FORTUNA:LIGA - preview 1. kola nadstavby

20.06.2020, 08:32, aktualizováno 21.06.2020, 08:57
Previews
Plzeň ve skupině o titul musí zareagovat na včerejší vítězství Slavie v Ostravě a tudíž porazit doma Jablonec, jinak se sny o mistrovském poháru rozplynou. Dnes startuje také play-off ve skupině o Evropu. Mladá Boleslav v prvním utkání semifinále hostí České Budějovice. Ve druhém semifinále Slovácko zkusí zastavit rozjeté Bohemians.
O titul
Viktoria Plzeň - FK Jablonec  (neděle 19:00)
Plzeň chce rychle zapomenout na zklamání v vypadnutí v semifinále poháru a proti Jablonci touží po výhře. Tříbodový zisk by Západočechům pomohl v dobrém naladění na následující klíčový duel sezóny proti vedoucí Slavii.

Viktoria aktuálně předvádí snad nejlepší fotbal na tuzemské scéně. Západočeši pod vedením kouče Adriána Guľy výrazně pookřáli a baví diváky oku ladící kopanou. K jejich smůle to ale nestačí na první místo v ligové tabulce, neboť to nadále třímá v rukou pražská Slavia, která sice na jaře slevila ze svého podzimního standardu, ovšem nadále drží před Plzní náskok, který před začátkem nadstavby činí šest bodů.

Naděje nicméně umírá poslední. "V nadstavbě očekáváme těžké soupeře, protože to jsou nejlepší týmy ročníku. Šest z nich se pobije o trofej a pohárová místa. Jablonec svou kvalitu potvrdil už v mnoho zápasech v Plzni," sdělil Guľův asistent Marek Bakoš před nedělním výkopem.

Jablonec má v letošní nadstavbě nastaveny cíle podobně jako před rokem. I vloni do závěrečné fáze soutěže vstupoval ze čtvrté pozice po základní části, kterou nakonec udržel. Minimálně čtvrté místo by Severočeši brali také nyní, nutno však podotknout, že jarní forma nehraje v jejich prospěch. Svěřencům trenéra Petra Rady očividně pomalu dochází dech, což mimo jiné potvrdil poslední tříbrankový nášup od Bohemians.

Nedostatků si jsou vědomi i sami jablonečtí. "Náš cíl byl dostat se na konci sezóny do první skupiny, to se nám podařilo. Ale v některých zápasech bylo vidět, že už to nefungovalo tak, jak by mělo. Poslední výkony, co jsme předvedli, ať to bylo na Bohemce nebo doma s Libercem, už nemůžeme zopakovat. Protože bychom byli potrestaní. Tudy by cesta nevedla," prohlásil Rada.

Plzeň, která si s Jabloncem poradila v obou střetnutích v probíhající sezóně, bude v neděli postrádat zraněné záložníky Marka Alvira s Ubongem Ekpaiem. Severočeši zase postrádají čtveřici marodů Jakuba Jugase, Tomáše Hübschmana, Vojtěcha Kubistu a Vladimira Jovoviće.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Brabec, Limberský - Bucha, Kalvach, Čermák - Kayamba, Beauguel, Kovařík
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holík, Jeřábek, Plechatý, Krob - Pleštil, Kratochvíl, Považanec, Sýkora - Matoušek, Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.25 - 6.18 - 13.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha31236261:1175
2.Viktoria Plzeň30206460:2266
3.Sparta Praha31158859:3653
4.FK Jablonec30147946:4149
5.Slovan Liberec311451251:4247
6.Baník Ostrava311291043:3745
O Evropu - 1. zápasy semifinále
1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905  (neděle 15:00)
Nevyzpytatelné play-off o možnou účast v předkole Evropské ligy započne v Uherském Hradišti, kde tamní Slovácko přivítá Bohemians. Oba celky na sebe narazili před nedávnem, tudíž dobře vědí, co od sebe čekat. Nyní se však bude hrát o ještě větší slávu.

Slovácko na svou premiérovou účast v evropských pohárech čeká, pokud tedy nebudeme počítat dávné zápasy tehdejšího Synotu v Poháru Intertoto, který byl jakousi kvalifikací dnes již historického Poháru UEFA. Letos ale šli Moravané za evropskou misí v podstatě celý ročník a nakonec nebyli daleko od účasti ve skupině o titul. Na elitní šestku sice družina trenéra Martina Svědíka nakonec nedosáhla, to ovšem neznamená, že je čas na složení zbraní.

Přestože většinu sezóny na tom bylo Slovácko v tabulce lépe než Bohemians, v konečném účtování se zařadili až za Pražany a vzájemný dvojzápas tedy začne v Uherském Hradišti. Už v něm bude důležité se vyvarovat laciných chyb. "Čekají nás specifická utkání, takové play-off. Rozhodovat bude každý vstřelený a inkasovaný gól," prohlásil lodivod Moravanů.

Klokani si šanci o místo v Evropské lize vybojovali díky famóznímu finiši. V něm opustili dolní polovinu tabulky a díky šesti výhrám v posledních sedmi zápasech uzavřeli základní část na osmém místě. To však nemusí být pro Bohemians konečná, stále totiž živí naději na první proniknutí do Evropy po více než třicetiletém půstu.

Asistent trenéra Pražanů Erich Brabec tuší, jak bude bitva v Uherském Hradišti vypadat. "Očekávám hodně vyrovnaný zápas. Hraje se na dvě utkání a přesně tak k tomu musíme přistoupit. První utkání musíme odehrát tak, abychom měli co nejlepší výchozí pozici do odvety," řekl někdejší ligový stoper.

Poslední střet Slovácka a Bohemky se odehrál jen pár dní dozadu právě na Moravě. Úspěšnější v něm byli hosté, kteří především díky povedenému vstupu zvítězili 2:1. Na domácí straně se navíc hloupě nechal vyloučit záložník Milan Petržela, který si za udeření Jana Vodháněla loktem vysloužil stopku na tři zápasy. Nepředstaví se tedy ani v jednom z dalších dvou mačů proti klokanům.

Kromě Petržely chybí Slovácku také zranění Jan Kliment s Ondřejem Zahustelem. Do hry by se naopak mohl vrátit stoper Stanislav Hofmann a možná už také brankář Matouš Trmal, jenž vynechal poslední dvě utkání. Na straně hostů nadále absentuje útočník Michael Ugwu, který již alespoň započal s tréninkem.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Trmal (Porcal) - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Divíšek - Havlík, Daníček - Navrátil, Dvořák, Kalabiška - Zajíc
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Bederka, Hůlka - Bartek, Jindříšek, Ljovin, Schumacher - Hronek, Pulkrab, Vodháněl
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.18 - 3.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Dynamo České Budějovice  (neděle 17:00)
V neděli se rozběhne prostřední skupina nadstavbové části FORTUNA:LIGY, přičemž jako druhý je v pořadí zápas desáté Mladé Boleslavi se sedmými Českými Budějovicemi. Zatímco pro domácí je umístění po základní části zklamáním, nováček si rozhodně nestěžuje.

Středočechům se příliš nedařilo ani v úvodu jarní části, kdy vyhráli jediný ze čtyř zápasů. Po koronavirové přestávce je to však ještě mnohem horší. Muži z města automobilky totiž vybojovali pouhé tři body za tři remíze, mimo to schytali třeba sedmigólový debakl v Plzni nebo domácí porážku od Olomouce. Po zimní přestávce tak pouze Zlín získal nižší počet bodů.

Budějovičtí naopak i na jaře udrželi vysoký standard, přestože před a po pauze nasbírali sérii čtyř porážek v řadě. Tu zbylou, pátou, utrpěli v posledním kole v Opavě. Našli se však i světlé momenty a zisk třinácti bodů za deset utkání se tak určitě nedá označovat jako podprůměrný. I díky němu Jihočeši až do konce bojovali o umístění na pozicích zaručujících skupinu o titul.

David Horejš rozhodně nechce, aby jeho svěřenci usnuli na vavřínech nebo si mysleli, že mají splněno. "Klukům říkáme, že po třiceti kolech jsme dosáhli nějakého dílčího úspěchu, ale že stále ještě není konec. Teď se ukáže vůle hráčů po úspěchu a také bude důležité, kolik kdo bude mít v závěru sezony sil. My uděláme vše pro to, abychom první dílčí krok v podobě souboje s Mladou Boleslaví zvládli," ujišťuje mladý trenér.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.46 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (585)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele