Gambrinus liga - preview 20. kola

11.03.2011, 09:18, aktualizováno 14.03.2011, 08:11
Previews
Baník Ostrava vstupoval do jarní části soutěže s cílem co nejrychleji utéct ze sestupového pásma, což se mu vůbec nedaří. A snadný úkol před sebou svěřenci trenéra Karola Marka nebudou mít ani dnes, v dohrávce 20. kola se na Bazalech představí Mladá Boleslav...
Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav  (pondělí 17:30)
Program 20. kola první ligy se uzavře pondělní dohrávkou mezi Ostravou a Mladou Boleslaví. V lepší pohodě se cítí být hosté, kteří čtyři zápasy nepoznali hořkost porážky. To Ostrava začala jaro tragicky a řadí se k nejhorším týmům tabulky.

Cestu za záchranou nezačali fotbalisté Baníku vůbec úspěšně. Jejich bilance ze dvou jarních zápasů je tristní. Dvě prohry a žádná vstřelená branka. Díky tomu jim v tabulce náleží čtrnácté místo, ale mají stejný počet bodů jako předposlední Brno, které v páteční předehrávce oslavilo svou první jarní výhru. Napodobit jej může v pondělí i Ostrava. "Snažíme se z hlav hráčů odbourat psychický blok, aby se neopakovaly začátky zápasů se Spartou a Olomoucí. Je to hlavně věc psychiky, protože v obou zápasech jsme se ve druhých poločasech přesvědčili, že jsme schopni hrát mnohem lépe," prohlásil trenér domácích Karol Marko.

Mladé Boleslavi, která na jaře ještě neinkasovala, aktuálně patří šesté místo s pětibodovou ztrátu na třetí příčku, zajišťující účast v evropských pohárech. "Očekávám, že dobrý výkon jednotlivců i celého týmu zopakujeme. Spokojený budu, když si hráči udrží výkonnost, a to nejen v Ostravě, ale ve více ligových utkáních, než jenom v jednom či ve dvou," uvedl mladoboleslavský kouč Karel Stanner, jehož svěřenci venku prohráli naposledy loni v srpnu.

V sestavě domácích se neobjeví kvůli čtyřem žlutým kartám Lukeš a zraněný Řezník. To hosté budou postrádat jen Buluta, jenž čeká na soudní řízení v Austrálii.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Varadi, Bolf, Neves, Šmejkal - Greguš, Hušbauer - Šenkeřík, Frejlach, Fantiš - Kraut.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Mendy, Procházka, Opiela, Fabián - Kulič, Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.10 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - FC Hradec Králové  (neděle 15:00)
Fotbalisté Jablonce v neděli doma přivítají tým z Hradce Králové. Do role favorita jsou pasováni domácí fotbalisté, kteří na jaře ještě neztratili žádný bod.

Dva zápasy, dvě výhry, skóre 4:0. Taková je jarní bilance Komňackého party. Ta si také drží sérii devíti zápasů bez porážky. Na tuto šňůru bude chtít navázat dalšími třemi body proti Hradci. "Cítíme, že to pro nás nebude jednoduché utkání. Hradec už v Plzni ukázal, že umí být nebezpečný z protiútoků, musíme si dát velký pozor. Také musíme pohlídat Klapku, který proti svému bývalému mužstvu bude mít zvýšenou motivaci," řekl trenér domácích František Komňacký, jehož mužstvo aktuálně zaujímá v tabulce čtvrtou pozici.

Desátému Hradci se na hřištích soupeřů nedaří, v posledních čtyřech zápasech venku vyšel bodově naprázdno. Navíc poslední výhra v Jablonci se datuje z roku 1999. "Jablonec určitě nebude chtít přijít o svou úspěšnou sérii a řádně prověří naši obranu. My ale musíme být schopní dostávat se do protiútoků a být pokud možno efektivnější, než jsme byli v prvním jarním utkání v Plzni," uvedl hradecký kouč Václav Kotal.

Domácí se budou muset obejít bez zraněných Zábojníka a Vukoviče, zatímco jejich soupeř bude postrádat pouze maroda Wozniaka.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Beneš, Pavlík, Jablonský - Vošahlík, Loučka, Piták, Jarolím, Kovařík - Lafata.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Zich - Pávek, Chleboun, Kasálek - Fisher, Hochmeister, Klapka, Poděbradský - Mišinský, Dvořák, Černý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 3.80 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Bohemians 1905  (neděle 15:00)
V neděli od 15.00 přivítají sestupem ohrožené České Budějovice na svém stadionu v klidném středu tabulky hrající Bohemians 1905.

Domácí fotbalisté posledních pět utkání nevyhráli a hned čtyřikrát z nich odešli bez bodu úplně. To Klokani z Vršovic se naopak v posledních pěti utkáních čtyřikrát radovali ze zisku tří bodů.

Dynamo potřebuje ve vyrovnaném boji o záchranu, do kterého je namočena prakticky polovina týmů, nutně bodovat. Proti v pohodě hrajícím Klokanům by jim mohla dávat naději vzájemná bilance - s vršovickými prohráli jedinkrát z posledních sedmi střetnutí. Podzimní duel skončil remízou 2:2.

"Čeká nás nepříjemný soupeř, kterého charakterizuje nasazení, důraz a bojovnost. Až na zápas s Jabloncem čtyřikrát po sobě vyhrál, ale my teď pro vítězství uděláme všechno," slibuje budějovický kouč Jaroslav Šilhavý.

Zatímco týmu Bohemians 1905 se na jihočechy nedaří, kouč Hoftych se s nimi utkává rád, neboť ze šesti bojů proti Dynamu v roli hlavního kouče odešel poražen jedinkrát. Ví tedy, jak proti Českým Budějovicím hrát: "V Budějovicích je to vždycky o odolnosti, navíc soupeř potřebuje vyhrát. Asi to nebude moc o fotbalu, ale o bojovnosti. Důležité je, že se po zranění vracejí Sňozík, Kaufman a Škoda, tedy opory, které nám v minulém utkání chyběly."
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Nitrianský, Horejš, Lengyel, Vulin - Benát, Černák, Otepka, Mezlík - Ondrášek, Pecka.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Bartek - Moravec, Držík, Kaufman, Štohanzl - Nešpor, Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Ústí nad Labem - 1. FC Slovácko  (neděle 15:00)
Do teplických Stínadel, které jsou azylem týmu FK Ústí nad Labem, přijede k důležitému souboji o záchranu 1. FC Slovácko. Zápas začíná v neděli v 15.00.

Ústí nevyhrálo již 12 kol v řadě, přičemž posledních šest utkání dokonce prohrálo. Slovácko si za posledních devět kol zase připsalo jedinou výhru vedle šesti proher. I tato bilance odpovídá postavení týmů v tabulce. Ústí je beznadějně poslední se sedmibodovou ztrátou na záchranu, Slovácko má zase pouhé dva body náskoku na sestupovou příčku.

Pokud chce Ústí reálně myslet na záchranu nejvyšší soutěže, mělo by tak právě v takovém utkání uspět. Kouč Svatopluk Habanec říká: "Je to stále stejná písnička. Neustále doplácíme na to, že neproměňujeme šance a sami děláme chyby v obraně, které soupeř trestá. Proti Slovácku to musíme protrhnout a konečně uspět."

Hostující trenér Miroslav Soukup má k soupeři i přes jeho tristní výsledky respekt: "Ústí proti Olomouci i Teplicím sice vyšlo bodově naprázdno, v obou zápasech ale podalo velmi dobrý výkon. Máme soupeři oplácet podzimní domácí remízu, kdy jsme hráli skoro celý zápas v deseti."

Ústeckým se doma nedaří, s pouhým jediným vítězstvím jsou vůbec nejhorším týmem Gambrinus ligy. Slovácko se na půdě soupeře radovalo v Příbrami a Mladé Boleslavi. Podzimní duel obou soupeřů skončil v Uherském Hradišti remízou 1:1, když Soukupovi svěřenci hráli od 12. minuty bez vyloučeného Kubáně. Kvůli čtyřem žlutým kartám nenastoupí za Slovácko Jiří Valenta, přetrvávající problémy s kolenem má Amadou Cissé. Ústí bude chybět vykartovaný Dreksa a zraněný Hyčka.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Vorel - Stožický, Valenta, Polák, Dvořák - Doležal, Vrtělka, Martykán, Volek - Krbeček, Jindráček
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Reinberk - Fujerik, Kordula, V. Valenta, Volešák - Ondřejka, Švancara
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.00 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - FK Teplice  (neděle 17:00)
V pražském Edenu bude k vidění atraktivní duel mezi domácí Slavií a Teplicemi. Oba týmy uspěly v uplynulém víkendu, Slavia si odvezla tři body z Liberce a Teplice si doma poradily s Ústím.

Jaro nezačalo pro zachraňující se Slavii dobře, když doma pouze remizovala s Brnem, jež také bojuje o záchranu. Poté si však spravila chuť vítězstvím pod Ještědem 2:0. Sice ji v šestnáctičlenné tabulce patří již dvanácté místo, ale na sestupové pásmo má náskok jediného bodu. Proto musí potvrdit tři body z Liberce v domácím prostředí. "Každý zápas je pro nás existenční a podle toho k němu musíme přistoupit," uvědomuje si vážnou situaci trenér domácích Michal Petrouš. Ten nebude moci počítat se třemi rekonvalescenty Naumovem, Kaufmanem a Černým.

V mnohem lepší situaci se nachází Teplice, jímž v tabulce patří šesté místo. Na pohárové příčky však ztrácí už osm bodů. Zmenšit tuto ztrátu se pokusí v zápase se Slavií. "I když se Slavii nevydařil podzim, pořád je velkým klubem a má sílu. Do jarní části vstoupila výborně, pořád potřebuje každý bod, takže utkání může mít velký náboj," míní kouč hostí Jiří Plíšek, v jehož sestavě se neobjeví až sedm zraněných Siva, Zoubele, Grygar, Ljevakovič, Vidlička, Rosa a Došek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Dostál, Čelůstka, Hubáček, Trubila - Koreš, Janda, Jarolím, Kisel, Hora - Pospěch.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Smejkal, Hošek, Matula, Stožický - Verbíř, Čajič, Vachoušek, Mareš - Vondrášek, Melunovič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Slovan Liberec  (sobota 16:00)
Souboj dvou týmů, kterým se nevyvedl vstup do jarní sezóny, uvidí diváci v Příbrami, kam přijede Slovan Liberec. Zápas začíná v sobotu v 16.00.

Příbram měla na úvod jara těžké rozlosování a po domácí remíze s Mladou Boleslaví uhrála relativně slušný výsledek na Letné proti Spartě, kde prohrála poměrem 1:0. Stejně jako po celou sezónu i v obou těchto zápasech trápilo příbramské zakončení a podzimní bilance 11 vstřelených branek zůstává stále nezměněna. Střeleckou impotenci by domácí rádi prolomili právě proti Liberci.

Liberečtí do jarní sezóny vstoupili dvěma porážkami, přičemž, stejně jako jejich sobotní soupeř, nedali ani jeden gól. Liberecký kouč Petr Rada věří, že jeho svěřenci právě v Příbrami zaberou.

"Jsme v nepříjemné situaci, ale musíme se z ní rychle dostat. Poslední týden jsme trénink zintenzivnili, aby si hráči nemysleli, že to takhle půjde dál. O vlastních laciných chybách jsme mluvili už po Jablonci, se Slavií se stejně zopakovaly a teď už jsou slova zbytečná. Hráči musí sami ukázat, co v nich je," řekl Rada.

Příbram nevyhrála s Libercem v šesti posledních vzájemných zápasech, podzimní duel na Severu Čech skončil bezbrankovou remízou.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa, Tarczal, T. Pilík, Koukal - Huňa, M. Štochl
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Kelič, Fleišman - Dočkal, Gecov, Štajner, Papoušek, Breznaník - Hadaščok
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.85 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Sparta Praha  (sobota 17:20)
V sobotu od 17:20 je na programu velký hit 20. kola Gambrinus ligy. Střetnou se proti sobě aktuálně dva nejlepší týmy tabulky. Vedoucí Plzeň přivítá svého největšího konkurenta o titul, pražskou Spartu.

Dva body, takový náskok drží před nebezpečně dotírajícími Letenskými fotbalisté Plzně. Pro oba týmy to bude velice důležitý duel v souvislosti s boji o celkové prvenství. Západočeši nemají za sebou takový hladký start do jarní části jako při podzimu. Začali vydřeným vítězstvím nad Hradcem a na půdě desátého Slovácka sotva vyválčili remízu 2:2. Nyní přichází pro Vrbovy svěřence opravdový křest ohněm. "V posledních zápasech bylo znát, že se Sparta proti podzimu zlepšila. Ale určitě z ní nejsme vyklepaní. Navíc není lepší zápas, aby se hráči dokázali motivovat sami," prohlásil plzeňský trenér Pavel Vrba.

Spartě se dařilo postupně snižovat ztrátu na čelo tabulky z dvanácti až na nynější dva body. A v sobotu může tento odstup smazat a v případě vítězství vystřídá Plzeň na prvním místě. "Může se prohodit pořadí v čele, nebo Plzeň může zvýšit svůj náskok, ale to je asi tak všechno. Vždyť jde o třetí jarní kolo, do konce ligy bude pořád zbývat deset zápasů a to je příliš velká porce, než aby se něco dalo vyvozovat z nadcházejícího utkání," řekl před ligovým šlágrem sportovní manažer a trenér Sparty v jedné osobě Jozef Chovanec, jehož tým byl v obou jarních stoprocentně bodově úspěšný a neinkasoval žádnou branku.

Domácí se budou muset obejít bez potrestaných Petržely a Jiráčka, otazníky visí nad startem Filla. Start nemocných sparťanů Sionka, Lačného a Zápotočného je nejistý.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Neuwirth, Bystroň, Limberský - Ďuriš, Kolář, Horváth, Trapp, Rezek - Bakoš.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Kerič, Matějovský, Abena, Vacek, Kadlec - Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.95 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc  (pátek 20:15)
V pátek startuje dvacáté kolo Gambrinus ligy předehrávkou mezi domácím Brnem a Olomoucí. Zatímco Brňané se krčí na předposlední pozici a mohou se tak strachovat o záchranu, hosté útočí na poháry.

Zatím to nevypadá, že by se fotbalisté Brna odlepili ze sestupového pásma. Sice jim jarní premiéra vyšla solidně, když získali cenný bod na hřišti pražské Slavie, jež taky bojuje o své prvoligové přežití. O týden později však přišlo v brněnské kabině po pětigólovém debaklu od Mladé Boleslavi k vystřízlivěni. Nyní tedy patří Večeřovým svěřencům předposlední místo v tabulce.

Vzhledem k tomu, že na nesestupové pozice ztrácí tři body a navíc jím hrozí kontumace zápasu se Slavií kvůli údajnému neoprávněnému startu domácího Pejiče, musí v moravském derby uspět. "Až páteční zápas proti Olomouci ukáže, zda jsme se dokázali vzpamatovat. Porážka v Boleslavi by měla být pro hráče poučením," zdůraznil brněnský trenér Karel Večeřa, jenž bude v sestavě postrádat zraněného Husára.

To Olomoučtí mohou být se sebou spokojení. Zásluhou výborného jarního startu, kdy ve dvou duelech byli stoprocentně bodově úspěšní s jasným skóre 5:0, okupují třetí místo a mohou tak bojovat o evropské poháry. Nyní čeká Hanáky prověrka v moravské metropoli.

"Herní projev Brna se přes zimu změnil. Bylo to vidět na Slavii, kde hrálo hodně dobře a agresivně, dobře kombinovalo. My se ale zaměřujeme především na svoji hru a také venku chceme být natolik ofenzivní, abychom si vytvořili šance a byli schopni je proměnit," prohlásil kouč olomoucké Sigmy Zdeněk Psotka. Ten se bude muset v pátek obejít bez nemocného Murína.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Pernica, Simerský, Jílek, Hamouz - Dostálek, Rýdel, Borek, Kalabiška - Došek, Rabušic.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi, Hořava - Šultes, Ordoš, Doležal.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.33 - 3.50 - 1.72
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň19143247:1945
2.Sparta Praha19141432:1143
3.Sigma Olomouc19114439:1437
4.FK Jablonec19113535:1936
5.FK Mladá Boleslav1997336:2134
6.FK Teplice1985626:2629
7.Bohemians 19051974822:2225
8.Slovan Liberec1965824:2623
9.FC Hradec Králové1956815:2121
10.1. FC Slovácko19631020:3221
11.Slavia Praha1948721:2620
12.Baník Ostrava19541019:2719
13.1. FK Příbram1947811:2019
14.České Budějovice1947815:3219
15.Zbrojovka Brno19511323:4116
16.FK Ústí nad Labem19261114:4212

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (623)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele