FORTUNA:LIGA - preview 3. kola nadstavby

14.05.2019, 08:28, aktualizováno 15.05.2019, 08:39
Previews
Česká nejvyšší soutěž má dnes na programu dva zápasy a po nich může být definitivně jasno o majiteli mistrovského titulu. Slavia hostí Jablonec a očekává se její tříbodový zisk, ke korunovaci ovšem vedle vlastního úspěchu sešívaní potřebují i zaváhání Plzně v souboji se Spartou...
O titul
Viktoria Plzeň - Sparta Praha  (středa 17:30)
Plzeň po prohře na Slavii čeká další duel s pražským S, tentokrát se Spartou. Viktoria bude bojovat o zachování teoretické naděje na první místo. Letenští jsou již téměř jistě třetí a sezónu chtějí především dohrát se ctí.

Na západě Čech se pomalu, ale jistě loučí s pomyšlením na obhajobu mistrovského titulu. Viktoria byla v průběhu sezóny většinou o krůček pozadu za vedoucí Slavií. V minulých jarních kolech sice plzeňští mohutně dotahovali, ovšem poslední zápas na hřišti prvního celku soutěže zřejmě definitivně rozhodl. Slavia porazila Plzeň 3:1 a tři kola před koncem nadstavby drží nadějný pětibodový náskok.

I kdyby tak Viktoria zvítězila ve všech zbývajících duelech, musela by spoléhat na dvě zaváhání sešívaných. Ne že by to bylo nemožné, zdá se to však velmi nepravděpodobné. Navíc ani Západočeši se nenacházejí v herní pohodě. Výsledkově se jim sice relativně daří, herně to ale často skřípe a je až s podivem, jak dlouho vydrželi svěřenci trenéra Pavla Vrby ve hře o mistrovský primát. Sám Vrba, plzeňský magnet na úspěchy, dost možná po konci ročníku Viktorii opustí.

Nad Vrbovým odchodem či složením zbraní před koncem sezóny ale v Plzni zatím nepřemýšlejí. "My se budeme prát až do konce, tímto pro nás liga nekončí. Ve hře je devět bodů, prohráváme o pět. Musíme se o to poprat a vyhrávat," uvedl po prohraném utkání na Slavii univerzál Jan Kovařík.

U Sparty je ještě pravděpodobnější, že ji do nové sezóny povede nový lodivod. Současný kouč Michal Horňák totiž na vyšší funkci povýšil s pozice asistenta poté, co byl odvolán Zdeněk Ščasný. Konec právě probíhajícího ročníku již nejspíš dokončí Horňák, poté však sportovní manažer Tomáš Rosický bude hledat jeho nástupce. Ten bude mít nelehký úkol: vrátit letenský celek na výsluní.

Nejslavnější český klub se již totiž dlouho nachází v krizi. Bída provázela Pražany i letos, již jasné třetí místo rozhodně nenaplňuje ambice vedení na Letné. Alespoň v nadstavbě se Spartě daří, ve dvou střetnutích doma zdolala ostravský Baník a naposledy také liberecký Slovan. Horňákova družina tak v podstatě uvízla na třetím místě, protože již nemá téměř žádnou šanci na posun vpřed, zároveň ji nemůže předehnat čtvrtý Jablonec.

I tak jsou hráči Sparty na zbývající duely dostatečně motivováni. "Čekají nás tři důležité zápasy, které chceme zvládnout a zakončit sezónu vítězně. To, že už máme jisté nejhůř třetí místo, na tom nic nezmění. V posledních zápasech nám funguje obrana, Hečis (brankář Milan Heča - pozn. redakce) nás drží, občas máme štěstí, doufám, že na to navážeme," prohlásil záložník Martin Frýdek.

Hosté budou chtít v Plzni navázat na jarní zápas proti Viktorii, který doma zvládli naprosto jasně po výsledku 4:0. Ve Štruncových sadech se ale Spartě dlouhodobě nedaří. Naposledy zde vyhrála v roce 2011. Poslední návštěva na západě Čech taktéž nedopadla pro letenské dle představ, když zde na podzim padli po jediné inkasované brance, kterou navíc vstřelil do vlastní sítě Radaković.

Viktoria nastoupí proti Pražanům v téměř kompletním složení, chybět bude jen dlouhodobě zraněný kanonýr Michal Krmenčík a otazník visí nad stoperem Romanem Hubníkem. To marodka hostů je mnohem početnější. Stále chybí záložník a lídr Bořek Dočkal, kterého na seznamu absentujících doplňují univerzál Filip Panák, křídelníci Tal Ben Chaim se Srdjanem Plavšićem a útočné duo Václav Kadlec, Matěj Pulkrab. Do kádru Sparty by se měl vrátit zlobivý Guélor Kanga, jehož vedení klubu pro zápas s Libercem suspendovalo.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Procházka, Hrošovský - Pačinda, Hořava, Kopic - Beauguel
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Zahustel, Radaković, Costa, Hanousek - Sáček, Frýdek - Karlsson, Hašek, Hložek - Drchal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.71 - 3.89
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - FK Jablonec  (středa 20:00)
Pražská Slavia může již ve středu po dvou letech opět slavit zisk mistrovského titulu. Potřebuje k tomu porazit Jablonec a zároveň doufat ve ztrátu druhé Plzně. Severočechům již v podstatě o nic nejde, i tak budou chtít domácím cestu za vítězstvím co nejvíce znepříjemnit.

Už se začínalo zdát, že první místo proklouzne sešívaným mezi prsty. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského v posledních kolech až nečekaně často poztráceli body a mezitím se na ně přiblížil obhájce trofeje z Plzně. Oba týmy se v nesmírně důležitém vzájemném klání utkali v neděli. Nervózní bitvu nakonec v závěru zvládla lépe Slavia, která po výsledku 3:1 přece jen kráčí mílovými kroky k vysněnému titulu.

Ten ale stále není v rukou Pražanů. "Hotovo určitě není, čekají nás tři velice těžké zápasy. Derby, utkání s Jabloncem a duel v Ostravě. Plzeň ve všech zápasech ukazuje kvalitu a dělá body. Musíme zvládnout všechny svoje domácí zápasy. Teď je sice všechno fajn, hned ve středu to ale musíme potvrdit. Osobně si myslím, že to ještě bude hodně těžké,” varuje Trpišovský.

Hostující Jablonec se nachází v poměrně kuriózní situaci. Již tři kola před koncem má totiž jistotu čtvrtého místa, neboť na třetí Spartu ztrácí nedostižných devět bodů a na druhou stranu drží stejný náskok na pátou Ostravu. Předpoklad, že nadstavba přinese dramatickou sezóny až do závěrečného kola, tak u Severočechů úplně neplatí. Jablonec i tak může těšit, že si po roce opět vyzkouší boje v Evropské lize.

Záložník Michal Trávník je však rád, že se se spoluhráči nemusí před posledními utkáními stresovat. "Je to uklidňující a jsme za něj rádi. Poslední zápasy můžeme hrát v klidu a užít si to. Zápasy na Slavii, na Spartě a derby doma s Libercem, to jsou ty nejhezčí zápasy. Nic lepšího jsme si nemohli přát," uvedl tvořivý středopolař.

Vzájemné zápasy Slavie a Jablonce v právě probíhajícím ročníku jsou pikantní tím, že se v nich doposud z vítězství radoval hostující celek. Severočeši tak nejprve v srpnu vyloupili Eden, avšak prosincová odveta na Střelnici dopadla lépe pro sešívané. Případná další výhra hostů by moha ještě výrazně zamotat koncovkou sezóny a bojem o titul.

Dá se však očekávat, že Pražané nastoupí k domácímu zápasu zcela jinak koncentrovaní než na podzim. Navíc jim nechybí žádný klíčový hráč, na marodce zůstávají jen dlouhodobí marodi Jakub Hromada se Stanislavem Teclem. Mimo hru je také záložník Stanislav Tecl. Jablonci bude již tradičně scházet trio obránců Nikola Janković, David Štěpánek a David Lischka.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Ngadeu-Ngadjui, Deli, Bořil - Souček, Král - Masopust, Traoré, Olayinka - Van Buren
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol - Hübschman - Kratochvíl, Trávník, Považanec, Jovović - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 5.05 - 8.18
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Slovan Liberec  (úterý 20:00)
Souboj o možnou účast v Evropské lize uvidí v úterý večer v rámci třetího kola nadstavby stadion ve Vítkovicích. Trápící se Baník přivítá na svém hřišti hosty z Liberce, pro který by prohra znamenala konec reálných nadějí na Evropu.

Ostravané na jaře příliš neválí a z posledních jedenácti ligových zápasů dokázali uspět jen ve dvou, k tomu přidali jednu remízu. Tři nedávné zápasy jsou snad ještě bídnější. Slezané v nich nedokázali vstřelit branku ani bodovat, navíc inkasovali devět gólů, což vyústilo v porážku na Letné a dokonce dvě v Jablonci. Útěchou Baníku může být postup do finále poháru, kde si zahrají proti Slavii. Na účast v Evropě díky tomu mají dvě šance.

Na ofenzivní polovině se Ostravané spoléhají především na duo cizinců. Nemanja Kuzmanović v součtu s podzimem v Opavě vstřelil devět branek, Dame Diop všech osm nasázel v dresu Baníku. V ohrožení je navíc start dalších dvou útočníků Baroše a Šasinky, jistý není ani zdravotní stav Granečného.

Před sílou soupeře varuje ostravský asistent Jan Somberg. "Liberec má kvalitu. Ukázal to se Slavií, kterou potrápil, ukázal to na Spartě. Nám se bohužel venkovní zápasy nevyvedly, musíme udělat vše pro to, abychom Liberec potřetí porazili. Hlavně musíme dávat góly, protože proměňování šancí nám dělalo problémy v posledních kolech," říká spolupracovník trenéra Páníka.

Ani Liberečtí se nemohou pyšnit kdovíjakou formou. V posledních třech týdnech dvakrát prohráli - v Karviné a na Spartě. Doplnili to ubojovanou domácí remízou se Slavií. Jelikož se naposledy prosadil Jan Sýkora v úvodu utkání na půdě Strakova týmu v posledním kole základní části, trvá gólový půst Severočechů již 260 minut. Ani jejich venkovní bilance není nic, čím by se mohli chlubit. Na jaře dokázali mimo svůj stadion pouze remizovat v Edenu a zvítězit v boji o elitní šestku v Mladé Boleslavi. Překvapivý je i pohled na tabulku střelců, neboť v ní je nejlepším libereckým fotbalistou Libor Kozák, který se do ligy vrátil teprve v zimě.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.28 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha32244475:2476
2.Viktoria Plzeň32225550:3171
3.Sparta Praha32196756:2763
4.FK Jablonec321661056:2854
5.Baník Ostrava321361338:4145
6.Slovan Liberec3211101133:2943
O udržení
Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram  (úterý 17:30)
Třetí místo v tabulce skupiny o záchranu zaručuje záchranu v nejvyšší soutěži a právě o něj se střetnou sousedé v tabulce, Bohemians a Příbram. Domácí ve vzájemných zápasech čekají na výhru dva a půl roku.

Klokani prožívají relativně povedený konec sezóny, neboť od začátku dubna v lize již šest zápasů neprohráli. Kromě výher s Teplicemi a Jabloncem dokázali ještě remizovat s Boleslaví, Duklou a dvakrát Slováckem. V polovině z těchto zápasů dokázali navíc udržet čisté konto. Hlavní slabinou hráčů z Ďolíčku je bezesporu produktivita, o čemž svědčí i pořadí střelců. Nejlépe si v něm vede pětigólový Jusuf,, o trefu méně mají Hůlka a Nečas. Poslední jmenovaný ale možná doplní trio Juliš, Švec a Schumacher na seznamu zraněných.

Asi hlavním důvodem, proč se Příbram potácí na barážových pozicích, jsou venkovní zápasy. Ty se jí totiž na jaře vůbec nedaří. V prvních šesti zápasech nedokázali fotbalisté od Litavky vstřelit gól a pokaždé prohráli alespoň o dva góly. V tom dalším konečně bodovali, když dokázali uhrát remízu v Teplicích. Před dvěma týdny se zase konečně prosadili, avšak vzhledem k pěti inkasovaným gólům to žádný úspěch nepřineslo. Jediným střelcem v předchozích pěti utkáních je Jan Matoušek, ten je taky se sedmi trefami nejvýše v pořadí střelců. Problémem by pro Středočechy mohla být absence Květa.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Hůlka, Krch, Pokorný - Dostál, Jindřišek, Vacek, Bartek - Záviška, Puškáč, Vaníček
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Nový, Tregler, Kingue, Antwi - Mingazov, Soldát, Květ, Rezek - Matoušek - Fantiš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.11 - 5.97
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - SFC Opava  (úterý 17:30)
Boj dvou dosud neporažených celků ve skupině o záchranu se odehraje v úterý odpoledne na Slovácku. Domácí tým hostí Opavu a pokusí se ji v nejvyšší soutěži porazit po patnácti letech.

Fotbalisté z Uherského Hradiště se již zřejmě vzpamatovali z dlouhé neúspěšné série a z posledních pěti zápasů dokázali vybojovat osm bodů. Za zmínku stojí kromě víkendové remízy v Ďolíčku s Bohemians dozajista minulý domácí zápas, ve kterém nasázeli pět branek Příbrami. Hattrickem se v něm blýskl Jan Kalabiška - mimochodem to byly jeho první trefy v sezóně. Na útočné polovině dlouhodobě Slovácko spoléhá na jiné hráče, třeba na šestigólové Daníčka a Zajíce. Potíž by mohl znamenat kromě absence Krejčího i prozatím ohrožený start Diviše.

Opava od reprezentační pauzy nepoznala, co je to remíza, a ze sedmi zápasů dokázala čtyři zápasy vyhrát. O víkendu se jí podařilo uspět v domácí přestřelce s pražskou Duklou, když se postupně prosazovali Svozil, Zavadil a Jurečka. Negativem aktuální formy Slezanů je však venkovní bilance, neboť na jaře ještě nedokázali naplno bodovat. Žlutomodří se pyšní pestrostí na útočné polovině, jediným pravidelným střelcem je již devítigólový Tomáš Smola, jenž se ve své premiérové sezóně v nejvyšší soutěži může dostat do dvouciferných čísel. Absentovat bude další z ofenzivních hráčů Bronislav Stáňa, v ohrožení je start brankáře Šroma, nastoupit nemusí ani Bidje Manzia.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal - Juroška, Hofmann, Šimko, Reinberk - Daníček - Navrátil, Havlík, Janošek, Kalabiška - Zajíc
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Hrabina, Simerský, Svozil, Žídek - Zavadil, Řezníček - Jurečka, Jursa, Zapalač - Smola
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.53 - 5.11
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Dukla Praha  (úterý 17:30)
Tuhá bitva dvou týmů ze dna tabulky bude k vidění na karvinském stadionu. Domácí tam přivítají Duklu a kromě zatlučení pověstného hřebíčku do její rakve se budou snažit přiblížit i přímé záchraně, k níž potřebují kromě tří výher doufat i v příznivou shodu dalších okolností.

Slezané se v závěru základní části pod novým trenérem Františkem Strakou rozehráli a dokázali třikrát v řadě zvítězit. Domácí úspěchy se Zlínem a Libercem příliš šokující nebyly, málokdo by ale čekal plný zisk na Spartě. S příchodem nadstavby se však Karvinští zasekli a ve dvou venkovních zápasech v Opavě a Příbrami prohráli bez vstřelené branky. Zelenobílí tak doufají, že se opět prosadí někdo z jejich nejlepších střelců - Wágner a Budínský vstřelili dohromady již dvacet branek a postarali se tak o více než polovinu gólové produkce svého týmu.

Dukla se na jaře dál trápí a ze třinácti zápasů získala pouhopouhých šest bodů. Všechny navíc na domácí půdě, kromě vítězství právě s nynějším soupeřem dokázala remizovat s Ostravou, Mladou Boleslaví a Bohemians. O víkendu hráli fotbalisté někdejšího armádního klubu také ve Slezsku, kde i přes góly Holendy a Miloševiće nestačili na Opavu. Dlouhodobě nejčastěji skórujícím hráčem Pražanů je však Djuranović, jenž nasbíral šest branek, polovinu mají na kontě právě Milošević a Tetour. Pozitivem utkání jsou bezesporu nečetné absence, neboť na každé straně by měl absentovat jen jeden hráč. Za domácí je to Puchel, na druhé straně Kozma.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Moravec, Krivák, Rundič, Záhumenský - Budínský, Bukata - Ba Loua, Lingr, Guba - Wágner
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Ostojič, Ďurica, Souček - Douděra, Tetour, Hanousek, Miloševič - Hadaščok, Holenda, Holík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.22 - 5.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
11.SFC Opava321161543:5139
12.1. FC Slovácko321151637:4638
13.Bohemians Praha 1905328121230:3836
14.1. FK Příbram32971635:6834
15.MFK Karviná32851939:5529
16.Dukla Praha32562128:6621

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (956)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele