Gambrinus liga - preview 4. kola

19.08.2011, 08:41, aktualizováno 22.08.2011, 09:00
Previews
Souboj dvou týmů ze druhé poloviny tabulky zakončí čtvrté kolo naší nejvyšší soutěže. Teplice po výhře v Ostravě dvakrát prohrály a nyní si chtějí spravit chuť proti Slavii, která jede na sever Čech posílena výhrou nad Příbramí...
FK Teplice - Slavia Praha  (pondělí 18:30)
V televizní dohrávce čtvrtého kola Gambrinus ligy změří síly fotbalisté Teplic se sešívanými borci Slavie Praha, která si v minulém kole konečně připsala první vítězství v nové sezoně.

Sešívaným se příliš nepodařil vstup do nové sezony, hned v prvním zápase prohráli na vlastním stadionu s domácími Bohemians, následně tuto porážku nedokázali odčinit na hřišti Liberce. Na první, a rovnou tříbodový zisk si tak příznivci sešívaných museli počkat až do minulého kola, kdy Slavie po velikém boji doma přehrála Příbram.

"Po každém vítězném zápase je vždycky lépe než po prohraném, takže atmosféra byla samozřejmě lepší. A věřím tomu, že i po pondělním zápase bude atmosféra také dobrá," uvedl kapitán Lukáš Jarolím. "Rádi bychom na tento výsledek navázali. Určitě si budeme víc věřit. Chceme zase zabodovat. Teplice teď dvakrát vyšly naprázdno, čeká nás tam určitě těžký zápas, ale věřím, že neodjedeme s prázdnou," říkal zase trenér Michal Petrouš. Severočechům totiž start ligy rovněž příliš nevychází, v úvodním kole si sice poradil po veliké přestřelce s Baníkem Ostrava, od té doby ale na body marně čeká.

" Teplice mají kvalitní útok, ale věřím, že naše obrana si s tím poradí a naopak, že nějaký gól dáme a podaří se nám z Teplic odvézt tři body," vzpomněl na čtyři branky v síti Baníku Jarolím.

Po tříbrankovém přídělu Hradce Králové přišla porážka v Plzni. Svěřence Petra Rady ale alespoň povzbudilo pohárové utkání s druholigovým Ústím nad Labem, v němž dokázali zvítězit 2:0 a postoupili do třetího kola. "Zápas s Ústím byl hrozně důležitý a snad to byl impuls, který nám pomůže. My to ale nesmíme přeceňovat, musíme to vzít s pokorou a poctivou prací zvládnou i ten pondělní zápas," řekl na oficiálních stránkách Tomáš Vondrášek.

Právě ten nastoupil v Ústí jako klasický útočník, rozestavení týmu se tak změnilo na 4-4-2. Otázkou tak zůstává, jaké rozestavení zvolí kouč rada nyní, postrádat totiž bude zraněného Jana Hoška, Marka Krátkého a Martina Jindráčka. Naopak fit už by snad mohl být Aidin Mahmutovič.

To hosté se již mohou spolehnout na uzdraveného útočníka Luboše Tusjaka, kterého trápil bolavý kotník. Na marodce tak zůstává pouze slovenský obránce Róbert Cicman, Petr Janda, jenž kvůli svalovým problémům nedohrál utkání s Příbramí, je rovněž v pořádku.

Do utkání by mohl nastoupit i nový brankář červeno-bílých, Kamil Čontofalský, který až do teď čekal na svou transferkartu. "Připravoval jsem se poctivě na každý zápas, samozřejmě že jsem byl pokaždé zklamaný, že karta stále nepřišla. Ale teď už ji mám, takže jsem moc rád, že konečně můžu hrát," sdělil slovenský gólman, který se pravděpodobně v brance objeví již dnes.

"Honza Hanuš nás ve druhém poločase s Příbramí několikrát podržel, má ale z utkání svalové problémy, uvidíme, jak na tom bude před zápasem. O tom, kdo nastoupí, se ještě rozhodneme," prozradil kouč Petrouš, který již může využít svou posilu na kraj obrany - Milana Nitrianského -, který přišel z Českých Budějovic. "Měli jsme v obraně nějaké problémy, věřím, že příchodem Milana Nitrianského se to určitě zkvalitní. Je to perspektivní fotbalista, hráč jednadvacítky, věříme, že půjde ve stopách Ondřeje Čelůstky," doplnil slávistický trenér.

"Slavii nevyšel start podle představ jako nám, ale my hrajeme doma a chceme zvítězit za každou cenu," zve na zápas Tomáš Vondrášek. "Všichni víme, jak je na tom Slavia teď. Musíme si na ně dát pozor, protože určitě k nám přijedou pro nějaké body," upozorňuje Admir Ljevakovič.

Slavia se na jaře utkala s Teplicemi hned třikrát, v Synot Tip Areně v Edenu je v Gambrinus lize porazila vysoko 4:1, ve čtvrtfinále Ondrášovka Cupu pak byla znovu úspěšnější, když po prohře 1:2 Na Stínadlech vyhrála doma 1:0 a postoupila.

Utkání se hraje od 18:30, zápas vysílá sportovní kanál ČT4.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Lukáš, Smejkal, Rosa - Vondrášek, Ljevakovič, Ježdík, Stožický - Mahmutovič, Vachoušek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský (Hanuš) - Nitrianský, Kaufman, Hubáček, Trubila - Koreš, Jarolím, Janda, Petrák, Hloušek - Pospěch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - České Budějovice  (neděle 17:00)
Jen děsivá forma Baníku brání budějovickým hráčům v obsazení poslední příčky. Naopak Bohemians doma uchránily všechny body proti Slavii a Plzni.

Velkou kaňkou je tak pro Klokany poslední kolo. Přestože do Jablonce rozhodně necestovali jako favorité, závěrečná desetiminutovka je odsoudila k vysoké prohře 5:0 a pokažení dojmu ze vstupu do sezóny. Jihočeši sice v každém zápase skórovali, v prvních dvou kolech však inkasovali po čtyřech brankách, proti Olomouci pak nedokázali udržet nadějné vedení ještě dvacet minut před koncem.

Budějovická obrana navíc přišla o talentovaného Milana Nitrianského, o kterého se zajímalo několik týmů ze špičky loňského ročníku, aby se nakonec přesunul do kádru Slavie. Trenér Kotrba ale vidí hlavní aspekt prozatímního neúspěchu v hlavách hráčů, kteří potřebují rychleji reagovat na obraz hry.

V domácím dresu se kvůli zranění zřejmě neobjeví Hartig, Škoda, Kraus a Budínský, naopak za hosty zcela jistě nastoupí Ondrášek, který se trefil zatím v každém ligovém střetnutí letošní sezóny a ukazuje tak formu schopnou k zopakování minulé návštěvy Bohemians, kdy dvěma zásahy v první půli nadělal soupeři velké problémy. Klokani se tehdy zvedli a v poslední minutě dokázali vyrovnat. I díky tomu se tak předchozí tři ligové boje obešly bez vítěze.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Žižka - Moravec, Borek, Budínský, Bartek - Hartig, Škoda.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Bakala, Novák, Lengyel, Vulin - Klesa, Otepka, Čirkin, Rýdel, Sandro - Ondrášek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.35 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Viktoria Žižkov  (neděle 17:00)
Boleslav přivítala k prvoligovému střetnutí žižkovského soupeře prozatím dvakrát. Zatímco prvně rozhodl jediným gólem Moughfire, druhý duel skončil bez branek. Středočeši tak mají o motivaci postaráno.

Svěřenci trenéra Koubka sice vypadli hned po úvodním dvojzápase z Evropské ligy, v té domácí však začali solidně, když po bezbrankové remíze v Jablonci na poslední chvíli uhájili všechny body proti Slovácku a před týdnem si, ostatně jako letos každý, s chutí zastříleli proti Baníku.

Domácí mohou nastoupit v plné síle, a to i díky rychlému zotavení lehce pošramocenému čtyřlístku Kysela, Bulut, Miller a Kúdela. Z hostů je sice zraněný pouze Slodowy, nenastoupí však ani Mach a Bořil, kteří hostují právě z Boleslavi.

Žižkov v nejvyšší soutěži prohrál se svým nedělním soupeřem pouze jeden ze čtyř bojů, navíc na domácí půdě. Po prohrách v Hradci a v Příbrami by tak pražskému týmu přišlo vhod navázat na roky 2007 a 2008 a po domácím vítězství nad Duklou si přivézt body i z favorizované Boleslavi. Z města, kde nynější trenér Žižkova trénoval ještě za jeho působení v druhé lize. Vzpomínky mu ovšem kazí ukončená smlouva v půli postupové sezóny.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller (Šeda) - Kysela, Rolko, Janíček, Šírl - Wojnar, Kúdela, Opiela - Chramosta, Bulut, Kulič.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Bartl, Procházka, Lafrance, Čermák - Folprecht, Súkenník, Šťastný, Zapalač - Kalod, Nestorovski.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.10 - 9.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko  (neděle 17:00)
Olomouc doma v neděli přivítá celek Slovácka. Hanáci se pokusí navázat na vítězství 2:1 z Českých Budějovic a hosté by již rádi konečně zabodovali.

Ve čtvrtek rozhodla disciplinárka, že Olomouci bude odečteno devět bodů a brankáři Drobiszovi zakázala činnost na 18 měsíců. Bodový odpočet musí ještě potvrdit odvolací a revizní komise. Po třech kolech posbírali Hanáci za dvě vítězství a jednu remízu celkem sedm bodů. Po odečtení devíti bodů mají minus dva a tím pádem se propadli ze třetího místa až na úplné dno tabulky. "Postavení Slovácka určitě neodpovídá předvedeným výkonům. Viděli jsme jeho zápasy proti Příbrami a Spartě a jeho hra se mi líbila, bylo aktivní, ale neproměňovalo šance. I když ještě nezískalo bod, bude to těžký soupeř," řekl k nedělnímu střetnutí kouč Sigmy Zdeněk Psotka, jenž se bude muset obejít bez rekonvalescenta Přikryla.

Ani ve třetím kole se hráči Slovácka neradovali z bodového zisku, když doma prohráli se Spartou 0:2. Nyní však trenér Miroslav Soukup věří, že jeho svěřenci konečně urvou nějaké body. A to na hanácké půdě, kde v květnu vyhráli. "Přesvědčili jsme se v uplynulé sezoně, že se dá i v Olomouci uspět. Proto bychom rádi na tuto výhru navázali," přeje si trenér hostí Soukup. Ten nebude moci počítat s trojicí zraněných Kuncla, Volešáka a Perůtky.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Šustr - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Schulmeister, Heinz, Varadi.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Jeleček, Košút, Trousil, Kubáň - Fujerik, Kordula, Poliaček, Hlúpik - Došek, Ondřejka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.10 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FC Hradec Králové  (neděle 17:00)
Spartu čeká po nevydařeném utkání Evropské ligy v Rumunsku domácí ligové střetnutí s pátým Hradcem, který před týdnem ztratil první body.

Letenští zatím kralují české nejvyšší soutěži a jako jediní se mohou po třech kolech pyšnit stoprocentním bodovým ziskem. Jenže ve čtvrtek, kdy hráli první zápas 4. předkola Evropské ligy v Rumunsku proti Vasluí, podali nepřesvědčivý výkon. Prohráli 0:2 a postup do skupinové části EL se jim vzdálil. Na Letné tak panuje smutná nálada. Tu se pokusí vylepšit v neděli, kdy ve čtvrtém kole Gambrinus ligy přivítají Hradec. "Musíme pracovat s psychikou hráčů, utkání s týmem Vaslui si musíme analyzovat tak, abychom neopakovali chyby, které nás stály lepší výsledek. Pokud zápas s Hradcem zvládneme, může to působit jako pozitivní motivace před čtvrteční odvetou," řekl trenér domácích Martin Hašek.

Po úvodních dvou výhrách přišla první ztráta bodů pro Hradec. Před týdnem Východočeši doma podlehli Liberci 0:3. Na pražskou Letnou jedou odčinit domácí propadák. "Utkání na Spartě bude po Liberci asi druhé nejtěžší v podzimní části soutěže. Na Letnou jedeme odčinit domácí propadák s Libercem, předvést kvalitní výkon a pokusit se o dobrý výsledek. Po nešťastném domácím utkání jsme si v kabině řekli, že nelze jenom bránit, tak jak to bylo v druhém poločase. Své si k tomu řekl i trenér. Liberec je pryč, nyní se soustředíme na Spartu," řekl královéhradecký obránce Jakub Chleboun.

Domácí mužstvo se bude muset obejít bez zraněného brankáře Blažka a otazník visí nad startem Jarošíka. To hosté nastoupí v kompletním složení.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Švenger - Kušnír, Zápotočný, Řepka (Brabec), Pamič - Hušek - Sionko, Matějovský, Vacek (Grajciar), Podaný - Kweuke.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Hochmeister, Chleboun, Pávek - Fischer, Klapka, Janoušek, Poděbradský - Štěpán, Dvořák, Černý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Slovan Liberec  (sobota 16:00)
Poslední výrazný gólový počin pamatuje souboj těchto týmů duben 2007. Po letošním sympatickém vstupu Příbrami se však zdá, že by se diváci mohli dočkat atraktivního fotbalu.

Během prvních třech kol se zápasy Příbrami i Liberce neobešly alespoň bez tří gólů. Slovan navíc ukazuje dobrou formu při výjezdech. Hned na úvod si odvezl bod ze Štruncových sadů, aby minulý týden nastřílel v Hradci tři branky, týmu, který v předešlých dvou duelech udržel čisté konto.

Právě Hradec pak čeká na severočeský klub koncem srpna v dalším kole Ondrášovka Cupu, ze kterého Středočechy vyprovodilo Sezimovo Ústí. Svěřenci trenéra Vavrušky se tak mohou zaměřit pouze na ligu, ve které se překvapivě drží na třetí příčce v počtu přesných zásahů. Před sebou má kromě Sparty už jen svého sobotního soupeře.

Zatímco domácím budou chybět zranění Divíšek s Pavlem Pilíkem, trenér Šilhavý bude postrádat pouze Petra Zierise, který v předešlé sezóně nastoupil jen ke třem závěrům libereckých zápasů. Výraznější problémy by tak mohl nadělat nedisciplinovaný Vácha, který má na svém kontě už tři žluté karty.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Macháček, Ricka, Hejda, Pleško - Valenta, Tarczal, Koukal, T. Pilík - Wágner, Šlapák
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Polák, Fleišman - Štajner, Janů, Vácha, Breznaník - Šural, Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 3.60 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Dukla Praha - Viktoria Plzeň  (sobota 18:20)
Plzeň čeká po úspěšném boji v Kodani opět domácí liga, v níž v sobotu zajíždí na půdu pražské Dukly. Zatímco se Vrbově partě daří v předkolech Ligy mistrů, tak v tuzemské soutěží to s ní nevypadá moc slavně. Oba týmy mají čtyři body a figurují ve středu tabulky.

Plzeňští nyní nosí ve svých hlavách Ligu mistrů a mají docela velkou šanci poprvé v historii postoupit do hlavní fáze nejprestižnější klubové soutěže na světě. V úterý se k ní přiblížili, když v Kodani překvapivě porazili favorizovaný celek 3:1. Nyní se však úřadující mistři musejí plně koncentrovat na Gambrinus ligu, kde na první Spartu ztrácí pět bodů. Tuto bodovou ztrátu se pokusí ztenčit v nadcházejícím čtvrtém kole. "Po Kodani zase musíme přehodit myšlenky na ligu, ve které si už nesmíme dovolit další ztráty, pokud nechceme, aby nám špička odskočila ještě víc. Na druhou stranu nás čeká zápas, který je pro mě nejdůležitější za tři roky, co v Plzni jsem, takže se nedají vyloučit nějaké změny v sestavě," prohlásil plzeňský kouč Pavel Vrba, pro jehož svěřence bude sobotní duel generálkou na středeční odvetu kvalifikace Ligy mistrů.

Fotbalisté Dukly během tří zápasů okusili, jaké to je vyhrát, prohrát a také i remizovat. Jeden z těchto pocitů zažijí podruhé v sobotním domácím utkání proti českému mistrovi. "Plzeň bude určitě favoritem zápasu. Všichni vědí, že se prezentuje ofenzivním, kombinačním fotbalem, díky němuž v minulé sezoně uspěla. My teď máme možnost, abychom se konfrontovali s nejlepším, ofenzivně se prezentujícím týmem v Česku. Na takového soupeře se musíme těšit, nebudeme mít co ztratit. Pokusíme se mu vyrovnat a také bodovat," prohlásil trenér Dukly Luboš Kozel, jehož tým doma na Julisce neprohrál již 25 zápasů.

Domácí se budou muset obejít bez obou marodů Šmída a Nečase, zatímco hosté nebudou moci počítat se zraněným Pavlíkem a nejistý je start Čišovského.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Mikula, Vorel, Švejdík - Malý, Gedeon, Hanousek - Berger, Markovič, Svatonský.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Čech - Ševinský, Brezinský, Bystroň, Jiráček - Fillo, Trapp, Horváth, Darida, Ďuriš - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.33 - 3.40 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - Baník Ostrava  (pátek 20:15)
Jablonec v páteční předehrávce 4. kola Gambrinus ligy se doma utká s poslední Ostravou. Domácí figurují v tabulce na osmém místě se ziskem čtyř bodů, to hosté jsou stále bez bodu.

Až ve třetím kole se jablonečtí radovali v tomto ligovém ročníku ze svého premiérového vítězství. Plný bodový zisk si připsali před týdnem po jednoznačném domácím vítězství 5:0 nad Bohemians. Před svým publikem budou hrát Komňackého svěřenci podruhé v řadě, tentokrát vyzvou poslední tým tabulky. "Vítězství nad Bohemkou je povzbuzující a my bychom na něj chtěli navázat nejen v tomhle zápase, ale i v dalších, abychom splnili cíl, který jsme si před sezonou dali - hrát v horní polovině tabulky o pohárovou Evropu," prohlásil trenér domácích František Komňacký, pro něhož to v pátek bude 200. ligový zápas v pozici kouče.

Ostrava se stále hledá, po třech duelech se krčí na dně tabulky. K lepším výsledkům nepomohla ani změna trenéra. Všichni na Bazalech doufají, že jim pomůže staronová posila Václav Svěrkoš. Ostravský trenér Pavel Malura s ním počítá do dnešní sestavy a věří, že nejlepší ligový střelec z roku 2008 svým příchodem zlepší náladu v kabině. "Čeká nás soupeř, který doma hraje opravdu výborně a dává spoustu branek. V podobné situaci jel ale Baník do Jablonce v minulé sezoně a dokázal tam remizovat 3:3, na to bychom rádi navázali. Ukázalo se, že je Jablonec byl zranitelný hlavně v rychlosti," řekl Malura, jehož svěřenci naposledy zvítězili na Střelnici před pěti lety.

Jablonec nastoupí bez trojice zraněných Eliáše, Krajčíka a Haurdiče, nejistý je start Nováka. Ostravané přijedou bez tří marodů Frejlacha, Šmejkala a Ferenčíka.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Jarolím, Piták, Kovařík - Lafata.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Řezník, Adámik, Dreksa, Marek - Poliaček, Greguš, Lukeš, Fantiš - Šenkeřík, Svěrkoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.37 - 4.20 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha33008:39
2.Slovan Liberec32107:37
3.FK Mladá Boleslav32105:17
4.FC Hradec Králové32014:36
5.1. FK Příbram32016:66
6.Bohemians 190532014:66
7.FK Jablonec31116:24
8.Viktoria Plzeň31115:44
9.Dukla Praha31114:34
10.Slavia Praha31024:53
11.Viktoria Žižkov31022:33
12.FK Teplice31024:83
13.1. FC Slovácko30032:60
14.České Budějovice30035:100
15.Baník Ostrava30034:110
16.Sigma Olomouc32105:1-2
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra s Bohemians Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (339)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele