Gambrinus liga - souhrn 20. kola

11.03.2011, 22:10, aktualizováno 14.03.2011, 19:26
Komentáře a souhrny
Plzeň doma vyhrála nad Spartou a svému konkurentovi odskočila na čele tabulky. Jablonec sedmi góly zničil Hradec, Slavia na jaře i podruhé vyhrála, když porazila Teplice. Veledůležité body získal i Baník v pondělí proti Mladé Boleslavi. Ústí vykřesalo proti Slovácku naději na záchranu a Budějovice remizovaly s Bohemians. Liberec jede s prázdnou z Příbrami a už v pátek si poradil Brno s Olomoucí.

Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav 1:0

14.03.2011 17:30

Góly: 14. Adam Varadi

Bojovný výkon z úvodu utkání přinesl vydřené vítězství a důležité tři body ostravskému Baníku v souboji s Mladou Boleslaví. Vítězství 1:0 zařídil po krásné akci Varadi.

Velmi aktivně vlétli do utkání domácí a již v první minutě se mohl po přihrávce Varadiho zapsat mezi střelce Frejlach. Jeho hlavičce však chyběla razance. Že mladoboleslavským sluší spíše ofenzivní hra, se snažil v prvních minutách dokázat zejména Kulič.

Rychlá hra se přelévala z jedné strany na druhou, hodně aktivní v baníkovském dresu byl kapitán Varadi. Ten se také zaslouženě postaral o první gól utkání. Nevesův nákop ideálně sklepl hlavou Frejlach a Varadi tváří v tvář brankáři Millerovi svou šanci proměnil - 1:0.

V následujících minutách měli míč na kopačkách více hosté. Jejich kombinační hra se však utápěla v nepřesnostech či narážela na bojovné hráče Baníku. K vážnějšímu ohrožení brankáře Daňka se za celý poločas hosté nedostali, střely z dálky nepůsobily příliš nebezpečně.

V hlušší fázi uprostřed prvního poločasu tak možná i hráče nejvíce zaujal domluvený odchod ostravských diváků na protest proti vedení města ve věci výstavby fotbalového stadiónu. Více vzruchu přinesly poslední minuty před přestávkou, kdy závar před Millerovou bránou neukončil gólovou střelou Fantiš.

Do druhého poločasu vystřídal hostujícího Táborského řecký mladík Dimoutsos a hned po minutě pobytu na hřišti nebezpečně pálil po Chramostově přiťuknutí. Bohužel pro boleslavské dostal míč opačnou faleš a minul šibenici. Na druhé straně odpověděl netradičně kolenem Freljach.

Hra pokračovala řadou nepřesností i faulů na obou stranách, které rozhodčí Královec nemilosrdně oceňoval žlutými kartami. Druhou v zápase uviděl již v 56. minutě hostující Opiela a hosté tak museli dohrávat oslabeni.

Nové rozložení sil paradoxně vlilo krev do žil spíše hostům, zatímco unavení domácí se strachovali o své hubené vedení. I v deseti mužích měli více ze hry hosté, hrozili především po dlouhých nákopech například na vysunutého stopera Rolka. Gólu se však Boleslavští nedočkali a hráči Baníku své vedení zuby nehty udrželi až do závěrečného hvizdu.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Teplice 4:1

13.03.2011 17:00

Góly: 32. Zbyněk Pospěch, 34. Lukáš Jarolím, 66. Lukáš Jarolím, 88. Zoran Milutinović - 61. Aidin Mahmutovič

Slavia vyhrála druhý jarní zápas v řadě a polepšila si ve vyrovnaném boji o záchranu, Teplice přehrála v poměru 4:1.

Úvod utkání se nesl v bojovném duchu o střed hřiště bez výraznějších šancí. Slávisté se snažili kombinační hrou překonat poctivou defenzívu teplických, kteří zlobili spíše z rychlých protiútoků. K prvnímu ohrožení brány se hráči dostali po dvaceti minutách hry, když z velké dálky pálil domácí obránce Čelůstka.

Slávisté začali ožívat a přehrávat hosty stále více. Výsledkem byla střela Trubily či průnik Jandy. Chvíli na to se již domácí mohli radovat z přesné trefy. Pospěch uplatnil svůj důraz ve vápně a Kiselův oblouček umístil za brankáře Slavíka - 1:0.

Tepličtí se ještě ani nevzpamatovali z inkasovaného gólu a museli tahat míč ze sítě podruhé. Hned v následující minutě totiž napálil odražený míč Lukáš Jarolím a v krátké době opět rozjásal domácí fanoušky - 2:0. A hostům mohlo být ještě hůř. Drtivou pětiminutovku Slavie ukončil střelou do břevna Hora.

Teplice zmobilizovaly síly a snažily se s nepříznivým výsledkem něco udělat, zatímco domácí se do přestávky soustředili spíše na hlídání svého nadějného náskoku.

Podobný obraz hry nabídly obě mužstva i po příchodu z kabin. Ke slovu se opět dostal při chuti hrající Jarolím, jeho další střela ale v bráně neskončila. Teplickým se podařilo zápas zdramatizovat, když se po pěkném uvolnění a neméně krásné střele prosadil Mahmutovič - 2:1.

Klid pro domácí hráče i fanoušky však přinesl o pět minut později muž zápasu Lukáš Jarolím. Korešův centr prodloužil za Slavíkova záda netradičně hlavou - 3:1. Hosté se museli vrhnout na zteč Vaniakovi brány a slávisté tak měli příležitost vyrážet k rychlým brejkům. Konečnou podobu výsledku dal těsně před konečným hvizdem Milutinovič - 4:1.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - FC Hradec Králové 7:0

13.03.2011 15:00

Góly: 13. Marek Jarolím, 22. David Lafata, 24. Marek Jarolím, 32. Karel Piták, 33. David Lafata, 52. David Lafata, 84. Lukáš Třešňák

Na jablonecké Střelnici se střílelo! Jablonec zcela znemožnil Hradec sedmi brankami a slaví další výhru. Hradečtí Votroci aby chodili kanály, dnes na severu Čech předvedli velkou bídu.

První minuty zápasu byly dost vyrovnané, vše se ale změnilo po první brance domácích, po které se hradečtí Votroci naprosto sesypali. Rychlou akci Lafaty využil Jarolím a obstřelením brankáře Zicha poslal jablonecký Baumit do vedení - 1:0. Další branka padla za pár minut, odražený míč se dostal k volnému lafatovi, a ten z ofsajdové hranice překonal hradeckého brankáře - 2:0. neuběhly ani tři minuty a vedení Jablonce bylo třígólové. Nešťastné ukopnutí Janouška nekompromisně potrestal Jarolím - 3:0 pro Jablonec. Severočeši svého soupeře ničili, Lafata v dalším průniku ztroskotal na rychle vyběhnutém Zichovi. Tomu obrana vůbec nepomáhala a Zich se mohl v brance přetrhnout.

Ve 31. minutě lovil míč se své sítě počtvrté, bránění rohového kopu jakoby se nedělo a Karel Piták v pohodě dopravil Jarolímův centr za záda Zicha - 4:0 pro Jablonec. Za chvíli už se domácí fanoušci dočkali "bůra”. Votroci opět rezignovali na bránění a Lafata znovu v poklidu dorazil míč do branky - 5:0. Je to neuvěřitelné, ale do šaten mohlo být s Hradcem ještě hůře. Vošahlíkovu dělovku vychytal Zich.

Hradec se v šatně nevzpamatoval a druhé dějství začal tak, jak zakončil to první, tedy gólem. Piták naservíroval Lafatovi přesnou přihrávku a kanonýr Jablonce zkompletoval hattrick - 6:0. Nebýt Zicha skóre by bylo mnohem, ale mnohem vyšší. Hradecký brankář například skvělým zákrokem vychytal Loučku. Šest minut před koncem vstřelili Jablonečtí poslední branku v zápase, Hejodva pumelenice z hranice pokutového území skončila v síti - 7:0.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Bohemians 1905 1:1

13.03.2011 15:00

Góly: 62. Lovre Vulin - 49. Milan Škoda

Remíza 1:1 se zrodila na jihu Čech, když na vedení Bohemians 1905 odpovědělo domácí Dynamo pouze jednou brankou.

Na budějovických bylo od začátku znát, že chtějí před svými diváky naplno bodovat a nad defenzivně hrajícími Klokany měli herní převahu. Tu mohl hned v 7. minutě přetavit ve vedoucí branku Hudson, po Otepkově standardní situaci však přestřelil prázdnou bránu.

Nezahřmělo ani z další výraznější šance Dynama, to když aktivní Otepka opět z dobré pozice netrefil bránu. I nadále byli aktivnější domácí, do přestávky se však skóre nezměnilo. A poločasový bezbrankový výsledek mohl mrzet především domácí hráče.

Chvíli po nástupu do druhého poločasu se totiž z vedení radovali hosté z Vršovic. Hartig našel ve vápně Škodu a ten prostřelil brankáře Kučeru. Úderné bohemácké ofenzivní duo tak zařídilo svému týmu vedení 0:1.

Nepříznivé skóre hnalo domácí o to víc do útoku a po několika náznacích šancí se jim nakonec podařilo srovnat. Po dalším z mnoha centrů Otepky, tentokrát z rohového kopu, se míč dostal na hlavu Vulina a ten překonal Sňozíka - 1:1.

Do posledních 15 minut utkání navíc dostali domácí možnost bojovat proti oslabenému soupeři. Bartek uviděl po zákroku na Hudsona druhou žlutou kartu a hřiště musel předčasně opustit. Navíc pár minut před koncem odpískal rozhodčí penaltu pro Dynamo za Lukášův faul. Benát ovšem hostujícího gólmana proměnil v hrdinu utkání a stav zůstal nezměněn. Přesilovku tak domácí nevyužili a důležitých tří bodů v boji o záchranu se nedočkali. Naopak Klokani opět posílili svou pozici ve středu tabulky.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - 1. FC Slovácko 2:0

13.03.2011 15:00

Góly: 10. Michal Valenta, 15. Jan Martykán

Ústí nad Labem ještě nevzdává boj o záchranu. Dnes Severočeši porazili na Stínadlech Slovácko 2:0 a v tabulce ztrácejí na nesestupovou pozici čtyři body. Do sítě Slovácka se trefili Valenta a Martykán.

O osudu utkání rozhodla první čtvrthodina, ve které Ústečtí vstřelili dvě branky. V 10. minutě zahrával Volka rohový kop, ten se dostal až k Valentovi, a od něj skončil míč v síti - 1:0 pro Ústí nad Labem. Za dalších pět minut zmrazili domácí hosty podruhé. Krásnou akci Stožického, Lamešiče a Martykána zakončil posledně jemnovaný a zvýšil už na 2:0.

Ústí bylo při chutí a na branku Slovácka se valil další útok. Volek nadvakrát nepřekonal Filipka, ten se musel v brance Slovácka překonávat. Zhruba po dvaceti minutách se hra uklidnila a ve 41. minutě si vypracovalo první velkou šanci Slovácko. Nestorovskiho tvrdá rána vyprášila Vorlovi rukavice. První poločas tedy skončil zaslouženým vedením domácích v poměru 2:0.

Na začátku druhého poločase se ale zápas zdramatizoval. Kapitán domácích Dvořák totiž fauloval a po druhé žluté kartě musel předčasně do sprch. Utkání pak ztratilo na atraktivitě, domácí kontrolovali a Slovácko do ničeho nepouštěli, byť hráli v oslabení. Zajímavé věci se děli až v úplném závěru, v pětiminutovém nastaveném čase. To hračička Švancara nastřelil břevno a Volek sám na Filipka nevyzrál. Ústí porazilo Slovácko 2:0 a ještě se bude o záchranu pořádně bít.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 1:0

12.03.2011 17:20

Góly: 16. Pavel Horváth

Viktoria Plzeň porazila pražskou Spartu 1:0 a na čele tabulky má pětibodový náskok. Vítěznou branku vstřelil z krásného přímého kopu Pavel Horváth.

Do první velké šance se dostali domácí fotbalisté, konkrétně Jan Rezek. Bývalý útočník Sparty zkoušel z dobré pozice uklidit míč k tyči, jenomže branku netrefil, Plzeňští zahrávali "jen" rohový kop. Na druhé straně hlavičkoval Podaný, míč rovněž minul branku. Klíčový okamžik celého utkání nastal v 16. minutě, po faulu na Ďuriše rozehrávali domácí volný přímý kop z velice nadějné pozice. K míči se postavil Pavel Horváth a nádherným kopem poslal Viktorku do vedení. Míč se přitom s pomocí břevna vrátil na hrací plochu, ale opakovaný záznam jasně prokázal, že se jednalo o regulérní gól.

Za chvíli hlavičkoval nepřesně Neuwirth, pak na sebe strhli veškerou pozornost fanoušci Sparty, kteří představili na stadionu svojí pyrotechniku. Následně se utkání přiostřilo a hlavní sudí rozehrál velice solidní karetní mariáš, ve kterém pokračoval i po změně stran - nutno říci, že oprávněně. Ještě než došlo k ukončení prvního poločasu, hlavičkoval Brabec přes Horvátha a brankář Pavlík vytáhl dobrý zákrok.

Druhý poločas rozhodně nepřinesl plejádu šancí a na oko krásných akcí. Spíše naopak, hra se kouskovala a jak už bylo zmíněno, sudí trestal veškeré nedovolené zákroky žlutou kartou. Plzeň by jistě ráda vstřelila pojistku, ale na výzvu Horvátha v podobě pěkně nadýchaného centru nikdo nezareagoval.

Útočné snažení Letenských vycházelo vniveč, Vacek střílel pánu bohu do oken a v 82. minutě málem potrestal chybnou rozehrávku domácích Leo Kweuke. V nastaveném čase přeci jenom sparťané Plzeň zatlačili, Brabec ale na přetažený centr nedosáhl. Viktoria Plzeň vyhrála ve veledůležitém utkání 1:0 a titul má stále ve svých rukou.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Slovan Liberec 1:0

12.03.2011 16:00

Góly: 37. Matěj Štochl

První jarní příbramská trefa zajistila domácím tři body v souboji s Libercem, který tak na jaře naopak stále zůstává bez vstřeleného gólu i jediného bodu.

Opatrný úvod zápasu ozdobila dalekonosná střela domácího Tarczala či Hadaščokovo zakončení hlavou na druhé straně. Herně měl přeci jen v úvodu navrch Slovan Liberec, domácím se dlouho nedařilo dostat blíže k Bičíkově bráně.

Ve 31. minutě však nakonec udeřilo a k radosti nevysokého počtu domácích fanoušků padl gól do sítě libereckých. Zimní příbramský střelec Matěj Štochl se objevil za obranou a střelou z malého vápna překonal Bičíka - 1:0.

V zápětí se do nadějné pozice dostal domácí Tomáš Pilík, tentokrát se však hostující brankář vyznamenal. Gól domácí hráče probudil a začali být o poznání aktivnější. Do přestávky se již ale nic významného neudálo

Po příchodu z kabin pokračovala bitva ve středu pole bez výraznějších šancí. Domácí se koncentrovali na uchránění svého vzácného náskoku a hráči Liberce tak i přes stále ofenzivnější a riskantnější pojetí hry naráželi na připravenou obranu. Příbramští se zase snažili kontrovat rychlými protiútoky.

Tento obraz hry ani skóre se až do závěrečného hvizdu nezměnilo, za zmínku stojí snad jen dvě žluté pro domácího Tomáše Pilíka a ohrožení příbramské brány paradoxně hostujícím gólmanem Bičíkem, který v nastaveném čase hlavičkoval po rohovém kopu. Hrdinou se však nestal a Slovan Liberec tak odjíždí od Litavky z prázdnou.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc 2:0

11.03.2011 20:15

Góly: 33. Richard Dostálek, 63. Filip Rýdel

Překvapení v moravském derby zajistily dvě standardní situace zahrané Filipem Rýdlem. Aktivnější Sigma příliš brankáře soupeře nezaměstnala, a tak se Brno alespoň do neděle dostává z patnácté, sestupové příčky.

Po devíti minutách zahrozil Doležal, který vyhrál sprinterský souboj za dlouhým pasem proti Husárovi, lobem přehodil na vápno vyběhnuvšího Krbečka, ale balón poslal vedle levé tyče. Branku netrefil po zpětné přihrávce Kučery na šestnáctku ani Šultes. Ve 24. Minutě se pak znovu ozval Doležal, který pálil jedovatě z hranice pokutového území metr mimo.

Krbečkovi nadále stačilo skákat do prázdna, hosté branku bezpečně míjeli. Ve 33. minutě tak přišel trest. Kučera prodloužil Rýdlův roh na zadní tyč, kde stál naprosto volný Dostálek, který napálil míč z první a Drobisz byl na zemi pozdě. Před přestávkou mohl vyrovnat Doležal, k němuž se odrazil balón na vápno, ale jeho pohotovou střelu dokázal Krbeček vyrazit.

Po změně stran začal tlak na brněnskou defenzívu sílit, dvakrát se k ráně dostal Hořava. Poprvé ráznou střelu namířil do míst, kde stál připravený Krbeček, brzy poté pak technickým pokusem z vápna poslal balón těsně nad břevno.

V 63. minutě se nechal deset metrů před vápnem faulovat Rabušic a vybojoval tak přímý kop pro Filipa Rýdla. Ten se do míče opřel vší silou a zamířil přesně pod břevno ke vzdálenější tyči. Parádní trefou tak nečekaně pojistil vedení Zbrojovky.

Nezvykle křečovitá Olomouc mohla vykřesat naději až tři minuty před koncem, když Navrátil ve vápně neprostřelil Krbečka. Vyražený míč sice mohl usměrnit do odkryté sítě volný Přikryl, v pádu na něj ale těsně nedosáhl.

Richard Dostálek se letos trefil ve čtvrtém zápase a potřetí tak pomohl svému týmu k vítězství. Brno si tak připsalo první výhru nad Sigmou od března 2008. Tedy od sezóny, ve které skončilo tehdejší 1. FC Brno pouze pět bodů za mistrem ze Slavie.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň20153248:1948
2.Sparta Praha20141532:1243
3.FK Jablonec20123542:1939
4.Sigma Olomouc20114539:1637
5.FK Mladá Boleslav2097436:2234
6.FK Teplice2085727:3029
7.Bohemians 19052075823:2326
8.Slavia Praha2058725:2723
9.Slovan Liberec2065924:2723
10.Baník Ostrava20641020:2722
11.1. FK Příbram2057812:2022
12.FC Hradec Králové2056915:2821
13.1. FC Slovácko20631120:3421
14.České Budějovice2048816:3320
15.Zbrojovka Brno20611325:4119
16.FK Ústí nad Labem20361116:4215

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (762)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele