Dobytí Ostravy aneb Události 1. kola nadstavby FORTUNA:LIGY

23.06.2020, 14:31
Názory a komentáře
Některé týmy dostaly díky prostoru pro odehrání pohárového semifinále pár dní volna navíc, nyní se však již plným tempem rozběhla nadstavba a s ní i neúprosné boje. O titul, o pohárové příčky i o záchranu.

Zraky byly upřeny pochopitelně zejména na týmy bojující ve skupině o titul. Sparta, Slavia i Plzeň své soupeře přehrály, klidné vítězství to však nebylo a zejména Vršovičtí se o tři body nakonec strachovali.

V prostřední skupině máme tentokráte zaděláno na zajímavé odvety, neboť obě utkání skončila jednogólovým rozdílem. Klokani toto vítězství vezou zvenku zejména díky videu, které přitom spousta jejich fanoušků po loňském utkání ze Slavií zajisté proklínala.

Zápas kola


Sparta Praha-Slovan Liberec

Pět gólů, z nich tři vlastní. Tak se dá asi nejjednodušeji shrnout duel mezi Spartou a Libercem. Letenské do vedení poslal v úvodu Hancko, vyrovnání přišlo díky Frýdkovu vlastenci. Ještě před přestávkou Pražané zase vedli díky Sáčkovi, dvě zbylé branky rudých ve druhé půli byly připsány libereckému Nguyenovi.



Gól kola


1. Jaroslav Tregler (Příbram)

Kdyby se trefil do správné brány, mohl tady být Martin Frýdek. Kromě té jeho ale žádné pohledné střely v síti nekončily, snad s výjimkou té Treglerovy. Ten pečetil důležité vítězství pro Příbram dalekonosnou přízemní ranou.



2. David Buchta (Baník Ostrava)



3. Jan Bořil (Slavia Praha)



Jedenáctka kola



Brankář - Milan Heča (Sparta Praha)

V uplynulém kole bylo dobrých brankářských výkonů k vidění poskrovnu, asi nejvíce zazářil Milan Heča. Ten za bezbrankového stavu vyškrábl Balutovu skvělou střelu, v závěru zase mohli jeho spoluhráči zůstat v klidu, jelikož akrobaticky vychytal i Berana.

Pravý obránce - Róbert Matejov (Fastav Zlín)

Jako pravý bek si splnil všechny své obranné náležitosti a přidal i nadstavbu směrem dopředu. Jeho první střelu ještě Fendrich za pomoci tyče vytěsnil, když však Matejov obral protihráče o balón a postupoval na gólmana, ten byl už bezmocný.

Střední obránce - David Zima (Slavia Praha)

Mladý slávistický stoper se kromě již tradičně jistého (byť nikterak konstruktivního) výkonu dočkal i premiérové branky v nejvyšší soutěži. To když jej po čtvrthodině našel po rohovém kopu Ševčík a Zima z malého vápna uklidil míč za Laštůvkova záda.

Střední obránce - Dávid Hancko (Sparta Praha)

V desáté minutě šla Sparta do vedení právě díky jeho přesné hlavičce po Dočkalově rohu. Své obranné povinnosti si plnil na jedničku, kromě toho přidával i další útočné výlety. Například když Liberci nadělal problémy jeho sprint přes celé hřiště nebo rána zpoza vápna.

Levý obránce - Pavel Novák (Dynamo České Budějovice)

Novák si svou největší chvilku slávy užil ve čtrnácté minutě, když po Meszárošově centru poslal Dynamo do vedení. To mohlo být ještě před pauzou navýšeno, kdyby Schranz využil jeho zdařilého centru.

Pravý záložník - Adnan Džafić (Fastav Zlín)

Gólem a asistencí se bosenský krajní záložník podílel na veledůležitém vítězství ševců. Už ve druhé minutě otevřel gólový účet utkání, zhruba po hodině hry pak ze standardní situace našel ve vápně Poznara, jehož hlavička našla cíl.

Střední záložník - Aleš Čermák (Viktoria Plzeň)

Další produktivní večer v podání mladého záložníka, který se podílel na obou brankách Viktorky. U té první asistoval z rohového kopu na gól Chorému, druhou vstřelil dokonce sám, když se umně otočil s míčem ve vápně a přesnou ranou k tyči překonal Hrubého.

Střední záložník - Nicolae Stanciu (Slavia Praha)

Další zápas, další asistence. Po jeho milimetrově přesném nákopu za obranu zvyšoval slávistické vedení Bořil. Rumunský středopolař byl ale nebezpečný i jinak, zejména jeho rána v úvodu nadělala Laštůvkovi velké problémy.

Levý záložník - Petr Hronek (Bohemians Praha 1905)

Klokaní křídelník se ukázal zejména necelých deset minut před koncem, když po Ugwuově pasu tváří v tvář Porcalovi skóroval. I když jeho spontánní radost byla zmařena kvůli praporku pomezního, po zásahu videa mohl se spoluhráči slavit.

Útočník - Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň)

Potvrdil, že za krátký časový úsek je vždy schopen vstřelit gól. V devatenácté minutě si naskočil na Čermákův centr a hlavou překonal gólmana. Pro Jablonec byl ohrožením i ve zbytku utkání, druhé trefy už se ale nedočkal.

Útočník - Petar Musa (Slavia Praha)

Chorvatský útočník přišel na hřiště na závěrečných několik minut a hned byl vystaven nepříjemné situaci, neboť Baník vstřelil kontaktní gól. Byl to ale právě Musa, kdo po Oscarově prudkém centru prostřelil Laštůvku a uklidnil své spoluhráče.

Nemělo by vám uniknout


Velké zaváhání předvedl v Teplicích na konci první půle karvinský gólman Petr Bolek. Jeho nepovedený výběh potrestal gólem z dálky Žitný.


Jen dvě věci přinesl Potočného tvrdý faul na Bořila. Bolest slávistického obránce a pískot fanoušků. Kartu sudí ostravskému hráči neukázal


Už výše byly zmíněny tři vlastní góly v duelu na Letné. Vše odšpuntoval v první půli výstavní ranou Martin Frýdek.


Dalším v pořadí byl Filip Nguyen, jemuž se míč odrazil od břevna do zad a od nich do brány.


A liberecký gólman měl na svědomí i třetí neslavný zápis do statistik, to když se balón od něj odrazil mezi tři tyče po Tettehově zpětné přihrávce z brankové čáry.

Zachyceno na sociálních sítích


Jak si ligoví plejeři vedou v zápasech se silnými soupeři?


Trefu už jste viděli výše...


Ve Slavii zemětřesení probíhá i v průběhu sezóny, ačkoliv z části je tato obměna zaviněna zraněními.


O draze prodávaných lístcích byla řeč v předchozím článku...


VAR v akci


Nejvíce se o videu jednoznačně mluvilo po zápase na Slovácku. Tam byl totiž až po zásahu VAR uznán gól Vacka, který původně neplatil kvůli mávanému ofsajdu.


A pomezní měl špatný názor i na Hronkův vítězný gól v závěru, bez videa by tak v Uherském Hradišti výsledek dost možná vypadal opačně. Čas 2:29


VAR zasáhl do průběhu utkání i v Příbrami, kde přinesl Příbrami možnost zahrávat pokutový kop. Čas 0:50.


Změny v tabulce


Skupina o titul přinesla jedinou reálnou změnu. Odstup mezi třetí Spartou a jejími třemi pronásledovateli vzrostl o tři body. To díky tomu, že Letenští napodobili nejlepší dva týmy tabulky a zvítězili, zatímco Jablonec, Liberec i Baník odešly ze zápasů s prázdnou.

V play-off o Evropskou ligu udělali velký krok k postupu Klokani, kteří si domu vezou venkovní vítězství z Uherského Hradiště. Naopak vyrovnané jsou šance ve druhém dvojzápase, Boleslav totiž doma porazila Budějovice 2:1.

Na samém dně tabulky došlo již třetí kolo v řadě ke změně na poslední pozici. Příbram totiž na rozdíl od Opavy zvítězila, zajímavé však je i to, že oba týmy už jsou na dostřel Karviné. Barážovým pozicím se vzdálily Teplice i Zlín, zvláště v případě sklářů je již záchrana skutečně blízko.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (7)

Přidat komentář
John Obi Mikel

WTF Pečeně

Reagovat
kilobyte

Za co přesně se omlouval a proč?

Reagovat
Blasphemer

Uveřejnil tam totožnost toho týpka, co kšeftoval s lístkama.

Reagovat
kilobyte

Takže smazání a omluva jenom aby se vyhnul soudu.

Reagovat
mistr129

ale stopli mu permanentku

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
John Obi Mikel

Minulý týden ho na twitteru veřejně osočí, že prodává vstupenky se ziskem 445,-KČ za jednu a ted se mu omlouvá, pokud mu tím způsobil nepříjemnosti.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele