FORTUNA:LIGA - preview 6. kola: Slavia nastoupí v Karviné, Jablonec jede na Hanou

28.08.2021, 08:51, aktualizováno 29.08.2021, 09:48
Previews
Pohárová zklamání budou v domácí ligové soutěži vstřebávat fotbalisté Slavie i Plzně. Mistr nastoupí na půdě Karviné, které dokáže doma favority potrápit. Plzeň, pro kterou nezdar v Sofii na rozdíl od sešívaných znamenal konec v Evropě, budou hrát v Hradci Králové. Dalšího pohárového zástupce Jablonec čeká duel v Olomouci. Bohemians hostí Teplice.
Bohemians Praha 1905 - FK Teplice  (neděle 16:00)
Po těžkém úvodu už by Bohemians měli sbírat body. Proti Pardubicím se to "Klokanům" ještě nepovedlo, pokud by však z duelu s Teplicemi nebrali výhru, vlastní fanoušky by moc nepotěšili.

Severočeši už sice tři body jednou získali, pořád se ale nad jejich silou vznášejí otazníky. Venku navíc "Skláři" zatím neuhráli ani remízu. Před týdnem v Mladé Boleslavi už alespoň svěřenci kouče Radima Kučery vsítili gól, i tak se ale z automobilového města vraceli s prázdnou. Mimo jiné i kvůli tomu, že hosté zápas dohrávali v početním oslabení, neboť červenou kartu obdržel obránce Martin Chlumecký.

I tak teplický tábor doufá v premiérovou kořist ze hřišť soupeřů. "Bohemka je bojovný tým, Ďolíček je specifický, musíme se na ně pořádně připravit, abychom předvedli rozdílný výkon než v poháru a odvezli odtamtud body," uvedl záložník Jan Fortelný. Právě jeho trefa zachránila Severočechy před středečním zklamáním v MOL Cupu na hřišti Benešova.

Bohemka se naopak v Sokolově moc netrápila, po výhře 6:0 hladce postoupila do dalšího kola národního poháru a dala zapomenout na výbuch z minulého víkendu. "Klokani" totiž před týdnem obdrželi tři branky od Pardubic a dál čekají na premiérové vítězství. Čekání by nicméně měli ve vlastním zájmu co nejdřív ukončit. V září se totiž zeleno-bílí utkají se Slavii či ostravským Baníkem, proti nimž se body uhrávají velice těžko.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský — Dostál, Bederka, Köstl, Vondra — Ljovin, Vacek — Fulnek, Květ, Kovařík — Necid
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Čtvrtečka — Laňka, Mazuch, Knapík, Hasil — Jukl, Mareček — Černý, Krunert, Moulis — Mareš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.77 - 4.99
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Možná se před sezonou čekalo, že situace v tabulce bude naprosto opačná. Faktem nicméně nyní je, že zatímco Olomouc drží umístění v první šestce, Jablonec v té spodní. Na druhou stranu oba celky dělí rozdíl pouhých dvou bodů.

Hanáci si před týdnem připsali jasné venkovní vítězství v poměru 4:1, pro které si dojeli do Zlína. Po trefách Zifčáka a Daňka sice dokázal snížit Hrubý, v závěru ale tříbodový zisk pojistili Hála s Vaněčkem. Sigma si zastřílela i ve středu v poháru v Uničově, čímž potvrdila svou schopnost dávat góly - vždyť v lize má druhý nejvyšší počet vstřelených branek, přestože má odehraný o zápas méně.

"Budeme chtít proti Jablonci předvést kvalitní fotbal a potěšit fanoušky výhrou. Jablonec má hodně zkušený tým. Ve čtvrtek postoupil do základní skupiny Evropské konferenční ligy, cestoval, ale myslím si, že má dost kvalitní a široký kádr na to, aby se na ligový zápas s námi dostatečně připravil," varuje Milan Kerbr.

Severočeši odehrají první utkání jakožto účastník základní skupiny Konferenční ligy. Po jasném domácím vítězství zvládli i odvetu čtvrtého předkola v Žilině, kde o výhře 3:0 rozhodli Pleštil, Vaníček a Čvančara. Před týdnem to v lize takový šlágr nebyl, po Čvančarově neuznaném gólu otevřel skóre za Slovácko Jurečka a právě Čvančara v závěru jen srovnal z penalty.

V ligových duelech je v poslední době podstatně úspěšnější Jablonec, jenž s Olomoucí už osmkrát v řadě neprohrál. Naposledy v květnu po Látalově gólu prohrával, dva zásahy Schranze a jeden Doležalův ale přinesly vítězství 3:1.

Domácí tým bude v utkání postrádat zraněné Hubníka, Latála, Yunise a Greššáka, v ohrožení je start Beneše stejně jako na druhé straně Doležala.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Poulolo, Jemelka, Zmrzlý - Breite, González - Matoušek, Daněk, Zifčák - Růsek
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Zelený, Krob - Považanec - Pleštil, Kratochvíl, Houska, Pilař - Čvančara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.49 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň  (neděle 16:00)
Po blamáži v předkole Evropské konferenční ligy se hráči Plzně jistě nemohou dočkat, až si spraví náladu v kolbišti, v němž se jim daří. Západočeši totiž budou proti nováčkovi z Hradce Králové hájit průběžné vedení v celé soutěži.

Ostuda, zmar a mnoho dalších podobně laděných slov umí popsat čtvrteční představení Viktorie v bulharské Sofii. Proti tamnímu CSKA hájili Západočeši dvoubrankový náskok, který uhráli v prvním plzeňském souboji. Jenže v Bulharsku svěřenci trenéra Michala Bílka naprosto vyhořeli. CSKA náskok Plzně smazalo a v závěru prodloužení dokonce rozhodlo o tom, že se ve Štruncových sadech již potřetí v řadě nebude hrát podzimní skupina evropských pohárů.

Bezprostředně po čtvrtečním zoufalství se vyrojila myriáda chytrolínů, kteří mají jasno o tom, že Plzeň už konečně padá z hrušky. Pohled na ligovou tabulku nicméně říká něco jiného. Jistě, zatím se odehrálo jen pět kol, i tak ovšem může být Viktoria s dosavadní stoprocentní bilancí nadmíru spokojena.

Bílkův asistent Pavel Horváth nicméně zůstává před duelem s Hradcem nohama na zemi. "Venku žádný zápas není lehký. Hradec jako nováček předvádí velmi zajímavé výkony, byť nemá tolik bodů. Je škoda, že nemůže hrát na svém vlastním stadionu. Pro nás to může být možná částečná výhoda, ale pro mě osobně je škoda, že některé týmy nemůžou hrát na svých stadionech," připomněl někdejší záložník fakt, že Východočeši hrají kvůli nevyhovujícímu hradeckému stadionu na hřišti v Mladé Boleslavi.

Nováček v boleslavském azylu zatím neprohrál, avšak ani nezvítězil. Naposledy "Votroci" vzdorovali na pražské Letné, ve druhé půli ale dostali od Sparty čtyři góly. "Sbíráme zkušenosti, ale nemůžeme je získávat donekonečna bez bodů. S těmito soupeři můžeme dělat ostruhy, zároveň už bychom ale měli sbírat i body, abychom byli konkurenceschopní v tabulce," uvedl asistent hlavního kouče Hradce Stanislav Hejkal.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich — Mejdr, Donát, Král, Urma — Kodeš, Rada — Harazim, Rezek, Vlkanova — Kubala
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška — Havel, Kaša, Pernica, Hybš — Šulc, Janošek, Bucha — Kayamba, Chorý, Falta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.94 - 3.67 - 1.77
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Slavia Praha  (neděle 19:00)
Slávisté se rychle musí oklepat z evropského neúspěchu ve Varšavě, neboť už v neděli večer je v Karviné čeká další ligové kolo. V něm budou sešívaní chtít udržet stoprocentní bilanci.

Slezané prožívají hrůzostrašný vstup do nového ročníku, který absolutně neodpovídá předsezonním ambicím. První dvě kola přišly docela zbytečné ztráty v podobě remíz s Pardubicemi a Hradcem Králové, poté už jen tři porážky postupně se Spartou, Zlínem a naposledy Plzní. Ve Štruncových sadech o výhře domácích rozhodli Chorý a Kaša.

Červenobílí ve čtvrtek po Holešově vyloučení hráli na hřišti Legie od třetí minuty v deseti. Přesto se díky Ekpaiovi dostali do vedení, nicméně po přestávce dvěma zásahy otočil Emreli a na Slavii tak čeká jen Konferenční liga. Navázat tak budou Vršovičtí chtít spíše na poslední ligový duel, v němž doma zdolali Baník poměrem 4:0. Góly se o to zasloužili Tecl, Samek, Lingr a Kúdela.

"Je to tým, který vede velmi dobrý trenér, je tam spousta cizinců. Co se týče osobních soubojů a vysokých hráčů, tak je to jeden z nejvíce vybavených týmů. Naposledy jsme s nimi po nepovedeném zápase remizovali. Takže v kombinaci se čtvrtkem k tomu musíme přistoupit se vší vážností. Je to nepříjemný, agresivní a bojovný tým, který je nebezpečný při standardních situacích. Nahoře je gólový Papadopoulos a rychlí hráči na krajích," varuje trenér Jindřich Trpišovský.

Karviné se od postupu do ligy proti Slavii absolutně nedaří a z deseti zápasů ani jednou nevyhrála, jedna z celkových dvou remíz však přišla při posledním květnovém střetu. To už měli v Edenu jistý titul a po Holešově trefě tak trochu povolili, čímž umožnili Čmelíkovi vyrovnat.

Kvůli dohodě klubů nesmí na straně domácích nastoupit Jurásek, v ohrožení jsou pak kvůli zdravotním trablům starty Čmelíka a Túlia. Za hosty určitě nenaskočí Hovorka, Masopust, Plavšić, Provod, Ševčík a Van Buren, které možná doplní i Kuchta.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Neuman - Santos, Buchta, Dramé, Křapka - Mangabeira, Nešický - Čmelík, Qose, Bartošák - Papadopulos
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Kúdela, Zima, Bořil - Traoré, Holeš - Ekpai, Stanciu, Sima - Schranz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.15 - 4.79 - 1.41
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - Fastav Zlín  (sobota 16:00)
Zmar Liberce zkraje sezony se nečekaně prodloužil porážkou v MOL Cupu, po němž u Nisy skončil kouč Pavel Hoftych. Po něm mužstvo do dalšího kola proti Zlínu povede asistent Miroslav Holeňák, jenž doufá, že pro Slovan uhraje první vítězství.

Třetiligové Zbuzany se ve fotbalovém světě ještě do minulého týdne nikterak zvlášť neprojevily, ve středu však šokovaly zdoláním impotentního Liberce v národním poháru. Severočeši tak jen podtrhli své trápení. V nejvyšší soutěži uhráli za pět kol jediný bod, gólově se pak v soutěžních duelech včetně nicneřešícího zásahu proti Zbuzanům prosadili pouze dvakrát.

Vedení klubu na krizi reagovalo odvoláním Hoftycha, po němž minimálně na jedno další utkání převzal žezlo Holeňák. "Čeká nás teď zápas proti Zlínu, který je velmi nevyzpytatelný soupeř, má svou kvalitu. Je to bojovný, ale i dostatečně zkušený tým. Musíme si dát pozor hlavně na nebezpečného útočníka Poznara, ale samozřejmě i na ostatní ofenzivní hráče," prohlásil bývalý obránce Slovanu.

Holeňák svou kariéru začínal v Baťově městě, teď ale "Ševce" přivítá pod Ještědem jako soupeř. Těžko si přitom mohl Liberec přát lepšího protivníka na rozstřílení. Moravané totiž obdrželi již 12 gólů, což je nejvíce ze všech účastníků první ligy. Vetchou defenzivu občas dokáží svěřenci trenéra Jana Jelínka přestřílet v útoku, naposledy je ovšem doma u řeky Dřevnice přetlačila olomoucká Sigma.

Nejlepší střelec Ševců Tomáš Poznar věří, že se Moravané po posledním nezdaru poučí z chyb. "Je pravda, že Sigma byla velmi efektivní, ale my jsme se nevyvarovali situacím, které nás stály lepší výsledek, body. Teď je na nás hráčích, abychom se jim příště vyvarovali a už je neopakovali," řekl vytáhlý útočník.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Koscelník, Chaluš, Mikula, Fukala - Havelka, Gebre Selassie - Nečas, Faško, Mészáros - Rabušic
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Fillo, Procházka, Kolář, Vraštil - Hlinka, Conde - Fantiš, Hrubý, Dramé - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.89 - 3.54 - 4.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - FK Pardubice  (sobota 16:00)
Jednoznačný cíl před sebou mají před sobotním utkáním šestého kola hráči Pardubic. Na hřišti Slovácka by se rádi poprali o vůbec první body ze hřiště soupeře v této sezoně. Naopak domácí si na svůj přísun zatím nemohou stěžovat...

Muži z Uherského Hradiště sice pohořeli v předkole Konferenční ligy, v domácí soutěži se jim ale daří minimálně podle plánu. Doma dokázali jedním gólem udolat České Budějovice i Hradec Králové, na výjezdu si navíc přivezli tři body z Liberce a naposledy i jeden z Jablonce, kde se o to gólem zasloužil Jurečka. Jediným nezdarem tak zůstává porážka ve Štruncových sadech.

Východočeši před týdnem díky zásahům nové posily Chytila, veterána Černého a Solila zdolali svého hostitele z Ďolíčku 3:0. Šlo přitom o jejich premiérové vítězství v této sezoně, neboť předtím si dojeli pro porážky do Ostravy a Olomouce, doma jen remizovali s Karvinou a Mladou Boleslaví.

Ačkoliv to možná bude znít překvapivě, oba vzájemné zápasy v minulé sezoně vyhráli Pardubičtí. V dubnovém klání ve Vršovicích sice Jihomoravané vedli po Klimentově penaltě, ještě před pauzou ale srovnal Ewerton a Hofmann si vstřelil vlastenec, po návratu ze šaten pak přidal pojišťovací gól Kostka.

Samotnému potrestanému trenéru Svědíkovi nebudou při skládání sestavy k dispozici Divíček a Mareček, a to rovněž kvůli červené kartě. Navrátila nepustí do hry zranění, stejně jako na druhé straně Boháče a Čelůstku.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Hofmann, Daníček, Kadlec - Reinberk, Havlík, Sadílek, Kalabiška - Petržela, Jurečka, Holzer
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Cadu, Čihák, Toml, Sláma - Jeřábek, Solil - Tischler, Beran, Kostka - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.25 - 6.79
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav  (sobota 16:00)
Dva celky pohybující se na pozicích za úplnou špičkou ligy se setkají v sobotu odpoledne v Ostravě. Domácí tým na po svém výprasku na Slavii přivítá Mladou Boleslav, která se naopak na utkání naladila na jedničku.

Slezané po třech výhrách v řadě doufali, že by z Edenu tentokráte nemuseli odjíždět s prázdnou. Už v první půli jejich ambicím zasadili ránu Tecl se Samkem, po návratu ze šaten navyšovali Lingr s Kúdelou na konečných 4:0. Přesvědčivý nebyl ani středeční pohárový postup, i kvůli Kuzmanovićem neproměněné penaltě došlo utkání s Hlučínem až do prodloužení, kde rozhodl Smékal.

"Mají tam spoustu individualit, ať střelec Škoda, špílmachr Matějovský, dále Ladra, Skalák, Ewerton, vzadu Suchý. Je to dobře poskládané a ambiciózní mužstvo, které chce hrát poháry. Ale známe i naši kvalitu a určitě je to soupeř k poražení," nabádá asistent trenéra Smetany Jan Baránek.

Středočechy v dosavadním průběhu trápil poměrně náročný los, své porážky si připsali s oběma stoprocentními mužstvy v podobě Plzně a Slavie. Do toho přišla remíza s loňským překvapením z Pardubic a také výhry nad Jabloncem a Teplicemi. Proti "Sklářům" poslal před týdnem Boleslav do vedení Fila, záhy ale srovnal Mareš a na finálních 3:1 tak museli upravit Skalák a Stránský.

Po více než šesti letech se loni v prosinci podařilo Baníku zdolat Mladou Boleslav, na což pak dokázal navázat i v únorové odvetě. To sice modro-bílé poslal do vedení Klíma, nyní již kopající v Ostravě, radost domácím příznivcům ale po pauze svým obratem udělali Azevedo s Tetourem.

Na straně Baníku je v ohrožení start Buchty, Potočného, Klímy a Tetoura, v případě hostů visí otazník nad Jiráskem, který by tak za postranní čarou doplnil zraněného Šimka a potrestaného Smrže.  
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - Sor, Jánoš, Kuzmanovič, Kaloč, de Azevedo - Almási
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Plechatý - Skalák, Matějovský, Dancák, Ladra - Fila, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.64 - 3.36
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - Dynamo České Budějovice  (sobota 19:00)
S jednou černo-bílou smečkou si Sparta poradila před týdnem, teď se však na Letnou valí další, tentokrát z jihu Čech. Budějovické Dynamo má přitom výlety na kopec nad Vltavou v poslední době rádo. Po svém návratu do nejvyšší soutěže před dvěma lety zde totiž ani jednou neprohrálo.

Kdo ale na Letnou jezdí nerad jsou královéhradečtí "Votroci".Východočeši na hřišti Sparty uhráli ligové body naposledy v 60. letech, což platí též po minulém víkendu. Nováček soutěže sice celou první půli statečně vzdoroval, avšak Pražané po změně stran prolomili černo-bílou tvrz a čtyřmi góly vypráskali nebohé hosty.

Sparta tak v lize od jejího začátku počtvrté z pěti kol zvítězila a drží se v tabulce na druhém místě. I na zápase proti Hradci nicméně kouč Pavel Vrba viděl, že zejména v první půli má se svými hráči na čem pracovat. "Soupeři jsou proti nám ze začátku hodně důslední, dobře brání a my se nedokážeme prosadit. To musíme zlepšit, musíme se prosazovat mnohem víc," nabádal lodivod Letenských.

Budějovice o minulém víkendu rovněž slavily tříbodový zisk. V atraktivním utkání přetlačili Jihočeši trápící se Liberec díky trefě Martina Sladkého, který se po letním příchodu na Střelecký ostrov dostal do slušné formy. Dynamo zvítězilo podruhé v sezoně a se sedmi body se drží v našlapaném středu tabulky.

Na Letné se Jihočeši budou muset obejít bez brankáře Vojtěcha Vorla jenž v Budějovicích hostuje právě ze Sparty. Gólmanská jednička tak svým spoluhráčům alespoň popřála štěstí. "Loni kluci se Spartou neprohráli a já věřím, že to zvládnou i tentokráte," vzkázal pětadvacetiletý gólman.

Vedle Vorla se na straně hostů nepředstaví zranění obránce Lukáš Skovajsa se záložníkem Petrem Javorkem. Na marodce Sparty figurují levý bek Casper Højer, středopolaři Bořek Dočkal s oběma Ladislavi Krejčími a útočník Lukáš Juliš.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Wiesner, Panák, Hancko, Polidar - Karlsson, Sáček, Pavelka, Hložek, Pešek - Pulkrab
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Šípoš - Sladký, Králik, Talověrov, Novák - Hellebrand, Čavoš - Brandner, Hora, Mihálik - Bassey
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.54 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň55009:315
2.Sparta Praha541015:313
3.Slavia Praha440010:112
4.1. FC Slovácko53115:310
5.Baník Ostrava530211:89
6.Sigma Olomouc421112:97
7.FK Mladá Boleslav52128:67
8.Dynamo České Budějovice52126:77
9.Fastav Zlín52038:126
10.FK Pardubice51229:95
11.FK Jablonec51224:75
12.Bohemians Praha 190550325:93
13.FC Hradec Králové50323:83
14.FK Teplice51043:103
15.MFK Karviná50235:102
16.Slovan Liberec50141:91

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (396)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele