míč přesně pod břevno plzeňské branky - 2:4.

V poslední minutě zkoušel ještě své střelecké štěstí střídající Hora, toho ale vychytal brankář Rada.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Slovan Liberec 2:3

20.08.2011 16:00

Góly: 45. Pavel Ricka, 69. Tomáš Wágner - 63. Michael Rabušic, 66. Lukáš Vácha, 83. Michael Rabušic

Gólové hody, které předznamenal v závěru první půle Ricka, nakonec přinesly vítězství Liberci. Příbram ovšem opět ukázala svou lepší tvář a výkon fotbalistů by i přes prohru mohl diváky přimět k návratu Na Litavku.

Brankář Hruška letos už několikrát ukázal své kvality a nejinak tomu bylo v osmé minutě, když sepo dobrém centru Váchy a povedené střele Štajnera na zadní tyč kopal pouze roh. Ve 20. minutě úřadovali opět hosté. Po levé straně se dostali do vápna, kde Blažek zpětnou přihrávkou hledal nejzkušenějšího Severočecha, ten ještě šperkoval na Janů, který se sice musel vracet na vápno, přesto jeho pokus nakonec rozezvučel bližší tyč.

Domácí se probrali až těsně před přestávkou. Ve 41. minutě centroval Pleško na hlavu Koukala, který nechal vyniknout Bičíka. Liberecký brankář vytáhl balón zpod břevna na roh. Jenže v poslední minutě první půle už byl naprosto bezmocný. Koukalův roh nedokázal odvrátit a skoro z brankové čáry hlavičkoval do sítě Ricka.

A s hosty mohlo být ještě hůře hned po změně stran. Pilíkovu přízemní střelu Bičík vyrazil, Šlápakův pokus ze sedmi metrů tečoval jeden z obránců jen těsně vedle. Předvést se tak musel opět Hruška, když v 58. minutě střílel z malého vápna Breznaník a jen jeho včasné vyběhnutí zabránilo jisté brance. K odraženému míči se ještě dostal Štajner, při kličce mu však domácí brankář sebral balón z kopačky.

V 63. minutě ovšem přišla krutá dvouminutovka pro domácí fanoušky. Nejprve centroval zleva na zadní tyč Breznaník a střídající Šural chytře vrátil před odkrytou branku Rabušicovi, který hlavičkou vyrovnal. Brzy poté se pak ke střele z dvaadvaceti metrů odhodlal Vácha a balón zapadl přesně k pravé tyči Hruškovy branky.

Jenže Příbram pod vedením trenéra Vavrušky branky střílet umí, i když ani ona se bez štěstěny neobejde. Po souboji Nezmara se Šlapákem před Bičíkem se míč dostal k volnému Wágnerovi, na kterého zívala naprosto prázdná brána. Mladý útočník domácích si počínal s o poznání chladnější hlavou, než se prezentoval Breznaník pět minut poté. Hruška vyškrábl centr pouze k němu, svou slabší pravačkou však z jedenácti metrů poslal podraz do nebes.

Své selhání však dokázal napravit v 83. minutě. Na dvojici libereckých nestačila trojice obránců, když po přesném přízemním centru usměrnil zblízka míč za brankovou čáru Rabušic. Příbram se tak nadechla k ofenzivní snaze, kterou užuž oslavovali fanoušci Příbrami v 90. minutě, když se před Bičíka dral Koukal a jeho střela po zemi trefila pomocnou tyč.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Baník Ostrava 4:0

19.08.2011 20:15

Góly: 33. David Lafata, 41. Vít Beneš, 57. David Lafata, 89. David Lafata

Letošní trápení ostravského Baníku napsalo v Jablonci své další pokračování. Svěřenci trenéra Malury chtěli přerušit třízápasovou sérii proher, jenže ani dnes na body nedosáhli. Na severu Čech prohráli jednoznačně 0:4.

Přitom Ostravané nezačali vůbec špatně. Už ve druhé minutě se dokonce radovali z gólu, ten ale nakonec neplatil. Svěrkoš si v pokutovém území naběhl na centr Krauta, avšak podle rozhodčích stál při zakončení v ofsajdu, a tak branka pochopitelně nemohla být uznána.

O deset minut později bylo naopak hodně horko na druhé straně hřiště. Po centru Jablonského zakončoval ve vápně Lafata, jeho střelu ale nakonec vykopl z brankové čáry obránce Řezník. Krátce na to měl plné ruce práce gólman Pietrzkiewicz, který byl přinucen vyrazit nepříjemnou hlavičku Karla Pitáka.

Jablonec byl po většinu první půle o něco aktivnějším celkem a v 34. minutě své převahy využil. Centr Zábojníka výborně zužitkoval Lafata, jenž ve skluzu poslal míč nechytatelně pod břevno. Vedení domácích mohl zanedlouho pojistit Piták, znovu jej ovšem vychytal Pietrzkiewicz. V 42. minutě už ale polský gólman Baníku tolik štěstí neměl. Kovařík zahrával rohový kop, v šestnáctce našel Beneše, který s pomocí tyče zvýšil na dvoubrankový rozdíl.

Po změně stran se snažil Baník alespoň snížit, jenže jeho aktivita k ničemu nevedla. Otěže zápasu poté opět převzal pod svou kontrolu Jablonec, který se v 57. minutě radoval z další branky. Pietrzkiewicz vyrazil míč tak nešťastně, že se následně odrazem od Lafatovy nohy dokutálel až do brány.

Domácí fotbalisté měli také po třetím gólu očividně navrch a svého soupeře výrazně přehrávali. Dvacet minut před koncem navíc mohli přidat čtvrtý zásah. Kovařík ale svou šanci neproměnil, nastřelil totiž pouze břevno. Zanedlouho naopak zakončoval vedle David Lafata, neuspěli ani střídající Vaněk s Třešňákem.

Baník byl i v posledních minutách zcela bezmocný, a tak pochopitelně nemohl myslet ani na korigování nepříznivého stavu. V samotném závěru navíc dovolil Lafatovi dokončit hattrick. Ostřílený kanonýr se nejlépe zorientoval v pokutovém území a míč poslal do zcela odkryté brány.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha44009:312
2.FK Mladá Boleslav43107:110
3.Slovan Liberec431010:510
4.Bohemians 190543016:79
5.FK Jablonec421110:27
6.Viktoria Plzeň42119:67
7.FC Hradec Králové42024:46
8.1. FK Příbram42028:96
9.Dukla Praha41126:74
10.Slavia Praha41124:54
11.FK Teplice41124:84
12.Viktoria Žižkov41032:53
13.1. FC Slovácko40133:71
14.České Budějovice40046:120
15.Baník Ostrava40044:150
16.Sigma Olomouc42206:2-1
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra s Bohemians Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (408)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele