Gambrinus liga - preview 23. kola

08.04.2011, 08:55, aktualizováno 11.04.2011, 08:47
Previews
Sparta se dnes může dotáhnout na vedoucí Plzeň na rozdíl šesti bodů, musí ovšem zvládnout utkání proti druhému pražskému "S". Slávisti se sice na jaře trochu vzchopili a vzdálili se sestupovým příčkám, favoritem přesto zůstává letenský tým.
Sparta Praha - Slavia Praha  (pondělí 20:00)
Program 23. kola Gambrinus uzavře pondělní prestižní derby pražských "S". Bude to pro ně již 275. vzájemný duel. Letos se oba týmy nacházejí v odlišných patrech tabulky. Tentokrát se to nedá považovat za zápas roku, jako to bývávalo ve většině případů.

Zatímco domácí Sparta opět útočí na titul, tak slávisté se potácejí ve spodní polovině tabulky. Dokonce přezimovali na hranici sestupového pásma. Během jara, kdy ještě nepoznali hořkost porážky, si však své postavení v tabulce polepšili a nyní se pohybují okolo desátého místa. Osm kol do konce soutěže stále nemají jistou záchranu. Od sestupu dělí svěřence trenéra Michala Petrouše šest bodů. Proto se pokusí bodovat na pražské Letné, kde v rámci samostatné ligy vyhráli pouze dvakrát. "Určitě máme šanci v tom derby uspět. Myslím, že tentokrát bude Sparta pod větším tlakem než my. Oni honí titul, už si teď prostě nesmí dovolit klopýtnout," řekl trenér hostí Petrouš.

Sparta, které patří v tabulce druhé místo, stále živí své šance na obhajobu mistrovského titulu. Vzhledem k tomu, že na vedoucí Plzeň ztrácí devět bodů, musí Letenští bezpodmínečně vyhrát. I o své druhé místo se mohou obávat, protože Jablonec je o pouhé dva body za nimi. "Naše postavení nás sice staví do role favorita derby, ale třeba náš poslední výkon by v derby rozhodně nestačil," uvedl sparťanský trenér Jozef Chovanec, jenž provede některé změny v sestavě oproti prohranému zápasu v Jablonci. Hrát totiž nemůže kapitán Tomáš Řepka, jenž byl potrestán za nesportovní gesto v uplynulém utkání. Na jeho postu v obraně ho nahradí Tomáš Zápotočný. Do sestavy se také vrací uzdravený Ondřej Kušnír.

Vedle zmíněného Řepky nenastoupí i zraněný Adiaba. V sestavě hostí bude chybět vykartovaný Čelůstka a rekonvalescent Naumov. Otazníky visí nad startem slávistického Pospěcha.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Zápotočný, Brabec, Pamič - Sionko, Vacek, Matějovský, Kadlec - Kweuke, Pekhart.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Dostál, Kaufman, Hubáček, Trubila - Hora, Janda, Jarolím, Koreš - Kisel - Vlček.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - FK Ústí nad Labem  (neděle 17:00)
Důležitý souboj o záchranu z pohledu obou soupeřů proběhne v Českých Budějovicích, kam zavítá poslední Ústí nad Labem.

Dynamu se výsledkově nedaří, vyhrálo naposledy ve 14. kolem v říjnu. Jihočeši se nemůžou chytit hlavně v domácím prostředí, kde v posledních čtyřech utkáních nevyhráli. V součtu s venkovními zápasy tak drží sérii osmi utkání bez výhry, kterou by rádi přerušili v neděli. "Je to pro nás klíčové utkání jara," přiznává kouč Jaroslav Šilhavý, který v případě neúspěchu na lavičce Dynama pravděpodobně skončí.

Ústí nad Labem má po dalším debaklu od Plzně z minulého kola zřejmě poslední šanci jak se vrátit do boje o udržení. Na poslední příčce ho od první nesestupové pozice, kterou drží právě České Budějovice, dělí šest bodů. "Pokud v následujících dvou zápasech neuhrajeme alespoň čtyři body, tak jsme sestoupili," vypočítává trenér Svatopluk Habanec.

V domácí sestavě budou chybět rekonvalescenti Leština a Riegel, za hosty nenastoupí zranění Novák, Zachariáš a Lamešic.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Lengyel, Žižka, Vulin - Hudson, Otepka, Čirkin, Benát - Ondrášek, Pecka
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Vorel - Hyčka, Valenta, Dreksa, Dvořák - Stožický, Doležal, Vrtělka, Martykán - Krbeček, Jindráček
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Baník Ostrava  (neděle 17:00)
Souboj svou sousedů v tabulce uvidí královéhradecké Lízátka, domácí Hradec je momentálně desátý, ostravský Baník je o jednu příčku zpět. Pro oba celky by vítězství znamenalo zřejmě definitivní záchranu, náskok na předposlední Brno činí šest, respektive čtyři body.

Hradec zatím na jaře nehraje špatně, ovšem ani nijak nezáří. Domácí výhry nad Budějovicemi a Příbramí, s tím se asi počítalo, remíza ze hřiště Slavie je bonus. Hodně potupná však byla porážka 0:7 v Jablonci. To Baník je na tom v druhé polovině sezony hůře, čtyři body v v pěti zápasech, to není statistika hodná chlubení.

V prvním letošním souboji těchto dvou týmů se radoval domácí Baník, který porazil Hradec 1:0 gólem Frejlacha. Oba týmy spojuje výsledek minulého kola, tedy bezgólové remízy se Slavií, potažmo Libercem.

"Celý týden se poctivě připravujeme na utkání v Hradci Králové. Stále nacvičujeme lepší zakončení, protože jsme prozatím na jaře vstřelili jen jednu branku. Do šancí se dostáváme, ale nedaří se je proměňovat. Je to jen a jen o práci a důrazu. Věřím, že to tam hráčům začne padat. Hradec je velmi herní mužstvo. Jeho hráči mají dobrou techniku, dobře ovládají práci s míčem. Do Hradce musíme jet s pokorou a starat se jen sami o sebe a hrát si svůj poctivý fotbal. Těší mě fakt, že všichni hráči jsou zdraví, což je základ," prohlásil kouč Baníku Karol Marko.

Stejný stav marodky, tedy prázdno, hlásí i domácí tým, který však s Baníkem prohrává, co se týče statistiky všech vzájemných soubojů v samostatné české lize. S "Votroky" se Baník prozatím střetl v devatenácti zápasech a dokázal jedenáctkrát zvítězit, čtyřikrát remizovat a čtyřikrát prohrát. A to vše při skóre 29:14 z jeho pohledu.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Pávek, Chleboun, Kasálek - Rezek, Fischer, Hochmeister, Poděbradský - Mišinský, Dvořák, Pilař
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Bolf, Neves, Šmejkal - Hušbauer, Greguš - Frejlach, Lukeš, Fantiš - Varadi
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Na příjemně překvapivé výsledky probíhající sezóny se bude snažit navázat klub Bohemians 1905, který hostí naopak letošní velké zklamání z Brna.

Vršovičtí doma prohráli pouze se Spartou a Jabloncem, jinak si z klokaního azylu v Edenu soupeři body příliš nevozí. Prohrála zde i vedoucí Plzeň. Svěřenci kouče Hoftycha mohou hrát v klidu, svůj úkol - získat co nejdříve třicet bodů - splnili již v minulém kole a zbytek sezóny si mohou užít.

"Jejich problémy nás vůbec nezajímají, sami jich máme dost a v neděli uděláme maximum pro to, aby se na nás Zbrojovka nechytla. Jdeme zápas od zápasu a i v tomto duelu chceme vyhrát. Věřím, že s podporou našich fanoušků, kteří byli v Příbrami vynikající, se nám to povede," sdělil trenér Hoftych.

Předposlední Brno nezískává důležité body ani na jaře, dokázalo jen jednou vyhrát a jednou remizovat. Ve hře o záchranu ho však drží klopýtání konkurentů a na nesestupovou pozici Českých Budějovic ztrácí Zbrojovka pouze dva body. Na hřišti Bohemians 1905 ale nečeká hosty lehký úkol.

"Čeká nás existenční souboj o jednu z posledních šancí na záchranu. Jsme pod tlakem, ale máme herně na to, abychom utkání zvládli," uvedl kouč Karel Večeřa.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Bartek, Kraus, Sedláček, Štohanzl - Škoda, Ibragimov
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Husár, Migliorini, Mitrovič, Hamouz - Borek, Dostálek, Simerský, Rýdel, Střeštík - T. Došek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.10 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slovan Liberec - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
Do Liberce v sobotu zavítá čtvrtá Olomouc. Ta stále pomýšlí na třetí místo a Evropskou ligu, na silný Jablonec aktuálně ztrácí pět bodů.

Liberec se pohybuje v klidném středu tabulky, konkrétně na osmém místě. Severočeši už nemají téměř co ztratit. Útok na poháry je již utopií a od sestupu je dělí osm kol do konce soutěže osm bodů. Takže pokud budou v příštích zápasech sbírat body, nemusí se strachovat o svou záchranu. Tím nejbližším soupeřem pro Slovan je Olomouc, s níž nemá velmi dobrou bilanci vzájemných zápasů. "Ke každému soupeři cítíme respekt. My jsme ale Liberec a chceme porazit každého. Vstup do jara se nám nepovedl, proto chceme navázat na ty poslední dva zápasy, které byly herně dobré. Chceme se prosadit nasazením a přístupem. Zvlášť v domácím zápase před našimi fanoušky," říká zkušený liberecký kouč Petr Rada.

Olomouc má do konce ligového ročníku jasné cíle, dostat na Hanou Evropskou ligu. Na třetí místo neztrácí mnoho, ale proti silnému Jablonci, popřípadě Spartě to bude mít nesmírně těžké. Ale do fotbalové Evropy se olomoučtí mohou dostat i jiným způsobem, přes tuzemský pohár. "Máme před sebou čtrnáct dnů, které budou prubířským kamenem. Liberec, pohár s Jabloncem a pak ještě liga na Spartě," prohlásil trenér Sigmy Zdeněk Psotka, jehož tým na Liberec umí. Všech posledních pět vzájemných zápasů Olomouc vyhrála.

Domácí budou postrádat vykartovaného Fleišmana, rekonvalescenta Lišku a dvojici zraněných Zemana s Bosančičem. U hostů je pouze nejistý start Schulmeistra, jinak žádné absence nejsou hlášeny.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Dejmek, Kelič, Janů - Dočkal, Vácha, Gecov, Štajner, Breznaník - Nezmar.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Petr, Šultes, Doležal.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - 1. FK Příbram  (sobota 18:00)
Souboj týmů bojujících o záchranu uvidí diváci v Uherském Hradišti. S 1. FC Slovácko se utká 1. FK Příbram.

Tým trenéra Soukupa sedmkrát po sobě nevyhrál, navíc doma čeká na tři body již od září. "Z našeho pohledu může utkání s Příbramí zlomit sezonu. V případě, že bychom utkání nezvládli, tak bychom si zadělali na obrovské problémy," uvedl domácí kouč, kterému v duelu budou chybět brankář Filipko, jemuž dobíhá dvouzápasový disciplinární trest, a Ladislav Volešák, který dostal před týdnem čtvrtou žlutou kartu.

Vedení Příbrami odvolalo asistenta Frňku, ale brzy ho může následovat i hlavní trenér Roman Nádvorník. Ten sice po svém příchodu v polovině podzimní části zlepšil herní projev a defenzivní činnost mužstva, dávat góly ovšem tým nenaučil. Příbramští jsou s 13 brankami nejhůře střílejícím týmem ligy. "Všichni trenéři od desátého místa dolů hrajeme o bytí a nebytí," řekl Nádvorník. Za červenou kartu z utkání s Bohemians 1905 mu bude chybět Jakub Štochl.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Motalygo - Kuncl, Kordula, R. Mezlík, Kubáň - Fujerik, J. Valenta, V. Valenta, Urbánek - Ondřejka, Švancara
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Ricka, Nohýnek, Pleško - P. Pilík, Tarczal, T. Pilík, Koukal - M. Štochl, Huňa
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.00 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Teplice - FK Mladá Boleslav  (sobota 19:00)
Také na západě Čech dojde k zajímavému střetnutí, neboť jak domácí Teplice, tak především Mladá Boleslav si brousí zuby na evropské poháry. Oba týmy od sebe dělí pouhé dva body, přičemž v tabulce je výše Mladá Boleslav.

Teplice se po výprasku se Slávií otřepaly a pro změnu ony nadělily čtyři branky ostravskému Baníku. Na výhru 4:0 navíc navázaly a hned v dalším kole, když porazily jedinou brankou Antonína Rosy zachraňující se Brno. Díky zisku šesti bodů se západočeský klub znovu přihlásil do bojů o evropské poháry, v současnosti je na šesté příčce. Trenér Plíšek ale zatím může být s výsledky spokojen a doma proti Mladé Boleslavi bude chtít jednoznačně vyhrát.

Jenže Mladá Boleslav nejede do Teplic na výlet. Narozdíl od žlutomodrých se jí trochu přestalo dařit, zápasy v Ostravě a Liberci se ji hrubě nevyvedly, nicméně doma opět zaúřadovala a porazila na jaře nemastnou neslanou Olomouc 2:0. Pro Mladou Boleslav to bylo nesmírně důležité vítězství, neboť kdyby Hanáci vyhráli, utekli by Boleslavi už na rozdíl sedmi bodů.

Trenéru Plíškovi budou chybět Zoubele a Silva. Na druhé straně budou absentovat vykartovaný Šírl a Bulut, ten si vyřizuje soudní nepříjemnosti v Austrálii.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Matula, Smejkal, Hošek, Rosa - Vondrášek, Čajič, Ljevakovič, Mareš - Vachoušek, Mahmutovič
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Rolko, Johana, Fabián - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Kulič, Chramosta
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - FK Jablonec  (pátek 20:15)
V páteční předehrávce 23. kola Gambrinus ligy se představí týmy Plzně a Jablonce. Střetnou se dva celky, které patří mezi aktuálně nejlepší týmy nejvyšší soutěže.

Fotbalisté Plzně se postupně přibližují ke svému historickému zisku mistrovského titulu. Sedm kol zbývá do konce tohoto ligového ročníku a před druhou Spartou drží Vrbovi svěřenci osmibodový náskok. Ten si budou chtít udržet i po zápase se silným Jabloncem. "Severočeši nám cestu za titulem mohou zkomplikovat, ale v případě výhry bude naše pozice zajímavá. Jestli se nám podaří vyhrát, pak bude na místě prohlásit, že máme ty nejvyšší cíle," uvedl plzeňský kouč Pavel Vrba, jehož tým v této sezoně ještě doma neprohrál.

Jablonec se pro změnu může chlubit sérii pěti zápasů bez prohry na hřištích soupeřů. Po vítězství nad Spartou čeká Severočechy další soupeř těžkého kalibru. Tentokrát změří síly s vedoucím lídrem tabulky, na kterého ztrácí jedenácti bodů. První místo je pro Komňackého partu se zdá být již ztracené, ale stále má reálnou šanci zabojovat o druhé místo, na níž se aktuálně drží Sparta. Rozdíl mezi ní a Jabloncem je totiž tříbodový. "Budeme se prát, i do Plzně pojedeme pro dobrý výsledek. Pro nás je teď zásadním cílem dostat se do pohárové Evropy," prohlásil trenér Jablonce František Komňacký, jehož svěřenci drží šňůru dvanácti zápasů bez ztráty tří bodů.

Domácí nastoupí v kompletním složení, zatímco hostům bude scházet trojice zraněných Špit, Zábojník a Vukovič.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Bystroň, Neuwirth, Limberský - Petržela, Horváth, Kolář, Trapp, Rezek - Bakoš.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Beneš, Pavlík, Jablonský - Vošahlík, Loučka, Piták, Jarolím, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň22173255:2054
2.Sparta Praha22151635:1446
3.FK Jablonec22134545:2143
4.Sigma Olomouc22115639:1838
5.FK Mladá Boleslav22107538:2637
6.FK Teplice22105732:3035
7.Bohemians 19052295825:2332
8.Slovan Liberec2276928:2727
9.Slavia Praha22510725:2725
10.FC Hradec Králové2267917:2925
11.Baník Ostrava22651120:3123
12.1. FC Slovácko22651121:3523
13.1. FK Příbram22571013:2322
14.České Budějovice2249917:3521
15.Zbrojovka Brno22611525:4419
16.FK Ústí nad Labem22361316:4815

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (417)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele