FORTUNA:LIGA - souhrn 3. kola nadstavby

14.05.2019, 19:29, aktualizováno 15.05.2019, 21:57
Komentáře a souhrny
Plzeň deklasovala Spartu a oddálila mistrovské oslavy Slavie, která nakonec porazila Jablonec. Dukla prohrála v Karviné a dvě kola před koncem s jistotou sestupuje do druhé ligy. Příbram se po vítězství nad Bohemians 1905 dostala před svého soupeře, do čela skupiny o udržení se posunulo Slovácko, které přehrálo Opavu. Ve skupině o titul si Liberec veze výhru z půdy Baníku Ostrava...
O titul

Slavia Praha - FK Jablonec 2:1

15.05.2019 20:00

Góly: 33. Ibrahim Traoré, 85. Tomáš Souček - 9. Tomáš Holeš

Jeden jediný bod chybí fotbalistům pražské Slavie k titulu. Ve středečním vloženém kole zvládli těžký zápas proti Jablonci, přestože od začátku zásluhou Holeše prohrávali. Ještě do poločasu ovšem srovnal Traoré a v závěru rozhodl Souček.

Poměrně brzy, už v deváté minutě, přišel pro sešívané šok. Před zaplněnou jižní tribunou, kam se tentokráte kvůli trestu přesunuli skalní fanoušci, napřáhl ke střele zpoza vápna svou slabší levou nohou Tomáš Holeš a k údivu všech famózně vymetl pavučinku.

Z ještě větší dálky mohl srovnat Josef Hušbauer. Jeho prudkou přízemní střelu Hrubý vyrazil jen k Součkovi, ten však nestihl zareagovat a míč ho tak prakticky pouze trefil do hlavy. Jablonecký gólman se musel znovu činit po Součkově ráně rovněž ze střední vzdálenosti. Krátce na to hlavičkoval Olayinka nad.

V dosud největší šanci se červenobílí ocitli, když Škoda uprostřed hřiště našel Stocha. Ten se řítil do přečíslení dva na jednoho, avšak jeho nahrávku vystihl Hovorka. Před Hrubého následně pronikl Olayinka, avšak za jeho záda nedokázal míč dostat. Na opačné polovině hřiště pálil těsně mimo Acosta.

Slávisté se dočkali až ve třiatřicáté minutě. Součkův střelecký pokus se neujal, následně však na zadní tyči zůstal zcela osamocený Ibrahim Traoré. Ten si již se netěžkou situací poradil a srovnal stav utkání. V závěru první půle ještě ohrozil bránu Severočechů Traoré patičkou a Hušbauer dělovkou, oba však byli neúspěšní.

Po pauze se delší dobu diváci nudili, o úvodní vzrušení se postarali domácí. Slávistická obrana po útočném rohu propadla a Jovović by možná mohl postupovat sám na bránu. Zničehonic se před ním na polovině hřiště zjevil Kolář, jenž se nechal hladce obejít, Jovovićovi však střela z velké vzdálenosti na odkrytou klec nevyšla.

Své zaváhání brankář sešívaných odčinil, když neuvěřitelným zákrokem vychytal po Trávníkově centru Doležala. Trpišovského svěřenci se nadále snažili vsítit rozhodující branku, jenže nebyl úspěšný ani Stoch z přímého kopu. Musel se toho tudíž chopit Tomáš Souček, jenž si za vápnem posunul míč na pravačku a povedenou střelou na zadní tyč rozhodl o výsledku utkání.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 4:0

15.05.2019 17:30

Góly: 23. Tomáš Hořava, 43. Jan Kovařík, 59. Jan Kovařík, 61. Jan Kopic

Fotbalisté Sparty si pod trenérem Horňákem připsali první porážku. A nebyla ledajaká. V Plzni, kde mohla napomoci Slavii ke dnešním oslavám titulu, utkání nezvládla po trefách Kopice, Hořavy a dvou Kovaříkových gólů prohrála 4:0.

Do první příležitosti se po deseti minutách dostali viktoriáni. Kovaříkův famózní pas mířil za obranu na Kayambu, který si míč nezpracoval úplně ideálně a i kvůli tomu nedokázal překonat Heču. O pár okamžiků později hlavičkoval po Hořavově pobídce mimo Řezník.

Další šance už gólem skončila. Exekuovaný rohový kop prodloužil Beauguel na zadní tyč, odkud nadvakrát dokázal gólmana překonat Tomáš Hořava. Letenským se nedařilo a důkazem zmaru byla i situace po půlhodině hry, kdy se Sáček srazil s rozhodčím a pustil tak Plzeň do protiútoku. Naštěstí pro něho nedokázali domácí uspět.

Podruhé se Západočeši radovali krátce před pauzou. Heča jenom sledoval Kopicův centr na zadní tyč. Tam číhal Jan Kovařík a z jednoduché pozice navýšil vedení svého týmu. Do kabin se tak odcházelo za dvougólového vedení Viktorie.

Po přestávce jako první zahrozili sparťané, bohužel pro ně se Karlssonova kroucená střela k tyči neujala. Na opačné straně neuspěl se svým pokusem Kayamba. V tutové šanci se po nich ocitl Hořava, který po rohu vyplul zcela sám, avšak jeho hlavička o zem směřovala pouze nad bránu.

Bídná hra defenzivy hostů vedla ke třetí brance. Bránící hráč se snažil vysunout Kovaříka do ofsajdu, jenže ten byl vyrušen nešikovným Costovým postavením. Kovařík posléze postupoval dále směrem k bráně a hravě překonal podivně vyběhnuvšího Heču.

A krátce po rozehrání přišla trefa číslo čtyři! Beauguel přijal v šestnácte míč, jenž nesobecky poslal dále na Jana Kopice. Tomu už nečinilo velké potíže rozvlnit síť a zatlouci definitivní hřebíček do sparťanské rakve. Stejná kombinace se opakovala po dalších deseti minutách, tentokrát však Heča Kopice vychytal.

V nastavení ještě přišla jedna příležitost na každé straně. Nejprve Hrošovský držel míč příliš dlouho a zjevně prováhal ideální moment pro střelu, ta když přišla, mířila pouze do brankáře. Na opačné polovině hřiště Čivić notně prověřil Hrušku. Žádná z těchto akcí však úspěch neslavila a utkání skončilo čtyřgólovým rozdílem.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Slovan Liberec 0:1

14.05.2019 20:00

Góly: 86. Kamso Mara

Liberec v závěru zasadil Baníku smrtelnou ránu a vyšplhal se na klíčovou pátou pozici, která může zajistit účast v Evropské lize. Slezané byli povětšinu zápasu nebezpečnější, nepohlídali však jeden rohový kop Severočechů, což je dost možná stálo postup do pohárové Evropy.

Poté, co trenér Pánik nechal v minulém kole na hřišti Jablonce odpočívat hned několik klíčových hráčů, nastoupili domácí proti Slovanu znovu v silném složení. Do sestavy se tak vrátili brankář Laštůvka, pravý bek Pazdera a záložník Jirásek. Liberci chyběli kvůli žlutým kartám Oscar s Malinským, které zastoupili Nešický a Musa.

Hned v první minutě se domácí dožadovali penalty po zblokovaném centru Fleišmana, ovšem rozhodčí Matějček nechal hru plynout. Baník držel v úvodu častěji míč na kopačkách a v patnácté minutě poprvé zahrozil, avšak Meščaninov hlavičkoval vedle. Chvíli poté uzmul Hrubý balón na polovině hřiště a svůj průnik zakončil střelou vedle svatyně, kterou strážil brankář Nguyen.

V deštivém počasí sledovali diváci především boj ve středu hřiště. Až ve 36. minutě zahrozil po delší době ostravský Holzer, jenž přízemní dalekonosnou ránou protáhl Nguyena, který pumlíč vyrazil na rohový kop. Pět minut poté zahrozili konečně i hosté a Nešický jen těsně minul bránu, kterou hájil Laštůvka. První půli uzavřela střela Holzera vysoko nad břevno, když mu střeleckou pozici připravil Kuzmanović.

Dvě minuty po změně stran mohli jít Slezané do vedení, avšak skvělý Nguyen vychytal po standardní situaci Meščaninova i dorážejícího Procházku. Za dalších deset minut pálil nebezpečně Holzer a už by pravděpodobně překonal Nguyena, jenže ke své smůle trefil spoluhráče Hrubého. Severočeši odpověděli rychlou akcí o dvě minuty později, Hybš ale ztroskotal na připraveném Laštůvkovi.

Po hodině hry se nebezpečnými, avšak nepřesnými střelami prezentovali domácí Holzer i hostující Potočný. V 72. minutě našel Jirásek hlavu střídajícího Ondřeje Šašinky, který o fous minul. Když už se zdálo, že utkání dospěje k remíze, zasáhla příznivce Baníku studená sprcha. Liberec totiž v 86. minutě rozehrál rohový kop, po kterém se balón odrazil k Musovi, jenž jej napálil pod břevno - 0:1.

Slezané měli po šokujícím zásahu Slovanu ještě jednu velkou šanci. Stronati ale před Nguyenem netrefil balón ideálně a Procházka následně trefil nůžkami břevno. Zmar Baníku tak byl dokonán, naopak Severočeši mohli po závěrečném hvizdu slavit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha33254477:2579
2.Viktoria Plzeň33235554:3174
3.Sparta Praha33196856:3163
4.FK Jablonec331661157:3054
5.Slovan Liberec3312101134:2946
6.Baník Ostrava331361438:4245
O udržení

Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram 1:4

14.05.2019 17:30

Góly: 2. Antonín Vaníček - 32. Ruslan Mingazov, 44. Olivier Kingue, 50. Jan Matoušek, 85. Matěj Polidar

Důležité klání v Ďolíčku zvládla mnohem lépe Příbram, která sice prospala úvod, následně ale Bohemians jasně přehrála a dostala se právě před Klokany mimo barážové pozice. Pražané tak musí v posledních dvou kolech spoléhat na zaváhání konkurentů.

Do základní sestavy domácích se po dlouhé době dostal bahrajnský útočník Yusuf. Šanci od začátku tentokrát dostali také Ljovin s Reiterem. V základní jedenáctce Středočechů došlo k jediné změně, když dělostřelce Květa nahradil ve středu hřiště Polidar.

Na úvodní branku se čekalo pouze dvě minuty. Gólovou akci rozjeli Bartek s Vaníčkem, v pokutovém území se míč přes Ljovina a Reitera vrátil k Vaníčkovi, jenž střelou na bližší tyč překonal brankáře Kočího. Příbram mohla srovnat hned za tři minuty. Fantiš vysunul přihrávkou za obranu Mingazova, ovšem gólman Klokanů Fryšták jeho kličku vystihl. Ve dvanácté minutě byl blízko ke skórování zase domácí Reiter, ovšem po rohovém kopu přehodil Kočího i svatyni soupeře.

Další obrovskou šanci na srovnání skóre měli hosté po dvaceti minutách hry. Matouška v šestnáctce nedovoleně zastavil Krch, jenže nařízeným pokutovým kopem pohrdl kapitán Rezek, který trestuhodně přestřelil. Ve 27. minutě měli Středočeši opět gól na kopačkách, tentokrát však po přihrávce od Mingazova nastřelil Polidar tyč. Za dalších pět minut ale bylo přece jen srovnáno. Antwi zastavil postup Dostála, z následného protiútoku vyrazil Fryšták ránu Matouška jen k Mingazovovi, který bez potíží skóroval.

Postupem času přebrala Příbram taktovku nad zápasem. Ve 43. minutě se Matoušek ještě těsně netrefil, hned minutu poté ale dotlačil míč do sítě po rohovém kopu Kingue - 1:2. Kouč Hašek byl s výkonem svých svěřenců nespokojený, přesto v 50. minutě museli Pražané potřetí lovit balón ze sítě. Matoušek si udělal z obránců Bohemians slalomové tyče a velkolepé sólo zakončil přesnou střelou do horní poloviny brány.

Trápení Klokanů nadále pokračovalo, zato hosté hráli v pohodě. V 65. minutě vypálil z dálky nebezpečně Mingazov a Fryšták musel jeho projektil přizvednout nad břevno. Čtvrté branky se Středočeši nakonec dočkali za dalších dvacet minut. Skvěle hrající Matoušek našel volného Polidara, který upravil stav na konečných 1:4.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - SFC Opava 4:1

14.05.2019 17:30

Góly: 2. Dominik Janošek, 5. Vlastimil Daníček, 71. Marek Havlík, 85. Filip Hološko - 84. Endy Bernadina

Slovácko má po jasné výhře nad Opavou již téměř jistou záchranu, to Slezané zůstávají pořád nervózní. V Uherském Hradišti sice předvedli sympatický výkon, doplatili ovšem na zpackaný úvod a neproměňování šancí.

Moravané nastoupili k utkání v očekávané sestavě, pouze Hološka nahradil v útoku Zajíc. Také v sestavě hostů došlo k jedné změně, a to poměrně překvapivé, neboť zkušený lídr zálohy Zavadil se posadil pouze na lavici náhradníku a místo něj dostal šanci Schaffartzik.

Domácí na soupeře doslova vtrhli a již po čtyřech minutách hry vedli o dvě branky. Nejprve se ve druhé minutě prosadil Janošek, jenž přesně zužitkoval pobídku zprava od Navrátila. Za další dvě minuty bylo Opavě ještě hůř. Aktivní Navrátil vybojoval pokutový kop, který s přehledem proměnil kapitán Slovácka Daníček.

Postupem času se Slezané z nepříznivého vývoje začali oklepávat a ve čtrnácté minutě se Zapalačovi povedlo prověřit připravenost gólmana Moravanů Trmala. SFC však stále více vystrkovalo růžky a ve 25. minutě to byl opět Zapalač, který donutil Trmala k zákroku. Na konci první půle zkoušel štěstí také Zapalač, jeho střela ale neprošla přes chumel hráčů. Opava tak kvůli prospanému úvodu prohrávala o dvě branky.

Aktivita zůstala Slezanům na kopačkách i po změně stran. Jursův centr ve 47. minutě propadl na zadní tyč ke střídajícímu Bernardinovi, jemuž radost ze vstřeleného gólu pokazil stoper Hofmann, který zasáhl na brankové čáře. Po hodině hry se domácí dožadovali další penalty, když Zajíc trefil ruku jednoho z bránících hráčů, ovšem sudí Machálek do píšťalky nefoukl.

Slibnou šanci ke skórování měl dvacet minut před koncem Smola, ale po centru Hrabiny hlavičkoval zblízka jen do míst, která střežil Trmal. Slovácko trestalo hned za minutu. Svozil obral Zajíce, balón se však odrazil k Havlíkovi, který jej napálil k tyči - 3:1. Alespoň o čestný zásah Opavy se v 84. minutě zasadil po centru Žídka Bernanrdina, jenže domácí z protiakce kontrovali čtvrtým zásahem. Hološko po pasu od Daníčka obešel gólmana Fendricha a definitivně stvrdil osud utkání.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Dukla Praha 3:0

14.05.2019 17:30

Góly: 22. Tomáš Wágner, 42. Dávid Guba, 79. Tomáš Wágner

Dukla po osmi sezónách opustí tuzemskou nejvyšší soutěž. O jejím osudu definitivně rozhodla porážka na hřišti Karviné. Domácí naopak díky výhře drží naději přímou záchranu, byť na pozice mimo baráž ztrácí dva zápasy před koncem pět bodů.

Slezanům ve středu obrany pomohl po delší době uzdravený kapitán Dreksa. Mezi tři tyče se tentokrát nepostavil gólman Berkovec, ale jeho náhradník Pastornický. Do sestavy se místo Bukaty vrátil též Smrž. Také svatyni hostů kryl jiný brankář, místo Rady totiž nastoupil Hruška. Dalšími novými muži v základní jedenáctce Dukly byli stoper Bezpalec, záložník Doumbia a útočníci Kovaľ s Hadaščokem.

Úvod zápasu se nesl především v přehlídce nepřesností, což v desáté minutě dokumentoval nepovedenou střelou Guba. Za dalších sedm minut dostali Pražané nečekaně výhodu pokutového kopu, ovšem nový muž na trávníku Pastornický se vyznamenal, když zlikvidoval pokus Podaného. Trest na druhé straně přišel o pět minut později. Na rohový kop Budínského si naskočil Wágner a hlavičkou k tyči poslal Karvinou do vedení.

Hosté se ovšem po inkasované brance nesložili a Tetour ve 27. málem srovnal, jenže jeho výbornou hlavičku po centru Podaného lapil ještě lepším zákrokem Pastornický. Domácí se připomněli o tři minuty později, kdy Rundić tvrdou ranou z přímého kopu vyprášil Hruškovi rukavice. Vedení se Slezanům povedlo navýšit tři minuty před přestávkou. Budínský při rychlém protiútoku našel Gubu, jenž se zbavil bránícího protihráče a elegantním obloučkem překonal Hrušku.

O tři góly to mohlo být osm minut po změně stran. Wágner po vysunutí od Guby obehrál Hrušku, jenže jeho nedůrazné zakončení zastavil na poslední chvíli vracející se Bezpalec. V 66. minutě měl dobrou příležitost Budínský, tomu však střelu v šestnáctce zblokovala obrana Pražanů. Dukla poté vyrazila do nebezpečného protiútoku, Djuranović však dopadl stejně jako Budínský na druhé straně.

Další velkou šanci spálili hosté v 70. minutě. Kovaľ si narazil se střídajícím Gonzálezem, ovšem tváří v tvář ztroskotal na vynikajícím Pastornickém. Dukla nebyla v zápase horším týmem, přesto inkasovala hned třikrát. Poslední branku vsítila Karviná v 79. minutě. Ba Loua připravil palebnou pozici pro Moravce, jehož ránu dorazil do odkryté sítě dobře postavený Wágner, který tak definitivně poslal Pražany do druhé ligy. Zmar posledního týmu ligy ještě demonstroval v 88. minutě Djuranović, jenž napálil tyč.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
11.1. FC Slovácko331251641:4741
12.SFC Opava331161644:5539
13.1. FK Příbram331071639:6937
14.Bohemians Praha 1905338121331:4236
15.MFK Karviná33951942:5532
16.Dukla Praha33562228:6921

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (482)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele