Gambrinus liga - preview 2. kola

05.08.2011, 08:48, aktualizováno 07.08.2011, 09:30
Previews
Šlágrem druhého kola Gambrinus ligy je utkání Sparty s Jabloncem. Mistrovská Plzeň si může první výhru připsat na půdě Bohemians, domácí ale do sezony vstoupili dobře. Na prvoligový fotbal se dnes půjde i v Mladé Boleslavi, kam zavítá Slovácko.
Bohemians 1905 - Viktoria Plzeň  (neděle 17:00)
Mistrovská Plzeň v neděli zajíždí do pražského Edenu, domova pražských Bohemians. Zatímco domácí vstoupili do nového ligového ročníku vítězně, to hosté se museli spokojit pouze s jedním bodem.

Bohemians v prvním kole porazily s přehledem Slavii 2:0. Na plný bodový zisk si brousí zuby i proti obhájci ligového titulu. Na Plzeň mají navíc klokani velmi dobré vzpomínky, v loňské sezoně ji totiž doma porazili. "Plzeň má v současné době asi nejlepší tým v lize, čeká nás tedy velmi náročné utkání. K soupeři máme respekt, ale pokud do toho dáme vše, můžeme uspět," prohlásil trenér domácích Pavel Medynský.

Plzeňské fotbalisty čeká i v druhém týdnu za sebou druhý mistrovský duel. Ve středu oslavili postup do play-off Ligy mistrů, když i ve druhém utkání třetího předkola zdolali norský Rosenborg. Nyní se však musí Vrbovi svěřenci plně věnovat tuzemské soutěži, kterou nezačali podle svých představ. Na úvod totiž doma remizovali 2:2 s Libercem. "S Bohemians jsme v minulé sezoně v Edenu prohráli, porazili nás hlavně svou velkou zarputilostí, na což si musíme dát pozor i teď. Musíme se jim v tom vyrovnat, abychom mohli myslet na úspěch," řekl kouč plzeňské Viktorky Pavel Vrba, jenž v neděli dá příležitost i hráčům, kteří dostávají méně prostoru.

Klokani budou v nedělní sestavě postrádat rekonvalescenta Kaufmana a nejistý je start Šumského. Západočeši nastoupí bez vykartovaného Čišovského a zraněného Pavlíka.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Cseh, Nikl, Žižka - Moravec, Borek, Budínský, Bartek - Škoda, Hartig.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Rajtoral, Ševinský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.00 - 3.30 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko  (neděle 17:00)
Možná více než samotné utkání Mladé Boleslavi se Slováckem bude nedělní duel přitahovat pozornost osobou hlavní rozhodčí Dagmar Damkové. Aktivní činnosti musí zanechat, neboť se stala členkou komise rozhodčích UEFA. Plzeňská rodačka tak ve svých šestatřiceti letech dosáhla více, než kterýkoliv český fotbalový sudí před ní.

"Pak už budu pracovat pro komisi rozhodčích UEFA. Jde o tak významnou výzvu, která by se už nemusela nikdy opakovat, že jsem se rozhodla vzdát se další kariéry jako rozhodčí," uvedla Damková.

Jejím posledním zápasem bude duel Mladá Boleslavi se Slováckem, dvou týmů, které v nové sezóně ještě v soutěžním zápase nepoznali pocit vítězství. Mladá Boleslav navíc ve čtvrtek vypadla z evropských pohárů. Boleslavští v pvním kole uhráli cennou remízu v Jablonci.

"Čekám dobrý zápas. Slovácko totiž ukázalo, i přes prohru v úvodním utkání nového ligového ročníku, že má nebezpečný útočný potenciál. Pro úspěch v celé sezóně je potřeba mimořádné koncentrace na domácí zápasy. Ty je potřeba zvládat jednak kvůli bodům a také kvůli spokojenosti domácích diváků," řekl trenér Miroslav Koubek.

Slovácko jede do Mladé Boleslavi napravit neúspěch z prvního kola, ve kterém doma padlo s Příbramí. Příklad si bude chtít vzít z posledního duelu na mladoboleslavské půdě, ve kterém zvítězilo 2:3. Oproti zápasu s Příbramí nemůže trenér Slovácka počítat s Ladislavem Volešákem, který si natrhl sval. Na jeho místě by mohl zaskočit Miro Poliaček, který Volešáka střídal právě v zápase s Příbramí.

"Musíme se vyvarovat chybám v defenzivě. Doma jsme dostali tři branky a to je moc. Udělali jsme chyby, které jsme v přípravě nedělali ani proti kvalitnějším soupeřům. Naopak musíme být efektivnější v koncovce," vrátil se trenér Slovácka k sobotnímu zápasu.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Rolko, Janíček, Šírl - Štohanzl, Kúdela, Opiela - Táborský, Chramosta, Kulič
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Kordula, Trousil, Kubáň - Fujerik, Perútka, Poliaček, Hlúpik - Došek, Ondřejka
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.90 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Jablonec  (neděle 19:30)
Ve druhém kole bude nejvíc táhnout nedělní duel mezi pražskou Spartou a Jabloncem. Letenští se loni stali vicemistry a Jablonec skončil na bronzovém stupínku. I letos oba celky myslí na nejvyšší patra tabulky.

Sparťané vlétli do nové sezony svým střeleckým koncertem v Českých Budějovicích, kde vyhráli 4:2. Letenští, kteří v tomto týdnu přešli přes bosenské Sarajevo do čtvrtého předkola Evropské ligy, si nepřipouštějí v dalším kole jakoukoliv bodovou ztrátu a proti Jablonci si věří. "Chceme potvrdit dobrý start do sezony i před svými fanoušky. Nesmíme si dovolit doma ztrácet body. Ale přijede tradiční soupeř, který má vždy o motivaci proti Spartě postaráno," řekl sparťanský generální sportovní manažer a kouč v jedné osobě Jozef Chovanec.

Jablonec se na rozdíl od svého nedělního soka s pohárovou Evropou rozloučil, když ve třetím předkole Evropské ligy nedokázal vyřadit nizozemského favorita Alkmaar. Nyní se mohou plně soustředit jen na českou nejvyšší soutěž. Tu zahájili před týdnem domácí bezbrankovou remízou s Mladou Boleslaví. Severočechy postihla početná marodka a ve druhém kole nastoupí bez několika zraněných hráčů. "Hlavní starostí je dát dohromady mužstvo jedenácti zdravých hráčů, protože naše už tak rozsáhlá marodka se po Alkmaaru znovu rozrostla," uvedl před zápasem se Spartou jablonecký trenér František Komňacký.

Domácí nastoupí bez nemocného Kušníra a otazníky visí nad startem Zápotočného a Sionka. To hosté budou postrádat až osmičku zraněných. Hrát nebudou Vošahlík, Novák, Eliáš, Jarolím, Krajčík, Zábojník, Haurdič a Vukovič.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Vidlička, Brabec, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko, Matějovský, Vacek, Juhar - Kweuke.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Pavlík, Štochl, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Viktoria Žižkov  (sobota 16:00)
Příbram si ve druhém kole odbude premiéru před domácím publikem. K Litavce přijede nováček ze Žižkova.

Domácí po střelecky nepovedeném ročníku překvapili třemi brankami v úvodním zápase na hřišti Slovácka. Na tento výkon by jistě rádi navázali i před vlastními fanoušky proti žižkovské Viktorce. Loni však svým příznivcům dopřáli radost z gólu v patnácti utkáních pouze osmkrát! Veme si ofenziva příbramských příklad z týden starého zápasu a bude nebezpečná i ve svém druhém vystoupení?

Viktorie Žižkov nastoupila k soutěžnímu utkání v Příbrami naposledy v květnu 2009, kdy se jednalo o přímý souboj o udržení. Zápas přinesl jednostrannou záležitost pro domácí tým a výsledek 3:0 pro domácí. Žižkov se po roce vrátil a pochopitelně by se chtěl vyvarovat záchranářských prací. V prvním kole prohrál na hřišti Hradce a o první bodíky se tak bude snažit v Příbrami.

"V Hradci jsme vyšli bodově naprázdno, ale je na co navázat. Myslím tím předvedenou hru ve druhém poločase. Vzhledem k tomu, že nás čeká další utkání na hřišti soupeře, tak cílem je dostat se před domácím zápasem s Duklou v tabulce pravdy do plusu. Pokud jde o hru soupeře, tak je jasné, že informace z jeho utkání na Slovácku máme." nechal se slyšet kouč žižkovských Pulpit.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Ricka, Hejda, Krejčí, Pleško - T. Pilík, Tarczal, Koukal, Papšys - Wágner, Šlapák
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Slodowy, Procházka, Lafrance, Čermák - Bartl, Sukenník, Folprecht, Zapalač - Kalod, Nestorovski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.20 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Slavia Praha  (sobota 18:00)
Zajímavý souboj bude k vidění v Liberci, kam přijede o své první body bojovat pražská Slavia.

Liberec začal sezónu dobře. Na hřišti mistrovské Plzně remizoval po velmi sympatickém výkonu 2:2. Zaujal především výkon Bosančiče, ale i nestárnoucího Štajnera a na stoperu hrajícího Nezmara. Severočeši tak po zásluze hýří sebevědomím.

"Věřím, že náš výkon proti Plzni byl pro fanoušky tou nejlepší pozvánkou a že jich přijde hodně. Budeme jim chtít předvést ofenzivní fotbal, i když komplikací pro nás je odchod Dočkala, který byl v ofenzivě velmi platný. I bez něj to ale musíme zvládnout a nahradit ho," řekl liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.

Slavia se v úvodním kole příliš nepředvedla a po porážce 0:2 s Bohemians 1905 strávila první týden symbolicky na posledním místě tabulky. Zaváhání by chtěla napravit v Liberci, kde se jí tradičně daří. Z posledních devíti vzájemných zápasů U Nisy totiž Liberec vyhrál jediné, navíc před více než třemi lety.

"Nečeká nás lehký zápas, na druhou stranu máme po prvním kole co dohánět. Můžeme vycházet z jarního vítězství v Liberci, to utkání nám vyšlo. Způsobu hry, který nám vynesl body v tom posledním vzájemném utkání, bychom se určitě měli držet," uvedl trenér Michal Petrouš.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Polák, Fleišman - Šural, Bosančič, Vácha, Breznaník - Štajner, Rabušic
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Dostál, Kaufman, Hubáček, Trubila - Prošek, Janda, Milutinovič, Jarolím, Hloušek - Pospěch.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.30 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Baník Ostrava  (sobota 18:00)
Na Hané se očekává hodně prestižní souboj. Rozhodně se totiž nedá říci, že by Olomouc či Ostrava vlétly do nového ročníku. Spíše jen nesměle nakoukly do dveří. Kdo z nich se odváží vstoupit do místnosti zvané Gambrinus liga a uzmout si plný počet bodů se diváci na Andrově stadionu dozví v sobotu od 18:00.

Olomouc má za sebou rozpačitou premiéru. Proti nováčkovi soutěže, pražské Dukle, si sice Hanáci dokázali vytvořit několik příležitostí, ale jednalo se spíš o střely Petra či Navrátila z větší vzdálenosti. O dělbě bodů prakticky rozhodla vykutálená situace před brankou Filipa Rady, kdy letní posila právě z Ostravy, Adam Varadi, netrefila míč.

Jenže zatímco na Julisce se ještě nemohl představit Marek Heinz, teď už dres Sigmy s velkou pravděpodobností obleče a hned se podívá do základní sestavy. Mimochodem, také on v minulosti působil na druhé straně bojiště - tedy v zákopech Ostravy.

Ty hned po úvodním kole opustil vojevůdce Karol Marko. Sobotní utkání tak bude premiérou pro nového kouče Pavla Maluru. "Myslím si, že po změně trenéra bude Baník působit mnohem víc jako tým. Je tam spousta odchovanců, mezi kterými je trenéra Malura hodně oblíben, všechny je trénoval. Atmosféra se tam zlepší, vytvoří se větší bojový duch. Myslím si, že po všech těch prohlášeních, které v týdnu Baník měl, u nás bude hrát hodně defenzivně," řekl o změně trenér domácích Zdeněk Psotka. "Během týdne jsme pracovali na zjednodušení naší hry. Uvidíme, zda to hráči vstřebali a uplatní to na hřišti. Samozřejmě chystám pár změn, ale z taktických důvodů konkrétní nebudu," uvedl naopak kouč Baníku, Pavel Malura.

O motivaci bude mít jistě postaráno Zdeněk Šenkeřík, který v Olomouci působil coby dorostenec. Pořádně nažhavený bude též Pavel Dreksa, který na Bazalech hostuje právě ze Sigmy.

Zápas byl zařazen do kategorie rizikových. Dají se tak očekávat přísnější bezpečnostní opatření. Ta se projevila už v uplynulých dnech, neboť se lístky na utkání prodávaly pouze na konkrétní jméno. Opatření ve svých prohlášeních kritizovali například zástupci Sigma United. Dá se tedy očekávat, že návštěva i přes zjevný nádech výjimečnosti zázračná nebude.

Hlavním rozhodčím bude pan Mikel. Utkání můžete sledovat živě na kanálu ČT4.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Hořava, Rossi, Heinz - Petr, Varadi, Navrátil
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Řezník, Dreksa, Adámik, Marek - Greguš, Hušbauer - Kraut, Lukeš, Ferenčík - Šenkeřík
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.33 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - České Budějovice  (pátek 18:00)
Dukla ve svém druhém prvoligovém utkání v pátek nastoupí opět v domácím prostředí, tentokrát ji čeká tým Českých Budějovic.

Pražská Dukla oslavila svůj návrat po sedmnácti letech do nejvyšší soutěže bezbrankovou remízou s Olomoucí a připsala si tak svůj první bod do tabulky. Nyní pomýšlí na vítězství. "Budeme chtít získat tři body. Na ten výkon v prvním kole asi měla trochu vliv nezkušenost, musíme hlavně udržet výkon po celý zápas. Chceme navázat na kvalitní defenzivu, dopředu ale musíme být nebezpečnější," řekl trenér domácích Luboš Kozel, jehož tým naposledy doma prohrál v říjnu 2009.

České Budějovice budou chtít dát zapomenout na špatný start do nové sezony po domácí prohře se Spartou 2:4 a také na mizernou loňskou bilanci ze soupeřových hřišť, kde ani jednou nevyhrály. "Se Spartou jsme do tabulky pravdy získali tři minusové body, teď budeme chtít na Dukle získat tři kladné. Duklu máme přečtenou, protože jsme ji pozorně sledovali při zápase s Olomoucí a týden předtím jsme s ní hráli přípravný zápas ve Voticích," prohlásil hostující kouč Jiří Kotrba.

Domácí tým se bude muset obejít bez obou zraněných Šmída a Nečase, zatímco hostům bude chybět až čtveřice marodů Hudson, Sandro, Halama, Simič a Horejš.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Mikula, Vorel, Švejdík - Hanousek, Šiml, Malý - Berger, Markovič, Svatonský.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Nitrianský, Novák, Lengyel, Pecka - Klesa, Rýdel, Otepka, Čirkin - Stráský, Ondrášek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.20 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - FC Hradec Králové  (pátek 20:15)
Teplice doma přivítají před televizními kamerami Hradec Králové. Utkají se dva týmy, které mají za sebou vítězný vstup do nového ligového ročníku.

Severočeši zahájili svou ligovou pouť v Ostravě, kde otočili stav z 1:3 na konečných 4:3. Cílem svěřenců trenéra Petra Rady je potvrdit tento výsledek před svými fanoušky a zároveň ukončit čtyřzápasové čekání na domácí výhru. "To, že jsme vyhráli v Ostravě, je určitě příjemné, ale pokud bychom nenavázali doma, nebylo by to takové, jak bychom si představovali," uvedl kouč domácích Petr Rada. Ten bude postrádat zraněného Jindráčka a mládežnického reprezentanta Láchu, jenž se vrátil po úspěšném šampionátu devatenáctek.

Hradec vstoupil do další prvoligové sezony domácí vítězstvím 1:0 nad pražským Žižkovem. Nyní míří na teplická Stínadla, kde ze sedmi vzájemných zápasů uhrál jediný bod. Aby hosté poprvé v Teplicích zvítězili, musí podat ještě lepší výkon než proti Žižkovu. "Pokud chceme být úspěšní, výkon se musí zlepšit. Musíme kvalitněji kombinovat a vyvarovat se ztrát míče," míní trenér hostí Václav Kotal, v jehož kádru nejsou hlášeny žádné absence.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Lukáš, Smejkal, Rosa - Čajič, Ljevakovič, Vachoušek - Vondrášek, Mahmutovič, Stožický.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Hochmeister, Chleboun, Pávek - Rezek, Fischer, Klapka, Poděbradský - Štěpán, Dvořák, Černý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.25 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha11004:23
2.Bohemians 190511002:03
3.FK Teplice11004:33
4.1. FK Příbram11003:23
5.FC Hradec Králové11001:03
6.Slovan Liberec10102:21
 Viktoria Plzeň10102:21
8.FK Mladá Boleslav10100:01
 FK Jablonec10100:01
 Dukla Praha10100:01
 Sigma Olomouc10100:01
12.Baník Ostrava10013:40
13.1. FC Slovácko10012:30
14.Viktoria Žižkov10010:10
15.České Budějovice10012:40
16.Slavia Praha10010:20

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (377)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele