FORTUNA:LIGA - souhrn 1. kola nadstavby

20.06.2020, 17:24, aktualizováno 21.06.2020, 20:54
Komentáře a souhrny
Slavia zlomila ostravské prokletí a po výhře na půdě Baníku má na průběžně druhou Plzeň, která porazila Jablonec, šestibodový náskok. Sparta přehrála doma Liberec a pokračuje ve vítězné sérii. Úvodní semifinálové zápasy playoff o Evropskou ligu vyhrály Bohemians 1905 a Mladá Boleslav. Příbram ve skupině o udržení na úvod zdolala Olomouc a posunula se před Opavu, která prohrála ve Zlíně. Teplice naplnily úlohu favorita proti Karviné...
O titul

Viktoria Plzeň - FK Jablonec 2:0

21.06.2020 19:00

Góly: 19. Tomáš Chorý, 71. Aleš Čermák

Už ve středu čeká na fotbalisty Plzně zřejmě klíčová bitva v boji o titul, na kterou se naladili báječně. S bojovným Jabloncem si poradili 2:0, přičemž o branky viktoriánů se postarali Chorý a Čermák.

První větší šance utkání přišla ve třinácté minutě. Po velkém závaru před Hrubého bránou musel jablonecký gólman do akce poté, co po Kayambově pasu pálil Hejda. Vzápětí zahrozil i soupeř. Sýkorovu zdařilou střelu vytěsnil Hruška horko těžko na rohový kop.

V devatenácté minutě už jsme se branky dočkali. Exekuce plzeňského rohu se ujal Čermák, jenž poslal balón na přední tyč. Tam si naběhl Tomáš Chorý a přesnou hlavičkou otevřel gólový účet utkání.

Zbytek první půle přinesl několik zajímavých situací na obou stranách. Po Kayambově skvělé individuální akci byla zblokována Kovaříkova rána, ta Krobova na opačném konci hřiště zase mířila nad břevno. Ke smůle plzeňských se neujala ani Kopicova akce, ani Hejdova střela, v samotném závěru navíc musel hasit nebezpečnou situaci Hruška.

Nedlouho po návratu ze šaten zahráli Severočeši dobrý protiútok, na jehož konci Sýkora z první vypálil o kousek mimo. Ze strany Viktorky dlouho přicházely jen menší náznaky, jako třeba Chorého hlavička nebo Buchova nepřesná střela, zato za Jablonec vyslal skvělou ránu Považanec. Bohužel pro hosty Hruška ji zneškodnil a nikdo do sítě nedorazil.

Jako blesk z čistého nebe přišla druhá trefa Plzně. Aleš Čermák dostal míč na ose hřiště, otočil se s ním a přesnou ranou k tyči zdvojnásobil vedení svého týmu. Autor gólu si mohl připsat ve zbytku utkání ještě asistenci, Řezníkovu ránu ale vykryl Hrubý.

To však nic nezměnilo na plzeňském vítězství, díky němuž se Guľovi svěřenci nadále drží šest bodů za první Slavií. Jablonec je naopak čtvrtý a o evropské poháry bude muset ještě tvrdě bojovat.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Slavia Praha 1:3

20.06.2020 20:00

Góly: 90. David Buchta - 14. David Zima, 43. Jan Bořil, 90+3. Petar Musa

Pět let čekali hráči Slavie na vítězství v Ostravě a nyní se ho konečně dočkali. Po zásluze vyhráli 3:1 a už ve středu mohou po zápase s Plzní slavit zisk titulu.

Slezané chtěli na soupeře tentokráte nastoupit aktivně, což ukázal už v první minutě Lalković. Jeho tvrdá rána z dvaceti metrů ale skončila pouze v náručí Koláře. Na druhé straně využil zaváhání obrany Coufal, jenž přihrál do vápna nabíhajícímu Teclovi. Jeho pokus o lob však Laštůvka přečetl a balón vyrazil.

Ve dvanácté minutě pálil z hranice pokutového území Stanciu, proti němuž se musel zase vyšvihnout ostravský brankář. Následná série rohových kopů ovšem už Laštůvku přinutila kapitulovat. Ševčíkův centr totiž na malém vápně našel Davida Zimu, který napálil míč do sítě.

Po čtvrtině utkání to zkusil z velké dálky Jánoš, Kolář ale střelu v klidu sebral. Zpoza vápna to zanedlouho zkoušel i Provod, jeho levačka však poslala balón pouze doprostřed brány. Dosud největší šanci Baníku měl po půlhodině Potočný, který však hlavičku nedokázal usměrnit a trefil pouze slávistického brankáře.

Nedlouho před odchodem do šaten se světlým momentem blýskl Stanciu. Jeho milimetrová přihrávka za obranu našla sprintujícího Jana Bořila, jehož hlavička znamenala zdvojnásobení vedení sešívaných. Baník ale přeci jen mohl odcházet do šaten jen s jednobrankovou ztrátou, jenže nabíhající hráči na přední tyči míč netrefili.

Po přestávce se obraz hry příliš nezměnil. V úvodní dvacetiminutovce byl aktivní zejména Tecl, který nejprve pobídl k zajímavé střele Stanciua, poté sám rozvlnil síť. Jenže přihrávka na něj směřovala do ofsajdu a trefa nemohla být uznána.

V momentě, kdy do konce utkání zbývalo zhruba pětadvacet minut, se Masopust po hrubce obrany zjevil sám před Laštůvkou, nepodařenou střelou však úspěch neslavil. Tentýž hráč poté gólmana protáhl znovu, když vyslal prudkou přízemní ránu z úhlu.

V závěru základní hrací doby přišla naděje pro domácí a naopak studená sprcha pro Slavii. Kuzmanovićův dlouhý pas našel za obranou Davida Buchtu, jenž díky fantastickému zpracování a kličce na Koláře poslal míč do odkryté branky.

Sešívaní však přežili následný závar ve vápně a nakonec zvítězili o dva góly. To když Oscarův prudký centr našel levačku Petara Musy, na jehož střelu si sice Laštůvka sáhl, v cestě za brankovou čáru jí však nezabránil.

Červenobílí tak dočasně zvýšili svůj náskok na čele na devět bodů a už ve středu proti Plzni mohou v předstihu obhájit mistrovský titul. Pokud v neděli Viktorka prohraje s Jabloncem, stačí jim k tomu remíza, jinak potřebují vyhrát.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 4:1

20.06.2020 17:30

Góly: 10. Dávid Hancko, 43. Michal Sáček, 75. Filip Nguyen (vl.), 90+3. Benjamin Tetteh - 29. Martin Frýdek (vl.)

Už sedm soupeřů v řadě nedokázalo najít recept na to, jak obrat Spartu o body. Poslední vítězství si Letenští připsali na domácím hřišti proti Liberci poměrem 4:1. Prosadili se Hancko, Sáček, Krejčí a Tetteh, vlastencem se do statistik zapsal Frýdek.

Od samého začátku muselo utkání diváky bavit. Po třech minutách se do míče opřel Sáček, proti jehož střele se vytáhl Nguyen. Vzápětí Malinský pobídl k zakončení Băluţu, jehož technický pokus zneškodnil jen díky bravurnímu zákroku Heča.

Když po necelých deseti minutách hosté srazili Karlssonovu ránu na roh, netušili ještě, že jim to nebude nic platné. Dočkalem zahraná standardka našla hlavu Dávida Hancka, od které se míč odrazil přesně pod břevno. Vzápětí měli vidinu gólu i liberečtí hráči, rozhodčí však jejich volání po penaltě po Hromadově pádu nevyslyšel.

Hra se i nadále přelévala ze strany na stranu. Mimo prostor tří tyčí pálil Alibekov, na opačném konci hřiště Nguyen pokryl Karlssonovu dělovku. Zanedlouho už zase hrozili hráči Slovanu, Hromada však v dobré pozici netrefil bránu. Vyrovnávací trefa nakonec přišla kuriózním způsobem. Frýdek při obranném zákroku ukopl Peškovi míč, z velkého vápna jej však poslal až do horního rohu vlastní brány.

Závěr první půle byl v režii domácích. Kangova rána sice ještě zamířila vedle, neujali se ani zdařilé Krejčího nůžky, ani Hanouskova pumelice, přesto sparťané odcházeli do šaten spokojenější. Centr Karlssona totiž Krejčí přistrčil na Michala Sáčka, jenž zblízka překonal Nguyena.

Po přestávce se na větší akci čekalo opravdu dlouho. Až dvacet minut před koncem vyhrál souboj Štetina, díky čemuž mohl hlavičkovat Ladislav Krejčí. Balón sice zamířil do břevna, od něj se však odrazil do Nguyenových zad a smolně i mezi tři tyče. 3:1.

Liberečtí svůj tlak přetavili v šanci až v nastavení. Beran nejprve napálil bránícího hráče, míč se mu však od Koscelníka ještě vrátil a zákrok musel vytasit Heča. Poslední slovo však měla Sparta, Frýdek hlavičkou vyzval ke skórování Benjamina Tetteha, jenž šancí nepohrdl a stanovil konečný výsledek utkání.

Letenští tak v tabulce nadále drží třetí místo, Liberec bude muset ve zbylých kolech zabrat, chce-li hrát evropské poháry.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha31236261:1175
2.Viktoria Plzeň31216462:2269
3.Sparta Praha31158859:3653
4.FK Jablonec311471046:4349
5.Slovan Liberec311451251:4247
6.Baník Ostrava311291043:3745
O udržení

Fastav Zlín - SFC Opava 3:1

20.06.2020 15:30

Góly: 2. Adnan Džafić, 30. Róbert Matejov, 63. Tomáš Poznar - 45. Jan Řezníček

K záchraně má Zlín ještě daleko, nicméně výhra proti Opavě posunula "Ševce" k vytouženému cíli blíž. Moravané porazili SFC po výsledku 3.1 a vzdálili se od čtrnácté Karviné na rozdíl čtyř bodů. Slezané se naopak rychle vrátili zpět na poslední místo a budou mít co dělat, aby se vyhnuli přímému sestupu.

Domácí pro důležitý zápas neváhali zaplatit pokutu, jejíž uhrazení zaručilo nasazení levého beka Bartošáka se záložníkem Condem, kteří by si jinak museli odpykat disciplinární trest za žluté karty. Slezané zkusili na soupeře vyzrát i bez zkušeného špílmachra Zavadila, který započal duel jen na lavici náhradníků.

Jenže už ve druhé minutě hosté kapitulovali. Conde totiž zachytil rozehrávku Opavy, následně se přes Čanturišviliho rozběhl dopředu Janetzký, jenž přihrávkou hledal ve vápně své kolegy. Nakonec našel Džafiće, který zcela osamocen skóroval. Pět minut poté bylo SFC blízko vyrovnání. Simerský si zřejmě vzpomněl na časy, kdy působil ve Slezsku, a prodloužil rohový kop Opavy nešťastně na zadní tyč, kde ale hlavičkujícího Řezníčka skvěle vychytal brankář Zlína dostál, jenž následně ještě odkopl balón do bezpečí před dotírajícím Součkem.

Po dvaceti minutách hry po centru Bartošáka střílel hlavou Poznar, nalezl však jen připraveného gólmana Fendricha. Krátce poté vyslal Bartošák další pas, tentokrát na Janetzkého, jehož v jasné pozici vychytal Fendrich. Aktivita "Ševců" nicméně vyústila ve 30. minutě v druhou branku. Matejov zasáhl do rozehrávky hostů a rychle pelášil sám na Fendricha, načež svůj samostatný únik chladnokrevně zakončil.

Moravané byli jasně lepší. Ve 40. minutě pálil nad břevno Bartošák, o dvě minuty později spálil další příležitost Džafić. Když už se zdálo, že Zlín dohraje první půli bez ztráty kytičky, přišel nečekaný gól Slezanů. Centr Helešice z levé strany propadl přes Juřenu k Řezníčkovi, jenž procedil míč bez Dostála.

Hosté se po změně stran probrali a usilovali o srovnání stavu. V 60. minutě mohl mít solidní šanci Dordić, ovšem v klíčový moment jej zradilo zpracování a poté už byl příliš blízko Dostálovi, aby jej přelstil. Rostoucí aktivitu Opavy ale utnul třetí zásah domácích z 63. minuty. Džafić totiž ze standardní situace vyhledal Poznara, jehož hlavička zapadla přesně k tyči. Na hřiště se po zdravotních trablech dostal i zlínský Jiráček, jehož rána ze 71. minuty prosvištěla nad břevnem.

Slezanům to v závěru už příliš nešlo. Mondekova hlavička ze 74. minuty letěla dost mimo Dostálovu svatyni, Souček následně pálil přímo do zlínského brankáře a Žídkův zajímavý pokus proletěl nad břevnem. V 86. minutě měl solidní možnost Železník, jenže trefil nohu blokujícího protihráče. A jelikož ani z dalších mráčků nezapršelo, odjeli Opavané zpět domů z prázdnou.

Více informací k zápasu

FK Teplice - MFK Karviná 4:1

20.06.2020 15:30

Góly: 33. Jakub Mareš, 43. Patrik Žitný, 73. Daniel Trubač, 87. Pavel Moulis - 49. Ondřej Lingr

Teplice učinily důležitý krok k záchraně již v prvním utkání nadstavby, když porazili 4:1 Karvinou a výrazně se vzdálily od barážových pozic. Jednu z nich drží právě poražení hosté, kteří domácím zápas dost ulehčili vlastními zkraty v obraně.

V sestavě Severočechů se objevil mimo jiné také stoper Čmovš, za nějž Teplice uhradily pokutu, jinak by si totiž zadák žluto-modrých musel odpykat trest za žluté karty. Pravý kraj hřiště zase vyztužil navrátilec po zranění Hyčka. Hosté nastoupili v celkem tradičním složení.

A právě Hyčka se již po třech minutách hry mohl kuriózně zapsat mezi střelce, když jeho centr z velkého úhlu směřoval do brány a brankář Bolek měl co dělat, aby balón vytáhl do bezpečí. Sedm minut nato poprvé zahrozila také Karviná, ovšem Lingrův pokus mnoho nebezpečí nezpůsobil. Neslaný úvod duelu podtrhla nepřesná rána Mangabeiry z devatenácté minuty.

Mnohem zajímavější byla akce "Sklářů" z 25. minuty, do které se opět nachomýtl Hyčka, jenž před bránou vyhledal Řezníčka, ale kanonýr Teplic selhal a bránu Slezanů netrefil. Co se nepovedlo Řezníčkovi, dokázal za dalších osm minut Jakub Mareš. Toho z pravé strany znovu vyhledal fantasticky hrající Hyčka a zcela nehlídaný Mareš překonal Bolka hlavičkou - 1:0.

Dvě minuty po Marešově zářezu na pažbě utekl po levé straně Řezníček, tentokrát byl však Bolek úspěšný. Strážce karvinské svatyně poté nemusel zasahovat proti příliš vysoké střele Čmovše, přesto do přestávky ještě jednou kapituloval, a to po vlastní chybě. Postaral se o to ve 43. minutě Žitný, jenž potrestal Bolkovo vyběhnutí a po nepřesném odehrání míče vystřelil domácí záložník do prázdné brány.

Slezané se ovšem v kabině oklepali a čtyři minuty po změně stran snížili skóre. Ba Loua se uvolnil napravo a před bránou našel Lingra, který se prosadil přes bránící hráče. V 57. minutě vznikl po rohovém kopu hostů obrovský závar, po němž nastřelil střídající Guba břevno. Severočeši odpověděli tutovkou po hodině hry. Moulis využil zkamenění obrany protivníka, kteří přestali hrát kvůli zdviženému praporku asistenta rozhodčího signalizující ofsajd, hra nicméně pokračovala, jenže Moulise vychytal Bolek.

V 73. minutě ale domácí dobře napadali rozehrávku Karviné a získali míč, Řezníček poté přihrál Moulisovi, ten se k zakončení nedostal, ovšem akci uzavřel Trubač, jenž přehodil vyběhnutého Bolka - 3:1. Čtrnáct minut nato zasadili skláři čtvrtý zásah a opět po chybě soupeře. Šindelář mizerně nahrával na Bolka, což vystihl Moulis, který zakončil do prázdné brány.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 2:0

20.06.2020 15:30

Góly: 33. Michal Škoda (pen.), 62. Jaroslav Tregler

Jen na jeden týden se vrátila Příbram na poslední místo. Nyní už je zase patnáctá, neboť v prvním kole nadstavby zdolala Olomouc. Středočeši tedy položili dobrý vklad v cestě za záchranou v soutěži. Pro hosty, kteří sezónu dohrávají víceméně z povinnosti, výsledek nic moc neřeší.

Domácím chyběl vykartovaný stoper Kingue, jehož nahradil Kleščík. Šanci tentokrát dostal také Škoda a nakonec i zkušený Rezek, o jehož startu se kvůli zdravotním trablům někdejšího reprezentanta spekulovalo. Trenér Hanáků Látal znovu obměnil po pohárovém zklamání sestavu. Tentokrát vsadil na svého syna Radka a Kerbra na krajích obrany, v záloze se pak objevili také Greššák se Zmrzlým.

První střelecký pokus vyslal jeden z nových mužů v jedenáctce Příbrami Škoda, ale byl nepřesný podobně jako Hála o několik minut později na druhé straně. Nebezpečná pak nebyla ani hlavička viditelného Škody z 22. minuty. Po půlhodině hry už však bývalý útočník Brna skóroval. Šanci ke gólu dostal poté, co hostující Jemelka zahrál ve vlastním pokutovém území rukou. Celá situace se dlouho řešila u videa, sudí Franěk nakonec přeci jen odpískal pokutový kop, který přes marnou snahu brankáře Olomouce Mandouse proměnil právě Škoda.

Těsně před přestávkou mohl Škoda udeřit znovu, jenže nesešteloval mířidla a zakončil hlavou mimo bránu. Nepřesné byly také efektní, leč ve výsledku neefektivní nůžky Antwiho. Čtyři minuty po změně stran mohl srovnat Hála, k němuž se z čista jasna odrazil míč, ale středopolař Sigmy nedokázal rychle zareagovat a gólman Středočechů Melichar pumlíč rychle ukryl. Za Příbram odpověděl v 53. minutě Kvída, jehož dělovka prosvištěla nad břevnem.

Po hodině hry šli domácí do dvoubrankového vedení. Tregler napřáhl z dobrých dvaceti metrů a přesnou přízemní střelou překonal Mandouse. Odpověděl mohl Zmrzlý, avšak jeho rána proletěla vedle tyče. Další šanci Sigmy spálil Juliš, jenž střílel nad bránu, krátce poté zase González ztroskotal na vynikajícím Melicharovi.

V závěru už ale Hanákům došel dech a byla to naopak Příbram, kdo ještě mohl navýšit vedení. Například Zorvan v 80. minutě natáhl k zajímavému pokusu, kterému příliš nechybělo. V 87. minutě se poněkud komicky "předvedl" Polidar, jenž nezužitkoval ani jeden ze svých samostatných nájezdů. Poprvé jej vychytal Mandous, napodruhé vůbec netrefil bránu. Výčet šancí nakonec uzavřel pohotový, ale nepřesný volej střídajícího Pazdery.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
11.Sigma Olomouc318121136:3936
12.FK Teplice318101333:5034
13.Fastav Zlín31861728:4830
14.MFK Karviná315111524:4326
15.1. FK Příbram31661921:5424
16.SFC Opava31581817:5023

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (430)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele