FORTUNA:LIGA - preview 7. kola: Slavia se může dotáhnout na Spartu

11.09.2021, 08:27, aktualizováno 12.09.2021, 08:54
Previews
Slavia má oproti konkurenci dva zápasy k dobru a první sehraje v neděli večer proti Slovácku - výhra by znamenala smazání manka na Spartu a snížení ztráty na vedoucí Plzeň. Jablonec se v lize trápí a proti Karviné hodlá nasednout na vítěznou vlnu, Mladé Boleslav poměří síly s Olomoucí, České Budějovice hostí Hradec Králové.
Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové  (neděle 14:00)
České Budějovice i Hradec Králové mohou vstup do sezony hodnotit jako průměrný. Po šesti kolech se pohybují na hranici první a druhé desítky, právě o příslušnost k druhé nadstavbové skupině se nyní spolu poperou.

Jihočeši zatím získávají body zejména doma. Tam se jim podařilo zdolat Teplice i Liberec, jedinou porážku si připsali s Baníkem. Naopak venku bodovali jen v Olomouci, nezdarem skončil i jejich poslední srpnový výlet na Letnou, kde nedlouho před přestávkou rozhodl o vítězství domácích 1:0 Hancko.

Východočeši si během prvních pěti kol připsali tři cenné remízy, ovšem na výhru dlouho čekali. Zadařilo se jim v asi nejméně očekávaný moment, na domácí půdě totiž před reprezentační přestávkou skolili jediným gólem Rady Plzeň.

V posledních dvou sezonách ve FNL, kdy se tyto dva celky potkávaly, slavil vždy domácí tým. Naposledy v květnu 2019 se radoval Hradec Králové, a to díky trefě Zorvana v závěru první půle.

Dynamo se v zápase musí obejít bez zraněných Javorka se Skovajsou, Královehradečtí zase bez Doležala.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Sladký, Králik, Talověrov, Novák - Čavoš, Hellebrand - Brandner, Hora, Mihálik - Bassey
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Donát, Král, Leibl - Mejdr, Kodeš, Rada, Urma - Dvořák, Vlkanova - Vašulín
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.45 - 3.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc  (neděle 16:00)
Souboj dvou týmů, které pokukují po evropských pohárech, bude k vidění v neděli odpoledne v Mladé Boleslavi. Olomouc se tam po skvělém startu pokusí obrat domácí celek, od něhož se naopak čeká zlepšení výsledků.

Nutno tedy podotknout, že Středočeši měli v dosavadním průběhu těžký los. Setkali se totiž se třemi z pěti nejlepších týmů uplynulého ročníku, z čehož dokázali bodovat jen vítězstvím nad Jabloncem, kromě toho prohráli v Ostravě, remizovali na hřišti Pardubic a dokázali zdolat Teplice. Zpět k utkání ve Vítkovicích, o úspěchu domácího mužstva tam po půlhodině nádherným volejem rozhodl Fleišman.

Hanáci si v prvním kole dojeli pro porážku na Spartu, zápas s druhým pražským "S" byl poté odložený, což dost možná pomohlo tomu, že nezdar na Letné byl dosud jediným. Před reprezentační přestávkou se Sigmě povedlo přejet Jablonec poměrem 4:0, brankami se na tom podíleli González, Zmrzlý a dvakrát Hála. I přes nižší počet odehraných utkání měla Olomouc spolu se Spartou nejgólovější ofenzivu po šestém kole.

Trenér Jílek nemůže pro utkání počítat se zraněnými Hubníkem, Vepřekem, Yunisem a Greššákem, domácí mužstvo nastoupí bez indisponovaných Šedy, Preislera a Šimka. Bez nich se tak tým Karla Jarolíma pokusí navázat na květnové jednoznačné vítězství v Olomouci, kde o výsledku 3:0 rozhodli Klíma, Drchal a Milan Škoda.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Halouska - Douděra, Suchý, Karafiát, Jurásek - Skalák, Matějovský, Dancák, Ewerton - Fila, Škoda
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Poulolo, Jemelka, Zmrzlý - Breite, González - Matoušek, Daněk, Hála - Růsek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.97 - 4.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - MFK Karviná  (neděle 16:00)
Dva celky nacházející se ve spodních patrech a zaostávající za předsezonními očekáváními se střetnou v neděli odpoledne v Jablonci. Domácí tým se tam o druhé vítězství porve s Karvinou, která ještě jeho chuť nepoznala.

Jablonečtí museli už během úvodních kol kombinovat ligové zatížení s předkoly evropských pohárů. V nich obstáli - ačkoliv nejprve jednoznačně nestačili na Celtic, poradili si následně bez sebemenších potíží se Žilinou a budou tak hrát základní skupinu Evropské konferenční ligy. V lize to ale taková sláva není, po úvodním vítězství nad Baníkem přišlo trápení. Doma dvě remízy s Bohemians a Slováckem, venku ani jeden bod a naposledy debakl 0:4 v Olomouci. Tam se prosadili González, Zmrzlý a dvakrát Hála.

Slezané vstoupili do sezony dvěma remízami proti Východočechům z Pardubic a Hradce Králové, pak ale přišla trojice porážek. Až před reprezentační pauzou se jim povedlo zaskočit pražskou Slavii. Po Papadopulosově trefě otočili Schranz s Kačarabou, načež vyrovnal Svoboda. Po Traorého trefě v nastavení upravil na konečných 3:3 Zych.

Severočeši se v nadcházejícím utkání musí obejít bez zraněného Štěpánka a zřejmě i Pilaře, na straně hostí se nepředstaví Mangabeira s Tavaresem. Otazník navíc visí na Čmelíkem, Túliem a Zychem.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Kratochvíl, Houska, Malínský - Doležal
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Křapka, Santos, Šindelář, Dramé, Šehič - Svoboda, Stropek, Qose, Bartošák - Papadopulos
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.20 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - 1. FC Slovácko  (neděle 19:00)
Po šestém kole třetí se čtvrtým celkem se v rámci toho sedmého střetnou v pražském Edenu. Domácí Slavia se zápasem k dobru má stejný počet bodů jako Slovácko, před kterým právě bude hájit své umístění.

Vstup do sezony byl v podání sešívaných kulantně řečeno rozporuplný. V evropských pohárech dvě vypadnutí s Ferencvárosem a Legií znamenají účast jen v Konferenční lize. V domácí soutěži byla Slavia dlouho bez ztráty kytičky, ovšem v posledním duelu před reprezentační pauzou přišla remíza 3:3 v Karviné. Po Papadopulosově trefě dokázali otočit Schranz s Kačarabou, na vyrovnání Svobody zase našel odpověď Traoré. Avšak když v nastavení znovu srovnal Zych, nenašli už sešívaní recept, jak si připsat vítězství.

"Slovácko je silný tým, který je dlouhodobě, nejen v této sezoně, v popředí tabulky. Loni se kvalifikovalo do pohárů a patří k elitě ligy. Všechny zápasy s ním jsou těžké, kromě nově příchozích má spoustu hráčů, kteří v klubu odehráli pět nebo šest sezon. Jsou dlouho pohromadě, včetně trenéra, který mužstvo dotvořil. Dlouhodobě se prezentují dobrými výsledky i s týmy ze špičky tabulky," varuje trenér Jindřich Trpišovský.

Rovněž muži z Uherského Hradiště nemohou být spokojeni se svým pohárovým působením, neboť hned ve druhém předkole Konferenční ligy nestačili na Lokomotiv Plovdiv. Z šesti zápasů FORTUNA:LIGY získali třináct bodů, což naopak důvodem ke spokojenosti je. Zvlášť když jediné ztráty přišly při porážce v Plzni a remíze v Jablonci. Naposledy si dokázali vyšlápnout na Pardubice, když hned v úvodu rozhodli o vítězství 2:1 Daníček s Petrželou.

Ve vzájemných duelech jsou v posledních šesti letech jasně lepší slávisté, kteří ze dvanácti utkání desetkrát vyhráli, jednou remizovali a jen jednou prohráli. V minulé sezoně byli proti Slovácku stoprocentní, byť poslední únorové střetnutí rozhodně nebylo jednoznačné. Jihomoravané vedli po gólech Sadílka a Kadlece v poločase 2:1, když dokázal kontrovat jen Stanciu. Avšak v závěrečné čtvrtině se Stanciu prosadil podruhé, načež Lingr dokonal obrat.

Slavii trápí početná marodka, jmenovitě jsou mimo hru Kolář, Hovorka, Kúdela, Masopust, Provod a Plavšić, v ohrožení jsou navíc i starty Bořila, Kačaraby, Ousoua, Olayinky a Schranze. Hosté přijedou bez disciplinárně potrestaného Divíška a nemocného Holzera.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Kačaraba, Holeš, Oscar - Traoré, Samek - Ekpai, Stanciu, Lingr - Tecl
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Hofmann, Daníček, Kadlec - Reinberk, Havlík, Sadílek, Kalabiška - Petržela, Jurečka, Navrátil
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.48 - 8.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Baník Ostrava  (sobota 16:00)
Ve zcela odlišném rozpoložení se po šesti kolech nachází dva soupeři, kteří se v sobotu střetnou v Teplicích. Domácí tým je až po uši namočen v boji o záchranu, naopak hosté se drží v popředí ligového pelotonu.

"Skláři" zatím dokázali uspět jen jednou, když na svém hřišti zaskočili Jablonec. Ve zbylých pěti utkáních nedokázali bodovat, přitom před týdnem proti Bohemians to měli dobře rozehrané. V Ďolíčku jim vedení trefil Mareš, avšak ještě před pauzou otočili Chramosta s Krchem, po pauze přidal Chramosta druhou trefu a na Fortelného snížení v závěru ještě odpověděl Koubek.

Slezané naopak zatím ztratili jen dvakrát, a to na hřištích účastníků evropských pohárů Jablonce a Slavie. Jinak postupně porazili Zlín, České Budějovice, Pardubice a naposledy i Mladou Boleslav, proti níž rozhodl jediným zásahem po půlhodině Fleišman. Z páté pozice je tak Baník aktuálně jen čtyři body za čelem.

"Pauza nám přišla vhod, protože jsme doléčili nějaká zranění a dohnali jsme fyzické resty u hráčů, kteří předtím nemohli trénovat úplně naplno. Pro nás je varování teplické domácí utkání s Jabloncem, ve kterém soupeře přehrávali. Z toho musíme vycházet, poučit se z něj a předvést tam lepší výkon než Jablonec. Teplice si v každém zápase vypracují šance, ne vždy je však promění, což je někdy sráží výsledkově. Jsou ale nebezpečné a na to si musíme dát pozor," varuje asistent trenéra Smetany Jan Baránek.

Ve vzájemných duelech se ovšem v poslední době překvapivě více daří Teplicím, které čtyřikrát v řadě neprohrály a z toho dvakrát zvítězily. Loni v září doma uspěly díky brankám ve druhé půli, v únorové odvetě ve Vítkovicích vedly po Moulisově trefě, v závěru ale z penalty srovnal Stronati.

Žluto-modrým budou v utkání chybět zdravotně indisponovaní Kučera, Shejbal a Žitný, na straně hostí je v ohrožení start Buchty a Kukučky
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka - Vondrášek, Mazuch, Knapík, Chlumecký - Jukl, Fortelný - Černý, Krunert, Moulis - Mareš
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - De Azevedo, Kaloč, Kuzmanovič, Tetour, Potočný - Almási
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.39 - 3.77 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - Bohemians Praha 1905  (sobota 16:00)
Dva celky ze středu tabulky se utkají v sobotu odpoledne ve Zlíně. Domácí celek zatím překvapuje a v polovině utkání slavil vítězství, Bohemians se premiérového úspěchu dočkali až před týdnem. Přesto ztrácí jen tři body.

"Ševci" se nedokázali v dosavadním průběhu vypořádat s favority v podobě Slavie, Baníku Ostrava a Olomouce, co je ale pro ně důležité, porazili tři papírové soupeře v boji o záchranu. Po Teplicích a Karviné si před reprezentační pauzou vyšlápli i na Liberec, z jehož hřiště si přivezli vítězství díky Koscelníkově vyloučení a následné trefě Tkáče.

"Klokani" během prvních pěti zápasů nestačili na Pardubice a Plzeň a remizovali s Hradcem Králové, Jabloncem a Spartou. Prvního vítězství v novém ročníku FORTUNA:LIGY se dočkali v posledním srpnovém utkání s Teplicemi, přestože po Marešově trefě prohrávali. Otočit skóre dokázali dvěma góly Chramosta a jedním Krch, Fortelný sice v závěru snížil, vítězství ale ještě pojistil Koubek.

Ve vzájemných zápasech Zlín na vítězství čeká už od roku 2018, od té doby třikrát slavili Vršovičtí a dvě utkání skončila remízou. V minulé sezoně nejprve Bohemians uhájili domácí prostředí poměrem 2:0 díky zásahům Hronka a Keïty, odveta na Letné skončila bezbrankovou remízou i proto, že Simerský zahodil pokutový kop.

Domácí nemohou počítat se zraněným gólmanem Dostálem a možná i Fantišem a Vraštilem, hosté přijedou bez Hůlky, Kadlece, Osmančíka a Ugwua.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Fillo, Cedidla, Simerský, Procházka - Hlinka, Conde - Dramé, Hrubý, Čanturišvili - Poznar
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Dostál, Köstl, Krch, Vondra - Ljovin, Květ - Keita, Hronek, Bartek - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.39 - 3.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Pardubice - Slovan Liberec  (sobota 16:00)
Na samém dně tabulky se krčí Liberec, jenž bude s novým trenérem Lubošem Kozlem chtít porazit Pardubice. Ani ty nenavazují na loňské výkony a rovněž jim patří pozice ve spodních patrech.

Za nelichotivou pozici Východočechů mohou zejména venkovní zápasy, ve kterých stále nezískali ani bod. Naopak v azylu v Ďolíčku se jim docela daří, po remízách s Karvinou a Mladou Boleslaví tam zdolali svého hostitele v podobě Bohemians. Do reprezentační pauzy ale nevstupovali zrovna s nejlepší náladou, na Slovácku vinou brzkých tref Daníčka s Petrželou prohráli. Caduova branka jen korigovala na konečných 1:2.

Slovan v lize získal jeden jediný bod za remízu s Hradcem Králové, vyjma debaklu se Spartou přitom vždy prohrál o gól. Stejně tomu bylo i na konec srpnového programu proti Zlínu, kde byl za bezbrankového stavu vyloučen Koscelník, čehož v závěru využil Tkáč. Liberec už je navíc ze hry venku i v poháru, kde překvapivě vypadl proti Zbuzanům.

"Každé ligové utkání je těžké. O soupeři můžeme hovořit jako o kvalitním, ale my také máme svou kvalitu. V utkání šanci určitě máme. Vynasnažíme se podat takový výkon, abychom soupeři nedali nic zadarmo a budeme se prát o každý bod," burcuje kouč Luboš Kozel před svou premiérou.

V minulé sezoně ve vzájemných zápasech vždy jednoznačně slavil domácí tým. Pardubice doma uspěly 3:0, na konci února si ale pod Ještěd dojely jen pro porážku 1:4. Domácí pálili v první půli, kdy se prosadili dvakrát Sadílek a dvakrát Karafiát, po návratu ze šaten jen kosmeticky upravil Huf.

Pardubičtí se v zápase musí obejít bez zraněných Boháče a Čelůstky, Liberec vedle potrestaného Koscelníka nastoupí zřejmě i bez Tiéhiho a Tupty.
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Letáček - Cadu, Čihák, Toml, Sláma - Jeřábek, Solil - Tischler, Beran, Kostka - Černý
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Mikula, Fukala - Havelka, Faško - Nečas, Rondič, Mészáros - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.21 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Sparta Praha  (sobota 19:00)
Dva z největších rivalů posledního desetiletí a zároveň první a druhý tým tabulky se utkají na závěr sobotního programu ve Štruncových sadech. Domácí Plzeň se pokusí předskočit Spartu a vrátit se tak do čela.

Viktoriáni prožívají rozporuplný vstup do sezony. V lize se jim dlouho dařilo a po pěti vítězstvích v řadě poznali svého přemožitele až v posledním zápase na půdě Hradce Králové, pro nějž rozhodl Rada. V předkolech Konferenční ligy to ovšem špatné bylo od začátku. Proti běloruskému Brestu nikterak přesvědčivé výkony, obrat až v samotném závěru s velšským TNS a vše korunovali Plzeňští v závěrečném předkole v Sofii, kde promarnili dvougólový náskok z domácího zápasu.

"Sparta je kvalitní tým a má dobré hráče, což jsem viděl i teď v národním týmu. Třeba Adam Hložek prokázal velkou kvalitu. Známe i trenéra Pavla Vrbu, takže očekáváme útočný fotbal. Ale bude to hlavně o nás, jak se na to připravíme a doufám, že to zvládneme. Hrajeme doma, chceme vyhrát, k tomu ale musíme podat maximální výkon. Těším se hodně i na atmosféru, že může přijít plný stadion, to jsem tu ještě kvůli opatřením nemohl zažít. Věřím, že to bude jeden z klíčů k našemu vítězství," říká brankář Jindřich Staněk, který si během posledního týdne odbyl své první dva starty za národní tým.

Letenští jsou v lize vedle svého úhlavního rivala z Vršovic jediným celkem, který dosud neokusil hořkost porážky. Ztráta zatím přišla jediná, a to na hřišti Bohemians po remíze 1:1. Před reprezentační přestávkou si sparťani poradili s Českými Budějovicemi, přičemž jim výhru krátce před pauzou zajistili jedinou brankou Hancko. Co se týče evropských pohárů, byli rudí z českých celků nejúspěšnější a díky postupu přes Rapid Vídeň budou působit v Evropské lize.

Vzájemné zápasy často přinášejí velké napětí, v poslední době pak také časté úspěchy domácích. Své hřiště týmy uhájily v osmi z posledních devíti utkání. V minulé sezoně to v obou případech skončilo výsledkem 3:1, v květnovém třiadvacátém kole sice Západočeši po Brabcově trefě vedli, avšak po návratu ze šaten otočili Hložek, Hancko a Karabec.

Domácí mužstvo se v zápase musí obejít bez zdravotně indisponovaných Kalvacha, Míky a Čermáka, hosté přijedou bez Höjera a staršího z Krejčích, vedle nich jsou v ohrožení i starty Dočkala, Juliše, Vindheima, Čelůstky a Štetiny.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Řezník, Kaša, Pernica, Havel - Bucha, Janošek, Šulc - Sýkora, Beauguel, Mosquera
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Hancko, Souček - Pavelka, Sáček - Karlsson, Hložek, Pešek - Pulkrab
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.48 - 2.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha651016:316
2.Viktoria Plzeň65019:415
3.Slavia Praha541013:413
4.1. FC Slovácko64117:413
5.Baník Ostrava640212:812
6.Sigma Olomouc531116:910
7.Fastav Zlín63039:129
8.FK Mladá Boleslav62138:77
9.Dynamo České Budějovice62136:87
10.Bohemians Praha 190561329:116
11.FC Hradec Králové61324:86
12.FK Pardubice612310:115
13.FK Jablonec61234:115
14.MFK Karviná60338:133
15.FK Teplice61055:143
16.Slovan Liberec60151:101

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (543)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele