Gambrinus liga - souhrn 23. kola

08.04.2011, 22:12, aktualizováno 11.04.2011, 21:54
Komentáře a souhrny
Leonard Kweuke nahradil podzimního střelce Bonyho Wilfrieda a stejně jako jeho bývalý spoluhráč rozhodl druhé derby pražských "S". Sparta díky jeho brankám porazila Slavii 2:0 a nadále živí naději na obhajobu titulu. Slavia se soustředí především na další zápas se Slováckem...

Sparta Praha - Slavia Praha 2:0

11.04.2011 20:00

Góly: 10. Leonard Kweuke, 12. Leonard Kweuke

O osudu utkání rozhodl drtivý úvod Sparty a dvě branky Kweukeho, na které Slávisté ve zbylém průběhu zápasu nenašli gólovou odpověď, přestože nebyli horším mužstvem.

Ve skvělé atmosféře a v ostrém tempu se začalo derby pražských S. Již po pár minutách mohli jít do vedení hosté. Janda si vyměnil míč s Horou, spolu s Blažkem však obstřelil i bránu domácího gólmana. Sparta odpověděla standardní situací, po které Kweuke jen těsně netrefil hlavou bránu Vaniaka.

Co se nepovedlo v první šanci, podařilo se kamerunskému útočníkovi v 10. minutě. Po rohovém kopu zůstal Kweuke neobsazen na malém vápně a propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:0. Další chybné postavení slávistické obrany potrestal opět Kweuke hned o dvě minuty později. Přízemní střelou k tyči nedal Vaniakovi šanci - 2:0 ve 12. minutě.

Rozdílné postavení obou týmů v tabulce bylo znát i v následujících minutách. Kweuke si mohl připsat hattrick, ovšem třetí gól nepřidal ani hlavou, ani jedovatou střelou pravačkou. Slavia se snažila dostat zpět do hry, ale větší šanci si svou hrou nepřipravila. Naopak z rychlých protiútoků hrozili domácí, kterým však ve finální fázi scházel klid a větší přesnost.

Snížit na rozdíl jedné branky mohl hostující Koreš, ovšem z dobré pozice na hranici pokutového území minul sparťanskou bránu. Pohledná hra ve vysokém tempu pokračovala i ve zbývajících minutách první půle. Další slávistickou možnost ke vstřelení gólu zneškodnil dobrým vyběhnutím Blažek proti Černému. S odpovědí přispěchal technickou střelou Kladrubský, ale protože mezi tři tyče nezamířil, šla Sparta do kabin s dvougólovým náskokem.

V úvodu druhého poločasu měli více ze hry hosté. Nebezpečí pro domácí znamenala Pamičem tečovaná střela Dostála, která šla do Blažkova protipohybu, skončila však vedle. V zápětí pálil nepřesně Kisel. Václav Kadlec na druhé straně připomněl, že na ofenzivu myslí i domácí celek a pohlednou střelou protáhl Vaniaka.

S narůstajícím časem byla na Slavii snaha o vstřelení branky znát stále víc, logicky tak byla aktivnějším mužstvem na rozdíl od Sparty, která se soustředila na ubránění náskoku. I bez potrestaného Řepky dobře organizovaná defenziva domácích však do větší šance hosty až do konečného hvizdu nepustila. Sparta tak ve 23. kole stáhla náskok Plzně na šest bodů, zatímco Slavia odešla z utkání potřetí v řadě bez vstřelené branky.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Ústí nad Labem 2:0

10.04.2011 17:00

Góly: 27. Milan Nitrianský, 43. Zdeněk Ondrášek

Ústečtí se pomalu mohou loučit s prvoligovou příslušností. Ve veledůležitém zápasu v Budějovicích nekladli přílišný odpor a dva přesné pokusy posunuly Jihočechy pět bodů od sestupu.

Už v první minutě zaměstnal Jindráček domácího brankáře, který musel vyrážet na roh. Na druhé straně Laštovkův centr usměrnil příliš vysoko Ondrášek. Obrany obou mužstev neměly příliš potíže držet soupeře mimo svou šestnáctku. Jak už to tedy bývá, skóre se tak otevřelo po standardní situaci.

Benát s Mezlíkem rozehráli rohový kop, ten Severočeši odvrátili před šestnáctku k Nitrianskému, který pohotovou střelou k tyči rozvlnil síť. Navýšit vedení mohl šest minut před přestávkou Ondrášek, jeho pokus po zemi Vorel kryl.

Když Jindráček střelou zpoza vápna těsně minul, mohli Jihočeši slavit pojištění v poslední minutě první půle. Po rohovém kopu Benáta a teči Vulina se prosadil volný Ondrášek.

Pohlednou akcí se v 56. minutě blýskl Hudson, svou přihrávkou hledal už jednou úspěšného Ondráška, ten ale nedokázal zakončit. Závěrečná půlhodinka se nesla ve znamení povinné dohrávky a diváci klidně mohli odejít předčasně, o nic podstatného by totiž nepřišli.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Baník Ostrava 2:1

10.04.2011 17:00

Góly: 23. Martin Kasálek, 79. Pavel Dvořák - 21. René Bolf

Hradečtí otočili nepříznivý vývoj zápasu s Baníkem a utíkají od sestupových starostí na rozdíl slušných devíti bodů. Baník si vypracoval několik slibných příležitostí, Lindra ovšem nepřekonal a po 23. kole bude na 13. příčce.

Hosté se ještě nestačili ani rozkoukat a Pilařův centr rozezněl břevno. Trefy tak přišly až po první dvacetiminutovce. Skóre otevřel Bolf, který si naběhl na přímý kop a hlavičkou uklidil za bezmocného Lindra.

Za necelé tři minuty ovšem fauloval Neves a se štěstím se ze standardky prosadil Kasálek. Právě ostravský hříšník mohl rychle vrátit vedení hostům, kdyby ovšem Lukešův centr dokázal hlavičkou usměrnit mezi tři tyče.

Málo vídaná situace přišla ve 35. minutě, kdy sudí odpískal pokutový kop po souboji Greguše s Rezkem, po poradě s pomezním však své rozhodnutí změnil. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu.

Jedenáct minut po změně stran musel Lindr solidním zákrokem podržet svůj tým proti střele Šmejkala. Na šance chudý zápas mohl do tempa dostat Fantiš dvacet minut před koncem, kdyby se proti jeho technickému pokusu nevytáhl brankář domácích.

V radost tak mohli propuknout domácí fanoušci, když Dvořák usměrnil přízemní centr zblízka do sítě. Chaos v obraně užuž chtěl využít v rychlou reakci Frejlach, ale pohotovou střelou trefil pouze jednoho z obránců. Naopak k pojištění neměl daleko Fischer, jehož přímý kop skončil jen pár decimetrů mimo.

Definitivní rozhodnutí nepřidal ani dvě minuty před koncem Mišinský, z úhlu nezamířil mezi tři tyče. Ostravský vabank ale k vyrovnání nevedl a Hradec si důležité body ponechal na vlastním stadionu.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Zbrojovka Brno 2:1

10.04.2011 17:00

Góly: 22. Marek Nikl, 41. Milan Škoda - 65. Róbert Valenta

Bohemians po solidním výkonu dohání šesté Teplice. Brněnské lapálie se sestupem naopak stále více nabírají reálných obrysů a před důležitými květnovými boji potřebují rychle najít letos nenalezenou formu.

V šesté minutě hrozil domácí Sedláček, který po centru pálil z šestnáctky nad břevno. V Praze se od úvodních minut jasně ukazovalo, že proti sobě nastupuje bojovný tým s mužstvem z chvostu tabulky. Nepřesnosti tak držely míč především u půlící čáry.

Pasivita se nakonec vymstila hostům. Sedláček nadvakrát prosadil svůj centr do vápna, kde před Krbečkem poslal míč do sítě Marek Nikl. Pětatřicetiletý hráč tak oslavil svůj první zásah po návratu z Bundesligy.

Zatímco Sedláček v dobré pozici odmítl pojištění po centru Jindřiška a balón vůbec netrefil, na druhé straně osamocený Folpracht hlavičkoval po rohu do rukavic Sňozíka. Aktivní Sedláček rozjel další akci ve 36. minutě. Na jejím konci střílel Nešpor vedle.

V závěru první půle tak Pražané pojistili svůj náskok. Jindřišek svým centrem našel Škodu, který si s chladnou hlavou poradil s obráncem a přesným pokusem k tyči i s brankářem hostí. Ještě před přestávkou mohl dorazit soupeře Nešpor, ten ale sám proti Krbečkovi neuspěl.

Nechybělo mnoho, aby se hosté dostali zpět do hry kuriózním gólem, když Došek uhnul před Husárovým pasem a Sňozík s problémy udržel míč před čarou. Na druhé straně zvonila konstrukce, když Krausův centr opřel do břevna Škoda.

Vše vypadalo jasně. Škoda v 64. minutě přešel přes obránce, narazil si s Bartkem a mohl si připsat druhý zásah, kdyby ovšem znovu nemířil do břevna. Přišel tak rychlý kontr, Kalabiška nahrál střídajícímu Valentovi a ten přízemní střelou k tyči snížil.

Známé rčení "nedáš - dostaneš" mohl oprášit Valenta za dalších pět minut. Štohanzl z devatenácti metrů minul a střelec hostí v další moment nechal vyniknout Sňozíka svou povedenou ranou z úhlu, kterou brankář vyrazil těsně mimo tyče.

Štohanzl mohl vrátit klid do řad domácích v 72. minutě, když se po příhře Moravce ocitl sám před brankářem. Balón ale netrefil ideálně a přestřelil. Čtyři minuty před koncem střílel sám Moravec na vzdálenější tyč a jen vynikající zákrok Krbečka udržel naději hostů. Ani zákrok proti dobré střele Ibragimova ovšem k bodům nepomohl.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 1:2

09.04.2011 19:00

Góly: 19. Aidin Mahmutovič - 33. Jan Chramosta, 89. Tomáš Fabián

Fotbalisté Mladé Boleslavi oživili své pohárové ambice. Pomohla jim k tomu dnešní výhra 2:1 v Teplicích, o které rozhodl v době závěrečného tlaku domácích střelou z dálky Fabián. Sedm kol před koncem ligy se Středočeši dostali před Olomouc na čtvrté místo a dotáhli se na rozdíl čtyř bodů ke třetímu Jablonci. Domácí měli více šancí, jenže z nich vytěžili jen jeden gól a dvě tyče a po prohře zůstávají na šestém místě.

Teplice do zápasu vlétly, jako by chtěly potvrdit předchozí dvě výhry. Už v 6. minutě potáhl míč do vápna mladý Čajič, míč se dostal až na pravou stranu k Verbířovi a po jeho ráně levačkou musel brankář Šeda hodně rychle do vzduchu. Slabší noha teplického veterána byla hodně nebezpečná i o deset minut později, kdy přesným centrem našla na malém vápně osamoceného Mahmutoviče, který trefil hlavou tyč.

Severočeši předváděli v úvodu velmi pohledný fotbal plný rychlých kombinací a snadno se dostávali do šancí, jenže gólově proměnili až pátou z nich. Mahmutovič pláchl po levé straně a i když jeho zpětnou přihrávku srazila obrana, brankář Šeda míč včas nezkrotil a dobíhající Bosňan ho došťouchl do sítě.

Boleslav se dostávala z tlaku domácích velmi pomalu, ale ve 33. minutě dokázala udeřit. Kuličův únik po Chramostově krkolomném pasu skončil jen střelou do tyče. Akce ale pokračovala a po Mendyho pasu z pravé strany zkusil Chramosta na malém vápně patičku, která už do sítě zapadla. Krátce před pauzou mohla Boleslav dokonce jít do vedení, ale Kuličovu střelu odraženou o zem výborně vychytal teplický brankář Slavík.

I po poločase hrála obě mužstva velmi solidní fotbal ve vysokém tempu, ale šancí už výrazně ubylo. Výjimkou byla 52. minuta - po levé straně pláchl Mahmutovič a sám před brankářem trefil křížnou střelou tyč.

Skutečně horko začalo být až okolo 70. minuty. Mahmutovičův křížný pas z pravé strany prošel napříč malým vápnem a před Marešem ho na poslední chvíli uklidil skluzem Kysela, který jen tak tak netrefil vlastní branku. Za pár desítek sekund se podobná situace opakovala a tepličtí diváci už se skoro radovali z gólu, jenže Vachoušek ani Mahmutovič na míč před prázdnou brankou nedosáhli.

Boleslav se v závěru už hodně stáhla před vlastní vápno, ale nakonec trochu nečekaně přidala druhý gól. V 88. minutě brankář Slavík zavařil Vidličkovi těžkým pasem a hosté se dostali do tlaku, který vyústil ve Fabiánovu střelu zpoza vápna. Míč ťukl o tyč a zapadl do sítě. Teplice už se na odpověď nezmohly.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - 1. FK Příbram 2:0

09.04.2011 18:00

Góly: 52. Petr Švancara, 90. Tomáš Košút

Brankami Petra Švancary a Tomáše Košúta z druhého poločasu zdolali fotbalisté Slovácka ve 23. kole první ligy Příbram 2:0 a ukončili sedmizápasové čekání na výhru. Na domácím trávníku zvítězili po šesti utkáních. Příbram se herně probrala až po inkasované brance, vyrovnat se jí ale nepodařilo.

Na výkonu domácích fotbalistů byla v úvodní čtvrthodině patrná nervozita. Projevovala se nepřesným zakládáním útočných akcí, které končily po dvou přihrávkách na kopačkách soupeře. Příbram si nepočínala o nic lépe a ze snahy o útočnější hru nezbylo po dvaceti minutách vůbec nic. Fotbalisté Slovácka postupně zpřesnili hru, rozehrála se středová řada, v zakončení však zoufale tápali.

Nejblíže ke skórování měl po čtvrt hodině hry Fujerik, který byl o krok rychlejší než brankář Hruška. Fujerik jej přesným lobem přehodil, před cestou do sítě ale stačil v poslední chvíli Marek Plašil vykopnout míč do břevna, odkud se odrazil zpět do hřiště. O šest minut později zahrozil po rohovém kopu příbramský Ricka, jehož hlavička těsně minula branku. Od této chvíle se hrálo podle scénáře Slovácka. Jenže výrazná převaha k ničemu nevedla. Střely z větší vzdálenosti většinou mířily do brankáře Hrušky nebo mimo branku.

Po změně stran se Příbram zatáhla do defenzivy. Snaha uhrát bod za bezbrankovou remízu vzala za své po pouhých osmi minutách. Hru Slovácka oživil střídající Ondřejka, jenž se rychle dostal do dvou slibných příležitostí. Jeho první pokus po Fujerikově akci vyrazil Hruška, vzápětí Ondřejka hlavičkoval těsně vedle branky. Tlak domácího týmu vzrostl a v 53. minutě po Ondřejkově přihrávce využil Švancara zaváhání Hrušovo zaváhání a po vyhraném souboji protlačil míč do sítě.

Na inkasovaný gól odpověděla Příbram ofenzivnější hrou. Výkon Slovácka potkal chvilkový výpadek, při němž obrana nechala soupeři příliš volného prostoru. V průběhu pěti minut si aktivní Příbram vypracovala čtyři příležitosti, hostující útočníci v nich však postrádali více klidu a přesnosti. Střídající Koukal se ocitl dokonce sám před brankářem, v rozhodující chvíli se mu ale zamotal míč po nohy. Slovácko se v závěru zlepšilo a těsnou výhru ubránilo. V nastavení střídající Košút po minutě pobytu na trávníku zpečetil vítězství druhým gólem.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 3:0

09.04.2011 16:00

Góly: 40. Jiří Štajner, 67. Jan Nezmar, 72. Renato Kelić

Na podzim se svěřenci trenéra Psotky neprosadili ve čtyřech zápasech. Na jaře si tento limit splnili už po šesti kolech, naposledy se totiž trefili 7. Března. Naopak Liberec pokořil olomouckou kletbu a po šesti vzájemných střetnutích vyhrál. Potřetí za sebou tak udržel čisté konto a vrátil svému soupeři vysokou porážku ze září.

Severočeši začali aktivně a v úvodu plném nepřesností měli převahu, přesto se jako první musel vyznamenat domácí brankář. Navrátil parádně načasoval přihrávku za obranu, ale Bičík vyběhl proti Janotkovi včas a jeho pokus dokázal vyrazit.

Rozháraný a nezáživný poločas nabízel pouze hanácké centry do rukavic brankáře Liberce a nepřesné balóny do vápna z kopaček domácích. Nečekaně tak pět minut před přestávkou otevřel skóre Štajner. Zleva přihrával přes Kučeru Breznaník, na míč nedosáhl Rossi ani Drobisz a zkušený kanonýr v plném běhu snadno usměrnil za brankovou čáru. Po dvou a půl letech se tak Liberec konečně prosadil proti olomoucké obraně.

Sigma vstoupila do druhé půle s chutí vyrovnat, o kterou ji po sedmi minutách málem připravil Vácha. Nezmar v ostrém souboji ve vápně s Rossim neuspěl, míč se ale odrazil k mladému záložníkovi, který pohotovou přízemní ranou těsně minul.

Další velkou příležitost domácích zmařil Kučera, který si sám poradil s dvojicí Nezmar - Štajner. Prvně jmenovaný se však do šance dostal vzápětí, když centr Gecova poslal hlavičkou pár decimetrů nad břevno.

Po hodině hry se ozvali i hráči z Hané. Bajerův pokus zpoza šestnáctky skončil vedle a Šultesův balón na malé vápno si do vlastní branky málem srazil Janů, jenž tak mohl děkovat reflexu Bičíka. Na druhé straně využil nedůrazné defenzívy Nezmar a v pokutovém území proti čtyřem obráncům vystřelil z otočky. Drobisz vyrazil pouze na roh. A právě Štajnerův centr od praporku pak náhodou trefil překvapeného Nezmara do obličeje, který neskrýval radost ze šťastného zásahu.

Frustrovaní hosté nestačili ani zareagovat a museli znovu lovit míč ze sítě. Janů vyslal z přímého kopu výborný centr a Kelič hlavičkou snadno pokořil takřka bezbranného brankáře. Jiskřičku naděje nevykřesal ze standardky z osmnácti metrů Bajer, který poslal lehký oblouček přes zeď a Bičík stačil vyrazit.

I když se zápas prakticky jen dohrával, musel sedm minut před koncem vykouzlit další excelentní zákrok domácí brankář, když po rohu Janotky hlavičkoval Doležal. A poradil si i se střelou zblízka od Přikryla, který v další moment ze stejné pozice branku vůbec netrefil a jen potvrdil olomoucké vypadnutí z ofenzivní formy.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Baumit Jablonec 1:1

08.04.2011 20:15

Góly: 54. Jan Rezek - 61. David Lafata

Hned páteční předehrávka tentokrát přinesla všem fanouškům opravdový šlágr kola. Narazily na sebe totiž vedoucí Plzeň a třetí Jablonec. Zápas však nakonec vítěze nepoznal, oba týmy se totiž rozešly smírně 1:1.

Hosté nezačali vůbec špatně. Už po pouhých šesti minutách šli málem do vedení. Po dlouhém nákopu se do dobré šance dostával Marek Jarolím, naštěstí pro domácí mu ale včas odkopl míč František Rajtoral.

Brzy na to dali o sobě vědět také domácí borci. Nedaleko vápna zahrával útočník Marek Bakoš standardní situaci a s přispěním gólmana Valeše trefil tyč, míč se však odrazil zpátky do hry a další šanci měl stoper Bystroň. I ten ale orazítkoval pouze brankovou konstrukci.

Poté se hrálo poměrně dlouhou dobu bez pořádných šancí. Až zhruba po půlhodině hry mohla udeřit Viktoria. Po centru Petržely zakončoval Horváth, avšak jeho střelu k tyči lehce tečoval Beneš a míč zamířil do zámezí. Brankáře Valeše zanedlouho pořádně protáhl také Daniel Kolář, který napřáhl z dobrých 25 metrů, jenže nakonec poslal míč asi metr vedle tyče. I proto se šlo nakonec do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran začala mnohem lépe Plzeň. V 51. minutě sice ještě dokázal Valeš střelu Rajtorala vyboxovat, avšak už o pár sekund později přišel první gólový okamžik zápasu. Rezek dostal výborný míč a hnal se do zajímavé šance. V pokutovém území ale po lehké teči Beneše upadl a rozhodčí Drábek odpískal penaltu. Jablonecký stoper navíc viděl druhou žlutou kartu a musel předčasně do sprch. Horváth sice pokutový kop využít nedokázal, k dorážce se ale dostal Rezek a poslal míč do sítě.

Hosté ovšem dokázali poměrně rychle vyrovnat. Pitákova střela byla zblokována, k dalšímu zakončení se dostal Kovařík, ale ani on nepropálil obranný val Plzně. Podařilo se to až Davidu Lafatovi, který opět srovnal krok s domácími. Plzeň následně vrhla veškeré síly do útočení a vypracovala si nad Jabloncem tlak. Využít jej už ale nijak nedokázala a bere pouze bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň23174256:2155
2.Sparta Praha23161637:1449
3.FK Jablonec23135546:2244
4.FK Mladá Boleslav23117540:2740
5.Sigma Olomouc23115739:2138
6.Bohemians 190523105827:2435
7.FK Teplice23105833:3235
8.Slovan Liberec2386931:2730
9.FC Hradec Králové2377919:3028
10.1. FC Slovácko23751123:3526
11.Slavia Praha23510825:2925
12.České Budějovice2359919:3524
13.Baník Ostrava23651221:3323
14.1. FK Příbram23571113:2522
15.Zbrojovka Brno23611626:4619
16.FK Ústí nad Labem23361416:5015

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (444)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele